madohora Re: Odpust 19.08.23, 00:01 Są niektóre kościoły franciszkańskie, w których dawniej byli zakonnicy lub zakonnice św. Frańciszka. .Jeżeli w tych kościołach przestał istnieć zakon św. Franciszka, przestał też odpust Porcyun- knli i. tylko tedy w nich istnieje, jegeli na nowo jest nadany przez stolicę Apo- stolską. Naprzykład przytoczymy tu Gliwice i Głogówek na Górnym SzląskuJW obojgu miastach znajdowały si^dawniej kościoły franciszkańskie; lecz w roku 1810 zo- stały zniesione i od zakonników opusz- czone. Dlatego odpust Porcyunkuli znikł tak w kościele franciszkańsk m w Gli- wicach jak w Głogówku. Przez. stolicę Apostolską atoli kościołowi franciszkań- skiemu w Głogówku zaś; na nowo zo- stał pozwolony odpust Porcyunkuli. Ztąd pochodzi, że w*Głogówku corocznie dnia 2 Sierpnia bardzó'uroczyście się obclio1- dzi odpust Porcyunkuli. Jużeśmy ' wspomnieli, iż Papieże na- wet niektórym kdściołoni, chociaż nigdy nie należały zakonowi św. Franciszka, przez., szczególny przywilej udzielili od- pustu Porcyunkuli. Takowych kościołów już jest spora liczba. Na przykład kościół famy w Gliwicach, w Bytomiu, na Lipinach itd. posiada przywilej odpustu Porcyunkuli Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 00:10 Odpust Porcyunkuli me tylko jest odpustem zupełnym, lecz posiada jeszcze inne ważne zaszczyty. On jedynym jest odpustem przez samego Chrystusa Pana objawionym, od Papieży potwierdzonym Sławny Papież Benedykt XIV. bardzu uwielb1 a ten odpust i uczy, ktoby powątpiwał iż tego odpustu nie nadał sam Chrystus Pan, bardzoby był zuchwałym. 3) Odpust Porcyunkuli jest starodaw- nym. Już nadchodzi siedm set .lat, gdy z nieba ludziom jest dany. Któż po- liczy wszystkich tych, którzy zyskali ten odpust a teraz tryumfują w niebie ? Dziękują Bogu, iż przez odpust Porcyun- kuli im «puścił kaiy doczesne i otwo- rzył bramy niebieskie. Każdego dru- giego Sierpnia otwiera się niebo i oso- bliwe łaski płyną na wiernych szczycą- cych się odpustem Porcyunkuli. ' Wieleż to świętobliwych Biskupów i Kapłanów zachęcało do zyskania tego zacnego od- pustu ! A czy nie wiesz, że i za czasów naszych te kościoły bywają przepełnione od wiernych, w których jako skarb nie- bieski złożony jest odpust Porcyunkuli? 4) Lecz jeden zaszczyt należy odpu- stowi Porcyunkuli, który zapewnie nie- ocenionym jest zaszczytem: odpust ten może być tego dnia samego częściej zyskany i tyle razy zyskany, ile razy wstąpisz do kościoła przeznaczonego i tam się modlisz nieco na intencyę Ojca świętego. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 00:17 Trzecie odwiedzenie. Trzeęi raz odwiedzając kościół, pragnę o Boże dobrotliwy, zyskać odpust Por- cyunkuli za dusze moich przodków. -■'Ciebie Ojca niestworzonego, Ciebie Syna jednorodzonego, tóbie Ducha św. Pocieszyciela, jedynego Boga uwielbiam, błogosławię, wychwalam Niebo i ziemia, iptorze i gwiazdy, widzialne i niewidzial ne rzeczy wszystkie od Ciebie powzięły początek : istnieją według woli Twojej. Ja także od Ciebie jeśtem stworzony, Tyś jest celem moim. Otóż głosem moim wołam do Ciebie, Panie, głosem moim modlę sie. Wylewam przed oblicznością Twoją prośby moje, wysłuchaj mnie. Odpuść mi wszystkie grzechy i kary zasłużone. Nie omieszkiwaj zmiłować*, się nademną ! Ojcze niebieski, źródło miłosierdzia, jako żebrak stoję przed Tobą. Za po- mocą łasni Twojej obiecuję Ci szczerze i doskonale poprawić żywot mój, unikać grzechu, uczynić zadość za grzechy moje i nieprawości tego świata. Niechaj znajdę łaskę Twoję ! Abym nie został od Ciebie odrzucony, ofiaruję Ci samego Jezusa Chrystusa Syna Twe- go, Jego wcielenie, żywot, mękę : śmierć. Ofiaruję Tobie wszystkie Jego zasługi i cokolwiek cierpiał dla naszego zbawie- nia, jego prace, ubóstwo, posłuszeństwo, modlitwy. Przystępuję do tronu łaski Twojej przez zasługi Królowej nieba Maryi. Ona znalazła łaskę w oczach Twoich. Bła- gam Cię także o litość i imłosierdzie rrzez zasługi wszystkich wybranych sług Twoich. Zmiłuj się nademną i nad du- szam na które teraz pan lętam. Na kogo ' pamiętam ? Na dusze przodków moich, z których zrodzili rodzice moi. Jeżeli ich dusze cierpią za grzechy swoje w czyścu, obecna chwila niechaj im się. stanie zbawieniem ! Przyjmij, dobrotliwj Parnie, odpust. Porcyunkuli na ich pociechę i wybawienie z ognia czyścowego. Amen. Na intencyę Ojca świętego dołączam 5 Ojcze nasz, 5 Zdrowaś, 5 Chwata, 1 Wierzę. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 00:23 Siódir 3 odwiedzenie. intencya. Ofiaruję odpust Porcyunkuli za wszystkie, dusze, na które juz żaden nie pamięta. Bądź pozdrowiona rano lewej ręki Zba- wiciela mojego. W duchu moim widzę rękę Twoję przybitą do krzyża. Przez zasługi krwi Twojej, płynącej z tej ręki zmiłuj się nad moją słabością. Wzmoc- nij mnie w dobrem przedsięwzięciu i takiej mi udziel miłości, żebym mógł wyznać : „Lewa Twoja pod głową moją a prawica Twoja pocieszy mnie.“ Do owej najświętszej rany składam wszystkie występki moje, które kiedy- kolwiek popełniłem. Ty mój Jezu, zgładź je i oczyść serce moje.' Daj mi żal prawdziwy za grzechy moje. Ulecz słabość mej duszy, trzymaj mię w po- korze, chroń mnie od przywiązania do złego, wzmocnij mnie do dźwigania krzyża. Toruj mi drogę do nieba, za chowując mi szatę niewinności niepoka- laną, lub obmywając mni j we krwi Two- jej i we łzach własnych moich. Dopo- móż mi, pokutne prowadzić życie, aż do końca Postanowiono człowieku raz umrzeć, a potem nastąpi sąd. Lękam się śmierci, bo niewiem, gdzie i kiedy umrę albo w jakim stanie będzie dusza mojí.. Lu- dzie o mnie zapomną, pokolenie prze- mija po pokoleniu ; cośmy czynili, ludzie zanomną, lecz Ty Boże wszystkowiedzący niczego nie zapomnisz. Dla tego też Tobie polecam te dusze, na które już żaden nie pamięta. Ofiaruję za nie ten odpust Porcyunkuli. Uwolnij Panie dusze wszystkich wiernych zmarłych od wszel- kich węzłów grzechowych i racz im do- pomódz łaską Two ą, iżby mogły unik- nąć sądu zemsty. Niechaj używają szczę- ścia wiecznej światłości. A ponieważ dobrze wiem, iż ten czas przyjdzie, gdy żaden na mnie nie wspo- mni, już teraz Gię proszę, wieczny Boże, abym został w Twojej pamięć i otrzy- mał nagrodę zgotowaną tym, którzy Cię miłują. Boskie Serce Jezusa, zmiłuj się na- demną. Najczystsze Serce Maryi Panny, bądź moją pociechą. Dodaj 5 Ojcze nas. £ Zdrowaś, 5 Chwała, 1 Wierzę na intencyą Ojca świętego Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 00:35 Obchody Jubileuszu 150 rocznicy poświęcenia naszego kościoła odbędą się w dzień odpustu parafialnego, czyli w niedzielę 28 sierpnia podczas Mszy św. o godz. 12.00 pod przewodnictwem ks. Abpa Wiktora Skworca. W sobotę 27 sierpnia o godz. 19.00 odbędzie się z tej okazji koncert Zespołu Pieśni i Tańca 'Śląsk'. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:03 W Częstochowie: kościół katedralny t. j. św. Rodziny kościół św. Zygmunta, klasztor Jasnej Góry, kościół św. Barbary. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:07 We wszystkich innych miejscowościach wy- znaczamy do nawiedzin kościoły parafialny i gdzie jest filialny. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:11 Władza zmiany warunków. Gdyby kto dla słusznych przyczyn nie mógł brać udziału w procesjach jubileuszowych lub nie był w możności prywatnie dopełnić wszystkich przepisanych nawiedzin, wówczas upoważniamy f, wszystkich proboszczów i spowiedników (w konfe- sjonale) do zmniejszania ilości nawiedzin lub za- miany na inne pobożne dzieła zastosowane do osób, stanu i warunków. Szczególniej do takich zaliczają się zakonnice, dziewczęta przebywające w Zakła- dach Żeńskich, chorzy, ludzie słabego zdrowia i wo- góle ci wszyscy, którzy z powodu pewnych prze- szkód nie mogą odprawić przepisanych nawiedzin. Po szpitalach i więzieniach ks. ks. proboszczo- wie oznaczą sposób uzyskania odpustu jubileuszo- wego dla chorych lub więźniów, uwzględniając miejscowe warunki Zakładu. Od obowiązku spo- wiedzi i Komunji św. zwalniać nie można za wyjąt- kiem ciężko chorych, którzy spełnić warunków tych nie mogą. Władza spowiedników określona jest w Bulli jubileuszowej. Pożądaną jest rzeczą, aby duchowieństwo czę- sto przez ciąg całego roku w swych naukach mó- wiło wiernym o prawdach wiecznych, potrzebie pokuty, nawróceniu się i sposobności odprawienia jubileuszu oraz o władzy obszernej udzielonej spo- wiednikom. Pomocą do powyższych nauk, obok innych dzieł, służyć mogą: Sposób prowadzenia misji i rekolekcji oraz Ćwiczenia d u - c h o w n e obrazowo przedstawione opracował ks. M. Massalski c. 8 zip., Homiletyka T. VI. r. 1901 „O Jubileuszu“ od sir. 325 do 468. „Jubileuszka“ będzie wydana. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:27 Nauka o Odpuście Jubileuszowym. 1. 0 Odpuście w ogólności. Poniew aż jeszcze wiele znajduje się takich, co niemają dokładnego wyobrażenia o Odpustach, dla tego podaje się tu najprzód krotka nauka prosta o Odpuście. Kiedy św. Sóbor Trydentski (sess. 14. can. 12.) uczy: że z winą nie odpuszcza się zarazem i cała kara, dzieli więc skutki grzechu najprzód na winę a potem na kary. Skutkiem każdego grzechu jest nasam przód wina, która pochodzi z obrazy maje- statu Boskiego. Każda wina ściąga za sobą, kary, w ina zaś obrazy Boga ściąga dwojakie kary t. j. w i e c z n e i d o c z e s n e . W ina tedy wraz z wieczną, karą, w piekle odpuszcza się przez godne przyjmo- wanie Sakramentu S. Pokuty, albo jeśli to być nie- może, przez doskonały żal z pragnieniem sprowiedzi świętej. Doczesne zaś kary, które się raz skończą, nie bywają przez rozgrzeszenie kapłańskie wraz z odpuszczeniem winy i kary piekielnej zgładzone, ale muszą być po spowiedzi na inny sposob zma- zane; bądź to w życiu przez cierpliwe ponoszenie uciskowi dolegliwości, przez dobrowolne zrzeczenie samego siebie i sumienne wypełnienie od spowied- nika zadanej pokuty, bądź p o śmierci przez męki czyścowe. Już ztąd, że spowiednik spowiadającemu się nadaje pokutę, poznać można, iż przez Sakrament Pokuty wraz z w iną odpuszcza się i kara piekielna, ale nie odpuszczają się doczesne kary. Dla tego feościoł w pierw szych wiekach dopiero po odpo- kutow aniu długich w kanonach swoich wyznaczo- nych kar przyjmował skruszonych grzeszników do grona chrześcian. Podczas gdy tedy wina i wieczna kara gładzi się przez Sakrament P okuty, wymaga surowa spra- wiedliwość Boska zgładzenia kar doczesnych innym sposobem. Lecz jako Bóg w postępow aniu swojem z ludźmi oraz jest sprawiedliwy i m iłosierny, tak nain i tu miłosierdzie Boskie nastręcza środek, przez który owe doczesne, w życiu lub wczyscu mające być zgładzone kary, łatwiej i rychlej odpuszcza albo przynajmniej zmniejsza, a tym środkiem je st Odpust. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:31 1) Grzesznik chcący dostąpić Odpustu powinien przedewszystkiem przez godną spowiedź tak oczyścić się z grzechów, żeby z Apostołem mógł wyznać: „Stare rzeczy pominęły, oto się wszystkie nowe stały.“ 2 Kor. 5, 17. — Spowiedź zaś w ten- czas je st godna, gdy pochodzi z doskonałego żalu za grzechy t. j. tego nadprzyrodzonego głębokiego żalu, który się z umiłowaniemBoga zaczyna, wszyst- kiemi grzechami jako obrazą, Boga się brzydzi i do przedsięwzięcia poniechania wszystkich grzechów pobudza. Jeśli tedy z taką boleścią żałujesz za tw oje grzechy, że z bojaźni i miłości Boga chcesz się strzedz wszelkiej okazyi do grzechu, złe chuci pokonyw ać, przez grzechy w yrządzoną szkodę na- praw ić; a jeśli potem szczerze i doskonale w yspo- wiadasz się tych pożałow anych grzechów: wtenczas staniesz się przez rozgrzeszenie kapłańskie istotnie innym człowiekiem i będziesz w stanie łaski. W ięc pierwszą potrzebą grzesznika chcącego zyskać owoców O dpustu je st oczyszczenie sięzgrze Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:37 O dpust Jubileuszowy je st najprzód Odpust zupełny t. j. gładzi u grzesznika skruszonego wszystkie doczesne kary, byleby tenże szczerze w ypełnił wyznaczone warunki. Potem je st O dpust Jubileuszow y powszechny t. j. zapo- wiedziany wszystkim chrześcianinom na całym zie- miokręgu. Jego łaska ma się rozlać na cały świat katolicki, wszyscy wierni m ają być wzruszeni i dopow stania z grzechów przebudzeni. W yznacza się także nań dłuższy przeciąg czasu, po większej części miesiąc cały, aby wierni mieli sposobność do wypełnienia przepisanych w arun- ków i uzyskania łask Jubileuszow ych. Spowied- nicy otrzymują na ten czas łaskaw y większą moc w odpuszczaniu grzechów, mogą bowiem i z takich grzechów rozgrzeszać, które inną razą Papieżowi albo Biskupowi są zatrzym ane; mogą niektóre śluby zamieniać i przepisane dobre uczynki przeinaczać. Nakoniec jest O dpust Jubileuszow y uroczyściejszy od kaz’dego innego O dpustu zupełnego; albowiem jego zapowiedzenie. jego obchód, jego zakończenie tak je st uporządzone, ze w szystko serca wiernych porusza, aby się około ołtarzów zgromadzali i wspólną modlitwę do nieba zasyłali. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:41 III. Oprócz tego użycza Ojciec S. wszystkim, którzy Jubileuszowego O dpustu dostąpić pragną, następujących względów: 1) W szyscy w ierni, naw et i tacy, którzy równie jak o osoby zakonne swoich stałych spowiedni- ków mają, mogą według swego upodoba- nia innego pełnomocnego kapłana sobie na spowiednika obrać. 2) Spowiednicy mogą skruszonych grzeszników z wszystkich grzechów rozgrzeszać i z takich nawet, które inną razą zatrzymane są Papieżowi albo Biskupowi. 3) Spow iednicym ogą także ś l u b y winne pobożne i zbawienne uczynki zamieniać, wyjąwszy ślub wiecznej czystości, w stąpienia do zakonu; po- tem takie śluby, które obowiązki takie na nas kładą, jakie już i inni z nami przyjęli a przez których zamianę mogłaby się stać szkoda inne- m u; nakoniec takie, które grzesznik uczynił, aby się niektórych grzechów w arow ał, chyba żeby przez zamianę ten sam zamiar dobry mógł być dopełniony. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 12:48 Modlitwa o pokój. Boże pokoju i zgody! daj pokój święty w dniach naszych i zachowaj nas od w ojny i niepokojów, od niezgody i rozterków pomiędzy narody. Broń wszystkich królów i książęta od wrogów. Udziel im pobożności Dawida i mądrości Salamona, aby poznali, co je st dobre i rozporządzali, co jest poddanym pożyteczne. Udziel im Twej łaski, aby z miłością zastępow aliTw oje miejsce między synami Bożerni. Napełnij serca książąt prawdziwym poko- jem a serca ich radzców dobreini radami. Natchnij serca poddanych, aby zwierzchność swoję kochali i czcili, rozkazów chętnie słuchali i szczerze i wiernie obowiązków pow ołania dopełniali. Oświeć i wzmacniaj w dobrem wszystkie ksią- żęta, aby tego dopilnowali, co służy ku chwale imie- nia Twego i ku powszechnem u pożytkowi całego chrześciaństwa. Boże, od którego święte żądze, dobre rady i sprawiedliwe pochodzą uczynki; udaruj nas poko- jem, którego św iat dać nie może, aby nam nie mógł szkodzić nieprzyjaciel a żeby czasy pod Tw oją opieką ciche były i spokojne. Przez Chrystusa Pana naszego. Amen. .TT. A byś chrześciańskim narodom i Panom pokój i zgodę dać raczył. R-. Ciebie prosim y, w ysłuchaj nas Panie. O jczen a sz. Zdrow aś Maryja. Modlitwa o pokój z roku 1865 Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 13:01 Modlitwa o pokój. Ducbu św ięty, Duchu miłości i pokoju, któryś tak liczne i tak rozmaite narody do jednej wiarjr zjednoczył, udziel książętom chrześciańskim obfitej łaski Twojej i natchnij ich serca miłością. Spraw to , aby się żadną żądzą nie dali uwieść do czynie- nia tego, coby się chwale Twej albo pomyślności i wolności kościoła albo pokojowi narodów sprzeci- w iało, ale aby raczej wspólną siłą poddane sobie narody prowadzili do mieszkań wiecznego pokoju, do niebieskiej Jerozolimy. Amen. T . A byś m iędzy chrześeiańskiem i Pany pokój i zgodę zacho- wać raczył, ty. Ciebie prosim y, w ysłuchaj nas Panie. Ojcze nasz. Zdrow aś Maryja. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 19.08.23, 13:05 Modlitwa o pokój. W szechmogący Boże, K rólu nad Królami, Panie nad Pany! natchnij wszystkie książęta, aby powie- rzonej sobie mocy używali na cześć i na chwałę Boga a na pożytek poddanych swoich. Ddziel im mądrości, aby zawsze uznawali, co jest ku pożytkowi narodu, udziel im siły, aby tego dopełnili. Niechaj będą uciechą dobrych, ucieczką utrapionych a ukarzycielami w ystępnych! Oświeć także i wszystkich poddanych i napełnij je bo jaźnią Bożą, aby przez wierne posłuszeństwo godnemi stali się tego błogosławieństwa, które Ty, o Boże! przez książęta wylewasz na narody. Nakłoń serca książąt i ludu do pokoju i zgody, aby przez wierne zachowanie przykazań Tw oich tu na ziemi ku Tw ojej chwale żyli a w niebie około tronu M ajestatu Twego z wybranemi w wiecznym pokoju wychwalali Ciebie. Przez Chrystusa Pana naszego. Amen. y . A byś m iędzy clirześciańskieini P any pokój i zgodę zacho- w ać raczył. Tty, Ciebie prosim y, w ysłuchaj nas Panie. Ojcze nasz. Zdrow aś Maryja. W ierzę w B oga. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 20:11 Zgodnie z nauką katolicką błogosławieństwo urbi et orbi zapewnia każdemu, kto je usłyszy lub zobaczy, zgodnie ze zwykłymi warunkami kościelnymi, pełne odpuszczenie kar za grzechy. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 20:15 Aby uzyskać odpust zupełny lub częściowy, katolik musi być odpowiednio przygotowany do przyjęcia sakramentów i zwykle wykonywać określoną pracę pobożną (np. pielgrzymkę , nawiedzenie kościoła lub cmentarza lub specjalną modlitwę , powiedz w zamyśle Ojca Świętego) ). Wierzący może także zyskać odpusty za dusze w czyśćcu cierpiące . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 20:20 W systemie sakramentalno-teologicznym odpust, choć sam w sobie nie jest sakramentem, przypisywany jest jako pokutna praktyka zadośćuczynienia (satisfatio operis) , która oprócz skruchy serca (contritio cordis) i wyraźnego wyznania grzechów ( wyznanie oris), stanowi trzecią część sakramentu pokuty . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 20:23 Z religijnego punktu widzenia pokuta jest ludzkim wysiłkiem mającym na celu uznanie i zadośćuczynienie za konsekwencje przeszłych czynów, wykroczeń i grzechów . Pokuta jest ściśle związana z reorientacją człowieka w sensie nawrócenia . Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 20:28 W łacinie kościelnej metanoia była tłumaczona jako paenitentia („pokuta, pokuta”), często zwana poenitentia i błędnie wyprowadzona z poena („kara”). Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 20:33 W Kościele katolickim termin pokuta może oznaczać: 🔹udział w cierpieniu Chrystusa 🔹wypełnienie dzieła zadośćuczynienia, które może polegać na modlitwie, jałmużnie, służbie innym lub dobrowolnym wyrzeczeniu się, często w związku z przyjęciem sakramentu pokuty we wczesnym Kościele kara nałożona przez 🔹Kościół za niewłaściwe postępowanie, aby poprzez tę zewnętrzną pokutę doprowadzić grzesznika do wewnętrznego nawrócenia i ponownie pojednać go z Bogiem i Kościołem. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 23:09 W kościołach ortodoksyjnych metanoia ( patrz: metanie ) rozumiana jest przede wszystkim jako zmiana postawy życiowej, która dokonuje się poprzez dobrowolną współpracę Ducha Świętego z jednej strony i indywidualnej osoby z drugiej. Celem jest przyjęcie Bożego przebaczenia, pozostawienie za sobą gniewu wobec Boga i bliźnich, a tym samym przejście od nienaturalnej, nieludzkiej „postawy do śmierci” do naturalnej, ludzkiej postawy do życia. Te jesienneJednak skorumpowany świat ciągnie ludzi w złym kierunku, wbrew ich rzeczywistej naturze jako obrazu i podobieństwa Boga, tak że metanoia jest wysiłkiem trwającym całe życie przeciwko własnym bezmyślnym wyznawcom. Przyjmowanie sakramentów , post i modlitwa pomagają poprzez przedstawienie przeciwobrazu upadłemu światu w „tu i teraz”. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 23:13 „Prawie niebiosa skłaniają się do pęknięcia z góry, a aniołowie wychwalają swego Pana Jego chwałą i proszą o przebaczenie dla tych, którzy są na ziemi. Oto Bóg jest Przebaczający, Litościwy!” – Sura 42 Aja 5 Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 23:17 Podobne formy pokłonu stosowane są także w Kościele rzymskokatolickim . Prostratio jest powszechne w różnych liturgiach, takich jak liturgia Wielkiego Piątku , przyjęcie sakramentu święceń , składanie profesji czy przyjęcie święceń dziewicy . W różnych obrzędach religijnych znane są różne formy Venii , cystersi praktykują także łuk podobny do małej Metanie. Odpowiedz Link
madohora Re: Odpust 25.08.23, 23:23 Pokuta kościelna ( łac. poenitentia publica , gr. ὑπόπτωσις hypóptōsis ) w starym kościele odnosiła się do pokut sprawowanych publicznie , nakładanych na rażących i jawnych grzeszników . Postanowienia w tej sprawie pochodziły częściowo od soborów , częściowo od Ojców Kościoła i miały na celu zadośćuczynienie Bożej sprawiedliwości, usunięcie zadanych zniewag i gruntowną poprawę grzesznika. W okresie pokutnym penitent został wykluczony ze wspólnoty kościelnej i powrócił do niej dopiero po odbyciu kary. Odpowiedz Link