Dodaj do ulubionych

Zabawne co robi czas

01.08.11, 05:08
Re: felusiak w Europie mamy wiele innych
mara571 01.03.11, 20:42 Odpowiedz
moze powinny wyemigrowac do Skandynawii?
Tam rezerwatow jeszcze przez nastepne 50 lat nie bedzie...
Re: felusiak w Europie mamy wiele innych
kaszebe12 01.03.11, 20:44 Odpowiedz
Oszalalas ? -Czy Ty wiesz , jak wyglada Szwecja ? -Dzisiaj typowy Szwed wabi sie ...Abdullach.- Moze Norwegia ?

forum.gazeta.pl/forum/w,50,122752584,,zakaz_kochania_hitlera.html?v=2
Obserwuj wątek
    • melord lepiej mi powiedz.. 01.08.11, 07:47
      to prawda czy bullshit....choc chwilowo po ptakach

wyczytalem w lokalnym szmatlawcu,ze prawnicy Obamy dotarli do malo znanego
      14 amendment amerykanskiej Konstytucji ktory sugeruje,ze Prezydent moze sam podjac decyzje zpobiegajaca bankructwu(default)
      napisane jest ponoc w tym 14-tym...
      "the validity of the public debt of the United States shall not be questioned"

ps.troche nie na temat ale nie chcialem pytac w osobnym watku by uniknac najazdu komsomolu
      • zlotamajka Re: lepiej mi powiedz.. 01.08.11, 07:56
        www.youtube.com/watch?v=2nbdhda_qhA
        • melord Re: lepiej mi powiedz.. 01.08.11, 09:03
          ten 14 amendment nie jest do konca tak precyzyjny...pozornie daje takie mozliwosci Prezydentowi
          facet w tym youtube niby zgadza sie z tym ale jednoczesnie wspomina o sadzie(prawdopodobnie Supreme Court of the United States) ktory musi to potwierdzic.
          • zlotamajka Re: lepiej mi powiedz.. 01.08.11, 16:03
            XlV amendment mowi o tym ze prezydent musi wydac pieniadze upowaznione przez kongress i wywiazac sie z obligacji. Z sufitem nie chodzi by upowaznic nowe wydatki ale zeby byly pieniadze na wydatki ktore kongres juz upowaznil.

Co do sadu to mozliwe ze ktos moglby uzycie XIV ammendment zakwestionowac. Chodzi tu o konflikt miedzy dwoma prawami. Ale debt ceiling to jest prawo z 1917 i nie ma go w konstytucji. Czyli jak jest konflikt miedzy dwoma prawami konstytucja wygrywa.
      • felusiak1 Re: lepiej mi powiedz.. 01.08.11, 15:54
        prezydent nie może wydać grosza bez zgody kongresu. 14ta poprawka nie daje mu prawa do niczego. poprawka mówi o tym, że nikt nie może kwestionować długu. oznacza to, że indywidualny stan nie może stwierdzić, że ponieważ nie korzystał z pozyczonych pieniedzy to nie bedzie spłacał. to pasowało do struktury w okresie zaraz po wojnie secesyjnej. pólnoc wygrała. wojna kosztowała. zaciagnieto dług. a teraz dług spłacają wszyscy włącznie z tymi, którzy wojnę przegrali i pozyczone pieniądze im nie służyły.
        prawdę mówiąc to był element humorystyczny w debacie o limit długu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka