jan_stereo Lake District 02.12.18, 12:03 A tak wygladaly w zeszly weekend wzgorza Langdale Pikes, 3.5h jazdy na polnoc od Birmingham, w krainie jezior. Odpowiedz Link
jan_stereo Gruzja 2019 10.11.19, 14:48 Bylem to sie teraz podziele widokami. Po dotarciu do Mestii, dluga trasa z Kutaisi, tak zwana marsrutka, nocleg i nastepnego dnia dalej i wyzej (najwyzej polozona i stale zamieszkana osada ludzka, wies gorska, w Europie) do Ushguli (kolejne 3h jazdy trasa ktora trudno okreslic droga w niektorych jej miejscach), gdzie w planach byl spacer dolina do Shkhary a w zasadzie to lodowca u podnoza tej gory (5193m), najwyzszej w Gruzji. Mestia o poranku: I juz Ushguli z widokiem na najwyzsza gore po tej stronie kaukazu: jak widac, trasa bardzo prosta idealna jak sie dzien wcesniej wypilo za duzo czaczy ;') no i slodki final w sezonowej kafejce nieopodal lodowca, tam sie zatrzymywali wszyscy gruzinscy kierowcy czekajac na swoich klientow, dawno nie jadlem ciastek, ale tutaj smakowaly wyjatkowo dobrze po tych kilkunastu kilometrach marszu ;') Odpowiedz Link
jan_stereo Gruzja 2019 dzien 2 16.11.19, 20:22 Drugiego dnia pobytu w Ushguli poszedlem dokladnie ta sama trasa tylko grzbietem gorskim, bylo wpierw mocno pod gorke, co sie czulo wnogach, ale potem widoki ukazaly sie ciekawsze, jedyny minus to znaczne pogorszenie sie pogody. Towarzyszyly mi i mojemu Sherpie lokalne psy, jest ich tam cala masa i sa niezwykle towarzyskie, szly za mna od startu az do mety i to przy samej nodze chwilami ;') W najwyzszym przewyzszeniu bylo okolo 3300m npm wiec calkiem slusznie i dosc chlodno, zwlaszcza w podmuchach wietrznych. Sherpa duma nad mapa...co sie na niego naczekalem to tylko te psy wiedza, bo tez czekaly ;')) moje gruzinskie szczekacze ;') Odpowiedz Link
kalllka Re: Gruzja 2019 dzien 2 11.12.19, 10:45 Kurcze, nie wiem czy mogę się tutaj wprodukowac, ale tak mnie poruszyły widoki na zdjęciach. Cud cud. Moje stare mrzonki by wyprawę w ., wróciły, ehh. Odpowiedz Link
elissa2 Re: Gruzja 2019 dzien 2 23.01.20, 20:13 "Sherpa duma nad mapa...co sie na niego naczekalem to tylko te psy wiedza, bo tez czekaly ;'))" A ja też się naczekałam i jednak się doczekałam, gdy już myślałam, że się nie doczekam. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Gruzja 2019 dzien 2 22.02.20, 18:43 A ja teraz mysle gdzie by tu nastepnie pojechac, straszny dylemat ;') Odpowiedz Link
elissa2 dokąd? 05.03.20, 21:00 jan_stereo napisał: > A ja teraz mysle gdzie by tu nastepnie pojechac, straszny dylemat ;') może Armenia? (przepiękna, gościnna i dość tania) Odpowiedz Link
jan_stereo Re: dokąd? 07.03.20, 20:55 Po namysle i spojrzeniu na teren sam nie wiem z ta Armenia, no zbyt podobna jest to Gruzji, tak goscinnie jak i wizualnie, musi byc bardziej drastyczna odmiana, albo zwyczajnie znowu do Gruzji pojade ;')) Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Gruzja 2019 dzien 2 25.03.20, 20:33 Tak tak juz slysze Wasz smiech drogie panie, dylematy podroznicze sie same rozwiazaly, przynajmniej na razie, bo juz cos w sekrecie knuje haha Odpowiedz Link
elissa2 Re: Gruzja 2019 dzien 2 26.03.20, 13:19 Hmmmm, "śmiech"... Jakie śmieszne knowania mogą chodzić Ci po głowie? Bo podejrzewałam, że wyprawę w Pireneje będziesz musiał odłożyć do lamusa. Co tam knujesz??? Weekendowy wypad do ... Baku? Niecałe 5 godzin lotu. Buchara i Samarkanda - zanim wszystko zmarnieje? Raczej nigdzie, gdzie gorący i wilgotny klimat. Pamiętam, że nie cierpisz bo i ja nie cierpię. Syberia??? Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Gruzja 2019 dzien 2 27.03.20, 19:03 Zatem tak, w to miejsce jest ciezko sie dostac nawet w czasach kiedy istnieja jeszcze linei lotnicze, a ze te pewnie znikna wnet na czas jakis, to tym bardziej wydaje sie to duzym wyzwaniem ;') Zgadlas ze nie bedzie to zadne goracy klimat, wrecz przeciwnie, dosc chlodnawo, aby nie ulatwiac za bardzo, powiem tylko ze bardzo mocno rozwazam Torngat Mountains National Park, zostawiam Ci miejsce na wlasne sprawdzenie ;') Nawet odkrylem strone, z tego parku, gdzie mozna sie zapisac na 3 dniowa wizyte, pomagaja tez sie tam dostac, w pewnym stopniu ;') Odpowiedz Link
elissa2 Re: Gruzja 2019 dzien 2 28.03.20, 13:11 O kurcze!!! (Nie lubię okrzyku "Wow! Choć tu to może nawet by pasowało) Rewelacja! Bajka! (Trochę jak szwedzki Park Narodowy Sarek) Odpowiedz Link
jan_stereo Re: Gruzja 2019 dzien 2 28.03.20, 19:10 Do Sarku sie jest bez watpienia duzo latwiej dostac, na dobra sprawe to przeciez juz bylem niemalze na jego obrzezach ze 3 lata temu, tyle ze po norweskiej stronie, wowczas gdy jechalem na Lofoty i sie zatrzymalem w miejscowosci Fauske, a nastepnie Bodo z ktorego byl prom. Odpowiedz Link