werch 26.06.08, 17:06 Popatszłem se w liustro, otwarłem giembe i żem ujrzał, że mam czarne podniebienie. Jak pies! Wierch Nizu Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mat120 Re: Czarne podniebienia 26.06.08, 23:21 Brunatne zmienia się w czarne? Zajrzyj sobie jeszcze dolne partie ciała, może jeszcze coś odkryjesz. Całe szczęście, że masz lustro. Odpowiedz Link
liberum_veto Re: Czarne podniebienia 26.06.09, 06:31 Nazwa tej narodowości jest dość często nacechowana emocjonalnie w Polsce i Rosji. W języku rosyjskim jako synonim określenia Ukraińcy występuje również Czarnopodniebienni, Czarnopodniebienny oznaczający wściekłego psa z czarnym podniebieniem, również w ten sposób potocznie mówi się o złych psach, które gryzą. Dla młodych Ukraińców kończących szkoły w Polsce, ich zdaniem, niezwykle obraźliwe są określenia, stosowane przez środowiska młodzieżowe, jako przykłady podają: Ounowcy czy Banderowcy. W młodzieżowym żargonie spotkać można również nazwy: Okrajcy, Okrajec oraz Szoszony (od nadużywania w pytaniu słowa co - ukr. szczo szczo). Starsze pokolenie pochodzące z Kresów określa Ukraińców niejednokrotnie jako okrutnych, krwiożerczych, fałszywych, podając przykłady, które utrwaliły się w okresie rzezi wołyńskiej. www.irekw.internetdsl.pl/ukraincy.html Odpowiedz Link