madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:12 Maison Rannou-Métivier to najstarsza fabryka makaroników w Montmorillon. Tradycyjna receptura makaroników pozostaje niezmieniona od ponad 150 lat i jest przekazywana w tej samej rodzinie od 5 pokoleń, z tą samą wiedzą i pasją. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:18 Makaronik „mały słodki placek ze mielonych migdałów (zamiast mąki) i białek jaj”, z francuskiegomacaron(16c.), z dialektalnego włoskiegomaccarone, nazwa rodzaju pasztetu z mąki, sera i masła (zobmacaroni). Mówi się, że francuskie znaczenie zostało wprowadzone w 1552 roku przez Rabelais. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:20 Stałem się najbardziej pożądanym ciasteczkiem we Francji, zwłaszcza w Paryżu. Jestem trochę modnym przedmiotem do serwowania, ulubionym słodyczem dzieci, idealną ucztą śniadaniową, ukochanym ciasteczkiem paryskich herbaciarni, modnym prezentem i idealnym ciasteczkiem na święta, takie jak Walentynki i Dzień Matki Dzień, i wreszcie, nie brzmiąc pretensjonalnie, jestem trochę * Gwiazdą *. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:22 Obecnie dwóch wybitnych cukierników planuje zrobić ze mnie *Gwiazdę* w Nowym Jorku i Stanach Zjednoczonych. Ci szefowie kuchni to Florien Bellanger i Ludovic Augendre, oni mnie rozumieją i kochają, i ty też. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:24 Pierwsze makaroniki były prostymi ciasteczkami, zrobionymi z proszku migdałowego, cukru i białek jaj. Wiele miast w całej Francji ma własną, cenną opowieść o tym przysmaku. W Nancy wnuczka Katarzyny Medycejskiej podobno uratowała się od śmierci głodowej, jedząc makaroniki. W Saint-Jean-de-Luz makaronik szefa kuchni Adama raczył Ludwika XIV i Marię Teresę podczas ich ślubu w 1660 roku. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:25 Od tego czasu francuskie ciasteczka Macaron cieszą się uznaniem we Francji i pozostają najlepiej sprzedającymi się ciasteczkami w cukierniach. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:39 MAKARONIKI białka, 3szt cukier puder, 12og bułka tarta, 150g olejek migdałowy, 4-5 kropel Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, dokładnie miksujemy. Wsypujemy bułkę tartą, mieszamy drewnianą łyżką, na końcu dodajemy olejek. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy kupki ciasta. Z przepisu wychodzi około 25 sztuk ciastek. Pieczemy w temperaturze 180st przez około 15 minut, aż delikatnie zaczną się złocić. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:45 Kokosanki to najchętniej szykowane ciastka kokosowe. Błyskawicznie się je robi i mają super krótki i prosty skład. Moje kokosanki z białek powstają z wiórków kokosowych, cukru i białek. To kokosanki bez masła. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:50 KOKOSANKI 4 białka średnich jajek - około 0,5 szklanki białek 3 szklanki drobnych wiórków kokosowych - 300 g trochę ponad pół szklanki drobnego cukru - około 150 g kilka kropel olejku migdałowego lub waniliowego szczypta soli Z czterech średniej wielkości białek otrzymasz około 140 gramów białka, czyli połowę szklanki z białkami. Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Białka ubijaj mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj nie dłużej niż 2 minuty, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Napuszone białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. Zacznij dodawać cukier. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W ten sposób stopniowo dodaj pół szklanki drobnego cukru. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Do ubitego białka dodaj kilka kropel aromatu/olejku migdałowego lub waniliowego i delikatnie wymieszaj sztywną masę bezową. Dodaj trzy szklanki drobnych wiórków kokosowych. Jedna szklanka o pojemności 250 ml waży około 100 gramów Możesz dodać na raz wszystkie trzy szklanki wiórków. Ja jednak zazwyczaj wsypuję szklankę wiórków. Delikatnie mieszam masę. Wsypuję kolejną szklankę i znów mieszam. W końcu wsypuję też trzecią szklankę wiórków. Mieszam i gotowe. Z takiej masy można od razu formować kokosanki. Na jednej dużej blaszce/szufladzie piekarnika powinny Ci się zmieścić wszystkie kokosanki. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Masę na kokosanki nabieraj łyżką. Formuj w dłoniach kulki wielkości małego orzecha włoskiego lub też masę przekładaj z łyżki prosto na papier. Masa będzie się kleić a kulki mogą być nieforemne. Takie kokosanki układaj jedna obok drugiej na papierze. Formę z kokosankami umieść na środkowej półce w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Kokosanki piecz tak maksymalnie do 20 minut. Już po 15 minutach pieczenia sprawdź, czy nie za mocno się przypiekają. Kokosanki powinny być rumiane, ale nie przypalone. Kokosanki można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 17.08.23, 23:55 KOKOSKI ODPUSTOWE 5 dkg margaryny, 5 dkg miodu(nie sztucznego!), 1/3 szklanki wody, 11 dkg mąki, 45 dkg cukru pudru, 3-4 łyżki mleka w proszku, aromat kokosowy, syrop: 3 kieliszki wody, 2 czubate łyżki cukru, dodatkowo: ok. Szklanka cukru kryształu, 2-3 kropelki czerwonego barwnika spozywczego 1.Przygotowac syrop:wodę z cukrem wymieszać i zagotować. 2.Z dodatkowych składników połączyć cukier kryształ z barwnikiem. Cukier nie może być za mokry, ma tylko nabrać koloru. Ja zagniatam go ręką(najlepiej w rękawiczce bo "łapki" zafarbują 3.Do garnka, rondla lub na patelnię(takie naczynie żeby wszystko można było w nim zagnieść ręką) włożyć margarynę, miód i wodę.wszystko zagotować ciągle mieszając, dodać mąkę i jeszcze chwilę mieszając zagotować(tak jak na ptysie),dokładnie połączyć uważać żeby się nie przypaliło! Następnie zdjąc z piecyka i doadć cukier puder, 3 łyżki mleka w proszku i cały olejek kokosowy. Wyrabiac na gładkie ciasto uważać żeby się nie poparzyć. Od razu(jeszcze ciepłe) robić ruloniki(jak na kopytka,tylko cieńsze), nie za długie bo podczas wykańcznia się rozerwą. Kiedy ruloniki bedą gotowe na tackę wylać troszkę syropu i obtoczyć w nim wałeczek. Na drugą tackę wysypać kolorowy cukier i mokry rulonik obtoczyć w cukrze. Teraz zostało już tylko pocięcie na kawałeczki ostrym nożem. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:00 Anyżki to leciutkie, małe biszkopciki z charakterystyczną, bladą “czapeczką”. Wyglądają jak lukrowane, choć wcale nie są. Za każdym razem, gdy wyjmuję blachę anyżków z pieca, ogarnia mnie taka sama radość na widok białych czapeczek, które pojawiły się w trakcie pieczenia. Takie biszkopciki to moim zdaniem doskonały dodatek do popołudniowej filiżanki kawy. Żaden tam deser popisowy, zupełnie zwykłe słodkości, które jednak zapadają w pamięć. Ponieważ niczym się ich nie nadziewa, doskonale się przechowują – najlepiej rzecz jasna w szczelnie zamkniętym pojemniku jeśli chcemy by zachowały chrupkość. Osobiście najlepiej smakują mi jednak właśnie na drugi dzień, kiedy nieco robią się mniej kruche. Ponieważ są malutkie i zupełnie nieskomplikowane w przygotowaniu, wychodzi ich zawsze licząc na blachy. Kto chce spróbować po raz pierwszy, z powodzeniem może przygotować ciasteczka z połowy podanych poniżej proporcji. I chociaż piszę, że przygotowanie tych ciastek jest nieskomplikowane, to coś za coś – trzeba sobie na nie poczekać. Żeby uzyskać charakterystyczny kształt grzybka, ciasto na anyżki musi się suszyć przez dobrych kilka godzin, najlepiej przez całą noc. Nie mam broń Boże na myśli suszenia w piekarniku, bo taki proces nie byłby wart ani zachodu ani wydatku. Po prostu wieczorem małe kleksy ciasta wyciskamy na blachę i fajrant – idziemy spać. Rano, po obudzeniu masa powinna być w dotyku zupełnie sucha. Blachę wystarczy już tylko włożyć do piekarnika na 12-15 minut i gotowe – wyjmiemy z pieca górę pachnących anyżem ciasteczek jeszcze przed poranną kawa! Czy można bardziej produktywnie rozpocząć dzień?! Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:05 CUKIERKI KARTOFELKI Garść ziemniaków ugotowanych, przeciśniętych przez praskę i zimnych. Cukier puder do wgniatania. Kakao Olejek Migdałowy Do ziemniaków wgniatać cukier puder z olejkiem migdałowym, tak długo aż nabiorą dość twardawej konsystencji. Formować małe kuleczki i obtaczać w kakao. Odczekać jakiś czas i gotowe. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:15 CZEKOLADOWE CUKIERKI mleko zagęszczone, słodzone w puszce 530 g. (8% tłuszczu) 1/4 kostki masła 4 łyżki ciemnego kakao Musimy przygotować; patelnię teflonową z grubym dnem i łyżkę silikonową Masło kładziemy na podgrzaną patelnię. Patelnia ma być na małym ogniu. Do roztopionego masła, wlewamy mleko z puszki. Mieszamy do połączenia składników. Do masy wsypujemy kakao. Cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Jeśli o mnie chodzi, moje mieszanie trwało pół godziny. Po czym poznajemy, ze należy zakończyć podgrzewanie masy ? Gdy jest ona na tyle gęsta, gdy przejedziemy pośrodku łyżką pojawi się dno patelni. I masa nie zlewa się ze sobą około kilka sekund. Ciepłą masę wylewamy na płytki duży talerz. Studzimy. Ja nakryłam folią spożywczą. Zimną masę nabieramy łyżeczką i formujemy kulki. Dłonie po stronie wewnętrznej trzeba delikatnie za każdym razem smarować masłem. Każdego cukierka obtaczamy w dowolnej posypce Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:18 BRAZYLIJSKIE CUKIERKI mleko zagęszczone, słodzone w puszce 530 g. (8% tłuszczu) 1/4 kostki masła 4 łyżki ciemnego kakao ważne ! Musimy przygotować; patelnię teflonową z grubym dnem i łyżkę silikonową Próbowałam mieszać szpatułką silikonową, okazała się za miękka. Zwykłą łyżką natomiast bałam się, że porysuję patelnię. Ostatecznie można użyć drewnianej szpatułki. Masło kładziemy na podgrzaną patelnię. Patelnia ma być na małym ogniu. Do roztopionego masła, wlewamy mleko z puszki. Mieszamy do połączenia składników. Do masy wsypujemy kakao. Cały czas mieszamy, nie dopuszczając do przypalenia. Jeśli o mnie chodzi, moje mieszanie trwało pół godziny. Po czym poznajemy, ze należy zakończyć podgrzewanie masy ? Gdy jest ona na tyle gęsta, gdy przejedziemy pośrodku łyżką pojawi się dno patelni. I masa nie zlewa się ze sobą około kilka sekund. Ciepłą masę wylewamy na płytki duży talerz. Studzimy. Ja nakryłam folią spożywczą. Zimną masę nabieramy łyżeczką i formujemy kulki. Dłonie po stronie wewnętrznej trzeba delikatnie za każdym razem smarować masłem. Każdego cukierka obtaczamy w dowolnej posypce. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:26 Prawdziwy krakus nie może odmówić sobie tradycyjnych tureckich miodków. To cukierki o nieregularnym kształcę zrobione z cukru, pokruszonych orzechów oraz aromatyzowanych olejków. Mają miodowy smak, często można spotkać również miodki o smaku śmietankowym, waniliowym, kakaowym czy kawowym. Co ciekawe, dawniej miodki stanowiły jedną bryłę, były kruszone na mniejsze części, a następnie pakowanie w specjalne opakowania. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:28 Również mieszkańcy Poznania mogą się pochwalić tradycyjnymi słodyczami. Poznańskie rury, znane są jako poznańskie dachówki lub trąby – swoją nazwę zawdzięczają nietypowemu kształtowi. Są to wygięte kwadraty o ząbkowanych brzegach. Ciasteczka te w smaku przypominają pierniki, przygotowuje się je z mąki, cukru i miodu spadziowego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:31 W niektórych częściach Polski popularnym przysmakiem są bezowe misie. To wafelki w kształcie niewielkich niedźwiadków, które kryją w sobie słodkie nadzienie. Takie słodycze na pewno osłodzą dzień nie tylko dzieciom, ale i dorosłym. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:44 Rury wypieka się z ciasta kruchego lub ciasta piernikowego na miodzie (tradycyjnie spadziowym). Mają kształt kwadratu o boku około 15 cm, zrolowanego w połówkę rury. Bardzo często ma ząbkowane lub inaczej zdobione krawędzie. Kolor ciemnokremowy lub jasnobrązowy. Grubość – kilka milimetrów. Okazjonalnie spotyka się także zmodyfikowane receptury z dodatkami lub różnokolorowym lukrem. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:46 Zgodnie z tradycją sprzedawane są w oktawie Bożego Ciała lub przed cmentarzami na Wszystkich Świętych. W praktyce można je nabyć częściej, zwłaszcza przy cmentarzach lub podczas kiermaszy regionalnych, np. Jarmarku Świętojańskiego. Handel rurami jest często domeną okazjonalnych, niekoncesjonowanych sprzedawców, doraźnie trudniących się tą działalnością. Rzadziej wytwarza się je w warunkach domowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:48 Rury - słodkie, prostokątne, wygięte w łuk, kruche ciastka. Nazwę zawdzięczają kształtowi jaki przybierają - jakby były pieczone na rurze od piecyka. Ciasto bazuje na miodzie spadziowym, karmelu i skrobi, nie zawiera jajek, tłuszczu ani mleka. Jeden z najbardziej tajemniczych poznańskich regionalizmów - próżno szukać wzmianek o pierwszym wypieku, zaś przepis jest pilnie strzeżoną tajemnicą. W okresie dwudziestolecia międzywojennego rury nazywane były „trąbami Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:52 RURY POZNAŃSKIE 300 g mąki 80 ml wody 30 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta 100 g miodu 10 g amoniaku Do smarowania: 1 żółtko Piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu). Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Miód rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier, cukier wanilinowy i czekamy, aż się skarmelizuje. Z pozostałych składników zagniatamy gładkie ciasto. Gdy karmel przestygnie, dolewamy do ciasta i dokładnie mieszamy. Odkładamy ciasto pod przykryciem na pół godziny. Rozwałkowujemy na cienkie prostokąty 10x15 cm, smarujemy żółtkiem i pieczemy przez 8-10 minut. Gorące kładziemy na wałku lub butelce, żeby nadać im kształt dachówki. Dekorujemy pikiem. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 00:59 KRAJANKA PIERNIKOWA 2 szkl. mąki pszennej (1 szkl.=250 ml) 150 g masła 3/4 szkl. cukru trzcinowego 1/2 szkl. miodu 1 przyprawa do piernika 2 łyżki kakao 3 jajka wiejskie (temperatura pokojowa) 1 mały jogurt naturalny 1 płaska łyżka sody lukier: sok z 1 cytryny + 11/2 szkl. cukru pudru Masło, cukier, miód, kakao, przyprawę do piernika rozpuścić w większym naczyniu na gazie. Wystudzić. Dodać jajka, przesianą mąkę, jogurt wymieszany z sodą. Całość połączyć mikserem w jednolite ciasto. Przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 28x24 cm. Piec w 180 st. C 45-50 minut. Sprawdzać patyczkiem czy ciasto się upiekło. Po upieczeniu i całkowitym wystudzeniu pokroić najpierw w podłużne pasy o szerokości około 3 cm, a następnie w kostkę. Sok z cytryny utrzeć z cukrem pudrem. Krajankę piernikową umieścić w głębszym naczyniu. Polać ją lukrem. Dokładnie wymieszać, aby była polukrowana z każdej strony. Odłożyć kostki na papier do pieczenia i poczekać, aż lukier zastygnie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 01:01 Obwarzanek krakowski to jeden z symboli Krakowa, produkt o chronionym oznaczeniu geograficznym w Unii Europejskiej[ Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 18.08.23, 01:03 Pieczywo wykonane według tej receptury i posiadające nazwę Obwarzanek krakowski produkowane może być w granicach Krakowa i powiatów krakowskiego i wielickiego. Może być sprzedawany bez etykiet i opakowania, z punktów sprzedaży oznaczonych odpowiednim napisem. Jako produkt wpisany do Rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG) tradycyjny obwarzanek krakowski ma dokładnie określony kształt i wagę. Średnica powinna mieć od 12 do 17 cm, natomiast grubość splotu od 2 do 4 cm. Obwarzanek ma być nie lżejszy niż 80 i nie cięższy niż 120 gramów. Tradycyjnie wypiekane obwarzanki można łatwo rozpoznać oglądając ich spód, gdzie widoczne są charakterystyczne podłużne ślady po ruszcie Odpowiedz Link