06.04.23, 19:39
...wa Szymborska. Bedzie sie dzialo ?
Wszystkie jej wiersze w jednym tomie.
Prawie 800 stron !
Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: Wisla... 06.04.23, 22:17
      I jest też... nowa wersja „Pani Twardowskiej"! smile
      Docent Grażyna Majkowska przełożyła fragment ballady Adama Mickiewicza na język młodego pokolenia:
      „Szlachta się bawi!
      Ogarnia paszę, bajerę kręci, jara gibony,
      Daje w puchara i rwie lachony.
      Złapała fazę, wyczilowana,
      wódzitsu było?
      Więc o co kaman".
      • a_iii_ty Re: Wisla... 06.04.23, 22:39
        dzisiaj siostra moja wprowadzila mnie do
        nowej nazwy whisky czyli lychy .
        • elissa2 Re: Wisla... 06.04.23, 23:04
          Też tego nie znałam, ale widzę, że wujek google potwierdza, że w jakimś slangu whisky nazywają łychą.
          W dodatku wielokrotnie pojawia się opis jakiegoś gestu, który chyba powinien dla niektórych być zabawny, czy coś..
          Łycha:
          "Czynność, w której wykonujący układa dłoń w kształt łyżki stołowej, po czym zakrywa nią dolną część pleców, opróżnia powierzchnię magazynową z nadmiaru zgromadzonego gazu, zasłania wspomnianą dłonią twarz i mocno wdychając powietrze sprawdza prawidłowość mieszanki.

Twarz może być własna lub osoby trzeciej."
    • elissa2 Re: Wisla... 06.04.23, 23:22
      Ale zboczyliśmy (w gruncie rzeczy przeze mnie) od Wisławy Szymborskiej w kierunku slangu.
      No to wróćmy do Szymborskiej poprzez... slang smile
      25-cioletnia Sanah jest teraz w PL niezwykle popularna. Ma świetną dykcję i bardzo dobre możliwości wokalne, (jak na mój gust) trochę dziwną barwę i głosu i manierę śpiewania.
      Jednak pięknie wykonuje "Nic dwa razy (się nie zdarza)" Wisławy Szymborskiej.
      www.youtube.com/watch?v=rR001X7JQy8
    • elissa2 Re: Wisla... 06.04.23, 23:32
      I jeszcze nie Szymborska a Słowacki
      www.youtube.com/watch?v=WxtseR03lzY

(to jej śpiewanie przypomina mi śpiewanie takiej młodej Amerykanki, córki jakiegoś milionera, która jakoś tak podobnie śpiewa/ła; jak ona się nazywa???)
      • a_iii_ty Re: Wisla... 07.04.23, 00:50
        tego Ci nie powiem, ale ten glos mi kogos przypomina. ciekawa ta sanah, bardzo oryginalna.
        • a_iii_ty Re: Wisla... 07.04.23, 15:27
          Przejrzalem jej videa, imponujacy talent, mam nadzieje, ze scianki i tabloidy nie zniszcza jej pieknej duszy.
    • a_iii_ty Re: Wisla... 07.04.23, 22:56
      od dawna czulem, ze w poezji jest zawarta prawda o naszej egzystencji.
      nie w religiach, filozofiach, polityce, prozie. poezja jest fotografia momentu,
      i slusznie Szymborska mowila, ze w zasadzie kazdy wiersz moglby miec tytul
      "Chwila".
      W cudowny sposob "rozprawia" sie z rozwazaniami o smierci przywolujac nas
      do tu i teraz:
      "Na co komu o smierci wiedza
      Przez nia stygnie herbata na stole"
      - z Dedykowane Poezji cz.2

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka