liberum_veto 30.03.09, 12:14 przewodnik turystyczny Onet.pl przy współpracy z wydawnictwem Pascal przewodnik.onet.pl/1215,12411,1357333,artykul.html Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
batoh52 Re: Największe atrakcje Ukrainy 30.03.09, 12:27 Zapomnieli o zdjęciu z upowcem w Iwano-Frankowsku (bo wstyd w tej sytuacji pisać Stanisławów) www.youtube.com/watch?v=_xaxezOWBMI Odpowiedz Link
liberum_veto Stanisławów 31.03.09, 13:35 Stanisławów - gród Rewery Potockiego, obecnie Iwanofrankiwsk. Historia dawnego miasta kresowego. Daty, fakty, fotosy archiwalne. stanislawow.net/index.htm Odpowiedz Link
mat120 Re: Największe atrakcje Ukrainy 31.03.09, 19:43 Gipsowy kras Podola jest uważany za najciekawszy na świecie. www.wsp.krakow.pl/konspekt/konspekt4/ukraina.html Zachodnia Ukraina ma bardzo zróżnicowane środowisko geograficzne. Nadniestrze i Wyżyna Podolska urzekają malowniczymi jarami meandrującego Dniestru i jego lewobrzeżnych dopływów: Strypy, Seretu, Zbrucza, Żwańczyka, Smotrycza i innych. W bardzo tutaj pospolitych skałach gipsowych są rozwinięte zjawiska krasowe. Dla wielu uczestników niezwykłym przeżyciem było zwiedzanie 2,5 km odcinka, długiej na 23 km gipsowej jaskini Kryształowej w Krzywczu koło Borszczowa. Jest to ogromny labirynt wąskich i wysokich korytarzy, na ścianach których błyszczą kryształy gipsu i alabastru. Przy końcu trasy są duże komory o bardzo ciekawej ornamentyce z dużą ilością oryginalnych form na stropie i ścianach jaskini. W niedalekim sąsiedztwie znajduje się jaskinia Werteba, długa na 7,8 km, oraz największa jaskinia gipsowa świata - Ozierna. Łączna długość jej korytarzy wynosi ponad 220 km, a kolejne lata wypraw speleologicznych dodają jej co roku dalsze 2-3 km. Wiele innych jaskiń tego rejonu ma również po kilkadziesiąt km długości. Występuje tutaj duże bogactwo innych form krasowych. W wielu jaskiniach znajdowane są szczęki zwierząt i ślady bytności ludzi. https://www.youtube.com/watch?v=3w6Qftlnzvc&eurl=http%3A%2F%2F209.85.129.132%2Fsearch%3Fq%3Dcache%3Aw6CMqxO4yVkJ%3Awww.brozbar25.webpark.pl%2Ffilm%2Fkrzywcze.html%2BKrzywcze%2BJaskinia%26&feature=player_embedded www.top.turystyka.pl//?s=galeria&id=156 Parę lat temu, będąc na Podolu pojechałem do Krzywcza z zamiarem zwiedzenia jaskini Kryształowej. Od drogi głównej do jaskini jest około 2 km. Prowadząca tam droga gruntowa jest jednak w tak fatalnym stanie, że dojazd samochodem jest praktycznie niemożliwy. Będąc ze starszą osobą musiałem zatem zrezygnować ze zwiedzenia tej wspaniałej, podolskiej osobliwości. Odpowiedz Link
liberum_veto Wołyń i Podole 01.04.09, 13:48 Relacja z podróży na Wołyń i Podole. Opis miast, historii, życia mieszkańców, zdjęcia. zjp.republika.pl/ Odpowiedz Link
liberum_veto Miss Ukrainy 11.04.09, 10:27 Słowiańska uroda jest w świecie w cenie. Ostatnio Miss Świata została wybrana Rosjanka. Wybory te miały się zresztą odbyć w Kijowie, ale przeniesiono je do RPA, co tłumaczono konfliktem gruzińsko-rosyjskim. Parę fotek aktualnej Miss Ukrainy: www.supermodelki.pl/index.php?a=vogue_show&art=99 23-letnia Miss Ukrainy, Lika Roman (174 cm wzrostu) urodziła się w malowniczo położonym wśród gór Użgorodzie. Lika to wykształcona osóbka – jest absolwentką stosunków międzynarodowych, ale jej prawdziwa pasja to fryzjerstwo! Skończyła nawet kurs modelowania fryzur. Poza tym Miss naszych wschodnich sąsiadów jest bardzo muzykalna – świetnie gra na pianinie, nieźle śpiewa, lubi też tańczyć, szczególnie tańce żydowskie. Lika interesuje się też fotografią, uwielbia jazdę na nartach i ćwiczenia w siłowni. Kocha koty. Panna Roman jest też niezwykle… pobożna. Jej zwycięstwo w wyborach Miss Ukraina świętowała cała parafia, ogłosił je osobiście sam… proboszcz z ambony - Jury nie mogło nie dostrzec tego światła, które w niej jest - oświadczył duchowny. PS. I tak uważam, że najwięcej witaminy mają polskie dziewczyny! Odpowiedz Link
liberum_veto Krym - półwysep rozmaitości 27.04.09, 06:22 Bez wątpienia jedna z największych atrakcji turystycznych Ukrainy pejzaze.onet.pl/filmy/218,4887262,odtwarzaj.html Odpowiedz Link
big.stach Re: Największe atrakcje Ukrainy 20.05.09, 23:27 Brody lwow.blox.pl/2009/03/wyjazd-na-Podole-cz-1-Brody.html Trembowla lwow.blox.pl/2009/03/wyjazd-na-Podole-cz-3-Trembowla.html Podkamień lwow.blox.pl/2009/03/wyjazd-na-Podole-cz-2-Podkamien.html Chocim lwow.blox.pl/2009/04/wyjazd-na-Podole-cz5-Chocim.html Okopy św. Trójcy lwow.blox.pl/2009/04/wyjazd-na-Podle-cz-6-Okopy-sw-Trojcy.html Cmentarz Łyczakowski zimą lwow.blox.pl/2009/02/zimowy-cmentarz.html Zbaraż, Żółkiew, Brzeżany, Krzemieniec, Kamieniec Podolski, Skała Podolska, Olesko www.fotojohny.republika.pl/ukraina.html Odpowiedz Link
alexandra74 to już dzisiaj:)) 27.05.09, 09:56 ok. północy powinnam być juz na Ukrainie, baza jakies 150 km od granicy. Zakwaterowanie w Polanicy i 4 dni hasania po stokach Czarnohory i Gorganów. W planie wycieczki m.in. Popo Iwan i Howerla. a teraz pozazdrośćcie mi tylko niestety - jestem przeziębiona, mam nadzieję, ze Bastion świnskiej grypy mi nie wykrakał Odpowiedz Link
stefka_z_kuzminy Re: to już dzisiaj:)) 27.05.09, 15:40 alexandra74 napisała: > ok. północy powinnam być juz na Ukrainie, baza jakies 150 km od > granicy. Zakwaterowanie w Polanicy i 4 dni hasania po stokach > Czarnohory i Gorganów. W planie wycieczki m.in. Popo Iwan i Howerla. > > a teraz pozazdrośćcie mi tylko niestety - jestem przeziębiona, mam > nadzieję, ze Bastion świnskiej grypy mi nie wykrakał > > może jakieś zdjątka na forum, żeby zazdrość bardziej spotęgować Odpowiedz Link
alexandra74 wróciłam 01.06.09, 19:05 wczoraj o 22.30 celnicy łaskawie zezwolili wjechac nam do UE czyli naszej Najjaśniejszej Niestety, z Popa Iwana musieliśmy zrezygnować z powodu całodobowych intensywnych opadów deszczu. Co za mokry kraj jakiś roczne opady na Czarnohorze wynosza 1600 mm(!) Natomiast wyprawa na Howerlę, Breskuł, Pożyżewską, Dancerz, Jeziorko Niesamowite i Szpyci została zrealizowana w stu procentach. Lepiej, w 10 godzin przerobiliśmy wersję "urozmaiconą", gdyż przy zejściu we mgle i śniegu ratownik GOPR(!!) pomylił drogę i zamiast poprzez Maryszewską do Zaroślaka wyprowadził nas najdzikszym lasem do wsi Bystrec. W efekcie zrobiliśmy trasę 3 razy taką jak zaplanowana. W sumie 35 km, z czego 20 to wspinaczka i schodzenie w ekstremalnych warunkach po śliskich kamieniach przez las i kosodrzewinę. Ostatnie 15 to szybki marsz przez zabłocone wioski. Tak przemoczona nie byłam nigdy w życiu. W ostatnim dniu odwiedziliśmy bazar w Jaremczy, gdzie nabyłam kilka lokalnych pamiątek. Jestem naprawdę zauroczona Karpatami Ukraińskimi i jedno co pewne, to że tam wrócę. W te dzikie, bardzo wymagające i piękne góry. Dla zainteresowanych sukcesywnie uzupełniane zdjęcia w mojej galerii. A tamtejsze cerkwie - niestety, w większości tandetne blaszane kopuły. Ale znalazło się również kilka perełek. Odpowiedz Link
liberum_veto Pop Iwan 01.06.09, 20:17 Pogratulować zacięcia do chodzenia po górach. Szkoda, że nie zobaczyłaś się z Białym Słoniem Może następnym razem. rzecz-pospolita.com/pop-iwan0.php3 Odpowiedz Link
alexandra74 Re: Pop Iwan 02.06.09, 09:32 następne razy na pewno bedą. I nie jestem wyjątkiem, większość z bywalców ukraińskich Karpat już po raz kolejny próbuje "trafić" z pogodą, która niestety jest bardzo kapryśna. Krąży nawet powiedzenie, że aby zdobyć Popa Iwana musisz do Czarnohory przyjechać z 10 razy Odpowiedz Link
liberum_veto Howerla - najwyższy szczyt Ukrainy 02.06.09, 11:57 Howerlę też należy zaliczyć do największych atrakcji turystycznych rzecz-pospolita.com/howerla0.php3 Howerla (ukr. Говерла – Howerła, ros. Говерла – Gowierła; z rum. hovirla – "trudne do przejścia") – najwyższy (2061 m n.p.m.) szczyt Beskidów znajdujący się w Beskidach Wschodnich, w północno- zachodniej części pasma Czarnohory, najwyższy szczyt Ukrainy. W okresie międzywojennym przez szczyt Howerli przebiegała granica Polski i Czechosłowacji. Zbocza góry pokryte są lasami bukowymi i iglastymi, powyżej znajduje się piętro łąk subalpejskich. U wschodniego podnóża wypływa źródło Prutu. Teren Howerli znajduje się w obrębie Karpackiego Parku Narodowego. Howerla to częsty cel wycieczek turystycznych. Najpopularniejsza trasa prowadzi z tzw. turbazy w Zaroślaku, powstałej na miejscu istniejącego od 1881 schroniska górskiego. pl.wikipedia.org/wiki/Howerla Odpowiedz Link
alexandra74 Re: Howerla - najwyższy szczyt Ukrainy 03.06.09, 15:47 IMO rumuńska nazwa nie odpowiada prawdzie - nie jest to szczególnie trudny szczyt. A tak w ogóle do wrzuciłam ją sobie na tapetę w pracy Odpowiedz Link
liberum_veto Pop Iwan 03.06.09, 19:06 Tak często bywa, że najwyższy szczyt wcale nie jest najtrudniejszy do zdobycia. Tak jest także w przypadku Himalajów. Najtrudniejszą górą jest K2, a nie najwyższy szczyt świata Mt. Everest pl.wikipedia.org/wiki/Pop_Iwan_(Czarnohora) Pop Iwan (ukr. Піп Іван - Pip Iwan) - trzeci co do wysokości (po Howerli i Brebeneskule) szczyt na południowo-wschodnim krańcu pasma Czarnohory - 2022 m n.p.m. Biały Słoń – ruiny obserwatorium na szczycie Popa Iwana. W okresie międzywojennym przez szczyt przechodziła granica polsko- czechosłowacka, a w okolicy dochodziło do wielu zbrojnych potyczek patroli polskiej straży granicznej z bojownikami Organizacji Ukraińskich Nacjonalistów, którzy po czechosłowackiej stronie granicy posiadali kryjówki i magazyny broni, zaopatrywane przez wywiad czechosłowacki, a później niemiecki. Na szczycie staraniem rządu Rzeczypospolitej zbudowano w latach 1936- 1938 Obserwatorium Astronomiczno-Meteorologiczne nazwane później potocznie "Białym Słoniem", obecnie w ruinie. Odpowiedz Link
liberum_veto Ukraina - ósmy cud świata? :) 21.06.09, 08:40 www.youtube.com/watch?v=s768bhYhc6I www.youtube.com/watch?v=Wb3222E88mg www.youtube.com/watch?v=Dyv58KmWF0A Odpowiedz Link
stefka_z_kuzminy Re: Ukraina - ósmy cud świata? :) 21.06.09, 13:46 liberum_veto napisał: > www.youtube.com/watch?v=s768bhYhc6I > www.youtube.com/watch?v=Wb3222E88mg > www.youtube.com/watch?v=Dyv58KmWF0A Jeśli "ukraińcom" jedna twierdza w Chocimiu kojarzy się z Anglią, natomiast renesansowa architektura Lwowa z Czechami itd, ... obawiam się, że to trochę za mało żeby przekonać nieprzekonanych o łacińskich korzeniach cywilizacji tego kraju. Więcej te filmiki mówią o zachodnich ciągotach ich tfurców, mniej o szarej rzeczywistości Odpowiedz Link
liberum_veto Re: Ukraina - ósmy cud świata? :) 25.06.09, 07:14 "Tak by nam się serce śmiało do ogromnych, wielkich rzeczy. A tu pospolitość skrzeczy..." (Juliusz Słowacki) Tak widzą Ukrainę za granicą: brud, smród, nędza i ubóstwo, AIDS... www.youtube.com/watch?v=WYUA3oonC-I Odpowiedz Link