Dodaj do ulubionych

TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR

• madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:26
      Dalsza relacja Krzysztofa Kisiela: Trafiliśmy na wydeptaną ścieżkę, którą poszliśmy w dół. W granicach w pół do pierwszej spotkałem Słowaka, gajowego, z którym przeprowadzona została bardzo dziwna rozmowa. Człowiek ten był przede wszystkim uzbrojony. Gdy do niego podbiegliśmy, zerwał z ramienia karabin i skierował w moją stronę. Spytałem więc, gdzie jestem. A on zagadnąwszy czy jesteśmy z Polski, odpowiedział, że to Czechosłowacja. Poprosiłem go aby powiedział, w którym miejscu znajduje się granica. Pokazał nam, że za „horą". A ile do najbliższej wioski? – zapytałem. Siedem kilometrów brzmiała odpowiedź. – To może pójdziemy tam? – zaproponowałem. – Nie, nie wolno. Jest zakaz. Są kary – nakazywał nam odwrót. – Ale jak trafić do granicy? – Musicie wrócić się po śladach! Stałem pod karabinem.
      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:27
        Oddajmy znów głos Markowi Jerczakowi: na chwilę zatrzymaliśmy się przy leśniczówce i zbiegliśmy w dół. W niewielkiej odległości od niej zauważyliśmy wszyscy jakiegoś człowieka. Był on ubrany w długi zielony płaszcz ortalionowy. Miał przy sobie broń z celownikiem optycznym. Cała grupa biegła w jego kierunku i w tym czasie zauważyłem, że człowiek ten zwrócił broń w naszym kierunku. Zatrzymaliśmy się przed tym człowiekiem i stanęliśmy w półkolu w odległości około 2 metrów. Trener pytał tego człowieka, gdzie w tej chwili się znajdujemy. Człowiek ten odpowiedział, że jesteśmy na terenie Czechosłowacji, w odległości około 6 km od granicy. Powiedział, że do najbliższej wioski jest około 7 kilometrów i jeżeli pójdziemy tam, to będziemy zatrzymani przez straż graniczną i zamknięci w mokrych ubraniach na 24 godziny i będziemy musieli płacić wysoką „pokutę" i dlatego też lepiej wrócić się po śladach na szczyt Pilska i iść do schroniska, z którego wyszliśmy.
        Człowiek ten mówił w języku trochę czeskim, trochę polskim, tak że jego mowa była dla nas zrozumiała. Uważam, że w tym momencie trener wystraszył się tych wszystkich konsekwencji przekroczenia granicy a zwłaszcza zatrzymania nas przez 24 godziny w mokrych ubraniach. Mówił, że to pewne zapalenie płuc. W związku z tym trener powiedział do nas: przygotujcie się teraz na najgorsze: musimy wrócić z powrotem na szczyt Pilska. Zaczęliśmy wracać po śladach.
          Dalej Krzysztof Kisiel: która to mogła być godzina? Przypuszczam, że na pewno w pół do pierwszej. Bo pamiętam, że gdy byliśmy na szczycie Pilska młodzież pytała mi się, czy zdążymy na obiad? Odpowiedziałem, że punktualnie raczej nie przyjdziemy i że spóźnimy się godzinę. Po naszych śladach wróciłem na Pilsko. W momencie wyjścia na wierzchołkowy płaskowyż sytuacja diametralnie się zmieniła.
            W górach rozpętało się istne „białe piekło". Nadciągnęła śnieżyca, gęsta mgła spowiła stoki Pilska utrudniając widoczność i poruszanie się. Ostry wiatr przenikał cienkie dresy, wkrótce też przemokły najpierw trampki, później „adidasy".
            • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:28
              Będąc zdecydowanie przekonanym, że jesteśmy w Polsce, zszedłem na tę stronę. Później okazało się, że w tym miejscu, w którym stałem granica zakręca prawie pod kątem prostym. To spowodowało, że poszedłem lekkim trawersem i... ponownie znalazłem się na stronie słowackiej. Poczęliśmy schodzić w dół.
              • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:28
                Około godz. 16.00 zaczęła się właściwa tragedia. Natrafiłem na tablicę z informacją przeciwpożarową. Napisy nie po polsku! Byliśmy znowu w Czechosłowacji! Od tego momentu nastąpiły najgorsze chwile. Zaczął mi słabnąć Leszek (Śledź). Trudno mu się szło. Chłopcy zaczęli mu pomagać. Z kolei począł tracić siły również Irek Langwerski. Dziewczęta zajęły się nim, a wszyscy chłopcy ze mną razem – Leszkiem.
                Ja musiałem przecierać szlak. Szliśmy żlebem nad potokiem. Potem cofałem się, aby w trudniejszych miejscach ułatwić drogę Leszkowi i przeprowadzać go. Cały czas rozcierałem mu dłonią twarz i starałem się nie dopuścić do zaśnięcia.
                O godz. 19.00 stanęliśmy. Leszka praktycznie już nieśliśmy. Młodzież była mała a on ważył 60 kilo. Wymościliśmy mu posłanie z kosodrzewiny i posadziłem go na nim. Wyznaczyłem dwójki, które razem ze mną rozcierały jego klatkę piersiową, nogi, dłonie, ramiona i plecy, aby utrzymać temperaturę ciała. Ale to się niestety nie udało. Zmarł gdzieś przed 21.00. Jeszcze przez pół godziny prowadziłem masaż serca i robiłem sztuczne oddychanie. A zatem wszystko, na co było nas w tych warunkach stać.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 30.05.24, 13:39
                  Dla wspinaczy, ludzi, którzy całe życie poświęcili górom, Dzień Góry stał się podwójnym świętem. Wielu z nich wita go wniebowstąpieniem.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.06.24, 19:11
                  https://img9.dmty.pl//uploads/202406/1717508075_xgunb6_600.jpg
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.06.24, 23:56
                  Jeśli serial „Forst” rozpalił w was żądzę górskich tajemnic, mamy dobrą wiadomość. W Tatrach nie brak miejsc związanych z tajemniczymi historiami. Zebraliśmy dla was listę 10 nawiedzonych, magicznych i niepokojących miejsc w Zakopanem, Tatrach i na całym Podhalu, w których włos może się zjeżyć na głowie. Jeśli lubicie zwiedzanie z dreszczykiem, sprawdźcie, jakie niesamowite opowieści wiążą się ze stolicą regionu, Doliną Kościeliską, Czerwonymi Wierchami i innymi popularnymi szlakami turystycznymi w Tatrach.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.06.24, 23:59
                  Choć może się to wydawać zaskakujące podczas spaceru po radosnych i zatłoczonych Krupówkach, Zakopane i Tatry skrywają wiele tajemnic, opuszczonych miejsc i niezwykłych opowieści, związanych z górskimi szlakami.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 00:04
                  Za jeden z najbardziej nawiedzonych obszarów w tatrach uchodzą Czerwone Wierchy, na których zaginęło wiele osób.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 00:08
                  Legenda o czarowniku z Podhala
                  Najsłynniejszym czarownikiem Podhala był Jasiek Kikla, który spędził swe niezwykłe życie częściowo gdzieś pod Bukowiną Tatrzańską, a częściowo w Turcji lub w krainie płanetników, czyli duchów, które porwały go do siebie, gdy był jeszcze bardzo mały, i nauczyły czarów.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 00:10
                  Kto odważny, może szukać po opuszczonych chałupach Bukowiny Tatrzańskiej i okolic grobu czarownika Jaśka Kikli. Jeśli znajdziecie grób na górce z dwoma krzyżami leżącymi i jednym stojącym, to pod żadnym pozorem nie przewracajcie stojącego.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 00:20
                  Od tamtego czasu raz w roku w Dolinie Kościeliskiej dochodzi do niezwykłego zdarzenia. Ciemną nocą ukazuje się młyn jakby cały ze srebra, w którym srebro mieli się niczym mąka na chleb. O północy ze młyna wychodzi sam młynarz, którzy bierze garść czystego srebra i ciska ją w las, a gdy ciśnie, na czarnym niebie pojawiają się nagle gwiazdy
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.07.24, 19:10
                    Mam mieszane uczucia co tego "wyczynu". Dla zaspokojenia własnych ambicji naraża się na niebezpieczeństwo innych. Bo nikt jeszcze tego nie zrobił.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.09.24, 17:12
                      Zniknięcie Marco Siffrediego
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.09.24, 17:17

Marco Siffredi (22 May 1979 – September 8, 2002)
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.09.24, 17:22

Snowboardzista z Everestu znika przy drugiej próbie
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.09.24, 23:30
                        https://img23.demotywatoryfb.pl//uploads/202409/1726501594_0ixo6k_600.jpg
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 27.09.24, 16:05
                      SZLAK W BESKIDACH PODBIJA SERCA TURYSTÓW - Interia - 27.09.2024
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 27.09.24, 21:42
                      14 listopada 1963 roku podmorski wulkan położony około 32 kilometry na południe od Islandii wybuchł. Zaczęło się od charakterystycznego zapachu siarki. Woń dotarła do kutrów rybackich jeszcze w nocy. Potem doszło do eksplozji. Nie była ona jednak szczególnie spektakularna. W niebo wyrzucony został pył, żwir, iskry i lawa. Ziemia się zatrzęsła, a kutrami rybackimi zakołysały gwałtownie fale. Jednak opisywane zjawiska nie ustały po kilku godzinach ani nawet dniach. Erupcja trwała prawie cztery lata! Zakończyła się 5 czerwca 1967 roku.
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 17.07.25, 17:33
                        https://img23.demotywatoryfb.pl//uploads/202507/1752766109_gwrwci_600.jpg
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 17.07.25, 21:13
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 20.07.25, 12:25
                        SŁOWACKIE TATRY. PUSTKI NA SZLAKACH I PIĘKNE WIDOKI - Interia - 20.07.2025
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.07.25, 16:11
                        TYDZIEŃ KULTURY BESKIDZKIEJ - www.tvp.pl - 26.07.2025
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 27.09.24, 21:47
                      Jedną z nielicznych osób, która miała szansę odwiedzić wyspę Surtsey nie raz, lecz dziesiątki razy jest Borgthor Magnússon. Ten emerytowany już naukowiec z Islandii wnikliwie analizował, w jaki sposób przedstawiciele fauny i flory rozwijają się na ziemi pokrytej popiołem i w jakie interakcje wchodzą. Wszak niewiele jest już takich miejsc na świecie, w które człowiek ingerowałby w tak niewielkim stopniu.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 27.09.24, 21:49
                      Obserwowanie aktywności wulkanicznej pozwoliło stworzyć ich prosty podział:
                      • wygasłe - nie przejawiają żadnej aktywności; jednym z nich jest stożek wulkaniczny Ostrzyca, znajdujący się na Pogórzu Kaczawskim.
                      • czynne - na Ziemi jest prawie 500 czynnych wulkanów, w tym te najbardziej znane: Etna oraz Wezuwiusz.
                      • drzemiące - wulkany aktywne, ale pozostające w stanie uśpienia, trwającego nawet kilka tysięcy lat.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 27.09.24, 21:50
                      Ojos del Salado

Z kolei Ojos del Salado (czyli Oczy Słonej Góry), nieczynny wulkan, jest najwyższą górą w Chile oraz trzecim co do wielkości szczytem Ameryki Południowej. Jego imponująca wysokość wynosi 6893 metry.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 28.09.24, 16:35
                      Chciałoby się powiedzieć idiotki, bo głupoty nic nie usprawiedliwia
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 02.10.24, 16:00
                      Zdecydowanie Masyw Tamu, to jedna z największych struktur wulkanicznych na świecie. Wulkan położony jest na płaskowyżu Shatsky Rise, na północno-zachodnim Pacyfiku, około 1600 kilometrów od Kraju Kwitnącej Wiśni. Jego powierzchnia wynosi prawie 311 000 kilometrów kwadratowych, co oznacza, że rozmiarem dogania Polskę z wynikiem 322 575.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 02.10.24, 16:01
                      Choć początkowo, w 2013 roku, w czasopiśmie Nature Geoscience uznano go za największy pojedynczy wulkan tarczowy na świecie, większy niż Mauna Loa, późniejsze badania to podważyły. Wcześniej sądzono, że uformował się w wyniku erupcji centralnej plamy magmowej, podobnie jak wulkany tarczowe, jednak nowe dane sugerują, że Masyw Tamu powstał w wyniku procesów zachodzących w grzbiecie śródoceanicznym, gdzie płyty tektoniczne oddzielają się, tworząc nową skorupę oceaniczną.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.10.24, 19:24
                      Indeks Eksplozywności Wulkanicznej (VEI) osiągnął wtedy szóstkę. Taka erupcja zdarza się na naszej planecie średnio raz na pokolenie. Wulkan wyprodukował kilkadziesiąt kilometrów sześciennych popiołów i pumeksu, które wzniosły się na wysokość niemal 20 kilometrów, a następnie rozprzestrzeniły się niemal po całej Europie, od Skandynawii aż po Włochy.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.10.24, 19:25
                      Jest popularnym miejscem wypoczynku dla okolicznych mieszkańców, którzy pływają po akwenie łódkami i wędkują. Jednak naukowcy ostrzegają, lepiej w nim nie pływać, bo w pobliżu południowo-wschodniego brzegu odnotowano wydobywające się z dna krateru bąbelki dwutlenku węgla.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.10.24, 19:26
                      Ich coraz płytsza lokalizacja oznacza, że magma wędruje systematycznie ku powierzchni. Komora magmowa jest położona stosunkowo płytko, od 5 do 8 kilometrów pod powierzchnią i ma objętość niecałych 7 kilometrów sześciennych.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.10.24, 19:27
                      Tego typu superwulkany potrafią zmieniać klimat, przynosząc ochłodzenie i zabijając wszelkie życie. Z podobną siłą w 1991 roku wybuchł wulkan Pinatubo na Filipinach oraz w 1883 roku Krakatau na Indonezji. Do atmosfery trafiło 20 milionów ton dwutlenku siarki i miliony ton popiołów. Doszło do kilkuletniego ochłodzenia klimatu. Średnia temperatura spadła o około 0,5 stopnia.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.10.24, 19:28
                      Zniszczenia są olbrzymie. Podmyciu uległy drogi, runęły mosty i kładki, zawaliło się ponad tysiąc domów i 10 hoteli. Największe szkody są na wybrzeżach. Ludzie ginęli podczas imprez organizowanych na plaży, gdy tsunami wdarło się na ląd z prędkością nawet kilkuset kilometrów na godzinę.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 03.08.25, 20:44
                      https://img2.dmty.pl//uploads/202508/gallery_1754238518_84877.jpg
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 03.08.25, 20:46
                      https://img27.demotywatoryfb.pl//uploads/202508/gallery_1754238518_153212.jpg
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 03.08.25, 20:49
                      https://img24.dmty.pl//uploads/202508/gallery_1754238517_8397.jpg
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 03.08.25, 20:52
                      https://img13.demotywatoryfb.pl//uploads/202508/gallery_1754238517_993453.jpg
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.08.25, 22:15

• madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.08.25, 22:18
                      W XIX wieku zainteresowanie masywem zaczęło wzrastać. 7 sierpnia 1807 roku ruszyła z Partenkirchen pierwsza udokumentowana ekspedycja w kierunku szczytu. W skład ekipy wchodzili: François Gabriel Graf von Bray, Prezes Ratyzbońskiego Towarzystwa Botanicznego, botanik Kaspar Graf von Sternberg, profesor Charles François Duval, generał Reinhard Friedrich Freiherr von Werneck i dwunastu pomocników, w tym tragarze i przewodnicy. Celem ekspedycji było ustalanie biegu i zmian temperatury górskiej rzeki Partnach aż do jej źródeł na zachodnim końcu Doliny Rein oraz opis flory regionu. Pomimo że członkowie ekspedycji działali w odległości około 4 km od szczytu, w sprawozdaniu Grafa Braysa nie ma o nim żadnej wzmianki.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.08.25, 22:22

• madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.08.25, 22:26
                      Dolne partie masywu porastają lasy iglaste z przewagą świerków i sosen. Na dużych wysokościach rozciąga się trawiasty płaskowyż. Znaczną część masywu zajmuje Obszar Chronionego Krajobrazu Witosza (Nature Park Vitosha)
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.07.24, 21:40
                    Dzięki tym narzędziom naukowcy są w stanie przewidzieć erupcję z wyprzedzeniem, co umożliwia władzom podjęcie odpowiednich działań, na czele z ewakuacją.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.07.24, 13:48
                    Lawina błotna to jedno z wielu zagrożeń, na jakie narażeni są turyści w górach. Gwałtowne ulewy i burze mogą powodować osuwanie się mas ziemi, skał i błota, niszcząc szlaki i stwarzając śmiertelne niebezpieczeństwo. Turyści mogą zostać uwięzieni lub odcięci od drogi powrotnej. Lawiny błotne mogą niszczyć schrony i szałasy, jak miało to miejsce w Tatrach Bielskich.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.07.24, 13:49
                    W tej chwili nie wiadomo, czy szkody, jakie wyrządziła lawina, będą skutkowały zamknięciem lub wyłączeniem części szlaków z użytkowania choćby na pewien czas. Z pewnością należy jednak zastanowić się poważnie nad wędrówką w tej części Tatr.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.24, 17:41
                    Ten superwulkan znajduje się mniej więcej 50 kilometrów na południowy zachód od Pietropawłowska Kamczackiego. To jedno z najbardziej fascynujących i jednocześnie niepokojących odkryć geologicznych ostatnich dekad. Odkryty w 2006 roku, nie przypomina tradycyjnego wulkanu, jaki znamy z podręczników czy filmów dokumentalnych. Jego niezwykła struktura to efekt wielowiekowej aktywności geologicznej regionu.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.24, 17:42
                    Co gorsza, skala możliwej erupcji przeraża: mogłaby przewyższyć siłą wszystkie znane nam historyczne wybuchy wulkanów. Skutki takiego wydarzenia byłyby odczuwalne nie tylko w bezpośrednim sąsiedztwie Kamczatki, ale na całym globie!
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.24, 17:43
                    Kolejnym, bardziej długofalowym skutkiem erupcji Karymszyny mogłyby być zmiany klimatyczne. Ogromne ilości gazów i pyłów wyrzuconych do atmosfery mogłyby doprowadzić do zjawiska znanego jako „zima wulkaniczna". Polegałoby ono na znacznym ochłodzeniu klimatu w skali globalnej, co miałoby katastrofalne skutki dla rolnictwa, nie tylko w Polsce, ale na całym świecie. To prosta droga do niedoborów żywności, wzrostów cen i potencjalnych kryzysów lub wojen.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.24, 17:46
                    Równolegle prowadzone są prace nad systemami wczesnego ostrzegania. Ich celem jest zapewnienie jak najdłuższego czasu reakcji w przypadku rozpoczęcia erupcji. Takie systemy mogłyby umożliwić ewakuację zagrożonych obszarów i podjęcie działań mających na celu minimalizację skutków katastrofy. Dla Polski oznaczałoby to możliwość wcześniejszego przygotowania się na potencjalne zakłócenia w ruchu lotniczym czy zmiany klimatyczne.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.10.24, 22:02
                      Kaldera tego wulkanu znajdującego się na indonezyjskiej Sumatrze, jest najbardziej rozległą na świecie. Wypełnia ją największe jezioro w kraju o długości 100 km, szerokości 30 km i głębokości 505 m. Ze względu na swoje rozmiary, traktowane jest przez miejscową ludność, która z niego żyje, niemal jak morze.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.10.24, 22:05
                      Magma zebrana jest obecnie na głębokości od 20 do 100 kilometrów pod powierzchnią ziemi i grozi gigantyczną erupcją. Bez odpowiedzi pozostaje tylko pytanie, kiedy ona nastąpi. Superwulkany, podobnie jak upadki planetoid, są obecnie największym zagrożeniem dla życia na Ziemi. Z badań archeologicznych wiemy, że w przeszłości doszło do nich przynajmniej kilkukrotnie. Za każdym razem siały olbrzymie spustoszenie, zmieniając losy gatunków.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.24, 17:48
                    Warto również zwrócić uwagę na zmiany w przepływie strumieni i potoków górskich. Jeśli zauważymy, że woda staje się mętna i niesie ze sobą więcej osadów niż zwykle, może to świadczyć o erozji zboczy i zwiększonym ryzyku lawiny błotnej.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.07.24, 17:50
                    Pierwszą i najważniejszą zasadą jest natychmiastowa ewakuacja z zagrożonego obszaru. Nie należy tracić czasu na pakowanie się czy zabezpieczanie mienia - liczy się każda sekunda.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.07.24, 15:28
                    NOWY ZWYCZAJ W GÓRACH. TOPR APELUJE O ROZSĄDEK - Gazeta - 18.07.2024
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.07.24, 18:43
                    Taal ma długą historię erupcji, które niosły ze sobą poważne konsekwencje. Najtragiczniejsza miała miejsce w 1911 roku, kiedy to zginęło ponad 1300 osób. Wulkan wybuchał wielokrotnie w XX i XXI wieku, a jego ostatnia większa aktywność miała miejsce w 2020 roku, kiedy to erupcja spowodowała ewakuację tysięcy mieszkańców oraz poważne zniszczenia w okolicznych miejscowościach.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.07.24, 18:44
                    Nie ulega żadnej wątpliwości, że ten mikrus wymaga ciągłego monitorowania i gotowości służb w razie ewentualnego wybuchu. Bo ten może sporo namieszać nie tylko w regionie, ale i na całym świecie.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 20.10.24, 12:23
                      TATRY. NIE DAJ SIĘ ZWIEŚĆ POGODZIE - Interia - 20.10.2024
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.09.25, 14:42
                        NAJSTARSI GÓRALE NIE PAMIĘTAJĄ TAKICH TŁUMÓW - Wyborcza - 23.09.2025
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.09.25, 19:14
                        ...
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.09.25, 14:04
                        NIESAMOWITY WYCZYN W HIMALAJACH - Gazeta - 25.09.2025
                      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 05.10.25, 13:58
                        Jakiś czas temu czytałam przepowiednie - jak chłopak (to była młoda osoba) sam o sobie powiedział:
                        - A kto by tam słuchał wsiowego głupka
                        A ten wsiowy głupek przewidział to co się teraz dzieje w kościele. I on mówił o tym wulkanie. Podawał nawet nazwę - ale takiej jak on podawał nie udało mi się znaleźć.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.10.24, 17:29
                      Po dziesiątkach lat drzemki wybuchł największy wulkan na naszej planecie, wyższy nawet od Mount Everestu. Spłynęły potoki lawy.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.10.24, 17:30
                      Stało się to już po raz 33 od 1843 roku, kiedy miała miejsce jego pierwsza udokumentowana erupcja. Po zboczach wulkanicznych spłynęły potoki lawy, które zaczęły się zbliżać do osad ludzkich, ale na szczęście do nich nie dotarły.
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.10.24, 17:08
                      To się na nich zemści.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.07.24, 20:00
                    Lato to i wysyp wariatów
                    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.10.24, 19:00
                      Całość zjawiska Widmo Brockenu zaczerpnęło swoją nazwę od szczytu Brocken w górach Harz w środkowych Niemczech, gdzie Johann Silberschlag w 1780 roku zjawisko to po raz pierwszy opisał. Mimo, że upłynęło już przeszło 240 lat, to jednak przesąd wciąż pobudza wyobraźnię.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.10.24, 22:03
                    To wystarczyło, aby powstała olbrzymia dziura ozonowa. Promienie ultrafioletowe bez problemu przenikały do powierzchni ziemi. W ciągu zaledwie 15 minut u ludzi znajdujących się na wolnym powietrzu mogły spowodować uszkodzenie wzroku i poparzenia słoneczne.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.10.24, 22:04
                    Cieplejsze, pozbawione dostatecznych ilości tlenu, masy wody zaczęły się unosić ku powierzchni i zaduszać ryby. Miejscowa ludność obawia się, że może to być zapowiedź zbliżającej się erupcji superwulkanu.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.10.24, 21:20
                    Ich zadaniem jest monitorowanie bieżącej temperatury, ale również innych parametrów pogodowych. Są to najzimniejsze miejsca w Tatrach, w których podczas największych zimowych fal mrozów temperatura może spadać nawet do minus 50 stopni, zupełnie jak na Syberii.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.10.24, 21:21
                    Nawet w środku lata w Mułowym Kotle można liczyć co najwyżej na 9 godzin usłonecznienia. Dla porównania w naszych miejscowościach jest to nawet 16-17 godzin. Dzięki temu tatrzańskie kotły bardzo często notują najniższe minimalne i maksymalne temperatury powietrza w naszym kraju.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.10.24, 21:48
                    Swoją wycieczkę najlepiej rozpocząć od najbardziej malowniczego wygasłego wulkanu w naszym kraju, a dokładniej od tego, co po nim pozostało. Mowa o Ostrzycy, bo tak nazywa się najwyższy wulkan tarczowy w Polsce.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.10.24, 21:49
                    Najczęściej skałę tę można spotkać właśnie w Górach Kaczawskich. Skały je budujące powstały aż pół miliarda lat temu w czasie tzw. orogenezy kaledońskiej, co czyni je jednymi z najstarszych gór w Polsce i zarazem na świecie. Geolodzy doszukali się tam śladów aż trzech okresów intensywnej aktywności wulkanicznej
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.10.24, 21:50
                    W regionie warto też dokładniej przyjrzeć się innym wygasłym wulkanom, w tym Wilczej Górze czy Czartowskiej Skale. Można do nich dotrzeć szlakiem spacerowym ze Złotoryi. Nie obawiajmy się wyprawy na rodzime wulkany podczas kolorowej jesieni. Odkrywajmy tajemnice polskiej ziemi i zachwycajmy się jej skarbami.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.10.24, 20:17
                    DWIE ATRAKCJE PRZYGOTOWANO NA SZYNDZIELNI - Radio Katowice - 19.10.2024
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.10.24, 19:30
                    Nie przypomina on tradycyjnego wulkanu, ponieważ dawno temu został on zdeformowany na skutek działalności lawy z sąsiednich wulkanów. Płaska kaldera o rozmiarach 25 na 15 kilometrów wciąż skrywa w sobie ciepłą lawę. To oznacza, że wulkan jedynie drzemie, a nie jest całkowicie wygasły.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.10.24, 19:33
                    O tym, jak niebezpieczne są syberyjskie wulkany, świadczy katastrofalne zdarzenie, do którego doszło 250 milionów lat temu, a które określono mianem wielkiego wymierania permsko-triasowego. Masowa erupcja syberyjskich wulkanów spowodowała zagładę aż 96 procent gatunków morskich, a także 73 procent gatunków kręgowców lądowych i 83 procent gatunków owadów.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 28.10.24, 18:08
                    Pieniny już na początku dwudziestego wieku zostały określone najosobliwszymi i najbardziej fascynującymi zjawiskami geologicznymi na całej Ziemi. Skały je budujące powstały na dnie mórz w kilku epokach geologicznych. Efektem tego jest bardzo zróżnicowany krajobraz z głęboko wciętymi skałami tworzącymi 15 wąwozów i przełomów.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 09.08.25, 22:34
                    Rzeźba Rodopów jest bardzo urozmaicona, głównie wskutek aktywności tektonicznej w trzeciorzędzie. Pasmo składa się z gnejsów i wapieni, na zachodzie również z granitów, miejscami spotyka się skały magmowe i andezyty oraz piaskowce. Występują zjawiska krasowe. Rodopy Zachodnie składają się z szeregu masywów oddzielonych głębokimi dolinami rzecznymi. Rodopy Wschodnie mają raczej charakter płaskowyżu bądź pogórza.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 11:00
                  Jeszcze przed wojną po podhalańskich lasach grasował ze swoją bandą Andrzej Szczerba-Bazaliński. Był łotr i złodziej, mający na koncie kilkadziesiąt włamań. W końcu Bazaliński zaczął mordować, tak że bało się go całe Podhale i nazywało wampirem lub postrachem z gór. Bazaliński ukrywał się w tatrzańskich ostępach i policja miała wielkie trudności ze schwytaniem go. W końcu jednak sztuka się udała. W 1934 r. Bazaliński został pojmany, osadzony w areszcie w Nowym Sączu, skazany na śmierć i powieszony.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 11:19
                  Sam budynek został wzniesiony na stokach wzgórza Antałówka ok. 1912 r. Początkowo był to luksusowy pensjonat, który w latach 20. XX w. został przekształcony w Sanatorium Chorób Płuc i Gruźlicy Związku Pracowników Poczt, Telegrafów i Telefonów. Na ten okres przypadają czasy świetności „Sanato”, kiedy wypoczywali w nim kuracjusze z całej Polski.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 11:25
                  Dziś mit pensjonatu „Sanato”, który nadal niszczeje na zboczach Antałówki, żyje głównie dzięki powieści „Sanato” Marcina Szczygielskiego. Autor zainspirował się pamiętnikiem Niny Ostromęckiej i stworzył wokół pensjonatu fikcyjną fabułę z gatunku historycznego thrillera.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.06.24, 11:32
                  Gdzieś w grotach pod Giewontem ma spoczywać na wieki zaklęta armia śpiących rycerzy wraz ze swoim królem. Armia czeka na moment, gdy przeleje się czara goryczy i krzywd na świecie – wtedy wyjdzie spod Giewontu i położy kres złu.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.06.24, 20:25
                  W USA na uwagę zasługuje Mount St. Helens w stanie Waszyngton. Choć jego erupcja w 1980 roku przeszła do historii jako jedna z najbardziej niszczycielskich w XX wieku, obecnie wulkan jest intensywnie monitorowany i udostępniony do zwiedzania. Tamtejsze centrum turystyczne ma nawet specjalne platformy widokowe, z których można obserwować krater i ślady potężnej erupcji sprzed lat.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.06.24, 20:27
                  W Islandii, kraju słynącym z aktywności wulkanicznej, na szczególną uwagę zasługuje Eyjafjallajökull. Choć jego erupcja w 2010 roku sparaliżowała ruch lotniczy nad Europą, obecnie można go bezpiecznie zwiedzać.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 02.07.24, 19:17
                  Warto zwrócić uwagę na plecaki ze wbudowanym pokrowcem przeciwdeszczowym. Pogoda w górach bywa kapryśna, a mokry ekwipunek to ostatnia rzecz, jakiej potrzebujemy.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 22.08.24, 18:10
                    Na liście kilku norweskich wulkanów zdecydowana większość jest wygasła i nie stanowi zagrożenia dla mieszkańców. Jest jednak wyjątek.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.08.24, 19:34
                    Teraz wulkan Toba nie śpi snem głębokim. Już w 2013 roku geolodzy opisali na łamach „Jakarta Post”, że komora magmowa na głębokości 20-100 kilometrów jest pełna. W 2016 i 2018 roku wyłowiono natomiast z jeziora Danau Toba (powstało po zapadnięciu wulkanu) masę śniętych ryb, które udusiły się przez wypieranie tlenu ku górze w zbyt ciepłej wodzie, podgrzewanej od dołu przez magmę.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.08.24, 19:36
                    Z kolei na Islandii odnotowano w ostatnich latach wstrząsy pod lodowcem Myrdalsjökull. Dokładnie tam, gdzie znajduje się wulkan Katli. Jego wybuch w 536 roku mógł zakończyć całą starożytną cywilizację. Jeśli obudzi się teraz i wystrzeli lawę, roztopi ogromną czapę lodową o powierzchni Warszawy. To z kolei doprowadzi do powodzi dramatycznej w skutkach.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 23.02.25, 20:53
                    ZAWODY RETRO ODBYŁY SIĘ W ISTEBNEJ - Radio Katowice - 23.02.2025
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 02.07.24, 19:18
                  Ta stworzona przez GOPR aplikacja umożliwia szybkie wezwanie pomocy i precyzyjne zlokalizowanie poszkodowanego, co w górach może mieć kluczowe znaczenie. Warto również zaopatrzyć się w powerbank: długie wycieczki mogą wyczerpać baterię telefonu szybciej, niż się spodziewamy.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 02.07.24, 19:20
                  Warto również wspomnieć o kijkach trekkingowych, które w ostatnich latach zyskały na popularności. Korzystanie z nich może realnie zmniejszyć obciążenie stawów, co na długich trasach jest absolutnie kluczowe.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:46
                  Blisko 1000 strażaków bierze udział w weekend w wyjątkowej akcji. Mundurowi w swoim wyposażeniu, z kasakami na głowie i plecakami wchodzą na Śnieżkę, najwyższy szczyt w Karkonoszach, aby wesprzeć chorych na nowotwory krwi.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:50
                  NAJNIEBEZPIECZNIEJSZE SZLAKI W POLSKICH GÓRACH - www.twojapogoda.pl - 06.07.2024
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:51
                  Orla Perć wymaga nie tylko doskonałej kondycji fizycznej, ale przede wszystkim doświadczenia w poruszaniu się w terenie wysokogórskim. Ekspozycja na wielu odcinkach jest ogromna, a możliwość upadku z dużej wysokości stanowi realne zagrożenie. Dodatkowo, zmienne warunki pogodowe, często występujące w Tatrach, mogą znacznie utrudnić wędrówkę.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.09.24, 16:06
                    Mieszkańcy Sitka już od lat żyją w strachu przed niszczycielską siłą. W 2022 roku wulkan doświadczył kilku trzęsień ziemi, co od razu wzbudziło czujność naukowców. Już wtedy przedstawili oni zmiany w strukturze niebezpiecznego giganta, spowodowane podnoszeniem się lawy. Ale to nie wszystko. Po dokładniejszej analizie okazało się, że poziom magmy podnosi się z tempem ok. 9 centymetrów na rok od co najmniej 2018 roku.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:53
                  Wyzwaniem na szlaku na Rysy są również zmienne warunki atmosferyczne. Nawet w środku lata na szczycie może panować zimowa aura, z silnym wiatrem i opadami śniegu. Nagłe załamanie pogody może znacznie utrudnić orientację w terenie i bezpieczne zejście.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:54
                  Dodatkowym czynnikiem ryzyka na Babiej Górze są gwałtowne zmiany pogody. Szczyt często spowity jest mgłą, co znacznie utrudnia orientację w terenie. Silne wiatry, które nierzadko występują w tym rejonie, mogą dodatkowo zwiększać trudność przejścia eksponowanych odcinków szlaku.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:55
                  Szlak na Giewont: popularna, ale zdradliwa trasa

Giewont, charakterystyczny szczyt z krzyżem, górujący nad Zakopanem, jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych symboli polskich Tatr. Jednak mimo swojej popularności, szlak na ten szczyt należy umieścić w gronie najbardziej niebezpiecznych w Tatrach, szczególnie ze względu na dużą liczbę turystów i trudne warunki terenowe.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.07.24, 17:57
                  Dodatkowym zagrożeniem są nagłe zmiany pogody, charakterystyczne dla Tatr. Szczyt Giewontu jest szczególnie narażony na uderzenia piorunów podczas burz, co w przeszłości prowadziło do wypadków. Dlatego też niezwykle ważne jest śledzenie prognoz pogody i rezygnacja z wejścia w przypadku ryzyka burzy.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.08.24, 21:32
                  Wcześniejsze ekspedycje były z kolei nieudane, nie tylko z powodów politycznych. Chodzi przede wszystkim o brak odpowiednio opracowanych map, co znacznie utrudnia wytyczenie ścieżki i znalezienie rzeczywistego wierzchołka.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.08.24, 21:34
                  Ten należący do Himalajów szczyt jest opisywany jako ściana lodu o nachyleniu 60 stopni, co właściwie obecnie uniemożliwia jego zdobycie. Nie wszystkim chętnym udało się też uzyskać pozwolenie na rozpoczęcie ekspedycji.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.08.24, 20:49
                  A tak na poważnie kto w taką pogodę wybiera się w góry i jeszcze kolejką. Alerty sobie a ludzie sobie.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.08.24, 21:39
                  W tym roku zanotowano na Polach Flegrejskich niepokojące silne wstrząsy. Takie, które nie nawiedzały tych regionów od czterdziestu lat. Są też częstsze. Słusznie wzbudzają one niepokój. Oznaczają bowiem, że magma zbliża się do powierzchni, zwiększając swoje ciśnienie - wulkan w każdej chwili może się obudzić, doprowadzając do katastrofy nie tylko w rejonie włoskiego Neapolu, ale znacznej części Europy
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.08.24, 21:40
                  Pomimo ruchów sejsmicznych odnotowywanych na obszarze Pól Flegrejskich, pełna erupcja jest mało prawdopodobna w najbliższej przyszłości. Nic nie wskazuje też na to, że będzie to katastrofa na skalę globalną, Należy się raczej spodziewać kilku mniejszych erupcji, które poprzedzą wyrzuty pary.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.08.24, 22:10
                  Wyspa jest celem wielu turystów, słynie bowiem ze swojej zachwycającej flory, ciekawych plaż i czystej wody. Można tam się natknąć na egzotyczne zwierzęta. To także świetny kierunek dla nurków. Czy dobry okres może przerwać aktywność sejsmiczna?
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 21.08.24, 22:11
                  Jak powstał Fani Maoré? Według naukowców, w astenosferze, części górnych warstw płaszcza ziemskiego, zgromadziła się znaczna ilość magmy. Ruchy tektoniczne mogły doprowadzić do tego, że zmierzała ona w górę skorupy ziemskiej, a to doprowadzało do szeregu trzęsień ziemi. Gdy materiał ten przedostał się na morskie dno, powstał wulkan. Jego erupcja trwała trzy lata i uwolniła co najmniej 6 kilometrów sześciennych lawy. Co ciekawe, ilość magmy była tak duża, że podczas podwodnej erupcji Majotta przesunęła się o 24 centymetry na wschód i zapadła na 19 centymetrów.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 22.08.24, 18:11
                  Miała ona miejsce 6 stycznia 1985 roku. Wydarzenie nie pozostało bez konsekwencji. W wyniku wybuchu uwolnionych zostało 7 milionów metrów sześciennych magmy. Doszło do trzęsienia ziemi o sile pięciu stopni w skali Richtera.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 22.08.24, 18:13
                  To nie znaczy, że nie działalność Beerenberga zostałaby nieodczuta. W zasadzie dotknęłaby ona nas wszystkich! Pamiętamy bowiem, jak podobne wydarzenia (choćby właśnie w Islandii) wpływają na transport lotniczy. Należy przypuszczać, że podróże samolotami w Europie byłyby bardzo utrudnione, gdyby gigant obudził się z drzemki.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.08.24, 15:12
                  PRZYJEŻDŻALI W GÓRY I NISZCZYLI ROŚLINNOŚĆ. TO KONIEC - Interia - 26.08.2024
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.08.24, 19:34
                  Co się stanie, gdy wybuchnie wulkan pod Polami Flegrejskimi?

Pola Flegrejskie (Campi Flegri) to kaldera, czyli przestrzeń powstała po zapadnięciu szczytu wulkanu. Teraz mieszkają tam ludzie, ale 30-40 tysięcy lat temu erupcja wulkanu, była tak silna, że doprowadziła do zagłady neandertalczyka.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 04.09.24, 16:05
                  Przede wszystkim niepokój wzbudzają rosnące parametry satelitarne oraz radiowe, które wskazują na wybrzuszenia pojawiające się nieopodal olbrzyma. Jednak to nie wszystko. Pojawił się także bulgoczący gaz. Magma dostała się do systemu wulkanu na głębokości około sześciu mil. Natomiast nie zauważono żadnych dymów unoszących się ze stożka Mount Edgecumbe ani pyłów wulkanicznych.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 12:54
                  Gdy znajdujący się tam metan w wyniku działania ciśnienia zmierza ku górnym warstwom skorupy ziemskiej, miesza się z wodami podziemnymi. Gdy powstała mieszanina dociera do powierzchni dochodzi do erupcji. Wydobywa się wówczas błotnista substancja zawierająca wodę, piasek, gaz oraz ił.
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.05.25, 21:04
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 12:56
                  🌋wyrzucane przez nie materiały mają znacznie niższą temperaturę niż wulkaniczna lawa;
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 12:57
                  Wulkany błotne są też jedną z wielkich atrakcji turystycznych Azerbejdżanu. To prawdziwy raj dla amatorów tego typu ciekawostek. W tym państwie w Azji Centralnej występuje kilkaset takich struktur, być może nawet połowa wszystkich na świecie! Jeśli planujesz zwiedzić ten kraj i chciałbyś zobaczyć wulkany błotne, mamy dobrą wiadomość. W stolicy państwa, Baku, łatwo można wykupić wycieczki do oddalonego o kilkadziesiąt kilometrów stanowiska pełnego tych geologicznych formacji.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 12:59
                  Najzimniejszy wulkan świata. Wyrzuca z siebie „zimną” lawę
                  Afryka jest pełna miejsc absolutnie wyjątkowych, ale to jest absolutny ewenement. Jest ostatnim przedstawicielem swojego „gatunku” na Ziemi. Obserwował początki ludzkości. Dla lokalnych ludów to miejsce święte. Oto „najzimniejszy wulkan świata”, czyli Ol Doinyo Lengai. Czy wkrótce dojdzie do jego kolejnej erupcji?
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 13:00
                  W ponad połowie lawa wypływająca z Ol Doinyo Lengai składa się z węglanów sodu i potasu, ma także inne właściwości. Na przykład podczas erupcji osiąga stosunkowo niską temperaturę, około 510 stopni Celsjusza. Jest ona więc, w porównaniu z przekraczającą 1000 stopni Celsjusza lawą bazaltową, relatywnie „zimna”. Stąd miano „najzimniejszego wulkanu świata”.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 13:01
                  W związku z działalnością wulkanu pojawiły się też apele o tanzańskich władz, by ograniczyć możliwości zwiedzania miejsca.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 06.09.24, 13:03
                  https://media.tenor.com/uZKSviRyY64AAAAM/volcano-eruption.gif
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.05.25, 15:38
                    CZECH POSZEDŁ Z DZIEĆMI W GÓRY. URATOWAŁ GO POLAK - Gazeta - 14.05.2025
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.25, 22:57
                    PRZERAŻAJĄCE TAJEMNICE ALP WYCHODZĄ NA JAW - Onet - 18.05.2025
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 20.05.25, 13:25
                    WYGASŁE WULKANY BUDZĄ SIĘ DO ŻYCIA - www.twojapogoda.pl - 20.05.2025
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 02.06.25, 00:39
                    TURYSTA ZGINĄŁ W TATRACH - www.polsatnews.pl - 02.06.2025
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 10.06.25, 14:42
                    NIEDŹWIEDŹ ZRZUCIŁ MĘŻCZYZNĘ W PRZEPAŚĆ - Interia - 10.06.2025
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.06.25, 21:09
                    Widok na Równicę
                  • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 14.06.25, 21:11
                    Droga i widoki z Czanrtorii
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.09.24, 18:31
                  Jak to możliwe, że wybuch trwał tak długo, a ilość całej wydobytej magmy to nawet 42 miliardy ton? Laki to wulkan szczelinowy o długości ok. 25 kilometrów, a lawa wypływała z ciągu aż 130 kraterów Lakagigar.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.09.24, 18:33
                  To wszystko spowodowało przede wszystkim problemy z wegetacją roślin. A stąd już tylko o krok od głodu i skrajnego ubóstwa, które przyczyniły się do śmierci kolejnych setek tysięcy ludzi.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.09.24, 18:36
                  Plamy gorąca znajdują się także między innymi pod Islandią, pod Yellowstone. Pamiętajmy także, że niewiele mniejszy wulkan Mauna Loa, który także znajduje się na Hawajach, to wulkan czynny. Ostatnia jego erupcja nastąpiła w 2022 roku.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.09.24, 17:00
                  W czerwcu 1999 r. dokonał drugiego w historii zjazdu ze ściany Nant-Blanc na Aiguille Verte i pierwszego na snowboardzie, po zjeździe na nartach Jean-Marca Boivina w 1989 r. Później w tym samym sezonie udał się w Himalaje i dokonał pierwszego zjazdu na snowboardzie z Dorje Lhakpa (6988 metrów). Zjazd Siffrediego z góry trwał około 3000 stóp, w tym obszary o nachyleniu 55 stopni. Ukończył ten wyczyn bez użycia dodatkowego tlenu.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.09.24, 17:03
                  Na początku sierpnia 2002 roku Siffredi wyruszył do Nepalu , zamierzając wykonać pierwszy zjazd snowboardowy z Everestu wzdłuż Hornbein Couloir . Był już późny sezon na zdobywanie Everestu, ale Siffredi miał nadzieję, że przejście będzie miało więcej śniegu. 10 sierpnia opuścił Kathmandu z trzema Szerpami (Phurba, Pa Nuru i Da Tenzing), docierając do obozu bazowego w Tybecie 14 sierpnia. 7 września grupa dotarła do zaawansowanego pola na wysokości 8300 metrów (27 200 stóp). 8 września 2002 roku Siffredi i Szerpowie dotarli na szczyt o 14:10. Jednak według Phurby Tashi , Siffredi nie wykazał entuzjazmu dla tego osiągnięcia, komentując, że był „zmęczony, zmęczony... za dużo wspinaczki...” Wspinaczka zajęła 13 godzin.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.02.25, 10:40
                  Duch Gór to legendarny władca Karkonoszy, tajemniczy wędrowiec wspominany od wieków w legendach polskich (Duch Gór, Karkonosz, Liczyrzepa, Sowiduch), czeskich (Krakonoš, Pan Jan, Dominus Johannes) i niemieckich (Rübezahl, Berggeist). Różni badacze łączą jego postać z takimi bogami północnej Europy jak Cernunnos, Odyn i Świętowit. Warto pamiętać, że to na karkonoskim Duchu Gór przede wszystkim wzorował się J.R.R. Tolkien tworząc słynną postać czarodzieja Gandalfa (o czym więcej poniżej). Oczywiście sam archetyp tajemniczego przewodnika, często związanego z mitycznym jeleniem, a co paradoksalne zwodniczego lub niepewnego swojej drogi, jest typowy dla wielu mitologii, w tym indoeuropejskich. Zbieżną z Duchem Gór jest na przykład postać Veinemeinena z Kalevali - fińskiej mitologii narodowej.
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 07.03.25, 18:57
                  Karkonosze
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 24.03.25, 00:21
                  HIMALAJE, HISTORIA JERZEGO KUKUCZKI - Onet - 23.03.2025
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 08.04.25, 19:15
                  SKAMIENIAŁE MIASTO I WĄWÓZ CZAROWNIC - Interia - 08.04.2025
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 11.05.25, 17:55
                  Owszem ceny może wysokie ale takie jak gdzie indziej
                • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.05.25, 17:38
                  ZATRZĘSŁO SŁYNNYM MIASTEM - Interia - 13.05.2025
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:29
      Podczas jednej z przerw w trakcie pięcia się coraz stromiej i wyżej – zasnął nam Irek. Normalnie chłopak zasnął! On miał zresztą niesamowitą zdolność – można tak powiedzieć – do spania na stojąco. Pierwszy raz w życiu spotkałem takiego człowieka, który wszędzie, gdzie jeździł, najlepiej i najwygodniej wypoczywał śpiąc – stojąc. Nie dało się go już jednak przebudzić. Przez dwie godziny utrzymywaliśmy go w letargu, aby nie zamarzł. Niestety...
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:33
      Tak o ostatnich chwilach Marka Witczaka wspomina Marek Jerczak: Około godziny 4.30 Marek poczuł się bardzo źle. My cały czas już go nieśliśmy i w pewnym momencie Marek Witczak zasnął. Przedtem majaczył, mówił, że nie chce umierać i płakał. Z tego, co zauważyłem trener był bardzo załamany, w tym czasie chyba nawet usiadł na śniegu, też płakał. Mówił, że jest mordercą tych chłopaków. W tym czasie Marek już nie żył. Trener chciał zostać przy zmarłymi mówił, że razem z nimi chce zginąć. My wszyscy powiedzieliśmy, że jest nas jeszcze 13 i chcemy żyć i żeby nas gdzieś wyprowadził. Trener chyba zrozumiał te słowa i powiedział, że gdzieś nas zaprowadzi... Dalej Krzysztof Kisiel... Zdawałem sobie sprawę, że muszę walczyć o pozostałą przy życiu grupę. Za wszelką cenę. Parę razy leżałem po pas w potoku. Gdy kończyłem marsz byłem do polowy zamrożony. Wstał już następny dzień. Przed godziną dziewiątą rano w niedzielę doszliśmy do Mutnego.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:34
      Na przejściu granicznym Trstena-Chyżne pracuje celnik Józef Bolek. Ten nad wyraz skromny człowiek uratował kilkanaście istnień ludzkich. Odkrył dzięki dużej spostrzegawczości 13 śmiertelnie zmęczonych ludzi w momencie, gdy o ich życiu decydowały minuty.
      Oto jego z kolei relacja: szedłem z inżynierem leśnictwa Ludovitem Janiakiem. Daleko za wsią, w dolinie Polom dostrzegłem na śniegu coś czerwonego. Przyjaciel wątpił, aby w tych stronach można było kogoś spotkać. Czerwona plama na śniegu nie dawała mi jednak spokoju. Podszedłem bliżej i zacząłem nawoływać. Odezwały się słabe głosy. Paru ludzi podniosło się i usiłowało biec. Upadli wszyscy w śnieg. Nie byli w stanie zrobić kroku.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:35
      Odnalezieni wędrowcy szli noga za nogą nie odrywając stóp od ziemi. Mieli odmrożone kończyny, brodzili przecież w potokach, dresy przemokły im do suchej nitki a potem zamarzły na kość. Niebawem samochód wrócił po pozostałych młodych ludzi i wkrótce wszyscy znaleźli się w leśniczówce. Matka Bolka ugotowała 30 litrów gorącej herbaty. Bolek z Janiakiem usuwali z odzieży wędrowców lód, rozcinali im obuwie. Bolek zadzwonił do Michała Kutlika prosząco nadesłanie lekarza. Dopiero wtedy dowiedział się, że odnalazł ludzi, których szuka pół Orawy.
      W całonocnych poszukiwaniach, którymi kierował obecny Naczelnik Grupy Beskidzkiej GOPR — Adam Kubala, długo nie natrafiano na żaden ślad. Dopiero w niedzielę rano okazało się, że 13-osobowa grupa wraz z trenerem dostrzeżona została przez czeskich „pograniczników". Udzielili jej pomocy, sprowadzili do Mutnego.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:37
      Jestem zdumiony wspaniałą postawą dzieci — powie potem głęboko wzruszony szef akcji — Adam Kubala. W to, co te dziewczęta i chłopcy przeżyli w tę straszną noc trudno wprost uwierzyć. Nie mam dla nich słów uznania.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:38
      Podczas gdy 13 znajdujących się przy życiu młodych ludzi przewożono do szpitala członkowie straży granicznej, górskiego pogotowia i leśnicy przedzierali się przez gąszcza w poszukiwaniu ciał pozostałych członków grupy. Ślady dawno zawiał śnieg a poszukiwania zdawały sie nie mieć końca.
      Następnego dnia około godz. 12.50 ratownicy odnaleźli zwłoki Ireneusza Langwerskiego, 17-letniego mistrza Polski juniorów i zwycięzcy Spartakiady Młodzieży w chodzie na 10 km. Zmarły z wycieńczenia i wychłodzenia organizmu chłopak nie posiadał przy sobie żadnych dokumentów. Miał gołą głowę, na nogach adidasy a ubrany był w wełniany owerol.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:39
      Wypadek ten nie pierwszy w Beskidach potwierdził raz jeszcze smutną prawdę, że na góry nie ma silnych. Jeżeli lekceważy się podstawowe zasady bezpieczeństwa (brak odpowiedniego odzienia, obuwia i wyżywienia oraz rzeczy do przebrania) można zostać na skutek tej lekkomyślności zaskoczonym przez naturę, tak – iż nie ma już potem odwrotu od ofiar.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:40
      A może u podstawy całej tragedii leży całkiem na pozór błaha ale jakże brzemienna w skutkach sprawa. Wielokrotnie wędrując granicznymi odcinkami szlaków w Beskidach obserwowałem, że białe słupki mające oznaczenia Polski i Słowacji często są odwrócone w nieprawidłową stronę – tzn. Polska jest oznaczona tam gdzie Słowacja lub odwrotnie. W ekstremalnie złych warunkach atmosferycznych, które często panują w rejonach grzbietów i szczytów – łatwo, szybko i bez zastanowienia (czy skorygowania stron świata kompasem) można się tym fatalnie zasugerować. Najbardziej zwodnicze staje się to przy załamaniach linii granicy państwa.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:41
      Jestem głęboko przeświadczony, że gdyby nie była to młodzież wytrenowana i usportowiona śmiertelnych ofiar byłoby więcej i żadna zapobiegliwość czy determinacja opiekuna grupy nie mogłaby na to nic poradzić.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 18.05.24, 23:43
      https://media.tenor.com/VvB5mLaKKnEAAAAM/waterfall-mountain.gif
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 19.05.24, 23:52
      – Tatry mają dwa miliony lat i trzy miesiące – mówi baca, oprowadzając turystów
      – Baco, a skąd wiecie to z taką dokładnością?
      – A był tu jeden profesor trzy miesiące temu i mówił, że mają dwa miliony
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 22.05.24, 19:50
      SCHRONISKO Z MARKOWYCH SZCZAWIN TRAFIŁO DO SKANSENU W ZAWOI - www.tvp.pl - 22.05.2024
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.05.24, 15:02
      ANGLUA. DZIESIĘCIOLATKA ZGINĘŁA POD LAWINĄ BŁOTNĄ -www.independent.co.uk - 25.05.2024
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.05.24, 15:27
      ŚMIERĆ W LAWINIE BŁOTNEJ - -www.independent.co.uk - 25.05.2024
      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 03.08.24, 17:49
        Ponadto erupcja Wezuwiusza prawdopodobnie doprowadziłaby do paraliżu ruchu lotniczego nad znaczną częścią Europy, co miałoby poważne konsekwencje ekonomiczne dla naszego kraju. Sytuacja w rolnictwie również uległaby drastycznemu pogorszeniu.
      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 13.08.24, 21:29
        Etna jest najaktywniejszym wulkanem w Europie. I choć nigdy nie spowodowała takiego spustoszenia jak Wezuwiusz w Pompejach, to częste wyrzuty lawy i pyłu budzą równie nie tylko fascynację, ale i strach.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.05.24, 22:11
      https://img17.demotywatoryfb.pl//uploads/202405/1716653509_fz29xo_600_tv.jpg
      • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.07.24, 18:29
        Szczególnie spektakularne erupcje miały miejsce na Islandii, gdzie w rejonie półwyspu Reykjanes doszło do serii wybuchów wulkanu Sundhnúkur. Erupcje te rozpoczęły się już w 2023 roku i trwają do dziś, a towarzyszą im imponujące fontanny lawy sięgające kilkudziesięciu, a nawet kilkuset metrów wysokości.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 25.05.24, 23:19
      OSIATKOWANO SZLAK NA ŚNIEŻKĘ - Gazeta - 25.05.2024
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.05.24, 12:57
      Z ARCHIWUM JERZEGO KUKUCZKI - Dziennik Zachodni - 26.05.2024
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 26.05.24, 13:18
      BRYTYJKI TURYSTA ZAGINĄŁ MOUNT EVEREŚCIE - www.independent.co.uk 26.05.2024
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.05.24, 17:00
      WSZYSTKO WSZĘDZIE, NARAZ - Wyborcza - 29.05.2024
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.05.24, 18:09
      https://img26.dmty.pl//uploads/202405/1716959548_7dpcec_600.jpg
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 29.05.24, 18:14
      https://img27.demotywatoryfb.pl//uploads/202405/1716970884_ywmpon_600.jpg
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 30.05.24, 13:18
      Dzień Gór w Japonii

Od 2016 roku na liście świąt narodowych w Japonii znalazł się dzień poświęcony najbardziej rozpowszechnionemu krajobrazowi krainy wschodzącego słońca. Dzień Gór lub Dzień Gór (Yama no Hi) obchodzony jest corocznie 11 sierpnia . Zatwierdzone w 2014 r., święto obchodzono po raz pierwszy w 2016 r.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 30.05.24, 13:19
      Ustanowienie Dnia Gór i nadanie mu statusu święta narodowego , zainicjowane przez organizacje ekologiczne i turystyczne w Japonii, ma na celu wspieranie miłości obywateli do przyrody swojego kraju, jego historii i kultury.
    • madohora Re: TYLKO GŁUPCY NIE BOJĄ SIĘ GÓR 30.05.24, 13:35
      W górach często znajdują się świątynie buddyjskie i shinto. Wiele pasm górskich wchodzi w skład krajowych obszarów rezerwatów. Dla turystów lokalnych i przyjezdnych wytyczono trasy przez malownicze tereny rezerwatów, m.in. u podnóża gór, w dolinach i na zboczach szczytów górskich. Niesamowite krajobrazy japońskich gór, wodospadów i powietrza pozwalają uzyskać niezrównaną przyjemność i relaks dla duszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka