Dodaj do ulubionych

Volodymyr Zelensky

27.02.22, 20:14
Moim zdaniem, należy mu się wątas jak stąd do tamtąd, choćby dlatego, że nie bylo za naszego życia bardziej dzielnego człowieka u władzy, którego moglibyśmy podziwiać z z którego moglibyśmy brać przyklad.

Chcę tym sposobem uczcić to, co do tej pory osiągnął, w nadziei, że on to jakoś przetrwa, razem ze swoją ojczyzną.

Niech Cię Bóg strzeże Wołodia, i niech dobre duchy bedą z tobą.
Obserwuj wątek
    • jan_stereo Re: Volodymyr Zelensky 27.02.22, 20:31
      Jaq tam bardziej podziwiam przecietnych Ukraincow, i to nie dlatego ze to oni walcza z nronia, ale to ci maluczcy ktorych nie ma nawet w mediach musza zapierdalac latami aby powiazac koniec z koncem swoja wyjatkowo ciezka praca a nie slowami w mediach. Tak wiec moim bohaterem jest anonimowy Ukrainiec walczacy o materialne przetrwanie aby bylo co do garka wlozyc, jezdzacy za praca jesli trzeba, poza kraj.
      • shachar Re: Volodymyr Zelensky 27.02.22, 20:47
        Więc niech ten wątek będzie na cześć anonimowego Ukraińca, pod dowództwem Zeleńskiego jednakże. Nikt by ze mnie nie wykrzesał solidarności, jeśli by biden czy trump stali na czele, a ja miałabym taki heroizm odpierdalać, jak Ukraińcy w tym momencie. Skąd oni się wzięli? Jak z jakiejś baśni w 21-szym wieku, gdzie forsa i ocieplenie klimatu wszędzie a tu nagle bohaterowie z tarczami wyskakują jak w fucking HBO movie. smile

Sorry, to nie czas na żarty. To się dzieje naprawdę.

Jeszcze raz, Volodymyr, you are a LEGEND.
    • jan_stereo Re: Volodymyr Zelensky 27.02.22, 20:38
      A tym czasem jeszcze wieksze wyzwanie czeka ale Polske i Rumunie, jak przyjac 7 milionow ludzi i dac im schronienie w obecnej sytuacji, to prawie jak obszar 4 Warszaw z jej ludnoscia!
    • jan_stereo Unia Europejska 27.02.22, 23:47
      Dochodze do wniosku ze jej kierownictwo wyzsze to jednak sa idioci oderwani od rzeczywistosci i rozumujacy jak male dzieci. Pani Urszulka wlasnie oglosila ze wysle na Ukraine broni za 350ml Euro, no tak, jest to najbardziej teraz potrzebna rzecz Ukraincom. Rosja i tak zdobedzie to co zaplanowala, a wspomniana bron bedzie miala taki efekt ze przy okazji beda wieksze straty (adekwatne do oporu) i pewnie dzieki niej rowniez zejdzie Zelensky. Zamiast organizowac pieniadze na obozy uchodzcow dla blisko 5mln (na ktore pewnie nie ma funduszy bo to sa gigantyczne wydatki) to sie 'wspiera bronia', na ktora zawsze i o dziwo, zawsze sie kasa znajduje. Ciekawe kto i z kim podpisal na nia kontrakt, widac ze na wojnie faktycznie najlepiej sie zarabia.

Natomiast w podziece durnej pani Urszuli oberwie sie pewnie komus z sasiedztwa owa super bronia rosyjska.
      • krytyk2 Re: Unia Europejska 28.02.22, 20:58
        Twoja narracja jest w zasadzie calkowicie zbieżna z kremlowska.Nieprawdxiwa i bez sensu.Myslalem jednak ,że jesteś inteligentnym facetem,ale tam gdzie w grę wchodzą interesy faszystowskiej Rosji nagle odbiera Ci rozum.Nie m żadnych wątpliwości ,że jesteś dosłownie na usługach Kremla.I na tym kończę z Tobą dyskusję,bo mnie ona z lekka napawa obrzydzeniem.
        • jan_stereo Re: Unia Europejska 28.02.22, 21:03
          Mnie odrzuca od Twojej rzekomej odwagi, jak napisalem ponizej, jesli faktycznie jestes prawdziwy w tym co piszesz to jedz na Ukraine i walcz, zostaw swoja rodzine i pokaz ze te przekonania klepane na klawiaturze maja przelozenie w faktach. Ide o zaklad ze sie nigdzie nie ruszysz z domu i bedziesz mial serie waznych wytlumaczen.
          • krytyk2 Re: Unia Europejska 28.02.22, 21:08
            Wymieniamy się tu argumentami i nie wyjeżdżaj z argumentami ad hominem.Ja równie dobrze mógłbym Cię tutaj obnażyć,dokonując szczegółowej analizy Twojej osobowości,która skłoniła Cię do podporządkowania się organizacyjnego ,finansowego i moralnego autorytarnemu systemowi moskiewskiego.Naprawde nie wypadłbys w tym obrazie dobrze
            • jan_stereo Re: Unia Europejska 28.02.22, 21:11
              Unikasz moim zdaniem bardzo tchorzliwie temu co napisalem, zgodnie z moimi przewidywaniami, co tylko potwierdza ich prawdziwosc, mocny w 'gebie' a slaby w dzialaniach.

Ja juz wiem ze Moskwa mi placi co miesiac pensje i dlatego musialem wyjechac do UK i chodzic do pracy, Tobie widac Berlin wyplaca zarobki, wszystko jasne, logika bardzo rozsadna jak i wszystkie wypowiedzi w temacie powyzszym.
              • krytyk2 Re: Unia Europejska 28.02.22, 21:19
                Masz bardzo płytkie i tanie argumenty.Prawda jest taka ,że każdy kraj w Europie aż roi się od rosyjskich rezydentów,którzy udają normalnych obywateli,niby normalnie chodzą do pracy a w rzeczywistości zbierają dane na rzecz Moskwy i są bardzo aktywni w.mediach społecznościowych danego państwa.
                • krytyk2 Re: Unia Europejska 28.02.22, 21:21
                  Nie wiem jakie są proporcje pomiędzy twoimi zarobkami z Moskwy a tymi angielskimi.Jedno jest pewne-trzeba mieć zryta psyche żeby potajrmnie pracować dla faszystowskiego sytemu Putina.Tyle w temacie.
                  • jan_stereo Re: Unia Europejska 28.02.22, 21:31
                    Tak, bardzo wywazona i swiatla intelektualnie wypowiedz, zero paranoi i w zasadzie wyjasnia tez wszystko w Twoim temacie, nie mam juz wiecej pytan, jak to mawiaja obroncy sadowi.
                    • krytyk2 Re: Unia Europejska 28.02.22, 22:03
                      Jeszcze Ci tylko odpowiem pięknym za nadobne:skoro tak intensywnie popierasz wszystkie ruchy Putina,to czemu nie siedzisz teraz w czołgu w kierunku na Kijów i nie rozjezdzasz kolejnych głupich Ukraińców
                      • jan_stereo Re: Unia Europejska 28.02.22, 22:06
                        Nie udawaj az takiego glupiego, dobrze wiesz ze nie popieram ruchow Putina, a akcenty sa zdecydowanie na krytyke zachodu, bo ja nie lubie jednostronnej narracji jaka sie od wielu lat odbywa i ktora uparcie prezentujesz. Dla mnie Putin moze sobie wykorkowac na zawal jutro rano, zupelnie by mi to powiewalo, najlepiej razem z Bidenem.
                      • jan_stereo Re: Unia Europejska 28.02.22, 22:08
                        A to ze nie siedze w czolgu po stronie rosyjskiej to chyba, tak na logike, przeczy troche temu co piszesz.
                        • rzeka.suf Re: Unia Europejska 01.03.22, 16:01
                          A skad my mamy mieć pewność, że nie postujesz z kabiny ruskiego czołgu? big_grin
                          Ja nie wiem, co ty tak naprawdę robisz, jaki masz cel. Może jest to sklonienie nas do wyważonej refleksji, a może sianie defetyzmu wśród wrogów putina. Cholera cię wie, Janie. Jeśli jest to opcja pierwsza, to mocno się zapedziles w byciu wybitnym 'adwokatem diabla'. /nie, nie twierdzę że Putin jest diabłem, tak się to po prostu zwyczajowo określa, bycie adwokatem strony popularnie uznanwanej za zlą'. /
                          • shachar Re: Unia Europejska 01.03.22, 16:20
                            Ale co on takiego napisal, bo teraz nie rozumiem, że lepiej byłoby nie zbroić Ukraincow bo mniej ofiar by było, ale to nieładnie, a z drugiej strony nie chcesz jednak żeby twój znajomy się bił, więc kto ma się bić i czego my kuźwa chcemy tak naprawdę? Najlepiej , żeby jak w filmie, kucharz dźgnął putina szpadą i jeszcze zdążył uciec, odbijając się butem od kolumny i wyskakując przez okno.
                            Ja już nie wiem, słabo mi, idę do banku jeszcze wysłać pieniądze ojcu, bo Ukraińcy jednak przyjadą do nich i piszę te ,ekhem , recenzje wojny na Google maps ruskich restauracji , jak się dowiedziałam w necie, że jest dobrze dla uświadomienia moskwiczan, co ich prezydent odpierdala.
                            Moja stepmom myśli, że to wszystko na parę tygodni, szałona trochę, nie wiem, za malo filmow o wojnie oglądała chyba.
                            • rzeka.suf Re: Unia Europejska 01.03.22, 17:24
                              Niech się bije, skoro on uznał to za słuszne, to co mi do tego. Można za to wyrazić szacunek, podziw, podziękować za ofiarnosc. Ale ofiary z własnego życia nie można wymagać od innych, nie wolno, po prostu nie wolno, żądać od innego poświęcenia własnego życia po to, żebym ja mogła zachować swoje życie, swój komfort. To moze być tylko dobrowolne.
                              Wmanipulowanie kogoś w rolę męczennika za nasz komfort to po prostu zbrodnia moralna.
                              I nie mam ochoty się na ten temat teraz kłócić, nie mam na to zupełnie siły ani mnie to nie będzie bawić.
                              • rzeka.suf Re: Unia Europejska 01.03.22, 17:46
                                Może spróbuję jeszcze przejrzyście, zanim ukoi mnie tabletka kojaca:
                                Jeśli x, kierując się własnym ponadpodstawowym interesem, czymkolwiek ponad własnym fizycznym przetrwaniem, manipuluje y, o którym to y wie, że ten y skłonny jest poświęcić własny podstawowy interes, własne przetrwanie na rzecz celów wyższych, jak np obrona wspólnoty do której obaj x i y należą, tak aby x nie musiał ryzykować poświęcenia własnego życia, to jest to jest to bardzo sprytne z punktu widzenia interesu x, i obrzydliwe skurysynstwo z mojego punktu widzenia. Taka ofiara może być tylko dobrowolna i przyzwoitości nakazuje aby ewentualną decyzja o niej była podjęta świadomie. Nie wolno urabiac y zapewnieniami, że w razie czego przyjdziemy mu z pomocą, będziemy tak salo radykalnie ofiarni jak chcemy, żeby on był, jeśli nie możemy z czystym sumieniem, szczerze i odpowiedzialnie dotrzymać takiej obietnicy. Nie możemy wykorzystywać czyjejś ideowosc, ani innej formy bezbronnosci takiej osoby, po to tylko, by ochronić własny komfort. Komfort to tutaj wszystko ponad fizyczne przetrwanie.
                                Tak ja to widzę.
                                Dobranoc.
                              • shachar Re: Unia Europejska 01.03.22, 21:41

> Wmanipulowanie kogoś w rolę męczennika za nasz komfort to po prostu zbrodnia mo
                                > ralna.
                                .

Ależ oczywiście, że tak. Nikt nikogo nie ma prawa pociągać, ani popychać do niczego. Każdy niech robi co uważa, na ile mu jego możliwości pozwalają.
                            • krytyk2 Re: Unia Europejska 01.03.22, 20:31
                              Dlaczego jest to pozorny argument?
                              Ponieważ:
                              1)Ukraińcy pospolitym ruszeniem chcą walczyć z ruskimi .Brakuje im tylko broni. Z braku profesjonalnej broni,produkują na masową skalę koktajle Mołotowa,będą tłuc Rosjan choćby bejsbolami. Dlatego należy im dać broń o wiele bardziej skuteczną i śmiertelną dla wroga.

2)Ukraińcy wykrzykują do rosyjskich żołnierzy,mówią do kamer ,że nie porzucą swojego domu i będą go bronić za wszelką cenę. To jest siła moralna , dla której i śmierć nie jest żadnym argumentem. Od wczoraj rosyjska armia ostrzeliwuje z gradów Charków,Mariupol,Cherson i Kijów na masową skalę. Grady to są -powiedzmy -nowoczesne katiusze:wyobraź sobie setki ogłuszających wystrzałów i pociski spadające na dzielnice mieszkalne -gdzie popadnie,bez przerwy... Dzisiaj rano widziałem zniszczone budynki cywilne w Charkowie,masę gruzu na ulicy ,domu ucięte w połowie,setki tych zniszczonych domów.Przed chwilą natomiast widzialem cd ataków rakietowych na Charków i robiło mi się niedobrze od samego patrzenia -nieustające olbrzymie rozbłyski upadajacych pocisków rakietowych.To jest prawdziwe piekło Zdajesz sobie sprawę jaka wściekłość w Ukraińcach wzbudza taki widok. Do tego widok zakrwawionych i zabitych.
                              Dlatego należy dać Ukrainie tę broń,dzięki której dostaną szanse ocalenia swojego domu i szansę ocalenia życia swojego i innych

3)Każdy stinger ,javelin to potencjalnie zniszczony jeden rosyjski czołg,samolot. Tych samolotów i czołgów zostało zniszczonych przez te 5 dni już setki. Czym będzie walczyć armia rosyjska na końcu-gdy już ostatni czołg i samolot zostaną rzucone do walki?Można być szaleńcem będąc autorytarnym przywódcą zaszytym w bunkrze na Uralu,ale w końcu do walki ludzi i sprzęt wysyłają generałowie. Jest granica absurdu,którego normalny generał nie zaakceptuje. Co oznacza koniec walk. Dlatego jest sens dostarczania Ukrainie tak skutecznej ,śmiertelnej broni.

Jan Stereo występuje tu tylko i wyłącznie jako reprezentant interesu Rosji. :
                              Po pierwsze w ogóle go nie interesuje, ile cierpienia i smierci przyniosła decyzja Putina o ataku na Ukrainę – w żadnej wypowiedzi na początku tej dyskusji nie podał tego jako jakikolwiek wazny argument .Ty płaczesz,ja złorzeczę a w tym czasie Janek wychwala mądrość Włądimira Putina!!!!Wiec,w najlepszym wypadku ,Jan Stereo jest człowiekiem pozbawionym całkowicie empatii i wrażliwości moralnej.W najgorszym -zwykłym trollem rosyjskiej propagandy.
                              Po drugie każdy dzień przedłużania tej wojny to ,jak na razie ,więcej zabitych po stronie wojsk rosyjskich niż Ukrainy i więcej strat w rosyjskim sprzęcie militarnym. Skrócenie tej wojny to ograniczenie liczby tych ofiar rosyjskich i strat sprzętowych.
                              Po trzecie pozbawienie Ukrainy broni i pomocy humanitarnej ,skończyłoby się tryumfalnym sukcesem Putina ,który bez walki wziąłby to co chciał-czyli calą Ukrainę w bardzo krótkim czasie.Tak krótkim ,że być może uszłoby to uwadze świata.
                              Po czwarte – właśnie przedłużanie się tej wojny i coraz bardziej brutalne ,zbrodnicze ataki rakietowe(ślepe ze swej natury) uwidaczniają światu prawdziwą naturę Putina jako zbrodniarza ,ktorego należy jak najszybciej usunąc z życia miedzynarodowego
                              • jan_stereo Re: Unia Europejska 01.03.22, 20:52
                                Jakbys czytal uwazniej `krytyku, to bys dostrzegl (ale do tego trzeba miec dobra wole, a Ty masz zla) ze wlasnie za glowny argument przeciwko dozbrajaniu podaje zwiekszajace sie cierpienie cywilow. Ty twierdzisz ze to odbrze, ze im wiecej zginie zwyklych Ukraincow tym lepiej z Twojej perspektywy bo to pozwoli lepiej pokazac zla twarz Putina. Mowiac inaczej, nie interesuje Cie tak naprawde krzywda Ukraincow, oni sa tylko uzytecznym instrumentem dla Ciebie, to co najwazniejsze, jak piszesz, to samo uderzenie w Putina, nie wazne za jaka cene. Stad tez Twoje zale uwazam za udawane, chlodno wykalkulowane.

Ja niestety taki wyrachowany nie chce byc, zwlaszcza w takiej sprawie.
                                • krytyk2 Re: Unia Europejska 01.03.22, 21:09
                                  Facet,ja jestem za stary żeby brać się na Twoje krokodyle łzy po czasie.Uświadom sobie jedną rzecz :prawdy niczym nie zakłamiesz!A prawda jest taka ,że to Putinowi najbardziej teraz zależy na jak najszybszym zakończeniu wojny na jego warunkach.Natomiast Ukraina będzie walczyć tak długo dopóki nie wyrzuci okupanta ze swojej ziemi.Dzisiaj słyszałem w relacjach z Ukrainy taką deklarację w w kilku niezależnych wypowiedziach Ukraińców
                                  • jan_stereo Re: Unia Europejska 01.03.22, 21:25
                                    U mnie nie ma zadnych krokodylich lez, nie dorabiaj teorii, pamietam tez jak gladko tlumaczyles wszystkie zbrodnie w Iraku czy Libii gdzie masowo gineli cywile, ze dla szerzenia dekomokracji kazde ofiary sa dozwolone, nawet Ci rzesa nie drgnela i ja mam teraz uwierzyc w Twoje lzy nad Ukraina ? Kiedy oczywiste jest ze jedyna rzecz jaka Cie interesuje to glowa Putina, prywatna niechec (i nie wazne czy uzasadniona!) za ktora chetnie poswiecilbys innych. A to, ze Rosja chce jak najszybciej wygrac to jest oczywistosc, tak samo to, ze Ukraina nie wywiesi bialej flagi sama z siebie.
                              • krytyk2 Re: Unia Europejska 01.03.22, 21:04
                                Dzisiaj widziałem Witalija Kliczkę,mera Kijowa,który komentował aktualna sytuację -zbrodnicze wściekłe ataki rakietowe na miasta ukraińskie.Kliczko powiedział ,ze Putinowi chodzi o jedną tylko rzecz -zwasalizować Ukrainę i stworzyć z niej państwo na podobieństwo republiki radzieckiej.Ja pamiętam te czasy i nie chcę zyć w takim zniewolonym kraju ,dlatego będę walczył choćbym musiał zginąc w walce o wolna Ukrainę.I to jest clou postawy Ukraińców.
                          • jan_stereo Re: Unia Europejska 01.03.22, 19:19
                            rzeka.suf napisała:

> A skad my mamy mieć pewność, że nie postujesz z kabiny ruskiego czołgu? big_grin

Owszem, obralem sobie szeroka publike, 4 osoby na krzyz na forum Ocean ;')

A co do dozbrajania i uzyczania polskich lotnisk do walki z Rosja. Chcialbym zauwazyc wstrzemiezliwosc w tym temacie Niemiec i Francji, oficjalnie mowiacych ze sie w konflikt zbrojny mieszac nie beda pod zadnym pozorem, a jedynie wespra uchodzcow. No ale nie mocnarna Polska, ktora skopie wszystkich i najlepiej rekami Ukraincow to co innego, grunt to grac populistycznie pod publike wyborcza. Praktycznie, takimi dzialaniami wyrywamy sie przed szereg NATo, ktore wycofalo swoje wojska z Ukrainy (umyslnie, aby nie byc w konflikcie pod zadnym pozorem), ale Polak to najmadrzejszy narodowiec w okolicy. Moim zdaniem powinnismy zrobic co tylko w naszej mocy aby ukrainskim cywilom bylo w miare znosnie i bezpiecznie u nas i czekac na pertraktacje wiekszych i mocniejszych od nas.

Generalnie, im dluzej bedzie walka trwala na terenie Ukrainy tym wiecej cywilow zginie i bedzie to drastyczniejszymi srodkami osiagane, byc moze o to chodzi.
    • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 11:46
      Zelenski wystosował apel do UE o przyjęcie do niej Ukrainy w trybie specjalnym. Ciekawe, że dowiedziałam się tego z wiadomości hiszpańskich, podczas gdy gazeta pl ujęła to w sposób raczej kreatywny:
      'Nasi żołnierze walczą o nasze państwo, ale i o całą Europę, o pokój dla wszystkich krajów Unii Europejskiej, o życie dzieci, o prawo i demokrację. Zwracamy się do UE o rozpoczęcie natychmiastowych procedur wobec Ukrainy. [...] Jestem przekonany, że na to zasłużyliśmy. '

Myślę, że wobec tego apelu zapadnie na forum UE głęboka cisza. Wyrazy uznania za dzielnosc i ducha walki Ukraińców będą musiały wystarczyć. Właśnie dlatego mam trochę ochotę ukrecic łby tym wszystkim Polakom, którzy mojego kumpla zagrzewaja do walki. Sami sobie kurwa walczcie, nie wyslugujcie się Ukraina.
      • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 12:25
        Myślę że ten apel ma na celu wzmocnienie morale Ukraińców, a raczej ich motywacji do walki poprzez odwołanie do 0kolejnego poziomu ich interesów. Po drugie, jest próbą ugranua pomocy od Unii, wedle reguł arabskiego targowania się, poproś o niemożliwie wysoka cenę, aby finalnie osiągnąć swoją realna.
        tyle że to gra ryzykowna, i ewentualną wpadkę wykorzysta Putin, choć ma już bardzo ograniczone możliwości propagandowego wpływu jako że Rt, sputnik i nawet fb ma minimalny teraz już zasięg. Mimo wszystko, unia musi jakoś sensownie odpowiedzieć, także we własnym interesie. W sumie, myślę, ta wojna i tak na Ukrainie się nie skończy.
      • krytyk2 Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 20:47
        Myślę,że jesteś niesprawiedliwa w ocenie motywów,które kierują Twoim kolegą.Moze jest to najpiękniejsza chwila uniesienia w jego życiu.
        • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 21:37
          Ale w którym momencie jestem niesprawiedliwe w ocenie jego motywów?
          Czy ja w ogóle pisze o jego motywach?

On zawsze miał skłonności do przesady, jak wszyscy chyba członkowie mojego stada z Lublina. Ambicja było właśnie nigdy nie być małym czlowieczkiem, bohaterstwo było ideałem big_grin I we wszystkich nas to jakoś tam jeszcze się tli.
          To pewnie jest najwznioslejsza chwilą w jego życiu. Ale ta chwila może dłużej potrwać i być cholernie bolesna. Ja po prostu nie chce żeby tam 'umierał stojac', nie mówię natomiast ze umierać stojąc jest głupie czy zle.
          Źle i małe wydaje mi się to namawianie go przez innych jego znajomych do 'dokonania ruskim skurwysynom'. Łatwo wojowac cudzymi rękami i nie z nami Kurwa takie tanie numery.
          Wolę żeby żył niż budować mu pomnik.
          Zresztą, no, to moja pierwsza miłość big_grin
          • shachar Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 22:22
            Kurde, przestańcie na siebie napadać. Ja nie sądzę, żebyśmy tak bardzo róznili się w ocenie tego konfliktu.
            Myślę że jak tam się już jest, to trudno odwrócić się plecami widząc tych ludzi pozbawionych wszystkiego. Taka jest prawda, że czyjeś ręce muszą zabić tego skurwysyna, i jak jeden będzie się oglądał na drugiego to fiut tylko skorzysta na tym. Calkowicie rozumiem ludzi, którzy zostają, kobiety nawet. Mówią wprost ze nie chcą umrzeć, łzy się leją , ale jest pewien sens, że nie mogą po prostu podnieść ręce do góry wszyscy.
            Kurde, tyle lat wszyscy żyliśmy w strachu przed wojną, że nie myślałam, że wszyscy mają wypalone jak żelazem, że to najorsze, co może być.Nie pojmuję tego, co się dzieje, za mała głowa mi urosła. Moja psychika nie jest przygotowana na takie atrakcje. Bardzo proszę się nie draczyć.
            • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 22:51
              Ale nie napadam na ciebie, shachar. Mam teraz inny obiekt, jakiś taki bardziej realny. Po prostu chuj mnie strzela, kiedy czytam komentarze 'nakop skurwysynom i od nas'. Ruszcie dupe I kopcie. On nie jest osobą, która trzeba ponaglac do ideowych czynow, wręcz przeciwnie.
              Nie jestem jego matka, nie uważam że jest głupi, nie uważam że podjął te decyzję bezrefleksyjnie. Wręcz przeciwnie, sądzę, że robi dokładnie to, co racjonalnie uznał za warte czynienia.
              natomiast o pobudkach zagrzewajacych go do walki mam zdanie wymiotne.
              No ale, może da radę i wkrótce zostanie dowódca batalionu w Polsce big_grin
              • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 22:57
                A mimo racjonalności, no jest facetem i ma presję wykazywania się, pokazywania że ma jaja. A to bywa zgubne. Wolałabym żeby ludzie pisali wprost co myślą i czują, żeby napisali np 'podziwiam cię, X, za to co robisz, bo mnie na to nie stać a robisz rzecz wartościowa, także z punktu widzenia bezpieczenstwa mojego odwloka'.
                • shachar Re: Volodymyr Zelensky 01.03.22, 00:08
                  Mam nadzieję, że wróci w jednym kawałku.
                  • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 01.03.22, 16:23
                    Dostał gorączki i jest w medpunkcie. Super, instynkt stara się zrownowazyc ideowosc, być może.
                    Skoro mógł pisać, to znaczy że sytuacja w Kijowie nie była super wojenna, inaczej nie miałby dostępu do netu.
                    korzystając z tego po prostu wysłałam mu prywatna wiadomosc. I czuje się lepiej, zrobiwszy to, co uważam za słuszne.
                    Shachar, jeśli mogę Ci coś zasugerować, to myślę, że lepiej żebyś ewentualne datki slala lokalnym nadgranicznym pomocowcom, albo wręcz ukrainskim. Tylko sprawdź ich wiarygodność najpierw!
                    • jan_stereo Re: Volodymyr Zelensky 01.03.22, 19:20
                      Ja wyslalem na Czerwony Krzyz, moze wszystkiego nie przejedza na pensje.
    • jan_stereo Re: Volodymyr Zelensky 28.02.22, 20:07
      Generalnie wszyscy Polacy co tak sie dra aby Ukraincy walczyli do ostatniej kropli krwi i ze im podeslemy bron, wszyscy oni powinni sami ruszyc dupska na Ukraine i walczyc, zostawic swoje rodziny i pokazac ze faktycznie wierza w to co mowia, bo byc chojrakiem w domowym zaciszu i rekami i krzywda innych to kazdy tchorz potrafi.
      • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 01.03.22, 15:55
        Już wiem jak to ująć zwięźle i dosadnie:
        'nakop ruskim od nas' , znaczy 'nakop ruskim ZA nas'.
    • shachar Re: Volodymyr Zelensky 01.03.22, 23:44
      Moim zdaniem, wszyscy tu macie rację. Jak to możliwe,? ano jest.
      I rację ma krytyk, kiedy mówi, że Ukraińcom trzeba broni, i im dłużej kaputin będzie się pogrążał, tym gorzej dla niego i jasiek, że z tą bronią więcej Ukraińców zginie. I rzeka też ma rację, że nie chce widzieć swojego przyjaciela martwego. Ale z drugiej strony tego skurwysyna trzeba niestety zabić, głodem się go nie weźmie.
      Ja już mam dość tego war porn, kibicowania Żeleńskiemu, Kliczce i pierdzenia w stołki Jeśli nic drastycznego nie jesteśmy w stanie zrobić, to może od razu może oddajmy wszyscy portfele, domy i ogródki bandycie, bo przecież Ukraina nie była w NATO!!! Wtf is that?!? CZy te głąby nie widzą, że wojna się już zaczęła?
      • rzeka.suf Re: Volodymyr Zelensky 02.03.22, 08:26
        Moja przyjaciółka w Lublinie pisała wczoraj wieczorem że bankomaty nie miały środków na wypłaty. Może dziś rano. Czy ktoś wie, co robić? Wypłacać i trzymać gotówkę, czy wpłacić na konto walutowe? Ja tego kompletnie nie ogarniam. W mojej ignorancji w tym temacie, wymyślam, że najrozsadniej zainwestować ostatni grosz w produkty. Kotom nabyć tonę żarcia, które to przychodzi do mnie tu z Niemiec. Bo oni, kotowie, w pupach wojnę maja i nie chcą ruszyć nic gorszego. A jak co do czego, to i ja taka puszeczka nie pogardze, myślę.
        W biurze, mówi moja przyjaciółka, prawie się nie do siebie ludzie nie odzywaja. Bo co tu powiedzieć, żeby się nawzajem nie zdolowac a żeby nie wybrzmialo tak obezwladniajaco durnie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka