Dodaj do ulubionych

Temat listopadowy

20.11.21, 18:30
Zauwazylem ze w tym miesiacu sie czesto zapuszcza wasy w celach charytatywnych. Zmarli sa celebrowani na samym starcie, po czym nastepuje napierdalanka ognami sztucznymi kilka dni pozniej i jeszcze pozniej, a potem to juz jak kto woli, sporo czarnych piatkow, handel musi zyc, no i oczywiscie, jest juz grudzien, swiateczne inscenizacje wszedzie. A u mnie German Market, czyli taki nowoczesny odpust, gdzie sie sprzedaje duzo sikowego piwa i parowek frankfurterek, pieknie sie tam ludzie tlumia jakby cuda sie dzialy, no jest gesto, w koncu jest November!
Obserwuj wątek
    • kalllka Re: Temat listopadowy 21.11.21, 13:26
      Kilka angielskich słów wzbudza mój nieopanowany śmiech: jedno to właśnie moustache.. które mi zupełnie nie pasują do polskich wąsisk, a drugie to bonkers.
      A angielski november kojarzy mi sie jeszcze z opera polo- conducted by Andre Rieu’.
      Ogólnoświatowa kontynuacja octoberfest tyle ze jodłuja sopranem w arii Carmen, albo operowa wersja ” ober der Reinbou.”
    • elissa2 Re: Temat listopadowy 21.11.21, 13:50
      U nas już od ponad tygodnia jak... w Bejrucie czy w Strefie Gazy. Gówniarzeria napieprza (również w nocy) petardami, aż się domy trzęsą i włączają alarmy w samochodach. Ponieważ w piątek wieczorem w centrum miasta były rozróby (zniszczenia ogromne) niby niezadowolonych z powodu obostrzeń, ale de facto dla nich każdy powód jest dobry, to policji (pomimo tego, że ściągnięto policjantów z całego kraju) mniej poza strefą. Gdy tylko zrobi się ciemno (po 17:00) strach gdzieś wychodzić bo może ci petarda wybuchnąć przed nosem. A w grudniu to już w ogóle będzie "sajgon". Pomimo tego, że jest zakaz i że regularnie rekwirują zmagazynowane fajerwerki bez atestu.
      Wariactwo z zapowiedziami black friday też trwa. A ten black friday to chyba trwa przez miesiąc smile
      Z uwagi na wzrost liczby zarażeń jarmarki świąteczne też chyba będą skromniejsze lub wcale ich nie będzie.
      Takie najfajniejsze zawsze były na południu (Płd Brabancja i Limburgia) i w Belgii, ale przede wszystkim w Niemczech (Dusseldorf, Dortmund, Kolonia, a przede wszystkim na południu Niemiec. Ale w ostatnich latach jak nie atak terrorystyczny to teraz drugi rok z rzędu covid.
    • n4rmoorr Re: Temat listopadowy 24.11.21, 23:42
      Deutschland, Deutschland über alles .Mamy dużo wspólnego Jasiu bo ja też lubię Niemcy .Mieszkam tam już 30 lat .Nie lubię tylko jak ktoś bez żadnego powodu się przypierdala .
      • jan_stereo Re: Temat listopadowy 24.11.21, 23:59
        To byl test osobowosci, spokojnie, ludzi trzeba sprawdzac ;"))
        • jan_stereo Re: Temat listopadowy 25.11.21, 00:00
          A z niemieckich obszarow uwielbialem zycie w Sztutgarcie, bajka.
          • shachar Re: Temat listopadowy 26.11.21, 15:02
            Co takiego jest w Sztutgarcie, dla kogoś, kto nigdy nie był?
            • n4rmoorr Re: Temat listopadowy 26.11.21, 15:51
              Stuttgart jest również miasto samochodowe: Tu wynaleziono pierwszy samochód i pierwszy motocykl odpowiednio przez Karla Benza i Gottlieba Daimlera.Dwa muzea samochodowe. W Zoo Wilhelma i ogrodów botanicznych.Ogrody botaniczne przecudowne . kaplica – Wirtembergia Mauzoleum .Piękna kaplica jest miejscem spoczynku byłego króla i królowej Wirtembergii i ich córki. Legenda głosi, że młoda królowa zmarła z powodu złamanego serca, Ja tak kiedyś umrę .Pałac Stuttgart, znany również jako Schloss Solitude. Wspaniały gotycki kościół Kościół św Jana.No i Schlossplatz . W samym sercu Stuttgartu, Ten plac przekazuje moc i wagę. Większość tego, co pochodzi z elewacji Neues Schloss, tradycyjny dom króla Wirtembergii i siedziby dla ministerstw rządu Badenia-Wirtembergia. Killesbergpark jest ogromny park 50 hektarów, z ogrodów, fontanny i rzeźby znajdujące się w północnej dzielnicy Stuttgartu. Najbardziej efektowne atrakcją jest Killesbergturm, wieża splecionych przewodów wysokiego 40 m zaprojektowane przez strukturalną Jörg Schlaich.
              Wielokrotnie nagradzana konstrukcja w kształcie stożka otwarty 2000. Dwa zestawy podwójnych schodów spiralnych prowadzić do czterech platformach 8, 16, 24 i 31 metrów wysokości. Po osiągnięciu szczytów, będzie oczarowany wspaniały widok na miasto i dolinę Neckar. Jeden dzień nie starczy Wina lokalne Wypić lampkę z ukochaną osobą .
            • jan_stereo Re: Temat listopadowy 26.11.21, 22:07
              Z mojej uwczesnej perspejtywy te zalety byly nastepujace:
              - miasto nie jest plaskie jak decha, lezy w dolinie i z wyzszych miejsc mozna podziwiac czerwona dachowke w dole,
              - wszystko jakos tak plynie spokojnie, jest spore poczucie bezpieczenstwa, zostawilem raz portfel na ladzie, wyszedlem ze sklepu, kapnalem sie ze zapomnialem go, wrocilem gdzies godzine pozniej i sobie lezal nietknety w tym samym miejscu, takei cos to tylko w Singapurze obecnie,
              - dosc fajna baza wypadowa, blisko aby skoczyc na weekend do Francji albo do Konstancji na granicy ze Szwajcaria,
              - wszedzie daja godne porcje zywnosciowe, czy to na wynos czy w restauracji, no i dobrej jakosci, zadnego ciecia klienta,
              - jest oczywiscie gdzie pojsc w pozne wieczory weekendowe, masa restauracyjek,
              - a do tego znakomita komunikacja miejska, nie bierze czlowieka kurwica na sama mysl o przemieszczaniu sie jak w Londynie itp.
              • n4rmoorr Re: Temat listopadowy 27.11.21, 10:27
                Ja kiedyś na dachu samochodu po zatankowaniu .Po 100 km wróciłem i był .Jestem z zawodu technik elektronik i montuje panele słoneczne i ogniwa fotowoltaiczne.Z racji mojego zawodu dużo się przemieszczam .Raz mam krótki weekend raz długi .Czyli czwartek koniec i drugi piątek koniec .Mam dużo czasu ,ale co dziwne nie zwiedzam .Przeważnie mieszkam na wioskach w prywatnych mieszkaniach i poza odwiedzeniem sklepu ,nosa nie wychylam .Jedynie internet .Teraz wykorzystuję stary urlop i być może do Niemiec pojadę po nowym roku .Pozdrawiam.
                • shachar Re: Temat listopadowy 27.11.21, 22:17
                  Częstochowa to najbardziej smutne miasto, koło którego przejeżdzałam. Nie wiem , jak można tam siedzieć miesiącami, branzlując się internetem. Przypomina mi to Stevena, z naszego facility, który mimo, że jest relatywnie młody, jeździ na wózku w domu starców i przez telefon udaje playboya nawijając makaron na uszy jakimś dzidkom z Tindera.
                  • n4rmoorr Re: Temat listopadowy 28.11.21, 17:17
                    Osobowość paranoiczna.Wiesz co to jest ? Osoba charakteryzująca się tym typem zaburzeń na pierwszy rzut oka może sprawiać wrażenie podejrzliwej i przeczulonej na własnym punkcie lub przeciwnie, przy pierwszym kontakcie może być przyjacielska, dobroduszna, miła i uczynna.Idealnie to do Ciebie pasuje.Ja tam jestem dwa razy do roku .Resztę spędzam na wędrówkach.Częstochowa to w sumie dziura ale ma swoje zalety bo wszystko w jednym miejscu i blisko.Nawet nie ma potrzeby odpalać auta .Tylko rowerem .Mam tam w nim swoją rodzinę i przyjaciół .Lubię miejsca kameralne ,gdzie nie ma tłoku ,hałasu ,ludzi.Kiedyś nawet myślałem o Kanadzie .Jak przestanę pracować to sobie wybiorę miejsce na ziemi ,gdzie będę robił co chciał .Nie jestem przyzwyczajony do języka miłości u kobiet typu branzel. Tak jak Ty i kolega macie patenty dla innych .Dla siebie nic .Zimno tu jak na Morzu Północnym .Tak w sumie to moglibyście rozmawiać na priv .Zamiast na ogólnym forum.Zasady psychologii człowieka też Ci są obce.Wracając do pierwszego .podejrzliwość i stała tendencja do zniekształcania codziennych doświadczeń poprzez mylne postrzeganie obojętnych lub przyjaznych działań otoczenia jako działań wrogich czy pogardliwych.Nie jest tu miło na tym forum .Mróz .
    • n4rmoorr Re: Temat listopadowy 26.11.21, 15:36
      Nie bez powodu mówi się, że mowa jest srebrem, a milczenie złotem. Gdybyśmy rozumieli, że cisza jest równie ważna jak wypowiadane przez nas słowa, a milczenie jest w niektórych sytuacjach bardziej odpowiednie i może zdziałać dużo więcej, wszystkim nam żyłoby się o wiele lepiej.Ja przepraszam Jasiu za moje chamstwo.Zresztą Hania wywaliła ten wątek sama.To cudowna osoba i ma taki sam charakter jak ja emocjonalny .Wybacz moje zachowanie i rąsia na zgodę .
    • jan_stereo Re: Temat listopadowy 08.12.21, 18:26
      Co prawda juz grudzien ale pogoda podobna ;') W tym roku Swieta zostana potraktowane bardzo lekko, zadnych gotowan na zapas, zero koordynacji zakupowej i stawania sie wiezniem zapasow lodowkowych. Potem czlowiek albo tyje albo zarcie gnije, trza oszczedzac, a przede wszystkim, pozwolic sobie na leniwosc. Malo kiszenia sie przed tv, no chyba ze Cowboy Bebop na Netflixie, lubie te kolory, muzyke, stylizacje z lat 80tych i sympatyczne charaktery. Codziennie w planach mam godzinny spacer, byc moze nawet bedzie granie w badmintona i ping ponga ze znajomymi na hali sportowej, bardzo intrygujace Swieta.

6 win z Azerbejdzanu wlasnie zostalo dostarczonych i czeka na moje rozpoznanie, teraz buduje jednak abstynencka ciekawosc.
      • elissa2 Re: Temat listopadowy 08.12.21, 18:54
        O... z Azerbejdżanu! Myślałam, że od kiedy nastąpiła tam taka islamizacja, nie produkują już wina
        • jan_stereo Re: Temat listopadowy 04.04.22, 21:02
          Powaznie mysle nad odwiedzinami Azerbejzanu, ewentualnie Czile, bo jak nie teraz to kiedy, w dupie z oszczednosciami, zaluzje w oknach kiedy indziej sie zainstaluje, poki co Big Brother bedzie.
          • kalllka Re: Temat listopadowy 06.04.22, 13:17
            Chile za chwilę. / tak słownik podpowiada/
            • kalllka Re: Temat listopadowy 06.04.22, 14:19
              …Właściwie odwrotnie podpowiada/ chwilę za Chile/
              • shachar Re: Temat listopadowy 06.04.22, 14:56
                kwilę w Chile
                koszty tego
                dwa badyle.
                Chcę do raju
                dalekiego
                byle w maju.

A u nasz deszcz jak z" Wielka,Większa, Największa", taki listopadowy.

• kalllka Re: Temat listopadowy 06.04.22, 18:26
                  O Broszkiewicz! Groszki.. i róże.
                  pamietam tez ze był stary film, chyba z sześćdziesiątych ubiegłego.
                  No to sobie poszukam na yt i się oddam wspomnieniom.
                  • jan_stereo Re: Temat listopadowy 07.04.22, 23:14
                    Na razie to gora przyszla do mnie w postaci czylijskiego wina, czuje sie prawie jak w podrozy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka