Gość: ricky IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.03.04, 13:46 Gdyby to działo się w Polsce - najprawdopodobniej nie byłoby jeszcze aktu oskarżenia. Wyrok zapadłby moze za rok. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: rebraca Mylisz sie w Polsce taki wyrok tez by szybko IP: *.ytnet / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.04, 14:11 orzekli, dlatego iz interesuje sie nim opinia publiczna, niestety gorzej jest ze sprawami zwykłych śmiertelników ktorych sprawy są orzekane w czasie 2-5 lat to nie jest kraj to jest burdel Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ricky Re: Mylisz sie w Polsce taki wyrok tez by szybko IP: *.pai.net.pl / *.pai.net.pl 23.03.04, 16:36 No, nie bardzo. Społeczeństwo interesuje się sprawą Wieczerzaka, aferą pedofilską pt. "dworzec centralny", sprawą "wydarzeń grudniowych", sprawą Rywina, sprawą "polskich słowików" oraz innymi sprawami. Końców spraw - nie widać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebraca ale mi nie chodzi afery łapowkarskie, gdyz IP: *.ytnet / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:18 w nie zamieszani są politycy ktorzy rzadza tym zjebanym krajem im nigdy nie bedzie zalezec aby te sprawy zostaly szybko rozwiazane, chodzi mi o to ze gdyby zostal zabity jeden z nich, funkcjonariusz panstwowy, wyrok byblby szybki i 'sprawiedliwy' (dozywocie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bodiroga Re: ale mi nie chodzi afery łapowkarskie, gdyz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:37 Rebraca, pograj sobie w kosza i nie komentuj czegos na czym sie nie znasz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rebraca to wyskocz kutafonie, złoje cie jak psa IP: *.ytnet / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.04, 23:46 i nie uzywaj nick'ow ktorecie nie okreslają, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mamlas Te,tomson,może to CIA zabiło Lindh? ;-))) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 15:49 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Collateral damage Ja pewnie nie... IP: 81.210.49.* 23.03.04, 16:27 Jest bardzo przykro jak zabija kogokolwiek. NATO zabilo 2.500 tysiaca Serbow, minelo 5 lat i nic. Collateral damage! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 17:44 Alez to prawdziwy holocaust! Nawet nie wiedzialem, ze NATO rzucalo tam bron atomowa. Biedni Serbowie, taki pokojowy, tolerancyjny narod a jakie ich nieszczescie spotkalo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:01 Tak kpisz z ofiar, prymitywie? Moze ci glupio, ze jako Polak sam ponosisz czesc odpowiedzialnosci, przynajmniej dlatego, ze milczysz i w dodatku kpisz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:12 Kpie z histerycznych postow typu collateral damage i postow idiotow twego pokroju, ktorym nawet logiczna konstrukcja zdania przychodzi z trudnoscia: "przynajmniej dlatego, ze milczysz i w dodatku kpisz." W jakiej gminnej szkolce uczyles sie polskiego? A co do bombardowania Serbii to chetnie przyjmuje czesc odpowiedzialnosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:27 Jak ty bedziesz mowic i pisac po finsku (moj ojczysty jezyk) jak ja po polsku, to ja sie zmusze i zjem hamburgera z ktorego ci ta inteligencja przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:35 W takim razie przepraszam za uwagi jezykowe i gratuluje znajomosci polskiego. Co do histerycznych postow collateral i mojej odpowiedzialnosci za bombardowania Serbii, swoje utrzymuje. A co do hamburgerow, to trafiles kula w plot - sushi, thai i svensk husmanskost. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:40 No dobrze jak sie juz tak powoli zaprzyjazniamy, to powiedz mi ile ci Albany placa, zebys popieral zbrodnie na Kosowie? Ja ich w Helsinkach mam sporo, wiem co to za mafia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:55 Ja zbrodni Albanczykow w Kosowie nie popieram i albanskich bandytow powinno sie rozstrzeliwac podobnie jak serbskich, chorwackich czy bosniackich. To, ze w akurat w Helsinkach jest duzo albanskiej mafii nie oznacza jednak, ze mozna bylo pozwolic Serbom na czystki etniczne w Kosowie. Ja poznalem sporo finskich prymitywow w Szwecji, ktorzy chodzili nawaleni i skorzy do bicia niemal non stop, co nie oznacza, ze Finlandia powinna byc spacyfikowana przez Rosjan. Denerwuje mnie tylko kreowanie sie Serbow na narod ofiar. Jak ich bombardowano przez bodajze trzy miesiace, jakiez to apele byly pisane, koncerty pod golym niebem itp. itd. Ciekawe, ze nikt tak nie protestowal przeciwko okrazeniu Sarajewa, jakos wtedy cicho bylo. Dlatego uwazam, ze Serbowie dostali dobra lekcje od NATO po wielu latach europejskiej biernosci (polecam przy okazji film Ingenmansland). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morka Bart - moj inteligentny ziomek IP: *.sympatico.ca 23.03.04, 19:03 Nareszcie ktos z Kanady nie bluzga na Zydow i Amerykanow. A juz chcialem nasza wspolna ojczyzne na straty spisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziomek Re: Bart - moj inteligentny ziomek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:34 Acha, ziomkowie z "gminy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Oskar Dawiczo Re: 2.5 mln Serbow zginelo? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:37 Pozdrowienia z Zaolzia, Jedwabnego itp. I my Zydzi z Czech mamy tu cos do powiedzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart STRASZNA ZEMSTA... IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 17:55 na bezbronnej kobiecie (zreszta to raczej typowe dla serbow jak pamietamy). Ciekawe, ze nie zaatakowal celu amerykanskiego czy innego kraju z NATO. No coz, wyglada na to, ze serbowie sa jak skinheadzi, odwazni jedynie w grupie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tolstoj Re: STRASZNA ZEMSTA... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 17:59 To jest kwestia zbrodni i kary, nie zemsty, polglowku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Ty Tolstoj... IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:08 nie popisuj sie znajomoscia jednego tytulu. Odnies sie moze do konkretnego postu tego witomira. Jezeli uwazasz, ze morderstwo Lindh bylo kara za zbrodnie NATO to jestes zdrowo j...ty, wroc lepiej lumpenproletariuszu do literowania lektur. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Surma Re: Ty Bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:12 Jakbys poczytal troche ksiazek zamiast komiksow, tobys moze wiedzial, ze Mijajlovic to nie serbskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Ty Surma... IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:17 Komiksow wiele nie czytam, ale umiem za to czytac po szwedzku. Oto cytat z SVD z osmego stycznia (pierwsze trzy slowa sa bardzo zblizone do angielskiego, wiec chyba nawet taki ignorant jak ty pojmie o co w nich chodzi. Pozdrawiam. "Mijailovics serbiska bakgrund har lett till att mordet på Anna Lindh blivit extra uppmärksammat i Belgrad. Hans namn har varit publicerat i massmedierna sedan länge." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Van Der Bilt Hamerykanski intelygent IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:24 Tak mi zaimponowales rozlegla wiedza, ze z Holandii ci wysylam to najnowsze wiadomosci: De 25-jarige Kroat Mijailo Mijailovic had schuld bekend. Zijn advocaat heeft drie weken om in beroep te gaan. Meteen na de uitsprak wilde de raadsman daar nog niets over zeggen. Wel verwierp hij de intentie om te doden. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart holenderski ignorant IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:31 Na poczatek .ca to Kanada, polglowku, wiem, ze myli sie z California, ale roznica wynosi pare tysiecy kilometrow. Po drugie, Mijalovic jest synem serbskich imigrantow w Szwecji, wiec chyba Szwedzi wiedza lepiej o jego pochodzeniu. Jak umiesz po holendersku to powinienes zrozumiec z mojego tekstu, ze w Belgradzie sledzono wydarzenia z uwaga. Pewnie dlatego, ze to byl Chorwat, co mlotku ? Idz sobie lepiej wyrobic paszport przeciwko eutanazji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo Re: Ty Bart IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 23.03.04, 18:26 a jakie? eskimoskie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawista Re: Ty Bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:33 Sami znawcy balkanskich nazwisk, wiec sie musze wtracic: Mijajlovic nie moze byc serbskie nazwisko, musialoby byc Mihajlovic. To moze chorwackie lub czarnogorskie nazwisko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Pisownia jest sciagnieta ze szwedzkiej wersji IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:38 Gdzie Mijajlovic wymiawia sie jak Mihajlovic. Facet jest na sto procent z Serbii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawista Re: Pisownia jest sciagnieta ze szwedzkiej wersji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:42 Nie Bart, istnieja oba warianty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ceda Re: Pisownia jest sciagnieta ze szwedzkiej wersji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 18:46 Ozywiscie, najbardziej znany Serb to Draza Mihajlovic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Oba warianty czego ? IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 18:46 Ja nie mam pojecia o jezykach balkanskich i cytuje tylko prase szwedzka. Czy jego nazwisko pisze sie oryginalnie cyrylica czy po lacinsku nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: morka On sie pisze tez Mihajlo Mihajlovic. IP: *.sympatico.ca 23.03.04, 19:07 Jest Serbem, a nie Kroatem. Nie slyszalem, zeby te kobiete zadzgal z powodow politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: On sie pisze tez Mihajlo Mihajlovic. IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 19:16 Dokladnie. Byly pogloski, ze zbrodnia byla motywowana politycznie ale w uzasadnieniu wyroku nic o tym nie napisano. Trudno powiedziec. Przy okazji, dzieki za poparcie powyzej :), pozdrowienia z Edmonton. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Slawista Re: Oba warianty czego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:33 Nazwiska. Wymowa jest tez inna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Re: Oba warianty czego ? IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 19:56 To czemu piszesz, ze to nie moze byc Serb skoro mozliwe sa oba warianty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: Oba warianty czego ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:05 Jednak ciezki idiota z ciebie, czlowiek ci jasno wytlumaczyl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Ty Stealth musisz byc jednak z Polski... IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 20:14 bo rodowici Finowie nie wyjezdzaja tak z pyskiem nie majac racji (chyba, ze piszesz pijany, to inna sprawa). Zreszta i we wczesniejszym poscie widac, ze nie potrafisz dokonac logicznego rozbioru zdania. Jezeli jestes naprawde z Finlandii to zaloze sie, ze jestes synem jakiejs polskiej sprzataczki, ktora wyszla za miejscowego, zeby dostac pozwolenie na pobyt. Wskazuje to rozwniez twoje obycie z mafia albanska, ktora raczej nie mieszka chyba w najlepszych dzielnicach Helsinek, co ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: Ty Stealth musisz byc jednak z Polski... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:35 Prawie, ze zgadnales, moja mama sprzata w umyslach chorych ludzi jak ty. Jej prace mozesz poczytac zamiast kowboyskich komiksow w: Suomen Neuropsykologinen Neuropsykologiska Föreningen i Finland r.f. www.neuro.fi/npsy.htm Moze pomoze ci troche, wiesz to tacy mili ludzie w bialych kitlach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart No to wszystko jasne... IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 20:47 Bo zwykle jest tak, ze rodziny psychologow sa zaniedbywane gdyz lekarze maja zwykle zbyt wiele do roboty z nutcases. Pewnie tez dlatego masz problemy ze zrozumieniem prostych zdan i leczysz swoje frustracje atakujac ludzi na forum. Oto epitety ktorymi dzis hojnie mnie obdarzyles: "prymityw","chory","zjadacz hamburgerow", "ciezki idiota" - taaa, widac, ze argumentow ci nie brak:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: No to wszystko jasne... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:53 Pytalem sie mamy: mowi, ze nieladnie z mojej strony i, ze mnie czeka dluga rozmowa z nia. Nie moge ci tylko powiedziec co powiedziala jak jej pokazalem liste twoich epitetow. Mowi, ze to mozna tylko pod nadzorem specjalisty. Tym razem ci to powaznie mowie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Dziekuje za ekspertyze... IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 20:59 Zaraz zamowie wizyte u specjalisty ze skierowania polsko/finskiego nastolatka i jego mamy. Pozdrow serdecznie ode mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SIKORSKI sum Re: Ty Stealth musisz byc jednak z Polski... IP: *.bb.online.no 23.03.04, 21:48 wroce wam ze podobnie do przepadku Palmego, nalezy zworcic na manipulowanie prassa i tv w Szwecji. ten co uczyl ich zachowania mediow w przypadku Palmego wymanipluowal pierwszy media rzycajac schaby na sluzby zakladow peychiatrycznych itd itd Ja na to tylko zwrocilem uwage 2 3 dnia plus ze wszystkie archiwalne teksty typ Anna Powell Anna Clark Anna Arfat Anna Szaron zostaly w wiekszoasci usuniete z Internetu nachalnie i w 2 skokach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sikorski sum Re: Nauczcie sie korzystac z dobrej chwli odnNET u IP: *.bb.online.no 23.03.04, 22:00 Internet i gazety to najlepsza lekcja demokracji powracanie do tekstow i cytatow lapanie za slow politykow tu mam na mysli tych nalogowych plus bzdory historyczne i zle wychowanie plus skrajne ambicje w polaczeniu z egoizmem lub sprawowaniem wladzy to wszystko obsmiewa czytalnik na codzien!! Jak z tym faktem zyje nasze sumienie to rzutuje sie na pszylosc kraju , ktory dzis placi ogrone koszta czyjegos zwyczajnie nieprzzwoitego beszczelnego hamstwa i ciemnoty politycznej Anna nie byla ani haka ani ciena politycznie a tupet i wizja europy ma cechowc naszych politykow.. Spojrzcie na Hiszpanie Ona nie wierzy w Bin Ladena natomiast wierzy w EU i w nas . Nie zawiedzie swego EU a hiszpanski to drugi jezyk w Stanach Ich Gazeta ma 45.000.000 nakladu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolo ty, znawca... IP: *.gemini.net.pl / *.gemini.net.pl 24.03.04, 12:29 ... skąd się w Wiśle Kraków wziął zawodnik Mijailović, który jest niewątpliwie Serbem? Chce być oryginalny i zapisuje swoje nazwisko z chorwacka? Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Ty Bart 23.03.04, 22:48 Co ty sie wdajesz w dyskusje z tym idiota Bartem!!!Jak sobie przypominam to istnialo takie Panstwo Jugoslawia z uznanymi granicami miedzynarodowo!!Ze te panstwo bylo duze i zaprzyjaznione Z Rosja ktora byla w tym czasie sprzedana przez Jelcyna za wodke to takie kraje jak USA Niemcy chcialy ja rozebrac i rozebraly!Jak to zrobic?Proste podsycac nienawisc i uznac secesje!!To ze nigdy nie bylo takich Panstw jak Kroacja,Slowenia,Bosnia to im nie przeszkadzalo!!Z muslimow zrobiono Bosniakow i tyle!!Wiec gdy Jugoslawianska Armia weszla do Sloweni by zabespieczyc granice USA i inni uznali to za agresje!!To tak jak by Anglicy w wojnie secesyjnej uznali Stany Poludniowe a Polnoc by byla agresorem!!!Do tego doszla satanizacja Serbow za to muzulmani byli cacy!! Do tego doszlo Kosowo gdzie teraz wiemy ze to nie byla prawda!!Ludzie uciekali przed bombami a nie przed Serbami ktorzy przeciez byli na swojej ziemi!! A co do Barta Idioty to mam nadzieje ze jemu muzulmanie ktorych jego ukochana USA chronila w Europie i przyczynila sie do powstania muzulmanskiego panstwa w Europie bombe wsadza w gacie.Buszowi juz wsadzili 11 09! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janek Z. Re: Ty Bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 22:55 100% racji Eddy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: Zabójca Anny Lindh skazany na dożywocie IP: *.local.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.03.04, 19:57 skwituje te wypowiedzi tak - dla polskich frustratow (emigrantow) kazdy temat dobrym pretekstem do pobluzgania na siebie nawzajem ale spokojnie, nie rzucajcie sie na mnie popieram takie dzialanie lepiej rzucac obelgami na forum niz kamieniami i nozami na ulicach (tudziez w supermarketach) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Stealth Re: Zabójca Anny Lindh skazany na dożywocie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:10 Ania nie masz racji. Ten czlowiek jest psychicznie chory, tak samo jak ten jak Bart i po nim sie mozesz spodziewac, ze kiedys wyjdzie na ulice, po przeczytaniu jakiegos zlego komiksu i zacznie strzelac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IQ195 (sorry Bart) Bart IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:44 Hallo Bart, znasz jakis dobry Polish joke, jesli juz nie Dutch lub Finish? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bart Czesc Einstein IP: *.trlabs.ualberta.ca 23.03.04, 20:51 Oniemialem z podziwu patrzac na twoje IQ... Co prawda nie obejmuje ono poprawnej pisowni w jezyku angielskim ale nobody's perfect. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: IQ195 (sorry Bart) Re: Czesc Einstein IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:55 IQ to po finsku penis, a cyfra pewnie oznacza obietosc. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Czesc Einstein 23.03.04, 23:27 Jak w... Polsce Włodzimierz Jędrzejczyk Jan 25, 2004 ) Wersja do drukowania ) Wyślij e-mailem Jeśli ktoś ma ochotę narzekać na stan państwa polskiego i rozlewać krokodyle łzy nad wszelką zgnilizną moralną i plagami, jakie nawiedziły naszą biedną katolicką Ojczyznę, to proponuję rozejrzeć się uważnie po jednej tylko prowincji, po Kolumbii Brytyjskiej, a uważny widz zapewne nie będzie żałował. Jest na co popatrzeć i co porównywać, mimo że Kanada to kraj ze światowej czołówki gospodarczej i pretendent do najwyższych laurów w kategorii dotyczącej szeroko rozumianych swobód obywatelskich, a III Rzeczpospolita Polska to kraj wprowadzający reguły demokratycznego państwa od około piętnastu lat. W kategorii skandale polityczne proszę bardzo... Polska - rządy postkomunistycznej partii SLD. Jak być może część czytelników jeszcze pamięta, miały to być rządy odmienne od solidarnościowych wybryków teamu Krzaklewski - Buzek uprawiających z upodobaniem taktykę TKM. Według obecnego szefa rządu w Warszawie, poprzednicy zostawili spaloną ziemię i nędzę buszującą po śmietnikach w poszukiwaniu niemowląt. Kanada to też z grubsza podobnie, choć po śmietnikach tu buszuje stado zawodowych bezdomnych, co jest stałą i nieprzemijającą troską lewicy i szerokiego spektrum miłosiernego lewactwa. Klownada poprzedniego premiera i granie na nerwach potężniejszemu sąsiadowi, który w odpowiedzi uwalił Kanadyjczyków po nerach, stosując najboleśniejsze uderzenia prosto w kanadyjską kasę, tak że trzeba było w przyspieszonym tempie zmieniać żartownisia Jeana Ch. na bardziej statecznego Paula M., któremu też serdeczni przyjaciele partyjni wyciągnęli niejasne finansowe ekstrawagancje z udziałem państwowego kapitału. Czyli nic nowego pod kanadyjskim słońcem. W końcu nie takie numery Kanada, a szczególnie Kolumbia Brytyjska w niedawnej przeszłości oglądała. W samej naszej prowincji podobieństw do nadwiślańskiej naszej ojczyzny szczególnie sporo. Po kryminalnych aferach rodzimych neokomunistów z NDP nastał czas na wyczyny liberałów i ich podwładnych. W naszej prowincji kolejny sylwester zaowocował sensacjami na lokalną miarę. W poprzednim emocjonowaliśmy się uchlanym w trupa premierem prowincji zatrzymanym przez amerykańską policję na Hawajach podczas jazdy samochodem. Obywatele przepięknej Kolumbii Brytyjskiej byli nie tyle oburzeni zawartością krwi w alkoholu u pierwszego ministra w rządzie, co ubawieni całą sytuacją i komediowym serialem w wykonaniu jednego aktora z Victorii, BC. Ten Nowy Rok zaprocentował kolejnymi numerami w politycznym latającym cyrku Gordona Campbella. Kolejny urlop premiera na Hawajach został u-wieńczony znacznie poważniejszą aferą, tym razem zupełnie pozbawioną elementów komediowych. W tym przypadku oskarżenia pod adresem układu rządowego są znacznie poważniejsze, bo dwóm wysokim działaczom partyjnym w strukturach liberałów zarzuca się udział w układach przestępczości zorganizowanej, niedozwolone praktyki werbunkowe w okręgach wyborczych, pranie pieniędzy, produkcja i handel narkotykami. W rankingu zamieszanych wymienia się nazwiska trójki członków gabinetu - ministra finansów, transportu i minister edukacji. I ich bliskich współpracowników. Wszystko zaczęło się od tego, że policja po wielomiesięcznym śledztwie dokonała przeszukań w domach i biurach najbliższych doradców ministra finansów. Zatrzymano dokumenty i komputery, w jednym z obiektów należących do jednego z podejrzanych policjanci odkryli całkiem przyzwoitą hodowlę marihuany. Wiele z komentarzy wskazuje na konieczność ponownej analizy całego procesu prywatyzacyjnego firmy kolejowej BC Rail należącej do niedawna do rządu prowincji. W procesie sprzedaży kolei aktywny udział brali ministerialni doradcy podejrzewani o ciężkie występki natury kryminalnej. Ciężarem gatunkowym ta afera nie daje się chyba porównać z żadnymi polskimi aferami, nawet z propozycjami łapówkowymi Rywina, czy tzw. aferą starachowicką, gdzie posłowie i ministrowie stali się informatorami wspólników powiatowych gangsterów. Jeśli już, to może tylko z ujawnieniem machloj w czasie uchwalania ustaw regulujących zasady opodatkowania automatów do gry. O takich historiach, jak niedawne orzeczenie sędziego, że policjanci nie powinni stosować w swojej pracy metod gangsterów i nie pałować zatrzymanych handlarzy narkotyków w lesie, nawet jeżeli ich nie lubią, bo oni są tylko tymi, którzy mają zatrzymanych doprowadzić przed oblicze Temidy, a nie samemu wymierzać sprawiedliwość w sposób pozaprawny, taki jaki sporo członków młodszej Polonii pamięta z czasów, kiedy sami byli zatrzymywani przez milicję - podobno - obywatelską i SB. Widać w wielu przypadkach nadaktywność organów ścigania ma podobne cechy bez względu na ustrój i długość i szerokość geograficzną. Polskie i brytyjskokolumbijskie przypadki pokazują wyraźnie, że bez względu na odległości pewne negatywne zjawiska w polityce występują wszędzie tam, gdzie wyborcy nie pilnują swoich przedstawicieli, którym dali mandat w czasie wyborów. Kolumbia Brytyjska i szerzej Kanada ma ten lepszy układ kontrolny w stosunku do systemu obowiązującego w Polsce, że tu policja działa bez żadnych dyrektyw rządzących. Kolejny już raz policjanci udowodnili, że mogą prowadzić swoje dochodzenia bez obawy o to, że rozpoczynając śledztwo przeciwko funkcjonariuszowi prowincyjnemu czy partyjnemu, nawet jeśli dotyczy to premiera i jego najbliższych współpracowników, narażą się na represje i zwolnienia ze służby. Główny szef policji jest wybierany na określony czas w drodze konkursu i taki kontrakt zapewnia mu niezależność w granicach prawa. Taki układ zapewnia mu również osłonę przed naciskami polityków. Warunek jest jeden - działanie w granicach wyznaczonych przez prawo. I coś jeszcze. Kto wie, czy nie najważniejsze przy porównywaniu polskich afer z brytyjskokolumbijskimi, a mianowicie to, że nikt z polityków i funkcyjnych w rządzie i parlamencie nie jest chroniony w specjalny sposób, czyli immunitetem zapewniającym członkowi rządu czy parlamentu nietykalność. W Kanadzie parlamentarzysta płaci mandaty na drodze, nie ma tzw. - R - będącej symbolem nietykalności w przypadku wykroczeń na drodze i specjalnych przywilejów. I co ciekawe, kanadyjska demokracja od takich braków się nie zawala, w przeciwieństwie do polskiej. Polski parlamentarzysta, pozbawiony uprawnień i specjalnej ochrony jego przywilejów sięgających jeszcze głębokiej komuny, zginąłby zapewne śmiercią samobójczą, bo wybraniec narodu pozbawiony specjalnych przywilejów jest, a raczej byłby inwalidą wymagającym specjalnej troski. Różnice w poselskich zachowaniach są więc znaczne. W Polsce parlamentarzysta chroniony specjalnym zestawem przywilejów może czuć się zupełnie bezkarny w przypadku naruszeń prawa. W Kanadzie oczywiście takie przypadki - co opisaliśmy powyżej - też się zdarzają, ale tu ich nie musi na światło dzienne wywlekać prasa, ale powołane do tego służby policyjne. Prasa otrzymuje wiadomości o toczącym się śledztwie już po fakcie, a nie jest jego inicjatorem wyręczającym policjantów, jak to ma miejsce w kraju nad Wisłą. Czy więc istnieją jakieś większe różnice w zachowaniach samych polityków w Polsce i Kanadzie? Tak naprawdę, to niewielkie. I tu, i tam pazernych na lewe dochody polityków nie brakuje. Nie zależy to ani od systemu wyborczego, ani od liczby wybieranych w okręgu posłów (bo niektórym w Polsce zdaje się, że wystarczy tylko zmienić system okęgów wyborczych na jednomandatowe - takie jak nasze w Kanadzie), żeby nastąpił koniec patologii. Naszym zdaniem, jest to kolejny mit, ale Polacy w kraju muszą się o tym przekonać na własnej skórze. Tak jak i o tym, że najskuteczniejszym sposobem na podniesienie morale wybrańców do parlamentu nie jest zaganianie ich do sejmowej kaplicy, a skuteczniej od modłów może zadzia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Albanez Hi Hi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 20:58 Ten Bart to rzeczywiscie postac z polskich kawalow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bohdan R. Bart i reszta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.03.04, 21:02 Chlopaki dziekuje wam za swietna zabawe, ide spac, dobranoc. Odpowiedz Link Zgłoś
eddy46 Re: Bart i reszta 23.03.04, 23:30 To Bartusia Kanada!!!Prywatny sektor - nie! Małgorzata P. Bonikowska Mar 9, 2004 > Wersja do drukowania > Wyślij e-mailem Jak się okazuje, nie wszyscy traktowani są tak samo w szpitalnictwie w Ontario. Zamożniejsi, lepiej wykształceni pacjenci po prostu potrafią sobie lepiej poradzić, wymagać więcej i dlatego otrzymują lepszą opiekę po przejściu np. zawału serca niż inni. Badanie, którego wyniki można właśnie tak podsumować, zostało przeprowadzone w formie rozmów z 2256 pacjentami, którzy cierpią na problemy kardiologiczne. Zapytano ich, jak oceniają pomoc, jakią otrzymali w szpitalu. Okazało się, że pacjenci o wyższym poziomie wykształcenia i/lub wyższych dochodach otrzymywali lepszą opiekę lekarską, a mimo to byli z niej mniej zadowoleni niż inni. Właśnie ci uprzywilejowani częściej otrzymywali specjalistyczne badania pozawałowe (67,8 proc. w porównaniu z 52,8 proc.), a także później znajdowali się pod opieką kardiologa (56,7 proc. w porównaniu z 47,8 proc.). Jednocześnie pacjenci słabiej wykształceni i mniej zamożni, mimo nieco gorszego poziomu otrzymanych usług, wyrażali generalnie wyższy poziom satysfakcji z opieki medycznej, którą otrzymali. Badanie wykazało także, że owe zamożniejsze osoby wcale nie wykazywały lepszego stanu zdrowia niż pozostałe w związku z dodatkowymi zabiegami czy usługami, jakie otrzymały. W rok po zawale serca nie było wyraźnej różnicy w liczbie zgonów w tych dwóch grupach. Autor badania i lekarz kardiolog dr David Alter wyjaśnia to prawidłami psychologii - im więcej się chce, tym więcej się dostaje, a im więcej się dostaje, tym większe się ma oczekiwania. Kiedy dr Alter i jego koledzy z Institute for Clinical Evaluation Services w Toronto zapytali pacjentów, czy chcieliby zapłacić za to, aby otrzymać szybciej pomoc medyczną albo uzyskać szerszy wachlarz usług, zaledwie ok. 25 proc. odpowiedziało twierdząco. Tylko 15 proc. udzieliło odpowiedzi twierdzącej na to pytanie wśród pacjentów o dochodach poniżej 30 tys. dolarów. Wśród osób o dochodach ponad 60 tys. - procent ten zwiększył się do 30. Generalną konkluzją autorów badania było to, że utrzymując zakaz wprowadzenia odrębnego prywatnego systemu służby zdrowia, podtrzymuje się jakość obecnego systemu, ponieważ bogatsi pacjenci, którzy w innym przypadku udaliby się do prywatnych klinik i lekarzy, domagają się wyższej jakości usług medycznych. Dr P.J. Devereaux z McMaster University krytykuje autorów badania, że nie przedstawili pacjentom opcji płacenia wyższych podatków dla ratowania służby zdrowia, co jest, jego zdaniem, najlepszym i najbardziej sprawiedliwym rozwiązaniem. Devereaux zwraca uwagę na to, że 75 objętych badaniem, niezależnie od poziomu dochodów, jest zwolennikami publicznej służby zdrowia, potwierdzając rekomendacje raportu komisji Romanowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G GAZETA KRADZIEJ IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 23.03.04, 23:35 GAZETA OSZUKUJE W KONKURSACH! Dzisiaj nie dało się logować do konkursu (w którym trzeba odpowiadać kilka dni z rzędu). Gazeta.pl to złodzieje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mooncake R: Dozywocie w Szwecji to 14-16 lat.... IP: *.netvigator.com 24.03.04, 03:22 ...a moze wyjsc po 8 za dobre sprawowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sven Re: R: Dozywocie w Szwecji to 14-16 lat.... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 07:52 To nie jest wazne - wazne, ze tym razem zlapano morderce premiera. Pomylony, czy nie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wielka serbia Szkoda,ta lewacka dziwka ktora wzywala do IP: *.freebsd.lublin.pl / *.freebsd.lublin.pl 24.03.04, 07:40 bombardowania Serbii,powinna byla juz dawno umrzec. Chwala Wielkiej Serbii,smierć plugawemu albanskiemu scierwu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Prawdziwy Serb Poznalem cie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.04, 07:50 Napewno jestes Albanczykiem i piszesz tak aby oczernic Serbow. Wszyscy w Serbii wiedza, ze Ana nie wspierala bombardowania i, ze morderca jest pomylony psychicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Poznalem cie 24.03.04, 14:56 Oficjalnie nie zostal uznany za chorego psychicznie,chociaz podane przez prase fakty temu przecza.Obszerny reportaz w szweckiej TV o jego zyciu tez. Mijajlo sam zglaszal sie kilka razy do poradni/kliniki psych. po pomoc i takowej nie dostal.Kilkanascie recept na leki psychotropowe od szesciu roznych lekarzy - to wszystko.Nikt tez nie wspomina o jego ojcu,brutalnym alkoholiku, ktory terroryzowal cala swoja rodzine przez dlugie lata.Byl juz karany za atak nozem, wlasnie swojego ojca ,stajac w obronie matki i siostry.Nie wierze w zadne motywy polityczne.Chcialabym,zeby opinia publiczna ocenila tego tatusia i innych jemu podobnych.To wszystko bardzo tragiczne.Anna Lindh zaplacila swoim zyciem zupelnie bez sensu.Jej synowie juz nie maja matki.... Odpowiedz Link Zgłoś