Dodaj do ulubionych

Sankcje na Izrael, i to migiem!!!

20.05.04, 12:04
RPA oblozone bylo sankcjami za samo separowanie jednej grupy etnicznej od
drugiej. Izrael nie tylko ze separuje, ale rowniez bezprawnie morduje
Palestynczykow w tych gettach do ktorych ich zepchnela zydowska grabezczosc.

Irak oblozony byl sankcjami za samo prawdopodobienstwio posiadania broni
masowego razenia. Izrael po wydaniu przez Vanunu sam sie otwarcie przyznal do
posiadania BMR.

Dwa precedency we wspolczesnej historii wymagaja nalozenia natychmiastowych
sankcji na Izrael.
I BOYKOT TEZ kazdej najmniejszej oliwki, ktora moglaby byc zerwana w tym
ludobojczym gettcie! Niech sie udlawia na tych swoich exportach
Obserwuj wątek
    • Gość: Bona.Zla Natychmiast, bo tupne ! IP: *.fntax.com 20.05.04, 12:16
      • Gość: dana33 Re: Natychmiast, bo tupne ! IP: *.bb.netvision.net.il 20.05.04, 12:49
        uwazaj, krolowo, bo jak tupniesz, to dziure w podlodze zrobisz....
        • Gość: Bona.zla Natychmiast, bo hukne ! IP: *.fntax.com 20.05.04, 12:51
          • Gość: dana33 Re: Natychmiast, bo hukne ! IP: *.bb.netvision.net.il 20.05.04, 12:57
            uwazaj, bo jak hukniesz, to mury jerycha padna.... :)
            • Gość: Bona.Zla Natychmiast, bo łupne! IP: *.fntax.com 20.05.04, 13:00
              • Gość: dana33 Re: Natychmiast, bo łupne! IP: *.bb.netvision.net.il 20.05.04, 13:04
                uwazaj jak lupniesz, bo drzazgi poleca..... :)
                (skonczymy pozniej, bo ide do dentysty a u niego duzo drzewa)
                • Gość: Wqrwiony2 Chyba do protetyka... IP: *.aine.pl 21.05.04, 15:06
      • krolowa_jebana mozesz tupac 21.05.04, 17:03
        mozesz pierdzic
        wszystko jedno
        bedzie smierdziec!
    • marcus_crassus no to se zrob te sankcje :DDDDDD 20.05.04, 12:17
      problem z tym ze z firmami izraelskimi wspolpracuja wszyscy - chinczycy (np
      najnowszy mysliwiec chinski powstal we wspolpracy z izraelem) ruscy,hindusi i
      jeszcze paru innych :)))))

wiec zebys sie nie ludzila :DDDD
      • nierzyd a ty se strzel w leb rzydzie 20.05.04, 12:54
        problem w tym, ze z firmami z rpa tez handlowali dlugo wszyscy.
        problem w tym ze rzydzi juz nie raz darli pyski i mysleli ze swiat do nich
        nalezy.
        problem w tym ze nikt nie wie, co przyniesie jutro a coraz wiecej ludzi na
        swiecie zaczyna miec dosyc waszego rzydowskiego sukinsynstwa.
        • marcus_crassus widzisz :))) problem w tym ze np dla chinczykow :) 20.05.04, 12:59
          wazniejsza jest ta wspopraca z RZDAMI :DDD niz twoje chore rojenia :)))

otoz z zydami sie wszyscy licza - a z toba nikt.

i tak wyglada sytuacja :))

o US to ja nawet mowic nie bede :DDD

a teraz cmoknij mnie w dupsko :)
          • nierzyd widzisz :))) problem w tym ze np taki rzyd jak ty 20.05.04, 13:08
            ma rowno nasrane pod swoim rzydowskim sufitem....

kto sie liczy z rzydami? Wszyscy?

hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahaha
        • Gość: dana33 Re: a ty se strzel w leb rzydzie IP: *.bb.netvision.net.il 20.05.04, 13:00
          sluchaj, czyraczku, jak ty myslisz, ze krzyczac "zydzie" to obrazasz nas, to ty
          sie mylisz, zaropialku. my jestesmy dumni z tego zejestesmy zydami, farsztejst?
          uf, jak ta ropa smierdzi....
          • nierzyd Re: a ty se strzel w leb rzydzie 20.05.04, 13:09
            no to dobrze rzydowko ze jestes dumna ze swojego rzydostwa...

Coz ci pozostalo innego?

Podmyj sie to przestanie ci smierdziec.
            • Gość: chala Re: a ty se strzel w leb rzydzie IP: *.rdu.bellsouth.net 20.05.04, 13:40
              i to pisze debil polaczek, zlodziej , postrach europy i obiekt zartow i pogardy
              na swiecie? zmywacz kibli i dostawca prostytutek do hamburga?
              • nierzyd Re: a ty se strzel w leb rzydzie 20.05.04, 14:13
                To pisze Polak zyjacy w wolnej Polsce, wolnej od rzydow, Polsce nalezacej do
                Unii i lezacej w sercu Europy.

A ciebie rzydowo to boli az do piet i dlatego plujesz na wszystko co polskie.

A pluj rzydowo! I tak wszyscy juz wiedza jakimi zebrakami, zlodziejami i
                oszustami jestescie.

• Gość: MG Re: a ty se strzel w leb rzydzie IP: *.nycap.rr.com 21.05.04, 05:38
                NAJPIERW ZYDOWO ZAPLAC POLSCE ZA WYKSZTALCENIE KTORE ZA DARMO POLSKA CI DALA A
                POTEM PRZESTAN UZYWAC NASZEGO JEZYKA W CELU UBLIZANIA NAM.ZABRALAS W SZKOLE
                MIEJSCE POLAKOWI,NAUCZONO CIE PISAC I CZYTAC A TERAZ TA POLSKE OPLUWASZ JAK
                DEBIL KTORY TYLKO O KIBLACH UMIE ROZMAWIAC. PROSTYTUTKI TO CHYBA DOSTAWIAMY DLA
                JEDNEGO Z WASZTCH SZEFOW M. FRIEDMANA ,ALE BIEDAK WPADL NIEDAWNO ZA TO I ZA
                KOKEINE. TAK ZE Z DOSTAWY NIC NIE BEDZIE. A ZLODZIEJI, TYCH NA WIELKA SKALE,
                TO SZUKAJ W IZRAELU TAM WIEKSZOSC UCIEKA, JAK ICH ZLAPIA NA OSZUSTWACH W ROSJI,
                POLSKCE , USA I CALYM SWIECIE. TAM JEST ICH OAZA.NA TEMAT POGARDY I OSMIESZANIA
                ZGADZAM SIE Z TOBA ZE JESTESMY BARDZO CZESTYM OBIEKTEM W SRODKACH MASOWEGO
                PRZEKAZU ,KTORYCH ZYDZI SA WLASCICIELAMI W WIEKSZEJ CZESCI SWIATA, I ROZWIJAJA
                TALENY NA TEMAT UPODLANIA POLAKOW, ALE JAKBYS MOGLA ZAGLADNOC DO LUDZKICH SERC
                NA SWIECIE TO BYS ZOBACZYLA ZE POGARDA DO POLAKOW JEST TYLKO KROPELKA W
                POROWNANIU DO POGARDY JAKA LUDZIE ZYWIA DO WAS ZYDOW. POGARDA KTORA NIE MA NIC
                WSPOLNEGO Z ANTYSEMITYZMEM, A WIELE Z WASZA AROGANCJA, PRZESTEPSTWAMI I
                OBLUDA.
                • Gość: dana33 Re: a ty se strzel w leb rzydzie IP: *.jazo.org.il 21.05.04, 09:59
                  wow... od samego rana takie zdenerwowanie i krzyk.... nie obudziles sasiadow?
                  zagladnoc to ja nikak nie moge, najwyzej zagladnac.... (moze i mi polska dala
                  za darmo nauczyc sie pisac, ale to wykorzystalam, natomiast ty nie)
                  wiec chce cie natychmiastowo poinformowac, ze mam gdzies pogarde calego swiata.
                  najwazniejsze, ze moj kraj mna nie pogardza i ja nie pogardzam wlasnym kraje.
                  cos do pomyslenia dla ciebie.
                  • Gość: MG Re: a ty se strzel w leb rzydzie IP: *.nycap.rr.com 21.05.04, 15:50
                    Odpowiadasz na :
                    Gość portalu: dana33 napisał(a):

wow... od samego rana takie zdenerwowanie i krzyk.... nie obudziles sasiadow?
                    zagladnoc to ja nikak nie moge, najwyzej zagladnac.... (moze i mi polska dala
                    za darmo nauczyc sie pisac, ale to wykorzystalam, natomiast ty nie)
                    wiec chce cie natychmiastowo poinformowac, ze mam gdzies pogarde calego swiata.
                    najwazniejsze, ze moj kraj mna nie pogardza i ja nie pogardzam wlasnym kraje.
                    cos do pomyslenia dla ciebie.
                    WASZA POGARDE I NIENAWISC DO POLAKOW JEST PRZERAZAJACA .NA SZCZESCIE POCHODZI
                    ONA OD LUDZI POZBAWIONYCH ETYKI , NIE BOLI WIEC TAK BARDZO."POLSKA" NALEZY
                    PISAC Z DUZEJ LITERY, JAK ROWNIEZ ZDANIE ZACZYNAC Z DUZEJ. WIDAC ZE DOBRYM
                    UCZNIEM NIE BYLAS. NIE ZAPOMNIJ ZWROCIC POLSCE OPLATY ZA SZKOLE.
                  • Gość: MG Re: a ty se strzel w leb rzydzie IP: *.nycap.rr.com 21.05.04, 16:20
                    Gość portalu: dana33 napisał(a):

> najwazniejsze, ze moj kraj mna nie pogardza i ja nie pogardzam wlasnym kraje.
                    > cos do pomyslenia dla ciebie.
                    SZKODA TYLKO ZE ZYDZI AMERYKANSCY MIELI TYLE POGARDY DLA POLSKICH ZYDOW W
                    CZASIE II WOJNTY SWIATOWEJ "Yitzak Greenbaum, dyrektor Jewish Agency podczas II
                    wojny światowej, który w czasie apogeum Holocaustu, żyjąc sobie wygodnie i
                    bezpiecznie w USA, tak zreasumował żydowskie prośby o finasową pomoc w
                    ratowaniu wschodnio-europejskich Żydów: "Jedna palestyńska krowa jest wiecej
                    warta, niż wszyscy Żydzi w Polsce". CZY NIE UWAZASZ ZE JEZELI ICH POSTAWA BYLA
                    BY BARDZIEJ LUDZKA W STOSUNKU DO POLSKICH ZYDOW NIE MUSIELI BY TERAZ OBWINIAC
                    POLAKOW ZA MORDOWANIE ZYDOW ABY SIEBIE WYBIELAC? CZY NIE UWAZASZ ZE TWOJA
                    NIENAWISC DO POLAKOW NIE MIALA BY MIEJSCA W TWOIM SERCU JAKBY CI SAMI ZYDZI CO
                    WAS W POLSCE OLALI WZIELI TROSZKE ODPOWIEDZIALNOSCI ZA WASZE LOSY ZAMIAST
                    ZWALAC WINE NA POLAKOW?? CZY ZYWISZ DO ZYDOW AMERYKANSKICH Z OKRESU II WS
                    SZACUNEK CZY POGARDE?
      • Gość: Tomson Lecz się bandyto. IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 20.05.04, 14:08
    • Gość: Tomson Do tego potrzebne jest silne i zintegrowane IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 20.05.04, 14:07
      Europaństwo. Ale już niedługo Europa zrobi porządek z tym bandyckim nielegalnym
      państewkiem.
      • marcus_crassus :DDD 20.05.04, 14:11
        ci sami europejczycy ktorzy podczas ostatniego spotkania z przedstawicielami
        MSZ izraela apelowali o wzmacnianie wymiany handlowej UE-Izrael i towrzeniu
        korzystnej dla obu stron wspolpracy?? :)))

w jakim ty swiecie zyjesz??krasnoludkow?? :DDD
        • nierzyd dla rzyda marcusa 20.05.04, 14:14
          wszystko sprowadza sie do wymiany handlowej.
          SS-mani tez robili z wami wymiane... handlowa.

Nie zapominaj o tym maly rzydowski geszefciarzu.
          • Gość: dana33 do zaropialego IP: *.broadband.actcom.net.il 20.05.04, 18:25
            alez toba rzuca..... to wg tego zydowskiego przeklenstwa? nie znasz?
            a to tak: zebys mial 100 palacow, w kazdym palacu 100 pieter, na kazdym pietrze
            100 pokoji, w kazdym pokoju 100 lozek, i zeby cholera rzucala cie z lozka na
            lozko.
        • Gość: Tomson Ależ oczywiście, im bardziej Izrael uzależni się IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 20.05.04, 23:52
          od UE, tym bardziej zaboli go nasze embargo.
      • kot.behemot Re: Do tego potrzebne jest silne i zintegrowane 20.05.04, 18:55
        Gość portalu: Tomson napisał(a):

> Europaństwo.

No to mamy kolejnego koalicjanta w nie dopuszczeniu do urodzenia się
        Europotwora. Izrael niekoniecznie musimy lubić, ale współpracować możemy. :)
        • Gość: dana33 Re: Do tego potrzebne jest silne i zintegrowane IP: *.broadband.actcom.net.il 20.05.04, 19:58
          o, to przynajmniej odpowiedz. zgadzam sie z toba. nie musimy pic razem kawke,
          nawet nie kakao, ale geszeft? co my, na glowe upadlismy zeby jak to sie mowi:
          "na zlosc mamie odmroze sobie uszy"?
          wiec kocie behemocie, jestem gotowa do geszeftow z toba. a wogole to juz dawno
          chcialam sie ciebie zapytac, czy ty wiesz wogole, co to znaczy po hebrajsku
          behema? bp behemot to liczba mnoga od behema....
          • Gość: Kot Behemot Nie wiem IP: *.client.comcast.net 20.05.04, 20:14
            > chcialam sie ciebie zapytac, czy ty wiesz wogole, co to znaczy po hebrajsku
            > behema? bp behemot to liczba mnoga od behema....

Ja jestem ten od Bułhakowa, a czy ów wziął imię od biblijnego hipopotama (bo
            powszechnie się uważa, że tajemniczy "behemot" to poczciwy hipcio), czy od
            hebrajskiego "behema", to już nie wiem. Może od obu. :)
            Co do kawki i opijania geszeftu, to:

- Czy to wódka? - słabym głosem spytała Małgorzata.
            Obrażony kot podskoczył na krześle.
            - Ależ królowo, gdzieżbym śmiał nalać damie wódki! To czysty spirytus.
            lib.ru/BULGAKOW/
            Na pohybel silnej i zjednoczonej Unii Europejskiej :)
            B.
            • Gość: Gaal Re: Nie wiem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 20:26
              behemoth (l.mn. wyrażająca ogrom) od behemah tzn. bestia, zwierze, potwór
              • Gość: dana33 Re: Nie wiem IP: *.broadband.actcom.net.il 20.05.04, 23:27
                nu, gaaal, kol ha kavod, nawet znasz slowko po hebrajsku, prosze, prosze...
                • Gość: Gaal Re: Nie wiem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 23:35
                  Chyba na następne pytania tego rodzaju nie odpowiem - wnioski byłyby troche
                  dziwne.
                  • Gość: dana33 Re: Nie wiem IP: *.jazo.org.il 21.05.04, 10:01
                    mozesz odpowiedziec spokojnie, mozesz tez byc absolutnie pewien, ze nikt nie
                    bedzie cie podejrzewal o jakies tam zydowskie pochodzenie.... napewno wziales
                    slownik, ktory wy wszyscymacie, zeby sprawdzac, czy waz przypadkowo nie
                    opluwamy...
                    • Gość: Gaal Re: Nie wiem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 14:15
                      Słownik, podręcznik - owszem tak, prawda jest i taka,że znam troszkę hebrajski.
                      Miłego dnia
                    • Gość: Gaal Re: Nie wiem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 14:59
                      A dlaczego tak się stało - jeśli coś się krytykuje, mając świadomość reakcji
                      drugiej strony, należy poznać tę reakcję a przede wszystkim znać temat.
                      Niestety z braku czasu moje poznanie w tym temacie (językowym) jest niewielkie -
                      i nie ma szans na pogłębienie.
                      • Gość: dana33 Re: Nie wiem IP: 192.117.116.* 21.05.04, 16:59
                        lo nora, jak znasz slowko behema to juz git, to dokladne okreslenie paru z was
                        na tym forum.
                        • Gość: Gaal Re: Nie wiem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 17:12
                          Dana bądź obiektywna, to również dokładne określenie paru z was na tym forum -
                          zwracających się np. do mnie cyt.: ""śmieciu nadwiślański", "antyamerykańsko
                          świnio" lub stwierdzających, że jestem "taka suka polska, ktora by scekala na
                          jazdego kto jest od ciebie... i ciebie poslemy, wtedy sie pobawisz, wszo!".
                          • Gość: dana33 Re: Nie wiem IP: 192.117.116.* 21.05.04, 17:49
                            sluchaj gaal. ja weszlam na to forum ponad roku temu. przez miesiace
                            odpowiadalam na kazdy post, jakiby nie byl agresywny i oskarzajacy.
                            tlumaczylam, objasnialam, wyjasnialam.... obrzucana bylam wszystkim co moze
                            tylko wymyslec chora, nienawidzaca, niekulturalna osobowosc tzw, czlowieka.
                            zauwazylam, ze zydzi odpowiadaja podob nie wtedy, kiedy sie ich wyzywa. cos w
                            tym jest. nie uwazasz, ze to idiotycznie trosze, dostac wiazanke w rodzaju "ty
                            stara sjonistyczna kurwo" i w odpowiedzi napisac "drogi xywz"? sprobujcie moze
                            tak pisac nie uzywajac slow takich jak morderca, faszysta, ludobojstwo, zoldak,
                            kurwy nazistowskie, ohydny narod, zydzi do gazu, hitler nie dokonczyl swojej
                            roboty, gnido zydowska, idz sie podmyj, ty z ta tlusta dupa, morduja
                            niemowlaki, nu, juz nie pamietam tej calej reszty, ale mozna co najmniej
                            broszurke wydrukowac. moze i reakcje zydow na wasze posty beda inne. i wiesz,
                            ile by nie rzucali tutaj wulgarnosci, nie mozemy porownac nikak zydowskiej
                            wulgarnosci do polskiej na tym forum. sprobuj byc objektywny, sprawdz.
                            • Gość: Gaal Re: Nie wiem IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 21.05.04, 18:24
                              Tu panuje swoisty wyścig dzieciaków i infantylnych "dorosłych" - oko za oko,
                              kto dopiecze drugiemu bardziej. Po każdej stronie są zwolennicy błota ale nie
                              można stosować zbiorowej odpowiedzialności i wszystkich wrzucać do jednego
                              worka. Jest mi przykro gdy o tobie tak mówiono, jak i wtedy kiedy twój ziomek
                              mówił do Polki (w ostanich dniach) cyt. "jebana kurwa".
                              Nie jestem nauczycielem czy moralizatorem ani przyjacielem Izraela (wy mówicie
                              na mnie antysemita, to nawet komplement) - jestem cynikiem, myślacym przez
                              pryzmat własnych poglądów, własnego kraju i narodu. W pewnym sensie
                              jestem "sojusznikiem" forumowych "prostaczków" wrogich Izraelowi. To dziwny
                              sojusz. Ale nie akceptuję nienawiści i samego języka nienawiści. Ze względu na
                              to, że po półrocznej przerwie wróciłem do pracy (miałem problemy ze zdrowiem)
                              niniejsze słowa są moim pożegnaniem.
                              I to byłoby tyle na ten temat
                              Ukłony
                              PS Czy miałaś czas na przeczytanie:

www.kki.pl/piojar/polemiki/novus/novus.html
            • Gość: dana33 Re: Nie wiem IP: *.broadband.actcom.net.il 20.05.04, 23:28
              nu, bulhakow albo znal hebrajski albo byl zydem.... :)
      • Gość: Tomson Nie mieszałbym też tak mocno "geszeftów" z IP: *.ds.pg.gda.pl / *.ds.pg.gda.pl 20.05.04, 23:55
        polityką. Niezapominajmy że niemal do wypowiedzenia wojny USA nieźle handlowało
        sobie z rzeszą, a już podczas nalotów celowo oszczędzano całe zagłębia
        przemysłowe (bombardowano zamiast tego cywilne osiedla) i tak "dziwnie ;o)" się
        złożyło że w oszczędzonych niemieckich fabrykach swoje udziały mieli akurat
        Anglosasi.
    • Gość: Gaal Re: Sankcje na Izrael, i to migiem!!! IP: *.bytom.sdi.tpnet.pl 20.05.04, 19:18
      Izrael to "pociąg pod specjalnym nadzorem". Już kiedyś mówiłem o systemie
      prawnym w Izraelu - to czysty apartheid (np. ogłoszenia o poszukiwaniu
      pracowników do niedawna ozdabiał dodatek "praca tylko dla Żydów" teraz inny,
      ale de facto o to samo chodzi etc.).
      Nie da się (jak długo jeszcze?) wprowadzić sankcji na Izrael (za apartheid jak
      i zbrodnie) bo: diaspora żydowska, światowe media, "szabasgoje" etc. to
      uniemożliwiają i uniemożliwią(?). Również ilekroć o tym mowa zaraz pojawiają
      się dyżurne tematy: holocaustu, tzw. pogromy i wina chrześcijaństwa... Co
      zamyka dyskusje/propozycje w obawie o "oskarżenie o antysemityzm... ".
      Nie wiem na ile realna jest możliwość obłożenia Izraela w przyszłości sankcjami
      lub bojkotem (swoją drogą na Zachodzie i po części w Polsce istnieje już
      społeczny bojkot towarów izraelskich) ale zobaczymy - elity rządzące w Izraelu
      miotaja się coraz bardziej i ma to tendencję lawinowego wzrostu. A w sumieniu
      światowej opini coś drgnęło - "wpadki" Izraela to w polityce więcej (coś
      gorszego) niż zbrodnie, to błąd. Więc kto wie?
      • Gość: you-know-who Re: Sankcje na Izrael, i to migiem!!! IP: *.astro.su.se 20.05.04, 19:28

teokracja sztucznie podtrzymywana na powierzchni gospodarczo, politycznie i
        militarnie przez (zdalnie sterowane z tel-awiwu) kierownictwo najwiekszym
        behemotem wojskowym swiata.

sankcje formalne sa jednak niemozliwe dopoki trwa chorobowe scalenie US+IS,
        albo dopoki US jest w ONZ.

ze strony europy jakies ruchy typu selektywnych sankcji bylyby mile widziane,
        tylko ze teraz europa zostala powiekszona o 10 poteg gospodarczych, ktorym
        przyznano tez prawo glosu nad sankcjami! moze nie dojsc do glosowania.

• wtracalski Re: Sankcje na Izrael, i to migiem!!! 21.05.04, 10:18
          Gość portalu: you-know-who napisał(a):

>
          > teokracja sztucznie podtrzymywana na powierzchni gospodarczo, politycznie i
          > militarnie przez (zdalnie sterowane z tel-awiwu) kierownictwo najwiekszym
          > behemotem wojskowym swiata.
          >
          > sankcje formalne sa jednak niemozliwe dopoki trwa chorobowe scalenie US+IS,
          > albo dopoki US jest w ONZ.
          >
          > ze strony europy jakies ruchy typu selektywnych sankcji bylyby mile widziane,
          > tylko ze teraz europa zostala powiekszona o 10 poteg gospodarczych, ktorym
          > przyznano tez prawo glosu nad sankcjami! moze nie dojsc do glosowania.

Europa musi się pospieszyć z tymi sankcjami. Po tym gdy zostanie już całkowicie
          skolonizowana przez Arabów, sprawa będzie całkiem nieaktualna - europejskie
          sankcje będą tyle warte co np. sudańskie.
          Wtr.
    • Gość: Wqrwiony2 Celne porównanie IP: *.aine.pl 21.05.04, 15:05
      • krolowa_jebana na zezowata babe! 21.05.04, 17:04
    • Gość: ABe Co do dyskusji n/t sily przetargowej Izraela IP: *.directories.co.nz / *.directories.co.nz 24.05.04, 00:22
      Powyzej ta dyskusja. Ktos stwierdzil (bezpodstawnie), ze Izrael ma zbyt duze
      znaczenie w rejonie dla US zeby doszlo do sankcji.
      Swego czasu RPA miala znacznie wieksza sile przetargowa i znaczenie jako
      sojusznik w regionie poludniowej i centralnej Afryki. Wojska RPA walczyly
      przeciwko komunizujacym sie rezimom Angoli czy Mozambiku, i wielu innych. RPA
      byla czynnikiem stabilizujacym i representatem zachodnich interesow w Afryce.
      Trzymala lape na pulsie. Ponadto miala bogactwa naturalne nie do pogardzenia w
      wymianie handlowej: diamonds, wegiel, zloto, tytanium etc etc.
      Ale balanse polityczne nie trwaja wiecznie. Skonczyla sie wojna domowa w
      Mozambiqu, skonczyla sie wojna w Angoli i paru innych zapalnych komunistycznych
      nowotworach w Afryce. Zaczelo sie tez konczyc zloto. W ktoryms momencie
      wartosci sojusznicza RPA zmalala, i wkrotce RPA stala sie balastem. Wtedy
      pojawily sie sancje.
      Podobnie bedzie z Izraelem. Izraelczycy zachowuja sie jakoby situacja na
      Bliskimi Wschodzie w stanie obecnym miala jakies permanentne tendencje. Izreal
      na razie jest waznym - bo na dobra sprawe JEDYNYM representantem interesow US
      na Bliskim Wschodzie. Ale w polityce nic nie trwa wiecznie. Raporty pojawiaja
      sie ze juz nawet administracja Busha rozpatruje potrzebe wyboru miedzy
      popieraniem Izraela a zdobywaniem glosow opinii publicznej w kraju. Te dwa
      interesy sa obecnie w bezposrednim konflicie i nawet Dubya zaczyna zdawac sobie
      z tego sprawe. Gdyby mial wybor wolalby niewatpliwie uklad sojusznicy z Saudi
      Arabia z jednej strony i Turcja z drugiej, co by mu dalo bardziej komprehesivna
      kontrole nad rejonem. Jednak w tej chwili w zwiazku z "krucjata" hard-core
      swiat islamski trzyma sie na stronie i nie chce byc widziany w "cahoots" z
      US_wrogiem islamu. Ta sytuacja sie wkrotce zmieni (po "honorowym" wycofaniu US
      z Iraku). US bedzie musialo pracowac na odbudowa swojej miedzynarodowej
      reputacji, i Izrael stanie sie balastem. Wtedy wlasnie Izrael dostanie w dupe,
      bo nic nie trwa wiecznie.

Co do dyskusji powyzej na temat sankcji z Europy.
      Mowie o sankjach europejskich, azjatyckich i amerykanskich - calego
      cywilizowanego swiata z potencjalnymi rynkami zbytu z i do Izraela.

Co do dyskusji na temat likwidacji panstwa Izraela - pytanie sie nasuwa co
      zrobic z cala banda bezdomnych Izraelczykow? Mozna by im dac smak wlasnej
      medycyny poprzez umieszczenie ich w obozach uchodzcow w Palestynie/Jordanii
      etc, ale to tylko mrzonki. Problem taki ze robactwo znow by sie po Europie
      rozlazlo. No chyba, ze chca do Ameryki - to krzyzyk na droge, he he
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka