Dodaj do ulubionych

2 podkasty

16.09.23, 14:35
waszego ulubionego diabła wcielonego, JP, ale nie dla jego wywodów, bo przyznam, że facet lubi wtranżalać się w słowo innym, aby swoje idee przepychać, ale dla jego czarujących gości.
Pierwszy to rozmowa o mindfulness z niezwykle dobrze wibrującą panią, Ellen Langer, profesor psychologii z Harvardu. Podziwiam bystrość umysłu tej pani i fajnie było posłuchać przytaczane przez nią przykłady, jak zmiana perspektywy myślenia o czymś ma znaczenie dla samopoczucia. Fantastyczne słuchowisko na 3 dni z pracy i do pracy, a następne 2 dni zajął mi podkast z Chrisem aka Oliver Anthony, autorem piosenki Rich Men North of Richmond, która niechcący znalazła się na topie topów światowych list i została już upolotyczniona, przez kazdego, kto ma dziurę w dupie. Teraz Chris nie bardzo wie, jak to wszystko, to na niego spadło w ostatnim miesiącu zagospodarować. Wie mniej więcej, co by chciał, ale to nie jest taki proste przyjąć nagła sławę z jej problemami na klatę. O tym jest ten podkast, ale może poleciłabym raczej tego samego Chrisa rozmowę z Roganem, bo w JRE przebija jego śmiech, najbardziej autentyczny i niewinny śmiech jaki słyszalam.
Wszystko do znalezienia na spotify i youtube.
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: 2 podkasty 16.09.23, 21:59
      Zanim zajrzymy do nich może napisz co nowego i odświeżającego dowiedziałaś się z tych podcastów.Co Cię rozśmieszyło lub zaskoczyło ?
      • shachar Re: 2 podkasty 16.09.23, 23:05
        Ojej, myślałam, że napisałam wystarczająco zachęcająco, al mi się tylko tak wydawało.
        Oba mają pozytywną energię osób w nich przedstawianych i ich poglądów, nie umiem tego inaczej nazwać. Ta profesor, mimo, ktoś mógłby powiedzieć, leciwego wieku 76 lat, jest tak rozgarnięta, że ja życzyłabym sobie kiedykolwiek w życiu. Poza tym słuchając jej, przypomniało mi się, dlaczego fascynuje mnie psychologia.
        Właczyłam sobie ten podkast jeszcze raz na youtube, ale zdecydowanie wolę słuchać niż patrzeć i słuchać, patrzenie mi przeszkadza. Najlepiej odbieram sama jadąc w samochodzie.
        Drugi podkast to jakby kontynuacja słuchowiska Chrisa Anthony z Roganem, dlatego właczyłam. Dwóch róznych podkasterów rozmawiających z człowiekiem który znalazł się NAGLE , w ciągu kilku dni, w centrum cyklonu, który nazywa się międzynarodowe zauważenie liczone w dziesiątkach milionów fanów, od USA poprzez Szkocję, po Nową Zelandię a to za sprawą tej dzikiej siły, jaką daje promocja w internecie. Facet nagrał piosenkę na telefonie ,stojąc w lesie z bałałajką, o ludziach, którzy nie wiążą końca z końcem, a potem się zaczęło. Ciekawe jest patrzeć jak on sobie z tym radzi, jak go sobie używają i na nim sobie używają republikanie i demokraci, jak mu dają możliwość opowiedzenia o sobie podkasterzy. I ile i co opowiedzieć o sobie, a facet jest jak ty i ja, nigdy nie liczący na międzynarodową sławę gość. Można przy okazji mieć bezpośredni podgląd w niezwykle czułe istnienie ryżego w Virginii. Opowiada on o swojej żonie, która pracuje w profesji weterynaryjnej, o chęci założenia farmy ekologicznej i schroniska dla zwierząt.Kto by się spodziewał.
        Dodatkowo oglądam dziś "The Wolf Of Wall St" z DiCaprio, bo do tej pory nie miałam okazji. To jest jakby przeciwstawienie skoku na kasę vs uczciwość życiowa, słuchanie i oglądanie tych dwóch rzeczy na raz. Oczywiście inspirujące do myślenia.
        • shachar Re: 2 podkasty 17.09.23, 00:07
          Poza tym jest dla mnie osobiście ważne mieć jakąkolwiek łączność z myślącym człowiekiem. Moja praca polega na tym, aby wystukać maksymalnie dużo godzin z niepełnosprawnymi umysłowo i to jest obciążające, jeśli zebrać do kupy miesiące i lata. Dlatego raduję się tutaj, że wow! ktoś, gdzieś, gadał coś z sensem.
          • taniarada Re: 2 podkasty 18.09.23, 06:22
            Od takiej pracy samej można joba dostać .Już nie jeden psycholog zwariował od nadmiaru wiadomości i udzielania porad .
      • shachar Re: 2 podkasty 17.09.23, 01:09
        A na sam koniec uzmyslowienie sobie, że to jest tak, że kogoś innego gówno obchodzi, co ciebie interesuje. I to jest samo w sobie interesujące.
        • kalllka Re: 2 podkasty 22.09.23, 16:52
          A lubię, ze ty lubisz słuchać.
          Słuch jako zmysł pierwotny taki z łona i nerwu błędnego pochodzący- atawizm w czystej postaci interesuje mnie najbardziej.
          co jeszcze bardziej dziwne temu słuchu najbardziej kibicuje czytając cię, a nie słuchając podcastów.
          Czyli podzielam zdanie krytyka.. przy okazji zapytujac czyś umuzykalniona( i w jakim instrumencie ?)
          • shachar Re: 2 podkasty 23.09.23, 16:16
            Niestety podcięto mi skrzydełka w dzieciństwie, przy okazji naborów do chóru. Pan przyszedł do naszej szkoły, zebrał nas do kupy, brzdąkał klawiszami na pianinie, a potem kazał powtórzyć każdemu. Ja tych brzdąkań nie potrafiłam spapugować. Pan miał rację, fałszuję. Na instrumentach też nie gram. Za to dużo śpiewam pod nosem w pracy, zwłaszcza w piątki.
            Słucham podkastów, kiedy o tym myślę, dlaczego tak mnie rajcują, z tęsknoty za camaraderie, jak na przełomie szkoły podstawowej i średniej, kiedy wszystko było śmieszno-ciekawe, za inspiracją do myślenia o czymś w kategoriach hmmm, wow, to jest coś nowego. W pracy ludzie gadają to, co polityka pracownicza utrzymania się w pracy wymaga, a że spędzam w niej dużo czasu, to naturalnie brakuje mi normalnego, ludzkiego stanowiska na to czy owo, bez zbyt wielu filtrów.
            • kalllka Re: 2 podkasty 26.09.23, 12:06
              Czyli jeden chłop podciął ci skrzydełka do chory, i potem już nic? Żadna gitarka-i brzdęk brzdęk na jeziorkiem i ziemniakami z popiołu, czy ..”miałem dziesięć lat gdy usłyszał o nim świat” nad Wisła przy joincie?

Moje najwcześniejsze muzyczne wspomnienie? -smród sporta… palonego przez ojca, wyciskający sie smugą światła z jego pracowni b.wcześnie rano-zima chyba… wymieszany z aromatem kawy zbożowej i radiowym jinglem chyba z radiowej jedynki: „radio.. szszszs i aktualności szszszszs…”
              Mój słuch wychował węch, a ze radia wtedy słuchało się na okrągło to i nosa się miało
              do ludziindifferent

• shachar Re: 2 podkasty 26.09.23, 13:53
                No jakoś tak wyszło. Tate lubił Beatlesów, ale szybko wyjechał na zawsze. Wakacje spędzałam u babci, tam wszyscy pracowali w czasie lata, nikt nie podśpiewywał.

Mam następny fajny podkast do polecenia: Lex Fridman -James Sexton, prawnik rozwodowy. Nie mam zielonego pojęcia, dlaczego zdecydowałam się na prawnika, ale cieszę się, że tak. Pan nie brzmi jak jakaś szuja, najmądrzejsza na świecie, tylko jak bardzo ładnie mówiący, trochę gejowaty kolega, o barwnej osobowości. Niezwykle przyjemnie słucha się podczas jazdy do pracy. No i parę rzeczy można przemyśleć przy okazji.Na razie jestem 20 min w trakcie dopiero, ale polecam.

www.youtube.com/watch?v=fUEjCXpOjPY&ab_channel=LexFridman
                • kalllka Re: 2 podkasty 06.10.23, 14:06
                  No to jest nieprawdopodobne wręcz, jak bardzo jesteśmy przywaraci do tego jak ktoś mówi.
                  Głęboki, miękki, głos, niskie rejestry, umiejenisc modulacji sprawiają ze szybciej niż zwykle przypisujemy do niego sympatycznego i mającego coś istotnego do powiedzenia, człowieka. I Najczęściej tak jest.. kurdekebele, po polsku to choćby Tomasz Knapik super glos miły człowiek vs J Kaczyński / No comment/
                  • krytyk2 Re: 2 podkasty 06.10.23, 20:05
                    Głęboki, miękki, głos, niskie rejestry, umiejenisc modulacji
                    Podobno taki mam🙂
                    • kalllka Re: 2 podkasty 06.10.23, 21:55
                      Hahaha… hahahaha hahahaha
                      • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 06:21
                        Zadzwoń to die przekonasz
                        • kalllka Re: 2 podkasty 07.10.23, 11:54
                          No jasne, ze zadzwonię.
                          (napisze gdy sie ogarnę z robota)
                        • rzeka.suf Re: 2 podkasty 07.10.23, 15:18
                          poki miales zone, na forum zajmowales sie raczej abstrakcjami. teraz to tylko kalesony ci w glowie.
                          • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 16:27
                            Rzeko, widzę że psuję Ci wysoki poziom oczekiwań intelektualnych wobec uczestników forum 😆 a może po prostu tematy damska męskie drażnią Cie i odczuwasz lekką zazdrość 😉
                            • rzeka.suf Re: 2 podkasty 07.10.23, 17:25
                              Raczej zażenowanie. Ale ogólnie to odczuwam zmęczenie typu wyczerpanie po powrocie do pracy i ogólnie bardzo stresującym tygodniu. Idę spać smile
                              • shachar Re: 2 podkasty 07.10.23, 17:39
                                To musi być bardzo męczące siedzieć na wysokim koniu non-stop.
                                • rzeka.suf Re: 2 podkasty 07.10.23, 17:46
                                  To siedź na niskim. Eot
                              • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 17:59
                                ja dzis miałem kolejny sobotni armagedon.Od 7:30 do 11:30 byłem w ciągłym ruchu.Nie miałem czasu ani zjeść ani wypić.Sprzedawca z sąsiedniego stoiska aż przyszedł ,żeby zobaczyć ,czy aby nie rozdaję towaru za darmo.
                                • shachar Re: 2 podkasty 07.10.23, 18:10
                                  Poczekaj do momentu, kiedy będziesz musiał nosić pampersy, aby nie przerywać sobie w robieniu biznesu, znany myk nowojorskich zajętych ludzi smile
                                • shachar Re: 2 podkasty 07.10.23, 18:14
                                  I absolutnie fantastyczne, że biznes się kręci, jablka, brzoskwinie mają spych, i że nie ma ruiny.
                                  • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 18:52
                                    Paradoksalnie, los pozbawił mnie żony ale wynagrodził w kasie.Teraz już wiem z ponad 100 procentową pewnością, że moje przypuszczenia nie były urojeniami chorego psychicznie -tak jak to określą moja eks.
                                    • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 18:57
                                      Poza tym jest coś w tym , że teraz- gdy zostałem sam- poziom mojej odpowiedzialności za wszystko wzrósł do 100 %.Więc nie ma mowy ,żebym o czymś zapomniał.Do wszystkiego podchodzę spokojnie, zastanawiam się po kilka razy jak coś zrobić, żebym nie musiał dwa razy więcej trudu w to wkładać.Juz nie mogę sobie pozwolić na zapomnienie telefonu, bo już nikt mi go nie dowiezie do pracy.Nie mogę byle jak ustawić skrzynek w magazynie , bo za chwilę sam się będę o nie potykał.Aska była mistrzynią logistyki, w tym polegałem na Niej.Teraz muszę nauczyć się tego od podstaw.Tylko spokój może mnie uratować.
                                    • koziouek-matouek Re: 2 podkasty 07.10.23, 18:59
                                      buahaha, jak Ty cos pierdolniesz. Psychopaci nie wierza w to , ze maja urojenia.
                                      Nie badz taki szybki z diagnozowaniem siebie.
                                      • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 19:01
                                        Nie wiesz o co chodzi a wydajesz werdykt,Weź przyhamuj trochę, bo strasznie tracisz w moich oczach
                                        • koziouek-matouek Re: 2 podkasty 07.10.23, 20:11
                                          juz wrzucam reczny i wsteczny, sorry 🙏
                                          • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 20:46
                                            Dziękuję 🙂
                      • krytyk2 Re: 2 podkasty 10.10.23, 16:48
                        Hahaha… hahahaha hahahaha

no i jak tam Kalllko wrażenia ? Się choć trochę potwierdziło ? wink
                        • kalllka Re: 2 podkasty 10.10.23, 18:38
                          Nosz oczywiście.
                          Wedle mnie, Spoko! I możesz się zatrudniać w telefonie zaufania.
                  • shachar Re: 2 podkasty 07.10.23, 15:30
                    No to jest nieprawdopodobne wręcz,

W rozmowie Andrew Hubermana który jest neuroscientist, i Chrisem Voss, negocjatorem ( takze w sprawach zakładników), oni mówią w pewnym momencie o naukowo stwierdzonej zależności między niskim i wolnym dzwiękiem , rezonującym w głowie słuchającego i wprowadzającego go w spokojny nastrój. Dlatego negocjator używa 'late pm FM deejay voice'.

A, była kiedyś taka piosenka "kalesony, kalesony, kalesony w mojej głowie', chyba Ciechowskiego. big_grin
                    • krytyk2 Re: 2 podkasty 07.10.23, 16:28
                      🤣
                      • shachar Re: 2 podkasty 07.10.23, 16:38
                        To fajnie, że jesteś w dobrym nastroju!
                    • kalllka Re: 2 podkasty 07.10.23, 19:54
                      Takie oddziaływanie na odpowiednich rejestrach (dzisiaj) nazywają ASMR. Najpopularniejsza faza to tzw muzyka relaksacyjna / 432 HZ/ ale i przekładanie dokumentów, stukanie obcasów, dotykanie różnych faktur… może wprowadzić w stan alfaalfa.
                      Na mnie działają misy tybetańskie. Prawie hipnotycznie działają na mnie oryginalne wykonania- mantry mnichów tybetańskich/
                      No i tak, na wrażenia ucho-nos jestem bardziej wrażliwa niż te na pierwszy rzut oka.

• pecanpie Re: 2 podkasty 07.02.24, 19:51
                        Stukanie obcasow to powoduje co najwyzej stan alfikaalfika ;D
    • shachar Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 14:12
      I znowu podkast słuchany początkowo z powodu niezwykle dobrze słuchającego sę igłosu tej pani.
      Sam Huberman i jego podkast zaczyna być dla mnie poważnie rozczarowujący, zwłaszcza ostatnia seria z Paulem Conti, bo to był beukot zbyt technicznym językiem ględzony i dlatego niemożliwy do słuchania, mimo, że Huberman ma swoich zwolenników, tzw Huberman husbands, ludzi, któzy dążą do maksymalnej optymalizacji, jakiejś sfery życia która ich interesuje
      Tu rzecz miała być o emocjach, więc może czegoś się dowiem, pomyślałam. No i rzeczywiście. Pani Lisa ciekawie rozparawiała o mózgu i jego najważniejszej funkcji, jako organu zbierającego bodźce z oczu/ skóry/organów wewnętrznych i uczącego się, jak reagować na bodźce. Ciekawe, że mózg stara się zminimalizować NIEPEWNOSC, jako stan niepożądany, który powoduje wysoki wydatek energetyczny, więc szybkie znalezienie odpowiedzi jest pożądane, żeby zapobiec utracie energii.
      Więc może dlatego to się szybko nie skończy, ze 2 obozy będą się tworzyć i tluc nawzajem. Bo liczyć na to, że ludzie gremialnie zaczną brać pod uwagę swoje biologiczne naleciałości i niedoskonałości, chyba nie ma co.
      • krytyk2 Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 14:27
        Słowem, duża wiedzą i inteligencja obniżają niepewność i agresywność. Ale czy cechy emocjonalne nie mają dużego udziału w gotowości do współczucia, konsyliacyjnosci i zmniejszenia agresji?
        • shachar Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 20.10.23, 01:55
          Słowem, duża wiedzą i inteligencja obniżają niepewność i agresywność.

No właśnie nie wiem, należaloby założyć wówczas, że duża wiedza rozjaśnia i prostuje, a może jest na odwrót; mnoży pytania i dodaje niejasności?
          Dosłuchałam do końca i ta pani twierdzi, że emocje to reakcja mózgu na bodźce wysyłane z organów. Czysto biologiczne podejście, w uproszczeniu w zdrowym ciele zdrowy duch.
          • shachar Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 20.10.23, 14:06
            Ta pani napisała książkę" How Emotions Are Made" czy jakoś tak podobnie, łatwa do znalezienia i na amazonie. Pod najbardziej popularnymi recenzjami tej pozycji jest rozszerzenie o co jej chodzi, jak również , jak się już poczyta recenzje, polecenie książki "Behave" Sopolsky'ego, którą chyba kupię, bo mam ją w koszyku od jakiego śczasu, a poza tym czuję się tak uniesiona do góry (elatedsmile, słuchając znów o biologii, które to uczucie pamiętam z dzieciństwa, oglądając dokumentalne życie stworzeń podwodnych świecących w głebinach fluorescencyjnie. Coś pięknego!
            A dziś znajazłam sobie jeszcze jeden podkast z neuronaukowcem, w jednym z ostatnich podkastów waszego ulubionego JP, rozmowę z Donaldem Hoffmanem o tym, że to co my nazywamy rzeczywistością jest tylko małym jej wycinkiem, który zauważamy, bo jest nam potrzebny do przetrwania. Na razie 15 min posłuchane, ale już bardzo lubię.
            • krytyk2 Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 20.10.23, 15:13
              Generalnie tu spotykają się - czy właściwiej należałoby powiedzieć -zderzają sie materializm z idealizmem filozoficznym.Ten pierwszy twierdzi ( u nas jego przedstawicielem jest Jan Stereo), że nie ma czegos takiego jak idee i wszystko , co "wydarza się " w naszej głowie ma stricte przełozenie fizjologiczne , natomiast idealiści ( np ja) są przekonani, że idee mają swoją względną niezależnośc bytową ,swoją logikę i swoja sprawczość. I na np samo wyobrażenie sobie jakiegoś wydarzenia , które jeszcze nie nastapiło , ale o którego wystapieniu ciąg idei implikuje jako wydarzenie przyszłe,zachodzą okreslone reakcje fizjologiczne ,np kołatanie serca, czyli kierowana swoją logiką duchowośc potrafi wywołać materialne zmiany w organizmie ludzkim.
          • krytyk2 Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 20.10.23, 14:55
            dlatego do wiedzy dodałem inteligencję, mając nadzieję , że w rzeczywistości to ona właśnie będzie odpowiedzialna za rozwiewanie wątpliwości.Ta pani prezentuje -jak to sie określa w metodologii nauk- tzw redukcjonizm biologicystyczny. Jego tezą jest , że emocje nie maja własnej dynamiki (kierowanej ideami,czyli wyobrażeniami) , lecz stanowia bezpośredni skutek biologicznych procesów. Żaden wspólczesny ,szanujący się psycholog nie zgodzi się z taką tezą.Co nie znaczy , że nie nalezy nieustannie badać fizjologiczno-neurologicznych mechanizmów leżących u podstaw naszych uczuć
      • jan_stereo Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 14:31
        I dlatego uproszczenia i schematy maja taka popularnosc bo potrafia napredce dac mozgowi ulge i energetyczny odpoczynek swoja latwa opowiedzia na zlozony temat i mimo ze te uproszczenia bywaja bledne to statystycznie sa na tyle akuratne aby byc uzyteczne i tym samym popularne ;'))
        • rzeka.suf Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 16:03
          No tak, i stąd właśnie są podli Żydzi, których hamas ma prawo zlikwidować i podli palestynczycy, których zlikwidować ma prawo Izrael. Ruskie zwierzęta, polskie świnie itd itp.
          Naprawdę, mam dość big_grin
          • jan_stereo Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 16:49
            musisz zwyczajnie znalezc swoje wlasne uproszczenie w poruszajacym temacie, ktore da Ci ulge umyslowa ;D

niektorzy jako zamiennik takowych pija alkohol, jest to proces odwrotny, bo sprowadza mozg do stanu uproszczonego pojmowania i wowczas tez wszystko gra ;'))
            • rzeka.suf Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 21:37
              chcialbys!

na razie jeszcze mam tyle sily, zeby podbudowac sie refleksja, ze nie jestem w srodku wojny.
      • kalllka Re: Huberman & Lisa Feldman Barrett 19.10.23, 15:03
        Ale ze wniosek: o dwoch obozach nawzajemnych napierdalaczy, (żeby spuścić w dół emocje i nie zwariować) wzięłaś z Lisy, co to o stanie niepewności / tu skrót myślowy dot. procesów bio-chemicznych wywoływanych przez określone bodźce/ pochodzącego z mozgu, czy z obserwacji świata/ pracy wokół ciebie?

Bo to jest interesujące i wpisuje się w jankowa tezę o wszechpotężnej( mafii?) influencerow…
    • shachar znowu dwójeczka 16.12.23, 14:40
      kolejne dwa super ciekawe podkasty , tym razem gostka, którego wcześniej nie znałam, Chris Williamson ze swoim podkastem Modern Wisdom, tytuł trochę pretensjonalny, ale niech mu tam będzie.
      Pierwszy, który wysłuchałam to z waszym ulubionym JP, jeśli kogoś interesują słuchowiska o moralności, spirituality itp, JP ma bardzo ..nie wiem jak to nazwać, ujmujące ? rants na temat Biblii, i nie tylko, że nawet taka zakuta pała na tematy religijne, chętnie tego posłuchała.
      Tu na youtube, zdecydowanie jednak wolę tylko słuchać, niż patrzeć i słuchać, patrzenie mnie rozprasza, aż do niemożności słuchania
      www.youtube.com/watch?v=laSK7Pxh0_8
      A drugi to tego samego Chrisa z Robem Hendersonem, badania, statystyki, fun facts na tematy socjologiczne, dla tych, którzy interesują się psychologią i socjologią, fantastyczne do słuchania w samochodzie, kiedy nie chce się usnąć za kółkiem jadąc w ciemnicy o 22-ej. Dzięki ci spotify, że nie muszę patrzec na okrągłą głowę Roba, tylko rozkoszować się ciekawostkami.

www.youtube.com/watch?v=fiUkF5hAnaM&t=11s
      • shachar Chris Williamson Alex Hormozi 07.02.24, 14:21
        Jesli potrzebna Wam jest akurat w tym momencie głęboka motywacja do czegoś, tak jak mnie, to warto posłuchać, zwłaszcza on 110 min mniej więcej. Ale całość też nie zaszkodzi smile Prawda o osobistym sukcesie to samotna, nudna droga pod górę bez przyjaciół, tylko nielicznych na nią stać. Hormozi daje wskazówki jak sobie poradzić z tym niewdzięcznym balastem.
        Jak zwykle, patrzenie mi cholernie przeszkadza, chyba nie lubie patrzec, czy co?

www.youtube.com/watch?v=M4PzOjM5BJQ&ab_channel=ChrisWilliamson
        • kalllka Re: Chris Williamson Alex Hormozi 07.02.24, 14:46
          Moja motywacja do zmiany, to moje znużenie mną i tym co robię..wkurw wręcz.
          nie muszę patrzeć czy słychać tylko potrzebuje wskazówki. Niech by choc taka jak z chińskiego zodiaka; Jestem smok i potrzebuje mistycyzmu w życiu.
          • krytyk2 Re: Chris Williamson Alex Hormozi 08.02.24, 11:46
            mistycyzm przyjdzie w ostatniej kolejności ...Tobie potrzebne jest zwolnienie tempa - myślenia, zakładania czegoś o czymś, zaradczości, racjonalności. Jesteś dynamit pomysłow i eksplikacji tych pomysłów a Tobie potrzebny jest - spokój , powolność, rozlanie się po Rzeczywistości jak Huang -Ho. Bez przyspieszeń, od niechcenia , wtapianie się medytacyjne w To.To jest dla Ciebie wychodzenie poza samą siebie
        • krytyk2 Re: Chris Williamson Alex Hormozi 08.02.24, 11:17
          Moje ostatnie doświadczenia doprowadziły mnie do nie bardzo odkrywczego wniosku, że nie ma to jak porządnie jebnąć o glebę - we wszystkich wymiarach .To jest dopiero zaczyn do wzięcia się za zmiany w swoim życiu. Przewidywałność , stala praca, stały związek ,stała pensja , stały rytm życia, stale dobre zdrowie - sa trucizną dla
          • krytyk2 Re: Chris Williamson Alex Hormozi 08.02.24, 11:36
            coś mi porwało tekst w połowie pisania .Więc o czym ja tutaj ..
            acha -trucizną dla wszelkiego rozwoju. Często sie ostatnio mówi - wyjdź ze swojej strefy komfortu, wybieraj inne ścieżki niż zazwyczaj, konfrontuj się z czymś trudnym i nieprzyjemnym - to taki erzac wielkich nieszcześć życiowych , który w sposób kontrolowalny ma nam dać korzyści w postaci bodżca rozwojowego. Jest logiczne - jak posunę się do przodu ,myśląc tak samo, robiąc tak samo , czując tak samo ???
            A zatem -życzę Wam szerego potknięć, porażek albo też lajtowych wersji wyścia ze strefy komfortu
            • krytyk2 Re: Chris Williamson Alex Hormozi 08.02.24, 11:39
              Ps niektórzy pisarze wybierali awanturnictwo życiowe w jednym tylko celu -żeby w ciągłych zmianach otoczenia i zagrożeniach czerpać natchnienie dla uzyskania świeżości doznań egzystencjalnych
          • pecanpie Re: Chris Williamson Alex Hormozi 08.02.24, 12:02
            Moje ostatnie doświadczenia doprowadziły mnie do nie bardzo odkrywczego wniosku, że nie ma to jak porządnie jebnąć o glebę - we wszystkich wymiarach .To jest dopiero zaczyn do wzięcia się za zmiany w swoim życiu. Przewidywałność , stala praca, stały związek ,stała pensja , stały rytm życia, stale dobre zdrowie - sa trucizną dla

He, he. Chcialam dopisac: duszy. Ale przyszly 2 piekne i wazne smsy i nie zdazylam. Ale w sumie wychodzi na jedno, c'nie?

Co do dalszego ciagu: tak i tak.

smile
            • krytyk2 Re: Chris Williamson Alex Hormozi 08.02.24, 12:10
              He, he. Chcialam dopisac: duszy. Ale przyszly 2 piekne i wazne smsy i nie zdazylam. Ale w sumie wychodzi na jedno, c'nie?

Zgadza się , bo autorozwój jest narzędziem a celem - dobrostan duszy
              • taniarada Re: Chris Williamson Alex Hormozi 09.02.24, 05:07
                Jebnąć w glebę. Zawsze można sięgnąć dna, spadając na cztery łapy jak kot. Ten jest samotnikiem, ale odrobiny radości potrzebuje od czasu do czasu😉
    • jan_stereo Re: 2 podkasty 08.02.24, 00:55
      Tucker na dniach robi wywiad z Putinem, dla Amerykanów, aby po raz pierwszy uslyszeli jego glos zamiast opinii prasowyvh o nim, no i aby sami potem osadzili, zamiast czytac gotowe osady. Zapowiada sie ciekawie.
      • rzeka.suf Re: 2 podkasty 08.02.24, 03:06
        to bardzo ciekawe: to, co powie putin i to jak ten wywiad zostanie przyjety w usa, i w satelitach. tucker jest tu raczej obciazeniem, bedzie dodatkowo dyskredytowal tresc wywiadu w oczach bezkrytycznych anty-trumpistow.
        dodaje, ze szczerosci slow putina tez nie warto przeceniac. z czytanych przeze mnie jakis czas temu jego oredzi do narodow wynika, ze uczy sie zachodnich manier a biale rekawiczki leza na nim juz prawie jak na prawdziwym gentelmanie.
        kurwa, po polsku mi slow brakuje, po angielsku mi slow brakuje, po hiszpansku tym bardziej. jakis slang ezoteryczny miejscowy najlatwiej mi przychodzi big_grin
        Szewko mnie zablokowal jakis czas temu, chyba za onucowy, jego zdaniem, koment. wydalo mi sie smieszno-straszne, kiedy agresywna polityke izraela polaczyl z naplywem emigracji z zsrr i rosji. ale moze cos innego mu w mojej pisaninie przeszkadzalo big_grin
        • jan_stereo Re: 2 podkasty 08.02.24, 23:43
          Byc moze po Putinie zrobi wywiad z Zelenskim, daleko nie ma. Choc ten ma teraz chyba duze problemy z korupcja u siebie w zarządzie wojskowym bo zwalnia jednego po drugim, wiem moze nie miec checi na taki wywiad.
          • rzeka.suf Re: 2 podkasty 09.02.24, 00:39
            lepiej powiedz gdzie ten wywiad zobaczyc
            • rzeka.suf Re: 2 podkasty 09.02.24, 00:44
              a juz mam, zobaczymy czy jakis paywall sie nie pojawi.
              • jan_stereo Re: 2 podkasty 09.02.24, 02:16
                Na X Elona ma leciec w oryginale, inne 'wolne' stacje nie zgodzily sie puścić wywiadu bez cenzury, tak jakby ludziom nie wolno bylo nic już ogarnąć wlasnym umysłem.
                • kalllka Re: 2 podkasty 09.02.24, 11:45
                  „didn’t exactly go to plan, did it?

Here in the UK, the prime minister, Rishi Sunak, had promised us a government of stability and competence – not forgetting professionalism, integrity and accountability – after the rollercoaster ride of Boris Johnson and Liz Truss. Remember Liz? These days she seems like a long forgotten comedy act. Instead, Sunak took us even further through the looking-glass into the Conservative psychodrama. 
                  Elsewhere, the picture has been no better. In the US, Donald Trump is now many people’s favourite to become president again. In Ukraine, the war has dragged on with no end in sight. The danger of the rest of the world getting battle fatigue and losing interest all too apparent. Then there is the war in the Middle East and not forgetting the climate crisis …

But a new year brings new hope. There are elections in many countries, including the UK and the US. We have to believe in change. That something better is possible. The Guardian will continue to cover events from all over the world and our reporting now feels especially important. But running a news gathering organisation doesn’t come cheap. 
                  So this year, I am asking you – if you can afford it – to give money. Well, not to me personally – though you can if you like – but to the Guardian. By supporting the Guardian from just £2 per month, we will be able to continue our mission to pursue the truth in all corners of the world.

With your help, we can make our journalism free to everyone.
                  You won’t ever find any of our news reports or comment pieces tucked away behind a paywall.

We couldn’t do this without you. Unlike our politicians, when we say we are in this together we mean it.
                  Happy new year!
                  John Crace
                  Guardian columnist”
                • rzeka.suf Re: 2 podkasty 10.02.24, 18:50
                  jakie wnioski po wysluchaniu wywiadu?
    • krytyk2 Re: 2 podkasty 08.02.24, 13:01
      Dzisiaj obejrzałem na CNN ciekawe wystąpienie dziennikarki. Komentowała ona poszczególne stwierdzenia Tuckera.Robiła to w genialnie prosty sposób - pocięla jego wypowiedź na kawałki - poszczególne kluczowe zdania i falsyfikowała je zdanie po zdaniu.Nie prawdą jest np ,że bedzie to pierwsze przedstawienie motywów operacji specjalnej , bo od dwóch lat Putin całemu światu powtarza wciąż to samo - że głownym motywem jest chęć likwidacji nielegalnych faszystowskich władz w Kijowie i zastepienie ich władzami demokratycznymi..
      Na koniec dziennikarka stwierdza ,że Tucker nie jest żadnym dziennikarzem a jedynie ma urbi et orbi przekazać propagandową, przekłamaną wersję Kremla
      • kalllka Re: 2 podkasty 08.02.24, 13:19
        …większość składankowych informacji pobiera przez ruski yandex. Browser na ruskich ciastkach.
        A dla mnie, jego motywacje są jasne: Falacci i legendary te sprawy. Każdy prawdziwy dziennikarz dał by sie naciągnąć.

• shachar Robert Glover 10.02.24, 14:06
      o miłych chłopakach smile taka moja weekendowa rozrywka w czasie jazdy i malowania drzwi.
      Jeśli ktoś tu jest miłym chłopakiem, lub dziewczyną, to tu zapraszam
      www.youtube.com/watch?v=ny_S1u_PKkk
      • pecanpie Re: Robert Glover 10.02.24, 20:03
        Kwestia semantyczna tu wchodzi w gre smile

Nice guy imho wyglada tak:
        www.youtube.com/watch?v=yTY86bwZZes

Bartusiu, wyrosles na zajebistego chlopca!
    • jan_stereo Re: 2 podkasty 14.02.24, 15:26
      Bardzo ciekawy jest ten wywiad z Robertem Kennedym odnosnie wojny na Ukrainie, a ciekawy bo rzeczowy i oparty o przekonujace przeslanki, ktorymi najczesciej sa pieniadze na militaria, jak i w tym przypadku.

www.youtube.com/watch?v=RBpPPki-7Rc
      • kalllka Re: 2 podkasty 15.02.24, 15:02
        okropnie sie go słucha / dźwięk?/
        A tylko dlatego wsłuchując bo nośne nazwisko.
        Poza tym, nie mówi niczego nowego. Przynajmniej gdy idzie o historie / w tym przyczyny/ obecnej wojny tak w Ukrainie jak na Bliskim Wschodzie, czego by nie wiedział średnio wykształcony, w średnim wieku, obywatel pochodzący z post radzieckiego obozu…
        Trochę szkoda wystawiać Kemnedych w takiej formie- bo wychodzi na to ze się powtarzają.
        A trumpizm- ze swoimi barokowymi handlowymi pojeciami z lat 70- ubiegłego wieku, wciąż konstruuje demokratom język ze stali, a wiedzę o świecie- z czasow wielkich odkryć.
        Ale punkt dla ciebie janeczku, za przewrotność w wymyślaniu haczyków.

• jan_stereo Re: 2 podkasty 15.02.24, 17:20
          Wątpię czy jakikolwiek wyksztalcony nawet w 3/4 obywatel wie ze do wojny popychaja koncerny produkujace bron, albo to ze Ukraina się wstepnie zgodzila na warunki pokojowe w maju 2022 ale Biden przekonal Żeleńskiego do dalszej wojny. Ide o zaklad ze sama nie mialas o tym zielonego pojęcia.
          • kalllka Re: 2 podkasty 15.02.24, 18:52
            Etam, to ty nie bardzo masz pojęcie a wręcz zieleniak jesteś, skoro formułujesz tak arogancko- ignoranckie wnioski na podstawie jednego wywiadu… w dodatku tak zle technicznie/ ai?/ obsluzonego;/
            Tez mi rewelacja i wiedza tajemna.. o lobby zbrojeniowych. Takze ta o „wstępnych warunkach pokojowych (?) dla Ukrainy, od pyty i roku już… krąży po lewackich portach/
            nie wspominając o wygaszonego l przez gazete ale wciąż działającej pod banderola Tv rossija -forum rosja i świat/
            Jeśli byłeś tam choć raz to maja cię w swoich „annałach” dlatego pierdzisz w ich styluwink
            to informatyczny gniot. Od uzera zależy co z nią zrobi. upierdalasz swoim zaangażowaniem, prawidłowa ocenę sytuacji?
            Bo to co zakładasz, z uporem kmiota- ujmując innym to żadna wiedza tylko tandeta.
            nadmuchane i popychane/ od roku juz/ i od dupy strony, gowno. Tyle ze zawinięte w sreberko czyli nazwisko interwiursta.
            I właśnie o tym napisałam, dla średniaków z mojego pokolenia, ten wywiadzior to żadna wiedza żadna rewelacja tylko rozwałka demokratycznej marki jakim był klan Kennedych- nimi samymi...
            I tylko to- w tej informatycznej chujni, uznałam za wartość dodana.

• kalllka Re: 2 podkasty 15.02.24, 20:19
              A tu coś na temat i tradycyjnej jakościwink
              wydatki na obronność w NATO
              www.politico.eu/article/russia-nato-spending-ukraine-war-donald-trump/
            • jan_stereo Re: 2 podkasty 15.02.24, 22:09
              chyba ci zwieracze puscily po calosci bo inaczej sie tego beukotu nazwac nie da...
              • kalllka Re: 2 podkasty 16.02.24, 12:29
                A rzeczywiście puściły, tyle ze nerwy;
                bo nie widzisz, ze sie zamieniasz w ignoranta: ze jedziesz po innych/ ogólna wiedza/ zjeżdżając intelektualnie w dół, ze jakosc twoich propozycji /faktograficzny gniot o Hitlerze/ dramatycznie spadła. A zrozumienie przedmiotu- treści , łączenie faktów i różnorodnych argumentów- czyli umiejetność analizy i syntezy- spadla ci do poziomu troli z byłego forum: rosja i świat. To co prezentujesz to ogólnie dostępna - tandeta, pozłotka… glitter i dlatego strasznie sie zdenerwowałam, bo nieuczciwy jesteś- dając sie tym szambem pompować- schamiałeś wiec i chamieja przy tobie inni. Nie chce być twoim lustrem - tandetna kalka.
                Dlatego przepraszam wszystkich,
                ze dalam się sprowadzić stylem do poziomu twoich produkcji.

• taniarada Re: 2 podkasty 16.02.24, 12:39
                  O kalinka trzasnęła pięścią. Gdzie Ty widzisz tu trolli z Rosja i Świat? Bóg jeden wie.Nie ma co wybuchać gniewem, nikt nie jest idealny. Ostatnio to wszystkich krytykujesz. Ja pamiętam z Psycho jak pewien facio odsyłał do mielonych. To tak ostro nie protestowałaś. Spoko Jasiu jest w porzo.I weekend się zaczyna. Szkoda zdrowia🌞🌹🥀
                • kalllka Re: wieloosobowym 16.02.24, 13:12
                  nickom nie odpowiadałam i nie zamierzam . Doświadczenie- wieloletnie problemy i wielu osób w kontaktach z taka wielo osobowościowa jednostka, pokazuje ze wpływa -zaburza cały system.
                  Dlatego wnioskowałam i będę tego pilnować by została [ ] odcięta od źródeł gazety.

• jan_stereo Re: 2 podkasty 17.02.24, 15:00
                  No tak, Robert Kennedy to kawal chama i ignoranta, trzeba go natychmiast zakneblowac. Jak slucham twoich nerwowych wypocin to się modlę zeby tacy ludzie nie doszli niechcący do władzy bo będzie znowu palenie na stosach w imie 'prawdy'.
      • elissa2 Re: 2 podkasty 16.02.24, 18:09
        No nie! Natychmiast przestańcie!!!
        Przecież każdy może mieć swój punkt widzenia!
        A "ciemnej stronie mocy" tylko o to chodzi, żeby ludzie byli skłóceni.
        • krytyk2 Re: 2 podkasty 16.02.24, 21:43
          wszystko ma swoje granice Elissa...na tym forum 2x2=4 powinno być aksjomatem a nie - ciągniętą po absurdach wywłoką. Można się było jeszcze łudzić w latach 20 tych ub wieku ,że Rosja jest państwem postępowym i demokratycznym - w końcu nie było środków technicznych i wolności przepływu informacji, sowieci sami skutecznie sączyli swoją zatrutą propagandę i wiele naiwnych osób na Zachodzie brało się wtedy na ich bajki. Ale teraz król jest nagi - co oznacza całkowicie odkrycie zbrodniczego charakteru putinowskiej Rosji i tu ktoś , kto bierze ją w obronę stawia się moralnie na równi z tym zjawiskiem.
          • rzeka.suf Re: 2 podkasty 17.02.24, 02:43
            ale ty Krytyku w ogole sluchales tego wywiadu? watpie.
            bo wywiad jest o nagosci zachodniego krola.
            • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 09:39
              ty rzeko, na drugie powinnaś mieć "literalna".Przecież chyba nie wierzymy Putinowi gdy mówi "operacja specjalna" ani , że broni wolności i demokracji. Oprócz słów jest jeszcze duch. A wywiad z Kennedym i stosunek do niego jest tu tylko wyznacznikiem tego, jak tu obecni postrzegają literalną prawdę i ducha.
              • rzeka.suf Re: 2 podkasty 17.02.24, 15:06
                odpowiem raczej krotko, ogolnie na oba posty i tak nieco ponad lub obok tematu.

uwazam, ze lepiej bys zrozumial kennediego i jego zwolennikow, gdybys porzucil lub chociaz zawiesil polska perspektywe lub wymienil perspektywe polska na np amerykanska. nie wiem, wyobraz sobie, ze zyjesz gdzies bardzo daleko od polski, na ksiezycu, na marsie i patrzysz na to wszystko z daleka, na luzie wynikajacym z tego, ze nic z tego, co sie wydarzy, nie bedzie cie osobiscie dotyczyc.

i teraz, abstrahujac od faktow lub biorac pod uwage wszystkie fakty, i amerykanskie, i rosyjskie i ukrainskie, teraz i dawniej, dokonaj oceny sytuacji.

kennedy wcale nie musi miec placone przez rosje, moze po prostu wybierac inna, izolacjonistyczna recepte na ameryke. amerykanie naprawde nie musza stawiac interesow polski w centrum swojej polityki zagranicznej. zrozumiale, ze polska by tego chciala, ale tez zrozumiale, ze amerykanie - niekoniecznie i ze raczej smieszne byloby oczekiwac, aby to sprawa polska byla dla usa najwazniejsza. tak, jak najwazniejsza jest dla ciebie - polaka z polski.

dlaczego zas Jan wybiera taka pro-izolacjinistyczna narracje, to nie wiem big_grin
                mysle, ze po prostu powtarza slowa za tymi autorytetami, ktorym juz wczesniej zaufal.

teraz polsuchaj wywiadu z putinem, ktorego tresc mnie przerazila, szczerze. jak dla mnie wynika z jego manipulacji - narracji, ze w obecnej chwili, nie ma juz szans na dobre relacje miedzy polska a rosja.
                jesli amerykanie wybiora trumpa lub innego izolacjoniste i jesli putin zdecyduje wowczas, ze polska zaatakowala rosje, proponowalabym sie poddac. brzmi strasznie, ale chyba byloby to bardziej dla polakow w polsce pragmatycznie korzystne - slowa putina, wlasnie nieliteralnie wziete, sklaniaja mnie do wniosku, ze on juz polsce nie daje szanse, ze gdyby mogl, denazyfikowalby 24/7 ten przyczółek zachodu. inaczej mowiac: polska wkurwila putina juz na tyle, ze gdyby tylko mogl, zniotlby ją, niestety.

• rzeka.suf Re: 2 podkasty 17.02.24, 15:27
                  i jeszcze: rozumiem, ze chcialbys widziec usa czy ogolnie - zachod, jako niezawodnego sojusznika polski powodowanego wnioslymi ideami, do ktorych wytarczy sie odwolac, aby poparcie usa zyskac/utrzymac, i ze na wiele faktow swiadczacych przeciw temu jestes gotow przymknac oczy. naprawde, po wywiadzie z putinem, uwazam, ze tylko aktywnie anty-rosyjska polityka usa daje polsce szanse na przetrwanie.
                  rozumiem, ze watpic w prawosc ameryki duzo kosztuje emocjonalnie, ze po prostu przeraza cie mozliwosc pozostawienia polski sam na sam z putinem, w obecnej sytuacji tym bardziej.
                  ale to nie jest wina Jana stereo ani Shachar ani keneddiego, ze ameryka krysztalowa nie jest, ze w swojej polityce zagranicznej kieruje sie nie wznioslymi ideami, ale wlasnym mocarstwowym interesem. ten, kto na to wskazuje, wcale nie musi byc agentem kremla. moze, posrod innych mozliwosci, po prostu nie byc agentem warszawy.
                • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 16:01
                  Gdy słucham lub czytam czyjeś wypowiedzi ,nie jestem najpierw ani w ogóle polakiem. Jestem jedynie człowiekiem , który ma jakąs swoją wiedzę , doświadczenie, moralnośc.I nie ma dla mnie znaczenia ,czy armia Putina stoi 200 km i czy 20000 km ode mnie. Wiem co jest ludzkie i co jest nieludzkie. Wiem ,że pobłazanie podwórkowemu rozrabiace , ktory na moich oczach dołożył słabszemu ,bedzie skutkowało eskalacją takich zachowań tego osobnika w przyszłości.
                  I żeby ocenić czyjeś działanie nie muszę przerzucać tony papierzysk czy stron internetowych -aż do zapisanego ostatniego faktu. Dlatego nawet nie będę dyskutował i dowiadywał się co Benjamin Nataniachu mial wczoraj na myśli kierując setki rakiet w kierunku jedynego konwoju humanitarnego dla strefy Gazy. Ja ten zydowski humanitaryzm poznałem lata temu ,gdy przystąpili do wydzielania getta dla palestynczyków pozbawiajac ich swobody, pracy , wolności, jedzenia i wody.
                  Całe szczęście ,że w Europie jest bardzo dużo osób czujących myslących tak jak ja. Dlatego dzisiaj jest wielka jedność widzenia spraw nt Rosji i Ukrainy. Dlatego wszyscy widzą ,że zjednoczeni i zdeterminowani dadzą sobie rade z Rosją Putina i bez Ameryki.Ale i w Ameryce istnieją sensowni ludzie , którzy patrzą na sprawy jak ludzie a nie - jak Amerykanie. I wiedzą ,że rosyjskie zło nie zna granic i może zapukać też do drzwi Ameryki
                  • rzeka.suf Re: 2 podkasty 17.02.24, 16:10
                    kraj produkcji zla jest raczej malo istotnym detalem smile
                    • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 17:16
                      oczywiście ,ale mówimy o nim. I ono podpala wyobraźnię , zwłaszcza dziś , dzień po śmierci Nawalnego.
                  • shachar Re: 2 podkasty 17.02.24, 19:13
                    Krytyku, moje słowa nie są głęboko przemyślane, wolę napisać coś od razu i potem żałować, niż nie napisać w ogóle. Tak więc;
                    Kennedy tylko wskazał, dlaczego Rosja mogła mieć pretensje do Zachodu o rozprzestrzenianie NATO i czuć się zagrożona. Niezależnie od tego, jak 'dobrym' lub 'złym' krajem jest Rosja, ma ona swoje INTERESY, aby nie podchodzono pod jej granice z siłami historycznie przeciwnymi Rosji. Jeśli to jest niezrozumiałe dla kogoś, to to od razu uniemożliwia dalszą dyskusję, bo danie przeciwnikowi takie same prawa do rozumowania w swoim interesie musi być podstawą do dyskusji.
                    W tym sensie brawa dla Rzeki, że wprowadza common sense do całej tej wymiany zdań.
                    Krytyku, niestety Biden nie wygra.
                    Cała rozróba w Ukrainie pójdzie się niestety jebać, bo nikt tu nie widzi racji Ukrainy, jako, jednak, małego pionka w świecie. Roszady toczą się na większą skalę niż sprawy ukraińskie. Rosja, Chiny, USA, i i przekabacenie w swoją stronę pomniejsze satelity. Ukraina będzie, czym będzie, kiedy więksi zadecydują i takie są realia.
                    • shachar Re: 2 podkasty 17.02.24, 19:19
                      Teraz widzę, Kennedy jest zbyt 'in your face', publika nie może przywyknąć do polityka, który wali prosto z mostu, jak sprawy stoją.
                      • dodupiec7 Re: 2 podkasty 17.02.24, 21:08
                        Pytałaś, dlaczego ja mam kolejne wcielenia dodupca. Bo czasami czytam i nie mogę się powstrzymać.

Twój powyższy wpis jest dowodem tego, co mówiłem od zawsze: że próbujesz być obiektywna i jak coś Ci się nie zgadza, mówisz o tym.

I tak jest tu.

Ale założę nowy wątek z pytaniami.
                        • shachar Re: 2 podkasty 18.02.24, 00:25
                          Nawet nie masz pojęcia, jak to jest fajne mieć uczucie, że ktoś trzyma za tobą. Fantastyczne! Zwykle 'dzięki' to nie to słowo za fuzzy comfort smile)
                          • rzeka.suf Re: 2 podkasty 18.02.24, 00:39
                            'Loyalty is a right value. Left got solidarity. Justice stands between them.'

takie cos znalazlam ostatnio, bardzo mi sie spodobalo smile
                    • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 20:23
                      Niezależnie od tego, jak 'dobrym' lub 'złym' krajem jest Rosja, ma ona swoje INTERESY, aby nie podchodzono pod jej granice z siłami historycznie przeciwnymi Rosji. Jeśli to jest niezrozumiałe dla kogoś, to to od razu uniemożliwia dalszą dyskusję, bo danie przeciwnikowi takie same prawa do rozumowania w swoim interesie musi być podstawą do dyskusji.
                      Wątpliwym dla mnie argumentem jest też powoływanie się w tym kontekście na zasadę dotrzymywania obietnic ,w tym wypadku tych, jakie Zachód złożył w 1992 roku Gorbaczowowi, że za uwolnienie demoludów ,pakt NATo nigdy nie podejdzie do granic Rosji. Kiedy Rosja dotrzymała jakichkolwiek swoich obietnic ? Tylko wtedy gdy leżąła na łopatkach. W każdym innym przypadku łamała wszystkie umowy .W kontynuacji trzyamnia się umów :w 1997 roku Ukraina zgodziła sie zrezygnować z władztwa nad ładunkami jądrowymi , ,które zalegały na jej terytorium ,pod warunkiem ,że Rosja nigdy nie naruszy jej integralności terytorialnej .I co ???? Jest to kraj nie należący w żadnej płaszczyźnie do społeczności międzynarodowej i mam nadzieję ,że jeszcze za mojego życia zostanie rozwalony w drzazgi, tak jak na to zasługuje.
                      Owszem , Rosja ma takie wyobrażenia , o których piszesz. Ale jest klasycznym imperializmem , tzn (po)tworem , które wciąż jest głodne nowych terenów. To imperium zła , jak to trafnie określił Ronald Reagan ,od kilkuset lat stale jątrzy i ma pretensje. Powiedziałbym nawet , że cechuje je swoisty pretensjonalizm :tereny , które zdobywa doprowadza nie do rozkwitu ,ale do ruiny. Czyli Rosja sugeruje , że jej władztwo nad jakimś terenem jest pożądane ,ale w swietle tego co się póżniej dzieje z tymi krainami , te pretensje są bardziej niż czcze. Dlatego ten twór zwany Rosją w ogóle nie powinien istnieć w tej imperialistycznej postaci ,zasługuje na zbrojną napasc i rozszarpanie na kawałki, tak małe ażeby nigdy nie mogl się odrodzić w swoim imperialnym kształcie.
                      • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 20:59
                        Żeby nie było , że zawężyłem imperializm tylko do Rosji .Imperialne są też Chiny i Stany Zjednoczone .Ale w tych dwóch przypadkach na bagnetach niesiony jest kapitał i sposoby jego rozwinięcia. Tylko Rosja jest wsrod tych potęg krajem , który chce się bogacić w sposób ekstensywny ,niszczący - wyciskając z podbitych terenów ostatnie soki , niszcząc kulture pracy i park maszynowy. Jak to Jędrek często okresla - Rosji najbliżej do dzikich plemion mongolskich ,niszczących wszystko co, spotkają po drodze
                        • shachar Re: 2 podkasty 17.02.24, 23:51
                          Żeby nie było , że zawężyłem imperializm tylko do Rosji .Imperialne są też Chiny i Stany Zjednoczone .Ale w tych dwóch przypadkach na bagnetach niesiony jest kapitał i sposoby jego rozwinięcia.

Jest dla mnie zaskoczeniem przeczytać to. Niby jakim sposobem USA są bardziej moralne w swoim rozwoju kapitalizmu? Utrzymując, de facto, niewolnictwo w zatrudnieniu, (niepłacenie za pracę oddaną), niedbanie o hołoty zdrowie w jakimkolwiek znaczeniu, niedbanie o SWOJEGO SPOŁECZEŃSTWA dobro fizyczne, i psychiczne ?
                          Nigdy nie chciałbyś pracować w USA. Może na koniec dnia zobaczyłbyś dolary większe niż za pracę w Polsce, ale dzień po dniu radość życia uciekłaby od Ciebie z powodu pracy od wstania rano do łóżka wieczorem.
                          O warunkach pracy w Chinach nic nie wiem, tak jak i Ty.
                        • kalllka Re: 2 podkasty 18.02.24, 13:22
                          Każda idea i od zawsze była związana z rozwojem ludzkości.
                          Jej rozwoj to recykling ideowy przez nowe sposoby komunikacji.
                          Tak to widzę, wiec jeśli oceniac idee, np komunizm- np radziecki- to oceniać sposób w jaki to realizują. Chiny przyjęły po swojej rewolucji kulturalnej- czyli wymordowaniu elit, model radziecki. Dlatego tak jak w Rosji, komunizm funkcjonuje litylko jako utopijny parawan. A funkcjonuje tylko dlatego ,ze panstwo środka, to nadal przywiązane do konfucjańskiej tradycji -mrówczej pracy dla-dobra /cesarza czy partii/ „zasoby ludzkie”
                          Co do US - ich Federacyjny charakter to odrębność lokalnej „władzy. Jej podrzędnośc sprawia, ze nie grozi nadrzędnej idei- konstytucji. Poza tym, niezakłócony wojnami i ruchawkami, ciągły przepływ ludzi- ras informacji zapewnia US mentalne zmiany - podstawe rozwoju.
                          I tym zasadniczo- różni US od mentalnie totalitarnej Rosji. Co do ludzi Jednostek zarządzających, w US zarządza tożsamość, w Rosji, rządzi nazwisko. Post radzieckie wychowanie to brak wyboru deterministyczna edukacja. Dlatego Putin -bezprizornyj- spadkobierca metod KGB to mentalny morderca, a Gorbaczow post dyplomata-nie.
                          Moim zdaniem, raz przeczytany „Archipelag Gułag” otwierał na szukanie i znajdywanie czegoś więcej niż bycia anty systemowcem.
                          Mnie zaprowadził do artykułów A.Politkowskiej…
                          gdy sie przeczytało” Mistrza i Małgorzatę” czy
                          poezje Brodskiego, to jakby się czytało instrukcje obsługi radzieckiego totalitaryzmu. Wystarczy ten jezyk porównać z tym jak mówi Putin by zobaczyć jak obecny włodarz w spauperyzował język rosyjski w jezyk swojego przekazu; identycznie z naszym- partykularnych interesów, zrobił Kaczyński.
                          patrząc jak w medialnej rzeczywistości o Rosji nie było nic oprócz Putina-i jego pasywno agresywnej auto-narracji,
                          to pojawieniom się historycznie jednoznacznych- nazwisk jako tłumaczy jego „historycznych” pociągnięć tym bardziej nie dowierzam.

Co do Chin; szukają ujścia dla swoich zasobów. Rosja, nadal pompuje mit potęgi, a US- udaje ze to kupuje.
                          Dlatego, szczerze mówiąc, nie obchodzi mnie co mówia nazwiska- (Putin, Trump czy następny Kennedy) ale jak mówią o sobie i świecie…
                          Obecnie język przekazu jest najważniejszy. To stojące za nim interesy- grupy interesów, są postrzegane albo nadrzędnie jako ciągły przepływ- rozwój czyli bałagan
                          albo podrzędnie izolacja i zastój- wygodny-stary porządek.
                          Tak sobie myśle obserwując, ze znajdujemy się w pasywnym okresie politycznym. Zdezorientowani po pandemi, zmieniającym sie technologicznie światem, nie nadążamy za nim mentalnie.
                          Dlatego „stare”zestawienia wartości z osobami mi nie kleją.
                          demokracja w osobie Bidena- z republikańskimi wartościami- Trump! to jakieś niekompletne systemy. Niewłaściwie funkcjonujący obraz świata z tuby.
                          To przez Putina i jego osobiste techniczne pragnienia, jezyk troli, , Rosja ma wojnę w Ukrainie, a „zachód jest w izolacji informacyjnej; i przez Putina obecna sytuacja w US to przetarg na prezydenta.

Jezyk przekazu- informacji, to jest obecnie najważniejsza z politycznych spraw świata.
                          Chiński jezyk to język symboli.
                          i paradoksalnie najlepiej wpisuje się w świat zachodnich wartości. język społecznych technologii, rozwoju- mniej więcej zrównoważonego dostępu do pracy.
                    • rzeka.suf Re: 2 podkasty 18.02.24, 00:33
                      brawa dla ciebie, ze jestes mentalnie, mimo wszystko, bic mi brawo.
                      jednakze, brawa sa srednio celne, w sensie, ze stoczylam sie do common sense pragmatycznie, zeby wskazac, ze naprawde nie ma powodu, aby usa dbaly o interes akurat polski, choc pewnie polacy bardzo by tego chcieli. jest to niedoRzeczne i tylko emocjonalnie zrozumiale. ale nie jest to nic innego niz przyznawac izraelowi prawo do kierowania polityka ameryki. izraelczycy i zydzi jacys tam moga tego chciec, moga na to pracowac, ale ani to godne ani sprawiedliwe, ani jak widzimy - szczegolnie dla usa pozyteczne.
                      a rzecznie, tzn jako ja uwazam, ze naprawde najlepszym wyjsciem jest przestrzeganie rownosci panstw wobec prawa, niezaleznie od osobistych strat i korzysci.

problem dla polski jest taki, ze poszla na zwarcie z putinem, ktory w miare obiektywnie oceniajac, przyjacielem polski ani sprawiedliwosci, w sensie rownosci wobec prawa miedzynarodowego, nie jest. jesli dzis wygralby trump lub jakis inny zwolennik filozofii 'stref wplywow', polska, a co gorsza - polacy, mieliby bardzo bardzo ciezko. co wcale nie oznacza, ze usa jest obiektywnie dobre, a rosja obiektywnie zla.
                      nie, rosja dla polakow jest niekorzystna, a korzystne dla polakow jest usa.
                      kennedy zas mowi o tym, co jest korzystne dla amerykanow tak, jak on to widzi.
                      rozne rzeczy mu sie myla, co nie wzbudza mojego zaufania dla calosci jego propozycji czy mocy umyslowych. choc tez nie za bardzo jest co wzbudzac - jego stosunek wobec izraela jasno pokazuje, ze w dupie ma kennedy prawa czlowieka i zbrodnie przeciw ludzkosci.
                      • shachar Re: 2 podkasty 18.02.24, 00:47
                        A może Kennedy jest pragmatyczny, że zbrodnie przeciwko ludzkości są koszmarnie wpisane w ludzkość?
                        Abdullah pierdnie w nos Dawida, a Siergiej w nos Alika gdzieś tam w świecie...ludzie się będą tłuc regardless.
                        Moim zdaniem, jakieś behavioral science courses byłyby pożyteczne już od szkoły podstawowej, abyśmy mogli zrozumieć zwierzęce mechanizmy kierujące nami
                        • rzeka.suf Re: 2 podkasty 18.02.24, 01:21
                          do tego kursow nie trza big_grin
                          bardziej sie przydaja do nauki o budowaniu utopii. i o zasadnosci prob jej budowania.

a ty tak w polowie, wiec tylko jeszcze raz 'przynudze': czy akceptujesz zwierzecosc kennediego, tj ze kennedy mowi ci to, co chcesz uslyszec nie dlatego, ze to prawda ani nie dlatego, ze sam w to wierzy, ale dlatego, ze to dla jego wlasnych celow korzystne?
                          • shachar Re: 2 podkasty 18.02.24, 01:56
                            Prawdopodobnie, jak ze wszystkim, co jest propagandą, message Kennedy'ego jakoś tam się plasuje w moje zapotrzebowania. Na mniejszy bullshit niż dwaj kandydaci z ramienia dwóch partii.
                            • rzeka.suf Re: 2 podkasty 20.02.24, 13:54
                              Mniejszy bullshit w jakich tematach?
                              • shachar Re: 2 podkasty 24.02.24, 22:48
                                Dziękuję za pytanie.
                                Kiedy słucham Trumpa, to oczami duszy słucham jakiegoś debila w sensie człowieczej potrzeby podążania za rozumnym, prawym, sprwiedliwym leaderem. Kiedy słucham Bidena, wiem, że jest to starzec który zęby zjadł na karierze polityka, i teraz bezzębnie jeszcze coś tam próbuje. Nikt go nie szanuje za bardzo za siedzenie na stołku tak długo, nikt go nie będzie hołubić jako mędrca, który wypowiada złote frazy, bo oto przyszła do niego Mądrość i mu pokazała drogę. To jest stary pacan, który niczego się nie nauczył przez tyle lat w polityce, oprócz lawirowania w niej. Kennedy na tle tych dwóch jawi mi się jako mniej debilny, to na pewno, a nawet jako robiący sens. Poza tym ja biorę za dobą monetę to, co o sobie opowiada, dopóki nie okaże się inaczej. Tak więc daję mu szansę, żeby udowodnił, że jest tym, kim jest. Biden i Trump to dwa pajace, chyba nikt nie myśli inaczej.
                                • shachar Re: 2 podkasty 24.02.24, 23:55
                                  Mój najpoważniejszy zarzut w kierunku Bidena jest taki, że nie zrobił nic, i tu sto tysięcy wykrzykników, aby podkreślić moją frustrację, aby poprawić sytuację człowieka pracującego na czek. A to 99% wyborców. Ale za to, jeśli byłabym trans lesbijką z niebieskimi włosami, miałabym pełną ochronę i popychanie w systemie jako osoba uciemiężona. Problemy zastępcze, aby nie podjąć problemów prawdziwych. Wstyd, że kiedyś głosowałam na tę durną partię. Same pajace bezjajeczne, bezideowe i oportunistyczne, tak samo jak republikanie. Kennedy 2024, przynajmniej coś nowego.
                                  • pecanpie Re: 2 podkasty 25.02.24, 00:18
                                    Nie wydaje Ci sie, ze trans lesbijka pracujaca na czek ma gorzej niz Ty? Tak tylko pytam.
                                    • shachar Re: 2 podkasty 25.02.24, 00:34
                                      Ależ oczywiście, że ma gorzej niż ja, bo ma niebieskie włosy, które ją naznaczają i powodują, ża jest oceniana jako trudny pracownik.
                                      • pecanpie Re: 2 podkasty 25.02.24, 02:22
                                        No tak, ale jest tez zycie pozapracownicze…
                                  • shachar Re: 2 podkasty 25.02.24, 00:27
                                    To było źle napisane. To nie jest tak, że Kennedy jest dla mnie wyborem następnego pajaca, ale takiego, którego nie znam, w odróznieniu od znanych pajaców. Absolutnie nie.
                                    Kennedy powinien byc wybrany na prezydenta, bo to, moim zdaniem, czlowek, który wie, w którą stronę iść.
                    • dodupiec7 Re: 2 podkasty 18.02.24, 08:59
                      Ukraina będzie, czym będzie, kiedy więksi zadecydują i takie są realia

Oczywiście żę tak. Tam się potykają dużo więksi chłopcy.

Od zawsze to twierdzę, że jankesi będą tam walczyć z moskalami aż do ostatniego Ukraińca. Albo, jeszcze lepiej nawet, aż do ostatniego Polaka, gdyby się tak pięknie udało.

Tam trwa tzw. rozpoznanie walką - (reconnaissance in force, jak nazwaliby to jedni czy też razwiedka bojom, jak drudzy), znaczy napierdala się ostro w siły przeciwnika i patrzy co tam on ma w rękawie. A jak jeszcze można to zrobić cudzymi rękami, to już w ogóle super.

Tylko że wredna Rosja jak na złość nie chce pokazać otwarcie co i ile tam ma za pazuchą i trzyma uparcie karty przy orderach. Ale wredne skurwysyny, no.

Choć tzw. eksperci i media wielokrotnie w ciągu ostatnich dwóch lat donosiły, że JUŻ przegrała, już się w popłochu wycofuje, a ukraińcy już niemal pod Władywostokiem.
                      • pecanpie Re: 2 podkasty 18.02.24, 10:28
                        Ogolnie wszystko si, ragazzo, ale

Od zawsze to twierdzę, że jankesi będą tam walczyć z moskalami aż do ostatniego Ukraińca.

Niekoniecznie, bo jeszcze kaska musi styknac, a przeciez inne fronty sie otwieraja. Tak ze moze jakies Ukrainki ocaleja, bo Ukraincow to juz jakby coraz mniej.

BTW, ladne wykony sie trafiaja w tych telekonkursach.
            • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 11:19
              tak ,przed chwilą wysłuchałem tego wywiadu.Kennedy opiera swoją narrację na samych kłamliwych tezach i robi z Putina nawet lepszego nizby wynikało to z tego co sam Putin mówi na swoj temat.
              Po pierwsze - zakłada , że zmiany ,które nastąpiły w 2013 roku były organizowane przez Zachód .Jest to kłamstwo.Bez względu jak na rękę byłoby to Zachodowi , to jesień 2013 było antyrosyjskim ,prodemokratycznym zrywem ludowym. Ukraińcy mieli obietnicę poprzedniej władzy ,że wejdą do UE a Janukowycz po dojsciu do władzy wrzucił te plany do kosza i zmienił wajche na prorosyjską. I to rozwścieczyło ludność Ukrainy i wyszli na ulicę.
              Po drugie , z kłamliwej narracji Kennedego wynika ,że bezprawne zajęcie Krymu i Doniecka wraz Lugańskiem miało charakter oddolny , ludowy. Po prostu rosyjska ludność tamtych terenów wzieła sprawy - wbrew woli Putina ( che che !!!!!) , bo miała dosyć władzy Ukrainy nad sobą.Ja widziałem w TV na bieżąco tą "ludność",czyli agentów rosyjskich służb specjalnych , którzy po cywilnemu metodycznie, w sposób wyuczony i bezwzględny zdobywali szturmem budynki władzy ukraińskiej. Na zarzuty ówczesne krytyków Putina ,że ta biedna ludność nagle zaczęła dysponować karabinami maszynowymi ,działami i czołgami, Putin na konferencji prasowej usmiechając sie ironicznie odparł ,że w dzisiejszych czasach wolności ekonomicznej taką broń można dostać w kazdym sklepie survivalowym.
              Po trzecie, trwajaca od tamtych czasów wojna pozycyjna na linii oblastii Ługańska i Doniecka była stale podsycana i karmiona dostawami ludzi i broni z Moskwy .I dlatego teatrem absurdu były tzw porozumienia mińskie, w których obok przedstawicieli Francji i Niemiec ,arbitrem był sam Putin.Rozumiesz ??? Z jednej strony Putin , który otworzył ten front i go utrzymuje ,czyli jest faktyczna stroną konfliktu a z drogiej strony Putin , który mówi , że to niezależne władze Donieckiej i Ługańskiej REp Ludowej dezydują o zakonczeniu lub kontynuacji tego konfliktu.
              I teraz Kennedy mówi o winie Ukrainy ,- że nie chciała negocjować w ramach porozumień mińskich i jej winą jest dalsze trwanie ogniska zapalnego !!!
              Dla mnie jedynym pytaniem jest tutaj nie że ale ile Kenedy dostaje od Kremla za pierdolenie takich kocopołów.
              Że też słuchaliśmy tego samego podcastu Rzeko ??To niewiarygodne - gdzie Twój zmysł krytyczny , analiza faktów i zdolność wyciągania ostrych wniosków?????
        • rzeka.suf Re: 2 podkasty 17.02.24, 02:47
          wystarczylo wytknac kennediemu bledy: pomylil nazwiska, nazwy portow, saddama husajna nazwal liberalnym. to wszystko jest w komentarzach pod wywiadem. i raczej nie swiadczy najlepiej przynajmniej o pamieci kennediego.
          • krytyk2 Re: 2 podkasty 17.02.24, 11:26
            zdaje się , że on nie tylko wydaje się upośledzony ..
    • elissa2 Re: 2 podkasty 16.02.24, 18:13
      Koń by się uśmiał.
      Słyszeliście? Biden wiesza psy na Putinie a Putin wczoraj udzielił jakiegoś wywiadu i w samych superlatywach o Bidenie. Jaja se robi, czy co?
      Nie wiem, co na to Trump? smile
      • rzeka.suf Re: 2 podkasty 16.02.24, 18:26
        To nie były superlatywy. Że jest bardziej przewidywalny to akurat na rękę Putinowi. Poza tym, chwaląc Bidena raczej niż wciąż trumpa, unika podbijania wrażenia że Trump jest na rękę Rosji.
    • shachar Re: 2 podkasty 07.03.24, 13:55
      Lex Fridman- Tucker Carlson. Dosłuchałam do końca, bo obawiałam się, że moje pierwsze i drugie wrażenie na temat Carlsona przy pierwszym naszym spotkaniu,( bo Fox news nie oglądałam i Carlsona w nim), może być jakoś wykrzywione ponad normę, przez moje osobiste uprzedzenia dotyczące intonacji głosu i takie tam.
      Ale kiedy dłużej myślę tej rozmowie z Carlsonem, na temat jego wywiadu z Putinem , to jawi mi się on jako pusty bęben, na dodatek z idiotycznym śmiechem a la Julia Child. Co za kombinacja.
      Natomiast ociepla się moje serce do Erica Weinsteina w jego rozmowie z Chrisem Williamsonem, ale to też była droga przez mękę. Przez pierwsze 1.5h Eric narcystyczny, wygibaszony, jak to tylko on potrafi, na temat wielowymiarowych teleportacji i pętli kosmicznych, modulujący głsik swój, ale potem rozkwita z niesympatycznego zacieru, do bąbelkowatego organicznego ciasta chlebowego ( wczoraj chleb mieszałam stąd te porównania), którego aksamitu dotknięcie jest doznaniem zaskakująco arcyprzyjemnym. Ale to tylko dla wytrwałych.
      www.youtube.com/watch?v=p_swB_KS8Hw&ab_channel=ChrisWilliamson
      • jan_stereo Re: 2 podkasty 07.03.24, 20:14
        A jego Erica lubie nawet, choc moze miec wiele twarzy w zależności od prowadzacego, ale jak raz nasladowal Edwarta Wittena glosik bylo super. Widac ze jest w nim ciekawosc dziecka.
    • shachar Re: 2 podkasty 11.04.24, 14:01
      Dzis jeden podkast Williamson <-> Doctor K.
      www.youtube.com/watch?v=TH0U2D90l-o&ab_channel=ChrisWilliamson
      Trochę wstydliwe jest dla mnie przytaczanie podkastu z kimś, kto mieni się doktorem K. , ni lepiej, ni gorzej sie kojarzy, niz wrózka Bella. Ale mimo kretyńskiego pseudonimu, doktorek jest naprawdę wnikliwym psychologiem a jego monolog mniej wiecej od 1h i 45-46 min jest prawdziwie golden w ojej opinii.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka