Dodaj do ulubionych

Ważne pytanie!

24.03.07, 18:50
Nie przepracowałam wymaganych 5 lat w okresie ostatnich 10-ciu.Mam hashimoto
chorobę,z którą naprawdę ciężko żyć,a tym bardziej pracować
(próbowałam!),ktoś,kto nie wie co to za choroba,prawdopodobnie nie zrozumie
jak z tym jest.Poza tym nie słyszę całkowicie na jedno ucho,z drugim też
zaczyna się coś dziać.Mam chorobę wieńcową oraz wadę serca.I dochodzą do tego
problemy z kręgosłupem(zwyrodnienia w 3 odcinkach,szyjnym,piersiowym i
lędźwiowym).I co ja mam zrobić? Czy mam jakąkolwiek szansę na rentę w
powyższej sytuacji?
Obserwuj wątek
    • dobrakobieta3 Re: Ważne pytanie! 24.03.07, 23:03
      To raczej pytanie do komisji orzekazjącej nie na to forum. Złóż wniosek,
      udokumentuj i sprawdź. Ale rzeczywiście, pewnie warunki formalne musisz
      spełnić, jak wszyscy.
      A swoją drogą, tak, to nie jest łatwa choroba - jak wiele innych. Ale może
      spróbuj znaleźć sobie zajęcie, które właśnie pomoże Tobie w znoszeniu jej
      uciążliwości? Większość osób w podobnje sytuacji doskonale funkcjonuje. Może
      się okazać, że będziesz musiała dociągnąć jakoś do tego minimum okresu
      składkowego, więc nie poddawaj się. A poza tym, na samej rencie tez nie będzie
      Ci łatwiej... Aha, możesz uzyskać orzeczenie do celów pozarentowych - w kazdej
      chwili. Też się może przydać w wielu sprawach.
    • niepelnosprawni.info Re: Ważne pytanie! 26.03.07, 13:43
      Prawo do renty z tytułu niezdolności do pracy przysługuje ubezpieczonemu, który spełnia łącznie następujące warunki:
      - jest niezdolny do pracy,
      - ma wymagany okres składkowy i nieskładkowy,
      - niezdolność do pracy powstała w określonych ustawą okresach składkowych (okres zatrudnienia, okres ubezpieczenia) i nieskładkowych (np. w okresie pobierania zasiłku chorobowego lub opiekuńczego) albo nie później niż w ciągu 18 miesięcy od ustania tych okresów.

Z informacji uzyskanych w ZUS, może Pani złożyć wniosek w swoim oddziale o ustalenie prawa do renty z tytułu niezdolności do pracy. Jeśli lekarz orzecznik przyzna całkowitą niezdolność do pracy, a nie spełnia Pani w/w wymogów do otrzymywania renty, uzyska wtedy odmowną decyzję od ZUSu.
      Wtedy może Pani skierować pismo do Pani Prezes ZUSu w Warszawie, za pośrednictwem swojego oddziału ZUS, w sprawie otrzymania renty w drodze wyjątku. Do tego pisma trzeba będzie jeszcze dołączyć ospis sytuacji materialnej rodziny. Pani Prezes rozpatrzy Pani podanie i podejmie decyzję czy przyzna rentę czy nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka