Dodaj do ulubionych

16 lutego Tłusty Czwartek Kolego

07.02.12, 12:19
zamknięty
Tłusty czwartek 2012 będziemy obchodzić dnia 16 lutego. Niestety nie jest to dzień wolny od pracy, ale można i nawet powinno się umilić czas pracy wspólnym świętowaniem.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:22
      zamknięty
      Tłusty czwartek – w kalendarzu chrześcijańskim ostatni czwartek przed Wielkim Postem, znany także jako zapusty. Tłusty czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce oraz w katolickiej części Niemiec, wedle tradycji, w tym dniu dozwolone jest objadanie się. Ponieważ data tłustego czwartku zależy od daty Wielkanocy, dzień ten jest świętem ruchomym. Następny czwartek jest czwartkiem po Środzie Popielcowej i należy do okresu Wielkiego Postu, podczas którego chrześcijanie powinni zachowywać wstrzemięźliwość. Najpopularniejsze potrawy to pączki i faworki, zwane również w niektórych regionach chrustem lub chruścikami. Dawniej objadano się pączkami nadziewanymi słoniną, boczkiem i mięsem, które suto zapijano wódką.
      Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła, dobrych pączków nasmażyła – mówi staropolskie przysłowie. Według jednego z przesądów, jeśli ktoś w tłusty czwartek nie zje ani jednego pączka - w dalszym życiu nie będzie mu się wiodło.
      Obchodzenie tłustego czwartku w średniowieczu zostało opisane przez Janinę Porazińską w książce dla dzieci Kichuś majstra Lepigliny.
      Święto nie jest dniem wolnym od pracy
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:41
      zamknięty
      15 lutego 2007 firma Google pierwszy raz w historii umieściła na stronie głównej polskiej wersji wyszukiwarki okazjonalne logo (tzw. doodle), związane z tłustym czwartkiem. Był to pierwszy przypadek modyfikacji znaku graficznego Google dla polskojęzycznych użytkowników tego narzędzia. Na logo zamiast dwóch liter "o" widoczne były pączki. W następnych latach w tłusty czwartek logo nie zostało jednak zmienione.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:44
      zamknięty
      Mit dem Schmotzigen Donnerstag (auch Schmotziger Dunschtich, Schmotziga Dorschdich, Schmotziga Dauschteg, Gombiger Doschdig, Gumpiger Dunschtig, Glombiger Doschdig oder einfach nur Schmotziga, in Südbaden und der Schweiz Schmutziger Donnerstag/Dunschtig) beginnt in der schwäbisch-alemannischen Fastnacht die eigentliche Fastnachtszeit. Er fällt auf den Donnerstag vor Aschermittwoch. In vielen Fastnachtshochburgen werden Umzüge veranstaltet und Straßenfastnachten gefeiert, die Schüler „befreit“ sowie die Amtsgeschäfte und der Rathausschlüssel vom Bürgermeister bis zum Fastnachtsdienstag symbolisch an die Narren übergeben. Vielerorts (besonders im alemannischen Raum) werden in Fett gebackene Fasnetsküchle (ein Hefegebäck) gegessen.
      Ihm folgt der Rußige oder Bromige Freitag.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:49
      zamknięty
      In vielen Orten wurde dieser Tag früher mit Schmaus und lustigem Mummenschanz gefeiert. Im hohen und ausgehenden Mittelalter bis hin in die Neuzeit war Fastnacht die letzte Möglichkeit, vor der österlichen Fastenzeit nochmals Fleisch zu essen. Der Ursprung des Namens Schmotziger Donnerstag kommt vom alemannischen Schmotz „Fett, Schmalz“. Der kirchliche Zyklus der Monate, Wochen und Tage bzw. die Ausrichtung der Menschen des Hoch- und Spätmittelalters an der kirchlichen Liturgie begründet den Namen als fetten, schmotzigen Donnerstag. Der Donnerstag galt in der liturgischen Abfolge der Woche, d. h. in den von der katholischen Kirche angeordneten Richtlinien und Gebeten in Form von Psalmen, als der allgemeine Schlacht- und Backtag. Mittwochs musste gefastet werden; der Freitag als der Gedenktag Christi – Jesus starb an einem Freitag (Karfreitag) – wird noch heute als Fastentag mit Fischgerichten begangen. Auch der Samstag fiel als Schlachttag aus; auf ihn nahmen Überbleibsel aus dem jüdischen Glauben Einfluss. Dieser besagt, dass der Tag nicht etwa am Morgen beginnt, sondern bereits am Vorabend. Daher beginnt der Sonntag schon am Samstag Spätnachmittag. An einem halben Tag war es nicht möglich, die verschiedenen Arbeitsgänge der Wurst- und Fleischherstellung zu bewerkstelligen.
      Der heilige Sonntag stand als Arbeitstag gemäß der Bibel außer Frage. Der Montag und Dienstag – von der Liturgie war dies grundsätzlich erlaubt – konnte an Fastnacht als Schlachttag nicht genutzt werden, da es keinen Sinn hatte, zu schlachten: Der Aschermittwoch war nah, ab diesem Zeitpunkt durfte kein Fleisch mehr gegessen werden. Das überschüssige Fleisch wäre verdorben. Daher war es naheliegend, den Donnerstag als Schlacht- und Backtag zu nehmen. Die Menschen nannten daher diesen Tag, an dem nochmals alles mögliche Vieh zu Essbarem verarbeitet wurde, den „fetten, schmotzigen Donnerstag“. Dies erklärt auch, warum heute noch in sehr traditionellen Fasnachten wie Villingen oder Rottweil nur am Schmotzigen Donnerstag, Fasnachtsmontag und -dienstag maskierte Narren zu sehen sind und Umzüge stattfinden: Die kirchliche Liturgie des Mittelalters ließ solche Spektakel nur an diesen Tagen zu. In späterer Zeit wurden am Schmotzigen Donnerstag in verschiedenen Orten von der Zunft der Metzger ein Metzgertanz öffentlich aufgeführt, der an diesen alten Schlachttag erinnern sollte.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:51
      zamknięty
      Der Begriff wird nahezu ausschließlich in der Schwäbisch-alemannischen Fastnacht verwendet. Je nach Region und Dialekt wird er hier auch Schmotziger Dunnschdig, Schmotziger Donnerstag, Gompiger Donnerstag (von schwäbisch gumpen „lustige Sprüche machen“ oder „hüpfen“wink genannt. Insbesondere am Hochrhein wird er als Faisse Dunnschdig bezeichnet. In Aachen heißt der Tag Fettdonnerstag (vgl. oben die Erläuterungen zu Schmotz), in den anderen rheinischen Karnevalsgebieten wird er meist als „Altweiber“ oder „Weiberfastnacht“ bezeichnet. Der Tag markiert dort den Übergang vom Sitzungs- zum Straßenkarneval. In Bayern, in Tirol und Südtirol wird der Tag meistens als „Unsinniger Donnerstag“ bezeichnet. In Bayern hat dieser Tag auch den Namen „Lumpiger Donnerstag“.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:55
      zamknięty
      Fat Thursday (German Fetter Donnerstag, Schmutziger Donnerstag, or in areas where carnival is celebrated Weiberfastnacht; Greek Τσικνοπέμπτη (Tsiknopempti); Polish Tłusty czwartek) is a traditional Polish, Greek and German feast marking the last Thursday before Lent and is associated with the celebration of Carnival. Because Lent is a time of fasting, the next opportunity to feast would not be until Easter. It is similar to, but should not be confused with, the French festival of Mardi Gras ("Fat Tuesday"). Traditionally it is a day dedicated to eating, when people meet in their homes or cafés with their friends and relatives and eat large quantities of sweets, cakes and other meals forbidden during Lent. Among the most popular all-national dishes served on that day are pączki or berliner, fist-sized donuts filled with rose marmalade, and faworki, French dough fingers served with lots of powdered sugar. In Italy, Giovedì Grasso (Fat Thursday) is also celebrated, but it is not very different from Martedì Grasso (Shrove Tuesday). It is also similar to the Greek custom of Tsiknopempti (loosely translatable as "Barbecue Thursday"), which involves the massive consumption of charred meat in the evening of Thursday, ten days before the beginning of the Great Lent. In Spain this celebration is called jueves lardero, and in Catalan-speaking areas, dijous gras.
      In Albacete in central Spain, Jueves Lardero is celebrated with a square pastry called a bizcocho (see also Bizcocho (disambiguation)) and a round pastry called a mona.
      Fat Thursday (German Fetter Donnerstag, Schmutziger Donnerstag, or in areas where carnival is celebrated Weiberfastnacht; Greek Τσικνοπέμπτη (Tsiknopempti); Polish Tłusty czwartek) is a traditional Polish, Greek and German feast marking the last Thursday before Lent and is associated with the celebration of Carnival. Because Lent is a time of fasting, the next opportunity to feast would not be until Easter. It is similar to, but should not be confused with, the French festival of Mardi Gras ("Fat Tuesday"). Traditionally it is a day dedicated to eating, when people meet in their homes or cafés with their friends and relatives and eat large quantities of sweets, cakes and other meals forbidden during Lent. Among the most popular all-national dishes served on that day are pączki or berliner, fist-sized donuts filled with rose marmalade, and faworki, French dough fingers served with lots of powdered sugar.

      In Italy, Giovedì Grasso (Fat Thursday) is also celebrated, but it is not very different from Martedì Grasso (Shrove Tuesday). It is also similar to the Greek custom of Tsiknopempti (loosely translatable as "Barbecue Thursday"), which involves the massive consumption of charred meat in the evening of Thursday, ten days before the beginning of the Great Lent. In Spain this celebration is called jueves lardero, and in Catalan-speaking areas, dijous gras.

      In Albacete in central Spain, Jueves Lardero is celebrated with a square pastry called a bizcocho (see also Bizcocho (disambiguation)) and a round pastry called a mona.
      In Rhineland (Germany) Weiberfastnacht is an unofficial holiday. The work at the majority of workplaces ends at noon. The celebration starts at 11:11am. In comparison with Rosenmontag there are usually no parades but the people wear costumes and celebrate at the streets. It’s a custom on that day that women cut off the ties of men as a symbol of the men’s power. The men wear the blunt of their ties and get a Bützchen (little kiss) as compensation.
      In Rhineland (Germany) Weiberfastnacht is an unofficial holiday. The work at the majority of workplaces ends at noon. The celebration starts at 11:11am. In comparison with Rosenmontag there are usually no parades but the people wear costumes and celebrate at the streets. It’s a custom on that day that women cut off the ties of men as a symbol of the men’s power. The men wear the blunt of their ties and get a Bützchen (little kiss) as compensation.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 12:59
      zamknięty
      Le Jeudi Gras est un jour de festin traditionnel ayant lieu le dernier jeudi avant le premier jour du carême, soit six jours avant le mercredi des cendres. Ce jour est célébré tout particulièrement en Belgique, en Grèce, en Pologne, en Espagne, en Italie et en Allemagne, alors qu'en France, c'est le Mardi Gras qui est fêté. Lors du Jeudi Gras (Tłusty czwartek en polonais) , les Polonais se rassemblent dans les cafés ou en famille et se nourrissent de beignets dits pączki ou de gâteaux ; les sucreries étant interdites pendant le Carême. Au XVIIIe siècle, c'était la date où sortait, à Paris, le cortège traditionnel du Bœuf Gras, un des plus beaux fleurons du Carnaval de Paris
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 13:02
      zamknięty
      Tusty sztwortek to je śwjynto uobłażůne we krześćijańskim kalyndorzu. Dozwolůno je wuůnczas przepadźitość, bestůż w uůn dźyń kupa ludźi żere kreple abo chrustki. Tusty sztwortek je ruchůmym śwjyntym, uůnygo data znoleży uod daty Wjelgijnocy.
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 13:09
      zamknięty
      Pączek – pulchne ciastko drożdżowe z mąki pszennej w kształcie nieco spłaszczonej kuli. Zazwyczaj nadziewane konfiturą różaną lub owocami, ale też likierem, budyniem, a nawet serem, smażone na kolor ciemno-złoty, na głębokim tłuszczu – smalcu lub oleju, dawniej też na maśle. Gotowy jest zwykle lukrowany lub obsypywany cukrem pudrem, może być też posypany kandyzowaną skórką pomarańczową lub polany czekoladą.
      Jest to jedno z najbardziej tradycyjnych ciast polskich, o których pisał Mikołaj Rey w "Żywotach człowieka poczciwego"
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 13:11
      zamknięty
      Jędrzej Kitowicz wspominał, że w trakcie panowania Augusta III serwowano na dworze:

      Ciasta także francuskie, torty, pasztety, biszkopty i inne, pączki nawet — wydoskonaliło się to do stopnia jak najwyższego, Staroświeckim pączkiem trafiwszy w oko mógłby go podsinić, dziś pączek jest tak pulchny, tak lekki, że ścisnąwszy go w ręku znowu się rozciąga i pęcznieje do swojej objętości, a wiatr zdmuchnąłby go z półmiska
    • madohora Re: 16 lutego Tłusty Czwartek Kolego 07.02.12, 13:15
      zamknięty
      Przyjęło się, że jeśli ktoś w tłusty czwartek w ogóle nie zje pączka, nie będzie się mu wiodło. W tłusty czwartek przeciętny Polak zjada 2,5 pączka, a wszyscy Polacy razem w tym czasie pochłaniają ich prawie 100 milionów. Dawniej, przyrządzając pączki, nadziewało się niektóre migdałem lub orzechem. Wierzono, że kto na taki trafi, będzie mieć w życiu szczęście. Na Śląsku pączki znane są pod nazwą kreple. Nazwa ta posiada dawne pochodzenie. Według wydanej w 1714 r. we Frankfurcie i Lipsku kroniki śląskiej (Der Schlesischen Kern-Chronicke) w odrębnym śląskim języku używanym w mowie i sztuce (poezji) istniało od dawna słowo Kraeppel. Natomiast w języku niemieckim nie ma jednego określenia na taki wyrób cukierniczy, a słowo Pfannkuchen może oznaczać zarówno pączek jak i naleśnik. W innych krajach pączki różnią się nieco od polskich. Różnica ta wynika z używania specjalnej mąki i trochę innego sposobu smażenia w tłuszczu. Np. smaży się je tylko kilkadziesiąt sekund, dzięki temu tłuszcz nie wsiąka do środka. W ten sposób są smażone Berliner Pfannkuchen, mniej tłuste pączki niemieckie, znane też w Portugalii jako Bolas de Berlim, Francji Boule de Berlin, a Berliininmunkki w Finlandii. W Rosji ich nazwa пончики - poncziki jest najbardziej zbliżona do stosowanej w Polsce. W Izraelu mamy sufgania (hebrajski: סופגנייה; liczba mnoga, sufganiot: סופגנייותwink, które są podobne do niemieckiego wariantu oraz ponczkes (פּאָנטשקעסwink, które wprowadzili polscy Żydzi i są podobne do polskich pączków. A węgierskie farsangi fánk są bez nadzienia, bo podaje się je osobno, obok na talerzu.
      W kulturze amerykańskiej pączki są znane jako doughnuts i mają postać pierścienia z dziurką w środku (lub inaczej torusa). Mniejsze, kuliste pączki zwane są doughnut holes. Pączki, jakie znamy w Polsce, występują pod nazwami: paczki, czasem też pączki (liczba mnoga: paczkis/pączkis). W Wielkiej Brytanii pączki są mniej popularne i jeśli są dostępne, to w formie zbliżonej do pączków znanych z Polski lub amerykańskich doughnuts.
      Wartość energetyczna jednego pączka (60 g) wynosi ok. 248 kcal.
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka