igor_uk53
26.09.11, 22:56
Poniewaz jestem czlowiekiem radzieckim w pewnym znaczeniu tego slowa ,to chce napisac kilka slow o MOIM ZSRR , konkretnie,czym dla mnie ZSRR byl i pozostaje sie w pamieci. Czemu postanowilem zalozyc ten watek?Bo chce wam pokazac,ze Swiat nie dzielil sie na zly ZSRR i reszta dobrego Swiata.
Przedwszystkim,ZSRR dla mnie, to wspanialo dziecinstwo,beztroskie, w otoczeniu bliskich ludzi,roznych narodowosci i wiary .
Bawiac sie przed blokiem,nikt z dzieciakow,jak nmiezkal gdzie indziej,czy na wyzszych pietrach,nawet nie przychodzilo do glowy,zeby biec do domu,zeby wody napic sie,wystarczylo wejsc do pierwszego lepszego mieszkania na parterze,gdzie akurat ktos byl w domu i powiedziec-cioce Tanie,czy wujku Wowie,czy nareszcie Babcie Warie ,ze chce mi sie pic i nigdy nie uslyszal zaden z dzieciakow: -a co ,nie masz swojego domu?-Takim byl moj ZSRR.
Owszem,drzwi zamykali na klucz,ale kladl kazdy swoj klucz pod wycieraczka przy drzwiach i o tym wiedzieli wszysci,ale nikomu nie przychodzilo do glowy,ze moga ich okrasc.-Takim byl moj ZSRR.
Jak przychodzilo lato ,to miesiac spedzony w pionierskim lagierie i to kazdy ,przez wszystkie lata nauki w szkole,pamjetam ,jak dzis.To bylo naprawda cos pieknego.I to bylo praktycznie za darmo.Miesiac karmili ,poili,nawet ubrania nieraz dostawalismy .Takim byl moj ZSRR?
Studia,nie tylko za darmo,to jeszcze i stypendium dostawalem ,jak rowniez akademik byl darmowy.Co za czasy ! Takim byl moj ZSRR.
A teraz mozecie nawyzywac mnie od sowka,od kacapa,od wszystkiego najgorszego.
A moze ktos ma pare dobrych slow -"o moim PRL?"