Dodaj do ulubionych

dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego

13.06.07, 11:43
To skandal!!! Na Czerniakowskiej w Wa-wie powiedziano, że dofinansowanie
dostaną ci co złożyli wnioski do 31.01.07r. A dla pozostałych nie ma już
pieniędzy, może będą ( ale na pewno nikt nie wie ) październik/listopad.
Przecież ci d y r e k t o r z y, którzy planują koszty wiedzą ile jest osób
niepełnosprawnych. To niesprawiedliwe, że osoba która ma III gr na czas
określony dostanie dofinansowanie bo złożyła w styczniu, a dziecko ze
znacznym stopniem niepełnosprawności nie dostanie bo wniosek był złożony np.
1 lutego. Z tego wynika , że kto pierwszy ten lepszy.Trzeba wszędzie walczyć
o swoje
Obserwuj wątek
    • bystra2000 Re: dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego 13.06.07, 19:13
      Ja złożyłam na początku stycznia i też
      moja córka za znacznym stopniem nie dostała :(
      ponoć z braku środków finansowych !!!!
      Jesteśmy z Olsztyna - tu żeby cokolwiek dostać
      trzeba mieć szerokie plecy :(
      • gosia51 dofinansowanie do turnusu 18.06.07, 23:35
        Czyli tak jak wszędzie.
        W moim mieście każdego roku jeżdżą na turnusy z dofinansowaniem dosłownie te same osoby. Rodziny, znajomi pracowników PCPR, sami pracownicy (tam jest sporo zatrudnionych z orzeczeniem o stopniu niepełnosprawności),OPS-u, ze starostwa, , biznesmeni z orzeczeniem etc. Czyli Ci co mogą się "odwdzięczyć".
        Ja staram się przez 7 lat o dofinansowanie i ani razu mi nie przyznano.
        Rozmawiałam z wieloma osobami na ten temat, którzy korzystają w każdym roku a nieraz i 2 razy w roku (bo dzwonią do nich z PCPR m-c XI - XII, że zostały im jeszcze środki i muszą wykorzystać,gdyż w następnym roku dostaliby mniej o niewykorzystaną kwotę). Mówią do mnie tak: " to nie wiesz jak załatwić, to jesteś albo głupia, albo chytra." "W składane dokumenty wsuwasz wcześniej odpowiednią kwotę i masz załatwione, pracownicy tam dużo nie zarabiają a potrzeby mają, a dyrektor wziął pożyczkę na mieszkanie, trzeba mu pomóc spłacić" "A jak jesteś pierdoła to siedz w domu i cierp, zapomnij o rehabilitacji" Ponieważ szlag mnie trafia, więc kilka osób, które mówiły mi jak załatwiają dofinansowanie poprostu nagrałam. Lecz co mi z tego...... jeszcze bardziej będę czarną owcą......
        Znam sytuacje, że osoby które złożyły w styczniu nie dostały, inne złożyły w maju i dostały dofinansowanie.
        Mnie powiedziano, że wnioski są rozpatrywane wg kolejności składania.
        To jest właśnie PO-PIS PCPR-u.
        Oczywiście u nas wszystkim którzy nie dostali dofinansowania mają odpowiedz , cyt: "Z przykrością zawiadamiam, że z powodu niewystarczającej ilości środków finansowych PFRON, dofinansowanie do turnusu rehabilitacyjnego Pani/Pana w chwili obecnej jest niemożliwe". Z poważaniem Dyrektor PCPR.
        Ciężkie jest życie ON, zwłaszcza jak musi liczyć na innych. Bezduszność, łapawnictwo coraz bardziej się szerzy niestety, pod hasłem "Stop Korupcji".
        Nie wiem co dalej robić, poprostu odechciewa mi się żyć. Na nic nie starcza, na leki, na jedzenie a o rehabilitacji już nie chcę myśleć........

_______________________________________________________________________________
        Zmęczona
        do szpiku kości
        Rozdarta
        na części nie do złożenia
        Przykuta
        do dna
        niepewności
        Znów odkopuję
        mój fundament istnienia
        Czekam na światlo wiary,
        które los mój zmieni
        Ocali