Dodaj do ulubionych

Dylemat firmy McDonald's

13.07.11, 22:14
W ciagu 20 lat gospodarki rynkowej w Polsce udalo sie strategom od marketingu zmienic znaczenie wielu slow. Niektore pojecia dowartwosciowac. Mieszkanie w bloku nazywa sie teraz apartamentem, najwiekszyy pokoj z anksem kuchennym stal sie salonem.
Firmy McDonald's wmowila mlodemu pokoleniu, ze odwiedzajac jej lokale wpadaja do restauracji, a nie do baru samoobslugowego.

Tym bardziej zaskoczyla mnie w tym tygodniu wiadomosac z Moskwy:
"Działalność amerykańskiej sieci fast food podobna jest do prowadzenia sprzedaży w sklepie - orzekł Federalny Sąd Arbitrażowy w Moskwie. Tym samym McDonald's ma prawo płacić 10 proc. podatek VAT zamiast 18 proc.
Spór między koncernem a rosyjskim urzędem podatkowym rozpoczął się we wrześniu ubiegłego roku. McDonald's nalegał na opodatkowanie swojej działalności podatkiem VAT w wysokości 10 proc. Taką samą stawkę płacą między innymi sklepy spożywcze w Rosji. Jednak zdaniem urzędników działalność McDonald's bliższa jest prowadzeniu restauracji, dlatego powinno go obowiązywać 18 proc. próg."

wyborcza.biz/biznes/1,101562,9933332,Sad__McDonald_s_moze_placic_nizszy_podatek__bo_jest.html
Czy ktos z Panstwa zna kulisy tego orzeczenia sadowego?
Obserwuj wątek
    • polski_francuz Dali pewnie 13.07.11, 22:40
      lapowke. Takie sa kulisy.

PF
      • eva15 Re: Dali pewnie 14.07.11, 00:39
        polski_francuz napisał:

> lapowke. Takie sa kulisy.

Bardzo inteligentna uwaga.
        • romrus Re: Dali pewnie 14.07.11, 00:51
          eva15 napisała:
          > polski_francuz napisał:
          > > lapowke. Takie sa kulisy.
          > Bardzo inteligentna uwaga.

Ewentualnie mozliwe ze i dali, ale to bez sensu. Czeka jeszcze trzy instancje.
          Taki rozglosny sprawy nie da sie wygrac za lapowe.
          Szmalu moze zabraknac)))))))
    • romrus Re: Dylemat firmy McDonald's 13.07.11, 22:51
      mara571 napisała:
      > Tym bardziej zaskoczyla mnie w tym tygodniu wiadomosac z Moskwy:
      > "Działalność amerykańskiej sieci fast food podobna jest do prowadzenia sprzedaż
      > y w sklepie - orzekł Federalny Sąd Arbitrażowy w Moskwie. Tym samym McDonald's
      > ma prawo płacić 10 proc. podatek VAT zamiast 18 proc.

1.Decyzja, powiedz my, watpliwa.
      2. Nie jest ostateczna, rozprawa bedzie jeszcze w trzech sadach wyszych,US biede walczyl do ostatniego.
      3.Jak Naiwyszy sad ja uznaje, beda karany za nieuczciwa reklame.
      Jak sklep - to sklep))))
      • mara571 3 instancje, no to jakas duza kancelaria adwokacka 13.07.11, 22:56
        niezle zarobi.
        Wiesz z rosyjskich zrodel o jaka sume chodzi? W wymiarze rocznym.
        PS. Z jakiegos filmu z czasow ZSSR zapamietalam, ze adwokaci byli w tamtych czasach urzednikami. Co sie zmienilo w tym zawodzie w ostatnich latach?
        • romrus Re: 3 instancje, no to jakas duza kancelaria adwo 13.07.11, 23:06
          mara571 napisała:

> niezle zarobi.

100%

> Wiesz z rosyjskich zrodel o jaka sume chodzi? W wymiarze rocznym.

Chodzi cie o wynagrodzenije prawnikow?
          Esli o to, to znam to nie z "rosijskich zrodel", prowadze kancelarje adwokatska.

> PS. Z jakiegos filmu z czasow ZSSR zapamietalam, ze adwokaci byli w tamtych czasach urzednikami. Co sie zmienilo w tym zawodzie w ostatnich latach?

Wiele.
          O tym swiadczy naiwiekszy ze wszystkich fakultetow konkurs.
          Adwokatura jest calkowicie priwatna.
          Kto chce - moze wykonywac obowiazkowa obrone na koszt panstwa.
          Nikt nie narzeka.

• mara571 Re: 3 instancje, no to jakas duza kancelaria adwo 13.07.11, 23:18
            romrus napisał:

> mara571 napisała:
            >
            > > niezle zarobi.
            >
            > 100%
            mnie chodzilo o roznice w podatkach.
            >
            > > Wiesz z rosyjskich zrodel o jaka sume chodzi? W wymiarze rocznym.
            >
            > Chodzi cie o wynagrodzenije prawnikow?
            Nie o roznice w podatku.
            > Esli o to, to znam to nie z "rosijskich zrodel", prowadze kancelarje adwokatska
            Gratuluje.
            Opisz, prosze, jak mozna obecnie w Rosji zostac adwokatem. Czy wystarczaja studia, czy jest jakas aplikacja po studiach, czy duze kancelarie dominuja rynek, czy sa juz specjalizacje ?

Jest juz was duzo? Macie swoja izbe adwokacka?
            Tu na tym forum jest sporo ideologii , teorii i walki, a za malo okazji, aby sie czegos o innych krajach dowiedziec.
            • romrus Re: 3 instancje, no to jakas duza kancelaria adwo 13.07.11, 23:40
              mara571 napisała:

> Opisz, prosze, jak mozna obecnie w Rosji zostac adwokatem. Czy wystarczaja stud
              > ia, czy jest jakas aplikacja po studiach,

Studia+2 lata pracy w branzy prawa+6 miesiacy pomocnikem adwokata+ ekgzamin (aplicaja)

> czy duze kancelarie dominuja rynek, czy sa juz specjalizacje ?

Duzy dominuja w prawie handlowym, w innych branzach nie.
              Wielu sie specjalizuje sie na czyms - n.p. nieruchomosci, prawo korporacijne.

> Jest juz was duzo? Macie swoja izbe adwokacka?

Duzo?
              Nawet chyba za duzo))))

Jest Izba rosijska i jest Izba w kazdym z regionow.
              Na przyklad: Adwokatskaja Palata Sankt-Petersburga (okolo 5000 tys. adwokatow)
              www.apspb.ru/

• eva15 Re: 3 instancje, no to jakas duza kancelaria adwo 14.07.11, 00:30
                romrus napisał:

> Studia+2 lata pracy w branzy prawa+6 miesiacy pomocnikem adwokata+ ekgzamin (aplicaja)

Czyli system jak w Niemczech - studia (1. egzamin państowy) , potem 2 lata w branży + egzamin (2. egzamin państwowy).
              • mara571 mozesz porownac i wskazac roznice? 14.07.11, 10:36
                Niemcy: studia prawnicze, ktore konczy pierwszy egzamin panstwowy (komisje nie sa zwiazane z uniwersystem) .
                W NRW pisze sie w ciagu dwoch tygodni 8 pisemnych egzaminow (dostaje sie akta spreparowanych spraw, trzeba wydac wyrok, postanowienie i uzasadnic, wolno miec kodeksy ze soba, ale kodeksy bez komentarza), potem 4 tygodnie w domu na opracowanie czegos wiekszego i na zakonczenie kilkugodzinny egzamin ustny.
                Potem (najczesciej po kilku miesiacach czekania) zostajesz aplikantem. Panstwo placi ci mniej niz 800 euro, raz w tygodniu masz wyklady i seminaria, cztery pozostale dni pracujesz po kilka miesiecy w roznych wydzialach sadu, w prokuraturze, administracji panstwowej lub samorzadowej, kancelarii adwokackiej.
                Drugi egzamin panstwowy, zasady identycznie jak wyzej opisane tylko stopien trudnosci wyzszy: Osoby, ktore zdaly drugi egazmin panstwowy sa Volljuristami.
                Teraz mozna zostac sedzia, prokuratorem, notariuszem lub adwokatem.
                Najlepsi dostaja propozycje od panstwa (sedzia, prokurator) lub maja szanse na miejsce pracy w duzej, znanej kancelarii jako wyrobnicy. Za 12 godzin pracy od 60 tys euro rocznie.
                Polski zmieniony system znam slabo:
                Studia koncza sie jak wczesniej egzaminen magisterskim na uniwersytecie. Raz do roku jest wielki egzamin dopuszczajacy na aplikacje. TU
                znajdziesz opis zeszlorocznego egzaminu. Czas trwania aplikacji jest rozny (adwokacka 3,5 roku).
      • eva15 Re: Dylemat firmy McDonald's 14.07.11, 00:32
        romrus napisał:

> 1.Decyzja, powiedz my, watpliwa.

Wątpię czy wątpliwa:

forum.gazeta.pl/forum/w,50,127000358,127003907,Rosja_przyjela_rozwiazania_niemieckie_i_unijne.html
        • romrus Re: Dylemat firmy McDonald's 14.07.11, 00:41
          eva15 napisała:

> > 1.Decyzja, powiedz my, watpliwa.
          >
          > Wątpię czy wątpliwa:

Zalezy jak oni deklaruja i jak oni reklamuja swoj biznes.
          To jest jak "uslugi zamieny oleju w samochodzie" czy "handel wyrobami naftowymi".
          Jest niejaka roznica, nie?
          • eva15 Re: Dylemat firmy McDonald's 14.07.11, 00:51
            Powtarzam - to są rozwiązania unijne/zachodnie. McDonalds ma się na co powoływać.

Nie oceniam, czy to słuszne.
          • mara571 eva15 nie pojela, ze rosysjkie prawo jest dalej 14.07.11, 10:00
            niz unijne. Bo moze scigac bezprawne uzywanie nazwy "restauracja".

Wazne dla ciebie, jako prawnika jest stan prawny w Uni, opisany czesciowo tutaj:
            wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80353,6185626.html
            Oficjanla strona MD uzywa naturalnie slowa "restauracja" (Polska) i w Niemczech

Usluzni dziennikarze wtoruja
            Restauracje McDonalds przy autostradach

Ale jak trzeba placic podatki to restauracje zamieniaja w sie w bary szybkiej obslugi.
            I nikt w Uni nie wpadnie na pomysl ukarania koncernu za bezprawne uzywanie slowa RESTAURACJA.
            A szkoda.
    • malkontent6 Re: Dylemat firmy McDonald's 13.07.11, 22:56
      Dziwna jest ta decyzja sądu. McDonalds nie jest restauracją w polskim znaczeniu tego słowa ale sklepem tym bardziej. To raczej, tak jak piszesz, bar szybkiej obsługi.
      • mara571 wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 13.07.11, 23:02
        panie awansowaly do finalu MS kobiet w pilce noznej?
        Wygraly z Francuzkami,.
        Przeciwnikiem bedzie Japonia: mecz w niedziele we Frakfurcie.
        • malkontent6 Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 00:22
          mara571 napisała:

> panie awansowaly do finalu MS kobiet w pilce noznej?

Wiem, wiem, to jest tutaj teraz temat dnia. :)
          • eva15 Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 00:26
            A to ciekawe. To Amis zaczęli się interesować piłką nożną? I to w dodatku damską?
            • romrus Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 00:28
              eva15 napisała:

> A to ciekawe. To Amis zaczęli się interesować piłką nożną? I to w dodatku damską?

W mieskiej nie zbyt dobrze im idzie)))))))))
              • eva15 Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 00:38
                To fakt!
              • malkontent6 Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 14:11
                romrus napisał:

> W mieskiej nie zbyt dobrze im idzie)))))))))

Dają sobie radę:

www.fifa.com/worldfootball/ranking/lastranking/gender=m/fullranking.html
                • romrus Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 15:11
                  malkontent6 napisał:
                  > Dają sobie radę:

Wiem ze juz daja)))

Ale ja nie lubie soccer, gralem w rugby, wole amierikanski footbol.

Szczegolnie w takim wykonaniu)))):
                  www.youtube.com/watch?v=HYXqYXkBg2E
                  www.youtube.com/watch?v=AihbIEC2ysE
                  • malkontent6 Re: wiesz juz malkontencie, ze amerykanskie 14.07.11, 15:19
                    romrus napisał:

> wole amierikanski footbol.
                    >
                    > Szczegolnie w takim wykonaniu)))):

Amerykański futbol w takim "wykonaniu" ja też lubię. :)
            • mara571 wyglada na to, ze jednak nie znasz USA, 14.07.11, 09:16
              mimo iz piszesz o tym kraju, jakbys tam mieszkala.
              Kiedys, w roku 1994 mistrzostwa swiata w pilce noznej (panow) odbyly sie w USA. FIFA miala nadzieje, ze Amerykanie odwroca sie od swojego basballu i footballu na rzecz pilki noznej na brytyjska modle.
              To sie nie udalo, ale dziewczyny odkryly pilke nozne jako sport zespolowy dla siebie.
              W niektorych regionach kazda szkola ma swoja druzyne.
              Soccer uprawiaja w USA bardzo ladne dziewczyny:
              www.youtube.com/watch?v=PKP4b9_hkj8
              • malkontent6 Re: wyglada na to, ze jednak nie znasz USA, 14.07.11, 14:09
                mara571 napisała:

> mimo iz piszesz o tym kraju, jakbys tam mieszkala.

Nasza Ewcia jest autorytetem w każdej dziedzinie. :)
    • eva15 Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijne 14.07.11, 00:20
      Najwyraźniej tym wyrokiem Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijne.
      Zasada w Niemczech i wg wcześniejszych orzeczeń również w Unii jest taka:

Produkty żywnościowe kupowane BEZ obsługi kelnerskiej przy stoliku są /były obłożone niższym, zredukowanym podatkiem obrotowym (MwSt, VAT). Czyli są to produkty nabyte w sklepie oraz w barach szybkiej obsługi bez świadczeń kelnerskich, czyli także MC Dolandls.

Pod lobbyistycznym, wieloletnim naciskiem Francji od 2009 r. pozwolono również restauracjom w EU obniżyć VAT, jeśli mają takie życzenie. Znam problem i pana Francuza , który się tym zajmował i po raz kolejny muszę przyznać, że Francja ma świetną dyplomację i lobbying. W międzyczasie skorzystało z jego pomysłów 14-15 z 27 krajów członkowskich.
      • eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 00:25
        Innymi słowy- sąd w Moskwie potraktował McDonaldsa jako bar szybkiej obsługi BEZ usług kelnerskich, całkiem tak jak czyni to Zachód.
        W sensie definicji McDolands JEST barem, ale czy takie podejście ma sens to inna sprawa.
        • malkontent6 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 00:31
          eva15 napisała:

> W sensie definicji McDolands JEST barem,

Tak, barem ale nie sklepem.

"Сyд решил, чтo McDonald’s не oкaзывaет реcтoрaнные ycлyги, a прocтo реaлизyет прoдoвoльcтвенные тoвaры, кaк мaгaзин."
          • eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 00:35
            Tobie naprawdę trzeba po 2 x, a mnie drażni, gdy kroś nie umie czytać. Napisałam wyraźnie, że sprzedaż wynośna (sklep) i sprzedaż BEZ obsługi kelnerskiej są w w EU zrównane w sensie podatkowym.
            W międzyczaise również , dzięki Franckom, sprzedaż restauracyjna, ale to inny temat.
            • pimpus18 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 00:51
              Jakby tam nie było, podatek konsumpcyjny odgrywa coraz większą rolę i stanowi już panaceum na wszystkie problemy.

Tylko dlaczego neoliberalne palanty tego otwarcie nie mówią?

Może żeby nie prowokować dyskusji o jakości oferowanych tam towarów i bardziej zasadniczych problemach.

Prawo po raz kolejny nie nadąrza za rozwojem cywilizacyjnym, o zdrowym rozsądku nawet nie ma co wspominać.
              • eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 00:59
                pimpus18 napisał:

> Jakby tam nie było, podatek konsumpcyjny odgrywa coraz większą rolę i stanowi już
                panaceum na wszystkie problemy.

Niemieccy Gutmenschen tym razem tym zbawią świat poadtkiem konsumpcyjnym , podobnie jak niemieccy Zieleni ekologią . Zawsze jak słyszę, że ktoś znalazł panaceum na WSZYSTKIE problemy jestem pełna podziwu i trwogi, trochę znam historię, stąd ta trwoga... A podziw bierze się z podziwu dla hucpy.

> Tylko dlaczego neoliberalne palanty tego otwarcie nie mówią?

Bo są głupie. Ty masz nad nimi przewagę.

> Prawo po raz kolejny nie nadąrza za rozwojem cywilizacyjnym, o zdrowym rozsądku
                > nawet nie ma co wspominać.

Ja też nie nadążam za Twoim modelem cywilizacji. dla mnie to déjà-vu. Widać jestem przygłupia, na co chętnie się w tej dyskusji zgodzę, by ją uciąć.
                • pimpus18 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:18
                  Już wiem, skąd u Ciebie te "Gutmenschen". Znalazłem już tego Sarrazina.

Evo, a w FAZ Schachtschneider jeszcze się zastanawiał, co będzie pierwsze: prawo czy ekonomia?

Naiwniak.

Wiem, wiem, wystarczy to po prostu przeczytać, ale zostawiam tę przyjemność moim oponentom.

Można różnie myśleć o podatku konsumpcyjnym, ale nie sposób nie zauważyć jego coraz większej roli.

Widziałaś dzisiaj na ZDF Blutige Geschäfte?

zoom.zdf.de/ZDFde/inhalt/23/0,1872,8251831,00.html?dr=1
                  Jutro będzie na mediathek

www.zdf.de/ZDFmediathek#/hauptnavigation/startseite

• eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:29
                    pimpus18 napisał:

> Już wiem, skąd u Ciebie te "Gutmenschen". Znalazłem już tego Sarrazina.

No to guzik wiesz. Słowa "Gutmeschen" używałam, w tym i na forum grubo przed tym, zanim Sarrazin wydał swoją księżkę. Mam prawo do własnych przemyśleń, nawet jeśli później się okazuje, że Sarrazin ma w kilku punktach podobne. Może to on mnie czytał? Ha, ha.

> Evo, a w FAZ Schachtschneider jeszcze się zastanawiał, co będzie pierwsze: prawo czy ekonomia? Naiwniak.

Wiem, wszyscy którzy nie myślą w kategoriach uszczęśliwiania świata są głupi lub naiwni.

> Można różnie myśleć o podatku konsumpcyjnym, ale nie sposób nie zauważyć jego coraz większej roli.

OK, masz wizje i miej je sobie.
                    >
                    > Widziałaś dzisiaj na ZDF Blutige Geschäfte?
                    >
                    > zoom.zdf.de/ZDFde/inhalt/23/0,1872,8251831,00.html?dr=1
                    > Jutro będzie na mediathek

Może zajrzę, dziś nie miałam okazji oglądać.
                    • eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:32
                      Zerknęłam na ZDF, temat handlu organami w Kosowie jest mi dobrze znany . I co, myślisz, że podatek konsumpcyjny ten bandytyzm zlikwiduje?
                      • eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:35
                        Pytam, bo wszak napisałeś:

>podatek konsumpcyjny odgrywa coraz większą rolę i stanowi już panaceum na wszystkie problemy.

Czy Ty w ogóle wiesz, rozumiesz, co mówisz?
                    • pimpus18 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:36
                      No to na odmulenie poczytaj sobie to:

www.mmnews.de/index.php/politik/8151-witzfigur-vosskule
                      Ja ciągle nie rozumiem, co Ty właściwie masz przeciwko marzeniom, wizjom i zmienianiu świata.

Jakie to prostackie. To przecież jest atrybutem człowieka.

Film już jest:

www.zdf.de/ZDFmediathek#/beitrag/video/1385252/ZDFzoom:-Blutige-Geschäfte

• eva15 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:46
                        Dzięki za linki.
                        Swiat trzeba zmieniać, ale mądrze. Plecenie, że podatek konsumpcyjny jest panaceum na wszystkie problemy świata, mnie nie interesuje. Po co zamieniać jednych nawiedzonych szaleńców drugimi?
                        • pimpus18 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 01:58
                          Ja użyłem tego zwrotu tylko dlatego, bo przecież tak ochoczo korzystają z niego neoliberalne palanty (z którymi nie mam nic wspólnego) i to właśnie taki podatek staje się dla nich ultima ratio na wszystkie dolegliwości.
                          Pozostaje się zastanowić, dlaczego to robią i ewentualnie nad alternatywami.

Hic Rhodus, hic salta
            • malkontent6 Re: Rosja przyjęła rozwiązania niemieckie i unijn 14.07.11, 14:15
              eva15 napisała:

> Napisałam wyraźnie, że sprzedaż wynośna (sklep) i sprzedaż BEZ obsługi kelnerskiej są
              > w w EU zrównane w sensie podatkowym.

Mnie po prostu dziwi, że rosyjski sędzia porównał bar szybkiej obsługi do sklepu.

Ale to mało istotne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka