Dodaj do ulubionych

policja na karku-karta parkingowa

06.07.06, 11:54
Zacznę od tego:upłynęła ważność karty parkingowej, którą otrzymałam na
podstawie decyzji Zus o niepelnosprawnosci.Mam wezwanie na policje[parkowanie
na kopercie],chcialam wyrobic nowa karte,ale juz na podstawie Orzeczenia o
Stopniu Niepelnosprawnosci wydanego przez Powiatowy zespol do spraw Orzekania
o Niepelnosprawnosci.W orzeczeniu mam stopien umiarkowany....ale w owym
orzeczeniu w podpunkcie 9 - nie spelnia. Jestem osoba nieslyszaca!Panie z
urzedzie powiedzialy,ze nie moge wyrobic. Z zusu nie poge przedstawic
aktualnego dokumentu,bo stracil waznosc w maju-a na nastepna komisje stanac
nie moge, bo mam sprawe w toku w sadzie.
Prosze mi powiedziec: Czy karta parkingowa przysluguje kazdemu
niepelnosprawnemu, ktory ma okreslony prawie stopien niepelnosprawnosci? Czy
ten pkt 9 w moim orzeczeniu[ktory jest jedynym moim dokumentem stwierdzajacym
moja niepelnosprawnosc], dyskawlifikuje mnie do odebrania karty!?Jesli tak,
to dostrzegam jakis paradoks....bo wczesniej taka karte dostalam na podstawie
orzeczenia z Zus z tego samego powodu.Co mam robic?
Obserwuj wątek
    • gluby Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 12:03
      europejska karta parkingowa wyrob sobie
    • blondyneczka_niebieskooka Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 12:06
      na www.niepelnosprawni.info/ledge/x/3549 jets informacja że karta
      przysługuje m.in. osobom niepełnosprawnym w stopniu umiarkowanym ale z tego co
      ja pamiętam to w miejscu gdzie wyrabiałam kartę uzyskałam info że muszę mieć
      niepełnospraność ruchową, czyli R na orzeczeniu. Dodatkowo wyrabiałam jeszcze
      kartę N+ i wydawali ją każdemu niepełnosprawnemu posiadającemu kartę
      parkingową. A teraz aby dostać kartę N+ trzeba przynieść zaświadczenie od
      lekarza że niepełnosprawność powoduje problemy w poruszaniu się.

Przepisy się zmienaiją
      • niepelnosprawni.info Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 12:17
        Sam przepis jest skonstruowany w sposób który wedle mnie dopuszcza różne
        wykładnie:

USTAWA z dnia 20 czerwca 1997 r. Prawo o ruchu drogowym

Art. 8. 1. Osoba niepełnosprawna o obniżonej sprawności ruchowej, kierująca
        pojazdem samochodowym oznaczonym kartą parkingową może nie stosować się do
        niektórych znaków drogowych dotyczących zakazu ruchu lub postoju, w zakresie
        określonym przepisami, o których mowa w art. 7 ust. 2.
        2. Przepis ust. 1 stosuje się również do:
        1) kierującego pojazdem przewożącego osobę o obniżonej sprawności
        ruchowej;
        2) pracowników placówek zajmujących się opieką, rehabilitacją lub
        edukacją osób niepełnosprawnych pozostających pod opieką tych placówek.
        3. Karta parkingowa powinna być umieszczona za przednią szybą pojazdu
        samochodowego w sposób umożliwiający jej odczytanie.
        4. Kartę parkingową wydaje osobie niepełnosprawnej starosta. Za wydanie karty
        parkingowej pobiera się opłatę w wysokości ustalonej przez ministra właściwego
        do spraw transportu.
        5. Kartę parkingową osobie, o której mowa w ust. 1, wydaje się na podstawie,
        wydanego przez zespół do spraw orzekania o niepełnosprawności, orzeczenia o
        zaliczeniu do znacznego, umiarkowanego, lub lekkiego stopnia niepełnosprawności
        o przyczynie niepełnosprawności z kodu R lub N lub na podstawie orzeczenia
        wydanego przez organy rentowe równoważnego na mocy przepisów szczególnych z
        orzeczeniami o niepełnosprawności.
        5a. W przypadku osób niepełnosprawnych posiadających orzeczenia zaliczające do
        stopnia lekkiego kartę parkingową wydaje się na podstawie orzeczenia, wraz ze
        wskazaniem, o którym mowa w art. 6b ust. 3 pkt 9 ustawy z dnia 27 sierpnia 1997
        r. o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnianiu osób
        niepełnosprawnych (Dz. U. Nr 123, poz. 776, z późn. zm.2)). W przypadku
        orzeczeń wydanych przez organy rentowe równoważnych z orzeczeniami o stopniu
        lekkim, w których nie określono przyczyny niepełnosprawności, kartę parkingową
        wydaje się na podstawie orzeczenia, wraz z zaświadczeniem lekarskim
        potwierdzającym ograniczenie sprawności ruchowej.

Zapytaliśmy o wykładnie Biuro pełnomocnika Rządu ds. Osób niepełnosprawnych –
        potwierdzili że osoby z umiarkowanym stopniem powinny otrzymać kartę (nie
        trzeba dodatkowych wskazań), jednoczenie uznali że nie oni powinni podawać tą
        wykładnie a ministerstwo transportu. Z terenu dochodzą nas informacje, że
        różnie to bywa.
      • xrene Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 12:55
        wszystkim dziekuje za info...ustawe znam i jak sami pewnie widzicie ma sie ona
        nijak do praktyki. Karta przyznawana jest kazdemu ze stopniem
        niepelnosprawnosci, bez wzgledu na owa "niepelnosprawnosc ruchowa" wydawana
        przez Zus.
        Natomiast juz jej sie nie wyrobi, gdy w Orzecznictwu w owym pkt 9 ma sie
        spelnia,albo nie spelnia. I jak w moim przypadku choc mam ten stopien
        umiarkowany-ale komicznie piszac "niespelniony", wyrobic nie moge.Ale na
        Zusowski dokument bym wyrobila.Czy te panie w Urzedzie nie moga mi w jakis
        sposob pomoc? No bo tu jest jakis paradoks?! A jesli nie moga,to chyba
        popelniaja blad,ze wogole wszytskim niepelnosprawnym wydaja karte!!!!!!!!!!!
        • dianda83 Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 13:30
          pytałam się w urzędzie o mozliwosc wyrobienia takiej karty.
          NIE MOZNA Sama mam umiarkowany stopien i orzeczenie Zespolu mowi wyraznie ze
          przeslanek karty parkingowej nie spelniam. Z kolei ZUs, to czesciowa niezd. do
          pracy zw. na sluch,a musi byc ze wzgledu na niespr. ruchową +info od lekarza.

Nie rozumiem jednej kwestii, skoro mi powiedziano - nie, nie moze pani miec
          takiej karty, to przyjmuje to do wiadomosci i w pelni sie zgadzam.

Nogi i ręce mam zdrowe, a tu chodzi o to zeby osoby NA wozku mialy ulatwienia.
          Po co gluchemu wiecej miejsca? Wygodnictwo?
          • magdalenkaaa78 Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 14:55
            Ja mam synka z autyzmem - sprawnego ruchowo. ma niepełnosprawność L i P. I mam
            na niego kartę parkingową.
          • xrene Re: policja na karku-karta parkingowa 06.07.06, 15:36
            Nie w pelni sie zgadzam z Toba, nie znasz mojej sytuacji,wiec mnie nie
            krytykuj.Nie wiem czy wiesz,ale przy gluchocie jest takie cos jak zachwianie
            rownowagi[co ma zwiazek z zle funkcjonujacym blednikiem] i zawroty glowy plus
            inne moje dolegliwosci zwiazane z 11 letnim nieslyszeniem oraz zaburzeniami
            neurologicznymi.
            . wczesniej taka karte mialam....to znaczy jednak,ze mozna ja miec-nieprawdaz?
            Mnie nie o parkowanie chodzi....glownie o miejsca gdzie jest zakaz ruchu w obu
            kierunkach,bo tam gdzie mieszkam w centrum miasta mam takie miejsce...a w ktore
            ja sie musze dostac!!
            cytuje; Nie rozumiem jednej kwestii, skoro mi powiedziano - nie, nie moze pani
            miec
            > takiej karty, to przyjmuje to do wiadomosci i w pelni sie zgadzam. A i tu
            jest kruczek-pytam tu na forum,bo chce sie upewnic co moge a czego nie.Podam
            prosty przyklad,ze gdy w orzecznictwie otrzymalam stopien umiarkowany,to w
            tejze istytucji dostalam tak inforamcje,ze mi sie zasilek pielegnacyjny nie
            nalezy-ale po ok 4 miesiacach pogrzebalam w internecie,zayptalam na forum.i co
            sie okazuje????ze jak najbardziej mi sie ten zasilek nalezy!stracilam tylko
            pieniadze,a tylko dlatego,ze pani w urzedzie byla taaak douczona.pelno mam
            historii zwiazanych z Zusem i kompetencji[wrecz ich brak],ludzi ktorzy tam
            pracuja. Moge tylko wymieniac.Dlatego zawsze sie jeszcze upewniam.

• c-leg Inne pytanie 06.07.06, 16:30
      Mam pytanie tylko posrednio zwiazane z tematem.

Nie mam prawej nogi. Jade autem do Polski na urlop. Nie mam europejskiej karty
      parkingowej, a tylko wewnetrzna kraju, w ktorym mieszkam. Powod jest taki, ze
      tutaj z karta europejska moglbym parkowac na kazdym miejscu dla
      niepelnosprawnych, a jako jednonoznemu przysluguje mi tylko parkowanie na
      niektorych miejscach. Czy wykladajac ta nieeuropejska karte parkingowa w
      samochodzie oznaczonym naklejka niepelnosprawnego moge stanac w Polsce na
      kopercie?

Pozdrawiam.
      • xrene Re: Inne pytanie 06.07.06, 16:36
        wystarczy,ze nie pokazesz jednej nogi[mam nadzieje,ze sie nie obraziles za to
        sformuowanie],a policjant nie wlepi ci mandatu!
        • c-leg Re: Inne pytanie 06.07.06, 16:40
          xrene napisała:

> wystarczy,ze nie pokazesz jednej nogi

:-))) Dobre, ale musialbym zostac przy aucie. Moze za szyba zostawic zjecie
          kikuta? ;-)

• xrene Re: Inne pytanie 06.07.06, 17:13
            rozbawiles mnie dzisiaj,a bylo mi to potrzebne....Foto to niezly pomysl na
            bezmyslnosc i znieczulice w naszym kraju
            • dianda83 Re: Inne pytanie 06.07.06, 17:35
              xrene, jak najbardziej zgadzam się, że Twoj problem jest tym "wlasnym, prywatnym".

Po prostu nie rozumiem tego, jak to się stało, że skoro MASZ PROBLEMY z
              błędnikiem i pr. neurologiczne, Zespol Orzekajacy nie dal ci prawa do karty
              parkingowej... od tego zacznij.

Dodatkowo, zastanawiam się, czy tak mocno uszkodzony błędnik pozwala na
              prowadzenie pojazdu...

i tyle...
              • xrene Re: Inne pytanie 06.07.06, 17:47
                oj na tych komisjach , to jest ....dziwna sprawa, ale jak uda mi sie zalatwic
                pewna sprawe do konca,to tu na forum ja opisze, pokaze innym ,ze jest
                sprawiedliwosc itd.i ze czasami oplaca sie walczyc.
                co do blednika- to gdy chodze, to sprawia mi to trudnosc, nie daj Boze gdy jest
                ceimno-ide jak pijana!ale gdy siedze- wszytsko jest okej.W kazdym badz razie
                lata samodyscypiliny,ze mam utrzymac rownowage...robi swoje!nie narzekam,bo
                nauczylam sie z tym czy z tamtym zyc.
                Ale odnosnie jeszzce tej karty , to chce Ci powiedziec, ze ja dostane-jak nie
                na ten dokument , to na dokument z Zusu-gdzie pisze jak wol, ze moja
                niepelnosprawnosc wynika z gluchoty!
                teraz rozumiesz,ze mozna?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka