02.11.23, 19:16

zainteresowal mnie temat monstrualnosci zdolnosci manipulacyjnych, ktore zaobserwowalam ostatnio w wydaniu izraelskim. przypomnialo mi sie haslo 'hasbara', pogardliwie uzywane przez krytykow izraela do dyskredytowania jakiejkolwiek zydowkiej narracji. znalazlam taki to film, polecany w innym filmie wink nie ogladalam tego jeszcze. moze was zainteresuje?
ogolnie hasbara to taka praktyka adwokacka uzywana do wygrywania sporow, naginania opinii do wlasnego punktu widzenia i w celu osiagnienia wlasnej korzysci. taka sprytna taktyka nie majaca nic wspolnego z poszanowaniem prawdy ani sprawiedliwosci/bezstronnosci.
Obserwuj wątek
    • elissa2 Re: hsbra 04.11.23, 12:52
      A to ciekawe! Nie miałam pojęcia, że te "specyficzne" izraelskie metody mają swoją nazwę.
    • shachar Re: hsbra 04.11.23, 22:41
      Jeśli mogę coś dodać ze swojej obserwacji nacji bliskowschodnich (Egipt, Izrael, Syria, bo tylko tyle mogę powiedzieć z bezpośrednich kontaktów) to jest to olbrzymi spryt, posługiwanie się nim celem wprowadzenia kogoś w maliny, poczytywane jako zaleta.
      • rzeka.suf Re: hsbra 05.11.23, 05:01
        jesli znajdziesz cos wiecej na ten temat, poprosze.
        • shachar Re: hsbra 05.11.23, 14:08
          A toś mnie wpuściła. Poł nocy grzebałam w duckduckgo, podczytywałam nawet streszczenie dzieła Lawrence'a z Arabii, ale na samym końcu okazało się że jest wystarczająco dużo w google pod hasłem 'lying (deceit/cunning) in Arabic culture'. Prawda w pojęciu zachodnim rózni się od prawdy w pojeciu Middle East.
          Najbliższe tego z czym się spotkałam właczając w to Izraelczyków wychowanych na Bliskim Wschodzie to chyba to "Here the lie is simply a matter of tricking another, often by coordinated group effort, and demonstrating in a simple way an ability to fool him. The essence of it consists precisely in the liar’s ultimately revealing the lie and claiming his victory: I’m lying to you, you ate it! In the laughter there is the sense of superiority, the fleeting dominance of A over B. There is the risk too that it will fall flat, or even backfire on the perpetrator with direct denunciation of the kizb. These little scenes are played out constantly by children and young men among themselves, though rarely in this form by socially fully mature males."

www.journals.uchicago.edu/doi/full/10.14318/hau6.2.031

Interesujące jest poczytać o róznych formach nie-do-konca prawd, których bliskowschodni rozmówca się dopuszcza, i co jest dziwne dla odbiorcy zachodniego, typu' Nie mam centa w kieszeni', co moze literalnie byc prawdą, ale to nie znaczy, że nie mam rulona setek.Dla kolegi zachodniego, oznacza to totalny brak pieniędzy, dla wschodniego, nie mijanie się z prawdą odnośnie owego centa.
          Albo 'nie ma go tutaj', choć wiadomo, że jest, ale nie ma go fizycznie w odległości 3 m.
          Albo 'dlaczego coś nie zostało naprawione?', (od 3 dni), 'Bo jest mokro" ( a deszcz spadł 30 min temu).

Wszystko jest w google
          • shachar Re: hsbra 05.11.23, 14:29
            To jest bardzo ciekawe z socjologicznego punktu widzenia
            nabataea.net/explore/culture_and_religion/honorshame/

A jeszcze odnośnie mojego poprzedniego wpisu, podobno tradycyjny zachodni wykrywacz kłamstw nie działa w przypadku Middle Easterns, bo działa na zasadzie pojawienia się dysonansu/stresu, między tym, co uważamy, że jest prawdą, a tym co mówimy. U kolegi bliskowschodniego nie będzie tego stresu, jesli jakimś cudem ujmie sie sprawę tak, że jak z tym 'nie mam centa w kieszeni'.
            • jan_stereo Re: hsbra 05.11.23, 15:32
              To chyba wszyscy tutaj na forum jestesmy intelektualnie z Bliskiego Wschodu, nasze dyskusje zazwyczaj tocza sie dokladnie w taki wlasnie sposob, gdzie dopiero dzielenie wlosa na 10 czesci wykazuje niuanse w zawartych myslach.
              • elissa2 Re: hsbra 05.11.23, 17:19
                big_grin
              • kalllka Re: hsbra 05.11.23, 20:16
                No dokładnie. A jeszcze dokładniej dlatego, że pewnie mówimy po polsku, ale piszemy w języku polskim.

Te bliskowschodnie prawdy
                w urban language to tzw. „półprawdy”/ layer liar/ i w ogóle ciekawe zjawisko socjologiczno- językowe. Brak jednoznacznych definicji technologia/ języki programowania/ czyli Internety bardzo to zjawisko upowszechniają, skracając do memu/ symbolu/ bardzo przydatnego w e-war.
                I tak obecnie arabska prawda حقيقي,
                jak niegdyś „arafatka” robi szaloną karierę na zachodzie.

• rzeka.suf Re: hsbra 06.11.23, 04:11
              bardzo ciekawe, dzieki!
            • rzeka.suf Re: hsbra 07.11.23, 15:20
              nawiazujac do sprawy terroryzmu hamasowskiego i gore'u, wysluchaj prosze analizy i opinii pana Szewko nt partii politycznej wchodzacej w sklad obecnego rzadu izraela. byc moze slyszalas o tym, jak minister do spraw dziedzictwa narodowego i jerozolimy, pare dni temu wydalil z siebie sąd, ze w strefie gazy nie ma cywilow i ze uzycie bomby atomowej w dzialaniach izraela przeciw gazie jest jakas opcja. szewko rysuje szerszy kontekst tej wypowiedzi, bardzo ciekawe i mysle, ze warto, abys wlaczyla te wiedze do twojej analizy problemu.

od 1godziny audycji, zreszta jest podzielone na konkretne sekcje.
              • shachar Re: hsbra 07.11.23, 19:02
                Masz wrazenie ze popieram Izrael, ze jest bardziej 'moralny'? Nie.
                To moja oslonka na telefon, kiedy mnie cos tam przerasta staram sie przypomniec sobie, jak idiotyczne sa te spory z ksiezyca. Wczoraj dowiedzialam sie o Orion Nebula itylko 1.5tys lat swietlnych od nas , lezy ponizej tych 3 gwiazd polozonych blisko siebie prawie w linii prostej, ktore sa tak zachwycajaco symetryczne wzglwdem dwoch innych, powyzej i ponizej, zdsje sie gwiazdozbior labedzua razem tworzace..
                • shachar Re: hsbra 07.11.23, 19:05
                  www.nytimes.com/interactive/2023/11/05/magazine/james-webb-space-telescope.html
                • rzeka.suf Re: hsbra 08.11.23, 00:19
                  64.media.tumblr.com/a99d47b375024f781a852b764d872930/tumblr_mzo8b1rYYl1s0aqneo1_500.jpg

to moj ukochany jelon z oslonki
                  • shachar Re: hsbra 08.11.23, 14:03
                    FAJNY
                    • rzeka.suf Re: hsbra 08.11.23, 14:09
                      tak bardzo moj big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka