Dodaj do ulubionych

Polityka kulturalna

19.01.20, 17:34
Liberałowie mówią, że najlepszą polityką kulturalną jest brak takiej polityki. Ja uważam inaczej. A raczej - chciałbym inaczej zinterpretować to pojęcie. Chodzi o to, żeby polityka była bardziej kulturalna, natomiast żeby w kulturze było jak najmniej polityki.
Obserwuj wątek
    • czarny-kelvin Re: Polityka kulturalna 26.01.20, 11:20
      Kultura i polityka. Na ile dzieła sztuki można oceniać od strony politycznej? I twórców? Wagner był wybitnym kompozytorem ale przy tym wściekłym antysemitą i protoplastą faszyzmu. Znamy też przypadek Knuta Hamsuna i Martina Heideggera. Z drugiej strony: Sartre, Pablo Neruda, Picasso, Graham Greene (jeden z moich ulubionych pisarzy ). Jednak prawdziwa sztuka jest ponad polityką. A najlepiej - jak wybitny twórca potrafi spojrzeć na politykę z dystansu. Pomóc zrozumieć jak świat jest skomplikowany.
    • jo_ember Re: Polityka kulturalna 31.01.20, 17:43
      Wg. mnie Państow powinno mieć politykę kulturalną. Powinno wspierać różnorodność. Dyskusję. Wolność.
      • ilnyckyj Re: Polityka kulturalna 29.02.20, 23:15
        jo_ember napisał:

> Wg. mnie Państow powinno mieć politykę kulturalną. Powinno wspierać różnorodnoś
        > ć. Dyskusję. Wolność.

Polityka poityką, ale niedobrze, że zwykłe sprawy i relacje codzienne są przeładowane sporami politycznymi. Pęknięta rura. Teraz epidemia. Co by było, gdyby wybuchła wojna?
    • ilnyckyj Re: Polityka kulturalna 25.04.20, 23:08
      Możemy zapomnieć o dyskusji, wymianie argumentów. To jest wojna domowa, tyle że zimna. Jak ktoś się z nami nie zgadza jest wrogiem...
      Pytanie tylko do polityków: czy to warto? Warto doprowadzać do wściekłej konfrontacji, po to by moje było na wierzchu?
      Nie. Nie warto.
      • ilnyckyj Re: Polityka kulturalna 27.05.20, 22:10
        Mam wrażenie, że komuś zależy, żebyśmy tu wszyscy się pozabijali...
    • ilnyckyj Re: Polityka kulturalna 18.06.20, 06:21
      essor napisał:

> Liberałowie mówią, że najlepszą polityką kulturalną jest brak takiej polityki.
      > Ja uważam inaczej. A raczej - chciałbym inaczej zinterpretować to pojęcie. Chod
      > zi o to, żeby polityka była bardziej kulturalna, natomiast żeby w kulturze było
      > jak najmniej polityki.
      Co do pierwszego - pełna zgoda. Natomiast kultura nie musi być apolityczna. Powinna przynosić jakąś myśl, refleksję na temat ludzi ich postaw, myślenia, na temat świata. A to wcale nie musi być "apolityczne".
      • pomer_anya Re: Polityka kulturalna 21.06.20, 16:24
        ilnyckyj napisał:

> essor napisał:
        >
        Bardzo ważne mi się wydaje sprowadzenie sporów do właściwych proporcji. Tak, żeby móc w najważniejszych sprawach współpracować. Ku temu zmierza Trzaskowski i chwała mu. Szkoda, że ci główni przeciwnicy tak go na chama atakują.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka