buka007 09.09.08, 16:07 Ciesze sie na mysl o zupie z dyni, sosie z własnoręcznie uzbieranych podgrzybkow, ciesze sie na wieczory przy herbacie z szarlotką, no i na powidła śliwkowe mojej Mamy. no przecież nie bedę rozpaczać, ze juz po lecie, hm..? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ewa9717 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 20:17 O, u mnie pudliszko-winiary pełną parą! Teraz suszę jabłka, bo do jutra przerwa w grzybach ) Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 20:36 Ale oprócz tego odwaliłam już musy, soki i nektary )) Odpowiedz Link
buka007 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 20:51 jabłkowe? a mnie sie zachciało szarlotki.. mhhmm Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 21:13 Jabłkowe i malinowe )) Na razie, bo w kolejce dojrzewają ciemne winogrona. A jabłka do ciast też jeszcze machnę. Odpowiedz Link
buka007 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 21:20 ojojoj, ale pracowita z Ciebie babeczka ) to wszystko z ogrodu? Odpowiedz Link
ewa9717 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 21:25 No, urodziło mi się w moim buszu! Bardzo lubię robić jesienią przetwory. Całe zycie obchodziłam kuchnię z daleka, a teraz mi sie odmieniło )) Odpowiedz Link
buka007 Re: Jesien w kuchni 09.09.08, 21:30 to musisz miec chyba tego buszu hektary!! )))) a ja w tym roku odkryłam jeżyny! jakos do tej pory nie przepadałam za nimi, ale trafiły mi sie ostatnio tak pyszne, słodkie, ze polubiłam. Odpowiedz Link
julsza jak suszysz jablka? 10.09.08, 09:04 ciach-ciach w lasterki i na blaszke? do jakiej temperatury i na jak dlugo? jesien i zima to inne herbaty (np.korzenne), pite z konfiturami. i gotowanie zup. i leczo trzeba bedzie koneicznie choc z raz zrobic. i za miesiac juz piernik zagniesc... a potem spakowac sie i poleciec na wakacje i miec przynajmniej czesc tej gorszej jesieni w nosie Odpowiedz Link
ewa9717 Re: jak suszysz jablka? 10.09.08, 17:31 Ciach-ciach w plasterki i w suszarkę, taką okrągłą elektryczną, "czteropiętrową". Odpowiedz Link
fettinia Re: jak suszysz jablka? 10.09.08, 17:34 a tu w tym roku pustka...w zeszlym roku sliwa sie uginala a teraz ani jednej sliwki..taka szkoda bo pyszne byly..no trudno Odpowiedz Link
ewa9717 Re: jak suszysz jablka? 10.09.08, 19:16 Ja mam taką fanaberyjną jabłoń, rodzi co drugi rok. Odpowiedz Link
an20 Re: jak suszysz jablka? 16.09.08, 12:36 ewa9717 napisała: > Ja mam taką fanaberyjną jabłoń, rodzi co drugi rok. Poniewaz Twoje drzewko, jest bardzo stara odmiana i dlatego rodzi jabłka co dwa lata. Teraz sa odmiany drzew co maja jablka co roku Odpowiedz Link
julsza Re: jak suszysz jablka? 10.09.08, 18:01 suszarke powiadasz... wiem skad pozycze Odpowiedz Link
ewa9717 Re: jak suszysz jablka? 10.09.08, 19:17 Tylko uprzedzam: trochę to suszenie trwa i podobno strasznie prąd żre. Odpowiedz Link
an20 Jesien w mojej kuchni wygląda tak : 16.09.08, 12:49 Jesienia zupa z dyni obowiazkowo musi byc robei tez inne przetwory z dyni, np pierogi (jak mi wuyjdzie za duzo mroże w woreczkach), ciasto z dynią, zapiekana dynia, puree ziemniaczane z dodatkiem dyni, sos z dyni. W słoiki : chutney dyniowy, dynia w occie, miąż z dyni na póżniejsze przetwory (mroże również). Takze u mnie festiwal dyniowy trwa nawet w ta niedziele byłam w Ludwigsburgu na wystawie plenerowej dyń Co do innych jesiennych dobroci to jak wszyscy chyba susze grzyby, metoda tradycyjna ze sliwek robie powidła, pieke placek śliwkowy, gotuje knedle i robię wg Okrasy marmoladę sliwkowo-cebulową do ryby. Jabłek nie suszę natomiast lubie pieczone w całości z miodem. Z gruszek robie chutney, i robie też gruszki w occie z dodatkiem miodu. Uwielbiam patisony, kabaczki, cukinię, bakłażany, kapustę , kalafior, pigwe, kasztany jadalne Także jesień jest w mojej kuchni pełną gębą Odpowiedz Link