Dodaj do ulubionych

O Korei - bez propagandy

22.07.14, 22:21
Przyznam , że o Korei wiedziałem tyle co z różnego typu mediów, czyli same stereotypy: że na Pd. to zachód i taka cywilizaja jak u nas, a Pn. to taki monstrualny, komunistyczny skansen, całkiem odizolowany od reszty świata. Takie stereotypy też utrwalały m.in. filmy naszego "geniusza" dokumentu Andrzeja Fidyka ( m.in. slynna Defilada). Dopiero ostatnio, na Planete obejrzałem naprawdę obiektywny film, przedstawiający obiektywnie i z wielu punktów widzenia trudną i naprawdę zdrowo pokręconą historię Korei i jej nieszczęsnego podziału.
Polecam. Tym, którzy nie zadowalają się łatwymi schematami. Będzie pewnie powtórzony, ciekaw jestem Waszych refleksji... Ja jeszcze napiszę bardziej szczegółowo o swoich może jutro.
Obserwuj wątek
    • ilnyckyj Re: O Korei - bez propagandy 23.07.14, 22:08
      Dramat obu Korei polega na tym, że wielkie mocarstwa takie jak Rosja, Chiny i w dużym stopniu USA (część konserwatywna) są zainteresowane w utrzymaniu podziału. Najbardziej chyba - Chiny, które najwięcej korzystają z taniej (prawie niewolniczej) siły roboczej z KRLD. Stamtąd zresztą napływa najwięcej inwestycji i wdziera się cywilizacja. Np. w tym - podobno- zacofanym i odizolowanym od świata zewnętrznego kraju jest już ponad 2 mln. abonentów sieci mobilnych. Zgadzam się, że ogólny obraz jaki otrzymujemy z mediów na temat Korei Pn. jest w dużej mierze zafałszowany.
      • bartos29 Re: O Korei - bez propagandy 26.07.14, 12:59
        Mało kto wie, że w latach 90-tych i na pocz 2 tysiąclecia nastąpiło duże zbliżenie między obiema Koreami... Za czasów socjaldemokratycznych rządów na Pd. Bardzo się też przyczynił właściciel Hyundaya, który pochodził w terenów zajętych przez komunistów, on odwiedzał i obejmował się z pn.-koreańskim satrapą. Wtedy też powstała specjalna strefa przy granicy, gdzie przedsiębiorcy z południa korzystali z mega taniej siły roboczej z pn. Ta strefa mimo napięć, cały czas działa.
    • jeepwdyzlu Re: O Korei - bez propagandy 27.07.14, 16:03
      Korea Południowa to normalny, nowoczesny, znakomicie zorganizowany kraj, o znacznie wyższej stopie życia niz w Polsce. A Seul - to obok Berlina - jedno z nielicznych wielkich miast świata w których żyje się wygodnie...
      Wspaniałe technologiczne sukcesy, oszałamiająca infrastruktura, przemili, sympatyczni ludzie.

USA są zainteresowane w utrzymaniu podziału? I Rosja?
      Moge prosić o rozwinięcie tej arcyciekawej tezy?
      Według mojej wiedzy bez USA Korea byłaby 3 razy gorsza i 3 razy bardziej niebezpieczna i nie 30 tylko 80 mln ludzi byłoby nieszczęśliwych....
      ale zapewne się mylę...

jeep
      • basilisque Re: O Korei - bez propagandy 27.07.14, 21:20
        Cżęściowo się mylisz, a częściowo masz rację.
        USA chciałoby po prostu przyłączenia Korei Pn. do Pd. Żeby tak się stało po prostu na w KRLD musiałby nastąpić przewrót, co od 70 lat się jednak nie stało.
        Natomiast Chinom jak i Rosji ten podział jest na rękę, bo komunistyczna Korea stanowi bufor oddzielający ich od militarnych wpływów USA.

Zresztą - polecam ten naprawdę obiektywny film z Planete. On burzy wiele schematów i stereotypów dot. Korei.
        • jeepwdyzlu Re: O Korei - bez propagandy 27.07.14, 23:23
          filmu nie widziałem
          ale byłem w Korei trzy razy
          zatem wiem co piszę....
          • basilisque Re: O Korei - bez propagandy 28.07.14, 22:54
            Za czasów lewicowego prezydenta Korei Pd. Kim Dae Dzunga toczyły się poważne negocjacje zjednoczeniowe. Komuniści byli gotowi do ustępstw. Rząd Korei Pd. zmienił kurs na bardziej zdystansowany do USA, Utworzono grupę negocjacyjną d/s połączenia dwóch części kraju. Nawet była taka sytuacja, że wspólne delegacje jeździły do świeżo zjednoczonych Niemiec, by przestudiować proces. I to właśnie ostudziło pierwotny zapał komunistów, bo zjednoczenie Niemiec oznaczało po prostu wchłonięcie, a to komunistycznej oligarchii nie odpowiadało. Oni byli gotowi zmienić system, ale tak, żeby zachować swoje wpływy i znaczenie.
            • jeepwdyzlu Re: O Korei - bez propagandy 28.07.14, 23:01
              Poważne negocjacje?
              Raczysz sobie żartować...
              Sondowali Północ licząc na ustępstwa...
              Z gangsterami i zboczeńcami się nie negocjuje...
              Zjednoczenie Niemiec to wchłonięcie DDR
              Oczywiście - jak miało być inaczej?
              To samo będzie z Północą. Któregoś dnia ten system upadnie - a ponieważ jest jak jest i system jest skrajnie opresyjny - to wszyscy komuniści zawisną na drzewach a zemsta będzie straszna....
              Ale innej drogi nie ma - Południe to normalność i demokracja, Północ to ciemność i smutek...

Jedno jest pewne - Południowcy wcale się do zjednoczenia nie palą. Wiedzą jakie to koszty - nie tylko finansowe...

jeep
              • ilnyckyj Re: O Korei - bez propagandy 29.07.14, 23:05
                Nie byłbym tak arbitralny w sądach. Taki system może też ewoluować. Stać się po prostu sankcjonowanym ideologicznie kapitalizmem, przy monopolu partii komunistycznej. Tak jak w Chinach i Wietnamie.
                • jeepwdyzlu Re: O Korei - bez propagandy 29.07.14, 23:48
                  Chiny i Wietnam (zwłaszcza Wietnam)
                  to krainy wiecznej szczęśliwości w porównaniu do KP

j.
                  • ilnyckyj Re: O Korei - bez propagandy 30.07.14, 20:47
                    Dążenia do zjednoczenia są po obu stronach i to po stronie ludności i władzy. Mimo wszystko to jest cały czas ten sam naród. Podstawowa różnica z Niemcami: NRD było utrzymywane przez ZSRR i upadło z jego upadkiem. KRLD utrzymuje się mimo upadku ZSRR, zresztą zawsze było niezależne od wielkich mocarstw.
          • basilisque Re: O Korei - bez propagandy 28.07.14, 22:56
            jeepwdyzlu napisał:

> filmu nie widziałem
            > ale byłem w Korei trzy razy
            > zatem wiem co piszę....
            >
            Doceniam, że byłeś. Ale czy poznałeś dobrze jej historię? Mimo wszystko - polecam ten film.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka