03.06.23, 13:46
jaka bylaby reakcja, gdyby nowa, prezydencka wersja byla pierwsza ?
dla mnie wyglada normalniej, ale pospiech w podpisaniu pierwszej osmiesza Dude.
Jak to widzicie?
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: lex Tusk 03.06.23, 14:14
      szkoda gadać ,Duda ,jak to powiedziałaby moja Julka,obsrał zbroję.Zastanawiam się czy przygotować jakieś hasło na jutrzejszy przemarsz .No i kawałek scyzoryka na wypadek kontaktu z narodowcami.
      • a_iii_ty Re: lex Tusk 03.06.23, 14:39
        lex Duda byloby dobre !
        • a_iii_ty Re: lex Tusk 03.06.23, 14:42

no ale czy ustawa wyglada normalniej w tej nowej wersji ? szczerze mowiac
          te chwasty mongolskie tak sie rozrosly w Europie (w Stanach tez), ze taka komisja piwinna powstac na szczeblu brukselskim.
      • elissa2 Re: lex Tusk 03.06.23, 14:52
        scyzoryk, nóż to nie (chyba, że chcesz przenocować w policyjnym "hotelu")
        wystarczy gaz pieprzowy lub lakier do włosów w sprayu lub taki mocno miętowy odświeżacz do jamy ustnej (po użyciu wyrzuć "narzędzie zbrodni")
        i uważaj, bo możesz tam spotkać naszego forumowicza a jeśli faktycznie tak jest, jak twierdzicie, on może Ciebie rozpoznać a Ty jego nie
        • a_iii_ty Re: lex Tusk 03.06.23, 15:11
          mowa o dodupcu vel hsirk ?
      • rzeka.suf Re: lex Tusk 03.06.23, 15:09
        chyba przesadzasz z tymi narodowcami na tym akurat marszu. marsz jest za demokracja i przeciw pisowi, narodowcy, moim zdaniem, beda tym razem trzymac sie z boku.
        • krytyk2 Re: lex Tusk 03.06.23, 15:42
          to Ty nie znasz realiów polskich chyba.Ostatnio,w trakcie przemówienia sanitariuszki Powstania Warszawskiego,Bąkiewicz zagłuszał ją tubami ustawionymi kilkanascie metrów od trybuny.Bąkiewicz już zainkasował od Pisu kilkanscie milionów złotych .Miedzy innymi za te miliony kupił sobie ładnie położoną siedzibę partyjną.Narodowcy w bardzo wielu kwestiach ideowych zgadzaja sie z Pisem.Różnice stanowi jedynie fakt ,że pogląd pisu na gospodarkę jest wybitnie socjalistyczny ,natomiast narodowcy niby są za wolnością rynkową .Ale jak kasa popłynie do ich kieszeni to i poglądy popłyną razem z kasą..
          • rzeka.suf Re: lex Tusk 03.06.23, 16:29
            tak, nie znam polskich realiow. z moich wycieczek po galaktykach alt-rightu wysnulam wniosek, ze narodowcy nie beda tu jakos bardzo aktywni. mam nadzieje.
            • krytyk2 Re: lex Tusk 03.06.23, 22:59
              Tzn,trzeba serio powiedzieć,że skupiają bardzo różnych ,bardzo indywidualnych polityków.Ale ,gdy się odrzuci poprawność polityczną,w która się na potrzeby kampanii wyborczej ubierają,to ostrze polityczne jest faszyzujące i bojówki Bąkiewicza są praktyczna wykładnią tego faszyzmu.Noc długich noży się kłania,czyli polskie NSDAP
              • rzeka.suf Re: lex Tusk 03.06.23, 23:18
                jak dla mnie i uzywajac zargonu psychonarodowego, to oni wszyscy parchaci big_grin bakiewicze, korwiny, mentzeny, bosaki, wielomskie, michalkiewicze, brauny, wszystko zydzi i ich sprzedajne pracownice big_grin
                po prostu nie widze w mediach alt rightu wzmozenia przed 4.maja. ale moze po prostu tyle to oznaczac, ze ja go nie widze.

• rzeka.suf Re: lex Tusk 03.06.23, 23:19
                  czerwca, nie maja big_grin
      • taniarada Re: lex Tusk 03.06.23, 16:00
        krytyk2 napisał:

> szkoda gadać ,Duda ,jak to powiedziałaby moja Julka,obsrał zbroję.Zastanawiam s
        > ię czy przygotować jakieś hasło na jutrzejszy przemarsz .No i kawałek scyzoryka
        > na wypadek kontaktu z narodowcami.
        Naprawdę ci się chce .I tak nikt nie ma szans z Pisowcami wygrać .Podziwiam ludzi co mieszają się do doktryny politycznej i religijnej .Weź sobie maczetę lub siekierę .
        • a_iii_ty Re: lex Tusk 03.06.23, 16:06
          twoje rady coraz tansze
          • krytyk2 Re: lex Tusk 03.06.23, 22:54
            Naprawdę nie wiem skąd się biorą tacy idioci
      • dodupiec2 Re: lex Tusk 04.06.23, 00:38
        No cóż, rzadko, ale tu się zgadzam. Obsrał zbroję.
    • jan_stereo Re: lex Tusk 03.06.23, 15:32
      To tak jakby mafia sycylijska uchwalila 'poprawiona' ustawe majaca na celu ochronę interesu Wloch, taka to z grubsza analogia.
      • a_iii_ty Re: lex Tusk 03.06.23, 15:54
        zapomnij na chwile o autorach tych dokumentow. pytanie brzmi: czy poprawiona ustawa jest bardziej bliska idealom demokracji, czy nie ?
        slysze tylko o mafii sycylijskiej i obsranej zbroi. rozumiem emocje w waszych wypowiedziach, ale odpowiedzcie na moje pytanie.
        • jan_stereo Re: lex Tusk 03.06.23, 16:18
          W kraju kiedy wladza kradnie na potege i praktycznie dziala caly czas wbrew interesom Polski (vide Orlen), nie ma większego znaczenia czy omawiana ustawa jest blizsza czy dalsza ogolnemu sensowi, kiedy za jej narodzinami stal tylko i wylacznie interes jednej partii, ktora to tez będzie decydowac kto ma byc przeskuchiwany i jak te ustawe interpretować maja sady aby wynik byl po mysli PiS. Cale te rozważania nad poprawkami marionetki rzadowej Dudy sa zatem zupelnie nietrafione.
        • rzeka.suf Re: lex Tusk 03.06.23, 16:33
          skoro Trump mogl byc przesluchiwany na okolicznosc sprzedania wyborow ruskim, to i w polsce komisja ds obcych wplywow ma racje bytu. tyle, ze wlasnie w kraju, ktory zatraca swa praworzadnosc, trudno wierzyc, no w sumie nie ma po co sie ludzic, ze to prawo zostalo wymyslone z mysla o ochronie demokracji, lecz z mysla o osiagnieciu doraznych interesikow rzadzacych.
          • dodupiec2 Re: lex Tusk 04.06.23, 02:12
            Co Ci mogę powiedzieć?

Różnimy się., jeśli chodzi o poglądy.

Ale trafdiłaś w sedno..
        • krytyk2 Re: lex Tusk 03.06.23, 22:21
          Wydaje mi się ,że za bardzo grzebiesz w szczegółach , prawda jest taka,że Duda jest zagubionym w swojej prezydenturze idiotą, który na dodatek nie ma charakteru, żeby postawić się swoim pierwotnym mocodawcom.Bylo od początku wiadomo,że ta antykonstutucyjna ustawa,mająca pogrążyć poszczególnych liderów opozycji tuż przed wyborami,obrzucenie ich błotem, spotka się z oburzeniem społecznym i potępieniem obserwatorów zewnętrznych.Na co ten pajac Duda liczył????Niech teraz spierdala że swoimi poprawkami!!!
          • elissa2 Re: lex Tusk 03.06.23, 22:35
            Prawie tego samego spróbował turecki tyran Erdogan. W taki sposób udupił swojego największego rywala (burmistrza Stambułu), kilka miesięcy przed wyborami. Gdyby nie to, nie wygrałby. A i tak wygrał dopiero w drugiej turze. I w dodatku szalę na jego stronę przeważyli ci (praktykujący muzułmanie), którzy żyją na zgniłym Zachodzie i ani myślą wracać.
            Może PiS "kupił" ten pomysł?
            • krytyk2 Re: lex Tusk 03.06.23, 22:52
              Oni nie muszą od siebie małpować.Autorytaryzm od wieków podąża tymi samymi ścieżkami.Gdy nacisną jeden klawisz możesz przewidzieć jak będzie dalsza melodia.Zaczelo się od uderzenia w trzecią władze demokratyczną -sądownictwo.Demontaż Trybunału Konstytucyjnego, potem telewizyjne reportaże jak to sędziowie kradną akcesoria do wiertarek,potem stworzenie grupy hejterskiej przez wiceministra sprawiedliwosci Piebiaka,potem opanowanie Sądu Najwyższego przez ustanowienie prezesem podporządkowanej PiS owi Manowskiej,przedtem utworzenie Izby Dyscyplinarnej,mającej prawo zawieszać niepokornych sędziów..To wszystko mogło się wydarzyć równie dobrze w Rosji Putina,Korei Północnej czy ma Kubie.Faszyzm ma wszędzie te sama ścieżkę dojścia,taka jest jego logika rozwoju.
    • shachar Re: lex Tusk 04.06.23, 14:04
      Dzień dobry cześć i czołem. Alle demonstracja! Właśnie otworzyłam zdjęcia na froncie, imponująca, rozległa fala. Krytyku, jesteś tam?
      • a_iii_ty Re: lex Tusk 04.06.23, 14:16
        dzien dobry, czesc i czolem
        pytacie skad sie wzialem
        jam z Lincolna
        by Polska
        byla wolna !
      • krytyk2 Re: lex Tusk 04.06.23, 17:32
        Jestem,jestem..Właśnie wracamy autem z Warszawy.Fotorelację i wrażenia dam wieczorem.
        • a_iii_ty Re: lex Tusk 04.06.23, 17:38
          czekamy !!!
        • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 11:11
          Upalny dzień,raczej nie na stanie w wielkim ścisku ludzkim.Juz 50 km przed Warszawą na autostradzie zapchane obydwa pasy,tempo 45/h.To był przedsmak tego ,co będzie.Parkowanie obstukalem dzień wcześniej -"przejechałem się"na street view wokół stacji metra Bemowo.Wybor padł na osiedlowe uliczki z parkingami przy Konarskiego.Zjazd na Bemowo-bulka z masłem,po dojechaniu do Górczewskiej szybko w Konarskiego i na pierwszym parkingu 3 wolne miejsca!Ale obok tabliczka Tylko dla mieszkańców osiedla!
          • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 11:54
            Podszedłem do pary starszych ludzi,którzy szli w kierunku metra, z pytaniem,czy służby drogowe na życzenie mieszkańców osiedla nie wywiozą mi auta.Okazalo się ,że państwo również wybierali się na marsz i jako tubylcy " zezwolili " nam na parkowanie na ich parkingu.
            No i odtąd mieliśmy przewodników po komunikacji miejskiej W-wy 🙂.Do wagonu metra weszliśmy bez problemu,w kilka minut za całe 8,80 zł /2 osoby przejechaliśmy do Świętokrzyskiej.Trzeba było przejść na linie M1 w kierunku na Politechnikę i tu doznaliśmy szoku - na peronie wielki tłum ludzi,z flagami ,napisami, hasłami, radośnie podnieceni.Zaczely podjeżdżać pociągi -tak już wypchane ludźmi ,że nie byliśmy w stanie się załapać.Biedni ci,którzy nie jechali na marsz i chcieli wysiąść.Nasi przewodnicy załapali się na 4 kolejny pociąg,my dopiero 6-sty!Mimo olbrzymiego ścisku -wszyscy pasażerowie z uśmiechem znosili niewygodę,jeden drugiemu starał się dać jeszcze trochę dodatkowego miejsca dla rąk czy nóg.Jadac metrem jeszcze z Bemowa wymienialiśmy się z naszymi przewodnikami szybkimi komunikatami my motywów,dla których jedziemy na marsz.Grube punkty wspólne i drobne różnice -np pan był bardzo antykościelny.W tłumie -cały przekrój społeczny i demograficzny -od 80 letnich staruszek z głową owiniętą chusta a,'la lata 30 na wsi aż po ludzi młodych kilkunastoletnich.Wszyscy fajnie ubrani, pachnący -zaden lumpenproletariat świeżo po szychcie ( to dla taniejrady o śmierdzącym metro...).W pewnym momencie ,prowadzący nagłośniona konferansjerkę Arłukowicz zaczął wymieniać województwa z zapytaniem czy są reprezentowani-odzywaly się radosne "jesteśmy".
            • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 12:13
              Ludzi było tak dużo,że my stojąc w olbrzymim tłoku na placu Na Rozdrożu przez dwie godziny nie mogliśmy ruszyć z miejsca.Gdy my w końcu ruszyliśmy,czoło pochodu było już kilka kilometrów dalej -slyszelimy po prostu jakie kolejne instytucje państwowe wita Arłukowicz.
              Było gorąco,staliśmy bardzo długo ,przejechaliśmy łącznie prawie tysiąc kilometrów tego dnia ale było warto! zobaczyć w jednym miejscu tyłu rodaków ze wszystkich stron kraju,tak samo wkurwionych na PiS ,tak samo zdeterminowanych,żeby skończyć z tym pisowskim chamstwem,złodziejstwem i fałszem.Kazdy w tym tłumie poniósł mniejsze lub większe koszty,żeby móc tam się znaleźć i bezczelnością Morawieckieho jest tekst,że te pół miliona ludzi znalazło się tam,bo kilka farbowanych lisów (Czyli Tusk i reszta)ich znowu nabrało i zmanipulowalo !!Gdy przyglądałem się i przysluchiwalem tym ludziom w tłumie ,to byli to raczej przedstawiciele elity naszego kraju- przedsiębiorcy,urzędnicy,nauczyciele.Potwierdzilem sobie naocznie jak dużo jest ludzi myślących podobnie do mnie,jak wielka jest to siła.Powiem szczerze,że tłum biorących udział w marszu był tak wielki ,że gdyby ktoś chciał zrobić jakąś prowokacje fizyczna ,to zostałby przykryty czapkami.
          • elissa2 Re: lex Tusk 05.06.23, 12:34
            na czwartym zdjęciu... facet niesie biało niebieską flagę... co to za flaga?
            • elissa2 Re: lex Tusk 05.06.23, 12:42
              A już coś znalazłam. Symbol floty wojskowej. Bandera marynarki wojennej Rosji big_grin Flaga miasta Katwijk w NL
              • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 12:52
                widzisz ,mogłem zapytać
                ,ale z tymi Rosjanami z wolnego korpusu,którzy znowu zaatakowali na terytorium Rosji,to by się razem zgadzało - na marszu przeciwko autorytarnym rządom PIS znależli się Rosjanie ,którzy też chcieliby ,żeby Rosja stala się wolna od faszyzmu
                • a_iii_ty Re: lex Tusk 05.06.23, 13:10
                  piekna relacja krytyku, nie wiem czy to ma sens, ale dziekuje Ci ze tam byles.
                  ja mam lek przed tlumami ludzkimi i dostalbym ataku paniki w takim scisku. podziwiam !!!
                  • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 13:15
                    Proszę Cię bardzo !!!Dla mnie największym moim kosztem bylo prawie dwugodzinne stanie w słońcu,zanim mogliśmy ruszyć do przodu.Reszta to bardzo przyjemna sprawa zbiorowych uniesień i wejścia do historii.
                    • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 13:32
                      Żle się wyraziłem-uczestniczenia w zbiorowym akcie historycznym
      • taniarada Re: lex Tusk 04.06.23, 18:13
        shachar napisała:

> Dzień dobry cześć i czołem. Alle demonstracja! Właśnie otworzyłam zdjęcia na f
        > roncie, imponująca, rozległa fala. Krytyku, jesteś tam?
        Wedle policji 150 tysięcy .Wedle opozycji półmiliona .Nic to nie zmienia bo wybory zdecydują . Marsz, marsz i po marszu.Totalna Opozycja się skutecznie policzyła i nic nie zmieniła. Zło nie zwyciężyło. Nie udało się obalić demokracji. Pomimo rzeki nienawiści, komór, przy3,14 działania ,sukces" Totalnej Opozycji nie dotrwa nawet do rana ,.Co zatem zapamiętamy z marszu? Cyrk z Wałęsą i zapchane, śmierdzące metro.Totalna Opozycja nie wyszła poza "je*ać PiS", bo nie jest do tego zdolna. A nie jest zdolna, bo nie jest w stanie stworzyć niczego nowego, może jedynie zniekształcać i niszczyć to, co zostało wymyślone lub stworzone siłami dobra. Marsz ,marsz Dąbrowski .
        • a_iii_ty Re: lex Tusk 04.06.23, 18:50
          kiedys mi sie wydawalo, ze jestes zwyczajnie glupi. dodales podlosc, trollu pisowski. won na Nowogrodzka
          pojebie !
          • jan_stereo Re: lex Tusk 04.06.23, 19:04
            Jakbym byl na meczu gdzie sie napierdalaja dwie ekipy kiboli.

Niech sobie Taniarada ma swoj punkt widzenia, na tym polega niby demokracja i wolnosc wypowiedzi aby nie zaraz 'jebac' emocjonalnie odmiennosci, no chyba ze jako dowod ze nie ma roznicy poza strona polityczna.
            • a_iii_ty Re: lex Tusk 04.06.23, 19:34
              wszystko cacy, tylko ten homo sovieticus nie jest za demokracja, albo jest kompletnie slepy na to co sie dzieje w Polsce.
            • taniarada Re: lex Tusk 04.06.23, 20:08
              jan_stereo napisał:

> Jakbym byl na meczu gdzie sie napierdalaja dwie ekipy kiboli.
              >
              > Niech sobie Taniarada ma swoj punkt widzenia, na tym polega niby demokracja i w
              > olnosc wypowiedzi aby nie zaraz 'jebac' emocjonalnie odmiennosci, no chyba ze j
              > ako dowod ze nie ma roznicy poza strona polityczna.
              Taniarada ma to w dupie .Ma kasę ,ma za co żyć .I jeszcze pracuje choć nie musi .Mam w Polsce rodzinę ,dzieci .Każdy jest politycznie w inną stronę .Mnie to nie przeszkadza ..Każdy robi co uważa za słuszne .Jak się spotkamy to nie rozmawiamy o polityce.,Zona jest ,ale jakby nie była i to ona jedynie za PIS .Od strony zięcia cała rodzina sędziowska. i wszyscy za PO .Zięć chyba pojechał do Warszawy .Po to zapierdalam i zapierdalem by mieli lepiej .Nie zna mnie gnojek z USA ,a ocenia .Radykałowie nieomylni w swojej ocenie .
          • taniarada Re: lex Tusk 04.06.23, 19:58
            a_iii_ty napisał:

> kiedys mi sie wydawalo, ze jestes zwyczajnie glupi. dodales podlosc, trollu pis
            > owski. won na Nowogrodzka
            > pojebie !
            >
            Sam jesteś pojebany w drugą stronę ., A nie mnie to parzy ,ani powiewa ..Pierdolisz jedno i to samo .Kiedyś mnie rajcowala polityka .Co ty zrobiłeś dobrego dla Polski .Ani nie masz przyjaciół ,ani nikogo .Jęczysz tylko o jakimś nierealnym śnie .Mało tego obrażasz ludzi .Samotny mały człowieczek co mu się życie nie udało .Spierdalaj .
            • a_iii_ty Re: lex Tusk 04.06.23, 21:34
              ty za to nie mozesz sie ogonic od swoich virtualnych, forumowych milosci, a realna jest pewnie tylko wlasna reka.
              myle sie onuco ?
          • krytyk2 Re: lex Tusk 05.06.23, 12:15
            kiedys mi sie wydawalo, ze jestes zwyczajnie glupi. dodales podlosc, trollu pisowski. won na Nowogrodzka
            pojebie !

Andrzeju ,nie denerwuj się -psy szczekają karawana idzie dalej
    • a_iii_ty Re: lex Tusk 04.06.23, 15:45
      szczerbaty, przypatrz sie !!!
      • shachar Re: lex Tusk 05.06.23, 01:56
        Oglądam przemowy do tłumu różnych person politycznych i Gregorczyk-Abram niestety nie umie mówić do tłumu. Jej zakrętasy emocjonalne na końcach wyrazów robią złe wrażenie, niezależnie od treści. Wałęsa jak to Wałęsa, od niego Trump mógłby uczyć się egoprzemówień. A tak naprawdę to już nie moje czasy. W Polsce fascynowała mnie polityka; Miller, Urban, Mazowiecki, Passent i Toeplitz i Stomma w Polityce, Ale to było onegdaj. Olejnik prowadziła wtedy programy satyryczne chyba, z Resich Modlińską i Mannem.
        • shachar Re: lex Tusk 05.06.23, 02:23
          Ale za to Tusk urodził się, żeby przemawiać.
          • a_iii_ty Re: lex Tusk 05.06.23, 02:42
            a po co ja sie urodzilem, do dzisiaj nie wiem
          • taniarada Re: lex Tusk 05.06.23, 08:54
            shachar napisała:

> Ale za to Tusk urodził się, żeby przemawiać.
            Tusk zawsze był dobrym mówcą .Ale to nic nie zmienia w Polsce .Kaczyński też dobrze nawija .Co by się zmieniło gdyby koalicja przejęła władzę ?? Wolność od kościoła ,wolność dla kobiet w wyborze urodzeń ,podwyżki płac i spadek inflacji ? Niepełnosprawni będą godnie żyć pod następnymi rządami .Emeryci dostaną kolejne 14 , 15 ? W sklepach będą takie ceny że ludzie oszaleją .Nie widać w miastach Polski biedy .Ludzie się bawią , ogródki piwne pełne młodych ludzi i to pary .Nie wiem w czym polonusi w USA widzą euforię z tego marszu .Co się ma takiego zmienić bym był zaskoczony .Przecież to ci sami co siedzą w sejmie ,w samorządach miastowych i wiejskich ,to ci sami .Starzy otrzaskani w boju aktywiści na czele z Wałesą i celebryci co stracili koryto przez pyskowanie .Co się takiego ma zmienić i na czym ta wolność będzie polegać .Bo ja jedynie na sobie bo zapierdalam na nie .
            • a_iii_ty Re: lex Tusk 05.06.23, 16:24
              ufam/ nie ufam politykom.
              Sprawa jest o wiele powazniejsza. Ja generalnie nie ufam politykom. Ale polskie realia moga sie potoczyc dwojako: albo Polska bedzie nowoczesnym krajem europejskim, albo zadupiem watykanskim z legislatura bialo-ruska. To byl cel tego marszu, by zdac sobie sprawe gdzie rodacy moga sie znalezc w krotkiej perspektywie. Wiadomo, co serwuje PiS, nikt tu nie chce uczynic Tuska bogiem. Ale wybor jest jasny.
    • a_iii_ty Re: lex Tusk 05.06.23, 20:41
      prezio
      • elissa2 Re: lex Tusk 05.06.23, 22:25
        to nie prezio, to harcerzyk smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka