an.ta 27.10.09, 01:00 Zastosowałam filtr - efekty świetlne. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bogatka1 Re: Moja ulica nocą 27.10.09, 20:23 Lubię Twoje surrealistyczne kompozycje. Do drzewka dębowego nawiało jesiennych liści i przywiało tukana, piecyk rozpalony dla zziębniętych przechodniów i nawet herbatka. Kotek - dobra perspektywa. Napisz która opcja efektów świetlnych. Bo tutaj jest rozjaśnienie środka obrazka, albo odwrotnie: zaciemnienie brzegów? Dodam jeszcze latarnie. Z animowanego gifa wzięłam pierwszą klatkę i zastosowałam w GIMPie Filtry-->Światło i cień--> Błysk gradientowy. Można ustawiać punkt światła, jego kolor, wielkość, długość promieni. Odpowiedz Link
an.ta Re: Moja ulica nocą 28.10.09, 21:32 Bardzo ładne są twoje latarnie. Ja filtr światło dopiero mam zamiar wyprobowac. W Photoshopie wygląda to tak: Filtr-Rendering-Efekty Świetlne. I tu mam: Style różne (17 opcji), Rodzaj światła (3 opcje), Natężenie i Właściwości. Myślę, że w Gimpie jest podobnie. Bogatko, może już pytałam, ale zapomniałam. Zrobiłam PrintScreenem skan wiadomości o filtrach, zapisałam w Wordzie i jak to wysłac do ciebie? A druga sprawa - jaka metodą zmniejszasz zdjęcia? Jednak moje zdjęcia po zmniejszeniu robią się niewyraźne Odpowiedz Link
an.ta Re: Moja ulica nocą 28.10.09, 21:39 an.ta napisała: > Bardzo ładne są twoje latarnie. Ja filtr światło dopiero mam zamiar > wyprobowac. W Photoshopie wygląda to tak: Filtr-Rendering-Efekty > Świetlne. I tu mam: Style różne (17 opcji), Rodzaj światła (3 > opcje), Natężenie i Właściwości. Myślę, że w Gimpie jest podobnie. > Bogatko, może już pytałam, ale zapomniałam. Zrobiłam PrintScreenem > skan wiadomości o filtrach, zapisałam w Wordzie i jak to wysłac do > ciebie? > A druga sprawa - jaka metodą zmniejszasz zdjęcia? Jednak moje > zdjęcia po zmniejszeniu robią się niewyraźne Ja zmniejszam Microsoft Office Picture Manager - Obraz - Kompresuj obraz - Na stronach sieci Web. Teraz wyprobuję Obraz - Zmień rozmiar. Może będzie lepiej? Czy mój kapelusz podoba ci się? Odpowiedz Link
an.ta Re: Moja ulica nocą 28.10.09, 21:48 No chyba wyszło, ale co narozrabiałam po drodze to głowa mała. Przepraszam. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Moja ulica nocą 29.10.09, 05:18 Ja też rzadko korzystam z opcji Światło, powinnam więcej, bo ma wiele zastosowań. Ja Zrzut ekranu Wklejam do Painta, Zapisz jako i mam obrazek w Dokumenty/Moje obrazy. Tak samo, jak nowemu rysunkowi lub foto - nadaję nazwę. Word to tekstowy raczej program. Ja jednak też czasem umieszczam w pliku Worda obrazki/zdjęcia np. jako ilustrację do tekstu pisanego. Jeśli PrintScreen masz już w Wordzie, a chcesz go wysłać e-mailem, to zaznaczasz to, co chcesz wysłać, klikasz Plik --> Wyślij do -->Adresat poczty Drugim sposobem jest zaznaczenie, Kopiuj i Wklej w okienku e-mailowym. Zdjęcia zmniejszam w Paint albo lepiej w GIMPie. Podobnie jak PS jest opcja Skaluj obraz. Kapelusz jest piękny, i w ogóle wizytowo ubrana, z jakiego balu wracasz tak późno? Takie rozrabianie jest na rzeczy, zamieszczenie większego zdjęcia ma tę dobrą stronę, że pokazuje więcej szczegółów. Tutaj jest jaśniejsze, uwyraźnił się zielony płotek i tukan w całej okazałości, a na pierwszym musiałam powiększyć stronę, żeby zobaczyć tego tukana Zawsze można kliknąć prawym klawiszem na obrazku i Otwórz w nowym oknie - ale nie każdy wie i nie każdemu chce się. Odpowiedz Link
an.ta Re: Moja ulica nocą 29.10.09, 21:45 Dziękuję za porady. Faktycznie w PhotoShopie jest funkcja zmniejszania obrazków. Zrzut ekranu już kiedyś też robiłam. Teraz pozapisywałam sobie wszystko i mam nadzieję, że nie zapomnę za jakiś czas, gdzie mam te notatki. Odpowiedz Link
del.wa.57 Re: Moja ulica nocą 05.11.09, 21:35 Masz cudny kapelusz Aniu,tylko gdzie ty się''szlajasz''po nocy co? Świetna robota,nawet gorącej herbaty można się napić a tukan pilnuje ognia i pewnie co rusz podrzuca drewno do tego piecyka. Podoba mi się Twoja praca Aniu. Odpowiedz Link
adreg-net Re: Moja ulica nocą 05.11.09, 22:03 Piękne prace , brawo za wyobraźnie graficzną Odpowiedz Link
an.ta Re: Moja ulica nocą 05.11.09, 23:36 Dziękuję za miłe słowa. A taki kapelusz to chciałabym miec naprawdę, a nie tylko w wirtualnym świecie. Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Moja ulica nocą 17.10.10, 15:36 Aniu, u nas zmieniają prawie wszystkie ulice, ciągle któraś rozkopana, teraz od roku koło mnie hałas i kurz i końca nie widać. A jak na Twojej ulicy? Tak wygląda nowy wiadukt w Pszczynie: Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Z mojego okna 12.10.11, 15:23 Rudy kasztan, złociste 3 brzozy, po prawej jarzębina, a dołem jeszcze zielone jaśminy. Te łysiejące na pierwszym planie, to klony pod oknem. Warto zachować taki widok z okna na smętne dni listopada Dzień deszczowy, więc poprawiłam edycją w PSP: Adjust > One step Photo fix Odpowiedz Link
bogatka1 Re: Moja ulica nocą 05.10.12, 19:48 Sesja zdjęciowa Księżyca. To duch, czy może anioł? Odpowiedz Link