madohora 11.07.14, 22:11 IMPREZA ANDRZEJKOWA PO JAPOŃSKU Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:12 JESZCZE RAZ ANDRZEJKOWO -POZNAJEMY MOC KAMIENI Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.11.20, 17:49 Wróżenie, moje wróżenie Wypatrywanie przyszłości Szukanie, moje szukanie Moje szukanie miłości... Iredyński Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.11.20, 20:45 W okolicach Krakowa, Sandomierza oraz na Kujawach wróżono angażując do tego gąsiora. Zawiązywano mu oczy i czekano do której panny podejdzie najpierw. Ta jako pierwsza miała stanąć na ślubnym kobiercu. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.11.20, 20:54 ♍ Panny wieczorem wychodziły z domu i nasłuchiwały z której strony pies zaszczeka. Stamtąd nadejdzie przyszły oblubieniec. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 12.11.20, 00:40 Na Białorusi popularny był zwyczaj siania konopi. Dziewczyna siejąc konopie mówiła: Swiaty Andrjeju Ja konpi sieju Daj mnie znać Z kim budu wiek karatać Po czym kładła się z kamieniem pod głową i usypiała. Licząc na to, że we śnie ujrzy wychodzącego z konopi przyszłego męża Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 12.11.20, 21:02 Do wróżenia możemy użyć fusów z kawy. Przewracamy filiżankę do góry dnem i stawiamy ją na talerzyku po chwili zdejmujemy filiżankę i z fusów na talerzyku próbujemy odczytać przyszłość. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 12.11.20, 21:06 Możemy też powróżyć z fusów z kawy. Filiżankę przykrywamy talerzykiem. Następnie odwracamy. Podnosimy filiżankę a z fusów odczytujemy przyszłość. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 12.11.20, 23:08 Wróżba z kropel wody i atramentu przepowiada czy przyszły mąż będzie blondynem czy brunetem. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 17:43 Chłopcy gromadzili się na podobne wróżby w wigilię świętej Katarzyny 24 listopada. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 20:33 Zalety: - upór, odwaga, szczodrość Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 20:35 Najlepsi partnerzy: Lew, Bliźnięta, Strzelec Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 20:36 Najgorsi partnerzy: Rak, Waga, Koziorożec Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:14 ANDRZEJKOWO, NASTROJOWO, HOROSKOPOWO... Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 21.11.19, 16:55 BARAN Barany mają dziś szansę uporać się z trudną sprawą. Nie pomylcie tylko odwagi z niepotrzebną brawurą. Wasze uszczypliwe uwagi mogą dotrzeć do uszu szefa. Ktoś może poczuć się zlekceważony, więc lepiej uważać. Sprzyjający wam znak zodiaku to Panna. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.11.20, 18:14 Wielką wagę przywiązywano do snów. Aby wróżba się spełniła należało dzień wcześniej pościć i cały dzień nie pić, po czym zjeść słonego śledzia i położyć się spać. Ten młodzieniec, który we śnie przyniesie szklankę wody będzie naszym wybrankiem. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.11.20, 20:41 Co do tego czosnku, pierwsze słyszę. Natomiast gąsior, pies tak! Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 21:03 Wady: Egoizm, interesowność, dwulicowość Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 22:46 Ukryte dążenie: Harmonia ze światem Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 22:49 Wady: Narcyzm, powierzchowność, niezdecydowanie Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 22:50 Najlepsi partnerzy: Byk, Wodnik, Bliźnięta Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 21:01 Ukryte dążenie: Pomnażanie majątku Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 21:02 Zalety: Upór, lojalność, dyplomacja Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 23:25 STRZELEC Planeta - Jowisz Kamień - Tygrysie oko Żywioł - Ogień Kolor - Czerwony, bordowy Ukryte dążenie - Prawo i porządek Zalety - Szczodrość, optymizm, odwaga Wady - Powierzchowność, przesadna brawura, niestałość uczuć Najlepsi partnerzy - Baran, Lew, Bliźnięta Najgorsi partnerzy - Rak, Ryby, Panna ♐ Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 22:45 Kolor: niebieski, zielony, turkusowy Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 22:51 Najgorsi partnerzy: Baran, Koziorożec, Rak Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 17:51 Andrzejki to okazja do spotkań towarzyskich, zabawy ale też poznania tradycyjnych wróżb i przesądów Andrzejkowych Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 01.12.20, 22:48 Zalety: dyplomacja, życzliwość, urok osobisty. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:31 PRZYSŁOWIA POWIEDZENIA I ŻYCZENIA ANDRZEJKOWE Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:34 NA ŚWIĘTEGO ANDRZEJA BUDZI SIĘ W PANNACH NADZIEJA Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:36 KATARZYNKI CZYLI ANDRZEJKI DLA CHŁOPCÓW Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:41 W wigilię św. Andrzeja (czyli w wieczór 29 listopada) lub w samo święto św. Andrzeja wróżb o charakterze matrymonialnym – dziewczęta, lejąc roztopiony wosk – niegdyś również ołów – na wodę, puszczając na wodę listki mirtu itp. wróżyły sobie, czy w najbliższym roku dostaną męża i jaki on będzie... Charakter przyszłego męża można było odgadnąć z kształtu cienia rzucanego na ścianę przez zastygłą bryłę wosku czy ołowiu, zaś rychłe zamążpójście miało gwarantować zetknięcie się pływających w wodzie mirtowych listków. Tradycje andrzejkowych wróżb są wciąż żywe, choć coraz częściej wróżebne spotkania w dziewczę- cym gronie bywają zastępowane przez nazywane andrzejkami zabawy taneczne organizowane w klubach i dyskotekach. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:41 W dzień św. Katarzyny (25 listopada) obchodzono tzw. katarzynki. Zabawa katarzynkowa – dziś już rzadko spotykana – bardzo przypominała andrzejkowe wróżby, lecz udział w niej brali tylko chłopcy i mężczyźni, zwłaszcza z kolejarskich rodzin, jako że św. Katarzyna jest patronką kolejarzy. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 22:46 Święta Katarzyna klucze pogubiła, Święty Jędrzej znalazł, zamknął skrzypki zaraz. Drugie przysłowie brzmiało: Święta Katarzyna, adwent zaczyna, Święty Jędrzej, jeszcze mędrzej. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 23:20 W wieczór Świętego Andrzeja dziewczęta i chłopcy pragnęli różnymi praktykami magicznymi zmusić los do wyjawienia przyszłości. Dotyczyło to głównie wróżb małżeńskich. Chłopcy przebierali się za tak zwanych Jędrzejów i odwiedzając dziewczęta wspólnie wykonywali różne praktyki wróżebne wśród nich lanie wosku przez dziurkę od klucza, rzucanie trzewiczkami przez lewe ramię, próbując różnych sztuczek tak aby trzewiczek stanął przodem do drzwi co oznaczało "wyjście z domu" czyli zamążpójście. Inne dziewczyny nasłuchiwały z której strony pies zaszczeka, gdyż to oznaczało kierunek z którego nadejdzie kawaler. Niektóre dziewczęta potrząsały pierzynką i wymawiały magiczną formułę: Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 23:21 Pierzynko trzęsa cie Święty Jędrzeju prosza cie Racz mi ty objawić Z kim byda wiek prowadzić Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 23:23 Czasami dziewczyny dotykały też płota i mówiły: Płocie, płocie trzęsa cie Powiedz mi czy wydom sie Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 23:24 Albo: Łóżko moje depcza cie Panie Boże Prosza cie Niech mi się ten przyśni Co mi mo być nojbliższy Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 23:27 Albo: Święty Jędrzeju dej znać Co się zy mnom bydzie dziać Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 11.07.14, 23:29 W celu poznania swego losu dziewczęta używały roztopionego wosku, pod talerze chowały różańce, czepki, listki a także węgiel gdyż na podstawie tych symboli wróżyły sobie jak będzie wyglądał ich dalszy los. Odpowiedz Link
madohora Re: ANDRZEJKI I KATARZYNKI 14.11.20, 20:47 Ja chcę wiedzieć co to będzie Zdejmuję buty i układam w rzędzie Przesuwam je w stronę drzwi Czy ślub jest pisany mi? Odpowiedz Link