madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:13 GOGUŚ - A tuś mi waści schwytan na uczynku Sepleniący błazenku, głupi maminsnku? Modniś, lisek, małpiątko, lalsuś ledwo żyje Precz mi od szpar łazienki, precz łotrze bo kije Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 26.01.22, 11:24 Borowik - czyt grzyb jest czy coś innego Tego nie wiem ani ja ani ty kolego Ja do tego się sposobię Jajecznicę dzisiaj zrobię Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:15 GÓRĄ musi iść jeden, drugi zaś doliną Z góry niechaj na padół rzek potoki płyną Ale gdy się na szczyty wedrą gwałtem trutnie Wtedy powódź mądrości często bąka utnie! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:17 GRANDA - mam ją tłumaczyć? Ależ ani myślę Dałoby mi oj dało kochane Powiśle Choć klnę się na popioły nieboszczyka teścia Znacznie gorzej mnie straszy granda ze śródmieścia Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:19 GRÓB -i mortus. Do śmiechu zaprawdę "cela ne va pas" Koniec bytu ziemskiego generalna klapa Brr.. to wcale nie nęci i wcale nie mami Lecz czemuż po cmentarzach handlują grobami? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:21 GUZDRALSKA - warszawianka jeśli się nie mylę A bodaj czy nie z Wólki - tyle jest ich, tyle Że dojadę lub dojdę tak gdzie krokodyle A ona się do lustra jeszcze wdzięczy mile Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:26 HAFT, HAFCIARKA - nieznaczna szwaczki to odmiana! Bledziuchna nad robotą od nocy do rana Z jej rzemiosłem przechadza się dla równowagi Po rynkach wielkomiejskich haft fałszu i blagi Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:29 HIC MUTTER - trochę z mamy i trochę z teściowej Jejmość czy jak to mówią numer tęgi, zdrowy Huknie - dajże ją katu, zadrżały niebiosa Już tylko ma trzy córy - łzawe jak ta rosa Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:31 HAREM słodki przywilej tureckiego baszy Owoc to zakazany dla czeladzi naszej Lecz że i u nas Amor bynajmniej nie drzemie Więc wchodzisz do rodziny i jesteś w haremie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:33 HERBATKA tańcująca - panienki, flirt, tany W najciaśniejszej bawialni rozszerzą się ściany Chcesz li mieć Zdzisiu z posagu intratkę Pomnij, iż nieraz fryców biorą na herbatkę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:38 HONOR - otóż dziwoląg dla warcholskiej braci Niech go raczą określić nasi...demokraci Mnie dowcip w zestawieniu coś nie dopisuje Mam rym wprawdzie lecz jeszcze obrażą się...szuje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 14:40 HRABIA - hazard, hulanka, hip-hip i haute-vole'e, To wszystko napisane jest na hrabskiem czole, Niejedna nasza Rebe sto pociech wyrabia, By jej tak zwany »Alfonsc wyglądał jak hrabia. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:01 IDIOTA - przyjacielski duser i cukierek, Komuś przyszła do głowy myśl jak fajerwerek, Myśl dobra, za granicą warta górę złota, U nas - wzruszenie ramion i niechęć... Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:06 IGŁA - jest to inst u m e n t kłujący. Z tej racyi BIedna szwaczka l d e a ł ma w l m a g l n a c y l. Chcąc to myśli ukłucie potwierdzić na jawie, Nocą wraca z zajęcia kaŻjda szwaczka prawie. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:07 Imieniny (w Serocku mówią ) Ymynyny«, Patrz Igrek, na tę głoskę wyraz to jedyny, Im częściej je obchodzą, tem czulszaś jest, żono, Ach, czemuż to Warszawy Maryą nie ochrzczono Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:09 IMIĘ - to najszczęśliwsze, które stoi w cieniu, Chcesz sławy, nie nazywaj rzeczy po imieniu, Radzę, krocz rnysiodisią po wertepach ścieżką, A zyskasz dobre imię, Procie czy Agnieszko. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:10 IMPORT - to i m p u l s handlu, jego i m perya ł y, To nie i n s y n u a c y a - to nasz handel cały: Importujcie cokolwiek - głupotę czy Cheres, Etykieta paryska zrobi wam interes. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:12 IMPRESARIO - pan taki, który sławę stręczy, PatIOramie da chłopa z tatrzańskiej przełęczy, Z Nalewek Indjanina, chrypę z Włoch sprowadzi, Artystę okpi wprawdzie, ale mu nakadzi. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:13 INTRYGA - siostra fałszu i żona fortelu: Biuro, warsztat, pracownia stają do apelu... Zbyteczne są jej wielkich przymiotów opisy, Chcecie poznać intrygę, idżcie za kulisy. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:15 INWALIDA ! Młodej Polsce jakoś się nie widzi, By mogli w stan małżeński wkraczać inwalidzi, A jednak, choć secesja zrobi duże oczy, Powiem, że ją niejeden inwalid przeskoczy. 102. Inżynier dla panienek w kandydatów liście Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:17 INŻYNIER - dla panienek w kandydatów liście To materyał na męża p r i m a oczywiście, Ale z prochu zapałów ująć trza saletry, Powiem, że ją niejeden inwalid przeskoczy. Nuż... smolarz, nuż się złapie... fagas geometry? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.13, 15:18 ISKRA - Zwiedzai salony, jadalnie czy kuchnie... Byle co, jedna iskra, a ogień wnet buchnie. Tak jesteśmy zapalni, do kłótni tak skorzy, Niestety! Jakże często brak nam iskry... bożej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 19:53 JAŚNIE PAN przy niedzieli najczęściej się zdarza Na języku lokaja albo dorożkarza... Oczywiście, ludzkiego to wyraz cygaństwa... Sto pociech mamy wszędzie z tego »jaśniepaństwa Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 19:55 JADŁODALNIA są różne; niejedna szlachcianka Haruje na garkuchni od nocy do ranka... Biedaczka! Chętniebym ją zostawił w spokoju, Alem się rozchorował na »domowym« łoju. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 19:59 JECHAĆ każdy chce u nas, jak chłopiec tak panna, I byłaby to manja wcale nie naganna, Gdyby nie fakt, iż mimo wehikułów tylu, Zazdrość wdziera się myślą do... automobilu! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:00 JEDNOŚĆ rzecz, co nie lubi bywać soliterem, Tem milsza. gdy ją widzisz z wielorakiem zerem, Ze się jednak z pomyłek dzieją okropności. Więc u nas wielkie zera chodzą bez jedności. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:02 JEDWAB - kóbiet słabostka, Szur-szur pod spódniczką, Sądziłbyś -jest grafmią, gdzie zaś! -urzędniczką.. Chleb powszedni to u nas... Zaś z jedwabnych słówek Czyż jeden już skorzystał nicpoń i półgłówek ? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:03 JEŻ - nestor naszej prasy, cześć mu więc i chwała! Z półtysiąca napisał powieści, bez mała, I doprawdy aż rośnie serce każdej Polce, Gdy wspomni, że są u nas takich jeżów kolce. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:05 JUDASZ - mąż, co się nie znał z biblijnym Judaszem, A przecież umiał wyrość w społeczeństwie naszem: Gotów cię jest całować, ściskać, chwalić w oczy, Lecz cię jak pies oszczeka, zaledwie odskoczy. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:07 K dało piśmiennictwu circenses et panem, Więc na czele Kraszewski z bratem Kajetansm, Kaczkowski, Korzeniowski - zasługi i czyny; Tak od Kochanowskiego same karmazyny. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:10 KALENDARZYK - Klisz starych z Kuryera', Lub z Muchy' weź co w ką' ie gdzieś się poniewiera; Koncepty aktualnym zatuszuj humorem, Ochrzcij.Kaktus, puść z wiosną, będziesz redaktorem. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:12 KAMIENICZNIK - syn k a s t y uprzywiljowanej, Przedmiot kpin reporterskich, z dobrych chęci znany... Rad z domu mieć sto procent; no czyż to tak wiele? Po dwieście z lichwy mają jego przyjaciele Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:16 KARTACZE, klątwy, kłótnie - dźwięk własnej kapeli, Przy której to sąsiedzi dawno oniemieli: Krzyk żony szkutnicy z domu cię wygania, Głowa puchnie ci niczem karmelicka bani? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:19 KARTY. Bliższy ich opis znajdzie się przy »wincie«. Chętniebym sam niekiedy zawołał im - gińBie! Lecz najmilszą zabawą jest - wiadomo światu Wołać, gdy los dopisze, »gram totus bez atu« Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:21 KIERMASZE i jarmarki! Paniś w nich artystką, Z hasłem dobroczynności, sprzedałabyś wszystko, Ba ba, nawet na kwestach nie szczędzi się cnoty Cóż, gdy już ludziom bokiem wyłażą.. karoty! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:22 KIJ w źyciu sp'0łecznika, rolę gra nielada »Oplsano mnte!« - woła. PędZI, z kIjem wpada, Maltretuje redakcyę, urąga bibule, Lecz nie bije, bo mógłby nocować w cyrkule ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:24 KLAPA- zbytków hamulec i bodziec rozwagi, Siądź na ławce w ogrodach, nasłuchasz się blagi : Ex-owie, gdy im manna z nieba dziś nie kapie, Głoszą cuda przeszłości, »niewinni !«, wbrew klapie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:25 KOLANO- stół, na którym niejeden jegomość Pisuje do gazety wierszyk lub wiadomość. Dziennikarstwo bo nie zna wyram mitręga, Tu przeto, frajdzie gwoli, kaczka się wylęga. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:27 KOŚCIÓŁ- salon stołeczny gdzie, pobożny tłumie, I Dla flirtu, co niedziela widzę cię na sumie, Nic złego, byleś bywał, ja to bardzo lubię... Lecz pocóż tylu żydów było na mym ślubie? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:30 KWITA- oto jest słówko nielada uroku, Wykwitują się u nas dziś za każdym kroku, Miej talent, miej zasługę - o to nikt nie pyta : Żyjesz przecie - czyż nie dość! Tak jesteśmy kwita! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:33 LEP na muchy - rzecz zwykła, lecz na portmonetki To »sztuczka« niepowszednia stołecznej kokietki. Była zwykłą stróżówhą, dziś tony w karyerze I jeżdżąc samochodem, dudkóW na lep bierze. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:35 LEPSZY jestem od niego, woła każdy u nas, Czy zwie się Poniatowski czyli też Krawczunas: Gradacya cnót, wielkości, arogancyi, tonów, A wszystko - w grzązkiem błocku odwiecznych (szablonów. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:37 LICHWA - gdy od kodeksu otrzymała baty, Dalej do sprzedawauia wszystkiego na raty« ; Obrazy, meble, lustra, fortepiany, szaty, Ba, nawet »łaskę pańską« kupisz dziś na raty. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:39 LICYTACJA-- tragedja o zakrojn farsy, Ma swoje otatowe i łepskie kompan!y: Dzieło sztuki nie sztuki - wnet rozpoczną tany. Opłać się, bo nie puści dicytant słomiany«. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:41 LICZYKRUPA- przebrzydły okaz groszoroba. N a pozór bardzo miła i słodka osoba, Nie ma zdrowia, biedaczek, współczują mu drudzy! On zaś, śmiejąc się w duchu, żyje na koszt cudzy. . Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:42 LOMBARD mógłby zastąpić zakład fotografii, On to, jako na dłoni, wyłożyć potrafi, Czem są nasze stolice za maską pozoru I te lokomotywy blichtrowego toru ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:43 LOTERYA i los wielki! Możesz pęknąć, struno, Bylebym cię raz uścisnął, najdroższa fortuno; Raz jeden pragnę wygrać. ani razu więcej ! Taki zewsząd słyszymy Jament niemowlęcy. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:45 LUD nasz, ludek kochany! Niech go bogi strzegą ! Wszak dzisiaj wszystko tylko robi się dla niego, VI nim pokładamy naszej przyszłości nadzieje... Ba! Czyli i jeden działacz dla ludu głupieje? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:47 ŁACHMAN - chęt.nie ten Wyraz zwałbym. po łacinie Tak radbym, niech co zywo ze słowmka zglme. Lecz co tam, mam się przecie pocieszyć czemŚ troszkę, Wszak spódniczka zakrywa dziurawą pończoszkę, Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 19:53 ANTYLOPA – ja tutaj tym się szczycę, Że ile jest gatunków – nie zlieczę Lecz wiedzieć o każdej chociaż troszkę Dobrze by było, Zaczyna,. No proszę Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 23.11.19, 23:09 MANDRYL – on jest wśród małp Jak jakiś kolorowy ptak Ciekawe czy też na jesieni Tak kolorami się mieni?! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.07.20, 19:24 BYK - a taki byk proszę pana To osobistość dość znana Ja wcale z niego nie szydzę Widziałam go z jasnowidzem! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.09.20, 23:03 Wij - Napisał Gogol "Wij-a" Przekleństwo do dziś nie mija Dowiedziałam się z ruskiego serialu A ty mi mówisz, że to mało Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 09.09.20, 23:39 Rękawice - dzisiaj mamy takie czasy Że w rękawiczkach chodzą całe klasy Lecz ja wiem z doświadczenia Że źle się pracuje. I do widzenia. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.09.20, 16:09 Kreda - znamy ją od lat Już tak urządzono świat Do pisania na tablicy Może z nią nawet liczyć Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 14.11.20, 20:50 Co to będzie, co to będzie Układamy buty w rzędzie Jeden, drugi, trzeci staje... Fuj....a kto tutaj ma "szwaje?"* *nogi mu śmierdzą Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 29.07.21, 13:11 BOROWIK - chociaż chce mu się przypisać wiele ról To jest wśród grzybów król Nadaje się do jedzenia I jeszcze w kuchni zapach nam zmienia Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:58 ŁAPÓWKA- kwiat z nad W ołgi do nas przeszczepiony, Hodują .go skutecznie urzędników żony. A chociaż gorszą się tern pióra i ołówki, Bodaj czy dziś co wskórasz, nie dając łapówki. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 20:59 ŁASKA:pańska ma wszędzie jedne obyczaje, Łaska pańska ci u nas dwa palce. podaje, Lecz gdy ją nieraz samą zdusi los cygański, Korna, chwyta dwa palce innej łaski pańskiej. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 21:02 ŁOTRZYK - małoż ich mamy? Chowają się w cieniu? Gdzie zaś I Można ich nazwać wszystkich po imieniu. . Są w prasie, są na giełdzie, w dostatku i w nędzy, Sprzedadzą honor, imię - wszystko dla pieniędzy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 21:03 ŁOZY - wyszły z metody, może to i lepiej: Łagodność, nie boćkowski, niechaj dziatwę krzepi, Lecz nieraz czemuż matka, dzikiej pełna grozy, Nad łagodność przekłada bezlitośne łozy? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 21:04 ŁÓDŹ - łańcuchem geszeftu łączy się z Warszawą: Tam zarobi, tu strwoni, za toż jej bij bravo I Od nas cywilizacya i od nas kultura Spieszą na polerunek fabrycznego gbura. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 21:09 ŁUZA - worek bilardu, w który wpada bila: To nieraz tak dalece czas graczom umila, Że próżno tam zabawić radbyś się, intruzie, Ich rozum, grzeczność, pieniądz, wszystko leży w łuzie! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.07.13, 21:11 ŁZY - sam nie płacz, biedaku, i siądź na sto koni, Gdy uniknąć wypadnie tej niewieściej broni, Do zalet czy do przywar, dosyć że do wianka. Wplata, jak bukiet pereł, swe łzy krakowianka. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:35 MALARZ- O Muzo maja, ty zanadto fikasz, Przecz, gdy powiadam malarz szepcesz mi pacykarz? Mokra glinka zbieleje, wyświetli się wszystko, Więc, Muzo, nolens-volens, bądź secesjonistką Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:37 MODA-Właśnie powracam od prababki Ewy. Dowodzi mi, że dzisiaj: pójdzie wnet na plewy »Jntrem: listek figowy rządzi niewykrętnie... Czytelniczko, wszak pierwsza obnażysz się chętnie? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:38 MAŁŻEŃSTWO o stołeczne pytasz się z humorem ? On swoim, ona chadza również swoim dworem. Bawią się, nic dziwnego, no bo mają na to ! Dzieci na łasce służby, i w zimę i w lato Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:39 MAMA, łowów mistrzyni, mniej piękna niż Djana, M a r y n a t y nie znosi, w lwach rozsmakowana.. »Miłość przyjdzie c - powiada - »byle paść w objęcia Mąż - trazes! O byt chodzi więcej, niż o zięcia. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:41 MARKIER O masz też kogo opiewać, mój bardzie Ale ba, wszak to wielki człowiek na bilardzie. Jak on rządzi uciesznie całą graczy zgrają, taś czy Kubcio - jak dZieci ojca go słuchają! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:42 MASKA I MASKARADA - oto wyraz szału, Jeżeli je z pojęciem złqczysz karnawału, Lecz syrenie inaczej przedstawią się ludy, Gdy zważysz prawdę ścisłą: parawan obłudy. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:43 MARIONETKA.We fraku Waść chadzasz czy w świtce. Nie dajże się prowadzać byle jakiej nitce, Nitka, widzisz, rzecz krucha, i będzie po zysku, Gdy ci ją tuż pod grdyką zerwą przy nacisku. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:44 MICHAŁKI - echt stołeczne określenie rzeczy, Dosadności im nawet Linde nie zaprzeczy, Zawracajq gitaręc, łepskie, zwinne, giętkie, "L- żywa ich, kto skłamać lub okpić ma chętkę. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:45 MIŁOŚĆ. O kochaj wszystkich, kochaj, lube dziecię, Ale przyjmij i radę maleńką w sekrecie: Miłości ogrodowej jest przywilej taki, Że trza kochać w alei a omijać krzaki! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:46 MONOKL - to nosościsków część, raczej połowa, W szwanku ponoć są oczy, w niekompleciE głowa I Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:47 MROWIE nieraz przechodzi pod jarzmem zaborcy, Jednak ma on coś w sobie jakby z cudotwórcy, Bo im bardziej represje trapią u nas ludzi, Tem ich więcej z uśpienia do czynu się budzi. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:49 MYCKA, strój mądrej głowy, pokrywka natchnienia, Pod nią - myśli idylla i.. pejs ze wspomNienia. Muranów, Kaźmierz, Stradom chętnie z niej korzysta, Lecz nierad słyszy o niej meches lnb... frankista. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:51 NADZIEJA a matka głupich, lecz nim oczy sklei, Każdy u nas się chętnie oddaje nadziei. Większość rozpróżniaczona jak byle kaleka, Zmiłowania bożego bez zabiegów czeka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:53 NA JUTRO to się u nas odkłada, co miało Dziś polepszyć nam dolę, otoczyć nas chwałą: Rzemieślnik nasz - niesłowny, nieopatrzny, lichy, Byle Niemiec przesadzi go w kij, mimo pychy! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:55 NAMIĘTNOŚCI jest sporo śród Ojczyzny naszej, Rzekłbyś, iż jest ich więcej, niżli ziarnek w kaszy, Najstraszniejszą jest jednak z namiętności owych Namiętność małpowania głupstw zakordonowych. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:56 NEMROD - wielki pasjonat do świątecznej hecy. Torbę, róg i fuzyjkę prz/Jwiesił przez plecy, Wziął psa. wsiadł do wagonu, mknie na [kuropatwy. Nie strzelił - wraca z łupem - kupił - sposób [łatwy, Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 16:57 NAPIWEK za przysługę dobrowolny datek, Współczucie dla biedaków, braterski opłatek... Ale zbyt hojnie dając, nie ulżysz potrzebie, Biorącego zepsujesz, a ośmieszysz siebie ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 17:01 NIUNIA - dziewczę nieboże, skromne niewiniątko, Siedzi nad krosienkami lub nad kwiatów g'rządką; Bibułka, alabaster, wiotkość, słodycz, cneta, Ale za to po ślubie - kiep dragonów rota ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.08.22, 18:46 OPERA – by się do niej przekonać trzeba trochę poszperać Lecz nie dla każdego jest taka opera Nie trzeba mieć jakichś szczególnych przypadłości Lecz nie każdy chętnie w niej gości Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 25.09.22, 20:59 Taki piękny jest nasz świat Mądry kolorowy ptak Wczoraj z nią dyskutowałam Bo fantazję taką miałam! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 18.12.22, 20:10 OBRUS – na stoliku go rozkładasz Na zakładkę go wygładzasz Nie mów tego nikomu Zaraz pięlniej jest w domu Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 19.12.22, 21:25 BOMBKI – Na choince są błyszczące Świecą dzisiaj niczym słońce Taka mała rzecz a cieszy Lecz ta stara, czasem śmieszy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 11.05.24, 22:24 Władysławowo - powiem tak, mój drogi panie Kąpielisko przereklamowane W całym mieście tłumy ludzi Nawet o kawę trzeba się natrudzić. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 11:11 Dźwirzyno - A w Dźwirzynie, proszę pana Ruch już od samego rana Dzisiaj piękna jest pogoda Zmarnować taki dzień szkoda Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 12.05.24, 18:21 Kaczyce - stoi tutaj kościół drewniany Przeniesiony kiedyś z Ruptawy Daj mi ten przewodnik w ręce Bo nie wiem czy jest coś więcej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.05.24, 19:03 W Paniowach jest kościół drewniany Mówi się, że orientowany W dodatku konstrukcji zrębowej No i tak pokrótce mam temat z głowy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 17:02 NOC STOŁECZNA - a niechże jej kazanie palnę: »Wstydź się, ukryj nareszcie brudy generalne Nożownictwo wyruguj Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 17:03 NOS mając, żyjesz sobio, Filipku, niegorzej : Nos mienia i dostatku nieraz ci przysporzy, Lecz pomnij, że gdy nadto węch ci się, rozhula, Pójdziesz z kwintą za śladem Ferdynanda-króla! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.08.13, 17:04 NOŻYCE - nabożeństwa szczególne narzędzie, Bez nich czemże bo dziennik, czem gazeta będzie? Po co trudy, zabiegi, osobiste znoje? Dawajcie tu nożyce: - co twoje to moje! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 17:55 Ń - litera zmiękczenia. Narodu jest chwałą, Ze ń nigdy nam żadnych słów nie zaczynało. Twardy naród, miękkości ledwie odrobina:- »Leń czy pień - tak wyrazy kończy, nie zaczyna: Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 17:56 OBYWATEL - pan taki, który się obywa, Oczywiście gdy straci. Spójrz, jak głową kiwa: »0 losie, marny losie, nie dałeś mi raju 1« - Tak biada sam nad sobą obywatel kraju! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 17:57 OCZKO w życiu publicznem gra rolę nie lada, Miłość przez nie do młodych serduszek się wkrada; Żydzi zaś bez zdrobnienia cenią je wysoko I gdzie mogą, po kątach zgrywają się w oko ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 17:59 OLEODRUK - najmilsza dla nas malatura,! Oryginalną rzecz nabyć może tylko ciura. l po CO"? Czyż nie ładny? Patrzcie jak się świeci! - .Ileś dała, dwa całe«? - »Pół, jak kocham dzieci 1« Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:00 OŁÓWEK - to instrument, co komedye skraca, Daremna była twoja, o pisarzu, praca. Reżyser, swej scenicznej mocą hegemonii, Dla konceptu, myśl paczy ci bez ceremonii ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:01 OPĘDZIĆ SIĘ nie można przed natrętów zgrają, . Miej grosz, wnet masz przyjaciół, co cię tak kochają, Tak zasypią cię wkrótce swemi kadzidłami, Źe rad nie rad, biedaku, musisz pójść z torbami. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:02 OPINIA- to sędzina starców i młodzieży, Od niej byt, od niej szczęście doczesne zależy, Dla niej, że jest bez zdania, mądry ten kto łupi, Lecz ofiara wyzysku wręcz zowie się.. głupi! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:03 OKAZ O Belzebubie; nie oszczędzaj razów, -' Mamy bowiem aż nadto »bajkowych« okazów. 'fen orator, ogłupiacz, wieszcz, siano w głowie, Wszectł Da szczyty i ryczy - okaz co się zowiel Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:04 ORKA na chleb powszedni, na papu i prtutu, Przykrego to po kraju wyraz serwitutu: Ten o r z e przy szulerce, inny faktoruje, Obdzierając się wzajem, szuje czy nie szuje Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:05 OSZCZĘDNOŚĆ- gadaj mu tam, bylebyś kładł piątkę, Weźmie, każdy. ją weżmie, bodaj na pamiątkę, Lecz jeżeli kto u nas istotnie oszczędza, To albo wielki bogacz, albo wielka nędza. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:06 Ó - O z kreską - to litera, co swojego czasu Nie mało narobiła ludziom ambarasu: »Fhut na miut« - to jej skutek, i dziś jej nie lubi Ów zwłaszcza, co się wiedzą i nauką c h l ób i, Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:08 PASAŻER - koń na którym rządowe koleje Jeżdżą Sobie wygodnie, a każda się śmieje: Z ciała - śledź, a z odzieży robi ci się ścierka, Kolej kpi ta wesoła iście pasażerka Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:10 PIESZCZOTLIWOŚĆ POLAKÓW winna wejść w przysłowie! Zdrobnień całe szeeregi masz w potocznej mowie: »Kartofelki kolejka, rozbratelek, winko...« Byle baba Jak kafar, rada być dziewczynką! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:11 PIJAWKA wstrętna glista; przyłóż ją za ucho, Krew, choćbyś miał niebieską, wyssie ci na sucho. Gdy spęcznieje i dosyć krwi się twej nałyka, Stawia dom i wyrasta na... kamienicznika. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:13 PIŁA emancypacy wytwór. Strzeż się.. traczy O namolne autorki, mech wam Bóg przebaczy... W domu żona. gdy z wiosną pragnie kapelusza, Wszystkie zęby tej piły do roboty zmusza. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:14 PIWO- to odwar chmielu, nie szedł nam do głowy, Póki był »nadzwyczajny« albo »dubeltowy«. Dziś gdy pruska nad światem przewodzi bandera, Z nóg nas strąca kulmbacher lub gorycz pilznera. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:16 POMYSŁ z bratem projektem - dwie stołeczne pianki, Rodzą się nad brzegami kieliszka lub szklanki. Już zda się, że nie wyjdą z rozpalonej głowy,. A wtem, pijak wytrzeźwiał aż do myśli nowej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:17 PRAWDA - rzecz, która tonie w innych rzeczy masie, Ani w prasie jej nie znać, ani na Parnasie, Tan ostatni rad pewnie rozszerzać ją w koło, Lecz znieść sromu nie może, boć Prawda jest gołą! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:18 PROMETEUSZ STOŁECZNY - męczennik idei, (jna go wzmacnia, krzepi, oczu mu nie klei, Zonę, dzieci, ojczyznę niechaj bogi strzegą, Byle mógł »werdebować« do rana białego! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:20 PROWINCYA - pospolitość, małpeczka i tyle ! Tak szydzą bez pardonu tutejsi Zoile, lecz stolicy bynajmniej z a t o nie ubliża, Ze sama jest prowincyą lec l względem... Paryża, Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:21 PSIA KREW - to naleciałość, niezawodnie z Francyi. To wyraz towarzyskiej naszej elegancyi, I edź że, gdziekolwiek zechcesz - dola nasza taka, Ze po tej elegancyi 'łnet poznasz rodaka. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:23 PURYC - juści że grojse I Polor go ozdabia, Kędy jest, dysponuje; jak książę lub hrabia! »Tate« robi z wekslami, a »mame« ze śledżiem, On zaś mówi: »Chodż, Salcze, na gumy pojedziem! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:24 Q ui pro quo, u Polaków często się spotyka, Już się nami zajęła mocarstw polityka, Już, zda się, dojeżdżamy do pragnionej mEty, Wtem, widzim, że to było qui pro quo, niestety! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:25 RADCA- mów o rozumie, powiem ci; że bajda! W biurze - tak, ale w życiu straszny niedorajda. Brał kubany? Być może! Któż ich nie ma w cenie? Za to radcą go zowie młode pokolenie. . Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:26 REPERTUAR - przysięgnę, że w jednym tygodniu Na szafkach z afiszami wyczytasz, przechodniu, Szeąć sztuk obcych na jedną swojską! Zwyczaj każe. By z głodu marli u nas komedjopisarze. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:28 ROGALIK czy kajzerka? On, toć cieńsze licho! Lecz sza ł O polityce trzeba mówić cicho... Przejdźże się po piekarniach pierwszorzędnych w mieście, Kup rogalik i rozłam - prusaka masz w cieście! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:29 RUCHLIWYM Jest pan taki, co sam nic nie. robi, Lecz niech pisarz mu dobre dzieło przysposobi, A on wyda i zyska, wnet reklama chuda O jego ruchliwości opowiada cuda! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:30 RUTKĘ sieje po kraju panien coraz więcej, Bo za młodu ma większość ton arcyksiążęcy, A gdy wiek z biegiem czasu główkę jej zamąci, Stara panna psem, kotem lub... papugą trąci! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:31 RYBY i wieloryby! Fochy, duma, tony, me świata genjusze, same Salomony... Lecz czemuż Satyr plotki obrzydliwe szerzy. Czemuż mi podszeptuje: - to P l a j t bohaterzy ? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:33 RZEPA - symbol tężyzny, jędrności i zdrowia, Wieś polska ma śród dziewuch rzep takich jak mrowia, Lecz niech wiejska dziewucha zawadzi o miasto, Wnet wszystko w niej wymięka łydki, mózg, [na ciasto] Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 05.08.13, 18:33 RZĘPOŁA- marny grajek, co byłby artystą, Gdyby się po gospodach nie zalewał »czystą«. Nasze młode panienki zazdroszczą mu doli, Bo gdzie tylko instrument, tam 'panna rzempoli. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 16:58 SALA pokój paradny, każda go mieć musi, Począwszy od Rerminii, kończąc na Jagusi. Przyjmują w niej niechętnie. Gokie ? - Pal ich trzysta! ładną salę przyjemność chce mieć osobista ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 16:59 SŁUŻBA. O dobrą trudno. to rzecz dowiedziona. Marysię wypędziła nie tak dawno żona,_ BIerze Kasię, wnet Kasię zmienia na Anielkę, Dlaczego? Bo ich nie ma za hetkę pentelkę ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:00 SEKRET masz? Ludziom puchną z ciekawości uszy, powierz go przyjaciółce, całe miasto wzruszy, A z miasta niczem wrona, przez pola, przez błonia, Jeszcześ się nie obejrzał, już z muchy masz słonia. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:02 SOBOTA dzień spoczynku, szabasują Żydki... Przemycanej nie możesz pani nabyć świtki, Więc się kwasisz... »Nie o to, lecz o taniość idzie !« - Ach, o taniość! Zapewne... Otwórz że sklep, żydzie! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:03 STARY - tak ojca swego gimnazista zowie, O szefie swym podwładny inaczej nie powie. Stary symbol postrachu. a choć to nieładnie, W oczy mu się pochlebia, za plecami... kradnie! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:04 SWÓJ DO SWEGO! W rzewności serc, miękkich jak masło, Obmyślono to piękne i skuteczne hasło, Lecz kuleje nasz przemysł, a i stan kupiecki, Przez siłę »adoracyi« francusko"niemieckiej! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:06 SZEWC - żargonowej mowy niemiły zakalec. Szewcem zowie się u nas byle opieszalec ; Na szewca szef niejeden w opinii się zmienia, Gdy podwładnych traktuje jako »psie nasienia«, Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:07 Szowinizm to nielada w społeczeństwie psotnik. Spójrzcie - oto pan Abram, wielki patryotnik, On Polskę bardzo kocha, on serce ma z wosku, Niestety, ma i »feljer« - myśli po żydowsku Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:08 SZUBRAWIEC - Byłem właśnie w cukierni na kawce I mówi mi Andrulek : patrz, sami szubrawce, Chciałem rubla pożyczyć, rubla mi nie dali Daj mi! - Nie mam! - Szubrawiec! rzekł i poszedł dalej. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:10 SZWACZKA Zrobię ci frajdkę, mój zgrzybiały teściu. O zmierzchu, po Krakowskiem przejdźmy się Przedmieściu . Chichoty od Miodowej... Biegną.., Już są blisko... Teściu, gdzieżeś ?.. Podreptał! Kochane teścisko ! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:11 ŚMIETANA - naj tłuściejsza okrasa mleczywa, Stąd, »jaśnie pan dobrodziej« jej tytułem bywa... Śmietanka robi łaskę, gdy żyje jak drudzy, Lecz najczęściej karetą jeździ na koszt cudzy. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:12 ŚMIGUS - ten tradycyjny, obchodzimy skąpo: Może dziewkę parobek zleje gdzie pod pompą, Lecz i to z jej urazą! Zresztą, wyszedł z mody, Choć niejeden łeb u nas wart jest zimnej wody Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:14 ŚWIADKA chcesz? W jakiej sprawie? Zresztą, mniejsza w jakiej. Od czegoż po stolicach są niebieskie ptaki ? Taki pan w każdym szynku tłum ich przecie bywa - Setki przysiąg ci złoży za kufelek piwa! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:21 ŚWIAT jest wielki, a Polak, jako rycerz ś m i a ł y, O Niesie na ten świat wielki małe ideały, Że zaś w walce naturę miewa arcykrewką, Więc wszędzie, gdziebądź osiadł, błaźni go... świństewko. Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.08.13, 17:27 ŚWIEKRA albo teściowa, nie kijem to pałką: Obie są humorystów wieczną dyrdymałką, Ale mimo szykany tak częstej i licznej, Wolę z świekrą małżeństwo, niż.. trójkąt klasyczny! Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 10.11.17, 18:46 Sos grzybowy – o już jesień a nie wiosna Do kartofli sprawa prosta Dodaj mąki do zasmażki I podlejesz nawet „ptaszki” Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 11:45 Geometria - Jakieś kąty i kwadraty Nie chce mi się myśleć latem Nie interesuje mnie to wcale Mam rysować, liczyć i co dalej Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 01.07.18, 20:21 Wakacje - po trudach szkoły wolnego chwila Chcesz więc ją spędzić jak najmilej Może nad wodą albo w górach No cóż na byle jakich bzdurach Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.07.18, 16:46 A jak koś nie potrafi Nauczyć się ortografii Zawsze gdzieś tam byka strzeli Chcę byście o tym wiedzieli Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 00:00 Mówisz, że Mamert głupi zgadzam się i wierzę Bądź jednak dyskretniejszy mój Pawle w tej mierze Chrześcijańska religia nakazuje tobie By nigdy źle nie mówić o podobnym sobie Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 17.07.18, 17:35 Ujrzawszy w mieście wieśniaka Wniósł pan staroście pytanie Cóż tam na wsi porabiają A głupców czy ciżba taka Jak dawniej - Nie mos panie Rzecze wieśniak - od tej chwili Jak pan tutaj obrał mieszkanie Głupcy się u nas zmniejszyli Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 02.11.19, 16:10 Koń - o mój drogi Taki zwierz ma cztery nogi Długi ogon, gęstą grzywę Ale....czy konie są szczęśliwe? Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 03.11.19, 16:03 Proszę pani, proszę pana Orka ryba niesłychana Ale ja się orki boję A więc dzisiaj nie nabroję Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 20:12 Papugi - popatrz u takiej papugi Pióra tworzą ogon długi To są przecież ważne rzeczy A ona tylko skrzeczy Odpowiedz Link
madohora Re: Epigramaty 04.11.19, 21:17 Pająk - chodzi mi pająk po domu Snuje swe nici po kryjomu Nie chcę go skrzywdzić ani zabić Więc jak się mam towarzystwa pozbawić? Odpowiedz Link