Dodaj do ulubionych

Groźny wypadek na Rondzie Gierka

IP: *.cable.smsnet.pl 30.01.09, 20:42
może i wymusił - ale skoro wjeżdżając na skrzyżowanie ma napis przed sobą RONDO to zachowuje się inaczej niż na normalnym skrzyżowaniu więc może nazważ to miejsce Skrzyżowaniem Gierka, albo faktycznie zrobić z tego miejsca rondo.
Obserwuj wątek
    • Gość: lolek Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.01.09, 21:42
      a gdzie tam są znaki, że to rondo?
    • Gość: dardo Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.chello.pl 30.01.09, 22:34
      Tak dla szczegółu to astra wymusiła pierwszeństwo na citroenie.................
    • Gość: Matrix Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.c197.msk.pl 31.01.09, 02:10
      Bart, czyli jak jakąś ulice miasto nazwie załóżmy "Autostrada Gierka" to oznacza że moge tam jechać 130km/h? Kierowca powinien zwracać uwage na znaki a nie na nazwy...
    • themoth Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka 31.01.09, 07:34
      BART: znak ustąp wraz ze znakiem rondo oznacza: ustąp pierwszeństwa jadącym drogą okrężną, a jeżeli nie ma znaku ustąp to wjeżdżając na rondo masz pierwszeństwo ty niezależnie od przepisów UE polska ma swój kodeks drogowy i jego należy się trzymać na polskich drogach.
    • Gość: mikael87 Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.01.09, 10:57
      wymusił nie wymusił jestem tylko ciekaw z jaką prędkością musiał jechać citroen że dachował, a po drugie to jest SKRZYŻOWANIE o ruchu okrężnym a nie żadne rondo ( rondo Gierka przyjęło się tylko z nazwy ) więc ci co jadą np. od Katowic w strone Niwki mają pierwszeństwo
    • Gość: Do Mikael87 Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.c197.msk.pl 31.01.09, 13:50
      A wiesz że skrzyżowanie o ruchu okrężnym to jest właśnie rondo? Jak nie wierzysz wpisz sobie w google i poczytaj albo otwórz kodeks drogowy. Jeśli to by było skrzyżowanie o ruchu orkężnym to wjeżdżający na nie miałby pierwszeństwo.
      Citroen wcale nie musiał szybko jechać, dostał w najgorsze miejsce ( w tylne koło) i dlatego dachował.
    • Gość: Pogoń Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.chello.pl 31.01.09, 14:04
      Nazwa "Rondo Gierka" jest jak najbardziej adekwatna. Jak śpiewa Piasek - za czasów Gierka mawiało się: niby mam pracę, ale co to za praca, niby mam auto, ale co to za auto. Teraz Gierek ma rondo, ale co to za rondo. To jest zwykłe skrzyżowanie.
    • Gość: :) Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.c197.msk.pl 31.01.09, 18:08
      Po komentarzach nie ma sie co dziwić że dochodzi do wypadków jak jest taka znajomość kodeksu drogowego...
    • Gość: mikael87 do Gość Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 00:20
      Dobre !!! skrzyżowanie o ruchu okrężnym, a rondo to to samo, naprawde dobre ;] tyle że na rondzie ma pierwszeństwo auto już na nim znajdujące się, a na skrzyżowaniu zależy przweażnie od świateł lub znaków, wjeżdżając na rondo nie dajesz kierunkowskazu (chyba że skręcasz w piersze prawo) a na skrzyżowanie włączasz przed wjazdem na nie. A co powiesz o "wynalazku" przy fontannie w Sc (ul. 3go Maja) to też rondo? Bo ma wysepke? To też jest SKRZYŻOWANIE o ruchu okrężym tyle, że ze światłami.
    • Gość: do mikalel87 Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.c197.msk.pl 01.02.09, 01:12
      Niby jak chcesz przejechać tą wysepke dookoła przy fontannie? jeśli jedziesz od strony Plazy to nie możesz tam skręcić w lewo tak samo jak jadąc od strony wiaduktu nie możesz tam zawrócić.
    • Gość: Do Gość: mikael87 Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.c197.msk.pl 01.02.09, 01:17
      Polecam linki i pomyśl jeszcze raz co to jest skrzyżowanie o ruchu okrężnym i rondo i czy to przypadkiem nie jest to samo. www.grupa33.jgora.pl/forum/viewtopic.php?t=17
      pl.wikipedia.org/wiki/Rondo
    • Gość: instruktor Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.chello.pl 01.02.09, 10:47
      Drodze forumiowicze. Nazwa rondo jest to potoczna nazwa skrzyzowania o ruch
      okreznym rozrozniamy dwa rodzaje skrzyzowania o ruchu okreznym
      Skrzyzowanie ze znakim C-12 (ruch okrezny) pierwszenstwo maja pojazdy
      wjezdzajace na skrzyzowanie i skrzyzowanie z znakami C-12 i A-7 (ustap
      pierwszenstwa) gdzie pierwszenstwo ma pojazd poruszajacy sie po skrzyzowaniu o
      ruchu okreznym a wjezdzjacy ma mu ustapic czyli okolo 98% skrzyzowan o ruchu
      okreznym w polsce. Natomiast skrzyżowanie (rondo gierka) i skrzyzowanie przy
      fontannie na deblinskiej sa to skrzyzowania z wyspa centralna
      img119.imageshack.us/img119/8421/rondo01pb7.jpg
      gdzie okreslona sa drogi z pierwszenstwem przejazdu lub nie jak na rysunku w
      linku. Takowe skrzyzowanie jest np tez na zagorzu (tzw rondo papieskie)
      jesli ktos ma jakies pytania to slucham
    • Gość: lolek Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.09, 12:41
      Na Dęblińskiej znajdują się znaki C-12 i A-7 czyli jest to "klasyczne" rondo, a więc różni się od Ronda Gierka. Na Dęblińskiej pierwszeństwo ma pojazd, który znajduje się na rondzie, natomiast na Rondzie Gierka tylko te, które poruszają się główną ulicą, w tym wypadku od strony Sienkiewicza i 1 Maja.
    • Gość: instruktor Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.chello.pl 01.02.09, 23:57
      kolego to nie o to skrzyzowanie chodzi tylko i skrzyzownie kolo plastra miodu
    • Gość: Sulim Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.09, 07:11
      Z dotychczasowych komentarzy wynika, że co kierowca to inna interpretacja przepisów kodeksu drogowego. A może by tak ktoś stworzył jakieś forum na temat organizacji ruchu drogowego w Sosnowcu. Widać, że np. "instruktor" zna się chyba na przepisach i jest z Sosnowca. Przy okazji mam pytanie: dlaczego jak jadę np. ul.Gospodarczą od ul.Grota i mijam ul.Zamenhofa to mam pierwszeństwo przejazdu.
      • Gość: instruktor Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 20:46
        i jeszcze jedno zebys to zrozumial. jedziesz ulica orla w kierunku Bedzina czy
        za kazdym razem zatrzymujesz sie i patrzysz czy nik nie wyjezdza Ci z uliczek
        bedacych po prawej stronie??Jesli droga z pierwszenstwem sie konczy jest
        postawio tam znak A7 , B-20 lub D-2
    • Gość: instruktor Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 16:56
      Poniewaz ul. Gospodarcza jest ulica z pierwszenstwem przejazdu. nie rozumiem
      wogole Twojego zdziwienia
    • Gość: Sulim Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.cable.smsnet.pl 03.02.09, 20:32
      Załamałeś mnie "instruktorze"!! Co to znaczy "ulica z pierwszeństwem przejazdu" ??
      Chyba pojazd ma pierwszeństwo przejazdu jeżeli znaki ustawione na poboczu ulicy o tym informują. Proszę mi pokazać jakie to znaki drogowe informują kierowców, że ul.Gospodarcza ma pierwszeństwo przejazdu. Wg ustawionych znaków (a właściwie ich braku) jadąc ul.Gospodarczą od ul.Grota powinienem przepuścić pojazdy które wyjeżdżają z ul.Zamenhofa bo ta ulica znajduje się po mojej prawej stronie.
    • Gość: instruktor Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.02.09, 20:39
      Boze załamka to co przeczytalem. wyobraz sobie ile by kosztowało ustawienie co
      20 m znaku D-1 droga z pierwszenstwem przejazdu. Prosze Ci mam do Ciebie pytanie
      czy masz juz prawo jazdy??jesli nie to przejdz sie na ul. Zafenhoffa i zobacz
      sobie ze stoi tam znak A-7 lub stop
    • Gość: Sulim Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.cable.smsnet.pl 04.02.09, 14:56
      Ja jadę ul.Gospodarczą a nie Zamenhofa!! Jak jadę Zamenhofa to obowiązują mnie znaki będące przy tej ulicy a nie np. przy Orlej. Instruktor - oznakowanie ma być jednoznaczne a nie tanie. Proszę się zapoznać z ustawieniem znaków chociażby w Dąbrowie Górniczej. Tam przed każdym (chyba - nie sprawdzałem wszystkich) skrzyżowaniem jest info, że jestem na drodze z pierwszeństwem przejazdu! To jest taki trójkąt z grubą kreską i z boku jest (są) cienka kreska - przepraszam ale nie znam na pamięć symboli znaków drogowych. Prawo jazdy można mieć a nie jeździć a ja jeżdżę prawie codziennie od 1976r. po ok 70km. Ja wiem, że dużo jest takich skrzyżowań - ale ja się pytam czy to jest prawidłowe oznakowanie. Kiedyś powiedziano mi, że ulica, jakaś tam, ma pierwszeństwo przejazdu bo tam jeździ tramwaj. Jeździłem trochę po tam jest zasada: jeżeli nie ma znaku - pierwszeństwo ma z prawej strony. Znaków mało - koszty małe - bezpieczeństwo duże.
    • Gość: instruktor Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.chello.pl 04.02.09, 17:26
      Oj, najwidocznie widac ze jestes kierowca bardzo starej daty, skoro zastanawia
      Cie taka oczywista sprawa. jesli chcesz to wezme Cie w ciagu godziny na 100
      takich skrzyzowan gdzie nie ma postawionego znaku droga z pierwszenstwem. Kodeks
      Ruchu Drogowego wymaga od nas kierowcow nie tylko obserwacji drogi przed nami
      ale takze z boku i za nami. a sprawa wyglada tak. jesli jedziesz droga a na niej
      nie ma znaku ustap pierwszensta lub stop lub koniec drogi z pierwszenstwem to
      jest to głowna droga. Jesli ktorys z tych znakow bedzie postawiony przed Toba to
      znaczy ze droga z pierwszenstwem sie zakonczyla a zaczyna podporzadkowana.
      Skrzyzowanai gdzie masz regule prawej strony sa oznaczone znakiem skrzyzowane
      równorzędne.
    • Gość: Sulim Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.cable.smsnet.pl 05.02.09, 06:40
      Bez przesady - z tym zaglądaniem na znaki drogowe w boczne ulice. Pierwsze słyszę (a jeszcze nigdzie nie czytałem nawet w Kodeksie RD), że muszę zaglądać w boczne ulice i tam patrzeć jaki jest znak drogowy. Wg mnie kierowca musi być pewny na jakiej jest drodze, podporządkowanej czy z pierwszeństwem przejazdu a do tego służą znaki drogowe. Wg Ciebie - jeżeli nie ma znaku to jestem na drodze z pierwszeństwem przejazdu? No to po co na niektórych ulicach są znaki pierwszeństwa przejazdu? (nie piszę o skrzyżowaniach trochę bardziej skomplikowanych jak takie " + "). Bez znaków byłoby taniej! tylko niebezpieczniej.
      Co to jest kierowca b.starej daty? Myślisz może, że nie znam Kodeksu drogowego? jak bym nie znał i się do niego nie stosował to bym już chyba kilka razy poległ na drodze. Mógłbym mieć wtedy napis na nagrobku "tu leży ten co miał pierwszeństwo przejazdu"
      Napisałeś: "jesli jedziesz droga a na niej nie ma znaku ustap pierwszensta lub stop lub koniec drogi z pierwszenstwem to jest to głowna droga." (miałeś na myśli drogę z pierwszeństwem przejazdu) - i ja też o tym wiem i się do tego stosuję przy okazji zaglądając w boczne ulice. Ale chodzi mi o to czy i gdzie w KRD jest to napisane - jeżeli wiesz to napisz - inaczej będę musiał sam poszukać!
      Kilka dni temu napisałem e-maila do UM w Sosnowcu z podobnym pytaniem o znaki na drogach z pierwszeństwem. Jest to już moje drugie takie pytanie do UM - na poprzednie (chyba dwa lata temu) nic nie odpowiedzieli. Ciekawe jak będzie teraz.
    • Gość: Sulim Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.cable.smsnet.pl 05.02.09, 06:52
      Przeszukałem cały Kodeks Drogowy i na ten nasz temat znalazłem tylko coś takiego: "Art. 25.
      1. Kierujący pojazdem, zbliżając się do skrzyżowania, jest obowiązany zachować szczególną ostrożność i ustąpić pierwszeństwa pojazdowi nadjeżdżającemu z prawej strony, a jeżeli skręca w lewo - także jadącemu z kierunku przeciwnego na wprost lub skręcającemu w prawo."
      Nic w KRD nie pisze, że mam zaglądać jaki jest znak drogowy na ulicy z prawej strony.
    • Gość: instruktor Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.chello.pl 05.02.09, 17:31
      Zadam Ci pytanie inaczej. skad zaczynasz podroż???Otoz wyjzezdzasz z osiedla i
      co widzisz przed soba??znak A7(ustap pierwszenstwa) informuje cie ze droga
      poprzeczna jest droga glowna??tak??tak..
      wjezdzasz na ta droge(gospodarcza)jedziesz i nagle dojedzasz do ul
      Zamenhoffa??Wiec powiedz mi jakim prawem masz mu ustepowac pierwszenstwa (wedlug
      Ciebie regula prawej strony)skoro jedziesz droga z pierwszenstwem
      przejazdu??rozumiesz mnie o co chodzi w Twoim blednym mysleniu??
    • Gość: Sulim Re: Groźny wypadek na Rondzie Gierka IP: *.cable.smsnet.pl 06.02.09, 06:16
      Nie uważam, że błędnie myślę; w b.dużej liczbie miast oznakowanie jest takie jak ja piszę. Na pewno jest czytelniej, a czy bezpieczniej? wszystko zależy od kierowców. No to chyba na teraz zakończymy ten wątek. Ja, na razie, pozostaję przy swoim; a Ty przy swoim. Mam nadzieję, że się jeszcze spotkamy na jakimś forum.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka