a_iii_ty 25.06.23, 16:34 nie tylko polityka czlowiek zyje... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:02 w pewnym sensie termitiera tylko, że jedynie królowa tam przebywa a tak serio, to moskitiera bo choćby w całej dzielnicy był jeden jedyny komar, to na 100% znajdzie mnie pogryzie okropnie mnie żrą; nie wiem, czym im zawiniłam; (tylko komarzyce żrą, samce tylko sobie fruwają, nektar zlizują a komarzyce to wampirzyce) mojego męża nie gryzą, jego ojca też nie gryzły; ponoć to genetyczne; moja córka ubolewa nad tym, że nie odziedziczyła tego po ojcu i dziadku; ją też gryzą Odpowiedz Link
rzeka.suf Re: W wolnej chwili 👏 26.06.23, 03:57 mnie tez komary gryza tylko jesli sa wyjatkowo zdesperowane, nie maja nikogo smaczniejszego wokol. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:23 A ja w wolnej chwili zerwałem dzisiaj pierwsze maliny, pierwsze czereśnie i pierwsze poziomki..Poziomki mnie zaskoczyły ,bo bylo ich posadzonych trzy krzaczki a teraz zrobiła się prawdziwą dzika dżungla poziomkowa Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:28 o rany, ale mi slinka pociekla. Od lat juz, raz w roku kupuje kilo czeresni i zjadam a pestkami strzelam ( to czesc rytualu). Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:48 To zdjęcie nie oddaje dobrze koloru, są bardziej czerwone,odmiana Christiana Odpowiedz Link
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:33 Poziomki! Mniammmm! (mam w doniczkach kilka krzaczków, przywiezione z Polski, ale to nie to, co aromatyczne z leśnej polany) A Twoje maliny... u nas już są sweet eve, ale i tak zawsze przypomina mi się jak smakowicie opisywałeś swoje maliny. A morwy też masz? Gdy byłam dzieckiem, w ogrodzie u dziadków były 2 drzewa, biała i czarna. I owocowały. Nie rozumiem, dlaczego tu ich nie ma. Tzn pewnie jacyś nieliczni ludzie mają je w ogrodach. Tu kupić można tylko suszone owoce oraz soki w sklepach ze zdrową żywnością. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:41 morwy zjadalismy po drodze ze szkoly, dobre to bylo. Brakuje mi porzeczek i agrestu, tu nikt o tym nie slyszal. a czarne porzeczki to moj przysmak. Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:46 Poziomki opanowały teren pod i pomiędzy chwastami,odnajdują się w tej roli znakomicie -nierozsadzane,nieplewione.Poszedlem zerwać trochę malin dla matki i szczęka mi opadła, bo na krzakach było ich już kilka kilo.Ttzeba natychmiast zająć się sprzedażą.Niektóre mają po 3 cm długości ,największą odmiana Łaszka. Morwy niestety nie mamy,ale rozglądam się za cytryncem chińskim , podobno doskonale nadaje się do mieszanek konfiturowych z innymi owocami Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 20:32 W Polsce mojej młodości były dwa drzewa morwowe tak jak piszesz .Biała i czarna na skwerze .Goniliśmy się po nich .Pamiętam trzmiele .Łapaliśmy je do słoika .Jestem mordercą . Rosły też drzewka jarzębiny .Takie antidotum na topole .Zbieraliśmy dla skupu .Okazało się że trzeba suszone ,rozrzuciliśmy na strychu i efekt marny po suszeniu . Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 26.06.23, 22:54 i slowo cialem sie stalo, czas pstrykanine zaczac ! kryj sie kto moze 😀 Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:38 A co to za czerwona kula się buja ? Dlaczego ściany puste .Ty taki artysta ,gdzie obrazy ? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 17:44 ta czerwona kula to japonska tradycyjna kusudama, kiedys pakowano w nia lecznicze ziola i wieszano nad lozkiem chorego. Sciany puste bo pusto w glowie, obrazy beda pozniej. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 18:44 tak, nie lubie tloku. w miejsce foteli przyjdzie kanapa-naroznik, a fotele do innych pokoi. Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 20:16 a_iii_ty napisał: > tu masz moje nagie sciany: > > Ładnie ale surowo .A gdzie kobieta do tego wnętrza .Nie był bym sobą gdybym się nie zapytał . Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 20:19 hahaha, czekalem na to. byly juz trzy we wnetrzu, ale sie rozwiodlem. teraz sciany na golasa mam 🤓 Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 18:17 A Ty wsadź coś tam do środka też!Świetny pomysł z tymi ziołami! Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 18:42 chce tak zrobic. potrzebuje malej siateczki i wpakuje tam aromatyczne ziola. obaczym 🫣 Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 18:53 Lawenda, szałwia, tymianek... Kupiłam na amazonie woreczki do wieszania takich rózności w nich na klamkach, czy gdzie popadnie, ale zbiory przerosły moje oczekiwania, bo taką lawendę, trzeba nożycami elektrycznymi do krzaków ciąć, a nie jakimiś nożyczkami do robótek ręcznych. Miałam chyba ze 6 kartonów po winie tej lawendy, rozkladałam to wszystko na spłaszczonych kartonach pod łóżkami w ubiegłym roku, a potem w drugą stronę, na ognisko. Kupa zamiatania. Ale hej!! to zawsze coś innego od zwykłej roboty. Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:15 W wolnej chwili pojechałam dziś do Connecticut po skorupy wygrane na aukcji. Potem odwijałam je przez pół godziny z papierów i taśm, którymi zostały owinięte i strasznie mnie to zmęczyło. Nie chcę wracać do miasta. Miasto to gra w jakaś idiotyczną grę. Odpowiedz Link
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:29 Jakie skorupy? Pokaż! Ceramika może? Uwielbiam ceramikę. Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:41 Nie, takie tam...Mikasa French country wzór ,talerze na 8 osób, z pewnymi ubytkami. chyba brakuje 1 talerzyka i może filiżanki. za całe $39. czyli może 1/6 ceny sklepowej. Wszystko się tłucze , więc dokupuję, a poza tym mam jakąś niezdrową obsesję na temat talerzy, talerzyków do ciasta, kubków. do kawy.. Eskapady do Connecticut to temat sam w sobie, wjeżdzasz do stanu i od razu zaczynają się dróżki do domów wysypane białym żwirem. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:43 kolesia z dziecinstwa mam w Connecticut, w New Haven czy jakos tak. Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:48 To piękny stan, taki nierealny, bajkowy, jak z Narnii. Odpowiedz Link
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 19:58 te białe? takie? www.amazon.com/Mikasa-Countryside-40-Piece-Dinnerware-Service/dp/B00NZ9Q8UO piękne kształty; kiedyś miałam podobne z Lubiany (z Kościerzyny), ale już zostały tylko niedobitki (3 talerzyki śniadaniowe i dzbanek do herbaty) Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 20:12 Takie. Lubię takie, proste, ale nie za proste Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 20:18 shachar napisała: > W wolnej chwili pojechałam dziś do Connecticut po skorupy wygrane na aukcji. Po > tem odwijałam je przez pół godziny z papierów i taśm, którymi zostały owinięte > i strasznie mnie to zmęczyło. Nie chcę wracać do miasta. Miasto to gra w jakaś > idiotyczną grę. Ty jesteś wiejska dziewucha .Lepiej się nie ruszaj z tej miejscowości .Stres zabija .Nie mogli przysłać na miejsce .Co za ludzie 😰 Odpowiedz Link
jan_stereo Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 23:40 Nic tak nie cieszy jak wlasnoreczne wystrojenie sobie domu. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 25.06.23, 23:52 W wolnej chwili hobbystycznie zakmuje sie liczbami. Najczesciej sa to liczby typu moj numer domu, jakas data, numer rejestracyjny samochodu, paragon ze sklepu itp. Moj stary numer ulicy byl 1641. Nic szczegolnego, na pierwszy rzut oka. Ani to liczba pierwsza ani palindrom, ani nic innego. A jednak, dokopalem sie na internecie, ze liczba 1641 jest "spokrewniona" z liczba 136161, co samo w sobie nie jest interesujace. Ale 136161 ma interesujaca wlasciwosc. Pytanie: 1. Co wiaze 1641 z 136161 ? 2. Co ciekawego jest w liczbie 136161 ? Dam odpowiedz jak Wam sie nie uda znalezc rozwiazania. 😎 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 28.06.23, 14:53 Pierwsza czesc odpowiedzi: - zastapcie kazdy element liczby 1641 przez ich kwadraty, 1x1-6x6-4x4-1x1 czyli otrzymamy 136161. Teraz odgadnijcie co takiego "fajnego" w liczbie 136161 ? Nara 😉 Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 27.06.23, 17:22 Chyba znakomity ruch zrobiłeś z tą zmianą miejsca zamieszkania 👍 Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: W wolnej chwili 👏 27.06.23, 17:48 odpoczywam teraz, na granicy Lincoln, w dali bezkresne prerie, z dala od huku miasta, jest tak cicho ze az nienaturalnie dla mnie "miastowego". Karczme dla ptakow otworzylem. Odpowiedz Link
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 30.06.23, 11:59 Imć Koziouku Matouku, uśmiechnij się boć to dowcip z ukochanych przez Ciebie stron... Napad rabunkowy w sklepie: - Dawaj kasę! - A jakom? Jencmiennom, mannom cy grycanom? Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 01.07.23, 01:42 Dlaczego ten koziołek nie ma rogów .Bo jeszcze nie żonaty . Odpowiedz Link
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 30.06.23, 12:00 I bardzo mi się podoba ten filmik reklamowy: www.youtube.com/watch?v=PpBBA_Pso88 Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 30.06.23, 13:31 Tataratam, tatatam! Do kina dzieciaczki, na Indianę Jonesa, dzisiaj wchodzi do kin. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 30.06.23, 14:05 daj mi znac jak zekranizuja Matouka 😉 Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 30.06.23, 15:05 To weź telefon w rękę i kręć! Ja przyszłam tu napisać o wielce surrealistycznym momencie którego właśnie doznaję. Właczyłam muzyke w telefonie, w pustym gymie o poranku, tylko dwóch moich pacjentów, starszych zbzikowanych panów w wózkach inwalidzkich. Przesuwanie ich z maszyny cwiczącej nogi do maszyny ćwiczącej ręce do taktu Amy Winehouse" Love Is a Loosing Game" jest jak z Misteczka Twin Peaks albo z Blue Velvet. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 30.06.23, 15:19 zadzieram kiece ... ta cala Amy przerazala mnie, juz wolalbym Regine Pisarek. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 03.07.23, 14:58 to jest dokladnie tak jak wyglada nasza cywilizacja 🤦 Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 03.07.23, 22:39 Tak jak z moim autem . U sąsiadów czyściutkie ,a u mnie obsrane .Czy je ten kolor przyciąga .Kupuje nawilżone chusteczki i wycieram . Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 04.07.23, 13:56 Przez dwa dni szorowalam meble ogrodowe szczotka ryżową i takim specjalnym preparatem, który nazywa się all-in-one wood cleaner, w celu wywabienia szarych popękanych plam od słońca. Potem zlewa się to wszystko szlauchem, suszy i smaruje się drewno olejem tekowym. Strasznie dużo roboty, ale drewno odzyskuje oryginalny kolor. Poza tym kupiłam takie coś restor-a-finish i przetarłam jedną stronę drzwi pokojowych, też celem odświeżenia drewna, z całkiem niezłym rezultatem. W ogóle w sklepach jest tyle środków do renowacji drewna, że głowę urywa. Całe korytarze puszek z tajemniczymi cieczami. Bez google i youtube nie dałoby rady wybrać. A bez nauszników z czymś interesującym czyścić drewno, bo to strasznie zmudna robota i szybko się nudzi. Następnym razem zabezpieczę się lepiej. Mam jeszcze 5 foteli i 60m płotu do odczyszczenia, podkastów może nie starczyć Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 04.07.23, 14:12 widze, zes prawie jak Kwiatkowska i zadnej pracy sie nie boisz ! a fajerwerki juz strzelalas ? Odpowiedz Link
shachar Re: W wolnej chwili 👏 04.07.23, 16:19 Jest roznica? Zdziadzialy stolik, i wyczyszczony podnozek. Tylko za pozno sie zorientowalalm, ze mozna kupic elektryczna szczote do szorowania. Sego na rynku jest tez ogromna ilosc. W ogole rozumiem fascynacje narzedziami . Dobre narzedzie to 3/4 zrobionej roboty. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 04.07.23, 22:26 Glupi i glupszy w drodze do Colorado. Akcent z Nebraski. Zamiast w lewo glupszy skrecil w prawo. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 06.07.23, 15:26 tak sobie mysle w wolnych chwilach czy to prawda, ze kobieta jest najwiekszym przyjacielem czlowieka ? 😉 Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 06.07.23, 20:15 uważam ,że to gatunek manipulacyjny - stale gra tak, żeby nas mieć w garści i sterować nami. Największym przyjacielaem człowieka może byc pies albo ewentualnie mężczyzna Odpowiedz Link
elissa2 Re: W wolnej chwili 👏 06.07.23, 21:11 Doprawdy? A nie jest przypadkiem tak, że na przyjaźń trzeba sobie zasłużyć? A z psami jest tak, że właściciel miewa złe humory i odreagowuje je na psie, wrzeszczy, czasem go bije i zaniedbuje a pies i tak patrzy mu w oczy, z miłością. Taka przyjaźń z kobietą Ci się marzy? Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 06.07.23, 23:15 nie marzy mi sie taka przyjaźń . Zaufanie, partnerstwo, prawdomówność,wspieranie się w trudnych chwilach -to tyle i aż tyle. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 06.07.23, 23:56 krytyku, bez kobiet ( i nie mowie tu o reprodukcji) jestesmy niczym, one nie sa nasza polowa, a conajmniej 75% nas. Sodomia i Gomoria 😎 Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 07.07.23, 06:44 Bez kobiet nie ma życia .Chyba że ktoś lubi takie życie .Facet potrzebuje kobiecej przyjaźni i nie tylko 😊 Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 07.07.23, 11:48 spojrz co sie dzieje z zakonnikami, klerem, wiezniami. to sodomia i gomoria bez kobiet, bez kobiecej obecnosci. nawet geje poszukuja kobiecosci, choc im w ich wypaczonej wizji wydaje sie ze pragna mezczyzny. one potrzebuja tylko naszego nasienia, my potrzebujemy kobiet w calosci, ich cial, duszy etc. Odpowiedz Link
taniarada Re: W wolnej chwili 👏 07.07.23, 13:57 Też długo żyłem w celibacie .Już nie napiszę jakie z tego są kłopoty .Ale przerwałem ten zamknięty krąg . "Są osoby, które się pamięta, i osoby, o których się śni. Carlos Ruiz Zafón – Cień wiatru Odpowiedz Link
krytyk2 Re: W wolnej chwili 👏 07.07.23, 14:38 a co tez takiego te kobiety mają w wiecej niż 50 procentach od nas ??? Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 07.07.23, 15:05 jak tego nie czujesz, to zadne proby wytlumaczenia Ci nie pomoga. Odpowiedz Link
koziouek-matouek Re: W wolnej chwili 👏 07.07.23, 15:30 moze taki dzien nastapi, ze dojdzie do Ciebie, ze to nie ona z naszego zebra, tylko my z niej. Odpowiedz Link