Dodaj do ulubionych

rehabilitacja

20.02.07, 17:59
Zdjeto mi gips ze złamanej ręki. Lekarz ortopeda nie dał mi żadnego
skierowania na rehabilitacje, stwierdzając,że to nie ma sensu, bo sama sobie
z tym poradzę. Wystarczy ja moczyc i wyginac w góre i w dół oraz na boki. Tak
tez robię, ale efekty są mierne, opuchlizna nie schodzi, ręka nadal sztywna
i boli. Pomózcie, moze ktos zna dobre domowe sposoby na przywrócenie
sprawnosci mojej ręce.
Obserwuj wątek
    • zabamala Re: rehabilitacja 05.03.07, 16:46
      To był kretyn nie lekarz. Idź prywatnie do ortopedy niech cię skieruje na
      rehabilitację, z tym nie ma żartów. Czasem takie zaniedbania mszczą się latami.
    • niepelnosprawni.info Re: rehabilitacja 09.03.07, 12:42
      Po zdjęciu gipsu są 4 bardzo ważne zasady postępowania:
      1.Wszystkie ćwiczenia i/lub ruchy, które wykonujemy ręką „chorą” muszą być wykonywane tylko tą ręką. Ręką zdrową dobrze jest podstabilizować okolicę przedramienia „chorej” strony.
      Proponowana pozycja do ćwiczeń: siad bokiem przy np. stole, przedramię położyć na stole tak by dłoń do wysokości nadgarstka znajdowała się poza stołem. Żeby nie trzeba było pochylać się do stołu- pod przedramię proszę podłożyć np. poduszkę.
      Proponowane ruchy: powolne zginanie czyli opuszczanie dłoni w dół, powolne unoszenie w górę. Raz z zamkniętymi palcami, raz z otwartymi palcami.
      2.Nie ma ilości powtórzeń, czasu trwania ćwiczeń. Jest tylko jakość- gdy widzimy, że kolejny ruch wykonywany jest np. w mniejszym zakresie lub z większym trudem- ćwiczenie przerywamy, opuszczamy kończynę, wykonujemy palcami silne zgięcia i wyprosty (w pełnym zakresie) jakbyśmy robili tzw pompę mięśniową. Ten sam ruch powtarzamy w pozycji uniesionej kończyny górnej.-(zmniejszenie obrzęku)
      3.Podczas ćwiczeń nie powinien wystąpić ból. Ból-stan zapalny- ograniczenie ruchu-obrzęk.
      4.Nie ograniczamy się do ćwiczenia tylko ręki i stawu nadgarstkowego. Koniecznie trzeba wykonywać wszystkie ruchy w pozostałych stawach tzn łokciowym i barkowym, które na pewno były „chronione” podczas noszenia gipsu. Ruchy wykonujemy we wszystkich pozycjach- od pozycji opuszczonej kończyny do pośredniej, a następnie uniesionej wysoko w górę.
      Ok. po 10-14 dniach wprowadzamy ruchy odwracania i nawracania dłoni (przy palcach otwartych, zamkniętych. Po wprowadzeniu tych ruchów dopiero możemy rozważać wykonywanie ćwiczeń z oporem ( w dłoni trzymamy np. woreczek).
      „Tempo” ćwiczeń zależy od wieku, rodzaju urazu, czasu usztywnienia itp . Jednak bez względu na wszystko najdłużej ćwiczymy bez jakiejkolwiek pomocy palce rąk ( najszybciej ulegają stanom zapalnym dającym długotrwałe ograniczenie ruchu).
      Nie moczenie, ale ewentualne ćwiczenia w wodzie. Należy pamiętać, aby w pierwszych dniach po zdjęciu gipsu temperatura wody była troszkę wyższa od temperatury ciała- w przeciwnym wypadku może pojawić się obrzęk.
      Z porad babuni- bardzo sprawdzają się okłady z liści świeżej białej kapusty- wcześniej potłuczonej .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka