Dodaj do ulubionych

Do Braci Ukraińców.

30.07.13, 20:46
No jak.?. No jak będę rozmawiał jak mnie wyrzucili ?.
Będę apelował ?. A nuż się odezwą. I Piotruś też – tylko jako cywilizowany oportunista.

www.zapalowski.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=2099:konferencja-w-rzeszowie&catid=21:z-ycia-kresowian&Itemid=37
Moje poglądy są zadziwiająco zbieżne z poglądami pana Andrzeja.
Zapałowskiego.
Obserwuj wątek
    • oseledec Punkt odniesienia 02.08.13, 20:52
      W życiu trzeba mieć punkt odniesienia.

Oglądałem w telewizji urywek z jakiegoś amerykańskiego filmu. Setki takich urywków i takich filmów już obejrzałem i rzadko się zastanawiałem nad fenomenem amerykańskiego kina. Ludzie jak my, tylko mówią inaczej. Na czym jednak polega amerykański fenomen kinowy bo inaczej mówiących mamy na świecie mnóstwo. Wydawać by się mogło, że nasz odbiór treści filmowych z innych krajów zależny jest od talentu lektora. Jeśli lektor dobrze wczuje się w rolę to i film powinien być dobrze odbierany. I niestety tak nie jest.
      W amerykańskim kinie jest coś „niezwykłego”. Polega ono na tym, że oprócz słów wypowiadanych przez aktorów do perfekcji doprowadzono mowę ciała. Aktor nawet nie musi wypowiadać słowa, (pauzy, zdania, dźwięku) i nawet gdyby lektor się pomylił to i tak po obrazie spostrzeżemy jaki jest aktualny moment i nastrój akcji. Najlepiej widać to w przypadku ról dziecięcych. To jest fenomen o czym świadczy fakt, że amerykańskie kino odniosło sukces na całym świecie, a nie tylko w Polsce zaś kina innych krajów pomimo nakładów i wysiłków sięgają mu zaledwie do pięt. To się po prostu czuje.

Fenomen zawiera się głównie w pogodzeniu języka ciała z językiem werbalnym. Język ciała i język werbalny u ludzi na całym świecie są jednakowe stąd łatwość przyswajania i wywoływania emocji. Wniosek jest taki, że ludzie na całym świecie czują to samo wobec prawdziwego, albo fałszywego słowa, bądź prawdziwego, albo fałszywego gestu. Nie da się przerobić odbioru jakiegoś zjawiska na określona modłę tylko dlatego, że to odpowiada dobremu samopoczuciu grupy i podpierać tego odmiennością językową czy kulturową.
      • oseledec Skąd ten ból ?. 03.08.13, 22:30
        Co się stało, jak się stało i dlaczego się stało.
        Powstała Wielka Ukraina. Skutkiem rozpadu ZSRR. Przy okazji polskiego ruchu „Solidarność”.

I po co było wydłubywanie oczu ?.

To w zakresie dalszych rozważań nad „interpretacją zjawiska”.
        • oseledec Jak bardzo konia ciągnie do owsa 04.08.13, 09:03
          Polna droga snuje się wśród pól. Kręta, piaszczysta, nieciekawa – tu kępka, tam dołek, potknąć się można ale wóz ciągnąć lżej niż ugorem. Ktoś wytyczył tą drogę i ona ma swój sens bo kto chce do celu dotrzeć jednak powinien podążać właśnie tą drogą. Koń miewa jednak własną rację stanu i uzależnienia.

Dlaczego wynik prowadzonego poprawnie rozumowania logicznego w tej samej sprawie może być diametralnie różny ?.
          Na zdjęciach poklatkowych widać, że koń tuż przed samą metą nie wytrzymuje i nurza się w pachnącym owsie. Na darmo więc cała ta polna droga choć formalnie niby koń się tej drogi trzymał.

Cytat : „Na dalekich rubieżach, pod Leżajskiem i Jarosławiem, zachowali się Rusini aż do wojny. Potrzeba było dopiero totalitaryzmu aby to zmienić „

Otóż tak, ale tylko w pewnym sensie.
          Gdyby nie Bandera ci Rusini byliby tam do dzisiaj. Nic innego by ich stamtąd nie usunęło ponieważ nie było do tego innego powodu, jak tylko Bandera. Jeżeli już zrobił to totalitaryzm to był to totalitaryzm Bandery.
          • oseledec Mój grzech 05.08.13, 01:40
            Od pięćdziesięciu lat nie chodzę do Cerkwii . Wcześniej nie pamiętam, ale mam na to usprawiedliwienie.
            • andrzej.sawa Re: Mój grzech 05.08.13, 09:36
              A co Ci Pan Bóg złego zrobił?
              • piotrzr mówił dziad do obrazu 05.08.13, 12:34
                smile)))
                • andrzej.sawa Re: mówił dziad do obrazu 05.08.13, 13:19
                  W rewanżu zablokować Cię trzeba na tym forum.
                  • liberum_veto Re: mówił dziad do obrazu 05.08.13, 16:35
                    Kiedyś był zabanowany, jako upierdliwy troll, posługujący sie nickiem "veto13". Próbki jego twórczości na tym forum:
                    forum.gazeta.pl/forum/w,48782,67483855,67483855,kosz_watek_z_wypowiedziami_veto13_.html
                    • andrzej.sawa Re: mówił dziad do obrazu 05.08.13, 23:44
                      Piotrusiowi odbija,choć czasem myśli rozsądnie.
                      • oseledec Re: mówił dziad do obrazu 06.08.13, 10:52
                        I Piotruś właśnie rozsądnie się tylko uśmiechnął smile. Znaczy że obraz jednak okazał interakcję. To dobry zwiastun.

Ale obraz okazały, Piotruś, no przyznaj ?.
                        • piotrzr Re: mówił dziad do obrazu 06.08.13, 12:29
                          a obraz do dziada ani razu smile))
                          • andrzej.sawa Re: mówił dziad do obrazu 06.08.13, 12:31
                            Piotrusiu - to Ty ten dziad?
                      • piotrzr Re: mówił dziad do obrazu 06.08.13, 12:31
                        andrzej.sawa napisał:

> Piotrusiowi odbija,choć czasem myśli rozsądnie.

Tu u mnie spełniłeś tylko taką rolę jaką ci wyznaczyłem tzw "pożytecznego idioty " smile)
                        I hvatit smile
                        • andrzej.sawa Re: mówił dziad do obrazu 06.08.13, 12:33
                          Oj,bo zrobię Ci Wołyń.
                          • oseledec Co ci w duszy gra ?. 06.08.13, 18:55
                            Грає кобзар, виспівує,
                            Вимовля словами,
                            Як москалі, орда, ляхи
                            Бились з козаками

Podobno gość w krawacie powinien być mniej awanturujący się (?).
                            • oseledec Poezja 07.08.13, 07:14
                              Piotruś chyba za mocno docisnął krawat. No cóż, to jest tylko poezja. Nie wiedziałem że może zaszkodzić.

Dlaczego ktoś gubi się na dźwięk poezji własnego wieszcza narodowego ?.
                              Odkrywa z konsternacją do czego ta poezja może służyć. Najwyraźniej jemu skutecznie wpojono, że ta poezja jest składnikiem celebracji nienawiści i sekretnych knowań wymierzonych we wroga. Jest więc zaskoczony gdy ktoś tą poezją się zachwyca ot, tak, bądź gdy się tą poezją bawi. To jest profanacja jego rozumienia świętości .

Dlaczego ktoś rozmiłowany we własnym narodzie nie popularyzuje piękna jego poezji ?.
                              Nie rozumie, że to piękno jest uniwersalne i boi się iż w ten sposób utraci poparcie moralne które sobie ubzdurał, że ma, na podstawie chorego pojmowania tej poezji.

Dlaczego ktoś ewidentnie nie ma poczucia humoru, a jeżeli już to potrafi się śmiać tylko z tego co się komuś w życiu nie udało albo z tego co dla niego z definicji jest obce i wrogie ?.
                              No bo przecież tak naprawdę tylko to jest śmieszne.

Tutaj nie ma ludzkich odruchów.

Dlaczego tacy ludzi jak ja czy Andrzej.sawa nie mają racji bytu i ich pojednawcza postawa ciągle i bezwzględnie jest upokarzana ?.
                              Nie dlatego, że gramy w niewłaściwej drużynie ale dlatego, że gramy w niewłaściwej grze o tym nie wiedząc.

• piotrzr zależy czym się gra 07.08.13, 10:38
                                wy gracie piłką wyprodukowaną w firmie " Wianuszek we wsi Kozowa" smile)
                                • andrzej.sawa Re: zależy czym się gra 07.08.13, 10:46
                                  Lachy też potrafią rżnąć,a więc nie prowokuj.
                                • liberum_veto Re: zależy czym się gra 08.08.13, 13:32
                                  piotrzr napisał:
                                  > wy gracie piłką wyprodukowaną w firmie " Wianuszek we wsi Kozowa" smile)

Tobie się wydaje, że grasz w szachy, a umiesz grać tylko w pospolitego durnia...
    • oseledec Ordnung muss sein 07.08.13, 19:35
      Czy jest wśród nas ktoś, kto sprzedał swój nick na Allegro. Andrzeju ?.

Piotrze wystawiłeś sobie niezbyt pochlebną rekomendację stwierdzając, że zwykle rozmawiasz tylko z pożytecznymi idiotami.
      • andrzej.sawa Re: Ordnung muss sein 07.08.13, 21:39
        Śpiewać każdy może!
        • piotrzr dupak kresowiacki 08.08.13, 17:15
          polega na tym, że L-v - wypina tyłek a kilku totumfackich klepie go po nim...
          Zaśpiewajcie sobie rotę - mam nadzieję , że autorka was nie gorszy smile))
          A potem jeszcze "Boże coś Polskę..." na cześć cara napisaną smile)
          • andrzej.sawa Re: dupak kresowiacki 08.08.13, 19:07
            A Ciebie gdzie lizać
            • oseledec Totumfacka atmosfera 09.08.13, 20:21
              Piotruś, a co, atmosfera Ci nie odpowiada ?. My tutaj jak bracia molestujemy, po towarzysku. Nie trzeba się tak fiksować i okopywać na słusznej (jedynie słusznej) pozycji. I tak wiem, że tą poezję to nie Ty napisałeś choć co do Bugurodzicy - to już nie jestem pewien.
              Każdy ma swoje plusy i minusy. Twoje minusy już znamy, więc ….. może plusy ?.
              Hę ?.
              • andrzej.sawa Re: Totumfacka atmosfera 09.08.13, 22:24
                My też nie lubimy innych - mamy prawo.
                • oseledec UPA dek kina 11.08.13, 01:24
                  Kino w pewnych sferach ulega tragikomicznemu przerysowaniu.
                  uainfo.org/uploads/posts/2013-07/1374598830_52d97f88-0f8b-4c1c-81cf-d6077a49783a_mw1024_n_s.jpg
                  Zajawka przedstawia obraz z przesłuchania i służy uwiarygodnieniu artykułu prasowego o metodach funkcjonowania Milicji pod rządami Janukowycza. Mnie Janukowycz ani ziębi, ani grzeje. Współczuję mu jednak z powodu poziomu dyskusji.

Obrazek wyrżnięty jest ze snu jakiegoś aktywisty i tylko narysowanie krat na ścianie pomaga odróżnić gatunek filmowy - komedia, czy może dramat ?.
                  • oseledec Boże coś Polskę .... 12.08.13, 22:03
                    Czy ja wiem. Jesteś, albo Cię nie ma ?.
                    Mysiałbym się zastanowić, tak bez nerwów. Ale bez nerwów się nie da odpowiedzieć na pytanie – Jesteś, czy Cię nie ma ?. Ja chciałbym bez nerwów jednak od dzieciństwa mnie uczono, że zastanawianie się nad tym czy jesteś – musi prowadzić do odpowiedzi twierdzącej.

Zatem w nerwach powiem – Jesteś !.

Bo rozumem swoim to pojumuję i wiem, a nie dlatego że się boję. Inaczej być nie może bo całe to badziewie byłoby nieskończenie głupie.
                    I tylko trochę straszne.

I w to chcę wierzyć.
                    • piotrzr Re: Boże coś Polskę .... 13.08.13, 10:47
                      Rzucam perły przed wieprze smile
                      DAWNE WOJNY (za A. Waligórskim)

... więc dawniej to były wojny o wiele lepsze niż teraz,
                      W pożółkłych pamiętnikach czyta się o tym nieraz
                      Jak szwadrony huzarów przed wyruszeniem w pole
                      Czyściły buty pastą, pucowały kaski sidolem,
                      A potem dalej do bitwy, a pan rotmistrz na czele,
                      A wokół grają kapele, a w górze warczą szrapnele,
                      A z lasu z furkotem chorągwi wyjeżdża nieprzyjaciel
                      A panny w oknach dworków podżegają: - W ucho go Maciek!
                      A potem jak się nie skłębi! Różne potyczki, podchody,
                      Ten tego płazem po plecach, ten tego za łeb i do wody,
                      Jeden drugiego posadził pupą w kolczaste druty,
                      Zwiadowcy śpiącym saperom siusiają przez figle w buty,
                      Dalej-że kuchnię zdobywać! Zawieja sosów, bigosów,
                      Pułkownik bośniackich szanserów drze się, wrzucony w rosół!
                      Bateria armat huknęła, a kanonierzy jak dzieci -
                      Gdy im zabrakło pocisków, ładują wszysko jak leci:
                      Stare onuce, króliki, asystentkę pułkowego psychiatry,
                      Zapasy kwaśnego mleka, ordery i zawartość latryn!
                      A tu już tymczasem trębacze specjalny hejnał zagrali,
                      Bo teraz - zgodnie z konwencją - należy gwałcić i palić!
                      Panienki poodkładały na chwilę robótki i wiersze:
                      - O której dzisiaj gwałcenie? Od dwunastej do wpół do pierwszej!
                      Po gwałceniu - ogólne palenie! Ci palą jakieś biskupstwo
                      Czy zamek, inni fajeczki, inny znów palnął głupstwo,
                      Znowuż inny w łeb sobie palnął... Ot, takie normalne igraszki.
                      Gdzie indziej szpiega wieszają, wsadziwszy mu stryczek pod paszki,
                      A ten się tarza po ziemi, całuje oprawców w nagniotki,
                      I błaga: - Za szyję wieszajcie, bo ja mam cholerne łaskotki!
                      Aż w końcu rozbrzmiewa sygnał na mycie zębów i nóżek,
                      I wszyscy okropnie zmęczeni czym prędzej włażą do łóżek.
                      ... mój dziadzio także był kiedyś CK-austriackim dragonem,
                      Mnie oczywiście jest lepiej, atomówkę mam na obronę,
                      Ale mnie czasem tęsknota za starą Austrią dogania,
                      Z której już nic nie zostało. Oprócz austriackiego gadania
                      • andrzej.sawa Re: Boże coś Polskę .... 13.08.13, 12:31
                        Jak Ukrainiec pisze,nawet żartem,o tęsknocie ca Austrią,to strach się bać.To rządy austriackie stworzyły klimat do późniejszych "wypadków".Nie wszędzie nacjonalizmy były tak krwawe.
                        • oseledec Re: Boże coś Polskę .... 13.08.13, 17:36
                          Przednia perełka, ale i wieprz niczego sobie ...

A któż nie lubi bajań o historycznych dokonaniach upitych przodków ?. Jestże ci jakaś nacja która się z tej prawidłowości wyłamuje ?.
                          • piotrzr Re: Boże coś Polskę .... 14.08.13, 15:10
                            durnie dwa smile)
                            • liberum_veto A wieprz ukraiński jeden... 14.08.13, 15:25
                              • 99venus Re: A wieprz ukraiński jeden... 15.08.13, 19:35
                                Panowie,nie szkoda wam czasu na "dyskusje" z tą miernotą upowską?przecież jemu chodzi o wciaganie ludzi do swojego bełkotu.
                            • andrzej.sawa Re: Boże coś Polskę .... 14.08.13, 15:49
                              Piortusiu,Ukraińcu,o co się czepiasz?Wiesz,że nie jestem wrogiem innych narodowości,a więc po cholerę się czepiasz?
                              • oseledec Tak bardzo się boję 16.08.13, 14:43
                                Że ktoś też ma rację ?. Że jego racja w gruncie rzeczy jest taka sama jak moja – tylko, że jest to „Jego racja ?. Że dyskutując ujawnię swoje słabości bo nie dyskutując „On” nie wie, że je mam ?. Skoro on też może mieć rację to czy przypadkiem nie przejdę niechcący na „Jego” wiarę godząc się na to, że on też może mieć rację ?. Zmiana wiary to byłby już totalny blamaż !. Zwłaszcza jeżeli moja wiara jest słuszna i jedyna, a jego ….. ?.

Tak mi dobrze bo mi mądrze.

Zatem po co tutaj przychodzę ?.
                                • oseledec Pamiętnik partyzanta 16.08.13, 15:19
                                  poniedziałek : Goniliśmy Niemców po lesie
                                  wtorek : Niemcy gonili nas po lesie
                                  środa : Znowu goniliśmy Niemców po lesie
                                  czwartek : ……………………………………………
                                  piątek : …………………………………………………..
                                  sobota : Jeszcze raz …………………… po lesie.
                                  niedziela : Przyszedł Gajowy i nas wszystkich z lasu wypitolił.

Podsumowanie : Jeżeli już ktoś ma rację to na pewno jest to Gajowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka