Dodaj do ulubionych

Znów o nożach:)

04.05.11, 16:01
Do poprzednich wątków nie można się dopisać (archiwum), zakładam więc koleiny o nożach.

Przerabiałam juz noże marketowe (całkiem fajne ma Solingen, Nirosta jest do DE, odklejają się gumowe rączki, Tescoma nie da sie naostrzyć).

Mam ochotę na gerlach ale tu się nie znam.
Czy taki zestaw jest sens kupować?

allegro.pl/gerlach-noze-973-10-szt-lux-najtaniej-w-polsce-i1547436085.html
Czy może sięgnąć pólkę wyżej? Szaleć nie mam zamiaru, od razu mówięsmile Na noże "na lata" nikt mnie nie namówismile))

Chodzi mi o takie noże na kilka lat, do niezbyt eleganckiego obchodzenia się z nimi, rzucania nimi o ścianę i męża w chwili wścieklości.
Obserwuj wątek
    • sadosia75 Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 16:08
      Zwykly noz wedkarski. Ukradlam mezowi jakis czas temu i kroje tym nozem wszystko. miecho, warzywa, owoce cieply chleb.
      Kup w wedkarskim noz i bedziesz miala jeden do wszystkiego.
      • pitahaya1 Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 16:13
        Eeee, musi do wnętrza pasowaćsmile Kuchennego wnętrzasmile

Żartuję ale poważnie mam ochotę na ten Gerlach. Po prostu nie chcę tu pisać co ostatnią razą zrobiłam ze wszystkimi nożami, jakie mi w łapy weszły. Teraz muszę wymienić wszystkie.
        Z naleśnikami sobie poradziłam ale noży nie obejdę tak łatwo. Jeden nóż to u mnie za mało, zdecydowanie.
        Tylko nie wiem, czy taki Gerlach za 100zł będzie w normie, czy szkoda pieniędzysmile
        • z_meetropolii Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 18:07
          polecam noze kute Gerlach model 963, są rewelacyjne. Nie musisz kupować całego kompletu, my mamy 4 noże i całkowicie nam starczają. Są poprostu rewelacyjne smile
    • ladyjm Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 19:13
      ja kupilam b ostre i trwale noze w sklepie DUKA - fiskers sie nazywaja o ile pamietam. kupilam tez specjalna ostrzalke za ok40 z i w koncu mam spokoj smile
    • elaelisheva Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 19:37
      Rzuć okiem na noże Tupperware, jak mają promocję, to na allegro można kupić w fajnej cenie. Ja mam je już kilka lat, w międzyczasie wyrzuciłam kilka "wypasionych", te się trzymają. Tylko od razu zainwestuj w ostrzałkę (ja akurat mam innej firmy - poszłam sprawdzić i okazało się, że to victorinox). Ostrzę sobie noże raz na czas i jest ok.
      A Gerlacha odradzam - te tanie to jest szajsung, drogie mają fatalne przełożenie ceny na jakość.
      • elaelisheva Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 20:08
        Ja mam z tej serii allegro.pl/noz-do-filetowania-tupperware-i1592768932.html . Tych całych metalowych nie polecam, nowej serii kolorowej nie znam... Chef series też niekoniecznie... chociaż ładnie wyglądają.
    • magdzia-5 Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 19:58
      kolezanka dostala z firmy na slub zestaw nozy gerlacha w stojaku i jest bardzo zadowolona
      • anula19801 Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 20:19
        victorinox polecam Ci tę firmę i noże, kupowałam w sklepie internetowym i naprawdę sobie chwalę, uwielbiam ich obieraczkę do warzyw ... a noże są moimi ideałami i jak nie mam pomysłu na prezent to kupuję nóż z tej formy i każdy mile zaskoczony. cenowo zależy od wielkości ok 50-70 zł
    • magdalaena1977 Re: Znów o nożach:) 04.05.11, 21:52
      Po pierwsze - czytałam, że dobrych noży nie kupuje się w kompletach (które nie pasują do nikogo) tylko na sztuki stosownie do indywidualnych potrzeb.

Po drugie - Bardzo sobie chwalę noże Amefa Praxos - całe ze stali (odpada problem rączki) Nieźle myją się w zmywarce i dobrze ostrzą się na ostrzałce. Komfort nieporównywalny z nożami z IKEI, a cena przyzwoita.
      www.amefa.com/nc/polska/amefa/kitchenknives/?tx_photogals_elementid=576&tx_photogals_image=1#c576
    • wrzesniowa_panienka Re: Znów o nożach:) 05.05.11, 00:07
      tylko niemieckiej lub japonskiej produkcji, sa najlepsze wink
      w domu mam Zwilling, vier Sterne, nie zamienilabym na nic innego!Gerlachy przerabialam i to nie to samo, ba! nie ma porownania.
      Wydalam raz w zyciu spora kaske na kilka egzemplarzy roznej wielkosci, starcza mi na cale zycie wink.
    • ginalina Kup lepiej ten. 05.05.11, 15:01
      Mam taki przywieziony z Tajlandii. Normalnie bajka. Poszukaj jeszcze innych tej firmy. Trzeba tylko mieć osełkę, najlepiej Fiskars.
      allegro.pl/ko-noz-szefa-santoku-kiwi-16cm-brzytwa-i1543315530.html
    • pitahaya1 :)) 05.05.11, 15:41
      Można na Was liczyć w potrzebiesmile Serdecznie dziękuję za rady.
      Póki co jest tak:
      -daruje sobie ten zestaw z Gerlacha za 100zł
      -obejrzę noże wymienione przez Was a dostępne w realu; muszę je zobaczyć i łapami podotykać, jak trzymają się w ręce, jaki mają ciężar (mialam kiedyś nóż ciężki i, choć był niezły, leżal w szufladzie i grzał miejsce)
      -ostatecznie kupię coś w necie, jak juz nic nie trafię

Pozdrawiam.
      • mieszko02 Re: :)) 05.05.11, 16:07
        Fiskarsy można trafić w Lidlusmile
        • pitahaya1 Re: :)) 08.05.11, 20:04
          Noże kupione: Friskars coś tam Prosmile Te niby kutesmile Mają być fajne, teraz czekam na kurierasmile)
          • ka_thy Re: :)) 09.05.11, 08:34
            Fiskars Pro mam do mięsa. To co mnie zaskoczyło, to to, że jest taki lekki. Ale kroi dobrze. Do noży mam ostrzałkę również Fiskarsa. I nie myję noży w zmywarce - miałam jeden również do mięsa, ten z pomarańczową końcówką i póki myłam go ręcznie był ok. Później musiałam go co chwila ostrzyć, na beznadziejnej zwykłej ostrzałce prędko go zniszczyłam.
            • pitahaya1 Re: :)) 09.05.11, 10:21
              Ostrzalka też jedziesmile Zamówiłam komplet.
          • drzewkopomaranczowe Re: :)) 09.05.11, 10:23
            jak już je przetestujesz (sprawdź proszę czy łatwo kroi się świeży -prawie gorący chleb-bo ja z tym mam zawsze problemy) to daj znać i podaj dokładną nazwę tych noży może się komuś przyda (a konkretnie mi-bo ja już sporo kasy wydałąm na noze i szkoda mi wyrzucać w błoto)
            • ka_thy Re: :)) 09.05.11, 12:04
              Ja od niedawna mam do chleba ten nóż (pierwszy z brzegu link):

e-naczynia.com.pl/pl/noz-do-chleba-23cm-fiskars-functional-form.html

Mąż kupił, bo ja wcześniej pokupowałam inne z tej serii, ale do chleba nie chciałam, bo miałam inny i wydawało mi się, że co innego może nowy nóz do chleba. O jakże się myliłam! Nóż jest boski, kroi rewelacyjnie, jest szeroki i świetnie się prowadzi. Stary nóż odszedł do lamusa a mąż chodzi dumny jak paw, że to on wypatrzył ten nóż big_grin
            • pitahaya1 Re: :)) 09.05.11, 12:50
              homeware.fiskars.com/web/fiskarsweb.nsf/pl/noze_functional_form_pro
              To te noże. Zamówiłam standardowy zestaw 5 noży i ostrzałkę. Z tym chlebem może być problemsmile Skąd ja wezmę gorący chleb??? Pomijam, że w sumie mogłabym upiec, korona pewnie by mi nie spadła, choć kto wie, kto wie...,jakbym się tak solidnie nachyliła...smile
            • ka_thy Re: :)) 16.05.11, 09:33
              > jak już je przetestujesz (sprawdź proszę czy łatwo kroi się świeży -prawie gorą
              > cy chleb-bo ja z tym mam zawsze problemy)

Nie do mnie było pytanie, ale właśnie przetestowałam swój nóż do chleba na świeżo upieczonym bochenku - jeszcze ciepłym. Kroi sie wysmienicie. smile Przypominam, że mój nóż to Fiskars Functional Form (bez Pro), ten z pomarańczową końcówką.
              • zooba Re: :)) 16.05.11, 10:47
                Jeśli masz Fiskars z gumową rączką z pomarańczową wstawką koło ostrza, nie myj tego noża w zmywarce. Nie wiem, czy to jest gdzieś napisane na opakowaniu, ale mój nóż, tzn. rączka dosłownie rozpada się.
                • ka_thy Re: :)) 16.05.11, 11:09
                  Pisałam wyżej, że nie myję Fiskarsów w zmywarce choć producent nie zabrania. Po zakupie pierwszego noża przez blisko rok cackałam sie z nim jak z jajkiem wink myjąc ręcznie, potem z lenistwa zaczęłam wkładać do zmywarki - nóż tępił się raz dwa.
                  • zooba Re: :)) 17.05.11, 11:10
                    Nie doczytałam.

A właściwie dlaczego mycie noży w zmywarce tępi je?
            • pitahaya1 Re: :)) 17.05.11, 10:44
              Noże sąsmile Ostre jak diabli (niech żyją moje dwa palce). Na chlebie nie sprawdzałam, kijem mnie nie zagonią do pieczenia a gotowego chrupiącego u nas nie uświadczysz.
              Są za to bardzo lekkie i dobrze wyważone. Brakuje mi w tym zestawie noża średniego ale od czego są sklepysmile
    • mmena Re: Znów o nożach:) 13.05.11, 11:30
      Kupilam w Duce. Sa swietne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka