Dodaj do ulubionych

Domowy makaron.

21.11.12, 16:34
Od jakiegoś czasu, żeby sie nie nudzićwink, robię domowy makaron do zup i spaghetti. Jest pyszny i maż już zastrzegł że innego nie chce. Ok, dla mnie to nie problem bo uwielbiam prace w kuchni, ale mam do Was pytanie. Co zrobić aby domowy makaron podczas suszenia nie ściemniał. Nie zawsze taki się robi, ale ni jak nie potrafię rozwiązać zagadki - dlaczego czasem ciemnieje a czasem nie. Czy to zależy od czasu jego suszenia?
Makaron robię na jajkach z odrobiną oliwy z oliwek, kroję i susze na papierze. Latem suszyłam na dworze w przewiewnym zacienionym miejscu, obecnie suszę w domu na kuchennym blacie, trwa to różnie długo, około 2-3 dni. Lubię narobić więcej i mieć gotowy niż robić przed obiadem.
Obserwuj wątek
    • fettinia Re: Domowy makaron. 21.11.12, 18:38
      nie wiem-moj nie ciemnieje-moze to zalezy od maki albo jajek?
      • bucefal_macedonski Re: Domowy makaron. 22.11.12, 10:28
        To zależy od aktywności oksydazy polifenolowej, głównej "winowajczyni" brązowienia enzymatycznego.

Zrezygnuj z oliwy z oliwek i zobacz jak wtedy się zachowuje. Mąka też im bielsza, tym lepiej (w otrębach razowych znajduje się więcej polifenu).
    • buka007 Re: Domowy makaron. 22.11.12, 07:06
      dziewczyny, a powiedzcie mi przy okazji, jak przechowywac makaron?
      Chcialam zrobic lazanki na wigilie i nie wiem, ile wczesniej moge je zrobic i jak dlugo i w jakich warunkach mozna je przechowywac ?
      • karple Re: Domowy makaron. 22.11.12, 08:50
        Ja przechowuję zawsze w lnianej ściereczce zawinięty..... a skoro makaron jest dobrze wysuszony to spokojnie może trochę poleżeć, ale u mnie nie ma szans być dłużej niż dwa tygodnie bo go po prostu zjadamy wink
        • momas Re: Domowy makaron. 22.11.12, 08:53
          przechowuje w sloiku (wymytym) po kawie rozpuszczalnej. Zaktkla plastikowa, z wkładką/wieczkiem tekturowym
          • fettinia Re: Domowy makaron. 22.11.12, 08:54
            dokladnie-ja tez tak-susze dokladnie i do sloikasmile
            • tamaryszek44 Re: Domowy makaron. 22.11.12, 19:10
              Zawsze używam tej samej mąki i zawsze dodaję oliwy z oliwek, ale makaron nie zawsze ciemnieje, więc to chyba nie oliwa. Mimo to spróbuje jej nie dodać.
              Tak właściwie to po co dodaje się tą oliwę, bo nie w każdym przepisie na makaron widnieje.
              • daxter Re: Domowy makaron. 23.11.12, 14:47
                Dodaj masla zamiast oliwy a napewno noe sciemnieje smile
                • tamaryszek44 Re: Domowy makaron. 23.11.12, 17:01
                  Ok na pewno wypróbuję. Dziękismile
                  • buka007 Re: Domowy makaron. 09.12.12, 11:35
                    ja tez dziekuje za rady w sprawie przechowywania. wlasnie robie lazanki na swieta smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka