24.11.07, 15:14
melduje ze czysto mam
smile
Obserwuj wątek
    • krytyk2 Re: czysto 24.11.07, 15:46
      zawsze gdy zrobie wokół siebie porzadek robi mi się przyjemnie na
      sercusmile)
      • 7zahir Re: czysto 24.11.07, 17:38
        krytyk2 napisał:

> zawsze gdy zrobie wokół siebie porzadek robi mi się przyjemnie na
        > sercusmile)>

A mnie w oczach, a potem z taka przyjemnoscia
        bałaganie tak,zeby było widać, ze zyję smile
    • ala.l Re: czysto 24.11.07, 16:01
      wcale Ci nie wierze..
      • shachar Re: czysto 24.11.07, 16:06
        ale ja mam dowody
        jest juz czysto i s'tyry
        • ala.l Re: czysto 24.11.07, 16:08
          shachar napisała:

> ale ja mam dowody
          > jest juz czysto i s'tyry

ciekwe..jak Twoim zdaniem wyglada czystosc..
          dawaj te dowodysmile
          • lola165 Re: czysto 24.11.07, 16:35
            -takie oto wytyczne w sprawie czystosci znalazlam na innym forum:
            1. Czyszczenie lodówki jest konieczne, gdy coś zamyka drzwi od środka.
            2. Jak wylezie z lodówki, pozwól mu odejść w pokoju.
            3. Po posiłku najszybciej posprzątasz przy pomocy psa.
            4. Dom ma być na tyle czysty, żebyś był zdrowy, i na tyle brudny, żebyś był
            szczęśliwy.
            5. Nigdy nie smaż mięsa nago.
            6. Nie wdawaj się w walkę wręcz z kotem kurzu tak wielkim, że spokojnie mógłby
            zadusić odkurzacz.
            7. Ścielisz łóżka, zmywasz naczynia... mija ledwie pół roku i trzeba zaczynać
            od nowa.
            8. Gdyby męska odzież była przeznaczona do wieszania, to klamki u drzwi byłyby
            znacznie większe.
            9. Sprzątanie w wersji zoptymalizowanej - omieść pomieszczenie wzrokiem.
            10. Nie waż się ważyć więcej niż lodówka twoja.
            11. Upraszczaj co się da... zatrudnij gosposię.
            12. Drugim z moich ulubionych zajęć domowych jest prasowanie. A pierwszym -
            bicie głową w futrynę do utraty przytomności.
            13. Nie będę odkurzać, dopóki Zelmer nie wypuści modelu a’la traktorek.
            14. Kiedy podpisujesz się na zakurzonym blacie, nigdy nie pisz daty
            15. Porządek porządkiem, ale i tak w koncu wszyscy chwalą zywe kultury bakterii.

-wystarczy sie zastosowac i spoko.zdrowie psychiczne zachowane, a w koncu co
            wazniejsze?

• elissa2 Re: czysto 24.11.07, 19:17
              big_grinDDDDDDDDDDD
    • e_w_a_g_5 Re: czysto 24.11.07, 20:05
      shachar napisała:

> melduje ze czysto mam

to teraz przyjdź do mnie, bo mi sie nie chce
      • shachar Re: czysto 24.11.07, 23:01
        a iiii wy, po co ja gembo ruszala ze jest 3100
        • krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 13:21
          ciekaw jestem jak tam kariera literacka naszej Ewag się rozwinęła.My tu ją wzmacnialiśmy i nabrała odwagi ,żeby swoje wiersze upublicznić.
    • krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 10:23
      Czy porządki świateczne zrobione?Okna umyte?Powała wyczyszczona z pajęczyn?
      My w połowie sprzątania .
      • elissa2 Re: czysto 06.04.23, 11:53
        Tak, tak. Wysprzątane. Gęsi, baby i pasztety upieczone big_grin
        A tak serio, to sprzątam na bieżąco. Wykładziny w małym pokoju jeszcze nie położyliśmy. Nadal nabiera mocy prawnej. big_grin
        • kalllka Re: czysto 06.04.23, 12:44

Okna czyste- czyszczę z nudów.
          Ale żadnego pieczenia ciast- jest Ciepło-zimno i pierzyny tez już nie ma.. alergie /takze pokarmowe/ w nadmiarze. Za to gotowanie u mnie w normie; na przednówek wysiewam rzeżuchę. Procesy fotosyntezy na wacie / plus witamina De3 w kroplach min 2000j./ pomagają wiec wrzucam jej ile sie da zwłaszcza do jaje. Jaje zawiera dużo Be / maja ja tez ziarna- ciemne pieczywo, jarmuż, brokuły.. orzechy/ ale ze do wchłaniania potrzeba tłuszczu, to klecę masło, lub śmietanę czy yogurt- zaś mayo do jaje, do ozdoby.
          Raporty donoszą, ze półpasiec/ dorosła odmiana „wiatrówki”/ szaleje, szatkuje pamięć w miejsce kapusty, wiec prócz szczepień / na koklusz itp oraz przeciw zapaleniu wątroby typu B/ potrzeba witaminy Ce; w kiszonkach, zielonej pietrusze używanej hurtowo/ ta czyści także gardło i poprawia sik oraz occie z jabłek. Ten po porannej gimnastyce.. trzy/cztery.. z ciepła woda na czczo. Świeża woda zdrowie odda, ale uwaga na śmigus i świeże ogórki! żołądek i jelita jeszcze za delikatne-trawią pomału i szoku w postaci zatrzymane w wiadrze nie potrzeba!
          za to gotowanych warzyw i jako pureee podawanych do białej kiełbasy z cebula można używać dowolna ilość. Smacznego
          • krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 13:19
            Kalllko,prawdziwy strumień świadomości otwarłaś ,każdy sobie coś może wybrać.Mnie zainteresowała ta witamina D3,ale w polu dziś siedziałem trochę (sadzonki czarnej porzeczki kupione póżnym listopadem i reszta brzoskwiń zadołowanych),więc i słońca mi na skórę trochę padło.
            • kalllka Re: czysto 06.04.23, 13:49
              DEtrzy musi być- przez caly rok. Min 2000jw./ 24, a dla staruchow takich jak my wszyscy razem wzięci, nawet więcej.
              najlepiej rano, po rozruchu silnika / gimnastyka/ i wodzie z octem/ fifty-fiffty/ podczas jogurtu bo tłusty.
              Fotosynteza rzeżuchy to czysta przyjemność i hurt witaminy C. A ze jest widoczna gołym okiem to przy podlewaniu i obserwacji świetnie idą dwu takty poetyckie. Poza tym lepiej ustawia procesy wychowawcze niż
              ziarno fasoli pędzone w słoiku z gaza, w ramach zajęc praktyczno-technicznych w szkole.
              No i rzeżucha to jedno z takich nielicznych polskich słówek, które nie tylko dosłownie czyści zawarta w nas żółć, co przy zmianach i coraz krótszej nocy, b. ważne.
              Kiedyś pisało tu znacznie więcej ludkow.. fajnie ze mogłam dołączyć do grona!
              • krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 14:07
                szesnaście lat temu,łza się w oku kręci.To były czasy ,kiedy większośc tu piszących była na jakimś rozdrożu,w pewnym zawieszeniu,często bez pracy.Pisało sie po kilkadziesiąt postów dziennie,to było jak narkotyk, często sobie mówiłem ,że dzisiaj juz tu nie zajrzę a tu proszę jeszcze raz i jeszcze raz.Dyskusje trwały do póżnej (polskiej ) nocy.
                • a_iii_ty Re: czysto 06.04.23, 17:04
                  pamietam niejakiego kwieto, scigalem sie z nim by byc pierwszym odpowiadajacym na nowy wpis. nigdy mi sie nie udalo. szybszy byl. nie pamietam gdzie to bylo, czy na Farmazonii ?
                  • krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 17:23
                    pierwsza była Magia Życia,to tam Luty pościągał wszystkie "ciekawe "postacie z Psychologii.Potem Ty miałeś co chwilę spiny z Lutym i założycłeś bodajże Tu i teraz..Potem wysadziłes w powietrze swoje forum i powstało następne
                    • kalllka Re: czysto 06.04.23, 17:35
                      Wyznam w spowiedzi wielopostnej ze przepadałam za lutym; dlatego z nadzieja ze może.. wciaz zaglądam na magie. stoi wciaz ale się nie rusza. szafira nawet tam nie przychodzi wiecek chociaż dluuugo po odejściu febry_była wierna. I tu tez nie pisze.. kurka kurka!
                      Ludzie czasem nie zdają sobie sprawy jak ich obecność/ nie, zmienia innym życie.

• krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 18:02
                        Tak ,był też moim ulubieńcem.Zawsze widział głębiej,więcej i trafiał w punkt z argumentacją.Potrafił też prześwietlić zamiary piszącego zanim ten je wyłuszczył.
                      • pecanpie Re: czysto 26.01.24, 19:24
                        "Wyznam w spowiedzi wielopostnej ze przepadałam za lutym"

Mam pozdrowic czy mam udawac, ze tego nie przeczytalam? wink

Nie pamietam was niestety, bo widocznie mam skleroze. Albo jestescie za mlodzi. Albo sie przenickowaliscie. Natomiast cos mi mowi sformulowanie 'a iii ty'...Howdy, Wodzu vel Imaginie z czelusci psychologicznej prehistorii! wink

gf vel panna Olenka vel z_n
                        • kalllka Re: czysto 28.01.24, 12:07
                          …Jak sobie panna życzysz, ciastenko. Ale ja z tego powodu i ze swego wgłąba, byłabym bardzo zadowolą.

• a_iii_ty Re: czysto 06.04.23, 19:05
                      tak bylo krytyku. z duza rezerwa podchodziles do moich zapewnien, ze juz nigdy nic w powietrze nie wysadze.
                      ale dales mi szanse.
            • elissa2 Re: czysto 06.04.23, 19:37
              krytyk2 napisał:

> Kalllko,prawdziwy strumień świadomości otwarłaś ,każdy sobie coś może wybrać.Mn
              > ie zainteresowała ta witamina D3,ale w polu dziś siedziałem trochę (sadzonki cz
              > arnej porzeczki kupione póżnym listopadem i reszta brzoskwiń zadołowanych),więc
              > i słońca mi na skórę trochę padło.
              >
              W naszej strefie klimatycznej potrzebujemy (przede wszystkim kobiety) suplementacji witaminą D3. W NL jest więcej światła i słońca niż w PL, ale przyjmuję przez 9 miesięcy w roku dawkę 2000 jm, od czerwca do września różnie, gdy jestem dużo na słońcu, nie przyjmuję, a w innych przypadkach, w czerwcu 1000jm a w lipcu wcale (bo najczęściej są tropikalne upały) w sierpniu wcale lub mniejszą dawkę i od września (jeśli lato się nie przesunęło) 1000-2000 jm
              Niektóre kobiety powinny przyjmować wit D3 + wit K2 - (najlepiej tę pochodzenia naturalnego, MK7), ale konieczność przyjmowania K2 dobrze jest omówić z lekarzem
              www.wapteka.pl/blog/artykul/witamina-k2-mk7-zastosowanie-wlasciwosci-oraz-objawy-niedoboru-czy-witamina-k2-mk7-zapewnia-prawidlowe-dzialanie-organizmu
              • krytyk2 Re: czysto 06.04.23, 20:58
                ja mam bardzo niedbały stosunek do prewencji i leków.Dopiero gdy coś przystawi mi pistolet do głowy,biorę się za siebie.Kiedyś braliśmy solidarnie Wit C i D3 ,ale nam przeszło a przecież potrzeba nie zniknęła.Na usprawiedliwienie mam swoją wszystkożernośc -lubię zarówno warzywa,owoce jak nabiał.Za wędlinami nie przepadam ,bo wyczuwam sztuczne składniki,np w szynce.Ale zdaża mi sie jesć tę z górnej półki i wtedy widze różnicę na korzyść
              • kalllka Re: czysto 06.04.23, 21:00
                O to to… Czas na K2 przez D3. Chociaż wyglada jak zagrywka szachowa to K2 z de występuje jako inhibitor.. wspomaga jej absorpcję oraz wchłanianie kalcjuma. Dla kobiet b ważna ze względu na osteoporoze (!) ale u wszystkich/ czyli u panow także/ wspomaga procesy, ze tak kolokwialnie powiem- insulinowe, łagodzi gwałtowne skoki ciśnienia krwi- wrzutki zgagi itp.i prawda ze zawsze trzeba pogadać z lekarzem czy dobrym fizjoterapeuta dietetykiem.. bo „starzejemy” się z każda chwila.
                D3 to witamina słońca, dodaje energii- łagodzi skórne egzema ale przez swój wpływ na system trawienia, łagodzi tez obyczaje.
          • rzeka.suf Re: czysto 06.04.23, 13:22
            O to u mnie byś się nie nudziła - ciągle wieje jakimś syfem, pyłem saharyjskim i czymś jakby lepkim, może z rafinerii. Okna można myć co tydzień. Ja wybieram póki co opcje 'nie myc', nie ma sensu, zaraz będą brudne. Wieje mocno. Aż tak mi się nie nudzi.
            Polpasca kiedyś miałam, jako dwudzuestokilkulatka, jakoś przeszłam i luz. Znajoma miała w znacznie późniejszym wieku i neuralgie doskwieraly jej mocno jeszcze przez długi czas. Szczególnie jak ja przewialo, przy myciu okien np wink
            • kalllka Re: czysto 06.04.23, 14:53
              Ano, cos tam wiem.. o bezsensownym czyszczeniu okien. Mieszkałam bowiem we Włoszech, i to przy samej plazy;
              Wiosna, latem nocnie wędrujący piach nawet przy bezwietrznej pogodzie, z moskitier czyściło się szlauchem z woda z przydomowej studni. Nawet szczelnie zamknięty tarasowy prysznic bez okien, pełen był piachu. Spadał on ten piaszcz, z nocna bryzą i wgryzał się w skore. Robił nadwodna mgłe o świcie wlasnie tak lepka jak olej silnikowy.
              A gdy wiało tramontaną na zmianę pogody po ferragosto, to i pełne okiennice oraz szczelne ościeża i potrójne szyby nie pomagały.
              Ale wtedy, w ogóle nie było we mnie ani nudy ani tez potrzeby sprzątania, zwłaszcza w sobie.
    • a_iii_ty Re: czysto 06.04.23, 16:39
      czysto wszedzie
      glucho wszedzie
      pochylonym
      niech nam bedzie !

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka