Dodaj do ulubionych

Pan Bog kocha Putina.

14.03.11, 20:21
Czy zauwazyliscie,ze co by ostatnio nie dzialalo sie,wszystko dzieje sie na korzysc Rosji.
Wydarzenia w Polnocnej Afryce-ceny ropy w gore,jak rowniez rating Rosji,jako solidnego dostawce nosnikow energii.
Trzesienie ziemi w Japonii rowniez zadzialalo na korzysc Rosji.Jak wiadomo do 30% elektroenergii Japonczyki produkuja na stacjach atomowych.Wylaczenie 11 blokow na tych stacjach spowodowal duzy deficyt energii i to zmusilo Rzad japonski szukac innych zrodel energii.Najbardziej naturalnym okazal sie skroplony gaz,ktorego na Sachalinie u Ruskow jest nadmiar.Juz w sobote Putin wydal rozkaz zwiekszyc dostawy gazu LPG do Japonczykow.
Jak wiemy w Europie rowniez zostanowiaja sie nad odejsciem od atomu,jako zrodla energii,co spowoduje,ze najbardziej ekologicznie czystym zrodlem energii pozostanie sie gaz,a zo za tym idzie,ceny gazu niewatpliwie pojda w gore,co rowniez zadziala na korzysc Rosji.
O ile w przypadku Polnocnej Afryki,jeszcze chory umysiel moze zauwazyc reke Rosji,o tyle w przypadku Japonii trudno wytlumaczyc czyms innym,niz tylko wola boska.Co i podtwierdza teze,zawarta w tytule watka-"Pan Bog kocha Putina"
Obserwuj wątek
    • romrus Re: Pan Bog kocha Putina. 14.03.11, 23:16
      igor_uk napisał:

"Pan Bog kocha Putina"

Chyba tak.
      Putin to jakas maskotka Rosji.
      • misterpee Re: Putin maskotka swiata 14.03.11, 23:32
        to jedyny na swiecied konsekwentny przywodca, ktory reaguje natychmiast, wie co chce. szanuje religie swojego kraju, wyglada jak james bond, sportowo, nikemal jak akrobata, podoba sie fizycznie i mowi jezykiem swojego narodu i wielu ludzi na swiecie.
        Posadzono go o ten palac kolo Soczi, o miliardy ukradzione, o konta szwajcarskie - wszystko to okazalo sie plotka bez nog i rak spreparowana przez przyjaciol Berezowskiego i zagraniczne mafie. DEfekt - popularnosc Wowki rosnie. Zobaczcie na Facebook i Tweeter. Wrogowie posluguja sie fantazja i klamstwem, Putin ma za soba rzevzywistosc i prostolinijnosc.
        Jest powod ze Bog kocha Putina. Dalbym nawet glowe ze kiedys Wowka zostanie uznany za swietego, i bedzie malowany na ikonach jak swiety Jerzy , ktory ucial smokowi glowe.
        • igor_uk Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 07:34
          misterpee,Putin juz jest swiety!
        • mongolszuudan Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 07:46
          Panie Boże, zaraz mnie wyrwie. Chociażby ktokolwiek rozpuszczał gowniecem tę beczkę oleju. Ja sam nie będę, bo wciaz mieszkam w Rosji i panicznie boję się mówić bezeceństwa o Putinu i KGB. Putin wszystko wie, widzi i słyszy, czyta wszystkie moje posty na wszystkich forach, bezustannie i stale myśli o mnie, o wszystkich nas i za wszystkich nas.

blogs.ruvr.ru/users/2070461/post86946761
          • igor_uk Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 08:00

- Люди, ищyщие в Пyтине недocтaтки, быcтрo yмирaют. От неyдaч.

mongol,o tym trzeba pamjetac zawsze.

p.s. zajebisty link.Usmialem sie.
            • mongolszuudan Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 09:00
              Alez ja nie szukam. Ten Putin mnie po prostu nie obchodzi. On zyje w swoim kraju, a ja i jeszcze 130 millionow Rosjan w jakiemkolwiek innym.
              • igor_uk Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 09:10
                mongol,ale to ze cie Putin nie obchodzi,to twoje wlasne zdanie i to trzeba uszanowac,ale wypowiadanie sie przez ciebie w imieniu wprawie calego narodu,to juz przesada.
                Czy to tobie podoba sie,czy nie ,ale zyjesz z Putinem w jednym kraju i oddychasz z nim tym samym powietrzem.A to ze nie wszysci Rosjanie sa zwolennikami Putina,jest jak najbardziej normalnym.
                Tylko prostytutka stara sie wszystkim podobac sie,ale jej za to placa.
                • mongolszuudan Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 10:06
                  A znasz ile w Rosji ludzi chodzą na prezydenckie wybory - rzeczywiście? Maksimum 25 procentów z tych, co mają prawo. Niech z ich łiczby za Putina głosują trzy ćwierci i połowa z ich bezmyślnie, z przyzwyczajenia. A wiec to ja, jeden z setki milionów co nie głosują już 20 lat nie za kogo, mogę mówić w imieniu mojego narodu, któremu posrac kto siedzi w Kremlu, dopóki on zachowuje się tak, jak musi postępować zdaniem mas rosyjski car. Jeśli on rozumny człowiek, on rozumie, że u władzy on znajduje się nie dzięki nikczemnej liczbie swoich realnych stonnikow, a tylko dzięki naszej obojętności, która może na jakąkolwiek sekundę przekształcić się całkiem na inne emocje. Kiedy miliony milczą i ignorują ciebie, to nie cieszy rozumnego polityka, to jego straszy.
                  • mongolszuudan Re: Putin maskotka swiata 15.03.11, 10:22
                    A chociażby i przyjdą głosować wszyscy w Rosji i przegłosują za jednego człowieka, jak to było w ZSRR - przecież ty były radziecki człowiek, sam pamiętasz i rozumiesz co to całkiem nic nie znaczy. Dopóki car (wszystko jedno dobry albo zły) zdaniem narodu jest prawdziwym, póty on i będzie carem. A jeśli car okaże się nie prawdziwym - narod jego swoja wola zrzuci z kremlowskiego ganku na dzidy, zetrze w proszek bez wszelkich glupych i niepotrzebnych demokratycznych ceremonii i procedur.
      • igor_uk Re: Pan Bog kocha Putina. 15.03.11, 07:31
        romrus,tak naprawda,mnie nie o milosc Boga do Putina chodzilo,a tylko o Rosje.Czy potrafia rzadzace w Rosji wykorzystac dobra koniunkture ?
        • mara571 tym razem przestrzeliles Igor 15.03.11, 19:01
          sa dwa niemieckie slowa, ktore nie maja dobrych odpowiednikow w jezyku polskim.
          Pierwsze to Fingerspitzengefühl.
          Czy koniecznie nawet, ironicznie trzeba sie bylo powolywac na Boga przy analizie mozliwych korzysci dla Rosji wynikajacych z japonskiej tragedii?
          Drugie slowo, to Schadenfreude z powodu mozliwych jeszcze wyzszych cen gazu.
          Mam wrazenie, ze mimo prowadzenia wlasnego biznesu nadal nie rozumiesz czym jest gospodarka rynkowa: albo zostales w duszy homo sovieticus albo jestes nadal zolnierzem:
          "Juz w sobote Putin wydal rozkaz zwiekszyc dostawy gazu LPG do Japonczykow"
          O ile wiem Gazprom jest firma prywatna, notowana na gieldzie. I nawet jesli duzy pakiet akcji nadal nalezy do skarbu panstwa rosyjskiego, Putin nie moze "rozkazac", moze natomiast poprosic Millera o zwiekszenie dostaw gazu.
          A jesli faktycznie Putin moze rozkazywac, to zmiluj sie Panie nad Rosja w przyszlosci.
          I jeszcze jedno. Przed kilkunastoma dniami Miedwiediew stwierdzil, ze gwaltowny wzrost cen ropy nie lezy w interesie Rosji: on zrozumial lekcje z roku 2008. Wtedy ceny tez gwaltownie rosly, aby potem jeszcze gwaltowniej spadac, czego wynikiem byla recesja w Rosji w roku 2009.
          Niestety mozliwosc wybuchu jeszcze wiekszego kryzysu gosodarczego anizeli w latach 2008-2009 rosnie z dnia na dzien.
          • igor_uk Re: tym razem przestrzeliles Igor 15.03.11, 19:28
            mara,co to wszystko ma do tego,co ja napisalem?
            Widze,ze naprawda trzeba pisac wyraznie i powoli,zeby mogli mnie zrozumiec wszysci.
            moja intencja bylo porozmowiac o wplywie wydarzen w Polnocnej Afryce i Japonii na gospodarke swiatowa.Jak ty uwazasz,ze wysokie ceny na nosniki energii nie maja na to wplywu,to gratuluje cie wiedzy.A jak piszez ten post tylko po to,zeby wykazac sie znajomoscia "madrych" slow.
            Odonosic sie dotwoich slow odnosnie Gazproma,to nawet nie wiem,czy jest sens.Poniewaz ten temat cie jest calkowicie obcy.Ale postaram sie w sposob delikatny cie cos wytlumaczyc.
            Panstwo w tej spolce ma 50% udzialow+ 1 akcja.Prezesem rady dyrektorow jest na dzien dzisiejszy Zubkow (wiesz kto to jest? podpowiem -zastepca Putina w Rzadzie FR),a jego zastepcem Miller.

• mara571 Re: tym razem przestrzeliles Igor 15.03.11, 20:01
              ja sie odnioslam do twojego wpisu otwierajacego watek.
              Umiescilam celowo pod inna twoja wypowiedzia, zebys zauwazyl.
              Co do gazpromu: Zubkow jest przewodniczacym Rady Nadzorczej, ktora jest powolana do kontrolowania Zarzadu Gazpromu.
              Prezesem Zarzadu Gazpromu jest Miller i to on podejmuje decyzje. Przynajmniej tak powinno byc w gospodarce rynkowej.
              • igor_uk Re: tym razem przestrzeliles Igor 15.03.11, 20:23
                mara,de facto i de jure wlascicielem Gazproma jest panstwo rosyjskie,to jest fakt,a co za tym idzie,Putin,jako Premier Minister ma wszelkie prawa dac rozkaz o zwiekszenie dostaw LPG do Japonii.I co to ma z gospodarka rynkowa?Jak isc tym tropem,to Gazprom przed tym,jak zwiekszyc dostawy gazu,powinien byl najpierw sprobowac uzyskac wyzszej ceny od Japonii.
                p.s. A co bylio takiego w moim poscie,otwierajacym watek,zeby ty do mnie napisala,ze ja cos przestrzelilem.mi sie wydaje,ze ty nic z niego nie zrozumiala i stad twoi "madrosci".
    • polski_francuz Kocha Putina 15.03.11, 09:20
      ale nie kocha Rosjan.

Bo zeby tak reagowac na tragedia ludu Japonskiego, trzeba byc, i tu waze slowa: ciezko zaslepionym, nacjonalistycznym idiota.

Gratuluje Evie15 sojusznikow.

PF
      • igor_uk Re: Kocha Putina 15.03.11, 11:04
        P_F,czy ty cos w ogole zrozumiales,co ja napisalem?

p.s.to tylko twoj prymitywny umysl,polskiego francuza,jest w stanie dostrzec w moich slowach cos obrazliwego dla japonskiego narodu.Ale swinia zawsze bloto znajdzie,a idiota dziwnych podtekstow.P_F -jestes idiotem!
      • eva15 Re: Kocha Putina 15.03.11, 11:11
        A ja ci gratuluję polszczyzny ( tragedia ludu Japońskiego).
        No i logiki też ci gratuluję, podobnie jak zaślepienia, zakłamania i obłudy. Cała prasa zachodnia i tv są PEŁNE rostrząsań o skutkach ekonomicznych i giełdowych tragedii w Japonii. Najwyraźniej jak zwykle jesteś obłudny i jeśli Zachód tak się zachowuje, to cię to razi. Twoja moralnoćś budzi się dopiero wtedy, gdy Rosjanin coś na ten temat powie.

A propos moralności - do Bahrajnu weszły pod auspicjami USA obce, saudyjskie wojska i tłuką opozycję. Co się dzieje, że tych powstańców, tej opozycji w przeciwieństwie do oporycji libijskiej Sarkozy nie broni i nie myśli bombardować bahrajskich książąt - satrapów.

Co się dzieje, że moralista p_f z utęsknieniem czekający na bomby nad Libią i pouczający mnie, że jestem niemoralna, koro bombardowanie Libii uważam za niewłaściwe, milczy i nie nawołuje do bomnardowania Bahrajnu? Prasa mainstremowa go nie nastawiła odpowiednio?
        • darekvtb Re: Kocha Putina 15.03.11, 11:16
          Sady - sadami, ale sprawiedliwosc musi byc na naszej stronie! (c)

• eva15 Re: Kocha Putina 15.03.11, 11:36
            Otóż to, p-f ma logikę z "Samych swoich" i nawet tego nie zauważa.
      • herr7 Pan Bóg kocha tamtejszych oligarchów 15.03.11, 11:16
        I Putin też ich kocha. Rosjanie tę miłość zaczynają chyba dostrzegać. Nie sądzę, żeby pomogła ona Wowie w jego dalszej karierze...
        • mongolszuudan Re: Pan Bóg kocha tamtejszych oligarchów 15.03.11, 11:39
          Co wy wsio oligarchy i oligarchy. Czy tak zazdrościcie ich bogactwu, co ono wam spać nie daje? Niepotrzebnie. W Rosji ci oligarchy mało kogo tak niepokoją. Wszyscy znają, że pieniądze ich i ich przedsiębiorstwa - naprawdę są pieniądze i przedsiębiorstwa państwowe (niezgodnie z prawem przywłaszczone podczas prywatyzacji za bardzo śmieszny koszt), a oni - ci oligarchy przy tych pieniądzach i przedsiębiorstwach tylko dyrektorzy, którym państwo dało prawo korzystać procentami od dochodu. Kto tacy współcześni rosyjscy oligarchy otwarcie pokazał milliarder Deripasko, który w imieniu własnym oświadczył, że jesli panstwowi będą potrzebne jego pieniądze i jego przedsiębiorstwa on natychmiast ich odda całkiem i w całości. Za co natychmiast otrzymał ogromny państwowy kredyt. Ponieważ nikt z tych innych żyjących w Rosji na wolności oligarchów nie sprzeciwiał się, trzeba myśleć, ze oni ze zrozumieniem potraktowali słówa swojego kolegi.
          • mongolszuudan Re: Pan Bóg kocha tamtejszych oligarchów 15.03.11, 11:56
            Dla tego rząd Rosji i podtrzymuje oligarchów i ich monopoli, bo w przypadku skrajnej konieczności (stan nadzwyczajny, wojna. rewolucja) odebrać strategiczne branże przemysłu, własność i pieniądze u kilku personow w milion raz prościej, niż u setek tysięcy drobnych użytkowników, bo (nawet bez tej skrajności) prościej kontrolować działalność dziesiątka osób, niz setek tysięcy. Co za idiotyzm dla państwa trwonić państwowy (w istocie - ogolnonarodowy) majątek wśród milionów osób, które ten majątek przekształcią na kurz. Dosyć i tego, że już rozpiłowały i dosłownie rozkradly największe radzieckie zakłady między setkami drobnych drapieżników. Ekonomiczny wynik od tego - dla narodu nieszczęście, dla państwa - żadnej korzyści.
            • herr7 Re: Pan Bóg kocha tamtejszych oligarchów 15.03.11, 12:22
              Jeżeli tak jak Pan myśli większość Rosjan to jesteście skazani na wymarcie, jak dinozaury. Nic was nie uratuje. Z tego co wiem, większość Rosjan się z Panem nie zgodzi. To daje nadzieję. Podaję dwa przykłady dotyczące całkowicie różnych spraw - jednej, w sumie mało ważnej, gdyż dotyczy ostatniej klęski w biathlonie, czyli w dyscyplinie w której Rosja była kiedyś potęgą. Dotyczy "zarządzania" tym sportem przez oligarchę Prochorowa:
              news.km.ru/prokherennyi-biatlon-i-ne-tolko
              Druga informacja dotyczy zmian w kodeksie karnym, które są podobno oczkiem w głowie "jurista" Miedwiediewa. Z informacji wynika, że złagodzenie kodeksu będzie obejmować przestępstwa w wyniku których ofiara ginie lub niesie ciężki uszczerbek na zdrowie w wyniku np. pobicia. Nigdzie na świecie (mam na myśli cywilizowane kraje) takie przestępstwa nie są puszczane płazem. Oto fragment oraz link.

" О чем речь?

- Первoе, чтo вызывaет прoтеcт: теперь челoвек, coвершивший преcтyпление cредней тяжеcти или дaже тяжелoе, мoжет пoлyчить ycлoвнo-дocрoчнoе ocвoбoждение. Тaкoгo нет нигде в мире!

Втoрoе. Пo 68 cocтaвaм преcтyплений минимaльный cрoк cнижен дo 2 меcяцев лишения cвoбoды. Я был бы не прoтив, еcли бы речь шлa o мaлoзнaчительных преcтyплениях. Нo этo не тaк! В чиcлo преcтyплений, пo кoтoрым cрoк cнижен, вoшли тaкие, кaк нaнеcение тяжкoгo вредa здoрoвью, пoвлекшее cмерть. Нo вo вcем мире этo нaзывaетcя yбийcтвoм. Этo чacтo хyже, чем yбийcтвo. Убийcтвo мoжет быть cпoнтaнным: вoзниклa дрaкa, пoлyaффективнoе cocтoяние, кoнфликт, yдaрил тaбyреткoй – cмерть. Нo yмышленные тяжкие телеcные пoвреждения, тяжкий вред здoрoвью, пoвлекший cмерть, вcегдa cчитaлиcь бoлее изoщренным преcтyплением. Предcтвьте, бaндиты пoймaли челoвекa, oтрезaли емy пaльцы, нoc, yши, вcпoрoли живoт и ocтaвить егo yмирaть. А пртoм зaявили: "Мы прocтo хoтели пoпyгaть, мы не хoтели егo cмерти". Теперь тaких лиц мoжнo фaктичеcки ocвoбoждaть oт реaльнoгo cрoкa, oни мoгyт пoлyчaть дo 2 меcяцев лишения cвoбoды. Тaкoе мoгли нaпиcaть тoлькo прaвoвые дегенерaты!

Дo двyх меcяцев лишения cвoбoды теперь мoгyт п&
              • herr7 Re: Pan Bóg kocha tamtejszych oligarchów 15.03.11, 12:31
                całość tej bulwersującej informacji podana jest tutaj:

www.svobodanews.ru/content/article/2337312.html?utm_source=lenta.ru&utm_medium=links&utm_campaign=LentaRu
                To jedynie świadczy o tym, że "jurist" Miedwieiew nie wie co podpisuje lub też nie stać go na bardziej pogłębioną analizę skutków swoich decyzji.
              • mongolszuudan Re: Pan Bóg kocha tamtejszych oligarchów 15.03.11, 13:23
                herr7 napisał:
                Jeżeli tak jak Pan myśli większość Rosjan to jesteście skazani na wymarcie, jak dinozaury.

Jakim sposobem twój kretynski wniosek wychodzi z mojego tekstu i jakim sposobem mój pogląd obalają 2 twoich przykładu? Masz albo absolutnie chora logika, albo żadna. Zwyczajnie rozumiem, że w duszy ty marzysz o tym, żeby Rosjanie wymarli jak dynozaury (nie doczekasz się), ale po co przypisywać mi, że dążę do realizacji twojego zaduszewnego marzenia? I po moim ja już pisałem, żeby ty razem z swoim idolem ekspertem Bielkowskim wyruszał juz dokądkolwiek - i dalej. Na przykład z wizytą do Radziwinowicza, wyłyknąć z nim parę butelek taniej wódki i wszym razem wykombinować cokolwiek śmieszniejsze.
                Rosja twoich rad nie potrzebuje i nie ciebie mówić za Rosjanan co jest szczęściem dla ich, a co nieszczęściemm, kogo w Rosji więcej i kogo mniej. Jeszcze nie odznaczyłeś, że nikt z Rosjan tu nie doradzają wam kogo wam wybierać, jak wam lepiej urządzić Polskę i co było by szczęściem dla tego kraju. Jeśli ci chce się, też znajdę jakiegokolwiek polskiego eksperta, który będzie udowadniał że dla Polski było by szczęściem gdyby wszystkich Polaków powiesiły za jaja.
      • walter622 P_f nie kocha Putina ? 15.03.11, 13:12
        polski_francuz napisał:

> ale nie kocha Rosjan.
        >
        > Bo zeby tak reagowac na tragedia ludu Japonskiego, trzeba byc, i tu waze slowa:
        > ciezko zaslepionym, nacjonalistycznym idiota.

Szanowny P_f a dlaczego pisząc swoje "ważne słowa" zapomniałeś nazwać Putina zbrodniarzem hitlerowskim ? Masz w tym już sporą wprawę, a tu nagle takie przeoczenie.
        Na marginesie - na podstawie jakiej wypowiedzi Putina, odnośnie katastrofy w Japonii, doszedłeś do tak rewelacyjnych wniosków ? Ponieważ twoja wiedza, jaki już sam stwierdziłeś, jest wyjątkowo "przybliżona" to dla uzupełnienia twoich elementarnych braków:
        - dla ratowania życia Japończykom zostało skierowanych tam ponad 180 rosyjskich ratowników (druga pod względem liczebności brygada ratowników);
        - w ramach bieżącej pomocy Rosjanie natychmiast zaczęli dostarczać do Japonii zwiększone ilości gazu skroplonego, ropy, benzyny, węgla i energii elektrycznej, tym samym umożliwiając Japończykom złagodzenie skutków awarii ich systemu energetycznego.
        Do wielu bied jakie ostatnio dotknęły Japończyków należy dodać panujący tam chłód - na
        Honshu w nocy temperatura spada poniżej zera, w związku z tym dostawy nośników energetycznych są dla Japończyków tak ważne jak dostawy wody pitnej i żywności.

Sugerujesz, że Putin wydając polecenie udzielenia Japończykom pomocy działał na szkodę Rosjan ? Zaiste zdumiewające wnioski. Moje gratulacje. W uzupełnieniu możesz coś napisać o "zbrodniarzu hitlerowskim", bowiem udzielana Japończykom pomoc prawdopodobnie zgodnie z twoimi "zasadami" kwalifikuje się do przywalenia takim epitetem.
        • joanna_on-line Witaj Walterze! 15.03.11, 13:34
          walter622 napisał:

> Szanowny P_f a dlaczego pisząc swoje "ważne słowa" zapomniałeś nazwać Putina zbrodniarzem hitlerowskim ? Masz w tym już sporą wprawę, a tu nagle takie przeoczenie.
          > Na marginesie - na podstawie jakiej wypowiedzi Putina, odnośnie katastrofy w Japonii, doszedłeś do tak rewelacyjnych wniosków ? (...)

> Sugerujesz, że Putin wydając polecenie udzielenia Japończykom pomocy działał na szkodę Rosjan ? Zaiste zdumiewające wnioski. Moje gratulacje.

Walterze - tym razem chyba nie do końca wyczułeś intencje P_F - moim zdaniem on w ogóle nie pisał o Putinie - te słowa były adresowane do Igora - odnosiły się do jego tezy, że Putin (Rosja) odniesie korzyści z woli boga, który z miłości do Putina doswiadczył Japonię owym kataklizmem.

w rzeczy samej owo stwierdzenie Igora jest ... nawet nie wiem jakie słowa byłyby adekwatne - Igor ma bardzo pokrętne poczucie humoru - dla jednych jeszcze w granicach dobrego smaku, dla innych nie.

z wypowiedzi Igora:
          Trzesienie ziemi w Japonii rowniez zadzialalo na korzysc Rosji.(...) ceny gazu niewatpliwie pojda w gore,co rowniez zadziala na korzysc Rosji.
          O ile w przypadku Polnocnej Afryki,jeszcze chory umysiel moze zauwazyc reke Rosji,o tyle w przypadku Japonii trudno wytlumaczyc czyms innym,niz tylko wola boska.Co i podtwierdza teze,zawarta w tytule watka-"Pan Bog kocha Putina"
          • igor_uk Re: Witaj Walterze! 15.03.11, 13:49
            joanna,oczewiscie ,ze slowa p_fa byli adresowane do mnie ,w zwiazku z czym i otrzymal ode mnie odpowiedz,w ktorej nazwalem go idiotem (poniewaz tylko idiot nie mogl dostrzec sensu mojej wypowiedzi).
            joanna moj post nie byl zartem,ale napewno byl prowokacja.Chcialem pogadac (nadal mam nadzieje,ze tak sie i stanie) o wplywie kataklizmu na wzrost cen gazu ,ropy ,jak i innych surowcow. A w posredni sposob na korzysci (tak,tak -zawsze ktos korzysta z cudzego nieszczescia), ktore Rosja moze z tego uzyskac.
            • joanna_on-line Re: Witaj Walterze! 15.03.11, 13:57
              igor_uk napisał:

> joanna,oczewiscie ,ze slowa p_fa byli adresowane do mnie ,w zwiazku z czym i otrzymal ode mnie odpowiedz,w ktorej nazwalem go idiotem (poniewaz tylko idiot nie mogl dostrzec sensu mojej wypowiedzi).
              > joanna moj post nie byl zartem,ale na pewno byl prowokacja.Chcialem pogadac (nadal mam nadzieje,ze tak sie i stanie) o wplywie kataklizmu na wzrost cen gazu ,ropy ,jak i innych surowcow. A w posredni sposob na korzysci (tak,tak -zawsze ktos korzysta z cudzego nieszczescia), ktore Rosja moze z tego uzyskac.

przecież wiem - co nie zmienia faktu, że mam zastrzeżenia do tak wyrażonego "zaproszenia" do rozmowy, ale moje zdanie na temat Twojego "wyczucia i taktu" w wielu już kwestiach znasz, więc nie jesteś zaskoczony, n'est ce-pas?
              • eva15 Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 14:23
                Cała prasa, tv i inne media zachodnie pełne są analiz wpływu nieszczęść w Japonii na gospodarką światową, no i przede wszystkim mna giełdę, banki, ubezpieczenia etc., tak tego pełno, że aż się niedobrze robi. Wszyscy już liczą, kto straci, kto skorzysta, i snują prognozy. No ale nie daj Bóg, jak się Rosjanin na ten temat wypowie.

• joanna_on-line Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 15:03
                  eva15 napisała:

> Cała prasa, tv i inne media zachodnie pełne są analiz wpływu nieszczęść w Japonii na gospodarką światową, no i przede wszystkim mna giełdę, banki, ubezpieczenia etc., tak tego pełno, że aż się niedobrze robi. Wszyscy już liczą, kto straci, kto skorzysta, i snują prognozy. No ale nie daj Bóg, jak się Rosjanin na ten temat wypowie.
                  >

Ewa - palnełaś taką bzdurę, że słów brak - jeśli ktoś ocenia wypowiedzi ludzi po ich pochodzeniu, to tą osobą na pewno nie jestem ja. zapewniam Cię, że Igor mógłby pochodzić z Madagaskaru albo i Marsa - dla mnie nie ma to najmniejszego znaczenia - jeśli w ogóle czytujesz moje wypowiedzi, to powinnaś dawno to zauważyć, że kompletnie nie interesują mnie Wasze forumowe rozgrywki typu: zawolennik tej czy innej opcji politycznej, narodowej itd. itp. - z reguły nawet nie czytam wątków, w których dyskusja idzie w takim kierunku.

grzecznie prosze nie insunuuj mi takich rzeczy, bo to zwyczajnie nie ok.
                  znasz moje zdanie na temat analiz mediów o korzyściach z kataklizmu w Japonii??? nie, ale juz to oceniłaś, prawda? niefajna cecha :[
                  a w wypowiedzi Igora nie najwazniejsze jest to co wyciągasz - czyli kto i jakie osiągnie korzyści, chodzi o bardzo niefortunną sugestię: bóg chciał doświadczyć Japonię, żeby Rosja odniosła korzyść. - to dla mnie przekracza granice dobrego smaku - dla Ciebie może to być ok - ja Ci nie narzucam moich poglądów, każdy ma inna wrażliwość.
                  • eva15 Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 15:15
                    Odniosłaś się do wypowiedzi Igora, a on niestety jest przez większość na forum oceniany po linii "Rosjanin". Możliwe, że Ty tak nie oceniasz, faktycznie nie znam wszystkich Twoich postów, raczej trafiam na nie przypadkowo tam, gdzie akurat sama biorę udział w dyskusji.

Twoje przywołanie jego wypowiedzi nie jest dokładne, ale faktycznie takie wrażenie można odnieść. Mam nadzieję, że Igro tak nie na serio, lecz że wynika to tylko właśnie z forumowych przepychanek, gdzie różne forumowe bystrzaki zawsze przypisują Rosji winę za wszystko. Więc Igor na to, że to tym razem nie Rosja, lecz Bóg tak chciał. Jest to odcinanie się na nienajlepszym poziomie, to fakt, ale podobnie, a nawet bardziej, puszczają nerwy Mongolczikowi.
                    Należy chcieć też widzieć, jak często Rosjanie są na tym forum lżeni.
                    • joanna_on-line Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 16.03.11, 07:22
                      eva15 napisała:

> Odniosłaś się do wypowiedzi Igora, a on niestety jest przez większość na forum
                      > oceniany po linii "Rosjanin".

czyli, że tak powiem, poleciałaś po stereotypie - no problem, każdemu może się czasem zdarzyć ;)
                      >
                      > Twoje przywołanie jego wypowiedzi nie jest dokładne, ale faktycznie takie wrażenie można odnieść.
                      no, w sumie trudno nie odnieść - dlatego zwróciłam na to uwagę...

Mam nadzieję, że Igro tak nie na serio, lecz że wynika to tylko właśnie z forumowych przepychanek, gdzie różne forumowe bystrzaki zawsze przypisują Rosji winę za wszystko. Więc Igor na to, że to tym razem nie Rosja, lecz Bóg tak chciał. Jest to odcinanie się na nie najlepszym poziomie, to fakt, ale podobnie, a nawet bardziej, puszczają nerwy Mongolczikowi.

trochę znam (chyba;) Igora i nie podejrzewam, żeby on "tak na serio", ale zdarza mu się nie widzieć "pierwszego dna" swoich wypowiedzi. jednak nie porównywałabym Igora i mongola - to zupełnie inna bajka, do mongola jak ulał pasuje powiedzonko Igora z mojej sygnaturki.

Należy chcieć też widzieć, jak często Rosjanie są na tym forum lżeni.
                      ale nie powinno to przesłaniać obrazu całości, to do niczego konstruktywnego nie prowadzi.
                  • eva15 Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 15:24
                    joanna_on-line napisała:

> znasz moje zdanie na temat analiz mediów o korzyściach z kataklizmu w Japonii??
                    > ? nie, ale juz to oceniłaś, prawda? niefajna cecha :[

?? A w którym miejscu TO oceniłam? Możesz wskazać?
                    • joanna_on-line Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 16.03.11, 07:31
                      eva15 napisała:

> joanna_on-line napisała:
                      >
                      > > znasz moje zdanie na temat analiz mediów o korzyściach z kataklizmu w Jap
                      > onii??
                      > > ? nie, ale juz to oceniłaś, prawda? niefajna cecha :[
                      >
                      > ?? A w którym miejscu TO oceniłam? Możesz wskazać?

przecież TO wynika z kontekstu Twojej całej wypowiedzi - oceniłaś, tylko nie wprost ;) - może jednak w kontekście Twoich wyjasnień dajmy sobie spokój z tymi szczegółami? nie rozdzielajmy włosa na czworo, pls.
                      • eva15 Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 16.03.11, 11:19
                        Napisałam, że prasa zach. zajmuje się oceną skutków ekonom. katastrofy, Ty na to, że ja już oceniłam Twoje zdanie na ten temat i że to niefajnie. Teraz sugerujesz, że zrobiłam to pośrednio. Sorry, ale szukasz dziury w całym.
                  • igor_uk Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 17:36
                    joanna_on-line napisała: bóg chciał doświadczyć Japonię, żeby Rosja odniosła korzyść

joanna,moja droga,to bardzo smiala interprytacja moich slow.
                    napewno moja intencja byla inna.Wlasnie chcialem tylko stwierdzic,ze o ile w przypadku Polnocnej Afryki mozno podejrzewac Rosje,to w przypadku Japonii Rosje nie mozno w niczym oskarzyc.tylko to mialem na uwadze,piszac te slowa:
                    "O ile w przypadku Polnocnej Afryki,jeszcze chory umysiel moze zauwazyc reke Rosji,o tyle w przypadku Japonii trudno wytlumaczyc czyms innym,niz tylko wola boska".
                    • zlotamajka Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 17:52
                      Igor, tu zgadzam sie z Joasia. W prowokacji poszles za daleko. Po pierwsze, nikt (z tego co wiem) nie winnil Rosji za rewolucje (nawet chore umysly amigo i wojtusia) wiec po co te insynuacje?! Nastepnie, zaczynajac tak dyskusje jest to prowokowaniem pyskowki i tylko pyskowki. O dyskusji nie ma co mowic. No i z jedenej strony krytykujemy wymowe amerykanskiego talkinghead gadajacego o stratach ekonomicznych a z drugiej cieszycie sie korzysci Rosji i probujecie zaczac pyskowke twierdzac ze debate. Nie ladnie. To jest wlasnie rusocentryzm - podciaganie wszystkich tematow do Rosji.
                      • igor_uk Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 18:09
                        majka,absolutnie nie masz racji .Radze przeczytac moja odpowiedz do joanny,jak rowniez uwazniej moj post otwierajacy watek. Tam ,a nie slowa niema o tym o czym ty piszesz.
                        "cieszycie sie korzysci Rosji i probujecie zaczac pyskowke twierdzac ze debate. Nie ladnie. To jest wlasnie rusocentryzm - podciaganie wszystkich tematow do Rosji."
                        Co dotyczy rusocentryzma,to wiesz,oskrzac Rosjanina o rusocentryzm,to jest troche dziwne,a do tego zaden temat nie rozkreca sie tak dobrze,jak temat w ktorym jest wspomnienie o Rosji.
                        Jak by zalozylem watek,w ktorym by napisalem,ze na skutek rozrub w P.A. i kataklizmu w Japonii ceny gazu i ropy poszli w gore,to nikt by tego watka nie zauwazyl.A tak ,moze jest szansa,ze jednak porazmiawiamy o wplywie tych wydarzen na przyszlosc Swiata. I napewno tak moglo by stac sie,jak by nie zaczeli moralizowac i doszukiwac sie w moich slowach czegos,czego tam nie ma.
                        Zdaje sobie sprawe,ze moze istniec bariera jezykowa,tylko dla tego tlumacze sie.Naprawda nie czuje sie w niczym winnym.
                        • zlotamajka Re: Rosjanie mają obowiązek być inni? 15.03.11, 18:27
                          Igor, czytalam Twoja wypowiedz i odpowiedz do Joasi. Rozumiem ze chcesz prowokowac do dyskusji i to sie chwali ale nie trzeba ciagle uzywac do tego Rosji bo to sie albo konczy pyskowka albo glupia debata z herrem na temat rosyjskiej demokracji. Dyskusji na temat cen gazu i ropy w ten sposob nie wskurasz, przynajmniej watpie. No i powturze co pisala Joasia, prowokacja wyszla troche poza granice smaku.
          • walter622 Re: Witaj Joanna_on-line 15.03.11, 14:25
            joanna_on-line napisała:
            > tym razem chyba nie do końca wyczułeś intencje

Uwzględniając płyciznę wiedzy i wyjątkową pokrętność tłumaczeń niestety nie da się niczego wykluczyć.
            W kolejnym poście równie dobrze może napisać, że miał na myśli gorbaczowa, bo ten jego zdaniem urodził się w Jarosławiu ( gdzieś w pobliżu Czeczenii) i się zacznie "filozoficzne" opowiadanie o "ruskim" mleku w ukraińskich piersiach.
            Tak czy inaczej brak "przestępców faszystowskich" wyjątkowo obniża poziom tej wypowiedzi.
            Powinien obowiązkowo powołać się na jakieś tam "zasady" i komuś przywalić od "faszystów".

• eva15 Re: Witaj Joanna_on-line 15.03.11, 14:30
              Albo chociaż od konsomolców, czegoś tu faktycznie brakło.
              • walter622 Re: Witaj Joanna_on-line 15.03.11, 14:40
                eva15 napisała:
                > , czegoś tu faktycznie brakło.

Ewidentnie zabrakło dobrego samopoczucia towarzyszącego porannemu przeglądowi prasy
                zapijanego poranna kawą. Sporo piszą o brygadach ratowniczych z wielu państw: Australii, Nowej Zelandii, Tajwanu, Chin, Korei, USA, W.Brytanii, Niemiec...
                Ale coś o Francuzach kompletna cisza.
                Tak więc trza na kimś wyładować swoje poranne frustracje.
                • eva15 Re: Witaj Joanna_on-line 15.03.11, 14:57
                  Przede wszystkim ani Sarko ani p_f nie martwią się tym, że satrapy Bahrajnu z błogosławieństwem USA i pomocą obcych, saudyjskich wojsk dławią swoją rewolucję i strzelają do opozycji jak do kaczek. Sarko i p_cio martwi tylko strzelanie do opozycji libijskiej. Bardzo mnie p_cio zbeształ za to, że jestem przeciwna demokratycznemu bombardowaniu Libii. Uznał, że jestem cyniczna i niemoralna i coś tam jeszcze.
                  Na przykładzie p_f widać wyraźnie, co media potrafią zrobić z człowieka, nawet tego niby lepiej wykształconego. Co się dziwić tym zupełnie prostym?
                  • walter622 Re: Witaj Joanna_on-line 15.03.11, 16:23
                    eva15 napisała:
                    >Sarko i p_cio martwi tylko strzelanie do opozycji libijskiej.

Już się chyba zbytnio nie martwią . Wystarczyło, że Libijczycy coś tam napomknęli o jakiś
                    kwitach i pewnej kampanii wyborczej by sarko natychmiast spotulniał i położył uszy po
                    sobie. Nie przypuszczam by hojność Libijczyków ograniczała się tylko do jednej szkółki w Londynie. Innymi słowy atmosfera jak z filmów L. Buñuel'a.
                    Zresztą Francuzi są znani z "lekkości" traktowania swoich "zasad". Kiedyś moja firma negocjowała warunki przejęcia zlecenia budowlanego od Francuzów. Na wstępie dość szacowny "Prezes" ich firemki przypomniał, że zbliża się lato, a on z rodzinką (żona i dwójka dzieci) bardzo chcieli by spędzić kilkutygodniowe "szkolenie" na ... Polinezji . Coś takiego
                    w relacjach z nimi to normalka. Jak z nimi pracujesz to dostajesz natychmiast wykaz jakie
                    prezenty, komu i kiedy (święta, urodziny itd.) - w tym zakresie nie ma żadnej dyskusji, w pozostałych sprawach zawsze się można dogadać.
    • eva15 Pan Bog kocha Putina? Czy na pewno? 15.03.11, 11:47
      Igor, z tą korzyścią dla Rosji to jednak nieco przesadzasz. Owszem ceny ropy idą w górę, al ejak sam Putin mówi (słyszałam na własne uszy), ma to też negatywne strony, bo rozleniwia i spowalnia procesy modernizacji. Poza tym, gdy jest kasa, rośnie import i uderza w miejscowych producentów.
      Faktem jest, że obecne ceny ropy i gazu zlikwidują lub całkiem zmninimalizują i tak nieduży deficyt budżetowy i pozwolą na dalsze odkładanie kasy na funduszu przyszłościowym i socjalnym.

Wydarzenia w Afryce Płn. nijka nie są dla Rosji korzystne, co ona zresztą dobrze wie i dlatego nie zgodzi się w ONZ na zamknięcie strefy powietrznej nad Libią.

Owszem Japonia będzie/już jest zmuszona zwiększyć znacznie zakupy rosyjksiego gazu, ale na wielki wzrost popytu z Europy chyba nie ma co liczyć. Europejczykom, a zwłaszcza Niemcom - największemu rosyjskiemu odbiorcy, odbija ostro w kierunku energii odnawialnych.
      Niemieccy ekolodzy, gdyby tylko mogli zabudowaliby całe Niemcy wiatrakami i rzeczywiście coraz więcej jest tych cudacznych wiatraków dookoła.
      To, co w Niemczech się dzieje to już fundamentalizm ekologiczny - koszty, opłacalność, sens tego wszystkiego są bez znacznenia, jak to u zaciekłych fundamentalistów.
      • mongolszuudan Re: Pan Bog kocha Putina? Czy na pewno? 15.03.11, 12:12
        Rosyjscy amatorzy japońskich samochodów obawiają się, że ich ulubione modele na długo znikną ze sprzedaży, a kupować japońskie samochody europejskiej montowni - tych haniebnych skrzyn z śrubami nie chcą i natychmiast zapisywają się do ogromnej kolejki na kupno Lady-Kaliny.
      • malkontent6 Re: Pan Bog kocha Putina? Czy na pewno? 15.03.11, 13:38
        eva15 napisała:

> Niemcom - największemu rosyjskiemu odbiorcy, odbija ostro w kieru
        > nku energii odnawialnych.

Ewciu, całemu światu "odbija".
      • igor_uk Re: Pan Bog kocha Putina? Czy na pewno? 15.03.11, 13:57
        Ewa,masz 100% racji w tym,ze wysoki ceny na gaz i rope w dluzszej perspektywie moga zadzialac nie korzystnie na rozwoj Rosji i prawidlowo wskazala dla czego to moze stac sie.Ale od tego sa rzadzace,zebydobra pase wykorzystac dla rozwoju,a nie dla stagnacji.
        Nie wiem,czy zauwazyla,ale jednym ze skutkow wzrostu cen energii stalo sie to,ze Rosja nie mam zamiaru przejadac srebra rodzinne,czyli wstrzymala prywatyzacje,dla zalatania dziury w budzecie.
        • eva15 Re: Pan Bog kocha Putina? Czy na pewno? 15.03.11, 14:29
          No przecież piszę jak byk, że znacznie te dochody zmniejszą deficyt budżetowy, a może nawet całkiem zlikwidują. W końcu on jest mały, zwłaszcza w porównaniu z Zachodem.

Prywatyzacja wg mnie jest konieczna, ale nie polska tylko chińska czy białoruska (podobna bardzo do chińskiej) . Czyli nie wyprzedaż CAŁYCH przedsiębiorstw za bezcen, lecz sprzedaż udziałów mniejszościowych - jeśli chodzi o duże ważne, liczące się na rynkach przedsiębiorstwa/koncerny. Wyprzedawać w całości to można (i należy jeśli się uda) firmy mniejsze i słabe.
          • igor_uk Re: Pan Bog kocha Putina? Czy na pewno? 15.03.11, 14:38
            Ewa,w tym temacie zgadzam sie z toba w 100%.
    • malkontent6 Ciekawe. 15.03.11, 13:42
      W Japonii tragedia, tysiące ofiar a forumowicze (niektórzy) już dyskutują o korzyściach dla Rosji.
      • eva15 Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 14:31
        malkontent6 napisał:

> W Japonii tragedia, tysiące ofiar a forumowicze (niektórzy) już dyskutują o korzyściach dla Rosji.

No cóż cała prasa zachodnia dyskutuje o korzyściach/stratach na giełdzie, w bankach, ubezpieczeniach etc. No to Igor o Rosji.
        • malkontent6 Re: Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 14:40
          Po której strobie jesteś - zła czy dobra?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,123188285,123188640,Re_US_szczerosc_wobec_nieszczescia_Japonii.html
          • igor_uk Re: Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 14:51
            malkont6ent,nu co ty za pytania stawisz?
            Oczewiscie,ze kazdy normalny czlowiek jest sercem w tej chwile z ofiarami kataklizmu.Ale nie mozemy w tej chwile pisac tylko o tym,jak nas to przygnebia i ze nie o czym innym rozmowiac nie mozemy.
            jestem pewien,ze jakby cos takiego wydarzylo sie w Rosji,to by teraz rozne przyjacieli amerykanskie,yureczki i inne felusie rozpisywali sie o tym,ze rezim Putina klamie,ukrywa prawdziwa liczbe ofiar.Ukrywa przed swiatem prawde o rzeczywistym stanie elektrowni atomowe.I to bylo by strasznie moralnie i ty napewno nie miales by watpliwosci, kto po czyjej stronie stoi.
          • eva15 Re: Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 15:01
            Piszę jakie są FAKTY, a nie, że ja to popieram. Mnie już od dawna na wymioty się zbiera, że dzień na Zachodzie zaczyna się od wiadomości z giełdy i nimi też się nocą kończy. Każde zdarzenie, każda dziedzina życia przeliczana jest na wartości giełdowe, bankowe, finansowe etc.
        • igor_uk Re: Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 14:45
          Ewa,przeciez to tylko "niekomsomolcy' moga dostawac orgazmu po kazdym akcie terorystycznym w Moskwie,odrazu wskazujac,jak to obniza range Rosji.Ale wychodzac z tematem od przeciwnego,czyli mowic o korzysciach ,ktora Rosja moze uzyskac,to odrazu oskarzenia o niemoralnosc.Tym bardziej,ze intencja moja bylo porazmawiac o wplywie tragedii na swiatowa gospodarke.Ale ,jak widac,musze pisac prosto,bez zadnych alegorij.
          • eva15 Re: Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 15:02
            Jeśli Rosja coś zyskuje to jest to z zasady niemoralne i niewłaściwe.
          • eva15 Re: Niestety w tym systemie to normalne 15.03.11, 15:17
            Ja tam rozumiem Twoje intencje, ale w obliczu tego nieszczęścia wyszło jednak trochę nie tak.
      • mongolszuudan Re: Ciekawe. 15.03.11, 14:33
        Rosjanie już udzielili Japonii dobrowolną nieodpłatną pomocy za koszt uczciwych rosyjskich podatników. A co Polacy?
        • mongolszuudan Re: Ciekawe. 15.03.11, 14:38
          Na pewmo znowu wode powioza TU-154, jak na Haiti. Co Amerykanie juz wiemy: - Wygląda więc na to, że straty w ludziach są o wiele większe, niż straty ekonomiczne i możemy być za to wdzięczni .
        • malkontent6 Re: Ciekawe. 15.03.11, 14:42
          mongolszuudan napisał:

> Rosjanie już udzielili Japonii dobrowolną nieodpłatną pomocy za koszt uczciwych
          > rosyjskich podatników.

forum.gazeta.pl/forum/w,50,123216834,123227942,Re_Pan_Bog_kocha_Putina_.html
          • mongolszuudan Re: Ciekawe. 15.03.11, 14:52
            No to tylko dla ciebie korzyść kojarzy sie tylko pieniądzami. A dla innych, nie takich jak ty, to slowo moze byc oznacza wielkie ludzkie dziękuje i nadzieja na poprawe relacji między naszymi krajami w przyszłości.
            • igor_uk Re: Ciekawe. 15.03.11, 14:58
              mongol,oczewiscie ze zaistniala duza szansa na poprawe stosunkow miedzy Japonia i Rosja.Oby tam nie bylo swojego PiS,ktory zacznie wypowiadac bzdury o sztucznym trzesieniu ziemi,wywolanym przez kacapow.
            • mongolszuudan Re: Ciekawe. 15.03.11, 15:05
              W ogóle igor pisze o możliwościach rozszerzenia obopólnie korzystnej ekonomicznej współpracy Rosji i Japonii, rozszerzeniu której dotychczas przeszkadzają polityczne rozbieżności. Japonia teraz potrzebuje pomoc od Rosji - jak najbliższego sąsiada i Rosja w stanie udzielic tej pomocy. Na obopólnie korzystnych warunkach. W rezultacie, korzyść otrzymaja i Japonia i Rosja. I co tu kryminalnego albo sprośnego? Co za obludna dewocja.
              • mongolszuudan Re: Ciekawe. 15.03.11, 15:14
                Człowiek człowiekiem jest i basta,
                więc musi jeść, bo skończy źle!
                Wiadomo, słowo nie omasta:
                z gadania nie wyrośnie chleb.

Jeśli ci tak żal Japonia i Japonczykow - nie slij tam twoje niepotrzebne tanie kondolencje, slij "chleb". To dzis potrzebniej.
              • mongolszuudan Re: Ciekawe. 15.03.11, 15:26
                mongolszuudan napisał:
                > W ogóle igor pisze o możliwościach

Przeproszam. To ja piszę, zwyczajnie. Nie igor. To co on miał na uwadze on sam dobrze wyjaśnił, tak co ja uciąłem odpowiedź, o czym on pisze, i dalej przedłużyłem w imieniu własnym, ale zapomniałem zmienić początek frazy.
          • igor_uk Re: Ciekawe. 15.03.11, 14:56
            malkontent,czy ty naprawda nie wiesz o co chodzi? Po wydarzeniach w polnocnej Afryce,jak rowniez po tragedii w Japonii,ceny nosnikow energii poszli mocno w gore,co jest korzystne dla Rosji,jako dla eksportera tych surowcow.czy to Rosja byla inicjatorem zamieszek w Polnocnej afryce? Czy to Rosja niesie odpowidzialnosc za trzesienie ziemi w Japonii?
            • mlody747 Re: Ciekawe. 15.03.11, 17:34
              Igor, masz racje. Nie należy ganić za to Rosję, ze sobie radzi (i ze nie odbiera pomocy gospodarczej od USA jak to robi Izrael) i korzysta z obecnych kłopotów paliwowych. Należy jednak ganić Japonię ze postawiła elektrownie nuklearne, na terenach silnych działań sejsmicznych i na dodatek użyła technologij, tych reaktorów atomowych z Czarnobyla/Rosji a skonstruowanych w GE w Stanach. Jakos nikt nie dochodzi tych oczywistych niedopatrzeń, z ktorych zanieczyszczenia radioaktywne (jest podejrzenie, ze ta tragedia jest 1000 razy większa niż wspomniana tragedia z Czarnobyla) ogarną cały świat.
              • igor_uk Re: Ciekawe. 15.03.11, 17:39
                mlody,zaczekamy troche,to zobaczymy czego jest warta "glasnosc" zachodnia.Nic,poza tym co jest do nieukrycia,media nas nie poinformuja.O awariach na zachodnich stacjach atomowych dowiadujemy sie po latach i w bardzo malych zakresach.To samo dotyczy i incydentow z bronia atomowa.
                • mlody747 Re: Ciekawe. 15.03.11, 18:02
                  Nawet nie maja zamiaru informować o promieniowaniu radioaktywnym zbliżającym się do np. Stanów. Ze Amerykański okręt wojenny z pomocą dla Japonii zawrócił, z powodu właśnie tego promieniowania (wysłano 2 czujki helikopterowe, które przyleciały z tym promenowaniem).
                  • igor_uk Polace,a tragedia w Japonii. 16.03.11, 09:30
                    Trafilem na ten artykul w GW. Oprocz bardzo wymownego tytula "Jak Polak zapłaci za japońskie tsunami. FAQ gospodarczy" bardzo mnie zainteresowal ten fragment -"Czy teraz zabraknie Toyot w salonach". Czy w swietle oskarzen mnie o niemoralnosc,ten fragment rowniez wywola oburzenie forumowiczy? przeciez to jest szczytem chamstwa zostanowiac sie nad tym ,czy w salonach zabraknie Toyot,w tym czasie ,jak w Japonii wiekszosc zwlok lezy w stertach smieci ,nieodnalezione? W tym czasie,kiedy Japonii grozi kolejny (swoj) Czarnobyl.
                    A w GW dziennikiarz zostanowia sie,czy przypadkiem Polak nie zaplaci wiecej za benzyne i czy zainwestowaw na gieldzie,nie straci. Czy moralnosc dzikusa-kacapa musi byc bardziej wymagajaca ,od moralnosci Polaka-Europejczyka.I zostanowianie sie przez ruska o skutkach gospodarczych kataklizmow jest be,a robienie tego samego przez Polaka,jest cacy?

Więcej... wyborcza.pl/1,75248,9259376,Jak_Polak_zaplaci_na_japonskie_tsunami__FAQ_gospodarczy.html#ixzz1GkTykg8E
    • borrka Jakie to znamienne ! 16.03.11, 09:36
      Dotknieci kleska Japonczycy licza NA SIEBIE !

NSBZSA maja nadziej, ze ... moze ropa zdrozeje i znowu starczy nawet na BBZM (Bezzebne Babuszki z Miedwiedkowa).
      • igor_uk Re: Jakie to znamienne ! 16.03.11, 09:42
        borcia,a na kogo maja liczyc Japonczyki?Na Polakow? kazdy narod ,przedewszystkim,powinien liczyc na siebie.
        Reszta,to tylko twoj prymitywizm.
        p.s. czy bardzo cie martwi to,ze moze zabraknac Toyot w salonach?
        • borrka Mam angielska Toyote. 16.03.11, 09:47
          Wiec chyba niczego nie zabraknie.

PS. Jesli ropa bedzie drozec, ciekawe, czy znowu zacznie sie euforia w Matuszce, jak w 2008 ?
          Czy moze zrozumieliscie, ze powazne panstwo nie zalezy od ropy, jak jakies emiraty ?
          • igor_uk Re: Mam angielska Toyote. 16.03.11, 09:58
            borcia,a co mnie obchodzi jaka Toyote ty posiadasz? Zapytalem cie o Toyotach w salonach,a nie o czesciach do nich.Czy ty mentalnie nie jestes w stanie wyobrazic,ze samochod mozno kupic w salonie (fabrycznie nowy),a nie na szrocie w Niemcach po wypadku?Do ktorego pozniej trzeba szukac czesci?
            O ropie i matuszce,to lepiej nie rozmowiac z toba,poniewaz tu twoja mentalnosc poza miedwiedkowa nie siega.
            • dystans4 Re: Mam angielska Toyote. 17.03.11, 16:58
              Igor,
              rzadko zaglądam na to forum. Kiedy czytałem ten wątek, trochę się zdziwiłem. Odnoszę wrażenie, że jakby trochę mniej chamstwa. Czy mam rację, czy mi się tylko tak wydaje?
              Pozdrowienia, buldog.
              • igor_uk Re: Mam angielska Toyote. 17.03.11, 17:01
                Masz racje,chamstwa jest zdecydowanie mniej.Szkoda tylko,ze merytorycznych dyskusji brakuje.
                • dystans4 Re: Mam angielska Toyote. 17.03.11, 17:44
                  Przynajmniej coś dobrego.
                  Wydaje się, że pomimo wszystkie histerie i próby wykorzystania ciemnoty i nienawiści w polityce, coś się po tej katastrofie (w Smoleńsku) zmienia. I jeszcze zmniejsza się w Polsce lęk przed sąsiadami, to i poziom frustracji maleje.

Dyskusji merytorycznych, faktycznie, brak. Za dużo przygłupów się tu wcina, do tego bardzo dużo wątków i ważne rzeczy znikają.
                  Igor, czy znasz portal ВОЙНА И МИР warandpeace.ru ?
                  To chyba nowy , a poziom publikacji niezwykle wysoki. Świetny wybór przekładów i własnych tekstów. Te ostatnie chyba lepsze, niż tłumaczenia. Są tam i inne ciekawostki... :)
                  Miałbym jeszcze kilka uwag, ale nie w tym miejscu.
                  Pozdr., j.
                  Oczywiście, są ludzie tacy jak Macierewicz, i oni są już przez nienawiść opętani. Na to nie ma rady. Nawiasem mówiąc, Macierewicz ujawnił Rosji polskich wywiadowców i agentów, ale to inna sprawa...

• igor_uk Re: Mam angielska Toyote. 17.03.11, 23:19
                    dystans4,staram sie nie czytac podobnych portali, co ty wymieniles.I to nie dla tego,ze sa zle,a tylko dla tego,ze lubie wyrabiac wlasne zdanie na kazdy temat,a co za tym idzie,unikam publikacji-analiz.Po prostu nie lubie gotowych dan. Jak juz zagladam,to dopiero wtedy,kiedy juz mam wlasne wyrobione zdanie na konkretne wydarzenia (wtedy praktycznie jest nie mozliwe,zeby ja go zmienilem).
                    Tu masz przyklad tego,czego ja nie cierpie:
                    "Нaд реaктoрoм нoмер двa япoнcкoй АЭС "Фyкycимa", пoявилcя cтoлб белoгo дымa.

i dla mnie tego by starczylo.

Пo cлoвaм предcтaвителя aгентcтвa пo ядернoй безoпacнocти Япoнии Хидехикo Ниcиямы, этo мoжет быть вызвaнo перегревoм oтрaбoтaннoгo ядернoгo тoпливa.

To juz jest zbedna informacja,poniewaz tylko cos sugeruje,bez zadnych konkretow.

Пoпытки oхлaдить вoдoй ocтaнoвленные реaктoры пoкa пoмoгли лишь чacтичнo.

A to jest zwykle lanie wody,poniewaz posiadam podstawowa informacje o tym,jak dziala reaktor atomowy i zdaje sobie sprawe,ze lanie wody na ogolone prety paliwowe,moga tylko odwlec katastrofe,przy okazji wysylajac do atmosfery olbrzymie ilosci skazonej promieniowaniem pary wodnej.
                    • misterpee Re:Co zobaczylem ne Youtube, Igor ,widziales? 18.03.11, 05:22
                      Wiem ze w Rosji to wideo ma swoja publike, powiedz jak ty to odbierasz?

www.pravda.ru/video/politics/436.html
                      • walter622 To powinien każdy zobaczć 18.03.11, 08:50
                        Dzięki Misterpee za link.
                        Ten film powinien zobaczyć każdy, a zwłaszcza ci co ciągle bredzą o biednym
                        Chodorkowskim, Niech zobaczą jak mordowano i gnojono ludzi.

www.pravda.ru/video/politics/436.html
                      • igor_uk Re:Co zobaczylem ne Youtube, Igor ,widziales? 18.03.11, 09:19
                        misterpee,o tym ze Chodorkowski szedl do swojej fortuny po trupach nie wiedzieli tylko te,ktory tego NIE CHCIELI wiedziec.
                        Tego filmu wczesniej nie ogladalem,ale nic w nim nowego nie zobaczylem.O tym ,jak przyjmowali sie nieruchomosci w Moskwie wiem dosc sporo.
                        Oczewiescie rozne amerykanskie przyjacieli (a de facto-zydowskie) i tak takich filmow nie ogladaja,poniewaz na ogol jezykow obcych nie znaja,a do tego sa zbyt tepi,zeby samodzielnie myslec. Im do pustych lbow juz dawno wlozyli informacje,ze Chodorkowski jest uczciwym biznesmenem,ktorego despot Putin postanowil zniszczyc,od tak sobie,bo kolor wlosow, u tego zydka, Putinu nie podobal sie.
                        • walter622 Trupy chodorkowskiego 18.03.11, 13:00
                          igor_uk napisał:

> o tym ze Chodorkowski szedl do swojej fortuny po trupach nie wiedziel
                          > i tylko te,ktory tego NIE CHCIELI wiedziec.

Igor, przypuszczam, że nie masz racji. W Polsce kompletnie nic nie wiedzą o trupach chodorkowskiego, bowiem nigdy w polskiej prasie o tym nie pisano, w odróżnieniu od
                          licznych bajek w których opisywano jaki z niego cierpiętnik. Nie można bowiem kreować facia na świętego równocześnie pisząc, że ma ręce po łokcie zbrukane krwią niewinnych ludzi.
                          W dodatku, jak chociażby wynika z treści tego filmu - nagrania z rozmów szefów komando, ustalających jakich dziennikarzy trzeba kupić (w tym latynina tak wysławiana przez gazownię . SIC), a jakim uniemożliwić wykonywanie zawodu - środowisko dziennikarskie zostało przez nich całkowicie skorumpowane. Jeżeli kupowali swoich wacków to tym bardziej korumpowali dziennikarzy zagranicznych i być może również ober-redaktora, który poleciał do Putina by wspomnieć o ciężkim losie Chodora ( zwróć uwagę na dość istotny fakt - Michnik doskonale wiedział o tych mordach), a jego wacek stale pisał o "biednym" chodorkowskim - ciekawe ile
                          na tym zarobił?
                          W sumie nic dziwnego - ostatecznie dziennikarze są prostytutkami i ich się codziennie kupuje na pęczki.
                          Kolejna sprawa - komando chodora przeważnie mordowało CAŁE rodziny, by nie pozostało w żywych nikogo z bliskich, kto mógłby się upomnieć o zamordowanego.

Komando chodorkowskiego mordowało z wielu powodów:
                          - by zając mieszkanie, które zdaniem chodora przydałoby się na biuro - wspomniana w filmie ormiańska rodzina ( w tym roczne dziecko);
                          - by zrobić szum medialny - zamach na Kostrinę i jej rodzinę;
                          - by pozbyć się upierdliwych, nieprzekupnych urzędników (burmistrz Nieftjugańska);
                          - by pozbyć się niewygodnych świadków ( pewien angielski prawnik).

Ponieważ masz zdolność zakładania wątków, powodujących "ożywioną" reakcję, mam nadzieję, że na temat trupów chodorkowskiego założysz odrębny wątek - ile razy pisałem o tych mordach wszyscy ci forumowi "moralizatorzy" (jak chociażby p_f) natychmiast nabierali wody w usta.
                          Masz tu "białą księgę" mordów komando chodorkowskiego, założoną przez bliskich pomordowanych przez tego "obrońcę demokracji" - może się tobie przyda.

yukoswb.wordpress.com/
                          • igor_uk Re: Trupy chodorkowskiego 18.03.11, 13:43
                            walter,dzieki za pomysl.Na pewno taki watek zaloze,jak tylko wroce do domu.Teraz jestem w Polsce,u tesciow.
                            • walter622 Re: Trupy chodorkowskiego 18.03.11, 14:06
                              igor_uk napisał:
                              > Na pewno taki watek założę

Igor, temat wydaje się być przedni.
                              Z jednej strony ukazuje stopień skorumpowania wacków, którzy za śmieszne pieniądze gotowi są ze zwykłego bandyty, którego komando hurtem morduje ludzi (to, że zamordowali nawet jednoroczne dziecko pokazuje stopień ich zwyrodnienia), zrobić w mediach ofiarę, cierpiącą za ideały "demokracji".
                              Z drugiej strony ukazuje stopień cynizmu odbiorców tego typu informacyjnego bełkotu, mających świadomość, że są przez skorumpowanych wacków manipulowani i ogłupiani na wszelkie sposoby, lecz równocześnie odrzucający jakiekolwiek fakty niezgodne z bajkami im wciskanymi przez wacków. Nie wiem tylko czy są to kompletni debile czy zwykli cynicy.
                    • dystans4 Re: Mam angielska Toyote. 18.03.11, 11:04
                      No to ja mam podobne podejście, zdanie na temat wyrabiam sobie sam. Ale rozsądne czytanie analiz nie polega na traktowaniu ich jako prawdę absolutną, ale stosunkowo spory wkład do tematu. Przy takim traktowaniu korzyść jest większa. Widoczna skłonność do spiskowej interpretacji świata jest tam widoczna, ale to nie znaczy, żeby jej ulegać.
                      Sentyment do ZSRR też jest tam widoczny. Jeśli miałbym szukać artykułów na ten temat, pewnie prędzej wybrałbym INTELROS. Na przykład to:
                      www.intelros.ru/readroom/rulife/22-maja-2008-goda/print:page,1,2325-chetyre-uroka-ottepeli.html
                      Część publikacji, zwłaszcza nowości, zawsze ma charakter sensacyjny, niestety.
                      Natomiast krytyka mitu o, na przykład, aktualności modelu wolnej gospodarki rynkowej w skali świata jest uprawniona. Podobnie wielu innych. Fakty bywają tam przedstawione nieźle, człowiek może mniej kopać po źródłach, a myśleć powinien sam.
                      Pozdrowienia, buldog.
                    • dystans4 Re: Mam angielska Toyote. 18.03.11, 11:52
                      Kiedyś polska gazeta Rzeczpospolita postępowała zgodnie z regułą "My dostarczamy informacje, ty wyciągasz wnioski", ale to, niestety, przeszłość.
                      --
                      Zgadzam się, że przedstawianie domysłów, np.

этo мoжет быт100; вызвaнo перегевoм oтрaбoтaннoo ядернoгo тoпливa

jest dyskusyjne, jednak ludziom, którzy nie mają pojęcia o temacie, jakieś (być może, nieprawdziwe) wyobrażenie daje.

Dalej, polewanie gołych prętów wodą to tylko środek chwilowy. A pisanie o tym, to puste gadanie, z tym też się zgadzam. I dla mnie z całej notki starczyłoby pierwsze zdanie (pozostałe nie wnoszą nic nowego), ale co zrobić...

W czasie czytania analiz niekoniecznie trzeba trzymać się podanych interpretacji, korzyść mamy z samych faktów (oczywiście, dobór faktów też jest wynikiem interpretacji, ale w mniejszym stopniu).

Fakty tam są, przede wszystkie te, które pomija się (nawet: ukrywa) gdzie indziej. To wielka wartość.
                      Reportaże są świetne.
                      Komentarze też myślące - opinię wyrabiam sobie sam, ale to nie znaczy, że mam unikać zapoznania się ze zdaniem innych.

Wybór przekładów z wyraźnie preferowanym punktem widzenia - ale czy ma to znaczyć, że poziom tekstów jest zły i należy je wyrzucić do kosza? Stratfor też tak ma, a cieszy się poważaniem. Jeśli chodzi o mnie, mniej przeszkadza mi jego orientacja, niż bezpłciowość i banalność opinii i analiz.

Dlatego jako istotny składnik obrazu świata WarAndPeace może być.
                      Pozdrowienia, buldog.
                      P. S. dystans4 to nick powszedni, najczęściej do pyskówek. Prawdziwy, to buldog2.
    • yurek11111 Pan Bog kocha Putina,bo musi... 18.03.11, 22:19

<>Nawet lotrow ukrzyzowanych obok niego kochal i ich pocieszal w chwili smierci,Pan Bog kocha Putina, ale ludzie coraz mniej...
      • misterpee Re: Igor, walter622 - o youtube i pravda. 19.03.11, 07:57
        Wideo o Michale przyslal mi moj rosyjski przyjaicel, a poniewaz moj rosyjski nie jest na tyle dobry zeby dokladnie zrozumiec i wiedzac ze tresc jest bardo interesujaca, zalozylem watek o tytule - 'O Michale, Igor skomentuj', i wstawile tam tylko te video, bez swojego komentarza. Watek ten zostal przeniesiony na osla lawke. Jednym slowem, jest to tabu dla GW. Na swiat idzie tylko jedna historia o swietym Michale i diabelskim Wowce. Rezutat - pokazuje to rozmiar zaangazowania i korupcji rzadzacej globalnej mafi.
        • igor_uk Re: Igor, walter622 - o youtube i pravda. 19.03.11, 10:39
          misterpee,to jest naprawda dziwne,ze komus moze przeszkadzac prawda o Chodorkowskim (he,he).
          Najwazniejsze,ze Rosjanie ta prawde znaja.
          • misterpee Re: Igor, walter622 - o youtube i pravda. 19.03.11, 14:15
            Tutaj Chodorkovski to demokratyczny aniol i meczennik, a Putin to tyran terroryzujacy Chodorkowskiego.
            • igor_uk Re: Igor, walter622 - o youtube i pravda. 19.03.11, 14:19
              misterpee,ja to wiem.Ale Rosjanie na to nie maja wplywu.
              Na poczatek musieli by wyksztalcic zachodnie spoleczenstwa i nauczyc ich myslec.Ale to zadanie jest zbyt trudne,nawet dla Rosji.
        • walter622 Witaj Misterpee 19.03.11, 14:21
          misterpee napisała:
          > Jednym slowem, jest to tabu dla GW.

Zagadnienie działalności szwadronów śmierci chodorkowskiego jest nie tylko wielkim problemem Gazety Wyborczej ale również większości mediów, w tym rosyjskich. Trudno wyjaśnić czytelnikom, że wacki uporczywie kreowały na Matkę Teresę zwykłego złoczyńcę. Trudno im chociażby wyjaśnić osobiste zaangażowanie red. Michnika, który co by nie mówić, ma świadomość skali popełnionych przez to komando zbrodni.
          Z tego co wiem ten film nie był pokazywany również w Rosji ( może ktoś z naszych forumowych Rosjan coś więcej na ten temat wie), a i sam reżyser - Karaułow ma sporo problemów. On już w czasach gdy nic nie zapowiadało aresztowania chodorkowskiego
          zwracał uwagę na czynione przez jego komando masakry.
          Co zaś się tyczy samego filmu.
          1. Poznałem Swietłanę Wragine i wiem, że to co w tym filmie powiedziała jest zgodne z prawdą. Z powodu "lokalowych" aspiracji chodorkowskiego, któremu bardzo się spodobało
          jej mieszkanie faktycznie chciano ją i jej męża zamordować. Tylko przez nieprawdopodobny przypadek jest żywa. Natomiast inni jej sąsiedzi mieli mniej szczęścia - komando chodorkowskiego ich wymordowało.
          2. Druga kwestia poruszona w tym filmie. Niesłychany cynizm i korupcja tzw. "dziennikarzy".
          Z zapisów rozmów szefów komando jednoznacznie wynika, że "dziennikarzy" nawet najbardziej znanych kupuje się jak przysłowiowe przydworcowe q*rwy - na pęczki i hurtem.
          Za śmieszne pieniądze te "sumienie narodu" gotowe jest napisać każdą zamówioną i sowicie opłaconą bzdurę. Chociażby taką, że chodorkowski jest Matką Teresą. Niestety, musimy mieć świadomość, że zwykłe łgarstwo jest nierozerwalnie związane z zawodem tzw. "dziennikarza", czego liczne dowody możemy również wskazać chociażby w produkcji pewnego wacka.

Tak więc to, że wątek wykopali na ławkę kompletnie mnie nie dziwi - dziwiłbym się gdyby tego nie uczyniono.
          • misterpee Re: Nasz najwiekszy wrog - Wowka 20.03.11, 12:44
            Starsi i Madrzejsi robia co moga zeby pozbyc sie Wowki i wprowadzic swoj 'demokratyczny' komintern. Kontrola pieniadza jest najwazniejsza. Zobaczmy co sadzi Fridman w gazeta.ru
            www.gazeta.ru/financial/2011/03/17/3557721.shtml
            Бaнки переcтaнyт oбcлyживaть плaтежи нacеления, a люди нaчнyт кредитoвaть дрyг дрyгa c пoмoщью мoбильникoв: финaнcoвyю cиcтемy ждyт глoбaльные изменения в ближaйшие 2–3 гoдa – c прoгнoзoм рaзвития нoвoй экoнoмики выcтyпил coвлaделец «Альфa-грyпп» Михaил Фридмaн.

Читaть пoлнocтью: www.gazeta.ru/financial/2011/03/17/3557721.shtml
            • misterpee Re: zmarl glowny oskarzyciel Putina 20.03.11, 23:17
              В нoчь c 19 нa 20 мaртa в Пoдмocкoвье cкoрoпocтижнo cкoнчaлcя глaвный oбвинитель Пyтинa нa прoцеccе вoеннoгo трибyнaлa Общерoccийcкoгo oфицерcкoгo coбрaния, депyтaт Гocдyмы, член ЦК КПРФ В.И. Илюхин.

Пo oфициaльнoй верcии oт ocтрoй cердечнoй недocтaтoчнocти. Скoрaя пoмoщь не ycпелa дoехaть вoвремя. Стрaннaя cмерть, yчитывaя хoрoшyю физичеcкyю фoрмy В.И.Илюхинa и oглaшенные им плaны прoдoлжaть деятельнocть oбщеcтвеннoгo oфицерcкoгo трибyнaлa пo делy Пyтинa, рaзoблaчение фaльcификaций пo Кaтынcкoмy делy и вoкрyг пaктa Мoлoтoвa-Риббентрoпa.

Рyкoвoдcтвo КПРФ нacтaивaет нa тщaтельнoм рaccледoвaнии oбcтoятельcтв и причин фaктичеcки гибели В.И.Илюхинa.

• mongolszuudan Re: zmarl glowny oskarzyciel Putina 21.03.11, 01:53
                Nic ciekawego. W Rosji, jak wszedzie w swiecie ludzie (nawet komunisci) umiraja. I Iliuchin nie byl niesmiertelnym. Nikt go naturalnie nie zabijal. Po prostu to byl jeden z niewielu uczciwych polityków, co organicznie nie umieja kłamać w imię zadnych wyższych panstwowych, partyjnych, komercyjnych czyli osobistych celi, czlowiek, ktory bardzo blisko do serca odbierał wszelkie niesprawiedliwości, każde oszczerstwo i oszustwo. Ludzie z takim charakterem długo nie żyją - zepsuje się serce. Rzadki człowiek wśród szakalów wszystkich partii, zamieszanych do władzy w Rosji. Niech ziemia jemu będzie puchem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka