16.12.22, 16:20
No wlasnie , nie co , tylko w jakim celu . Moj cel jest jeden: literatura ma mnie przeniesc w swiat , ktorego juz nie ma.
To mnie relaksuje . Czasami zaczepiam sie na Pilchach, Tokarczukach czy Mrozach, ale co widze , to chaos i proby ich interpretacji co zdarza sie na naszych oczach. Wspolczesnej adrenaliny mamy dosyc po wlaczeniu kompa , telefonu czy TV.
Nie oczekuje od literatury jakichs rewelacji , ktore wskazywalyby mi droge polepszenia mojego zycia . Od tego sa
Poradniki wszelkiego rodzaju . Walce Straussa, Chopin etc. przenosza mnie do miejsc , ktore odnajduje rowniez w literaturze XIX-wiecznej. To cudowne uczucie brac do reki tomy , ktorych juz nikt nie potrzebuje. W jakis sposob jednocze sie z pisarzem , ktory przy lampce naftowej, z pomoca "gesiego " piora i inkaustu przelewa swe mysli na papier.
Tego nie da sie zrozumiec, to trzeba czuc.
Krytku , czy przyblizylem Ci troche dlaczego lubie stare, nudne czytadla ?
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Czytamy ? 16.12.22, 17:00
      ale tez ogladamy wspaniala kreske Antoniego Uniechowskiego, cudo !
    • krytyk2 Re: Czytamy ? 16.12.22, 18:59
      Absolutnie nie!Po prostu różnimy się w tej kwestii i nie ma tu sensu dyskusja o "lepszości" mojego punktu widzenia nad Twoim ,czy też odwrotnie.Ja mam ciągły niedosyt przeżywania swojego tu i teraz ,dlatego szukam bardziej nowoczesnych srodków wyrazu i próbuje skomunikować się z ludźmi i postawami ,które sa mi najbliższe i -o ile jest to możliwe- wymieniać z nimi poglądy i krystalizować postawę.Jest tak wiele do zrozumienia w nadchodzących wciąż falach Nowego ,każdy znaczący fakt może sygnalizować nadchodzenie nowych szans ale też nowych zagrożeń,ze szkoda mi czasu na zanurzanie się w przeszłości i to w jej najbardziej iluzorycznych ,przekłamanych formach,takich jak np Stara baśń Kraszewskiego.
      • a_iii_ty Re: Czytamy ? 16.12.22, 21:24
        Widzisz , mi to wcale nie przeszkadza, ze Stara Basn jest przeklamana . Ja nie szukam w niej prawdy , tylko atmosfery . Ty szukasz odpowiedzi w ksiazkach, ja "zapachu" czasow minionych.
        • krytyk2 Re: Czytamy ? 16.12.22, 21:44
          z zapachów to ja najbardziej lubię zapach ziemi a potem piwonii i konwalii
          • a_iii_ty Re: Czytamy ? 16.12.22, 22:14
            Jeszcze zapach lasu, scietej trawy, drzewka wigilijnego, bzu , pierwszych truskawek i ksiazek prosto z
            ksiegarni ... a konwalie uwielbiam , ale podobno trujace sa bestie !
    • a_iii_ty Re: Czytamy ? 17.12.22, 16:10
      A jurzci ze czytamy ! Po placowce , faraonie i emancypantkach robie przerwe z Prusem. Czekam teraz na Wampira
      Reymonta i 3-4 tom Nocy i Dni. Wszystko musze zamawiac przez Worldcat, bo tu na prerii tylko pare pozycji polskich na Uniwersytecie , w tym Chlopi i Solaris . Gosiul , wspomnialas cos o Katarze Lema . Niestety , zadna z bibliotek w USA nie wypozycza tej pozycji.
      Keep reading !!!
    • shachar Re: Czytamy ? 17.12.22, 22:49
      Oglądałam program Makłowicza o Ostendzie i dzięki temu zapoznałam się z taką oto ramotką Dzień p Esika w Ostendzie

a w księgarni sam Mróz, wszędzie Mróz. Poza tym miałam problem ze zgadnięciem tytułu książki, po chwili zrozumiałam, że to jeden wyraz. Oraz znalazłam książkę, która była źle sklejona, druga pod nią , to samo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka