Dodaj do ulubionych

Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka

05.04.04, 09:22
Dzieci Holocaustu przeciwko państwu Izrael
Ponad pół wieku milczenia

Izraelskie stowarzyszenie Dzieci i Sieroty Holokaustu od dłuższego czasu
domaga się od Izraela ujawnienia dokładnych danych dotyczących ofiar zagłady,
które jeszcze przed wybuchem drugiej wojny światowej zakupiły ziemie w
mandatoryjnej Palestynie, lub ulokowały swoje oszczędności w działających tam
bankach. Według wstępnych szacunków w grę może wchodzić majątek wartości 2,5
miliarda złotych.

Wyrokiem izraelskiego Sądu Najwyższego izraelskie Ministerstwo Finansów,
Ministerstwo Sprawiedliwości, Bank Izraela i urząd Generalnego Powiernika do
2 kwietnia tego roku mają odpowiedzieć na petycję stowarzyszenia Dzieci i
Sieroty Holokaustu o ujawnienie interesujących je danych. Sprawę w imieniu
stowarzyszenia prowadzi jerozolimska kancelaria Uriego Hupperta.

-To skandal, że od przeszło pół wieku ta sprawa wciąż jest nierozwiązana -
mówił Huppert 16 marca podczas dorocznego zebrania stowarzyszenia. - Państwo
Izrael występuje jako rzecznik swoich obywateli domagając się zwrotu majątków
pozostawionych w Europie, natomiast u siebie skutecznie uniemożliwia potomkom
ofiar holokaustu nawet dostępu do informacji o majątkach nieżyjących
krewnych. Nie wiem, czemu ma służyć polityka przemilczania tej sprawy.

Wiadomo, że większość ziem, które w latach 20. i 30. XX wieku kupowali
europejscy Żydzi w Palestynie to tereny w centrum dzisiejszego Izraela.
Wartość tych gruntów jest niebagatelna. Sześć lat temu urząd Generalnego
Powiernika opublikował listę nazwisk około 1700 osób, które zginęły w czasie
wojny, a które przed jej wybuchem zainwestowały oszczędności w mandatoryjnej
Palestynie. Do tej pory zaledwie kilku rodzinom ofiar udało się odzyskać od
rządu izraelskiego odszkodowania.

-To była kropla w morzu - tłumaczy Huppert. - Na opublikowanej liście nie
znalazły się żadne szczegóły dotyczące wymienionych osób, które pozwoliłyby
dzieciom holocaustu zidentyfikować ich jako swoich przodków. Generalny
Powiernik zaniechał także podania informacji o tym, jakie mienie posiadali
wymienieni ludzie.

Opublikowanie takiej listy nie załatwia sprawy. Powiedzmy, że wśród
wymienionych znalazł się Dawid Kaliński. Skąd wiadomo, z których on jest
Kalińskich, czy był z Warszawy, Bielska-Białej, czy z Drohobycza? Jak dzisiaj
potomek Kalińskich może sprawdzić, czy Dawid wymieniony na liście, to był
jego dziadek? Otóż, nie ma takiej możliwości. A nawet gdyby udało mu się
ustalić, że istotnie jest to jego krewny, nic to nie zmienia. Aby uzyskać
odszkodowanie od izraelskiego rządu spadkobierca musi udokumentować majątek
przodka. Tylko jak, skoro te informacje są wciąż zatajane?

Deputowana do Knesetu z ramienia Partii Pracy Colett Avital, która
przewodniczyła powołanej cztery lata temu specjalnej komisji parlamentarnej
do zbadania tej sprawy przyznaje, że Generalny Powiernik jest wyjątkowo
niezainteresowany w udzielaniu pomocy rodzinom ofiar holokaustu. Z
dochodzenia prowadzonego przez komisję wynika, że potencjalnym spadkobiercom
utrudnia się odzyskanie majątków ich nieżyjących przodków na terenie
dzisiejszego Izraela.

Stowarzyszenie Dzieci Holokaustu w Polsce nie zdecydowało się poprzeć swojego
izraelskiego odpowiednika w walce z izraelskim rządem. Według przewodniczącej
Stowarzyszenia Elżbiety Ficowskiej "nie należy wracać do tych zamierzchłych
spraw". Pytana o ocenę postawy rządu Izraela, który domaga się zwrotu
majątków żydowskich w Europie, a jednocześnie utrudnia potomkom ofiar zagłady
uzyskanie odszkodowań za mienie na terenie dzisiejszego Izraela, odmówiła
komentarza.

Arkadiusz Bartosiak

Co wy na to drodzy panstwo.Moze wy pokusicie sie o komentarz.Jak oceniacie
postawe Waszego panstwa.
Obserwuj wątek
    • goldbaum to chyba nazywa sie "chucpa"? :) 05.04.04, 09:26
      "nie należy wracać do tych zamierzchłych spraw"

Rece opadaja....
    • groszek.741.com No, kochani, a toście wpadli.... 05.04.04, 09:38
      Jak Gini kogoś dopadnie, to nie daj Boże!

Delikwent leży i kwiczy. Wiem, bom sam przez to przeszedł.
      Nie popuści.
      • gini Re: No, kochani, a toście wpadli.... 05.04.04, 09:46
        groszek.741.com napisała:

> Jak Gini kogoś dopadnie, to nie daj Boże!
        >
        > Delikwent leży i kwiczy. Wiem, bom sam przez to przeszedł.
        > Nie popuści.

No wlasnie, co z moimi "zamowionymi" watkami?I sa do Ciebie dwa posty w watku o
        wodzie, jeden z zagadka .
    • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 09:54
      Jedni z rana na pobudzenie biora prysznic, inni wypijaja mocna kawke zeby
      postawic sie na nogi. Jeszcze inni bez setki gorzaly oczu noe otworza. Ty Gini
      jak se Zyda nie ustrzelisz wirtualnie na dzien dobry, to tez sie nie ockniesz.
      Ps. Moj komentarz: granda, prawdziwa granda.
      • gini Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 10:02
        Gość portalu: z daleka napisał(a):

> Jedni z rana na pobudzenie biora prysznic, inni wypijaja mocna kawke zeby
        > postawic sie na nogi. Jeszcze inni bez setki gorzaly oczu noe otworza. Ty
        Gini
        > jak se Zyda nie ustrzelisz wirtualnie na dzien dobry, to tez sie nie ockniesz.
        > Ps. Moj komentarz: granda, prawdziwa granda.

A ustrzelilam jakiegos Zyda?Ci ludzie z izraelskiego stowarzyszenia "Dzieci
        Holocaustu" to tez pewnie antysemity straszne.
        Piszecie tu o Izraelu dlaczego nie pisac o wszystkim.Nie da sie moi mili
        wszystkiego zmiesc pod dywan.
        My o polskich aferach piszemy, nikt tu nie broni ludzi nieuczciwych, Wy macie
        jednak straszne opory, czego nie rozumiem do konca.
        • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 10:23
          Poniewaz ja tez musze z rana podladowac swoje akumulatory, wiec na krociutka
          rozgrzewke jestem gotow. Ja nie mam nic przeciwko temu, ze ty i inni z takim
          zapelem roztrzasacie kazdy problem duzy i maly gnebiacy moja ojczyzne i moich
          rodakow. Jest to zrozumiale zainteresowanie dla wladcow, zarzadcow swiata z
          jego pepka. A teraz troche powazniej. Rozumiem twoje zafascynowanie Zydami i
          Izraelem , jednak musze cie rozczarowac. Wbrew pozorom Izrealczycy to tacy sami
          ludzie jak wszyscy inni. Moze bardziej kochaja swoja ojczyzne od innych ale sa
          wsrod nich rowniez,lobuzy, kurwy i zlodzieje. Jest to zupelnie naturalne i
          trudno oczekiwac czegos innego. Ty i paru twoich kolezkow wzieliscie sobie za
          punkt honoru wylapywac rajcujace kawalki i robicie z tego wielkie oj, wej.
          Tymczasem afery i aferki w izraelu sa tak samo rozpowszechnionym zjawiskiem jak
          afery i aferki w Polsce, Belgii czy kazdym innym kraju o podobnym systemie.
          Mysle, ze tropienie tych afer to po prostu dymanie duzej ilosci pary w maly
          gwizdek. Jak chcesz dymac to dymaj . Mnie to nie bawi. Sa ciekawsze sprawy i
          wazniejsze.
          • nierzyd to nie calkiem tak 05.04.04, 11:09

> Wbrew pozorom Izrealczycy to tacy sami ludzie jak wszyscy inni.

To ci sie tylko wydaje.
            Pokaz mi narod, ktory na swojego premiera wybiera i popiera czlowieka, o ktorym
            wiadomo, ze jest pospolitym przestepca i zbrodniarzem wojennym.

• gini Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 11:37

> Poniewaz ja tez musze z rana podladowac swoje akumulatory, wiec na krociutka
            > rozgrzewke jestem gotow. Ja nie mam nic przeciwko temu, ze ty i inni z takim
            > zapelem roztrzasacie kazdy problem duzy i maly gnebiacy moja ojczyzne i moich
            > rodakow. Jest to zrozumiale zainteresowanie dla wladcow, zarzadcow swiata z
            > jego pepka. A teraz troche powazniej. Rozumiem twoje zafascynowanie Zydami i
            > Izraelem , jednak musze cie rozczarowac.

Nie jestem wcale zafascynowana Zydami czy tez Izraelem.Zwroc uwage, ze Izrael
            znajduje sie wciaz na czolowkach gazet, na tym forum wypowiadaja sie ludzie z
            Izraela, wiec chyba normalne, ze pisze sie tu o Izraelu a nie o Pernambuko.
            Czesc watkow zakladacie Wy drodzy panstwo wiec w czym problem?
            Skoro Izrael jest panstwem jak kazde inne, to mozna o nim pisac, mozna pisac to
            co w nim dobre ale i o tym co zle.
            Dla Was przytocenie arykulu niepochlebnego dlka Izraela to juz
            antysemityzm, "strzelanie do Zydow" To jakis rodzaj schizofrnii panie z daleka.
            Artykul jest dobry do dyskusji bo szczegolnie fredzio i nie tylko o jakies
            majatki od Polakow sie upomina.

Wbrew pozorom Izrealczycy to tacy sami
            >
            > ludzie jak wszyscy inni. Moze bardziej kochaja swoja ojczyzne od innych ale
            sa
            > wsrod nich rowniez,lobuzy, kurwy i zlodzieje.

Tyle, ze jak goj na pisze o zlodziejach czy lobuzach z Izraela automatycznie
            klasyfikowany jest jako zydozerca.Co jest smieszne troche, bo jezeli tacy sa to
            dlaczego o nich nie pisac.

Jest to zupelnie naturalne i
            > trudno oczekiwac czegos innego. Ty i paru twoich kolezkow wzieliscie sobie za
            > punkt honoru wylapywac rajcujace kawalki i robicie z tego wielkie oj, wej.
            > Tymczasem afery i aferki w izraelu sa tak samo rozpowszechnionym zjawiskiem
            jak
            >
            > afery i aferki w Polsce, Belgii czy kazdym innym kraju o podobnym systemie.

Alez ja nie mowie , ze nie, tylko sie dziwie, ze oburza Cie pisanie o aferach w
            Izraelu a o tych innych juz nie.
            Znow wychodzi mentalnosc Kalego.

> Mysle, ze tropienie tych afer to po prostu dymanie duzej ilosci pary w maly
            > gwizdek. Jak chcesz dymac to dymaj . Mnie to nie bawi. Sa ciekawsze sprawy i
            > wazniejsze.

Nikt tu nie tropi, ukazal sie artykul w gazecie wiec dlaczego nie poddac go pod
            dyskusje, tym bardziej, ze pisze tu pare osob z Izraela.Co zlego w tym, ze chce
            poznac Wasze zdanie?
            • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: *.inter.net.il 05.04.04, 12:28
              Doprawdy nie wiem Gini w jakim jezyku nalezy z toba rozmawiac , zebys
              zrozumiala proste prawdy. Ubzdurals sobie ten antysemityzm i wmawiasz zdrowemu
              chorobe w bok. Skoro rozgrzewka ci nie pomogla to cie wypunktuje.

1.piszesz: Czesc watkow zakladacie Wy drodzy panstwo wiec w czym problem?
              Skoro Izrael jest panstwem jak kazde inne, to mozna o nim pisac, mozna pisac to
              co w nim dobre ale i o tym co zle.
              Odpowiadam: My drodzy panstwo Gini nie mamy z tym zadnego problemu, mozecie
              pisac i piszecie co wam sie zywnie podoba, jednak tak sie sklada, ze piszecie
              dosyc jednostronnie, ale i to mi nie przeszkadza.Piszcie.

2.Piszesz:Dla Was przytocenie arykulu niepochlebnego dlka Izraela to juz
              antysemityzm, "strzelanie do Zydow" To jakis rodzaj schizofrnii panie z daleka.
              Odpowiadam: Antysemityzm? Czy ja cos wspomnialem o antysemityzmie? Czy chociaz
              jednym slowem sugerowalem to? "strzelanie do Zydow" Gini to taki zabieg
              literacki. Zamiast napisac, ze budzisz sie rano z mysla o zydowskich aferach i
              przekretach napisalem ze musisz sobie strzeliz do Zyda zeby rozpoczac dziem z
              prawej nogi.

3.Piszesz: Tyle, ze jak goj na pisze o zlodziejach czy lobuzach z Izraela
              automatycznie klasyfikowany jest jako zydozerca. Odpowiadam: jak wyzej.

4.Piszesz:... tylko sie dziwie, ze oburza Cie pisanie o aferach w Izraelu a o
              tych innych juz nie.Znow wychodzi mentalnosc Kalego. Odpowiedz: Rece opadaja. A
              gdzie ja sie obyrzylem , ze piszesz o aferach, no gdzie?

5.Piszesz: Nikt tu nie tropi, ukazal sie artykul w gazecie wiec dlaczego nie
              poddac go pod dyskusje, tym bardziej, ze pisze tu pare osob z Izraela.Co zlego
              w tym, ze chce poznac Wasze zdanie? Odpowiadam: moje juz poznalas i co?

• mirmilek Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 12:28
              Ciekawa sprawa. Kolega z daleka pisze tu o wszytkim tylko nie o temacie watku i
              (oczywiscie) sugeruje, ze wogole poruszanie tego tematu to antsemityzm.

Moze przejdziemy tak do meritum? Jak to jest ze panstwo izrael domaga sie od
              wszystkich odszkodowan, a samo: 1. nie chce placic odszkodowan palestynczykom
              2. nie chce oddac mienia POTOMKOM HOLOKAUSTU.

cos mi sie zdaje, ze sprawa jest zupelnie podobna jak w przypadku takiej
              szwajcarii. tylko skad ta roznica w podejciu?
              • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 13:20
                Gluptasie. A gdzie jest powiedziane, ze z daleka ma obowiazek wypowiadania sie
                na kazdy podjety przez was watek. Ty np. odezwales sie zupelnie nie proszony i
                czy ktos ci robi wyrzyty z tego powodu?
                • goldbaum oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec 05.04.04, 13:23
                  bo wtedy musialbys powiedziec cos krytycznego i to KONKRETNIE krytycznego o
                  twoim kraju.

Tego jednak przeciez nie mozna oczekiwac od szowinisty i fanatyka.
                  • Gość: z daleka Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: *.inter.net.il 05.04.04, 13:32
                    Dziecinne rozumowanie goldbaum. Jest wiele spraw i rzeczy w Izraelu ktore mi
                    sie nie podobaja i bardzo nie podobaja, jednak... zwroc uwage na te slowa,
                    jednak ani ty, ani gini, ani kilku jeszcze innych naszych wielbicieli nie
                    jestescie odpowiednimi partnerami do rozmow na ten temat. Dlaczego? Po prostu
                    nie dorosliscie do tego.
                    • goldbaum Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec 05.04.04, 13:46
                      Dlaczego w takim razie nie rozmawiasz o tych "rzeczach" i "sprawach", ktore ci
                      sie w Izraelu nie podobaja z tymi, ktorzy wedlug ciebie do tego "dorosli"?
                      • Gość: z daleka Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: *.inter.net.il 05.04.04, 14:24
                        Dlatego, ze oni o to nie pytaja. Z podobnego powodu ja nie pytam dlaczego w
                        Polsce Andrzej Leeper przymierza sie do tworzenia rzadu, albo dlaczego Premier
                        broni się w telewizyjnym wystąpieniu, a Kaczmarek podtrzymuje swoje, a
                        Modrzejewski wprowadza nowy wątek: Jana Kulczyka. Szczerze mowiac mnie to nie
                        interesuje, a ty sadzisz ze Gini obchodza ci ludzie o ktorych przytacza
                        artykul. A ciebie oni obchodza? Tyle co co zeszloroczny snieg. Czepiecie sie
                        kazdego tematu, przy okazji ktorego mozna nam dokopac i wpadacie w szal ze sie
                        was ignoruje. Przeciez te zagrywki sa czytelne goldbaum.
                        • goldbaum Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec 05.04.04, 16:02

> Dlatego, ze oni o to nie pytaja.

I dlatego sa "dorosli" :)

Czyli nam sie zamknelo kolko.
                          • Gość: z daleka Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 16:28
                            goldbaum napisał:
                            I dlatego sa "dorosli" :)
                            Czyli nam sie zamknelo kolko.
                            ----------------
                            Cos w tym jest goldbaum. Dorosli nie pytaja z dwoch powodow. Poniewaz, albo
                            wiedza, albo ich to nie interesuje. Niedorosli czesto pytaja rowniez dlatego,
                            ze chca sprowokowac doroslych. Znasz pewnie slynne pogawedki juhasa z baca?
                            • goldbaum Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec 05.04.04, 17:18
                              Acha.... "Dorosly" to taki, ktory nie pyta i dlatego to twoi ulubieni rozmowcy.

:)
                              • Gość: z daleka Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: 83.130.232.* 05.04.04, 17:34
                                Teraz pretestujemy goldbaum twoj dowcip i inteligencje.
                                napisalem:
                                Cos w tym jest goldbaum. Dorosli nie pytaja z dwoch powodow. Poniewaz, albo
                                wiedza, albo ich to nie interesuje. Niedorosli czesto pytaja rowniez dlatego,
                                ze chca sprowokowac doroslych. Znasz pewnie slynne pogawedki juhasa z baca?

goldbaum odpowiedzial:Acha.... "Dorosly" to taki, ktory nie pyta i dlatego to
                                twoi ulubieni rozmowcy.

wracam do mojej poprzedniej odpowiedzi, ale w zmienionej, bardziej przystepnej
                                fomie: Dorosli pytaja z dwoch powodow. Poniewaz nie wiedza i chca sie
                                dowiedziec, albo wiedza ,ale interesuje ich tez zdanie innych.
                                • goldbaum Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec 05.04.04, 17:45
                                  "Dorosli nie pytaja poniewaz albo wiedza albo ich to nie interesuje"
                                  I ty dlatego z "doroslymi" nie dyskutujesz. :))))))

Brzmi jednak strasznie idiotycznie... Dlatego "zmieniasz":

"Dorosli pytaja (jednak!) poniewaz nie wiedza i chca sie dowiedziec"

I w tym momencie, gdy pytaja zostaja zakwalifikowani jako "niedorosli".

Czyli znow nam sie zamknelo koleczko :))

Ale mozesz jeszcze dalej krecic. Za kazdym razem jestes rownie zabawny i taaaki
                                  typowy. Jak z obrazka.
                                  • Gość: z daleka Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: 83.130.230.* 05.04.04, 18:11
                                    Straciles koncept. To sie zdarza. Gadajac do lustra to ci nie grozi.
                                    • goldbaum Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec 06.04.04, 13:12
                                      Gadajac do ciebie mowi sie nie tyle do lustra co do osla. No moze raczej do
                                      oslej skory.
                    • Gość: sp;lit Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 05.04.04, 15:06
                      Cienko dzisiaj szyjesz , z daleka ,... A moze temat jest bardziej delikatny niz
                      sugerujesz , moze to nie niedorosli partnerzy , a tani unik z twojej strony ?

Sprawa pieniedzy to bzdurka co sie naprawde sie kryje za tym przekretem ?

Duzo powazniejszym problemem jest ; Ilu inwestorow Dr Kastner & Co (syjonisci)
                      z pomoca Eichmann'a poslali swiadomie do obozow , zeby sie oblowic ?

Ten wasz mit o wspanialych , prawych i walecznych syjonistach smierdzi z daleka
                      obojetnie z ktorej strony podejdziesz , bez wyjatku ,... Najlepszym przykladem
                      jest wasz obecny fuhrer Sharon , ktory cale zycie byl na zolnierskiej rzadowej
                      pensyjce , dzis jest jednym z najbogatszych w Izraelu ,...

Jednego u Was nie moge zrozumiec ,... Niby madry narod i obrotny , ale jak
                      trzeba spojrzec krytycznie na swoich liderow dostajecie bielma na oczach i to
                      nie tylko teraz , a na przestrzeni wiekow co bylo glownym zrodlem przesladowan .

To co sie dzialo w drugiej wojnie przekracza granice zdrowego rozsadku , kazdy
                      inny z wyjatkiem Zydow zadal by pytanie ; Jakimi pobudkami kierowali sie wasi
                      liderzy poslusznie partycypujac w planie zaglady narodu ,... Robili listy ,
                      selektujac kto , kiedy i w jakiej kolejnosci ,... Podejrzliwych uspokajali ,
                      klamali , ze to tylko przesiedlenia , wiedzac doskonale ze jada na pewna smierc

Nazisci i ich plan wytepienia narodu to zbrodnia ktora nie da sie okreslic w
                      slowch , sluzalczosc waszych liderow w ulatwieniu wykonania tego planu jest
                      taka sama , jesli nie wieksza ,...

Tu nie chodzi o pieniadze , z daleka , tu chodzi o mit ktory nie ma pokrycia w
                      faktach bo jesli ludzie przejrza na oczy to wali sie wszystko na czym opiera
                      sie wasza racja syjonizmu , wielkiego Izraela i waszej dominacji w tym rejonie

uklony
                      • Gość: z daleka Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: *.inter.net.il 05.04.04, 15:36
                        Czy cienko szyje? Bo ja wiem. Mysle ze punkt widzenia zalezy od punktu
                        siedzenia. Dla ciebie i innych kolesi wazne sa te pieniazki z odszkodowan, a
                        mnie to raczej wisi. Cala najblizsza rodzina ze strony ojca zginela(kilkanascie
                        osob), ze strony matki ocalaly tylko dwie ona i jej kuzynaka. Wszyscy oni
                        wymordowani przez Niemcow bez pomocy zydowskich, jak to mowisz, liderow. Placy
                        nie odziedziczylem, domow rowniez, forsy w Szwjcarskim banku nie mam, a wiec i
                        problemy jakby mniejsze. Czy w kazdym narodzie sa lajdaki i swinie. Oczywiscie
                        sp:licie, ze sa, rowniez wsrod Zydow. Byli , sa i beda i nic z tego nie wynika.
                        Boj sie Boga Sp;licie, przestan operowec sloganami i wzruszajacymi okrzykami
                        typu:"Ten wasz mit o wspanialych , prawych i walecznych syjonistach smierdzi z
                        daleka, obojetnie z ktorej strony podejdziesz , bez wyjatku." W moich oczach to
                        blazenada. Odnosnie Sharona. Coz, nie dam go dzieciom jako wzor do
                        nasladowania. Uwazam, ze zebralo sie wokol niego tyle brudu, ze powinien
                        odejsc. Jest jadnak pewne,"ale". Na dzisiaj, niezaleznie od calego bagazu
                        nieczystosci, jest Sharon tym przywodca, ktory realizuje koncepcje polityczna
                        popierana przez wiekszosc spoleczenstwa. Nikt nie popiera jego nieczystych
                        interesow, ale wiekszosc popiera jego polityke. Jest to jakis problem.
                        • Gość: sp;lit Re: oczywiscie, ze nie mozesz odpowiedziec IP: *.nas29.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 05.04.04, 20:53
                          Przeciwnie , uwazam ze jesli wymaga sie od innych , to trzeba miec czyste konto
                          i jeszcze raz przeciwnie ,... Chodzi mi o moraly aspekt a pieniadze dopiero w
                          finalowym rozliczeniu . Nie imputuje nic czy jestes in czy out , bo uwazam ze
                          lepiej dorobic sie czegos samemu zeby to docenic ,... Pozatym nie wiadomo co by
                          z ciebie wyroslo , zobacz wtracalskiego i dane , pol Tel Aviv'u odziedziczyli i
                          nie moga sie doczekac kiedy pojda w cug jak zgarna te miliony :) Moze Hilton
                          stoi w ich ogrodku ,...

uklony
                • mirmilek Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 13:29
                  nie musisz, oczywiscie - ale by bylo milo.

a co do mnie, to forum jest otwarte - moze na nim pisac kazdy.

ale, ale - czyzbysmy znow zmieniali temat? :)
                  • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 13:38
                    Masz swieta racje. Piszac: "a co do mnie, to forum jest otwarte - moze na nim
                    pisac kazdy"...
                    dodalbym tylko od siebie: o czym chce i kiedy chce , oraz odpowiadac komu chce
                    i jak chce. To z kolei moze sie podobac lub nie podobac,itd itd.
                    • mirmilek Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 13:42
                      dalej zmieniamy temat ;)

> Masz swieta racje. Piszac: "a co do mnie, to forum jest otwarte - moze na nim
                      > pisac kazdy"...
                      > dodalbym tylko od siebie: o czym chce i kiedy chce , oraz odpowiadac komu
                      chce
                      >
                      > i jak chce. To z kolei moze sie podobac lub nie podobac,itd itd.
                      • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 13:51
                        Ja nie zmieniam tematu mirmilek, ja go nie podejmuje, a to roznica. Dlaczego
                        nie podejmuje, wyjasnilem. Jesli ci to wyjasnienie mie pasuje, to mi przykro,
                        ale tylko tyle i nic wiecej. Wesolego jajka.
                        • mirmilek Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 13:59
                          nie podejmowac tzn siedziec cicho

pisac o wszystkim innym - tzn zmieniac temat :)

> Ja nie zmieniam tematu mirmilek, ja go nie podejmuje, a to roznica. Dlaczego
                          > nie podejmuje, wyjasnilem. Jesli ci to wyjasnienie mie pasuje, to mi przykro,
                          > ale tylko tyle i nic wiecej. Wesolego jajka.
          • goldbaum Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 13:22

> Moze bardziej kochaja swoja ojczyzne od innych ale sa
            > wsrod nich rowniez,lobuzy, kurwy i zlodzieje. Jest to zupelnie naturalne i
            > trudno oczekiwac czegos innego.

Widzisz, masz z tym racje ale jest pewna diametralna roznica. My Polacy tych
            naszych "lobuzow", "zlodzieji" i "kurwy" krytykujemy czesto i gesto.
            Bo ich nie lubimy.

Wy tego nie robicie NIGDY. W najlepszym razie milczycie. Bo takie cos, to
            wedlug was to opluwanie gniazda" itd.

To, co nazywasz "kochaniem ojczyzny" "moze bardziej od innych", nie jest niczym
            innym jak najzwyklejszym, slepym szowinizmem.
            • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 13:44
              Wlasciwie to bez komentarza. Odpowiedziales sobie sam. Jestes samowystarczalny.
              Sam pytasz, sam sobie odpowiadasz. Czy doprawdy jest ci potrzebny ktos jeszcze
              do tej wewnetrznej rozmowy?
              • goldbaum Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 13:51
                W powyzszym liscie nie ma ani jednego pytania i ani jednej odpowiedzi. Sa tylko
                dosyc oczywiste tezy.

Ty w obliczu oczywistych tez jak zwykle nie masz nic do powiedzenia.
                • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 13:59
                  I znowu rozmowa z samym soba. Pierwsze zdanie teza, drugie odpowiedz. Goldbaum,
                  zastanow sie, czego wlasciwie oczekujesz od swoich rozmowcow? Przeciez stwiajac
                  problemy w podobny sposob jak je stawiasz nigdy i od nikogo nie dostaniesz
                  powaznej odpowiedzi. Byc moze, stawiam teka teze, wlasnie o to ci chodzi. Moze
                  ty wcale nie chcesz uslyszec odpowiedzi , ty po prostu chcesz ja dac.
                  • goldbaum Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 17:53
                    Przeciez dales mi znakomita odpowiedz! Opisalem na czym polega roznica miedzy
                    polskimi uzytkownikami forum i wami a ty nie masz zadnych zastrzezen.

Bo i jakbys mogl miec. Wiesz, ze jakiekolwiek zastrzezenia z twojej strony nie
                    mialyby sensu bo mijalyby sie z prawda.
                    • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 83.130.230.* 05.04.04, 18:08
                      Trudno mi zrozumiec Goldbaum twoja belkotliwa argumentacje. Jedno co wydaje mi
                      sie calkiem jasne to to , ze jestes przeswiadczony o swojej racji, jedynej i
                      niepodwazalnej. Jesli tak, to nie wiem po kiego diabla wdajesz sie w te
                      rozmowki. Stan przed lustrem i niech muabdloG bedzie ci sluchaczem wiernym i
                      poslusznym.
                      • goldbaum Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 06.04.04, 13:10
                        Trudno ci zrozumiec? A to przeciez takie proste. Wskazalem ewidentna roznice w
                        zachowaniu Polakow i Zydow na tym forum (przynajmniej zdecydowanej wiekszosci)
                        i ty nie mozesz jej zakwestionowac bo musialbys sie znow osmieszyc.

Nie pozostaje ci nic innego jak belkot i lawirowanie.

Takie to proste.
      • Gość: Gucio [...] IP: *.ipt.aol.com 05.04.04, 18:11
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • fredzio54 Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 10:35
      na ta ziemie mieszkaja raby nielegalnie i czeba ich wypedzic
      • Gość: dana33 Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: *.adsl.actcom.co.il 05.04.04, 15:24
        dziendoberek milemu towarzystwu. wlasnie skonczylam sprzatanie, wielkie
        jedzenie na dzieisjszy seder gotowe, musze tylko zrobi jeszcze knejdlach, ale
        to idzie szybkom nawet jak mam dzisiaj 17 osob wieczorem. ale postanowilam
        zrobic malenka przerwe i wlazlam oczywiscie na forum. i co widze? nowy temacik,
        bardzo ladny, bardzo kontrowersyjny, mozna nam i tutaj dolac, nie, kochane
        mirmilko-goldbaumy. a dla mnie to jak znalazl, widze, ze moj ukochany z daleka
        ladnie wam oddaje, ale widze rowniez, ze on nie siedzi "in", bo nie kazdy zyd w
        polsce przed wojna kupowal ziemie w palestynie i widac ze dziadek z daleka nie.
        a moj tak. nawet moje dwa dziadki kupily (teraz mozecie wjezdzac na mnie tez
        jako na obszarnika ziemskiego). wiec jeden dziadek to zdazyl jeszcze przed
        wojna zapisac w ksiegach wieczystych ta ziemie, i nie bylo zadnego problemu,
        zeby odnalezc to miejsce. natomiast drugi dziadek nie zdazyl. wplacil
        pieniadze, ale zanim zapisano w ksiegach wieczystych, zaczela sie wojna i
        dziadek zginal. wiadomo bylo ze cos kupil, nie wiadomo bylo gdzie i ile. nawet
        nie wiadomo bylo gdzie szukac, bo jaki israel nie bylby maly, to poniewaz
        wiadomo bylo, ze nie kupil calego tel avivu, to moznaby dlugo szukac. nu, ale
        israelski apotropus (nie mam pojecia jak to po polsku) oglosil kilka lat temu
        dokladne listy, z nazwiskami tych, ktorzy albo kupili ziemie, albo ulokowali
        pieniadze w przedsiebiorstwach lub bankach i nie wiadomo, gdzie sa. listy z
        nazwiskami, poszukujacymi wlascicieli lub ich spadkobiercow. zeby bylo krocej:
        znalazlam tam nazwisko mojego dziadka. znalazlam tam gdzie i ile i co. to
        prawda, ze to dluuuga procedura, trwa juz 3 lata i potrwa jeszze okolo roku. to
        prawda, ze ci spadkobiercy bezposredni, jak np moja mama, sa w wieku bardzo
        podeszlym i nie wszyscy "zdaza" otrzymac swoje dziedzictwo, ale przejma to
        dziedzictwo ich dzieci, czyli wnuki wlascicieli. a trwa to tak dlugo, bo
        apotropus jest odpowiedzialny za te majatki. jesli np mirmil lub goldbaum
        chcialiby dostac pieniadze mojego dziadka (chociaz moze split wolalby je dostac
        bardziej, jako odszkodowanie za to, ze ja zyje se splitowskich pieniedzy), i
        manipulujac, krecac i klamiac (w czym sa przeciez perfect), dostaliby ten
        majatek, a ja moja mama zglosilaby sie a pare miesiecy pozniej, dowodzac, ze
        ona jest prawowita spadkobierczynia, to apotropus mialby niezly klopot, oddac
        mamie nalezny jej spadek i wyciagnac to spowrotem od rozlupano-drzewieckiego. a
        poniewaz szalnie trudno jest zdobyc dzisiaj rozne dokumenty, ktore zaginely w
        czasie wojny, nu, to sprawy sie ciagna. zgadzam sie, ze powinno tro byc
        ulatwione, ale ja osobiscie nie widzialam nic takiego, ze israel WZBRANIA sie
        oddawac majatki prawowitym wlascicielom.
        na liscie, ktora ja ogladalam, podane bylo nazwisko, z jakiego miasta, czy
        pozostawiony majatek ulokowany byl w ziemi czy w gotowce.
        • Gość: z daleka Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka IP: 5.5R* / *.inter.net.il 05.04.04, 16:03
          Slusznie zauwazylas, ze nie jestem "in". Wspomnialem o tym Sp;litowi. Bardzo
          ladnie z twojej strony, ze tak obrazowo i na wlasnym przykladzie wyjasnilas
          kolezenstwu te zawilosci, ale obawiam sie Dana, ze to nie o to im chodzilo. Oni
          nie chcieli wiedziec o co tu chodzi, bo ich to zupelnie nie obchodzi. Oni
          chcieli jedynie doniesc swiatu o tym, ze zle sie dzieje w panstwie Zydowskim.
          To donosicielstwo to choroba przewlekla i nieuleczalna.
        • furia44 Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 06.04.04, 06:30
          Dano, ja Cie bardzo prosze, przeczytaj uwaznie, co napisal z daleka, bo on jest
          naj,naj, naj, a najlepiej wydrukuj i powies sobie nad komputerem przynajmnie
          ten fragment:
          "Oni nie chcieli wiedziec o co tu chodzi, bo ich to zupelnie nie obchodzi. Oni
          chcieli jedynie doniesc swiatu o tym, ze zle sie dzieje w panstwie Zydowskim.
          To donosicielstwo to choroba przewlekla i nieuleczalna."
        • gini Re:Dana kozucha klamczucha 06.04.04, 08:06
          Gość portalu: dana33 napisał(a):

>.> polsce przed wojna kupowal ziemie w palestynie i widac ze dziadek z daleka
          nie.
          >
          > a moj tak. nawet moje dwa dziadki kupily (teraz mozecie wjezdzac na mnie tez
          > jako na obszarnika ziemskiego). wiec jeden dziadek to zdazyl jeszcze przed
          > wojna zapisac w ksiegach wieczystych ta ziemie, i nie bylo zadnego problemu,
          > zeby odnalezc to miejsce. natomiast drugi dziadek nie zdazyl. wplacil
          > pieniadze, ale zanim zapisano w ksiegach wieczystych, zaczela sie wojna i
          > dziadek zginal. wiadomo bylo ze cos kupil, nie wiadomo bylo gdzie i ile.
          nawet
          > nie wiadomo bylo gdzie szukac, bo jaki israel nie bylby maly, to poniewaz
          > wiadomo bylo, ze nie kupil calego tel avivu, to moznaby dlugo szukac. nu, ale
          > israelski apotropus (nie mam pojecia jak to po polsku) oglosil kilka lat temu
          > dokladne listy, z nazwiskami tych, ktorzy albo kupili ziemie, albo ulokowali
          > pieniadze w przedsiebiorstwach lub bankach i nie wiadomo, gdzie sa. listy z
          > nazwiskami, poszukujacymi wlascicieli lub ich spadkobiercow. zeby bylo
          krocej:
          > znalazlam tam nazwisko mojego dziadka. znalazlam tam gdzie i ile i co. to
          > prawda, ze to dluuuga procedura, trwa juz 3 lata i potrwa jeszze okolo roku.
          to

To była kropla w morzu - tłumaczy Huppert. - Na opublikowanej liście nie
          znalazły się żadne szczegóły dotyczące wymienionych osób, które pozwoliłyby
          dzieciom holocaustu zidentyfikować ich jako swoich przodków. Generalny
          Powiernik zaniechał także podania informacji o tym, jakie mienie posiadali
          wymienieni ludzie.

Dana nie miala problemu wszystko znalazla!!!Prosze bardzo, o co wam chodzi
          wszystko jest ok.

>
          > prawda, ze ci spadkobiercy bezposredni, jak np moja mama, sa w wieku bardzo
          > podeszlym i nie wszyscy "zdaza" otrzymac swoje dziedzictwo, ale przejma to
          > dziedzictwo ich dzieci, czyli wnuki wlascicieli. a trwa to tak dlugo, bo
          > apotropus jest odpowiedzialny za te majatki. jesli np mirmil lub goldbaum
          > chcialiby dostac pieniadze mojego dziadka (chociaz moze split wolalby je
          dostac
          >
          > bardziej, jako odszkodowanie za to, ze ja zyje se splitowskich pieniedzy), i
          > manipulujac, krecac i klamiac (w czym sa przeciez perfect), dostaliby ten
          > majatek, a ja moja mama zglosilaby sie a pare miesiecy pozniej, dowodzac, ze
          > ona jest prawowita spadkobierczynia, to apotropus mialby niezly klopot, oddac
          > mamie nalezny jej spadek i wyciagnac to spowrotem od rozlupano-drzewieckiego.
          A w tym belkocie to o co chodzi?Nie umiesz pisac normalnie na temat bez
          obrzucania blorem klamczucho?Co chcesz ukryc, to, ze twoje panstwo oszukuje
          wlasnych obywateli, ?

a
          >
          > poniewaz szalnie trudno jest zdobyc dzisiaj rozne dokumenty, ktore zaginely w
          > czasie wojny, nu, to sprawy sie ciagna. zgadzam sie, ze powinno tro byc
          > ulatwione, ale ja osobiscie nie widzialam nic takiego, ze israel WZBRANIA sie
          > oddawac majatki prawowitym wlascicielom.
          > na liscie, ktora ja ogladalam, podane bylo nazwisko, z jakiego miasta, czy
          > pozostawiony majatek ulokowany byl w ziemi czy w gotowce.

Taa Stowarzyszenie Dzieci Holocaustu mowi oficjalnie co innego, a Dana co
          innego, wiec wierzyc mamy pani Danie, oj Dana Dana kozucha klamczucha.

przewodniczyła powołanej cztery lata temu specjalnej komisji parlamentarnej do
          zbadania tej sprawy przyznaje, że Generalny Powiernik jest wyjątkowo
          niezainteresowany w udzielaniu pomocy rodzinom ofiar holokaustu. Z dochodzenia
          prowadzonego przez komisję wynika, że potencjalnym spadkobiercom utrudnia się
          odzyskanie majątków ich nieżyjących przodków na terenie dzisiejszego Izraela.

Komisja Knesetu, mowi , ze sie utrudnia a Dana, mowi, ze nie.
          Czy uwazasz, ze wszystkim zrobisz wode z mozgu?
          • Gość: Tomek44 Do gini i co. IP: 217.97.150.* 06.04.04, 11:11
            Jestem aktualnie w Polsce. Zamierzam spotkac sie z panem Huppertem, wybitnym
            znawca sprawy izraelskiej (po)pisujacym(sie) w polskiej prasie. Prawda jest
            zlozona, a na zlozonej prawdzie mozna tez niezle zarobic. Wiec jako adwokat
            szuka potencjalnych klientow. Widocznie idzie mu to zbyt wolno. A co ja robie w
            Polsce? Miedzy innymi wlasnie odzyskalem dwie duze kamienice w centrum Warszawy
            i kupilem teren w Krakowie na Starym Miescie, bo jak wiesz gini my Zydzi lubimy
            robic dobre interesy i wyzyskiwac biednych. To z milosci do pieniazkow.
            Zakladam tez duzy lombard w Lodzi i bede udzielal pozyczek i wykorzystywal
            biednych Polakow. Ponadto zamierzam wybudowac duza fabryke wodki koszernej w
            butelkach pod nazwa Orzel bo my Zydzi mamy w tradycji rozpijanie Narodu
            Polskiego. Bede wspieral Chrzescijanska Unie Jednosci(w skrocie ...)oraz
            przyszlego premiera pana marszalka Leppera. To tylko czesc mojego planu
            dzialania na rzecz lepszej Polski w wigilie wejscia do Unii.
            • wtracalski Do Tomka 06.04.04, 11:23
              Gość portalu: Tomek44 napisał(a):

> Jestem aktualnie w Polsce. Zamierzam spotkac sie z panem Huppertem, wybitnym
              > znawca sprawy izraelskiej (po)pisujacym(sie) w polskiej prasie. Prawda jest
              > zlozona, a na zlozonej prawdzie mozna tez niezle zarobic. Wiec jako adwokat
              > szuka potencjalnych klientow. Widocznie idzie mu to zbyt wolno. A co ja robie
              w
              >
              > Polsce? Miedzy innymi wlasnie odzyskalem dwie duze kamienice w centrum
              Warszawy
              >
              > i kupilem teren w Krakowie na Starym Miescie, bo jak wiesz gini my Zydzi
              lubimy
              >
              > robic dobre interesy i wyzyskiwac biednych. To z milosci do pieniazkow.
              > Zakladam tez duzy lombard w Lodzi i bede udzielal pozyczek i wykorzystywal
              > biednych Polakow. Ponadto zamierzam wybudowac duza fabryke wodki koszernej w
              > butelkach pod nazwa Orzel bo my Zydzi mamy w tradycji rozpijanie Narodu
              > Polskiego. Bede wspieral Chrzescijanska Unie Jednosci(w skrocie ...)oraz
              > przyszlego premiera pana marszalka Leppera. To tylko czesc mojego planu
              > dzialania na rzecz lepszej Polski w wigilie wejscia do Unii.
              >

Drogi Tomku44,
              No wreszcie wiem gdzie się podziewasz. Po spotkaniu z adw. Huppertem racz mnie
              oświecic kto on zacz, bo poza polską prasą nigdy się na niego nie natknąłem.
              Czyżbym przeoczył tak wybitną w Izraelu osobistość?
              Życzę Ci owocnych interesów w Polsce. Mam tam kilka świetnie prosperujących
              firm i szukam wspólników. (Ostanio zakupiłem duże tereny w Sandomierzu)
              Hag Pesah Sameah.
              Wtr.
              • gini Re: Do Wtracalskiego 06.04.04, 11:30
                wtracalski napisał:

>.>
                > Drogi Tomku44,
                > No wreszcie wiem gdzie się podziewasz. Po spotkaniu z adw. Huppertem racz
                mnie
                > oświecic kto on zacz, bo poza polską prasą nigdy się na niego nie natknąłem.
                > Czyżbym przeoczył tak wybitną w Izraelu osobistość?
                > Życzę Ci owocnych interesów w Polsce. Mam tam kilka świetnie prosperujących
                > firm i szukam wspólników. (Ostanio zakupiłem duże tereny w Sandomierzu)
                > Hag Pesah Sameah.
                > Wtr.

przewodniczyła powołanej cztery lata temu specjalnej komisji parlamentarnej
                do zbadania tej sprawy przyznaje, że Generalny Powiernik jest wyjątkowo
                niezainteresowany w udzielaniu pomocy rodzinom ofiar holokaustu. Z
                dochodzenia prowadzonego przez komisję wynika, że potencjalnym spadkobiercom
                utrudnia się odzyskanie majątków ich nieżyjących przodków na terenie
                dzisiejszego Izraela.

O tej pani i o komisji tez pan pewnie nie slyszal ; o Stowarzyszeniu izraelskim
                Dzieci i sieroty holocaustu, tez pan nie slyszal, a ten pan to adwokat, ktory
                ma kancelarie w Jerozolimie, co jest napisane jak byk w artykule, ktorego ani
                panowie ani pani Dana widac dokladnie nie przeczytali, albo macie panstwo
                klopôty ze zrozumieniem.
                Moje wyrazy wspolczucia.
                • wtracalski Re: Do Wtracalskiego 06.04.04, 12:42
                  gini napisała:

> wtracalski napisał:
                  >
                  > >.>
                  > > Drogi Tomku44,
                  > > No wreszcie wiem gdzie się podziewasz. Po spotkaniu z adw. Huppertem racz
                  > mnie
                  > > oświecic kto on zacz, bo poza polską prasą nigdy się na niego nie natknąłe
                  > m.
                  > > Czyżbym przeoczył tak wybitną w Izraelu osobistość?
                  > > Życzę Ci owocnych interesów w Polsce. Mam tam kilka świetnie prosperującyc
                  > h
                  > > firm i szukam wspólników. (Ostanio zakupiłem duże tereny w Sandomierzu)
                  > > Hag Pesah Sameah.
                  > > Wtr.
                  >
                  >
                  > Deputowana do Knesetu z ramienia Partii Pracy Colett Avital, która
                  > przewodniczyła powołanej cztery lata temu specjalnej komisji parlamentarnej
                  > do zbadania tej sprawy przyznaje, że Generalny Powiernik jest wyjątkowo
                  > niezainteresowany w udzielaniu pomocy rodzinom ofiar holokaustu. Z
                  > dochodzenia prowadzonego przez komisję wynika, że potencjalnym spadkobiercom
                  > utrudnia się odzyskanie majątków ich nieżyjących przodków na terenie
                  > dzisiejszego Izraela.
                  >
                  > O tej pani i o komisji tez pan pewnie nie slyszal ; o Stowarzyszeniu
                  izraelskim
                  >
                  > Dzieci i sieroty holocaustu, tez pan nie slyszal, a ten pan to adwokat, ktory
                  > ma kancelarie w Jerozolimie, co jest napisane jak byk w artykule, ktorego ani
                  > panowie ani pani Dana widac dokladnie nie przeczytali, albo macie panstwo
                  > klopôty ze zrozumieniem.
                  > Moje wyrazy wspolczucia.

Droga Pani gini,
                  Jestem wręcz wzruszony Pani zainteresowaniem problemami dzieci holocaustu. Sam
                  jestem jednym z nich.
                  Panią deputowaną Colette Avital znam oczywiście, choćby z prasy i telewizji,
                  jeszcze z okresu jej pracy w dyplomacji.
                  Przykre, ale p. adw. Uri Huppert nie jest w Izraelu znaną osobistością, poza
                  może specjalnymi kręgami, do których ja widocznie nie mam dostępu.
                  Problem rodzinnych własności dzieci holocaustu jest tylko jednym z 2316
                  problemów państwa Izrael i może dlatego nie znajduje się w ognisku
                  zainteresowania naszego społeczeństwa.
                  Sam mam w zanadrzu 611 państwowych problemów, wydaje mi się, znacznie
                  poważniejszych i chetnie się nimi z Panią podzielę. Oczywiście, zajęcie się
                  tymi problemami na wokandzie naszego forum będzie wymagało z Pani strony
                  poświęcenia wiele czasu i uwagi, ale chyba mogę na to liczyć.
                  Pozdrowienia,
                  Wtrącalski.
            • gini Re: Do Tomeczka 06.04.04, 11:25

> Jestem aktualnie w Polsce. Zamierzam spotkac sie z panem Huppertem, wybitnym
              > znawca sprawy izraelskiej (po)pisujacym(sie) w polskiej prasie.

Czy Ty w ogole umiesz czytac?
              "Wyrokiem izraelskiego Sądu Najwyższego izraelskie Ministerstwo Finansów,
              Ministerstwo Sprawiedliwości, Bank Izraela i urząd Generalnego Powiernika do
              2 kwietnia tego roku mają odpowiedzieć na petycję stowarzyszenia Dzieci i
              Sieroty Holokaustu o ujawnienie interesujących je danych. Sprawę w imieniu
              stowarzyszenia prowadzi jerozolimska kancelaria Uriego Hupperta."

Dlaczego to chcesz sie spotykac z panem Huppertem w Polsce skoro on ma
              kancvelarie w Jerozolimie?

Prawda jest
              > zlozona, a na zlozonej prawdzie mozna tez niezle zarobic. Wiec jako adwokat
              > szuka potencjalnych klientow. Widocznie idzie mu to zbyt wolno.

A co z ta komisja knesertu, tez chce zarobic?Czytasz w ogle, czy sprawia Ci to
              trudnosc?

A co ja robie w
              >
              > Polsce? Miedzy innymi wlasnie odzyskalem dwie duze kamienice w centrum
              Warszawy
              >
              > i kupilem teren w Krakowie na Starym Miescie, bo jak wiesz gini my Zydzi
              lubimy
              >
              > robic dobre interesy i wyzyskiwac biednych. To z milosci do pieniazkow.
              > Zakladam tez duzy lombard w Lodzi i bede udzielal pozyczek i wykorzystywal
              > biednych Polakow. Ponadto zamierzam wybudowac duza fabryke wodki koszernej w
              > butelkach pod nazwa Orzel bo my Zydzi mamy w tradycji rozpijanie Narodu
              > Polskiego. Bede wspieral Chrzescijanska Unie Jednosci(w skrocie ...)oraz
              > przyszlego premiera pana marszalka Leppera. To tylko czesc mojego planu
              > dzialania na rzecz lepszej Polski w wigilie wejscia do Unii.
              >
              A cos na temat?
              • Gość: Tomek44 Re: Do Tomeczka IP: 217.97.150.* 06.04.04, 11:35
                "Dlaczego to chcesz sie spotykac z panem Huppertem w Polsce skoro on ma
                kancvelarie w Jerozolimie? "

Po pierwsze w Izraelu zajety jestem istotnymi sprawami i na interesy pana
                Huperta mam czas tylko bedac na urlopie. Poza tym mam wrazenie,ze latwiej
                spotkac pana Huperta w Polsce niz w Izraelu.
                • gini Re: Do Tomeczka 06.04.04, 11:42

> "Dlaczego to chcesz sie spotykac z panem Huppertem w Polsce skoro on ma
                  > kancvelarie w Jerozolimie? "
                  >
                  > Po pierwsze w Izraelu zajety jestem istotnymi sprawami i na interesy pana
                  > Huperta mam czas tylko bedac na urlopie. Poza tym mam wrazenie,ze latwiej
                  > spotkac pana Huperta w Polsce niz w Izraelu.
                  >
                  Skad takie wrazenie nie rozumiem.Wywiadu mozna udzielic przez telefon, wcale
                  nie trzeba sie ruszac z Jerozolimy.Nie rozumiem tez czemu czepiasz sie li tylko
                  pana Hupperta a nie Stowarzyszenia izraelskiego Dzieci i Sieroty Holocaustu,
                  czy tez tej komisji powolanej w tej sprawie przez kneset.
                  Wszystkliego panie Tomku pod dywan zamiesc sie nie da.

• Gość: z daleka Re: Do giniii IP: 83.130.230.* 06.04.04, 12:19
                    Droga Gini. Wzruszenie nadal odbiera mi glos, wiec nic nie powiem tylko
                    wystukam pare slow drzacymi palcy. Czytam te Twoje pasji pelne odezwy plynace z
                    zglebi Twego Wielkiego Serduszka i placze jak bobr, a w miedzyczasie bije sie w
                    piersi.
                    Zupelnie nie moge sobie wybaczyc, ze dotyczczas nie dostrzeglem w Tobie tego
                    wielkiego serca i tej bezinteresownej milosci do Dzieci i Sierot Holocaustu.
                    Wybacz mi i innym slepcom, Dzieciom, Wnukom i Sierotom Holokaustu, ze
                    nidocenalismy Twojego heroicznego poswiecenia. Wybacz i prowadz nas do
                    ostatecznego zwyciestwa przez rafy i wyboje tego biednego i cierpiacego swiata(
                    pod zydowskim buciorem).
                    • Gość: gini Re: Do z daleka IP: 5.2.* / 213.46.162.* 06.04.04, 12:34
                      A cos na temat moze.
                      • Gość: Gini Re: Do z daleka IP: 5.2.* / 213.46.162.* 06.04.04, 12:43
                        Ofiary i sieroty holocaustu interesuja mnie tyle samo co inne ofiary II wojny
                        swiatowej .Powiem , ze wiecej interesuja mnie polskie ofiary, bo zginelo w tej
                        wojnie duzo czlonkow mojej rodziny .

Zacytowalam ten artykul, bo jest w nim jeden ciekawy passus , a mianowicie ten.
                        To skandal, że od przeszło pół wieku ta sprawa wciąż jest nierozwiązana -
                        mówił Huppert 16 marca podczas dorocznego zebrania stowarzyszenia. - Państwo
                        Izrael występuje jako rzecznik swoich obywateli domagając się zwrotu majątków
                        pozostawionych w Europie, natomiast u siebie skutecznie uniemożliwia potomkom
                        ofiar holokaustu nawet dostępu do informacji o majątkach nieżyjących
                        krewnych. Nie wiem, czemu ma służyć polityka przemilczania tej sprawy.

Wlasnie o to chodzi, ze panstwo Izrael domaga sie od wszystkich, a u siebie
                        tych spraw nie zalatwilo.
                        • wtracalski Do gini 06.04.04, 12:53
                          ...panstwo Izrael domaga sie od wszystkich...

Państwo???
                          A jaki czynnik państwa, dokładniej?
                          Wtr.
                          • gini Re: Do gini 06.04.04, 13:04
                            wtracalski napisał:

> ...panstwo Izrael domaga sie od wszystkich...
                            >
                            > Państwo???
                            > A jaki czynnik państwa, dokładniej?
                            > Wtr.

Ostatnio pan przeewodniczacy Knesetu domagal sie zwrotu mienia zydowskiego na
                            Litwie , nie wiedziales?
                            Jak znajde cos jeszcze to chetnie podrzuce, na razie jestem zajeta.
                            Bardzo prosze jezeli juz zabieracie glos to czytajcie dokladnie post
                            otwierajacy, bo pozniej to tak glupio jakos inteligentnym ponoc ludziom po
                            kawalku pod nos podstawiac urywki.Swieta sa za malo czasu .
                            Pozdrowka
                            • wtracalski Re: Do gini 06.04.04, 16:09
                              gini napisała:

> wtracalski napisał:
                              >
                              > > ...panstwo Izrael domaga sie od wszystkich...
                              > >
                              > > Państwo???
                              > > A jaki czynnik państwa, dokładniej?
                              > > Wtr.
                              >
                              >
                              > Ostatnio pan przeewodniczacy Knesetu domagal sie zwrotu mienia zydowskiego na
                              > Litwie , nie wiedziales?
                              > Jak znajde cos jeszcze to chetnie podrzuce, na razie jestem zajeta.
                              > Bardzo prosze jezeli juz zabieracie glos to czytajcie dokladnie post
                              > otwierajacy, bo pozniej to tak glupio jakos inteligentnym ponoc ludziom po
                              > kawalku pod nos podstawiac urywki.Swieta sa za malo czasu .
                              > Pozdrowka

Jeśli już nie omieszkujesz mnie oświecać, to lepiej abyś robiła to trochę
                              solidniej, inaczej tracisz swój cenny czas.
                              A ode mnie, bezinteresownie, taka nauka:
                              Kto wytyka cudze błędy, nie stoi o własne.
                              (starohinduskie)
                              Wesołych świąt, zacna gini. Pa.
                              Wtr.
                        • Gość: z daleka Re: Do gini IP: 83.130.230.* 06.04.04, 13:02
                          mimo wszystko nie ustawaj w tej slusznej walce. Powiedz nam biednym ofiarom,
                          jak mozemy Ci pomoc(w Twojej slusznej walce). Czego wlasciwie oczekujesz od
                          nas , Ty z takim niezlomnym poswieceniem i bezinteresownoscia walczaca o nasze
                          interesy i prawa. Powiedz nam maluczkim, co mamy uczynic , zebys byla z nas
                          dumna?
                          • gini Re: Do gini 06.04.04, 13:22

> mimo wszystko nie ustawaj w tej slusznej walce. Powiedz nam biednym ofiarom,
                            > jak mozemy Ci pomoc(w Twojej slusznej walce). Czego wlasciwie oczekujesz od
                            > nas , Ty z takim niezlomnym poswieceniem i bezinteresownoscia walczaca o
                            nasze
                            >
                            > interesy i prawa. Powiedz nam maluczkim, co mamy uczynic , zebys byla z nas
                            > dumna?

Alez ja nie walcze o wasze prawa, interesuje mnie po prostu dlaczego
                            przechodzicie nad tym faktem do pprzadku dziennego i tyle.
                            Bez pomocy kolegow napisawles w pierwszym odruchu uczciwie:granda, teraz
                            czepiasz sie mnie.Moze zacznij pisac na temt, bo nudne to sie robi.
                            • Gość: z daleka Re: Do gini IP: 83.130.232.* 06.04.04, 14:28
                              Alez gini ty mnie wogole nie zrozumialas. Piszac granda myslalem , ze tez
                              jestes przeciwko Nam i za grande uwazalem wtracanie sie w nasze, wewnetrzne
                              Zydow problemy. Za grande uznam tez jak ktorys z Naszych bedzie sie wtracal np.
                              w wasza afere z przeciekajacym MSZ-em.;)
                              • gini Re: Do gini 06.04.04, 14:42

> Alez gini ty mnie wogole nie zrozumialas. Piszac granda myslalem , ze tez
                                > jestes przeciwko Nam

A nam to kogo masz na mysli?Przeciez na dobra sprawe artykul opisuje
                                nieporozumienia Zydow miedzy Zydami, wiec niby przeciwko komu mam byc?

i za grande uwazalem wtracanie sie w nasze, wewnetrzne
                                > Zydow problemy. Za grande uznam tez jak ktorys z Naszych bedzie sie wtracal
                                np.
                                >
                                > w wasza afere z przeciekajacym MSZ-em.;)

Mylisz pojkecia , tak to juz jest, ze w prasie jak i na forum komentuje sie
                                rozne afery co i raz gdzies tam wybuchajace.Czy to w Izraelu, czy w USA czy w
                                Belgii czy tez w Polsce.Nie jest to zadne wtracanie sie w problemy danego
                                panstwa.
                                Jak widac tu na forum, gazeta przytacza artykuly i prosi o komentarz .Nie
                                znaczy to, ze kazdy kto komentuje miesza sie od razu w sprawy danego panstwa.
                                Jakies zimne kompresiki na glowke polecam.
                                Ochlon pan troszke panie z daleka.
                                Polecam rowniez maksyme starozytnego historyka rzymskiego Corneliusa Tarcitusa
                                (51-120 po Chr.)
                                "Kto zlosci sie z powodu krytyki, przyznaje, ze na nia zasluzyl"
                                • Gość: z daleka Re: Do gini IP: 5.5R* / 83.130.201.* 06.04.04, 15:34
                                  Maksyma bardzo mi sie podoba , z tym, ze ja wcale sie nie zloszcze; niemniej
                                  wsadzilem ja do ulubionych i przy najblizszej okazji ci ja zwroce.
                                  Wracajac do naszego tematu, Gini, pragne zwrocic twoja szanowna uwage na to o
                                  czym pisalem juz tutaj pare razy. Ciebie, was zupelnie nie interesuja
                                  odpowiedzi na poruszane przez Was Zydowskie tematy. Jesli je czytacie, to tylko
                                  po to zeby wylapac w nich cos czego mazna sie uczepic. Dana i Wtracalski
                                  napisali swoj komentarz i zostali albo wykpieni, albo zignorowani. Gdyby
                                  przypadkowo obudzil sie tu jakis "nowy" albo jakas" magdzia" z Izraela i
                                  napisali, ze owszem oni biedne dzieci holokaustu maja majatki w kvar saba,
                                  ktore wstretne panswo Izrael nie chce im zwrocic...oooo! wtedy wszyscy obroncy
                                  uciesnionych Zydow rzuciliby sie do ataku w slusznej sprawie. Czyli wszysto jak
                                  w starej piosence Skaldow - biegacie za kroliczkiem nie po to zeby go zlapac,
                                  ale po to zeby go gonic.
                                  • gini Re: Do gini 06.04.04, 15:53

> Maksyma bardzo mi sie podoba , z tym, ze ja wcale sie nie zloszcze; niemniej
                                    > wsadzilem ja do ulubionych i przy najblizszej okazji ci ja zwroce.
                                    > Wracajac do naszego tematu, Gini, pragne zwrocic twoja szanowna uwage na to o
                                    > czym pisalem juz tutaj pare razy. Ciebie, was zupelnie nie interesuja
                                    > odpowiedzi na poruszane przez Was Zydowskie tematy. Jesli je czytacie, to
                                    tylko
                                    >
                                    > po to zeby wylapac w nich cos czego mazna sie uczepic. Dana i Wtracalski
                                    > napisali swoj komentarz i zostali albo wykpieni, albo zignorowani. Gdyby
                                    > przypadkowo obudzil sie tu jakis "nowy" albo jakas" magdzia" z Izraela i
                                    > napisali, ze owszem oni biedne dzieci holokaustu maja majatki w kvar saba,
                                    > ktore wstretne panswo Izrael nie chce im zwrocic...oooo! wtedy wszyscy
                                    obroncy
                                    > uciesnionych Zydow rzuciliby sie do ataku w slusznej sprawie. Czyli wszysto
                                    jak
                                    >
                                    > w starej piosence Skaldow - biegacie za kroliczkiem nie po to zeby go zlapac,
                                    > ale po to zeby go gonic.

Dzieci holocaustu sobie, komisja knesetu sobie, a Dana i Wtracalski sobie, to
                                    komu ja mam wierzyc panie z daleka?
                                    Jak ja panu dzis napisze, ze jestem wlascicielka dzialki w Izraelu, to pan mi
                                    uwierzy tak na gebe?
                                    Ja przytaczam artykul, ktorego zadne zydowskie czynniki nie neguja, ukazal sie
                                    rowniez w Midraszu, mozna sprawdzac, a Dana i Wtracalski pisza, ze to nie tak
                                    bo oni wiedza lepiej.
                                    Kto tu sobie z kogo kpi?
                                    Ponadto zarzucil mi pan mieszanie sie w sprawy Izraela co juz jest smieszne.
                                    Moze zdacie sobie wreszcie panstwo sprawe z tego, ze piszecie na oitwartym
                                    forum, ze czesc tu piszacych nie jest Zydami, i nie ma obowiazku balwochwalczo
                                    traktowac waszej ojczyzny.
                                    • Gość: z daleka Re: Do gini IP: 5.5R* / 83.130.207.* 06.04.04, 16:38
                                      ;)- poddaje sie Gini.
                                      Wesolego jaja.
                                    • Gość: dana33 Re: Do gini IP: *.adsl.actcom.co.il 06.04.04, 22:11
                                      gini zlotko, radze ci wierzyc huppertowi. czego nie rozumiem, to jesli mu
                                      wierzysz, to po co wogole dajesz to tutaj do dyskusji? huppert ma racje,
                                      komisja ma racje, ty masz racje, a ja, gini, wprawdzie nabujalam, ale musze
                                      powiedziec, ze to co moj dziadek kupil 80 lat temu, niezle placi mi za luksus
                                      codziennego zycia....
          • Gość: dana33 Re:Dana kozucha klamczucha IP: *.adsl.actcom.co.il 06.04.04, 21:57
            gini, zlotko, znow wiesz wszystko lepiej siedac w belgii i nie majac dziadkow,
            ktorzy w latach 20 kupowali ziemie w palestynie, co? nu, ale zawsze mozesz
            pofantazjowac, wiec nie zaluj czasu ni klawiaturki..... :)
    • wtracalski Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 14:53
      Ja osobiście nie miałem prawie żadnych problemów. Z 8 hektarów moich dziadków w
      dzisiejszym centrum Tel-Awiwu dostałem już odszkodowanie za 6 i pół. Mam trochę
      trudności z udowodnieniem własności co do pozostałego 1 i pół hektara, ale
      właśnie staram się w Polsce o odpowiedenie dokumenty. Gdy sprawę doprowadzę do
      końca kupię trochę ziemi w pięknym Krakowie. Mam też oko na Sandomierz.
      Wtrącalski.
      • fredzio54 Re: Do Tomka i Dany a takze do pana z daleka 05.04.04, 15:05
        Ukraincy ukradli nasze dzialki w Lucku i w Olyky, jestesmy w dobrym
        towarzystwo z Hrabiem Radziwillem .)))))))))))
        polacy ukradli nasza kamienice w Wa-wie na pacy1
        i Nasze PRLskie Mieszkanie na Barlickiego 13/11 w Wreocalwiu i rownisz nasze
        stanowiska w Hali Handlowej kolo obiekaci
        Arbstwo w Izraelu nieplaca podatki nie sluza w Wojsku i mieszkaja w Placach !
    • Gość: jarek-nudziasz Sharon- daj im ziemie w Cisjordani IP: *.fastres.net 05.04.04, 16:36
      albo moze tez tam cos kupowali, o tym napewno Adolf Arafat jest doskonale
      poinformowany.
    • Gość: jarek-fastweb Jest dowodem ,ze Zydzi ziemie od okupantow IP: *.fastres.net 05.04.04, 16:48
      arabskich odkupowywali, a nie tak jak wy bezprzerwy usilowaliscie wmowic calemu
      swiatowi ta ziemie sila odbierali---ha,ha,ha
    • Gość: sp;lit Re: Do dany i wtracalskiego ,... IP: *.nas27.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 05.04.04, 17:06
      Pol Tel Aviv'u stoi na "waszej" ziemi a was nie interesuje rzeczywistym
      wlascicielem a kto na papierku ??? Kto jest materialnym wlascicielem i kto ,...
      Albo sprzedal , albo dzierzawi wasza wlasnosc dla miasta ? Kto zrobil , a moze
      robi gruby szmal na tym interesie a kaze placic odszkodowania podatnikowi ?

W roszczeniach w innych krajach jestescie tacy skrupulatni , domagacie sie nie
      tylko zwrotow majatku , ale rowniez za dekady utraconych zyskow z posiadlosci
      nie zapominajac o odsetkach ,...

uklony
      • fredzio54 [...] 06.04.04, 15:53
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • wtracalski Re: Do dany i wtracalskiego ,... 11.04.04, 11:28
        Gość portalu: sp;lit napisał(a):

> Pol Tel Aviv'u stoi na "waszej" ziemi a was nie interesuje rzeczywistym
        > wlascicielem a kto na papierku ??? Kto jest materialnym wlascicielem i
        kto ,...
        >
        > Albo sprzedal , albo dzierzawi wasza wlasnosc dla miasta ? Kto zrobil , a
        moze
        > robi gruby szmal na tym interesie a kaze placic odszkodowania podatnikowi ?
        >
        > W roszczeniach w innych krajach jestescie tacy skrupulatni , domagacie sie
        nie
        > tylko zwrotow majatku , ale rowniez za dekady utraconych zyskow z posiadlosci
        > nie zapominajac o odsetkach ,...
        >
        > uklony

Mój ty drogi sp;licie,
        Grasuję sobie tu po Polsce i gdzie się nie ruszę natykam się na żydowską
        spuściznę. Czasem mam wrażenie, że cała Polska stoi na niej.
        W czysto polskich rękach to wszystko się chwieje i kruszy. Co będzie? Polska
        się zawali?
        Kłaniam się uniżenie.
        Wtrącalski
        • perry.perry Re: Do dany i wtracalskiego ,... 11.04.04, 17:14
          Szanowny Panie wtracalski
          czas zwijac manatki i wynosic sie z tego forum.
          Z daleka w koncu zobaczyl beznadziejnosc dyskusji z typkami typu sp;lita.
          Na co Pan czeka?

Chag koszer We Sameach
          P.S. Pozdrowienia dla Tomka (jemu tez czas porzucic ta tonaca lodz)
          • werw Re: Do dany i wtracalskiego ,... 11.04.04, 17:25
            Splitowi, łapsie, aka galt, f44 itd. do pięt nie dorastasz. Wiesz po czym mozna
            cię poznać? Po celu, w jakim wszędzie się wciskasz. Kijem bym cię nie chciał
            zdzielić, gnido, bobym zwymiotował.
            • perry.perry Re: Do dany i wtracalskiego ,... 11.04.04, 18:32
              werw napisał:

> Splitowi, łapsie, aka galt, f44 itd. do pięt nie dorastasz. Wiesz po czym
              mozna
              >
              > cię poznać? Po celu, w jakim wszędzie się wciskasz. Kijem bym cię nie chciał
              > zdzielić, gnido, bobym zwymiotował.

dziekuje za komplimenty i zegnaj
              Perry
            • Gość: dana33 do werwa IP: *.adsl.actcom.co.il 12.04.04, 01:07
              wiesz, werw, jak wspominam twoje posty sprzed roku, jak wspominam jezyk, jaki
              uzywales wtedy i porownuje to z dzisiejszym, to jakby to byly dwie skrajnie
              rozne osoby..... i wtedy nie zawsze nas pochwalaes, ale kij, gnida i
              zwymiotowac????? ktos ci zrobil pranie mozgu, czy co sie stalo?
              • furia44 Re: do Dany 12.04.04, 05:32
                Po prostu wyszlo szydlo z worka. Sluchaj starej wiedzmy, bo ona widzi :-)
                • Gość: dana33 Re: do Dany IP: *.adsl.actcom.co.il 12.04.04, 13:03
                  :)
              • werw Re: do werwa 12.04.04, 15:05
                1. To dziwne (cały czas się nadziwić nie mogę - choć powinienem był już
                przywyknąć), ale jednocześnie bardzo symptomatyczne, że bluzgi pod adresem
                jakiegoś Zyda traktujesz jako atak na "was" wszystkich.
                was - nas, wam - nam, was - nas, wami - nami, nas - was.
                Tu juz nic nie poradzę, co kto lubi i uważa za rzeczywiste.

2. Choc zdajesz się nie widzieć związku miedzy jego poczynaniami na forum a
                moim do niego (i do jego popleczników) stosunkiem - to nie znaczy, że ten
                związek nie istnieje.

Słuchaj starej wiedźmy - ona prawdę ci powie. Szalom.
          • Gość: sp;lit Re: Do dany i wtracalskiego ,... IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 12.04.04, 14:25
            A ty sieroto ciagle nie mozesz przezyc ze dziewczyny nie broniles przed
            podworkowymi lobuzami ,...

Wiesz co ? Tak sobie mysle zes ty splodzil te historyjke , bo tak naprawde to
            ci ktorys ja bzyknal i nie mozesz zapomniec - Do mnie nie miej pretensji ,
            galt ,... Ja nigdy palca na kobiete nie podnioslem , co wcale nie znaczy ze nie
            byl mi potrzebny , uzywalem go i to czesto bo nie tylko ty byles niedolega i
            ktos musial was wyreczac :) Zycie nie jest fair , no nie ?

uklony
            • Gość: dana33 Re: Do dany i wtracalskiego ,... IP: *.adsl.actcom.co.il 12.04.04, 14:35
              pies ktory szczeka nie gryzie....
              • Gość: sp;lit Re: Do dany i wtracalskiego ,... IP: *.nas28.tukwila2.wa.us.da.qwest.net 12.04.04, 17:56
                Moze ten na koszernych zlewkach ,... Zmien mu diete , za dobrze mu sie wiedzie !

uklony
        • fredzio54 Re: Do dany i wtracalskiego ,... 12.04.04, 13:47
          wtracalski napisał:

> Gość portalu: sp;lit napisał(a):
          >
          > > Pol Tel Aviv'u stoi na "waszej" ziemi a was nie interesuje rzeczywistym
          > > wlascicielem a kto na papierku ??? Kto jest materialnym wlascicielem i
          > kto ,...
          > >
          > > Albo sprzedal , albo dzierzawi wasza wlasnosc dla miasta ? Kto zrobil , a
          > moze
          > > robi gruby szmal na tym interesie a kaze placic odszkodowania podatnikowi
          > ?
          > >
          > > W roszczeniach w innych krajach jestescie tacy skrupulatni , domagacie sie
          >
          > nie
          > > tylko zwrotow majatku , ale rowniez za dekady utraconych zyskow z posiadlo
          > sci
          > > nie zapominajac o odsetkach ,...
          > >
          > > uklony
          >
          > Mój ty drogi sp;licie,
          > Grasuję sobie tu po Polsce i gdzie się nie ruszę natykam się na żydowską
          > spuściznę. Czasem mam wrażenie, że cała Polska stoi na niej.
          > W czysto polskich rękach to wszystko się chwieje i kruszy. Co będzie? Polska
          > się zawali?
          > Kłaniam się uniżenie.
          > Wtrącalski
          Szalom
          polska sie tak kruszy ze cukier brak, mam jeszcez kartki PRLskie chce polskiemu
          narody przez wystepnienie do Uni podarowac, jak znak mojego polskiego patritizm
          AM LELO takana !
    • goldbaum I znow wyszlo na to samo.. 05.04.04, 17:16
      GW lze jak pies a panstwie Izrael jest wszystko cacy. Jak w ZSRR na zakonczenie
      pieciolatki.

Bylo wlasciwie do przewidzenia.
      • goidbaum dalej nie moge sie nadziwic, Mustafa-goldbaum 12.04.04, 01:17
        co robisz na forum wrogiej Ci gazety,
        opisujacej swiat nie po twojej mysli?

Nie laska przeniesc sie na anglojezyczne forum al ahram?
        tam cie utula i przytula...
    • Gość: Wqrwiony2 Tiaaa - to i już swoich te hieny cmentarne IP: *.aine.pl 06.04.04, 12:49
      bezczeszczą...
      Pogratulować!
      Wqrwiony2
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka