a_iii_ty 27.08.26, 15:31 "Chama" Orzeszkowej czytali? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jan_stereo Re: A 27.08.26, 19:02 Ja na razie wynioslem do snietnika wszystkie ksiazki Tokarczuk, totalne drewno. Dawno sie tak nie cieszylem wolnym miejscem na polkach. Odpowiedz Link
shachar Re: A 28.08.26, 02:18 Chama nie, tylko Kordiana. Dzis przyniaslam do domu CS Lewisa A Horse And His Boy czy jakos tak, i cos o umieraniu Yaloma. Kolezanka z pracy daje mi tez wszystkie swoje przeczytane ksiazki, glownie kryminaly. Wlasnie czytam podarowana Look Closer. Niby dobre recenzje, ale dupy nie urywa po dwoch rozdzialach. Juz sie nie moge doczekac tych dzdzystych dni na Pomorzu, kiedy nie zostanie mi juz n ic innego, tylko to wszystkie ksiazki przeczytac. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: A 28.08.26, 14:56 "Cham" Orzeszkowej nasuwa nieodparcie pytanie: czy bezwarunkowe okazywanie dobroci osobie, wielokrotnie lamiacej przysiegi przynosi jakiekolwiek dobro? Czy to upadek chrystusowego nadstawiania drugiego i kolejnych policzkow? Moze klasyka nie jest w waszym repertuarze, ale polecam. Imcio Cham. Odpowiedz Link
jan_stereo Re: A 28.08.26, 20:42 Jego tato zadnych policzkow nie nadstawial, napierdalal powodziami, ogniem i plagami, no i jeszcze strzaszyl sadami. Zalezy na kogo trafi. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: A 28.08.26, 19:05 Jakby sie chto pytau, co naginam teraz, to oswiadczam wszem i wobec, ze czytam "Australczyka" Orzeszkowej, ha. Halleluja i do tyu. Imcio chamisko. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: A 31.08.26, 16:20 Jestem ciekaw, czy Roman ozeni sie z Irenka? Oh, przepraszam, tu sie nie czyta klasyki, pomylily mi sie fora. To nie wasza para kaleson. Sorry, nie przeszkadzam w sluchaniu podkastow. Czas naginac. Odpowiedz Link
elissa2 Re: A 31.08.26, 21:07 a_iii_ty napisał: > Jestem ciekaw, czy Roman ozeni sie z Irenka? > Czy to prośba o zaspokojenie Twojej ciekawości? Ale może już sam się doczytałeś i znasz odpowiedź.. Oh, przepraszam, tu sie nie czyta klasyki, pomylily mi sie fora. > I taka para kaleson.. (kalesonów?): Czy nieudana klasyka to nadal klasyka? Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: A 31.08.26, 22:42 Brakuje jeszcze okolo 30 stron. Lubie sobie zadawac take zagadki podczas czytania. Robi sie goraco wokol Irenki i Romana kaleson, wiec sie zastanawiam. To fajna zabawa starac sie przewidziec dalsze losy bohaterow. Szkoda, ze nie mam tu nikogo o podobnych zainteresowaniach. A jeszcze ta mundrala od podcastow sobie smieszki ze mnie urzadza. Twoje pytanie o klasyce jest troche pokrecone. Nazywasz nieudana klasyke klasyka, a potem pytasz czy to nadal klasyka. Pozdr. Imek. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: A 01.09.26, 14:23 Pobrali sie... Dalej brne w Orzeszkowa, cudowne opisy przyrody. Tak juz sie dzisiaj nie pisze ksiazek. Odpowiedz Link
elissa2 Re: A 01.09.26, 23:16 a_iii_ty napisał: > Twoje pytanie o klasyce jest troche pokrecone. Nazywasz nieudana klasyke klasyk > a, a potem pytasz czy > to nadal klasyka. > No tak. Bo "Australczyk" to raczej nieudane dziełko Orzeszkowej, w przeciwieństwie do "Nad Niemnem", "Dziurdziowie", "Marta", "Cham" czy Meir Ezofowicz". Niby klasyka ale taki bardziej harlequin jej wyszedł. Odpowiedz Link
a_iii_ty Re: A 01.09.26, 17:25 Teraz czas na"Meir Ezofowicz"...ciekawym co tam slychac u pejsatych. Asymilacja czy tolerancja? Jak ktos nie lubi moich zainteresowan, to prosze zajac sie swoimi. Shalom. Odpowiedz Link