madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 28.11.16, 12:50 R ó ż a a l p e j s k a . — S z c z e r o ś ć . — » W i e r z m i j e s t e m b e z f a ł s z u « . Ja k zwierciadło, co w iernie odtw arza, Tak i ten kw iatek tylko praw dę kreśli, W ięc gdy nam dzisiaj sposobność się zdarza Proszę pow iedzieć: co kto o mnie m yśli? O d p o w ie d z i: B ób. R o z c h o d n ik . J a r z ę b i n a . K o strz e w a . K a k tu s . R ó ż a c h iń s k Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 28.11.16, 13:39 ODPOWIEDŹ 6. Malwa — n i e c z u ł o ś ć . M. Inni gustują w zielonym gaiku, Mnie przy zielonym najlepiej stoliku. K. Chociaż mnie mama za to napomina, Najmilsza dla mnie spoczynku godzina Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 29.11.16, 11:12 O D P O W I E D Ź 1. O s tr ó ż k a — n a i w n o ś ć . M. D o panny, gdzie posag duży, D o kom ina, gdzie się kurzy, D o geszeftu, gdzie zysk wielki, D o zabaw y, gdzie butelki. K . W zdycham , z niepokojem w sercu, By na ślubnym stać kobiercu. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 29.11.16, 20:01 Katarzyna \Vosk wygina By cieszyła się dziewczyna. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 28.10.17, 16:36 Jaś konisie poił, Kasia wode braJa; Jaś Kasie namawiał, zeby wędrowała: - Nabierzze, Kasieniu, śrybła, złota dosyć. - Ja tyle nabrała, wiele rozumiała. - Pójdź ino Kasieniu, będzies wędrowała. Wyjechali w dalekie pole, złamało sie kole; W zion ci ją za rącke i za oba bocki, Wrzucił jo, wrzucił jo w ten dunaj głębocki. Została zapaska, zawisła na kole; Jaś dobył miecyka, rozcioł jo na dwoje; Ino se. Kasiellka do Boga westchnena, To jo Boska ręka z tej wody wyjena Z wody wysła i usiadła na białem kamieniu, Rozpuściła se włosy po prawem ramieniu. Przełazi Kasienia bez matcyne progi, Łap matkę, łap ojca, oboje za nogi. - A witaj ze, witaj, moja córuś cnoto, Kadyześ podziała śrybro albo złoto? - A moja matusiu, nie śmiem wam powiadać; Kazcie mi sie wprzódzi z grzychów wyspo? [ wiadać. Moja matusiu, glowisia mie boli, Kazcie mi sie przespać do nowej komory. Wyglądała oknem, wyglądała sobie, - Matusiu! tatusiu! jacyś goście jado. On to jedzie, ten Jasinek zdrajca, Co mnie wyprowadził od matki od ojca. Przełazi Jasinek bez matcyne progi, Łap matke, łap ojca, oboje za nogi. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 30.10.17, 20:09 Co jest potrzebniejsze, kowal czy siekieia? Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 30.10.17, 23:49 Na świętego Andrzeja dziewkom z wróżb nadzieja Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 03.11.17, 16:17 ● Szpilką w serce Na wyciętym z kartonu sercu wypisz męskie imiona, jedno przy drugim. Odwróć serce, by ukryć napisy, i wbij w nie szpilkę. Na kogo trafi, na tego bęc – takie imię będzie nosił wybranek. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 05.11.17, 18:42 Św. Katarzyna (25) po lodzie — Boże Narodzenie po wodzie Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 14.11.17, 21:23 CZEKOLADKI 1/2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 kostki margaryny, 2 szklanki mleka w proszku, bakalie, esencja zapachowa Zagotować mleko z cukrem. Ciągle mieszając dodać kakao, margarynę, mleko w proszku i bakalie. Gotować około 15 minut. Zestawić z ognia. Dodać esencję zapachową. Wymieszać. Przełożyć masę do kwadratowej formy. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Zastygłą masę pokroić w kwadraciki. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 15.11.17, 00:41 O świętej Katarzynie pomyśl o pierzynie Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 16.11.17, 00:16 — W ubiegłym roku w różka przepowiedziała mojej córce, że pozna czarującego chłopca, że wyjdzie za niego za mąż i że urodzi bliźnięta. — No i co? Sprawdziło się? — Tak. Z wyjątkiem małżeństwa. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 17.11.17, 20:33 MARGARITA 50 g tequili, 25 g likieru pomarańczowego, sok z cytryny, pokruszony lód Poszczególne składniki wymieszać z pokruszonym lodem. Rozlać do wysokich szklanek. Krawędzie szklanek obtoczyć w soli. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 30.11.17, 01:01 W ANDRZEJKI WRÓŻY SIĘ RÓWNIEŻ Z PIERŚCIONKA Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 30.11.17, 23:30 I już po Andrzejkach. Zjadłam dobre rzeczy, wypiłam kawę. Z wosku jak od iluś już lat wyszedł mi bukiet kwiatów - co oznacza, że nic się nie zmieni Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 02.12.17, 12:59 Już dziewczyny się zebrały I zawzięcie plotkowały Kto z kim spotka się w kościele I w gospodzie, w tę niedzielę Kto ukradkiem skradł całuska Komu się dostanie gruszka Tu nie mają wstępu drużby Bo już nadszedł czas na wróżby *** Panny ponczu się napiły By mieć trochę więcej siły Każda bucik z nogi zdjęła I na progu ustawiła Teraz każdy liczy kroki Wróżby dla nich niczym wyroki Której pierwszej (but) na progu stanie Rychłe czeka ją wydanie Każdą to zamęście kusi Wszak wyprawę zbierać musi... *** But za drzwiami już wymiata Zda się - wyda się Agata W kole już stanęły panie Teraz będzie wosku lanie Któraś krzyczy znów dziewczyna "Trzeba klucza! Klucza nie ma!" Gdy już problem zażegnany I na wodę wosk wylany Tumult, piski znów na scenie Bo rzucają z wosku cienie Jednej wyszła wstrętna żaba Ta, na księcia się nie nada Drugiej wielki bukiet kwiatów Nic nie zmieni się przez lato Tutaj patrzę trochę dłużej Z trąbą słoń - czy to podróże Jeszcze innej plik banknotów "Będę liczyć je z ochotą!" Potem była jeszcze gratka Bo rzucały skórką z jabłka Znowu trochę ponczu duszkiem I karteczki pod poduszkę* Mądra była nasza Kasia Bo wszystkie fiszki z imieniem Jasia I szczęśliwa panna była No bo Jasia sobie wywróżyła *** Potem panny jadły, piły I wesoło się gościły Bo za rok znów nowe wróżby A Agacie śnią się drużby... -- *Karteczki wkłada się w noc poprzedzającą Andrzejki i rano wyciąga Odpowiedz Link