madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.10.15, 20:52 Odjazd. 1. Oj sjadaj, sjadaj, moje kochanje! Njc njepomoże tvoje płakanje; Tve płakanje njepomoże, Bo już stoją konje v vozje ? zaprzągane. 2. Oj będę, będę, zaraz sjadała, Jeszczem pan] matce njedzjekova^a. Dzjękiiję ej, Panj matko, ? Chovałaś mnje bardzo gładko; ? Juz njebędzjesz! 3. Oj sjadaj, sjadaj, moje kochanje! Njc njepomoże tvoje płakanje; Tve płakanje njepomoże, Bo iuż stoją konje v vozje ? zaprzągane. 4. Oj zaraz, zaraz będę sjadała, Jeszczem Panu Ojcu njedzjękovała. Dzjękuje ej, Panje Ojcze, ? Vidajesz muje katu vreçu; ? Vjecéj njebędzjesz! Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 21:40 Wdzięczniejsza zgody, niźli bitew postać Lepiej się upić niż w łeb kulą dostać Ignacy Krasicki Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 21:41 Na różującą się Annę Skąd rodem Anna? Jesteś w tem Pietrze ciekawy Słuchaj, twarz jej jest z Włoch a ona z Warszawy Jędrzej Leski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 21:43 O brodzie Jeżeli mędrcem czyni broda zapuszczona To może i brodaty cap ujść za Platona Józef Minasowicz Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 21:53 Któż ten kolosalny głaz na grobie nałożył? Żona - bo bała się by mąż nie ożył! Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 21:54 Do złego poety W wiośnie o swych wierszach myśli W lecie je na papier wali W jesieni poprawia, kreśli W zimie nimi w piecu pali Matuszewski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 21:57 Dobra rada Z przodu strzeż się kobiety Z boku unikaj kobiety Z tyłu konia nie dotykaj Wszędzie przed głupimi umykaj Matuszewski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:00 Marcin Od dziś dnia Marcin głupstwa swoje już porzuci Nie gra, nie oszukuje ani się nie kłóci Ze wszystkiem się poprawił, nawet już nie pije Jakimże to sposobem - tym że już nie żyje Matuszewski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:02 O Janie Jan, nim doszedł do kobierca Cierpiał mocne bicie serca A dziś gdy ma serce zdrowe Cierpi mocne bicie w głowę Spasowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:05 O lekarzu Co na mnie to się żaden z mych chorych nie żalił Tak się w gronie kolegów pewien lekarz chwalił Prawda odpowie drugi, któremu przymawiał Boś ich z żalami na świat tamten powyprawiał Ignacy Szydłowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:09 Świat zmienny każdy to powie Nieprawdaż państwo sędziowie? Temis na szali przed laty Ważyła winy i kary Dziś waży ruble, talary I holenderskie dukaty Lecz prawo na tem nie traci Bo winny zawsze wam płaci Ignacy Szydłowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:11 Odpowiedź wieśniaka Ujrzawszy w mieście wieśniaka Wniósł pan staroście pytanie Cóż tam na wsi porabiają A głupców czy ciżba taka Jak dawniej - nie mospanie Rzecze wieśniak: od tej chwili Jak pan tu obrał mieszkanie Głupcy się u nas zmniejszyli Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:33 Do poety Twa sława biega po bruku Wychwalają twoje dzieła choć ich nie czytano Zmiłuj się daj je do druku By o nich mówić nie przestano Leon Potocki Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:35 O wdowcu paraliżem ruszonym Poszedł wesół spać wdowiec pozbywszy się swej żony Lecz w nocy paraliżem nagłym ruszony Wieszże jaka choroby tej przyczyna była Śniło mu się, że żona jego znów odżyła. Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:36 Zegar Mój sąsiad od ślubowin bez zegaru żyje Bo ma żonę co kwadrans, co godzinę bije Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:38 Wojaże Żeś deptał błoto w Rzymie, w Paryżu, Londynie Żeś widział nagie w włoskiej posągi krainie Żeś pił wino węgierskie tam kędy się rodzi Mniemasz że łeb zadrzeć choć pusty się godzi Pomnij jednak że równą szczyci się zaletą Lokaj co za twą zwiedził Europę karetą Nikodem Muśnicki Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:40 O głupich Głupich pełno jest na ziemi Być ich widzieć nie przypadło Skryj się między ściany twemi I stłucz u siebie zwierciadło Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:41 Nagrobek Tutaj pan Bibosz z Bogiem odpoczywa Który tak wodę był obmierzył sobie Że i po zgonie przechodzących wzywa Aby na jego nie płakali grobie Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:42 Tu leży co bił organy i dzieci Niechaj mu światłość wiekuista świeci Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:44 Na cnotę Wszyscy cię ludzie chwalą i niecnoty same A brać cię nie chcą jakby bez posagu damę Antoni Pełka Górecki Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:45 Na niemowę Zbyt rzadkimi przymioty Rozyna się chlubi Z powierzonych tajemnic nie wyda i słowa Nowinkami, obmową trudnić się nie lubi Kobieta do zdziwienia - szkoda, że niemowa Kretowicz Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:49 Na doktora Dwa tysiące już ludzi dłoń jego zniszczyła Tego męża być musi jak Samsona siła MOże jest jak Anteusz bohaterów wzorem? Lub drugim Herkulesem? Nie tylko doktorem Kretowicz Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:51 Święta jest dobroczynność ta niebianów cnota Szczęśliwości wewnętrznej otwiera nam wrota Nad uczucie ludzkości nie znam bardziej drogich Rzekł pan Michał i rzucił szeląg dla ubogich Jaszowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 22:51 Święta jest dobroczynność ta niebianów cnota Szczęśliwości wewnętrznej otwiera nam wrota Nad uczucie ludzkości nie znam bardziej drogich Rzekł pan Michał i rzucił szeląg dla ubogich Jaszowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:06 Świat orkiestrą - 1914 rok Orkiestrą teraz świat cały Potwarce są klarynety Tłuste próżniaki - cymbały Waltornie stare kobiety Jak bęben wrzeszczą dewotki Fircyk jak trelik na flecie Obój podobny do plotki A zaś trąb pełno na świecie Pan się puzonem mianuje Kontrabas niby obłuda Dworak altówką wtóruje A głupiec zwyczajnie duda Deklamator - 1914 Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:08 Na zjadliwą żonę Mąż mruczał, żona grała a goście słuchali Kiedy każdy w niej wielką wprawę palców chwali Ozwie się mąż hamując zbytnią grzeczność chwalców Ma ona jeszcze język wprawniejszy od palców Legatowicz Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:08 Na zjadliwą żonę Mąż mruczał, żona grała a goście słuchali Kiedy każdy w niej wielką wprawę palców chwali Ozwie się mąż hamując zbytnią grzeczność chwalców Ma ona jeszcze język wprawniejszy od palców Legatowicz Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:10 Stań ku słońcu a rozdziaw gębę panie Slasa A już nie będziem szukać inszego kompasa Bo ten nos co to gęby ledwie nie minie Na zębach nam okaże o której godzinie Jan Kochanowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:11 Na błazna Mówisz, żeś błazna widział czegoś dawno żądał Znać że wtenczas gdyś się sam w zwierciadle przeglądał Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:13 Jeżeli się świat psuje, wiedzieć chcecie? Świat ten co dawno - ludzie źli na świecie Wespazjan Kochowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:14 Na Jana Patrzaj jak wiele imion masz z jednego Jana Janusza i Janusa, Iwana, Isztwana Janka, Jaśka, Jasinka, Jacha i Jasiątko Jeden ród wołek, ciołek, krówka i cielątko Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 13.12.15, 23:38 Nie dziw się że i najmilsza muzyka cię głuszy Bo masz głowę za małą a za wielkie uszy Kazimierz Brodziński Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 14.12.15, 11:42 Jak miły deszczyk! Co to z niego będzie? Wszystko nam z ziemi dobędzie A nich Bóg broni - krzyknie sąsiad Krzyknie sąsiad przestraszony Ja mam w ziemi trzy żony! Aleksander Fredro Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 14.12.15, 11:45 Na Astronoma Piotr, który kiedyś gwiazdy liczył na miliony Do trzech nie potrafi zliczyć wobec własnej żony Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 14.12.15, 11:47 O łzach Najprędzej łzy schną, wiedzcie o tej dobie Panien przy ślubie, wdów przy mężów grobie Mateusz Kochanowski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 01.07.16, 13:12 Gdy czasem młoda polonistka Taka naiwna, schludna taka, Egzaltowana, świeża, czysta, Że chciało by się siąść i płakać. Więc gdy ta polonistka właśnie Małpując młodopolskie pozy Wybiegnie o porannym czasie Boso na łąkę między brzozy, Poigra z pliszką i skowronkiem Oraz z pudliszką i z biedronką, Przywita ze wschodzącym słonkiem, Wołając: - Witaj jasne słonko! Z róż i powojów splecie wieńce, Pomacha rączką do motyla, Kraśnym obleje się rumieńcem Widząc jak pszczółka kwiat zapyla. Coś z Anny German gdy zanuci, Wyrecytuje coś z Asnyka, A potem bardzo się zasmuci Nad żabką, którą bocian łyka, I chcąc zapłakać nad półtrupem (bo drugie pół ten bocian urwał) Wlizie tą bosą nogą w kupę I wyda okrzyk: - Ożesz kurwa! To - jeśli byłbym na tej łące Naocznym świadkiem tego zgrzytu - Jak jestem facet niepijący, Pół litra wychlałbym z zachwytu! Autor: Andrzej Waligórski Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 01.07.16, 13:31 Poranek wczesny Jadę pospiesznym Wprost do Warszawy Załatwiać sprawy. Pociąg o czasie Ja w drugiej klasie Wagon się kiwa Pije trzy piwa. Łódź Niciarniana, W pęcherzu zmiana. Pęcherz nie sługa, A podróż długa. Ruszam z tej stacji Do ubikacji. Kto zna koleje Wie, jak się leje. To co trzęsie się W Los Angelesie Formę osiąga W polskich pociągach. Wyciągam łapę, Podnoszę klapę, Biada mi biada, Klapa opada. Rzednie mi mina Trza klapę trzymać. Łokieć, kolano Trzymam skubana. Celuje w szparkę, Puszczam Niagarkę, Tryska kaskada, Klapa opada. Fatum złowieszcze- -wszak wciąż szczę jeszcze. Organizm płynną Spełnia powinność. Najgorsze to, że Przestać nie może. Toczę z nim boje Jak Priam o Troje, Chce się powstrzymać -Ratunku ni ma. Pociąg się giba, A piwo spływa. Lecę na ścianę Z mokrym organem, Lecąc na druga Zraszam ją struga, Wagonem szarpie Leje do skarpet, Tańcząc Czardasza Nogawki zraszam. O straszna męka, Kozak, Flamenco, Tańczę, cholera Wzorem Astair'a. Miota mną, ciska, Ja organ ściskam. Wagon się chwieje, Na lustro leje, Skład się zatacza, Ja sufit zmaczam. Wszędzie Łabędzie Jezioro będzie. Odtańczam z płaczem La Kukaraczę, Zwrotnica, podskok Spryskuje okno, Nierówne złącza- -buty nasączam, Pociąg hamuje Drzwi obsikuję I pasażera Co drzwi otwiera Plus dawka spora Na konduktora. Resztka mi kapie Na skrót PKP. Wreszcie pomału Brnę do przedziału. Pasażerowie Patrzą spod powiek. Pytania skąpe "Gdzie pan wziął kąpiel?" Warszawa, Boże! Nareszcie dworzec! Chwila szczęśliwa Na peron spływam, Walizkę trzymam, Odzież wyżymam. Ach urlop błogi Od fizjologii. Ulga bezbrzeżna. Pociąg odjeżdża, Rusza maszyna Hen w dal Po szczy... Po szynach. Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 01.07.16, 13:43 Ojcze nasz, który jesteś w niebie Mam taką prośbę wielką dziś do Ciebie Daj mi faceta i ma być bogaty Ma mieć Ferrari - za cash nie na raty Duze mieszkanie, a najlepiej willę Ma mnie wciąż słuchać, nie tylko przez w chwilę Ma mnie zadowalać kiedy mam ochotę Śniadanie mi robić - nie tylko w sobotę Oglądać romansy, biżuterię kupić W życiu mym nie będzie mogł się nigdy upić Nie chce nigdy widzieć jego własnej matki Ja wydaję kasę - on płaci podatki On nie ma kolegów - ja mam koleżanki Kont ma mieć on wiele - okoliczne banki Złotych kart bez liku, czeków co nie miara Jak mi to załatwisz - wzrośnie moja wiara Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 01.07.16, 16:45 Raz do rzeźni, rzeczki brzegiem sześć prosiątek szło szeregiem. Z drugiej strony szło dziewczęcie i o dziwo też na rżnięcie. Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 02.07.16, 04:04 Szczyt szczęścia Ładne nóżki Do poduszki. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 02.07.16, 04:28 Szałowa Była w sam raz Na jeden raz. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 17:34 Szczyt szczęścia Ładne nóżki Do poduszki. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 17:37 Szałowa Była w sam raz Na jeden raz. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 17:46 Droga cnoty Śliska jest droga cnoty, Chodzić nią nie mam ochoty. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 17:51 Mędrzec Nawet o tym nie wiedział, Że ma na dupie przedział. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 17:54 Gdyby Adam był z Krakowa Gdyby Adam był z Krakowa, Węża by w kieszeni schował. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 17:57 Brak wymagań Nic od kobiety człowiek nie wymaga - Może być naga. . . (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 18:02 Atrapa Nie taki diabeł ogoniasty, Jak by tego chciały niewiasty. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 18:05 Wstąpiłem na ciało Samo tego chciało. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 18:17 Kto śpi Kto śpi, nie grzeszy, więc, miła osobo, Nie będzie grzechu, gdy się prześpię z tobą. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 18:20 Wzdycham Wzdycham do własnej żony. Taki już jestem zboczony. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 04.07.16, 18:24 Poznanie Wiatr halny ci sukienkę zarzucił na głowę I w ten sposób poznałem twą lepszą połowę. (Jan Sztaudynger) Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 07.11.16, 11:47 Loto blondynka dookoła Nikisza: - Czymu ty tak lotosz? - A bo jadłach gruszki i teraz mie goni…. Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 29.11.16, 16:54 Z O J A Roman regularnie dwa razy tygodniowo naklejał znaczek pocztowy na kopertę. Zoja denerwowała się kiedy oczekiwany list nadchodził ze spóźnieniem. Matka gniewała się na tę korespondencyjną znajomość. Zoja z kolei złościła się na matkę, że ta ciągłe jej dokucza. Nadszedł dzień spotkania. Zoja w myślach wyobrażała sobie Romana jako przystojnego, eleganckiego chłopca. Oczekiwała go na dworcu. Drżącą ręką przypinała kolię, ofiarowaną przez Romana. To miał być znak rozpoznawczy. Zbliżył się do niej i ukłonił niski, otyły, z nalaną twarzą mężczyzna. Zoja przeraziła się. Miała żal do swojej wybujałej fantazji. Slub się jednak odbył. Owdowiała od piętnastu lat matka, zyskała ponownie męża. Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 29.11.16, 16:56 Niejeden jęczy w małżeńskiej obręczy Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 29.11.16, 16:57 Każdy ku tobie się wciska, dokąd nie ujrzy cię z bliska Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 29.11.16, 17:00 O różnych po czasie przeróżnie gada się Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 29.11.16, 18:29 Orłem, tygrysem był u kochanek. U żony cichy, dobry Janek Odpowiedz Link
madohora Re: Fraszka za jedna flaszka c.d 22.12.16, 14:18 Jak zobaczysz, że ktoś z nas jest "zieleniutki" To nie będą żadne ufoludki To tak zadziała ta dieta zielona Możesz sam się o tym przekonać Odpowiedz Link