Dodaj do ulubionych

bulgotanie lodówki??

IP: *.aster.pl 03.11.06, 10:54
Witam,

Niedawno kupiłam lodówkę firmy Electrolux (ERB 3645) i jestem zaskoczona odgłosami przez nią wydawanymi. Otóż dosyć często, przeważnie po zamknięciu drzwi, bulgocze. Jest to odgłos podobny do opróżniania plastikowej butelki z wodą. Dosyć głośny i długi bulgot. Czy nie wiecie czym może to byc spowodowane i czy jest to normalny objaw pracy lodówki? Dowiadywałam się o to w serwisie Electroluxa i powiedzieli, że to normalne ale ja nigdy czegoś takiego nie słyszalam (a znajomi też mają Electroluxa).
Obserwuj wątek
    • sonalis Re: bulgotanie lodówki?? 04.11.06, 17:11
      Spotkałem sie z takim zjawiskiem nie ma czm się przejmować.
    • Gość: ewak Re: bulgotanie lodówki?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.11.06, 12:09
      Mam inny model elektroluxa ale w instrukcji obsługi opisano aż sześć odgłosów,
      które wydaje lodówka, w tym bulgotanie jest na honorowym pierwszym miejscu.
      • szwedzki_kucharz Re: bulgotanie lodówki?? 06.11.06, 16:20
        Też mam 3645 Electroluxa i też bulgocze a czasami nawet popiskuje cichutko.
        Ponoć to normalne...
    • ba_nita Re: bulgotanie lodówki?? 06.11.06, 17:02
      W zamkniętym obiegu chłodniczym (w skrócie nie wdając się w szczegóły) ciecz
      zmienia się w parę o różnych parametrach i powraca do swojej pierwotnej postaci.
      Jakieś odgłosy przy tym wydawać po prostu musi. Jedne lodówki są bardziej
      wytłumione inne mniej. Masz do czynienia z tą drugą.)))
      • skarb111 Re: bulgotanie lodówki?? 07.11.06, 11:38
        Otóż to - ciecz odparowuje a potem znowu sie skrapla, na tym polega obieg
        chłodniczy. Ale można ją troche "uciszyc". Sprawdx czy jest wypoziomowana jak
        należy, to nie wyeliminuje bulgotu, ale może spowodować obnizenie ;-)) "decybeli".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka