Dodaj do ulubionych

Moratorium co do elektrowni jadrowych

14.03.11, 19:35
Pod wrazeniem wypadkow w 3 elektrowniach jadrowych w Japonii, rzad pani Merkel postanowil zawiesic na 3 miesiace powziecie decyzji dotyczacej przedluzenia zycia niemieckich elektrowni jadrowych.

Powoli niemiecki konsensus spoleczny jest taki, zeby sie pozegnac na zawsze z energia jadrowa. I politycy wprowadzaja w zycie ten konsensus.

Nie wiem czy decyzja w sprawie polskiej energetyki jadrowej juz zapadla. Jesli nie, to moze warto by bylo tez zawiesic te decyzje na 3 miesiace. A rozwazyc inne zrodla energii. Mniej niebezpieczne.

Moze nie warto w te technologie w ogole wchodzic.

Francja wlazla z rekami i nogami (80 % energii elektrycznej pochodzi z energii jadrowej) i teraz sie chce powoli wycofac i czerpac energie z innych zrodel.

PF
Obserwuj wątek
    • eva15 M.M.- czyli manipulantka Merkel 14.03.11, 19:48
      Merklowa zawiesiła decyzje na 3 miesiące, bo w czasie najbliżyzych 3 m-cy są w Niemczech wybory do landów, w tym do jednego z najważniejszych B-W. W obecnej sytuacji (vide Japonia) każdy, kto się opowie w ogłupionych przez ekofundamentalistów Niemczech za elektrowniami A. ma przerąbane w wyborach.
      Po wyborach konjunkturalistka memorandum odwiesie, komisje potwierdzą, że niemieckie elektrownie są absoltnie pewne.
    • mara571 Merkel jak choragiewka na dachu 14.03.11, 20:00
      jeszcze wczoraj elektrownie atomowe byly OK, jako " notwendige Brückentechnologie".
      Dzisiaj moratorium.
      No coz wybory w BW juz 27 marca...

Pafciu, przede wszystkim trzeba skonczyc z tymi certyfikatami na CO2.
      To pomysl Goldman Sachs, zeby znowu z niczego ciagnac zyski.
      Wegla ma Polska dosyc duzo.

• polski_francuz Zgodny chor analityczek 14.03.11, 20:19
        politycznych wykazuje politykierskie podloze decyzji Merklowej.

Ale to jeden i najmniejszy aspekt sprawy.

Co do certyfikatow CO2 to juz powazniejsza sprawa, bo istnieje , na ile wiem (wiedze czerpie z ksiazki Claude Allegre, Imposture climatique), konsensus w spolecznosci klimatologow, ze jest zwiazek miedzy ociepleniem klimatycznym a emisja dwutlenku wegla.

Jaki zwiazek i czy nalezy rzeczywiscie wprowadzac certyfikaty to inna sprawa.

W koncu, jesli nie energia jadrowa to wiele innych zrodel nie widac: pozostaja energia ze spalania (wegiel, ropa, gaz) i odnawialne (wiatr, woda, slonce). Pierwsze sa wyczerpywalne a drugie nie wystarcza jeszcze dlugo na zastapienie obecnych zrodel energii. Badania nad energia z syntezy jadrowej jeszcze sa w powijakach i niewiele o rezulatach slychac.

W Niemczech bedzie dyskusja przez 3 miesiace. Ja bym tylko nie chcial, zeby rezultat tej dyskusji byl taki, ze Niemcy beda importowac energie jadrowa z Polski.

Precedens juz jest bo Wlochy postanowily rozwijac energie jadrowa nie u siebie ale ...u sasiadow w Albani . I tam buduja ich reaktory (jesli wierzyuc Alberto Toscano dziennikarzowi z RTL).

PF

• mara571 handel juz istnieje, 14.03.11, 20:44
          co nie oznacza, ze nie mozna sie z niego wycofac.
          Jak sobie poczytasz, to sie okazuje, ze obowiazkowe sa tylko w Uni i Nowej Zelandii.
          Ani Chiny, ani Rosja ani Stany Zjednoczone o tym nie mysla.
          Wprowadzenie tego pomyslu w zycie doprowadzi do calkowitej deindustrializacji Europy.
          Nie znam mechanizmu przyznawania, ale jestem pewna, ze nie uwzglednia on w zaden sposob czynnika klimatu.
          I tak polskie elektrocieplownie beda zmuszone do kupna drogich certyfikatow, co oczywiscie odbije sie na cenach ogrzewania mieszkan. I doprowadzi do dalsego zubozenia przede wszystkich emerytow.
          Brof pisze o scenariuszu: w przypadku CO2 wyglada to faktycznie na scenariusz sztuki pt. Jak wykonczyc Europe.
          • polski_francuz Ze handel juz istnieje 14.03.11, 20:51
            to wiem, ale sadzilem, ze wynika on z uchwal jakiejs konferencji klimatycznej (w Kyoto i w Rio chyba) i ze ma zupelnie dobrowolny charakter. I kto dobrowolnie podpisal ten sie do tego stosuje.

Jak jest dobrowolny tzn znaczy, ze sie mozna z niego wycofac, nicht wahr?

Z drugiej strony Europa jest juz bardzo zanieczyszczona. Zylem w Australii to nie ta sama natura. Moze dlatego EU podpisala.

PF
          • br0fl0vski Re: handel juz istnieje, 14.03.11, 20:55
            mara
            o deindustralizacjie wlasnie chodzi . nalezy uwaznie czytac o zmniejszenie poziomu zycia w krajach uprzemyslowionych i 3 swiecie. przeciez nie chodzi o to by krtos w Fukina Faso jezdzil samochodem do fabryki i na zakupy w wielkich mallach
      • felusiak1 goldman nie miał z tym nic wspólnego 14.03.11, 22:29
        to nie goldman wymyślił i wprowadził certyfikaty. to wynik kyoto. glodman, jpmorgan, morganstanley, detsche bank, credit suisse itp obsługują nakazane przez rządy tranzakcje.
        THE EU OBLIGES EUROPEAN INDUSTRY TO OFFSET THE QUANTITY OF
        CARBON DIOXIDE EMITTED AGAINST CERTIFICATES.
        In 2002, the European Commission decided to set 2010 as its goal
        for implementing the ambitious targets of the Kyoto Protocol.
        These require carbon emissions to be reduced by eight percent,
        measured against the benchmark of 1990 levels. To achieve this
        goal, the European Union agreed three measures to curb emissions:
        trading in CO2 emission certificates
        www.egl.eu/content/dam/downloads/eglch/de/about/publications/EGL_CO2_HandelEN.pdf
        • mara571 Re: goldman nie miał z tym nic wspólnego 14.03.11, 22:34
          wycofuje moje stwierdzenie, ze to Goldman Sachs byl inicjatorem handlu zertyfikatami.
          Reszte utrzymuje.
          • elka-sulzer Re: goldman nie miał z tym nic wspólnego 15.03.11, 19:28
            Nic nie wycofuj mara, to goldman te certyfikaty rozpisuje:)
      • felusiak1 Re: Merkel jak choragiewka na dachu 14.03.11, 22:40
        no to zgadzamy się ze sobą.
    • br0fl0vski Re: Moratorium co do elektrowni jadrowych 14.03.11, 20:21
      wszystko idzie wedlug skryptu pisanego moze 40-lat temu . kup se rower franky i zacznij juz chodzic do gimu zeby bylo latwiej pod gore na starosc
      • polski_francuz Rower juz 14.03.11, 20:24
        mam i gym robie w domu. Kryzys mi niestraszny. Zona ma nawet rower z dopedzaczem elektrycznym i pod gorke pedzi szybciej niz ja.

PF
        • br0fl0vski Re: Rower juz 14.03.11, 20:36
          do polski tez na rowerze bo na bilet moze nie bedzie cie stac
          • br0fl0vski Re: Rower juz 14.03.11, 20:40
            www.youtube.com/watch?v=5cE9Zgcd7yA&feature=player_embedded#at=1348
            nikt tego ogladac nie bedzie ale nic mnie to linkowanie nie kosztuje
    • j-k tylko jakich ? 14.03.11, 21:09
      polski_francuz napisał:
      > Francja wlazla z rekami i nogami (80 % energii elektrycznej pochodzi z energii
      > jadrowej)

i dobrze.

i teraz sie chce powoli wycofac i czerpac energie z innych zrodel.

- jakich ?
      Francja niezle sobie zyje z exportu energii elektrycznej do Niemiec.

J.K.
      • polski_francuz Re: tylko jakich ? 14.03.11, 21:14
        odnawialnych glownie. Ale bardzo wolno to sie posuwa. Bo wiatraki nie pasuja do krajobrazu i halasuja. Poza tym foltowoltaika ale i ona, po wycofywaniu sie EDF z dobrych cen zakupu, staje sie nieinteresujaca.

Francuzi czekaja, jak zwykle, na decyzje panstwa.

PF
        • mara571 a tak wracajac do Angie 14.03.11, 21:33
          jesli przegra za dwa tygodnie zawsze czarna BW, bedzie musiala odejsc.
          Ciekawe, kto wtedy przejmie stery: udalo jej sie juz wszystkich usunac albo zmusic do wycofania sie z poltyki.
          • polski_francuz Re: a tak wracajac do Angie 14.03.11, 21:42
            Co Ty? Badanie Wirtembergia ma przegrac? Pracusie beda na czerwonych glosowac?

Warum hat der Spiegel nichts darüber geschrieben? Und ich muss ausgerechnet hier es erfahren? Ich protestiere!

PF
            • polski_francuz Napisal 15.03.11, 07:17
              Mappus pada na milosci do energii jadrowej:

www.spiegel.de/politik/deutschland/0,1518,750785,00.html
              PF
        • j-k PF - nie rob sobie jaj. 14.03.11, 21:38
          polski_francuz napisał:

> odnawialnych glownie.

skoro jestes fizykiem, a ja chemikem, to wiemy obaj doskonale, ze zrodla odnawialne
          na dzien dzisiejszy to 20, gora 30 % procent zapotrzebowania na energie.

zatem od energii atomowej nie ma ucieczki.
          • polski_francuz Re: PF - nie rob sobie jaj. 14.03.11, 21:46
            Przeciez to juz gdzies powyzej napisalem. Nie badz taki sklerotyk jak ja i czytaj caly watek:)

PF

• nihil-istka Dlatego Niemcy chca ukrasc Polsce Slask 14.03.11, 21:37
      Jedyna realistyczna alternatywa sa nowoczesne elektrownie weglowe. Dlatego Niemcy chca ukrasc Polski Slask a niemiecki wywiad wspiera i organizuje ruch ""autonomii"" Slaska.
      • polski_francuz Na ja 14.03.11, 21:39
        mam wyklady teraz dla biologow. sa bardzo grzeczni, ale na matematyce i inzynierii, ani, ani...

PF
        • mara571 Re: Na ja 14.03.11, 22:01
          francuzie, po poscie nihilistki myslisz pewnie, ze biez wodki nie razbieriosz.
          Wiec krotko: przed wojna bylo wojewodztwo slaskie, autonomiczne z wlasnym Skarbem. A i tak oddawalo do polskiego budzetu 30% jego dochodow.
          Komunisci doszczetnie wyeksploatowali kopalnie, huty i zaklady chemiczne. Taki Chorzow-Stary mial kilometr kwadratowy, ktory w swiatowych rankingach dawal mu pierwsze miejsce w emisji pylow i substancji rakotworczych na swiecie.
          Wszystko juz padlo i teraz palme pierszenstwa maja niektore miasta w Chinach.
          Ta eskploatacja dotyczyla nie tylko Slaska, ale takze Zaglebia.
          Mimo to konkurbacja katowicka jest nadal najwiekszym regionen gospodarki REALNEJ w Polsce.
          A jak wiesz obowiazuje zasada, ze bogatszy musi oddac biedniejszemu. Z tego powodu niektore dzielnice miast Slasak i Zaglebia wygladaja dokladnie tak samo jak w roku 1935. zeby Bialystok mogl wygrac jakis ranking polskich miast pod haslem "Gdzie w Polsce zyje sie najlepiej".
          Dr. Rasiak z U.Sl. zalozyl Ruch Autonomii Slaska, ktory zyskuje na popularnosci wsrod reszek Slazakow mieszkajacych w Polsce.
          CIA twierdzi, ze ten ruch ma poparcie niemieckie. Nie znam szczegolow, ale jesli nie zmieni sie polityka centralnych wladz to powstanie jeszcze ruch autonomii zaglebia, a wszystko po to, aby zaprzestano grabiezy dochodu narodowego tu wypracowanego i pozwolono uzyc tych pieniedzy na usuniecie skutkow polityki PRL.
          www.raslaska.org/
          • polski_francuz Re: Na ja 14.03.11, 22:17
            "Nie znam szczegolow, ale jesli nie zmieni sie polityka centralnych wladz to powstanie jeszcze ruch autonomi i zaglebia, a wszystko po to, aby zaprzestano grabiezy dochodu narodowego tu wy pracowanego i pozwolono uzyc tych pieniedzy na usuniecie skutkow polityki PRL."

Ani ja szczegolow nie znam. Niemcy, jesli rzeczywiscie mieszaja, to nie postepuja madrze. Co do raportow amerykanskich na ten temat bylbym sceptyczny. Polska jest wiernym sojusznikiem USA, tak wiernym ze nie chca go dzielic z nikim.

Co do reszty, licze na madrych Slazakow i Zaglebiakow ze sie sytuacja poprawi. Mysle, ze jak przyjdzie co do czego, to Polska stanie twardo przy Slasku.

PF

• br0fl0vski Re: Na ja 15.03.11, 07:36
            mara
            budowa spojnego imperium w dodatku wielojezycznego i wielokulturowego to proces bardzo skomplikowany. pierwsze na smietnik historii pojda panstwa narodowe. z kultura pojdzie latwiej stworzy sie nowa oparta na jakims euroholywoodzie i mcdonaldzie. juz ludzie zaczynaja mowic jakas dziwaczna mieszanka jezyka i slownictwo staje sie ograniczone dzieki sms-om.

i nie ja o tym mowie ale jego przenajswietrza ekselencja Van Rompuy

www.dailymail.co.uk/debate/article-1328579/Herman-Van-Rompuy-The-end-Britain-nation-state.html
      • polski_francuz Poza tym 14.03.11, 21:53
        Slazaczka mara wraca do Polski z Niemiec. Trend jest odwrotny niz piszesz. Jesli myslacy ludzie wracaja to nie ma co sie niepokoic.

PF
        • mara571 Re: Poza tym 14.03.11, 22:03
          ja nie ze Slaska. Moja matka pochodzi ze Slaska Cieszynskiego.
          Ale wroce do mojego Zaglebia.
          Wielu Slazakow wraca, bo zrealizowli swoje marzenie: na emeryturze zamieszkac we wlasnym domu w Wisle lub Ustroniu...
    • felusiak1 Re: Moratorium co do elektrowni jadrowych 14.03.11, 22:16
      a jakie są te inne źródła energii? gaz, ropa i węgiel ale tego leftystyczni zbawiciele matki ziemi nie chcą. mówia nam, żeby zaprządz słońce (słowa obamy) a to energia nuklearna. no ale on myslał o bateriach słonecznych. zaprzęgamy też wiatr i co mamy z tego? kilka kiliwatów po 20-tokrotnej cenie. może zacznijmy od stwierdzenia, że te paliwowe roślinki, wiaterek i światełko słoneczne to baterie do kilejki elekrtycznej, która jasio dostał na gwiazdkę.
      tatuś i mamusia potrzebują wiecej.

ps. polityczni jak zwykle tańczą pod publikę. głosy wyborców dyktuja decyzje.
      to bardzo kosztowny sposób.
      • polski_francuz No my tu wlasnie 14.03.11, 22:25
        o tym felusiak.

Bo z drugiej strony napromieniowanym nikt byc nie chce.

Pozostaje jeszcze synteza jadrowa. Ale jest w sferze badan. Ktore sie moze kiedys zakoncza pozytywnie. Moze do tej pory starczy pieniedzy.

W kazdym razie, trzeba energie oszczedzc. Podwojne szyby a niezadlugo juz potrojne szyby nam obowiazkowo wprowadza.

PF
        • felusiak1 Re: No my tu wlasnie 14.03.11, 22:39
          życie samo w sobie niesie ryzyko.
          jak wcześniej pisałe jest to decyzja stricte polityczna obliczona na wyborców.
          nie znam nikogo kto chciałby być napromieniowany ale nie w tym rzecz. gdyby wypadek nastapił w tynku wadliwej konstrukci lub niedopatrzenia obsługi zrozumiałbym obawy. awaria nastapiła w wyniku super silnego trzesienia ziemi. droga analogii można zabronić osiedlania sie ludzi blisko wybrzeża bo istnieje ryyzyko tsunami. można zabronic spozywania alkoholu bo istnieje ryzyko, że spożywca bedzie prowadził samochód i zabije małe dzieci bawiace się w przydrożnym parku. wtedy mozna zabronić tworzenia parków przy drodze aby zapobiegać
          skutkom pijaństwa. mozna snuć powyższe bzdury bez ponoszenia kosztów gdyż koja dusze
          ogarnietych emocją ludzi. w któryms momencie racjonalne argumenty muszą zwyciężyć bo w przeciwnym wypadku bedzie to co broflofsky widzi juz dzisiaj.
          • mara571 Re: No my tu wlasnie 14.03.11, 22:51
            wiesz felusiak, ja widze problem nie w fakcie, ze niemieckie spoleczenstwo boi sie elektrowni atomowych.
            Ja sie nie boje i jestem za wybudowaniem 2- 3 NOWYCH elektrowni, aby mozna bylo wylaczyc te najstarsze pierwszej generacji.
            Problem polega na tym, ze szefowa rzadu potegi gospodarczej, jeszcze w zeszlym roku najbardziej wplywowa kobieta swiata w niedzielny wieczor o godz 20 mowi narodowi, ze elektrownie beda pracowac. Mija noc, w miedzyczasie pracuja badacze opinii publicznej i Angie zmienia zdanie, zeby uratowac wlasna doope.
            W poniedzialek zdecydowano, ze jednak wylaczy sie te najstarsze reaktory.

• br0fl0vski Re: No my tu wlasnie 15.03.11, 07:47
            alez felusiak to juz jest . nasze zycie jest przeregulowane przepisami ktorych przybywa codziennie. ostatnio w kiblu widzialem instrukcje mycia rak. policjant jeszcze przy zlewie nie stoi ale to kwestia czasu nie chce nawet zaczynac opowiadanie o przepisach i znakach zakazu i nakazu i jeszcze innych na narciarskich szlakach zjazdowych
        • mlody747 Re: No my tu wlasnie 14.03.11, 22:54
          Te elektrownie w Japonii czy Francji i innych krajach, sa juz przestarzała technologia. Sa juz nowsze elektrownie jądrowe, oparte na zupełnie bezpiecznym paliwie(fluoride). Paliwo to ma niskie promieniowanie(nie szkodliwe dla Ludzi) i nie można tego paliwa przetworzyć na nuklearna bombę. Tak na marginesie. USA mogło by wybudować az 100 takich elektrowni w Stanach (i zaspokoić potrzeby tego kraju w 100% na energie elektryczna) gdy by nie wykupiono od odpowiedzialności prawnej amerykańskich bankierów. Mozę kraje, które maja nuklearna bron, nie interesują się tym paliwem, bo konwertują swoje zaroby nuklearne na paliwo do elektrowni jądrowych. Poszukajcie sobie w wyszukiwarce więcej informacji o tym paliwie pod hasłem:
          FLUORIDE NUCLEAR REACTOR
      • mara571 Re: Moratorium co do elektrowni jadrowych 14.03.11, 22:26
        wszystko mozna wykorzystac, zwlaszcza lokalnie. Ale na to trzeba czasu.
        • karbat Re: Moratorium co do elektrowni jadrowych 15.03.11, 18:25
          Niemiec zamknal dzisiaj SIEDEM swoich elektrownich atomowych .... zabraklo tam pradu ....
          sa jakies ograniczenia w pradzie ... ? .

Niemiec buduje dwie nowe weglowe elektrownie konwencjonalne . Do roku 2020 rzad postanowil , ze 30 % pradu bedzie pochodzic tam z regeneratywnych-odnawialnych zrodel energii .

Niemiec nie ma chetnych od lat na studia " atomistyczne " kszatlcace specjalistow do projektowania , oblugi el . atomowych , mlodzi niemcy olewaj ATOM totalnie . brak perspektyw .
          • mara571 nic sie nie stalo, z prostej przyczyny 15.03.11, 19:22
            kupiono prad z francuskich elektrowni atomowych..
            Rzad postanowil, ale obywatele musza placic i to niemalo.
            Do tej pory, mimo sporych srodkow na badania naukowe nie udalo sie rozwizac problemu magazynowania energii elektrycznej wytworzonej na niemieckich dachach i z wiatrakow na morzu, kiedy wieje wiatr.
            • mlody747 Re: nic sie nie stalo, z prostej przyczyny 15.03.11, 20:00
              Nie wiesz. Mara, ale już udało się ta energie przechować. To jest ten sam sposób jaki Tesla chciał użyć już w okresie miedzy wojennym. Znaczy jak wiesz, te bardzo dobrze opisany sposób, to nie potrzebujesz wiatraków i baterii słonecznych i może nawet elektrowni(jak sie dobrze postarasz). Oczywiście społeczeństwo nie miało by licznika i nie płaciło by wielkim korporacja. Czyli nic nie wiesz jak wielu, a jest to rzecz która jest w każdym elektronicznym uradzeniu, ale zminiaturyzowana (zasada przechowywania jest ta sama jak w tym zminiaturyzowanym). Hahahaha.
    • mongolszuudan Re: Moratorium co do elektrowni jadrowych 15.03.11, 18:55
      wyborcza.pl/1,75248,9255561,Brandenburgia_i_Berlin_do_Polski__nie_budujcie_elektrowni.html
      Niemcy ostateczne schamieli. Śmieją wskazywać Polsce co budować i co nie budować na terenu Polski. Żeby ukarać ich za taką bezczelnosc trzeba natychmiast budować polską elektrownię atomową wprost na granicy - i reaktor powinien być czarnobylskiego typu, można kupić stary w Rosji albo na Ukrainie. Niechaj drżą od strachu.
    • jorl Re: Moratorium co do elektrowni jadrowych 15.03.11, 19:09
      mara571 napisała:

> wiesz felusiak, ja widze problem nie w fakcie, ze niemieckie spoleczenstwo boi
      > sie elektrowni atomowych.
      > Ja sie nie boje i jestem za wybudowaniem 2- 3 NOWYCH elektrowni, aby mozna bylo
      > wylaczyc te najstarsze pierwszej generacji.

Wcale nie tak prosto z energetyka jadrowa na Zachodzie (conajmniej). Od lat tak sie ludzie boja tej energii ze do pracy w przemysle jadrowym jest negatywna selekcja. Ida najgorsi bo duzo zarobic niegdzie indziej oni nie potrafia. lepsi olewaje i jak najdalej od tego promieniowania. To powoduje ze obsluga ale i tez projektowanie sa obsadzone przez miernych ludzi. No i wtedy blad jest szybko prawdopodobny. Wlasnie w Japonii to tez widac. Przeciez ci projektancj postawili te zapasowe generatory dieslowski za murkiem przez ktory sie ta 10m fala tsunami przelala no i wszystko tam diabli wzieli. Przeciez musieli wiedziec ze 9 Richtera przyjdzie! W koncu na Swiecie i takie bywaja a ze japonia siedzie na krawedzi plyt to wszystkim wiadomo. Ci palanty nie przewidzieli dodatkowych zabezpieczen. Dla mnie niedowiary ale tak sie okazalo w praniu. Sam konstruuje urzadzenia muszace spelniac wymogi bezpieczenstwa. Robi sie do nich FMEA gdzie rozwaza sie wszystkie mozliwe wypadki i ich skutki. Cale ogromne dokumentacja trzeba zrobic na parest stron. A to tylko po to aby sie jakas koparka czy dzwig nie przewrocil. A w elektrowni atomowej to musi byc mnostwo zabezpieczen. W samolotach sa poczworne czy popiatne (?), my robimy tylko zdwojone i w tej elektrowni tez byly tylko zdwojone (?). Poza tym widac jak ci ludzie pracujacy w tej elektrowni dla zatrzymania tej katastrofy. Wlasnie wszyscy uciekli, reaktory sie gotuja, teraz wojsko z helikopterow jak w Czernobilu musi. Zobaczymy czy wojsko u nich ma jeszcze jaja bo wiadomo ze piloci tych helikopterow tego nie przezyja. Albo jak tak to nie za dobrze.

> Problem polega na tym, ze szefowa rzadu potegi gospodarczej, jeszcze w zeszlym
      > roku najbardziej wplywowa kobieta swiata w niedzielny wieczor o godz 20 mowi na
      > rodowi, ze elektrownie beda pracowac. Mija noc, w miedzyczasie pracuja badacze
      > opinii publicznej i Angie zmienia zdanie, zeby uratowac wlasna doope.

Jak wyzej napisalem a moze sie zorientowala ze jak takie g.. w Japonii zbudowano to ja tu w Niemczech tez oszukiwali? Dlaczego zaraz takie insynuacje ze Merkel glupia? Trzeba wiecej wiedziec jakie ma przeslanki do takiego a nie innego dzialania. A ona wie wiecej co sie w Japonii dzieje.

Pozdrowienia

• tojabogdan tania kiełbasa wyborcza, nic poza tym 15.03.11, 20:43
        Merkel nagła zmiana poglądów to rozpaczliwe ratowanie głosów wyborczych, w będzie tego w Niemczech sporo w tym roku, to znaczy, wyborów do parlamentów krajowych.
        Sam fakt, że nie ma mowy o wyłączaniu elektrowni, ale o moratorium, a jeśli o wyłączaniu, to tylko najstarszych elektrowni, jest komentowany niemal przez wszystkich jako tani manerw przedwyborczy.
        Chadecja z liberałami są w kieszeni gigantów energetycznych, a te robią wodę w z mózgu niesamowitym kosztem angażując najzdolniejszych fachowców od "pi aru". I robią skutecznie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka