Dodaj do ulubionych

Teoria spiskowa #3

11.05.24, 00:16
Nie, nie jestem płaskoziemcą. Mój świat jest tutaj i mam gdzieś resztę.

Ale, skoro nawiązałem...

Ktoś potrafi wytłumaczyć, bez kręcenia niebywałego (jak to powszechne) ?

Ziemia jest kulą krążącą wokół słońca. Pelny obieg trwa rok. Ale ziemia się kręci wokół własnej osi i mamy noc i dzień. Dzień wtedy, gdy nasz punkt na ziemi jest od strony słońca i jest jasno i nie widzimy gwiazd, noc jest wtedy gdy nasz punkt widzenia jest po przeciwnej stronie od słońca i patrzymy w kosmos w pizdu. I widzimy gwiazdy.

No to czemu widzimy gwiazdy wciąż te same?

Bo logicznie powinniśmy inne widzieć w lato a inne z zimie, kiedy patrzymy w kosmos w nocy w pizdu, ale w dokładnie przeciwnym kierunku ???

Obserwuj wątek
    • limetart Re: Teoria spiskowa #3 11.05.24, 22:32
      Uff. Mozg mi wybuch od tych Twoich romantycznych rozkmin o gwiazdach LOL.

Biegun poludniowy i polnocny maja co innego w zenitach. Znaczy, w ogole maja co innego na niebie. Mam nadzieje w kazdym razie, bo jak nie, to zaraz zwariuje. Reszta jest kwestia nachylenia osi obrotu do plaszczyzny ekliptyki i roznych por obserwacji? Tak czy nie? W sensie, ze te polniebosklony musza sie w rezultacie zazebiac? To chyba jest prawda, bo wbrew temu, co napisales, (chyba?) nie widzimy tego samego, tylko po czesci to samo?

Napisalam to wszystko z glowy, czyli z niczego, ide szukac w necie teraz.

Acha, przeciez to jest poza tym megadaleko. Nie widzimy dokladnie tych samych konstelacji. W sensie: mam kubek z herbata i drugi z kawa na biurku. Jak przejade na fotelu metr w bok, to jest inna konstelacja, nawet jesli os jazdy i os kubkow beda rownolegle, a co dopiero jak nie. A jak biurko jest az w Warszawie, to ta jazda o metr wiele nie da.

Dobrze czy zle panie inzynierze? Ja tylko w mat-fizie bylam, potem sie zmarnowalam pod tym wzgledem.

Ide szukac, bo mi rzuciles niezle rekawice.

smile
      • jan_stereo Re: Teoria spiskowa #3 12.05.24, 11:46
        No sek w tym ze nie widzimy tak samo gwiazd na niebie w roznych porach roku, bo ten kat widzenia sie zmienia. Musialbys prize clay roku tonic te obserwacje o podobnej godzinie any to wychwycic. Ja to kiedys wylapywalem z Droga Mleczna jak sie bawilem w astrofotografie.

Podam prosty przyklad. Slonce jest gwiazd, to chyba nie kwestionujesz. Zauwaz ze w czasie calego roku jego pozycja na naszym niebie (kat) sie zmienia (w zimie bardzo nisko and horyzontem, a w lato najwyzej na niebie).
        • limetart Re: Teoria spiskowa #3 13.05.24, 17:59
          Doszlam donikad.

Zapytalam innego inzyniera. Mowi: sprawdzic, czy zalozenia w pytaniu sa prawdziwe. Ale Krish poszedl grac ragtime'y i to by bylo na tyle z tej cosmo dyskusji 😀
    • shachar Re: Teoria spiskowa #3 12.05.24, 09:21
      dlaczego logiczne jest, ze powinnismy widzieć inne? moim zdaniem to sie da wytłumaczyć prosto, że rozmiar ziemi i szybkość obiegu wokol slonca, cały układ, są tak znikome w stosunku do ogromu kosmosu, ze widzimy to, co widzimy, tylko pod innym kątem. To tak jakby kręcić ziarnkiem piasku na środku stadionu 10-lecia, wciąż te same reflektory będę widzieć, stojąc w jednym punkcie na ziarnku,

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka