Dodaj do ulubionych

Ukraina - ile co kosztuje?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.03, 09:45
Witajcie, mieszkam w Chelmie 25km od granicy w Dorohusku. Wybieram sie na
Ukraine wlasnym samochodem - Polonezem. Co sie oplaca przywiezc? Nie chce
jechac daleko tak do Kovla. Wiem ze tanio ,ale cen nie znam sa papierosy,
alkohol, benzyna. Jakie sa oplaty przy przekraczaniu granicy? Na co w Polsce
zamienic zlotowki? Euro czy dolary na czym wiecej zyskam? Czy sa jakies
bazary, jak tak to w jakie dni i czy u nich jest wszystko w sklepach jak u
nas. Szczegolnie mi chodzi o ceny. Za odpowiedz jak najszybsza bede
serdecznie wdzieczny.
Obserwuj wątek
    • Gość: Edka Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.choszczno.sdi.tpnet.pl 15.11.03, 09:13
      Ja bylam większość czasu w Truskawcu i powiem Ci, że z pewnością opaca się
      przywieźć wódeczke, która jest tańsz od "Kubusia" pojemność wódki 0,5l a
      Kubusia 0,7l ( Kubuś importowany z Polski) ;o) koszt flaszki okolo 6 grywni
      (przelicznik 1$- ok.5,50 grywni. Papierosy tez są tańsze ale ponoć dużo gorsze
      niż krajowe. Oczywiście ilość i promili i tytoniu ograniczona przy przejsciu
      przez granicę na glowe sztanga fajek i litr alkoholu (chociaz celnicy dopytuja
      się o dziela sztuki). Porządnego sklepu to Ty tam nie znajdziesz (tam w
      zasadzie nie ma supermarketów !!!) Truskawiec to kurort często odwiedzany
      przez turystów ze względu na duza ilość sanatoriów i nawet w takim miescie mi
      się nie udalo znaleźć ani jednego sklepu, który zadowolilby mnie swoim
      asortymentem (a wymagająca raczej nie jest). Żywności nie radzilabym kupować,
      jogurty chociaz mają aktualną datę ważności po otworzeniu przykra
      niespodzianka... Obawialam się kupowac czegokolwiek z ich zywnościowych
      artykulów a na ryneczkach jest pelno towarów importowanych od nas tylko, że
      droższe. Smaczne mają cukierki na wage i cena nawet - nawet (rarytasy 10
      grywni/kg) ;o) Ciuchy też sa w miare tanie a juz na pewno kożuszki na zime
      (60 grywni na bazarku).O benzynie nie mam pojęcia ale podejrzewam, że jest
      tańsza bo kurs w tamtejszych minibusikach kosztowal 50 kopiejek. Wydaje mi się
      jednak, że jakość benzyny jest gorsza ;o) Nie wiem czy Ty kiedykolwiek byleś
      na terenach wschodnich ale jednym sowem to zupenie inny świat no ale mimo
      wszystko i tak wyprawe na Ukrainę uważam za udaną...
      Lepiej oplaca sie na Ukrainie wymieniać dolce ponieważ u nas euro jest dużo
      droższe niż dolar a tam w zasadzie tyle samo otrzymuje się czy to za dolary
      czy to za euro (różnica jest minimalna bynjmniej byla rok temu)
      Pewnie zbytnio nie pomoglam ale staralam sie jak moglam ;o)
      Pozdrowienia i powodzenia.
      • Gość: unmay Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.ighz.pl / 10.121.3.* 15.11.03, 15:19
        Papierosy tez są tańsze ale ponoć dużo gorsze
        > niż krajowe.

Bez przesady. Rozne sa... Jak kupisz najtansze, za 0,4 UAH, to napewno
        beda "duzo gorsze"

> Porządnego sklepu to Ty tam nie znajdziesz (tam w
        > zasadzie nie ma supermarketów !!!)

Piszesz o Trusckawcu czy o Ukrainie!?!?!?! Supermarkety na Ukrainie są, ale w
        duzych miastach. W Kowlu nie bedzie. Zaopatrzenie malych sklepow odpowiada
        owemu w Polsce.

>Żywności nie radzilabym kupować,
        >... Obawialam się kupowac czegokolwiek z ich zywnościowych
        > artykulów

Bzdura!!! Jak wyjezdzam z Polski, to mam plecak pusty (tylko pasta i
        szczoteczka do zebow smile))) ), a jak wracam z Ukrainy, to ten plecak juz wazy
        20 kg. Przez wlasnie zywnosc. (dobrej jakosci wedliny a-la salami, sudzuk, ryby
        wedzone). Tylko kupowac to trzeba w dobrych sklepach, a nie na jakims zadupiu.

>Smaczne mają cukierki na wage i cena nawet - nawet (rarytasy 10
        > grywni/kg) ;o)

Kupuje tam zawsze cukierki w cenie 20 UAH/kg. Sa dobre!

>Ciuchy też sa w miare tanie a juz na pewno kożuszki na zime
        > (60 grywni na bazarku).

Tanio kosztuja tylko tureckie. Ale i w Polsce to kosztuje tanio. Ukrainskie
        ciuchy sa tylko w sklepach i generalnie kosztuja dosc drogo (drozej niz
        odpowiedniki w Polsce).

>O benzynie nie mam pojęcia. ...Wydaje mi się
        > jednak, że jakość benzyny jest gorsza ;o)

Jak nie masz pojecia, to po co to piszesz!?!?!? Jak bedziesz tankowal na
        porzadnych stacjach (m.in. "THK"), bedzie OK. A jak bedziesz szukal najtanszej,
        to roznie to bywa...

> Lepiej oplaca sie na Ukrainie wymieniać dolce ponieważ u nas euro jest dużo
        > droższe niż dolar a tam w zasadzie tyle samo otrzymuje się czy to za dolary
        > czy to za euro (różnica jest minimalna bynjmniej byla rok temu)

Za stanem na listopad 2003: 1USD = 5,35-5,45 UAH; 1EURO = 6,00-6,20 UAH

Ograniczenia na granice:

Wodka: 1l (albo nawet 1 butelka, dokladnie nie pamietam)
        Papierosy: 1 kartonik
        Wino: 2l
        Piwo: 5l
        • Gość: Edka Do unmay IP: *.szczecin.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 17:33
          Chyba bylismy rzeczywiscie w dwóch róznych Ukrainach ;o) Ja napisałam to co
          widziałam i czego doświadczyłam, pisałam również gdzie konkretnie byłam,
          gościu 'Seba" zadawał pytania to odpowidałam i dlatego napisałam o benzynie,
          że się zbytnio nie orientuje.
          A Ty zamiast komentować moje wypowiedzi napisałnyś cos od siebie i tez byłoby
          dobrze.
          I co Ty na to ;o)?
          • Gość: unmay Re: Do unmay IP: *.ighz.pl / 10.121.3.* 16.11.03, 19:57
            Gość portalu: Edka napisał(a):

> Chyba bylismy rzeczywiscie w dwóch róznych Ukrainach ;o) Ja napisałam to co
            > widziałam i czego doświadczyłam, pisałam również gdzie konkretnie byłam,
            > gościu 'Seba" zadawał pytania to odpowidałam i dlatego napisałam o benzynie,
            > że się zbytnio nie orientuje.
            > A Ty zamiast komentować moje wypowiedzi napisałnyś cos od siebie i tez byłoby
            > dobrze.
            > I co Ty na to ;o)?

Jest wodka i wodka... jedna kosztuje 5.0 UAH, inna 15 UAH. Wiec ile kosztuje
            wodka!? Facet kupi sobie za 5.0 w podejrzalym miejscu, a potem bedzie trabic,
            ze na Ukrainie wodka jest kiepska... to samo dotyczy i papierosow. Jezeli
            chodzi o odpowiedniki, to dokladnie nie potrafie powiedziec ile kosztuja.

sklepy sa rozne. Kowel to zadupie jeszcze to, obawiam sie ze nic dobrego on tam
            nie kupi. Ja na przyklad staram sie na ukr. bazarach nie kupowac NIC. Bo 90%
            tego co tam sie sprzedaje, to sa podrobki. Nie sadze ze oplaca sie takie
            kupowac. Potem na szpital wydasz wiecej.

Pozatym nie popieram przemytu... Dla jego dobra... Bo celnicy sprawdzaja dosc
            retelnie.

dodalem od siebie, moze byc?

Jak kogos interesuje, moge napisac liste sprawdzonych producentow, ale nie beda
            to najtansze recze wink
            • Gość: Edka Re: Do unmay IP: *.gorzow.cvx.ppp.tpnet.pl 16.11.03, 21:55
              Może byc i milej się zrobiło... ;o)
              • wowa11 Re: Do unmay 17.11.03, 22:30
                no i pokłócili się bezsensownie. Po co te emocje... Przecież na Ukrainie jest
                podobnie jak w innych krajach, są rzeczy tańsze i droższe, lepsze i gorsze. Ja
                kupuję wódkę z papryką, miodowa z piercem, paliwo też bo jest bardzo tanie i
                zupełnie przyzwoite, a zdarzało nam się tankować na głębokiej prowincji (wtedy
                trudno o bezołowiową). Polecam słodycze (czekolady Switocz albo Millenium).
                Papieroski są bardzo tanie, Camele i Marlboro chyba jako jedyne kosztuję
                powyżej 3 hr. Płyty CD ale nie wiem czy w Kowlu będzie jakiś sensowny sklep.
                Obecnie ceny doszły do 20hr za kompakt, tak samo gry i programy komputerowe.
                Jeszcze rok, dwa lata temu kosztowały 13hr ale ostatnio podrożały. Poza tym
                należy coś zjeść dobrego w knajpce np. barszcz albo czanachy, jakieś pielmeny,
                dieruni itp. To najczęściej jest bardzo tanie. jedzenia ze sklepów nie sie co
                obawiać, ja "stołowałem" się u babuszek na bazarze i nic mi nie zaszkodziło, a
                co dopiero w sklepie. Myślę, że prędzej można się zatruć jedzeniem z Tesco...
                Miłego wypadu!
      • Gość: ania Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.resetnet.pl 27.12.03, 12:54
        Czy może ktoś się orientuje jaki jest przelicznik dolara do euro na Ukrainie
      • Gość: ania Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.resetnet.pl 27.12.03, 12:59
        Czy może ktoś sie orientuje jaki jest przelicznik dolara do euro,dzięki
    • Gość: rzurzu Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.03, 14:35
      piwko slavutic biale, obolon niebieskie i zielone
      klasa podobna do dobrych polskich marek
      jakies 2-2,5 huja (1.50pln)

wodka nemiroff czarna
      8-9 hujow za 0,5 ale jest naprawde swietna!

fajki troche mocniejsze niz w polsce ale tez dobre (2,5 huja z lm lights)
      • Gość: Travel UAH IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.11.03, 20:24
        Pierwszy raz spotkalem sie z takim okresleniem ukrainskich srodkow platniczychwink
      • Gość: Travel UAH IP: *.aster.pl / *.acn.pl 25.11.03, 20:26
        Pierwszy raz spotykam takie okreslenie ukrainskich srodkow platniczychwink
        • januszx Re: UAH 30.12.03, 16:09
          łem kilka lat tenu w Truskawcu , pieknie położone uzrowisko a przejazd busem
          to poprostu jakas bajka
          pozdrawiam
          J
    • wysoki_adam Re: Ukraina - ile co kosztuje? 03.01.04, 07:36
      gostyam.sebastopol.ua
      To stronka dla turystów o Sewastoplu, ale są ceny w dolarach róznych art.
      W mniejszych miastach w zachodniej Ukrainie- Rive, Lviv, na ich stronach nie ma
      cen.
      www.startua.com/
      Jeszcze tu masz dużo ukraińskich portali, to się rozejrzyj. A co Ty chcesz po
      przemyt bez TIRA jechać? Szkoda fatygi.
    • Gość: bialy Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.poleczki.dialup.inetia.pl 03.01.04, 22:18
      benzynke i ropke w dużych beczkach
      benzynka najlepsza wychodzi 1,5 pln
      ropka 1 pln
      a moze bys sie zorientowal ile kosztuje blacharka do uaz'a? przyczepka i na
      gieldke
      a pieniazki to najlepiej uah kupic w polszy u ukraincow
      • wysoki_adam Re: Ukraina - ile co kosztuje? 04.01.04, 06:25
        Blacharka tanio, jeśli masz UAZa to jedź do nich i Ci wyremontuja za grosze. Ja
        tam robiłem blacharke i malowanie Fiata 125, śmieszna kwota.
        pzdr
        • Gość: bialy Re: Ukraina - ile co kosztuje? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.04, 10:32
          dzieki z info a moze jakis kontakcik do warsztaciku
          • wysoki_adam Re: Ukraina - ile co kosztuje? 07.01.04, 06:35
            Witam, to nie ma znaczenia gdzie, ceny podobne, kontakciku nie polecę, bo
            Ukraina dużo większa od Polski. Jedź tam, gdzie masz znajomych. Ja mieszkałem u
            przyjaciół, a samochód "się" remontował. Części do naszych aut nie ma, dorobili
            mi tłumik i resor.
            pzdr
    • janrenovate Transfer walut 05.01.04, 14:29
      Czy istnieje mozliwosc zarobku na transferze walut??
      Jesli tak to jakie?
      • januszx Re: Transfer walut 10.01.04, 17:32
        Nie nalezy sie spodziewac dyżych dochodów z tego tytułu, przeliczniki nie są
        korzystne.
        pozdrawiam
        J

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka