Dodaj do ulubionych

figuruję w BIK

21.02.06, 22:25
chcemy zaciągnąć z mężem kredyt hipoteczny długoterminowy. Zarobki wspólne ok. 12000zł m-cznie. Jednak jest pewien problem. Mąż figurujew Bik z zapisem windykacja - spłaconykredyt. Chodziło o to,że Bank nie zawiadomił go ,że w rachunku konczy mu się kredyt- a byliśmy za granicą. Po przyjeżdzie odebraliśmy korespondencję,że kredyt zostaje zwindykowany, po czym na 2 dzień spłaciliśmy.
A teraz już drugi bank nam odmówił kredytowania, kiedy my juz jesteśmy związani przedwstepnym aktemnotarialnym.

Bardzo proszę o informację czy jest gdzieś mozliwe uzyskanie kredytu długoletniego? Może przy dodatkowych zabezpieczeniach?

Oboje z mężem nie zdawaliśmy sobie sprawy z tego ,że mozemy sie znależć w takiej sytuacji.
Obserwuj wątek
    • pawel.usielski Re: figuruję w BIK 22.02.06, 10:20
      Dzień dobry,
      W „DomBanku” niestety nie mamy możliwości udzielenia kredytu, jeśli w ciągu
      ostatnich kilku lat pojawiły się opóźnienia w spłatach kredytów pow. 90 dni.

Z poważaniem,
      Paweł Usielski
      • ebanco Re: figuruję w BIK 06.03.06, 13:08
        Witam
        Panie Pawle, A jak ktoś miał wypowiedzenie umowy kredytowej, lub windykację
        zakończoną??
        A co oznacza kilka lat?? Rok, 2, 3...
        • pawel.usielski Re: figuruję w BIK 06.03.06, 13:22
          Na pewno opóźnienia pow. 90 dni w okresie ostatnich 3 lat nam uniemożliwią
          udzielenie kredytu, proponuje samodzielnie poznać zarejestrowane dane o swej
          historii kredytowej: www.bik.pl/

Z poważaniem,
          Paweł Usielski
          • ebanco Re: figuruję w BIK 06.03.06, 14:21
            historię znam, chodził mi głównie o status "problematyczny" i "windykacja"
            zamknięty z kwota zero. Jaki okres.
            Pozdrawiam
          • jureka1 Re: figuruję w BIK 12.04.06, 13:45
            Zostałem wpisany do BIK ponieważ bank pobrał 5 PLN opłaty za prowadzenie
            rachunku na którym nie było środków. Co w takiej sytuacji? Czy mogę liczyć na
            kredyt hipoteczny? Miałem już kiedyś kredyt hipoteczny (100 000) PLN który
            spłaciłem i nie było z nim żadnych problemów. I co? Teraz jestem niewiarygodny
            bo nie wpłaciłem 5PLN. A wystarczyłby 1 telefon z banku..
            • pawel.usielski Re: figuruję w BIK 12.04.06, 13:55
              Dzień dobry,
              Taka sytuacja w „DomBanku” zostanie na pewno przeanalizowana indywidualnie.

Z poważaniem,
              Paweł Usielski
    • ziut19 Re: figuruję w BIK 22.02.06, 12:27
      Niestety Dombank zerwal juz z haslem "przyjaznego kredytobiorcom":) Prosze o
      kontakt na maila, moze bede mogl pomoc.
      • mecalux Re: figuruję w BIK 06.03.06, 12:50
        Witam,
        Mam podobną sytuację.
        Czy możesz podać maila do siebie?
        Rozumiem, że masz jakiś sposób ażeby taka przeszłość kredytowa nie przekreślała
        szans na kredyt.
        • ziut19 Re: figuruję w BIK 07.03.06, 13:00
          Mail jest w loginie. ziut19@gazeta.pl
          • fryderyk123 Re: figuruję w BIK 10.03.06, 15:25
            Witam, mysle ze moge cos podpowiedziec. Ja mialem dokladnie taka sama sytulacje
            z BIK’iem. Ale to nie jest specjalny problem, gdyz mozecie Panstwo zlozyc pismo
            do bik’u o wykreslenie waszych wszystkich danych dotyczacych poprzednich
            kredytow. Umozliwia wam to ustawa o ochronie danych osobowych. Nie maja prawa
            tego nie wykonac. W momencie kiedy usuna wsze rekordy z BIK’u dostaniecie kredyt
            gdzie tylko bedziecie chcieli bez najmniejszych problemow:) Bik ma dwa tygodnie
            na usuniecie waszych danych... Jak zlozylem takie pismo to uskyszalem ze to
            niemozliwe, ale gdy uslyszeli magiczne slowo SAD, to okazalo sie ze moga i maja
            na to dwa tygodnie. Ja teraz kupilem piekne mieszkano w warszawie, a w BIK’u
            mialem nababrane strasznie...

pozdrawiam
            C3PO
            • miniucha2 Re: figuruję w BIK 24.03.06, 13:02
              Witam.Mam Taki sam problem z BIkiem,wyslałem pismo w sprawie usunięcia rekordów i odpowiedzieli ze to nie mozliwe powołujac się na różne ustawy.Proszę o pomoc co im konkretnie mam napisać.miniucha2@gazeta.pl
              • kajka777 Re: figuruję w BIK 25.03.06, 11:17
                Skoro dana osoba jest w BIKu, to znaczy, że kiedyś starając się o kredyt
                podpisała na to zgodę. Na sprawdzenie i na umieszczenie swojej historii tam.
                Nie można tego teraz odwołać. Byłoby to zreszta nielogiczne i podważałoby sens
                istenienia BIK, ponieważ wówczas każdy kredytobiorca, który miał jakieś
                problemy z kredytem, kazałby się wykreslić stamtąd. I w BIKu byliby tylko ci,
                którzy nie mieli żadnych opóźnień i windykacji. Po co więc byłby BIK?
              • doriszako Re: figuruję w BIK 05.05.06, 23:05
                Pisząc do BIK`u muszę się powołać na pewną ustawę? Proszę o pomoc jak
                sformułować
                takie pismo, aby było skuteczne? Bardzo pilne. Z góry wielkie dzięki.
                doriszako@poczta.onet.pl

• mecalux Re: figuruję w BIK 04.04.06, 09:53
              do fryderyka.
              Rozumiem, że pisząc do BIK`u muszę się powołać na pewną ustawę? Jak sformułować
              takie pismo, aby było skuteczne?
              • annakarska1 Re: figuruję w BIK 04.04.06, 14:24
                też jestem zainteresowana powyzszym temat i możliwością wybrniecia z sytuacji.
                prosze uwzglednić mnie w mailowej korespondencji.
                Dziękuję
                • yarema Re: figuruję w BIK 06.04.06, 11:03
                  jestem ciekaw, czy zapis w BIK jest dożywotni, czy może anulowany po jakimś
                  okresie "dobrego sprawowoania"?
      • ania_z_poznania1 Co tu nie tak z tym BIG-iem 10.04.06, 15:14
        Co tu nie tak, Bank w ktorym MIELISCIE kredyt i BIK powinni usunac WSZELKIE
        pisy, jezeli kredyt juz jest spłacony i rozliczony i wszyscy jestescie " na
        zero " .

Bik stworzony buł po to bys nie brał kilkunastu kredytow naraz. Ale ktos był
        bardzo ambitny i " troche" przepisiki naciąga.
        • prezzzes Re: Co tu nie tak z tym BIG-iem 30.04.06, 01:22
          Niezupełnie. BIK jedynie wpisuje, że kredyt spłacony, ale w raporcie ze spłaty
          kredytu będzie wciąż figurowała cyfra "1", czyli zaległości ze spłatą. Wpis
          zostanie wykreślony po 5 latach.
    • prezzzes Re: figuruję w BIK 30.04.06, 01:21
      Polecam Santandera. Od kiedy DomBank zrezygnował z kredytowania "mniej pewnych"
      osób, stając się jednym z bardziej rygorystycznych banków na rynku (to jedynie
      moja obserwacja, ale wydaje mi się, że słuszna), to właśnie Santander ma opinię
      banku najbardziej przyjaznego.
      • ricoo555 Re: figuruję w BIK 02.05.06, 19:05
        Witam może santander jest przyjazny ale koszty kredytu ma z kosmosu np.
        140tys na 30 lat rata 640zl plus dotego trzeba doliczyc inne koszty uzyskania
        tego kredytu.
        w innych bankach ksztaltuje sie to miedzy 510zl a 590zl rata co przy ilosci rat
        360 jest troche oszczednosci.
        wiec trzeba by uwazac z podieciem pochopnej decyzji
        pozdrawiam ricoo555
    • drzewo30 Re: figuruję w BIK 03.05.06, 12:41
      do prezzzesa podaj adres do santandera bardzo prosze
      • prezzzes Re: figuruję w BIK 05.05.06, 12:21
        Strona to www.santanderconsumer.pl/
        Chociaż działa też www.ptfbank.pl/ bo to ten sam bank, po zmianie nazwy.
        Przy okazji - NIE POLECAM załatwiania kredytu w Santanderze przez OpenFinance -
        ze współpracy z tą ostatnią firmą mam jak najgorsze wspomnienia... Ale to już
        zupełnie inna historia.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka