15.03.13, 22:47
Może to banalne i mało odkrywcze, ale czasem warto przypomnieć. Mózg - to nie tylko myślenie, rozumowanie, dedukowanie, tworzenie. Także zmysły, doznania, instynkt. Ból i wszystkie przyjemności, uczucia, odczucia. Wyobraźnia i sny. Wszystko w jednym miejscu.
Obserwuj wątek
    • krol-czy-krolik Re: Mózg 16.03.13, 13:35
      No i można sobie powiedzieć. Jak mnie boli - to tylko w moim mózgu, o takie wrażenie. I może cały ten świat dokoła - to tylko w moim mózgu?
      • apersona Re: Mózg 18.03.13, 21:24
        No i jak mię się tak myślało drążąco "no i ..." po Bazylim a jeszcze przed przeczytaniem Królika to czy to jest spostrzeganie pozazmysłowe czy też banalność spostrzeżeń droga redakcjo?
        • basilisque Odpowiedź redakcji 19.03.13, 21:05
          Postrzeganie zmysłowe jak najbardziej. Zmysły - to też mózg. Teraz wpatruję się w ekran kompa - i ten obraz jest w moim mózgu i w tymże mózgu - kłębią się myśli co tu napisać.
          • apersona Re: Odpowiedź redakcji 22.03.13, 11:38
            "No i" było wcześniej niż widziałam post Królika, a zmysły to wzrok, słuch, węch, dotyk smak więc jak coś jest w mózgu omijając peryferia czy można podciągnąć to pod zmysłowe?
            • basilisque Re: Odpowiedź redakcji 22.03.13, 22:32
              Trochę się pogubiłem...
              W Każdym razie: postrzegamy świat przez zmysły. Ale zmysły - mogą nas oszukać. A rozum: m.in. pomaga nam odróżnić to co jest od tego co nam się wydaje
              • zawle Re: Odpowiedź redakcji 22.03.13, 22:40
                A dane zebrane przefiltrowane są przez zmysły i subiektywny rozum. Groźba postrzegania rozumowego jest większa, bo jesteśmy pewni że podjęliśmy słuszną decyzję, wyrobiliśmy sobie słuszną opinię.
                • krol-czy-krolik Re: Odpowiedź redakcji 23.03.13, 15:04
                  Och, dżizas... Rozum nie jest bogiem (swoją drogą - szkoda)

DB (niezbyt rozumna) od Rabbbita
                  • zawle Re: :) 24.03.13, 08:23
                    www.youtube.com/watch?v=wYkFR1fGebg

www.youtube.com/watch?v=dvkDF7qCJtc
                    • basilisque Re: :) 28.03.13, 21:41
                      Subiektywny rozum. To brzmi jak oksymoron (coś jak "mroczna jasność"). Rozum - to m.in. obiektywizm.
                      • apersona Re: :) 28.03.13, 22:05
                        Łudź się łudź racjonalnością intelektu
                        • basilisque Re: :) 03.04.13, 21:39
                          apersona napisała:

> Łudź się łudź racjonalnością intelektu

Czy intelekt w ogóle może być nieracjonalny? To chyba najwyżej złudzenie intelektu.
                          • apersona Re: :) 04.04.13, 17:05
                            No tak, jak intelekt zbłądzi, to pewnie ktoś go do tego namówił. Kobieta zwiodła i skusiła itp.
                            • basilisque Re: :) 04.04.13, 21:29
                              apersona napisała:

> No tak, jak intelekt zbłądzi, to pewnie ktoś go do tego namówił. Kobieta zwiodł
                              > a i skusiła itp.
                              Nie, nie - za błędy odpowiada się samemu. Nawet jak ktoś mnie namówił - to ja decyduję.
                              • basilisque Błądzenie 15.05.13, 22:34
                                Intelekt może błądzić, pomylić się. Errare humanum. Jednak - wie, że zbłądził, a jak nie wie, to ma narzędzia, żeby się dowiedzieć.
                                • dziwny_ten_swiat Re: Błądzenie 16.05.13, 16:39
                                  Hm. Najczęściej to jest taki niedo-intelekt, który uważa , że ma rację i nawet nie wie ani się nie dowie, ani nawet - nie chce się dowiedzieć, że może nie mieć racji...
                                  • basilisque Re: Błądzenie 19.05.13, 22:01
                                    dziwny_ten_swiat napisał:

> Hm. Najczęściej to jest taki niedo-intelekt, który uważa , że ma rację i nawet
                                    > nie wie ani się nie dowie, ani nawet - nie chce się dowiedzieć, że może nie mi
                                    > eć racji...

Niedo-intelekt. Dobre, w stylu Gombrowicza. Tylko nie wiem ,czy w tym przypadku trafne. Idąc terminologią pana G. (zaraz napiszę post o nim) - nazwał bym to "zaszpuntowaniem", czyli zamknięciem się w pewnym schemacie myślowym.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka