Dodaj do ulubionych

Odkrycia 2024

28.12.24, 23:00
Kolumbowie 2024, co takiego zablyszczalo jako diament w tym roku, czym chcielibyście się podzielić z resztą?
U mnie to chyba będzie Alex Hormozi, brzydki gość z platfusowatym nosem.
Obserwuj wątek
    • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 02:51
      Mnie zabuyszczal nowiutenki apartament, w nowym osiedlu, na parterze z zadaszonym patio, wbudowanym washer/dryer, elegankim dojazdem do centrum.
      Nikt tu przede mna nie prau kalesonow, jeszcze pachnie swierzoscia.
      Po 2012, gdy stracilem dom ze wzgledu na chorobe zony, turlauem sie po 7 apartamentach, w tym w malym domku, o ktorym wspominalem kiedys. Ale golenie trawy wokol przerastalo moje mozliwosci i ochote, nie wspomne o odsniezaniu. Teraz mam spokoj z tymi obowiazkami.
      Na wiosne pomysle o malym container garden wokol patio.
      To bylo najlepsze co mi sie przydarzylo w tym roku 2024.
      Wiecej grzechow nie pamietam.
      Odbior.
      • shachar Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 05:14
        To fantastyczne znalezisko, takie mieszkanie z patio! Jeśli mogę coś poradzić w sprawie grządek, to nie wybierz miejsca tak jak ja, gdzie jest cień w lecie smile Ale jeśli tak się stanie, to podpowiem, co rośnie w cieniu.
        • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 06:30
          Niestety, patio cala geba jest zwrocone na poludnie, wiec caly dzien bedzie slonce. Podesle zdjecie i zobaczymy co moznaby zrobic.
          • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 09:03
            Bedziesz sie chlodzil zimnym piwem bezalkoholowym.

Moze jakies krzaki w duzych donicach mogliby tam zainstalowac, zeby rzucaly cien i cieszyly oko. Dom musi byc uzyteczny, inaczej wszystko nas draznimod pierwszej chwili po wstaniu z lozka.
    • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 09:10
      Moim odkryciem byl drewniany deptak ciagnacy sie kilometrami wzdluz oceanu w Porto, usiany co chwile malymi skwerkami do cwiczen, mozna sobie isc/biec o poranku podziwiajac widoki i zatrzymac po drodze na dobra kawe. A wszystko bez nadmiaru turystow, takie lokalne mimo ze nie na jakims totalnym zadupiu.
    • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 17:10
      Tak wyglada moje patio. To jest corner apartment, ten caly rog nalezy w zasadzie do mnie. Moge postawic jakies donice pod oknami. Doradzajcie cos, ale bez kopania w ziemi, tylko donice czy cos w tym stylu. Tak, slonce bedzie caly czas.
      • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 18:22
        Tylko jak przyjedziecie, gdzie bedziemy spac...chyba ze buahaha...
        Stajenki nie mam by podrzucic Wam garstke slomy. Miske na 3 dni macie u mnie, prysznic itp.
        Potem na kopach do Colorado Was wyeksmituje. Passa?
        • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 18:53
          Namiot sie w ogrodzie rozbije albo na samym kocu rozlozy. Fajnie zes sie przeniosl na Floryde big_grin

Tylko na aligatory w ogrodku trzeba bedzie uwazac.
          • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 19:40
            To ciongle Nebraska. Zima jest cacy jak narazie. Ale jak przypierdoli z Dakoty albo z Kolorado, to jaja przymarzaja do kalesonow.
            • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 20:15
              Najgorzej tak zasnac na mrozie w tych super wygodnych fotelikach co je masz w ogrodzie, Ty se dumasz jak Henry Miller czy inny Ghandi i medytujesz w przerwach, a tu cap, -20C, trza uwazac.

Ustawiles sie nie ma co, ladnie tam, przasny spokoj, a latem lemoniadke mozesz popijac w cieniu jagody kamczackiej.
              • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 20:20
                A tu pare fotek z samego apartamentu.
                Pierwsze miejsce ktore naprawde lubie.
                • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 20:35
                  Jest widze jasno, przestronnie i praktycznie, jak tak lubie, nowe lokum ma swoje zalety, no chyba ze sie lubi majsterkowac i naprawiac.

O choinke Cie jednak nie podejrzewalem big_grin
                  • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 20:36
                    A sycko na prund, rozumiem.
                    • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 21:04
                      Sycko naprund. Choinka zawsze byua dla mnie czyms swietym.
                      • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 01.01.25, 22:27
                        A jeszcze powiedz co sie stalo z tymi Twoimi wyrobami z papieru, przewiozles z soba ? Ale gdzie to trzymasz, jak tego sa setki sztuk, rozumiem.

• a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 01.01.25, 22:58
                          Nie trzymam tego. Wyrzucam, daje ludziskom, gniote itp.
                          Jest taka pani master of origami, Japonka, autorka wielu ksiazek w temacie. Tomoko Fuse her name.
                          Ktos jej zadal pytanie, co robi z tymi pieknymi wyrobami ( na prawde sliczne). Powiedziala, ze je rytualnie pali.
      • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 19:19
        A w ogrodku to ja bym sobie posadzil drzewka oliwne, nawet w jakichs duzych donicach, pewnie idzie takie dostac na dzien dobry.

Szalom
        • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 19:24
          Musze mysles o zimie, zeby to przetrwalo.
          • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 19:27
            Nie wiem jakie masz tam warunki klimatyczne, czy zimy sa mrozne i dlugo trzymaja, czy takie mialkie. Krzew oliwny wytrzyma nawet spadki temperatury do -5C o ile nie sa one dlugotrwale.
          • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 29.12.24, 19:31
            Rozwaz tez Jagode Kamczacka, sama nazwa mowi ze wytrzyma, do tego ladnie wyglada i latem cos od siebie daje, fajny krzew, bedziesz sie mogl z takim zaprzyjaznic, wytrzyma kazde humory.
      • shachar Re: Odkrycia 2024 30.12.24, 13:26
        Masz strefe 6A, jesli chodzi o mozliwosci roslin radzenia sobie z mrozem, taka sama jak ja.
        Mozliwosci jest wiele. Wokol patio mozna nawet wysiac cos bezposrednio do ziemi , nie trzeba dolow kopac. Koniczyna, rumianek, trawa!!, bo widze, ze trawy nie ma, ale koniczyna jeszcze lepsza, bo nie trzeba kosic. American Meadows.com maja wiele nasion. A wiosna po prostu wez z Home Depot te rosliny, ktore ci sie najbardziej spodobaja. A jakby co, to ja mam tyle nasion, ze moge sie podzielic. Donice ; mase ludzi oddaje donice , sprawdz facebook marketplace i craigslist.
        • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 30.12.24, 15:57
          Dzieki Gosiu, a male pomidorki w donicach?
          • shachar Re: Odkrycia 2024 01.01.25, 13:33
            Mozna w donicach, ale to co sie wydaje byc malymi pomidorkami, rosnie teraz na ogromnych habaziach (indeterminate hybrids), wiec trzeba miec solidne podporki. W twoim wypadku lepiej jest kupic tradycyjnego krzaka ktory urosnie do normalnych, tradycyjnych rozmiarow. Kiedys znalam czlowieka, ktory mial duzo pomidorow z tych workow z pomidorami, ktore wiesza sie na haku na wysokosci pewnej, i one rosna od dolu. Pan narzekal, ze ma dosyc jedzenia pomidorow codziennie.Topsy turvy tomato planter to sie nazywa.Jesli chcialoby cisie wbic haka w sufit swojego patio smile, albo kupic takie metalowe 6 ft pagaje z hakami na koncach, ktore sluza jako wiszaki do kwiatow, albo na karmniki dla ptastwa.
    • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 16:46
      Bardziej potwierdzenie niz odkrycie, ale jednak chlopaki Weinsteinowie maja nierowno pod kopula, zwlaszcza Eric, choc autor moglby az tak sie nie podniecac wypunktowujac ich absurdalnie chore ambicje, pomimo tego czasem slucha sie ich dosc przyjemnie, choc bywaja irytujacy.

www.youtube.com/watch?v=HGcpUxl_9Vg
      • shachar Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 19:35
        Moim zdaniem Eric to krypto gej w ukryciu, słuchałam the best of 2024 by ..what is the guys name, ..jesus, no w kazdym razie Modern Wisdom podcast, gdzie Eric opowiada o pewności, że jest wiele genders, myślę, że osobiste doświadczenia grają tu rolę. Ale powiem tak, Eric I Bret za kazdym razem udarzaą w moją czuła strunę, potrzebującą takich jegomościów dla swojego zdrowia psychicznego. Elokwentni w kosmos, stonowani i miękcy, znający się na rzeczy, to się  u mnie bardzo liczy. Eric autentycznie płakał kiedyś u Rogana nt jakichś od czapy oskarżeń pod jego adresem, że nie jest legit naukowcem, co siadło mu na psychice, ale od tego momentu się wyprostował. Kocham ich obu, to to są wartościowi ludzie. Co mnie urzeka, kłamstwo nie jest w ich menu.
        • shachar Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 19:57
          Bret jest too much domesticated by Heather, w moim pojęciu smile no ale jeśli on tak lubi, to co mi do tego. Heather jest super inteligentną babką, tylko ma problem z zebraniem myśli i przeturlaniem ich w słowa, co jest ewidentne w Dark Horse podcast. Domeną Breta, bo to jest geniusz, razem z jego bratem, jest kroczenie myślą i opisywanie tej myśli w sposób zrozumiały i fascynujący dla zwykłego odbiorcy..
          • shachar Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:31
            Dodam, że w sposób, którego nie doświadczyłam nigdy i nigdzie jeszcze w takiej doskonałości.
            • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:37
              shachar napisała:

> Dodam, że w sposób, którego nie doświadczyłam nigdy i nigdzie jeszcze w takiej
              > doskonałości.

Sean Carroll czy zmarly Carl Sagan nie ustepuje erudycja i prostota wypowiedzi, choc moze trzyma sie bardziej tematyki ktora dobrze zna. Do mnie najbardziej przemawial jednak Bertrand Russell matematyk i filozof, absolutny geniusz majacy nieslychana umiejetnosc ogarniania skomplikowanych tematow, mial super wypowiedz, krytyczna, po spotkaniu z Leninem.
              • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:39
                www.youtube.com/watch?v=6TK9c-caEcw
                • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:41
                  Szerszy wywiad, warto posluchac, szkoda ze teraz nie ma takich przenikliwych i skromnych myslow, wszedzie sami szolmeni

www.youtube.com/watch?v=xL_sMXfzzyA
              • shachar Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:58
                Bertrand Russell matematyk i filozof, absolutny geniusz majacy nieslychana umiejetnosc ogarniania skomplikowanych tematow, mial super wypowiedz, krytyczna, po spotkaniu z Leninem

To jest niesłychane szczęście dla kogokolwiek, spotkać kogoś na swojej drodze, kto da do myślenia, kto wybije z utartej drogi.
          • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:31
            Jednak te mitomanskie wymysly naukowe w ich wykonaniu odbieraja nieco czaru tym pogadankom no i nakazuja brac ich mniej powaznie niz by sie chcialo.
            • shachar Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:41
              No to teraz co to są mitomanskie wymysly naukowe w ich wykonaniu, żebym mogla się ustosunkować.
              Janie, jestem zmęczona. Chcialabym, aby Elon i Vivek zajęli się efektywnością, Kennedy zdrowiem, wszyscy inni naprostowaniem całej reszty. Bracia Weinstein niech zostaną ministrami edukacji.
              • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:46
                Bret uwaza ze dokonal wielkiego odkrycia z biologii i mu je skradziona, dosc kuriozalne (jest wszystko w tym linku pierwszym co wrzucilem), a Eric uwaza ze odkryl teorie wszystkiego, publikujac swoje pseudomatematyczne popisy, ktory zawodowy matematyk osmieszyl i zniszczyl, wytykajac wrecz infantylnosc takiej teorii i to na kilku poziomach. Eric oczywiscie nie przyjal krytyki, jego CIA i FBI sledza przeciez no i nie pozwolono mu bronic doktoratu smile A i jeszcze dokonal wielkiego odkrycia z ekonomii, na miare Kopernika, ale nikt sie na nim nie poznal i tez mu je niby skradziono big_grin
              • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 04.01.25, 20:51
                Od tego momentu:

youtu.be/HGcpUxl_9Vg?t=2296
    • shachar Re: Odkrycia 2024 06.01.25, 13:42
      Wielka radosc z prostych arts and crafts, czyli robienie starizytnych olejnych obrazow z drukowanych obrazkow oraz postarzanie ram. Ramy kupuje sie na aukcji, digital obrazki zamawia na etsy, potem wysyla sie to do druku w finerworks, i dostaje piekne kopie, ktore sie potem przykleja na plastik. Nie radze zamawiac od razu wydruku z etsy, tylko isc okrezna droga, bo sprzedawcy etsy obtaniaja na jakosci papieru.A ramki postarza sie pozlotkiem z amazona i ciemnym woskiem.ta ramka tu w oryginale byla pomazana na bialo-zloto, jak na komunie. Niczego nie trzeba scierac, tylko popackac cxyms bardziej wyglednym. A to drugie to tarta z instagramu z podstawa z rozgniecionych ziemniakow. Internet jest fsntastycznym zrodlem wiedzy wszelakiej. 😀
      • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 06.01.25, 14:28
        Sounds like science fiction, lol
      • elissa2 Re: Odkrycia 2024 06.01.25, 15:48
        świetne te obrazki, rama też super
        to Twoje?
      • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 06.01.25, 16:39
        O ile set lat zamierzasz postarzyc te ramki ? ;D To sie chyba patynowanie zwalo, w przypadku stolow mozna jeszcze bylo po nich tancowac w bamboszach (dodatkowo je postarzajac), jak w Klubie Wloczykijow Niziurskiego, w tempie 1/10 wieku na dzien ;'))

• a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 06.01.25, 18:25
          Niziurski, moj ulubiony autor, obok Bahdaja i obecnie Makuszynskiego.
          • jan_stereo Re: Odkrycia 2024 08.01.25, 08:13
            Kupilem sobie nawet ostatnio kilka ksiazek Niziurskiego, chociazby dlatego ze byly bardzo ladnie wydane, w twardych okladkach, no i mialem do nich sentyment. Proste historie, a zawsze napisane z polotem i iskra humoru, a do tego bardzo dobrze jest miec je na polce, bo pozytywnie wygladaja ;')
            • a_iii_ty Re: Odkrycia 2024 08.01.25, 15:28
              Brawo!!!
      • wilczamia Re: Odkrycia 2024 06.01.25, 18:40
        Very pretty! 🙂

Rub’n’buff… sporo tego poszlo w przeszlosci, moim ulubionym kolorem bylo european gold.

Sprawdzilam, co mam teraz: polski Renesans, pure gold 🙂

😀

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka