Dodaj do ulubionych

faszerowane jajka

05.04.09, 19:57
Drogie WDPD, podzielcie sie prosze Waszymi przepisami na farsz do
jajek. Zblizaja sie Swieta, mam ochote na nowosci w swiatecznym
menu smile z gory dziekuje!
--
wybaczcie brak polskiej czcionki smile
Obserwuj wątek
    • kasia79a Re: faszerowane jajka 05.04.09, 20:15
      ja robię tak: ugotowane na twardo jajka przekrajam razem ze skorupką
      wzdłuż i wyjmuję łyżką jajo, aby nie nartuszyć zbyt skorupki; siekam
      drobno, dodaję koperek, natkę, tyle śmietany ile majonezu (łyżkę
      tego i łyżkę tego) i sól, pieprz; to do skorupek, przykładam do
      bułki tartj i przygniatam delikatnie, coby się dobrze trzymała i na
      patelnię ze zrumienionym masłem. Kiedyś dawałam też do tego tuńczyka
      z puszki i całkiem smaczne było ale i tak najbardziej mi smakuje
      wersja z samymi jajami i ziołami- PYCHA
    • gemini50 Re: faszerowane jajka 05.04.09, 20:50
      Proszę bardzosmile
      (przepisy z książki "Kuchnia polska")

      JAJKA W ZŁOTYM DESZCZU
      10 jajek ugotowanych na twardo
      20 dag pasztetu (z drobiu lub cielęciny)
      listki selera lub natki pietruszki
      2 łyżki gęstej śmietany
      sól
      biały pieprz

      sos - szklanka kwaśnej kremówki
      łyżka utartego chrzanu
      sok z cytryny
      cukier
      sól
      kopiasta łyżka zmielonej żelatyny
      2 łyżki mleka

      Jajka kroimy wzdłuż na połowę. Wyjmujemy żółtka. Białka ukłądamy na
      deseczce. Pasztet rozieramy ze śmietaną (farsz powinien być puszysty
      i jednolity). Gdy trzeba- doprawiamy. Gotowym nadziewamy połówki
      jajek.
      W niewelkej ilości zimnej wody moczymy żelatynę. Gdy napęcznieje,
      rozprowadzamy gorącym mlekiem.
      Przygotowujemy sos: śmietanę z dodatkiem szczypty soli ubijamy na
      puch, ddajemy chrzan, przechłodzoną żelatynę, sok z cytryny, i gdy
      trzeba sól do smaku. Gdy sos zacznie gęstnieć, przekładamy do
      specjalnego woreczka z koncówkaą i dekoracyjnie rozkłądamy na
      połókach jajek. Bok półmiska wykładamy zieleniną, układamy jajka i
      osyujemy utartymi żółtkami. Podajemy schłodzone.


      JAJKA FASZEROWANR PIECZARKAMI
      6 jajek ugotwanych na twardo
      szklanka ieczarek w naturalnej zalewie
      2 łyżki drobn posiekanego szczypiorku
      2-3 pędy młodego czsnku
      łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
      liście sałaty
      pół czerwnej papryki
      sól
      pieprz
      natka pietruszki

      Jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żółtka, białka kłądziemy na
      deseczce.rzygtwjem farsz: żółtka ucieramy ze śmietaną, dodajemy
      odsączone, drobno posiekane pieczarki, szczypiorek, czosnek,
      przyprawy. Składniki wyrabiamy na jednolitą masę i delikatnie
      doprawiamy d smaku.
      Nadziewamy białka formując zgrabne kopczyki. Porcje nakładamy na
      półmisku wyłożonym liśćmi sałaty, posypujemy papryką pokrojoną
      w "makaronik" przybieramy zeleniną.


      JAJKA FASZERWANE RZEŻUCHĄ
      5 jajek ugtowanych na twardo
      kopiasta łyżka majonezu
      łyżka musztardy
      duża parówka lub 10 dag kiełbasy parówkowej
      sól
      pieprz
      2 kopiaste łyżki posiekanej rzeżuchy
      marynowana paprykamłode listi rzeżuchy
      lście sałaty

      Jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyjmujemy żóltka, białka układamy na
      deseczce. Drobno pokrojoną parówkę ucieramy z żółtkami, posiekaną
      rzeżuchą, łyżką majonezu i musztardą, dodajemy przyrawy, wyrabiamy
      (farsz powinien być pulchny i lekko pikantny). Nadziewamy białka,
      formując zgrabne kopczyki. Porcje układamy na płmisku wyłożonym
      sałatą, przybieramy papryką, porcją majonezu, posypujemy rzeżuchą.
      Podajemy zaraz po przygtowaniu - wtedy rzeżucha nie traci świeżości
      i wygląda apetycznie.

      JAJKA FASZEROWANE KREMEM Z SARDYNEK
      5 jajek ugotowanych na twardo
      puszka sardyne w oliwie
      sólpieprz
      łyżka gęstej, kwaśnej śmietany
      plasterk cytryny
      kilka przepiórczych jajeczek ugtowanych na twardo zielenina

      Jajka kroimy wzdłuż na połowę, wyciągamy żółtka, białka układamy na
      deseczce. Żółtka i sardynki wraz z oliwą ucieramy w malakserze na
      jednolitą masę - gdy trzeba, lekko doprawiamy do smaku. Jeżeli masa
      będze zbyt ścisła, dodajemy łyżkę śmietany. Masę nakładamy do
      woreczka z końcówką, napełniamy nią dekoracyjnie rozłożone na
      półmisku białka. Przybieramy zieleniną, plastrami cebuli i połówkami
      przepiórczych jajek.

      SMACZNEGOsmile
    • budzik11 Re: faszerowane jajka 06.04.09, 09:08
      Ja robię farsz z samego żółtka (w sensie wydłubuje samo żółtko, nie całe jajo ze
      skorupki - jaja obieram) - dodaję do żółtek np. tuńczyka, albo makrelę wędzoną,
      albo drobniutko posiekaną szynkę, albo uduszone i zmielone pieczarki, do tego
      szczypiorek albo natkę pietruszki, do tego majonez, przyprawy, mieszam wszystko
      dokładnie, wkładam do dołków po żółtkach, na to kleks majonezu i do dekoracji
      listek pietruszki smile
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka