Gość: KP IP: *.physik.uni-giessen.de 26.05.04, 17:50 AUTOR! KTO JEST AUTOREM? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Krzysiek Felieton z cyklu "Z Rosji" IP: *.gaig.gliwice.pik-net.pl 26.05.04, 17:52 Bardzo miło mi jest przeczytać tyle miłych słów o Polsce - może gdybym był tylko turystą to też bym to w ten sposób odbierał. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kr Albo moze gdybys zyl w Rosji? Myslales? IP: *.abhsia.telus.net 27.05.04, 03:13 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marek Re: Felieton z cyklu "Z Rosji" IP: *.fas.harvard.edu 27.05.04, 04:03 Aleksiej Piatkowski Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Komplementy IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 27.05.04, 07:14 Pan Piatkowski napisal rzeczywiscie mily dla kazdego Polaka tekst. To niezwykle zyczliwe spojrzenie na Polske i Polakow. Mysle, ze Autor chcial nam zrobic przyjemnosc i napisal to, co chcielibysmy przeczytac. Nam wiec wypada milo podziekowac, odwdzieczyc sie rownie przychylnym (i szczerym) komentarzem na temat rosyjskiej kultury,wspominajac o Tolstoju, Czechowie, Rachmaninowie, Czajkowskim, teatrze Na Tangance i Wysockim. Moze to jest wlasnie sposob na zasypywanie narodowych niecheci? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Komplementy 27.05.04, 07:51 No jasne ! Zasypujmy. Oni nadal beda zadac korytarzy, wydalac polskich ksiezy, administracyjnie utrudniac dzialalnosc naszych firm. Ale my bedziemy szczesliwi, bo ktos powiedzial pare banalow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Visus Re: Komplementy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 10:35 Człowieku, uspokój się! Gdyby Polska miała jakieś terytorium odłączone od macierzy również "zwijałaby się" jak zapewnić sobie do niego lepszy dostęp. Czy w roku 1938 nie polecieliśmy ochoczo razem z Niemcami na czeskie Zaolzie "wyzwalać" uciskanych Polaków? Czy parę dni temu nie wydaliliśmy z kraju przedstawiciela obcej religii, bo stwierdziliśmy, że zagraża naszemu państwu? Czy nie utrudnia się biznesmenom tureckim rozwijania ich firm w Polsce (vide Biała Podlaska) de facto z powodu obcości kulturowej. Nie jestem bynajmniej rzecznikiem Rosjan czy Turków w Polsce, a nawet skłaniam się ku koncepcji zachowania jednorodności etnicznej naszego kraju. Chodzi mi tylko o to aby nie piętnowac u innych tego, co sami u siebie w kraju robimy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd Czyzby rozbior Czech nie mial miejsce w marcu 1939 IP: *.fastres.net 30.05.04, 11:10 Aozatym gdyby Autor ten artykul napisal w jakiejs rosyjskiej gazecie mialo by to wieksza wartosc. A kalifa z Poznania juz wydalono- co za przyjemna wiadomosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek-Zyd Miales racje, rozbior Czech mial miejsce w jesieni IP: *.fastres.net 04.06.04, 00:29 1938 roku, a polonizacja Zaolzia zaczela sie na wiosne nastepnego roku. Odpowiedz Link Zgłoś
agastep Re: Felieton z cyklu "Z Rosji" 27.05.04, 09:11 A ja myślę, że to bardzo miły artykuł. Dobrze jest wiedzieć, co niektórzy Rosjanie sądzą o Polakach. Poza tym cieszę się, że są ludzie w Rosji myślący o integracji ich kraju z Unią, co stwarza nadzieję na lepszą sytuację międzynarodową, a przede wszystkim świadczy o zmieniającej się mentalności Rosjan, którzy ciągle mieli jakieś fobie, np. wobec Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Myślący Rosjanie IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 27.05.04, 09:53 Są wśród nas Rosjan ludzie myślący i zwyczajni głupcy, podobnie jak w Polsce. Nigdy nie wolno oceniać narodu na podstawie stereotypu. Najprościej przecież powiedzieć że każdy Polak to katolik, pijak i złodziej? Czyż nie tak? A ja wiem, że nie tak. To samo tyczy się Rosjan. Są pomiędzy nami tak mądrzy i dzielni ludzie jak Siergiej Kowaliow czy okcydentalista Wiktor Jerofiejew, którzy doskonale zdają sobie sprawę, że jedynym wyjściem dla Rosji jest demokracja. Niestety w większości przeważają resentymenty - niebezpieczne tak dla nas Rosjan jak i dla Was Polaków. PS. Niech Borrk nawet nie próbuje się do mnie odezwać. Już zostałam o jego uprzedzeniach poinformowana. Gdyby po jednej i drugiej stronie żyli wyłącznie same Borrki, dawno Polska i Rosja obrócone by zostały w perzynę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OKO Re: Myślący Rosjanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 10:43 W zupełności zgadzam się z Panią. Niemniej tekst felietonu uważam za nieco przesłodzony, zalatujący z lekka polonofilizmem lub wazeliniarstwem. A może tylko przesadną kurtuazją? Oczywiście lepiej jest prawić sobie nawzajem niezasłużone komplementy niż niezasłużenie krytykowac sie i objawiać wrogość. Pozdrowienia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: titt Re: Myślący Rosjanie IP: *.botany.gu.se 28.05.04, 11:58 Czy juz nasze kompleksy poszly tak daleko ze nawet kilko pochlebnych slow moze byc wziete tylko za objaw wazeliniarstwa, ironi i budzic agresje? Ludzie - wszystko zalezy przeciez od kontekstu. U nas jest zle. Ale byl ktos na wschodzie? Przeciez jak taki normalny czlowiek porowna standarty zycia to musi przyznac ze w Polsce jest lepiej. Punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Dzlaczego Polacy potrafia tylko narzekac, marudzic i oskarzac innych? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OKO Re: Myślący Rosjanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.04, 22:28 To, że standard życia przeciętnego obywatela jest w Polsce wyższy niż w Rosji nie ulega żadnej kwestii, ale nie o tym przecież jest ta rozmowa. Przypuszczam, że autor felietonu doskonale zdaje sobie sprawę z polskich niedostatków i dlatego wyraziłem podejrzenie o przesadna kurtuazję. Ale jeśli zrelatywizować zagadnienie - jak proponujesz - to może i miał rację. Nie bardzo tylko mam jasność czy swój tekst pisał dla Polaków czy Rosjan. Gdzie ukazał się jego felieton? Jeśłi w Rosji to w porządku, mógł taki swoim rodakom pokazać (dla odróżnienia) taki obraz Polski. Ale jeśli napisał to wyłącznie do publikacji w Polsce to pozostaję przy swojej opiniii, że przesłodził. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Myślący Rosjanie IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 29.05.04, 12:49 Również z Panem zgadzam się, że autor przesłodził. Proszę jednak wziąć pod uwagę to, że w Rosji zdecydowanie jaskrawsza jest skala ocen i wartości - biel jest bielsza, a czerń czarniejsza niż w zachodnich częściach Europy. Osobiście potrafię to rozróżnić, bo urodziłam się w Polsce, i, nosząc typowo rosyjskie nazwisko, jednak oceniam świat Waszymi oczami. Stąd moje przypuszczenie, że autor nie jest wazeliniarzem, że napisał szczerze o własnych odczuciach. Jego intencje były czyste w przeciwieństwie do intencji Borrka, dla którego każdy pretekst, niezależnie od kontekstu, jest dobry, by przywalić Rosji. Nie docierają do niego moje argumenty, moja świadomość tego, co w Rosji jest złe, bo należy do tego gatunku Polaków, którzy szukają zawsze winy w innych. Nie próbują wyciągnąć ręki na zgodę, bo łatwiej z własnymi problemami żyć, kiedy za nie odpowiedzialni są wyłącznie tak zwani "oni". Pozwolę sobie na koniec zacytować Josifa Brodskiego - wielkiego przyjaciela Polski i Miłosza, znawcę polskiej kultury i języka polskiego: "Człowiek wolny różni się od człowieka zniewolonego tym, że w wypadku katastrofy, niepowodzenia, klęski nigdy nie obwinia okoliczności, kogoś innego, władzy - on obwinia samego siebie. Człowiek zniewolony zawsze uważa, że ktoś jest winien temu co się stało" Pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Myślący Rosjanie 29.05.04, 13:31 Tobie jedynie wydaje sie, ze postrzegasz rzeczywistosc podobnie, jak my. Dlaczegoz niby, mam patrzec na swiat poprzez Wasze sowieckie okulary i wierzyc, iz "Rosiji umom ne ponjat'". Ja Rosje rozumiem az za dobrze i "subtelnosci" Waszej psychiki sa mi obojetne. Rosjanie zgnoili pol Europy, skazali na wegetacje cale pokolenia i co? Mamy o tym tak po prostu zapomniec? "Dawno pora j.... mat' Rosiju umom ponimat'" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser droga Polko! IP: 81.185.37.* 30.05.04, 13:53 zignorowalas moja probe zwrocenia Ci uwagi na niektore dzialajace do dzis w polsko-rosyjskich stosunkach obustronne kompleksy. jako, ze sprawa pojednania obu narodow lezy mi bardzo na sercu z przyczyn osobistych, staralem sie wciagac znajomych mi rosjan w tzw. zasadnicze rozmowy. wyciagnalem z nich nastepujacy wniosek : rosjanie do dzis nie sa gotowi do obustronnego wybaczenia przewin w duchu chrzescijanstwa. powoluja sie w tym celu na rozne przyczyny - obecny prozelityzm katolikow w rosji, jency sowieccy z 1920 r., wreszcie dymitriady, czy tez "komunizm mordowal wszystkich rowno" (w domysle "sprawiedliwie") kiedy juz naprawde brakuje argumentow etc. wedlug mnie wynika to stad, ze w glebi duszy zdaja sobie sprawe z dysproporcji ciezaru przewin i nie sa gotowi na ich przyjecie. bolesna czesc stosunkow polsko-rosyjskich nie da sie niestety zredukowac do dwudziestego wieku i komunizmu. proponuje Ci ciekawe lektury, bys mogla lepiej ocenic doswiadczenie polskie i co z niego rosjanie moga przyswoic dla dobra calego swiata. wiesz, mam teorie oparta na historycznej analizie dazen imperialnych tzw. wielkich narodow, ktora byc moze wyjasnia obecne tendencje rosyjskiej opinii publicznej w zakresie stosunkow z sasiadami. otoz uwazam, ze narod ktory posiadal, lub budowal imperium, nie moze rozstac sie z mrzonkami o jego wskrzeszeniu, dopoki nie zostanie tak znokautowany, ze nakryje sie nogami i zapomni o tym co bylo. musi dojsc do stanu pustki w glowie, "roku zero" i wtedy dopiero moze przewekslowac sie z imperialnych torow. tak bylo z niemcami i japonia w 1945 roku. podobnie z francja i wlka brytania w przedziale czasowym troche dluzszym (1940-1960). rosja, niestety dla swiata! takiego nokautu nie przezyla, dlatego dlugo sie jej bedzie odbijac trzecim rzymem. p. borrka, ktorego tak bardzo posadzasz o antyrosyjskosc, przekazal mi b.ciekawy link daje Ci go do laskawego wzgladu : www.narotchnitskaya.ru/cgi-bin/main.cgi?item=1r200r040218002530 rosyjskie oszolomy typu p. naroczynskiej to gatunek duzo bardziej rozpowszechniony, niz ich polskie odpowiedniki. statystycznych danych nie posiadam, lecz mialem okazje przekonac sie, ze tak mysli duza czesc inteligencji sposrod tych, ktorych mialem okazje spotkac. komentarz idei p. naroczynskiej jest ponad moje sily (np. pomysl, by szantazowac litwe nielegalnym przekazaniem wilenszczyzny litwie kowienskiej przez sowiet wilenski w 1919 r., czy tez stworzyc korytarz do obl. kaliningradzkiej poprzez druskienniki na podstawie podobnego aktu z sowietem bialoruskim - wystarczy?) no i jak to bedzie z tym biciem sie w piersi? uklony "zarzucasz polakom niedojrzalosc - a to dopiero s.p. gombrowicz by sie ucieszyl, to prawdziwy podarunek na stulecie - uwazajac sprawe za zalatwiona, no bo niby z jakiej racji mielibysmy przeciw Matuszce Rassii kulturalne dziala wytaczac ? zadziwiajace to uzasadnienie, to tak jakby jeden smarkacz zabranial drugiemu, ktorego regularnie pociaga za uszy, skarzyc sie za takie niedorosle traktowanie. proponuje Ci poczytac dwie rzeczy, jedna z nich na pewno znasz, to "Zapiski kawalerista" Gumilowa, tam gdzie pisze "Juznaja Polsza, odna iz krasiwszych czastiej Rassii" (czy cos w tym stylu, akurat nie mam pod reka). druga to "rzeki popiolu" andrzeja truszczynskiego, wydane w 1995 (czytelnik).swietne -i z mojego punktu widzenia wywazone- podsumowanie stosunkow polsko-rosyjskich na przestrzeni wiekow. rosja w ciagu ostatnich trzech wiekow starala sie ubezwlasnowolnic polske wszelkimi silami i za wszelka cene. uwazam, ze tu lezy przyczyna naszej zbiorowej niedojrzalosci. wybijanie sie na niepodleglosc nie jest najlepsza gleba dla uniwersalizmu. z tym garbem przyszlo nam wkroczyc w xxi wiek. uwazam, iz wynik nienajgorszy ze wzgledu na okolicznosci. zachowalismy, spaczone byc moze poczucie osobistej wolnosci, jako jedna z podstawowych wartosci, ktorych nalezy bronic. sadze, ze narodowi rosyjskiemu brak tej wiedzy, a najgorsze, iz od jej ewentualnego zdobycia stroni. a moze przydaloby sie? ale co to za nauka ktora mozna wziac od "kiczliwych polaczkow"? wybacz mi lopatologiczne wylozenie pewnych oczywistosci. gotow jestem do merytorycznej dyskusji. z uklonami" Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Myślący Rosjanie 27.05.04, 12:07 Po takiej zachecie, odezwe sie napewno! Od kiedy to , fakty sa uprzedzeniami ? Ja uprzedzen nie mam, za to umiem czytac, rozumiem, co mowi radio i telewizor. Nawet juz nie wspomne o fakcie, iz w Rosji dziala partia , ktorej oficjalnie deklarowanym celem jest euroazjatyckie imperium rosyjskie od Portugalii do Kamczatki. Zalapujemy sie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Myślący Rosjanie IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 27.05.04, 12:16 hahahah nie no zabwne są teksty borrki imperium rosyjskie od portugali do kamczatki panie borrka czy pan aby napewno dobrze sie czuje ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Pieknym za nadobne IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 27.05.04, 13:03 Niech będzie Borrku, odzywam się raz. Jest Was pod tematami wschodnimi dwóch - zdecydowanie polaryzujących w światopoglądzie - Ty i Tomson. Łączy Was natomiast niereformowalność postaw i te same błędy ortograficzne. Na pewno - Borrku - piszemy osobno. Czy mało szaleńców w Polsce? Ilu tęskni za polskim Wilnem i Lwowem? Czym ich tęsknoty, wymierzone w niepodległość Litwy i Ukrainy, są lepsze od wrzasków Żyrinowskiego? Czy mam Ci wypomnieć radio "Maryja"? Czy mówić mam o wygłupach panów z PiSów w Parlamencie Europejskim, bądź o pielgrzymkach do bandziora Pinocheta, by mu wręczyć ryngraf z Matką Boską? O skłonnościach imperialnych Rosji wiem doskonale, o czym - przecież czytałeś - pisałam pod "Putinomanią", starając się pokazać na ile niebezpiecznym KGB- owskim tworem jest Putin. Ale ja, w przeciwieństwie do Ciebie, nie robię manichejskich podziałów na tych dobrych i tych be. Staram się budować pomosty porozumienia, by Polska i Rosja nie powróciły na drogę tępej nienawiści jak Izrael z Palestyną, gdzie obie strony już całkowicie pogubiły się w ślepej agresji. Ludzie Twojego pokroju skutecznie temu przeszkadzają. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Pieknym za nadobne 27.05.04, 15:15 Wytykanie bledow ortograficznych jest sprzeczne z netykieta i dobrym wychowaniem. Wszystkie podane przez Ciebie przyklady polskiego braku rozsadku, nijak maja sie do Rosji. Bo co ma Pinochet wspolnego z Rosja, a i Wilno niewiele. Chociaz dla Rosjan to pewnie "bliska zagranica"! Radio Maryja interesuje sie glownie antykatolickimi represjami w Rosji. Jakos nie widac w Polsce stad babuszek wyjacych pod cerkwiami prawoslawnymi. A w Rosji owszem, i babuszki protestuja przeciw katolicyzmowi, i wladze nie pozostaja w tyle. Rosyjskie poczynania sa duzo bardzie uciazliwe dla Polski. Arogancja w rozliczaniu majatku RWPG, sprzeciw WSZYSTKICH orientacji politycznych przeciwko wstapieniu Polski do NATO. Nawet Jawlinski byl przeciw. Wreszcie niedawna tyrada Rogozina na temat Kaliningradu. Ja nie mysle nawet o Zyrinowskim, czy "Ediku" Limonowie. Dzialalnosc tzw. normalnych politykow wystarczy. A dla hobbystow polecam lekture prac Madame Naroczynskiej. Nie odczuwam nienawisci do Rosjan, niemniej nie widze powodu, aby akceptowac ich imperialne tesknoty jako rzecz przykra, lecz normalna, z ktora trzeba sie pogodzic. Nie widze tez powodu, aby Polska jakos szczegolnie zabiegala o wzgledy Rosji i Rosjan. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gombrowicz Re: Pieknym za nadobne IP: *.kosson.com 27.05.04, 16:22 Rany, ależ ja nie lubię wpierania takich bzdur, jakie tu serwuje Visus! Po kolei: >Gdyby Polska miała jakieś terytorium odłączone od macierzy również "zwijałaby >się" jak zapewnić sobie do niego lepszy dostęp. Koenigsberg jako 'terytorium odłączone od macierzy'... Rosji? To nie żart? To chyba już większe mieliśmy prawo mówić w Polsce o powrocie 'Ziem Odzyskanych' do macierzy (co było niezłym absurdem). >Czy w roku 1938 nie polecieliśmy ochoczo razem z Niemcami na czeskie Zaolzie >"wyzwalać" uciskanych Polaków? Moment i metoda były najgorsze z możliwych, ale 'czeskie Zaolzie'? Chyba tylko w sensie faktycznym, bo to przecież Czechosłowacja bezprawnie zaanektowała to terytorium, korzystając z wojny polsko-rosyjskiej. >Czy parę dni temu nie wydaliliśmy z kraju przedstawiciela obcej religii, bo >stwierdziliśmy, że zagraża naszemu państwu? To gdy człowiek obcej religii zagraża państwu, to nie wolno go wydalić, bo to nie jest PC? Coś jest nie tak w tym, że ABW działa sobie bez kontroli, zasłaniając się tajnością, ale bez przesady- w Polsce nie ma urzędowej nagonki na muzułmanów, jak wydajesz się sugerować. Mam kilkoro muzułmańskich znajomych - Arabów i nie - i jakoś nie mówią o masowych wydaleniach współwyznawców. >Czy nie utrudnia się biznesmenom tureckim rozwijania ich firm w Polsce(vide >Biała Podlaska) de facto z powodu obcości kulturowej. A to już mnie zastrzeliło. Toyowi utrudniano robienie biznesu 'z powodu obcości kulturowej'?! I pewnie to, że ścigają go za oszustwa w kilku państwach (w tym i Turcji), to tylko przejaw rasistowskich prześladowań? Najbardziej przerażające jest to, że kolega pisał to chyba w dobrej wierze, a nie manipulancko.. A co do sprawy rosyjskiej- to, że po obydwu stronach pokutują stereotypy, to jasne. Ale tak sobie myślę: żołnierz, który dostał rozkaz oczywiście sprzeczny z prawem, ma obowiązek odmowy wykonania go; ciekawe, co by się stało z rosyjskim szeregowym, który odmówiłby uczestniczenia w takich zbrodniach, jak te na filmie, i zgłosił się do jakiegośwyższego dowódcy.. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Pieknym ? IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 27.05.04, 17:37 Ktos napisal sympatyczny artykul o Polsce i Polakach. A nie jest to w dalszym ciagu taka czesta rzecz. A niektore komentarze sa w stylu rysuneczku satyrycznego Szymona Kobylinskiego " Nie jestem rasista, tylko nie lubie krasnoludkow" I siedzi sobie upiorny osobnik i urywa krasnoludkom raczki, nozki oraz glowki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Visus Re: Pieknym za nadobne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.04, 19:10 > Koenigsberg jako 'terytorium odłączone od macierzy'... Rosji? To nie żart? To > chyba już większe mieliśmy prawo mówić w Polsce o powrocie 'Ziem Odzyskanych' > do macierzy (co było niezłym absurdem). Co Tobie, człowieku, chodzi po głowie? Ja nie dyskutuję o historycznych prawach do danego terytorium, bo są to dyskusje jałowe, tylko odnoszę się do faktu geograficzno - politycznego. Nic nie poradzę na twoje skojarzenia. > Moment i metoda były najgorsze z możliwych, ale 'czeskie Zaolzie'? Chyba >tylko w sensie faktycznym, bo to przecież Czechosłowacja bezprawnie >zaanektowała to terytorium, korzystając z wojny polsko-rosyjskiej Znów chcesz roztrząsać jakieś historyczne "przewagi". W sensie prawno - międzynarodowym było to terytorium Czechosłowacji, które Polska zajęła siłą. > To gdy człowiek obcej religii zagraża państwu, to nie wolno go wydalić, bo to > nie jest PC? To państwo polskie jest tak silne, że zagraża mu jeden facet odprawiający swoje modły na dywaniku? Myślę, że katoliccy biskupi zagrażają państwu rosyjskiemu w podobnym wymiarze co wydalony z Polski Jemeńczyk. > A to już mnie zastrzeliło. Toyowi utrudniano robienie biznesu 'z powodu >obcości kulturowej'?! I pewnie to, że ścigają go za oszustwa w kilku państwach > (w tym i Turcji), to tylko przejaw rasistowskich prześladowań? To, że kogoś gdzieś oskarżają to jego sprawa i jego oskarżycieli, nie jest to żaden argument w Polsce, gdzie nie przedstawiono mu żadnych zarzutów. Wiele mediów natomist wyło z oburzenia na Turka, a władza grzecznie "wyszła naprzeciw społecznym postulatom". > Najbardziej przerażające jest to, że kolega pisał to chyba w dobrej wierze, a > nie manipulancko.. Zgadłeś. Ale twoje poglądy przerażają mnie nie mniej niż moje Ciebie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser do p. borrka IP: 81.185.37.* 27.05.04, 18:47 "A dla hobbystow polecam lekture prac Madame Naroczynskiej". bardzo mnie to zainteresowalo. czy ma Pan jakis link? po rosyjsku czytam biegle. dziekuje z gory Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: do p. borrka 27.05.04, 19:57 Niestety pod reka mam tylko linki angielskie. Gdy znajde rosyjskie, bardziej radykalne prace Naroczynskiej, przesle. RUSSIAN FOREIGN POLICY AT THE THRESHOLD OF THE THIRD MILLENNIUM pravoslavie.ru/english/rusforeignpolicy.htm RUSSIA AND THE "EASTERN ISSUE" pravoslavie.ru/english/easternissue.htm SPIRITUAL AND GEOPOLITICAL RIVALRY AT THE BRINK OF THE XXI CENTURY pravoslavie.ru/english/spiritgeopolrivalry.htm THE RELIGIOUS-PHILOSOPHICAL DIMENSIONS OF CULTURE pravoslavie.ru/english/relphilculture.htm Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: do p. borrka 28.05.04, 00:05 Narocznickaja po rosyjsku: www.narotchnitskaya.ru/cgi-bin/main.cgi?item=1r200r040218002530 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser dzieki, przeczytalem, to dopiero durdom !!! IP: 81.185.38.* 28.05.04, 19:36 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monA Re: gow... guzik prawda IP: *.nwrk.east.verizon.net 27.05.04, 22:13 "Wytykanie bledow ortograficznych jest sprzeczne z netykieta i dobrym wychowaniem" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzesiek Re: Pieknym za nadobne IP: 212.87.2.* 27.05.04, 18:49 > Czy mało szaleńców w Polsce? Ilu tęskni za polskim Wilnem i Lwowem? Czym ich > tęsknoty, wymierzone w niepodległość Litwy i Ukrainy, są lepsze od wrzasków > Żyrinowskiego? Mieszkam w Polsce już bardzo wiele lat i jeszcze nigdy (z całą odpowiedzialnością: NIGDY) nie spotkałem jeszcze osoby mówiącej chęci powrotu Wilna czy Lwowa do Polski. A Pani spotkała? Ilu? Faktem jest że Lwów przed IIWŚ był polskim miastem. Podobnie np. Breslau był miastem niemieckim. Która z partii politycznych w Polsce (ok., powyżej 0.1% poparcia) deklaruje chęć zmiany granic, ekspansji terytorialnej, czystek etnicznych? A jak jest w Rosji? Ile procent poparcia mają komuniści (nie jacyś tam socjaliści tylko hardcorowcy z portretami stalina itp.?) Ile ma Żyrinowski? Bardzo szanuję Pani zdanie i zgadzam się z większością Pani postów ale tym razem chyba Pani przesadziła oceniając naszych rodzimych oszołomów. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: martsy czy mało szaleńców? IP: *.79.156.53.adsl.vbr.tiscali.dk 27.05.04, 20:50 ja również nigdy nie spotkałem w Polsce NIKOGO, kto by bredził o odzyskiwaniu Wilna od niepodległej Litwy. A mam w rodzinie osoby pochodzące z Wileńsczyzny. jeżeli udało się pani kogoś takiego spotkać, to jest to fenomen na miare spotkania YETI. gratulacje natomiast w czasie podróży po Rosji udało mi sie spotkać sporo osób, które ze śmiertelną powagą wychwalały Stalina i uważały utratę kolonii w Państwach bałtyckich za tragedię narodową a więc, z całym szacunkiem, przy zgodzie co do faktu istnienia idiotów w każdym punkcie geograficznym świata - porównywanie totalniaków w Polsce i Rosji wymaga wyostrzonego zmysłu proporcji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: czy mało szaleńców? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 27.05.04, 23:06 Niewątpliwie oszołomstwa w Rosji więcej niż w Polsce i wcale temu zaprzeczać nie będę. Ale z tymi "yeti" też miewam do czynienia. By daleko nie sięgać, na kilku natrafiłam tu na forach "GW", zwłaszcza pod tematami ukraińskimi. Swego czasu wychodziło /może jeszcze wychodzi/ pisemko "Akcja Narodowa" z postulatami.Między innymi postulat 12. żądał od Ukrainy Lwowa z okręgiem i 500 miliardów kontrybucji, postulat 13. od Litwy domagał się 200 miliardów dolarów i wydalenia z terenów Polski wszystkich Litwinów. Pisemko było w Warszawie ogólnie dostępne. Pamiętam też jedną z telewizyjnych biesiad z dawnymi lwowiakami. Na spotkanie zaproszeni byli również lwowiacy dzisiejsi. W pewnym momencie jakiś człowiek zaapelował o oddanie Lwowa Polsce, apelował oczywiście do zaproszonych ukraińskich gości. Pamiętam konsternację prowadzącego i nagłą ciszę, ale nikt rozumnie temu człowiekowi odpowiedzieć nie potrafił. Cała impreza poszła w eter telewizji publicznej. Osobiście też miewam do "yeti" szczęście. Kilkakrotnie, kiedy dowiadywali się, że jestem Rosjanką,chętnie przede mną otwierali swe dusze i proponowali podział Białorusi, Litwy i Ukrainy pomiędzy Rosję i Polskę, jak to kiedyś za dobrych czasów bywało. Powtarzam,sama jestem przerażona rosyjskim oszołomstwem, tym bardziej że w parze z resentymentami komunistycznymi idzie silny nacjonalizm, pobudzany jeszcze problemem czeczeńskim. Ale nie mogę spokojnie wysłuchiwać oskarżeń Borrka, który najwyraźniej nie dostrzega polskiej lepperiady i rozmawia ze mną z pozycji kogoś lepszego, światlejszego. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Dla podsumowania 27.05.04, 23:27 Mowisz rozsadnie. Gdy ja twierdze z grubsza to samo, tylko innymi slowy, spotykaja mnie z Twojej przedziwne zarzuty. Nie calkiem racjonalne. www.bolsheviks.org/ Oto kwintesencja oszolomstwa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Dla podsumowania IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 28.05.04, 11:20 Spotykają Cię z mojej strony zarzuty, bo widzisz Rosję wyłącznie w czarnych kolorach. Kiedy przedstawiałam Ci olbrzymi dorobek kulturowo-naukowy, deprecjonowałeś go w całej rozciągłości. Ta nieufność przeciętnego Polaka, o której mówiłeś na poprzednim forum, niestety nie świadczy o wysokim poziomie cywilizacyjnym. Nieufność zwykle równa się niewiedzy i przynależy narodom niedojrzałym; narodom, które nie potrafią patriotyzmu zastąpić poczuciem obywatelskim. Daleko Polsce jeszcze do tej dojrzałości, by mogła z czystym sumieniem, z pozycji lepszego, te problemy wytykać Rosji. Zdarzają mi się konfrontacje z nieufnymi Polakami, co to jednej książki nawet nigdy w ręku nie trzymali, ale chcą mi udowodnić swoją wyższość, bo oni Europejczycy a ja Azjatka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Dla podsumowania ( p. Polka) IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 28.05.04, 12:32 Gratuluje, bardzo dobre podsumowanie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Dla podsumowania ( p. Polka) IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 28.05.04, 13:38 Dziękuję! I równie serdecznie pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dla podsumowania 28.05.04, 12:47 Moj stosunek do rosyjskiej kultury jest calkowicie zrownowazony i nie stanowi przedmiotu niniejszej dyskusji. Rola rosyjskiej nauki jest przez Rosjan czesto wyolbrzymiana w nieznosny sposob, co wywoluje pewna ironie. Wg mitologii komunistycznej Rosjanie wynalezli wszystko - balon, parowoz, samolot, radio i telewizje. Jest to oglednie mowiac przesada i budzi rozbawienie. Obecnie nauka rosyjska jest na dnie, lezy na lopatkach, w instytutach naukowych mieszcza sie firmy sprzedajace koreanska tandete. Taka jest rzeczywistos dnia dzisiejszego. Co to znaczy "wytykanie Rosji" ? Malo widzisz patologicznego krytycyzmy w stosunku do Polski na tym forum ? Sposob rozumienia ptriotyzmu przez Rosjan, bezkrytyczne wychwalanie WSZYSTKIEGO, jest dla Polakow prowokujacy i dziecinny. Fakt, ze w Polsce tez jest slabo, nie tlumaczy rosyjskich bledow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Dla podsumowania (borrka) IP: 5.5R4D* / *.saix.net 28.05.04, 13:58 Tak jak w zyciu, tak i w dyskusji obowiazuje pewne minimum kultury. W dyskusji obok tego co mowimy jest wazne jak nasze tezy przedstawiamy. I tu chyba jest, przyslowiowy, pies pogrzebany. Powtorze to jeszcze raz. W wiekszosci przypadkow sprawy rosyjskie sa tutaj dyskutowane na zasadzie by komus "dokopac". Pozdrawiam Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gombrowicz VISUS! O rany, IP: *.kosson.com 28.05.04, 17:29 no dajże spokój. >twoje poglądy przerażają mnie nie mniej niż moje Ciebie. No jakie poglądy, ja się pytam? Nie napisałem nic o swoich poglądach, chciałem tylko poprostować Twoje wpierania. Nie napisałem nawet nic o *Twoich* poglądach. >Co Tobie, człowieku, chodzi po głowie? Ja nie dyskutuję o historycznych prawach >do danego terytorium, bo są to dyskusje jałowe, tylko odnoszę się do faktu >geograficzno - politycznego. Nic nie poradzę na twoje skojarzenia. Jakie skojarzenia? Jakie historyczne prawa? No pewnie, że takie dyskusje do niczego nie prowadzą, bo zgodnie z 'logiką' 'historycznych praw' zawsze dojdzie się np. do Basków (jako Celtów) albo może - konsekwentnie - do h.neandertalensis.. Więc używaj słów odpowiedzialnie- 'macierz' w tym kontekście do kwintesencja dyskursu praw historycznych. >Znów chcesz roztrząsać jakieś historyczne "przewagi". W sensie prawno - >międzynarodowym było to terytorium Czechosłowacji, które Polska zajęła siłą. A broń Boże, niczego nie chcę rozstrząsać. Polscy ~faszystowscy politycy podjęli najgorszą możliwą decyzję (i nie zadbali o PR ;D ). Ale Czechosłowacja zajęła polską (w sensie etnicznego składu) część Zaolzia właśnie uprzedzając ustalenie prawnomiędzynarodowego statusu tego terytorium. Nie chciała podziału, więc wzięła wszystko, siłą (nie obyło się bowiem bez walk). >To państwo polskie jest tak silne, że zagraża mu jeden facet odprawiający swoje >modły na dywaniku? Myślę, że katoliccy biskupi zagrażają państwu rosyjskiemu w >podobnym wymiarze co wydalony z Polski Jemeńczyk. Państwu amerykańskiemu zagroziło bodajże 17 takich facetów.. Rzecz w tym, że tu nie chodziło o religię (co zdajesz się sugerować), tylko (domniemane) kontakty z terrorystami. Clue problemu to zachowanie ABW- wyszło na to, że jest poza cywilną kontrolą, a to dopiero zagraża polskiemu państwu. A katoliccy biskupi wydaleni z Rosji nie organizowali tam antyprawosławnej partyzantki. >To, że kogoś gdzieś oskarżają to jego sprawa i jego oskarżycieli, nie jest to >żaden argument w Polsce, gdzie nie przedstawiono mu żadnych zarzutów. Wiele >mediów natomist wyło z oburzenia na Turka, a władza grzecznie "wyszła naprzeciw >społecznym postulatom". Nie jest argumentem?! To po cholerę nam umowy ekstradycyjne, Interpol, współpraca międzynarodowa w zwalczaniu przemytu narkotyków czy terroryzmu? Jeśli dobrze sobie przypomnisz, media na początku były zachwycone (tor F1, lotnisko, park rozrywki w Białej), lokalne władze jeszcze bardziej, podobnie jak mieszkańcy (x tysięcy miejsc pracy). Toy na początku dostał, co chciał- ileś hektarów lasu, jakieś tereny wojskowe, niemalże gwarancje rządowe.. No i zrobił wszystkich w konia i *postawiono* mu zarzuty (jego konsorcjum zrobiło też przekręty w Wawie, m.in. przy Reform Plazie). A obcy biznesmeni naprawdę nie mają problemów w Polsce (nie większe, niż polscy, w każdym razie, ale to inna bajka)- turecka izba handlowa była ostatnio zachwycona współpracą, no i przypomnij sobie, kto kupił PHS, albo kto buduje kompleks wilanowski. Nie znoszę bezkrytycznego stosunku do własnego państwa i współobywateli, ale równie mocno wkurza mnie bezpodstawne krytykowanie ich. Jest tyle prawdziwych zarzutów, które możemy sobie postawić! pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
semsk Gowno-prawda 28.05.04, 19:26 Ach ty chuj mordasryj, ty kurwa mi biedziesz pierdolic o Rosji.Ty co tam mieszkales?' pracowales? Ty wogule nic nie znasz Rosji.Jeszcze podyskuryjemy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dla podsumowania IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 29.05.04, 13:38 panie borrka rosyjska technika na dnie a robią samoloty bojowe na poziomie amerykanskich za niższą ceną wysylają amerykańskie dupy w kosmos bo teraz jankesi nie mają czym latać itp akurat jesli chodzi o technike mowie glownie o militarnej kosmicznej itp to akurat rosjanie są dobrzy w te klocki Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dla podsumowania 29.05.04, 13:56 Swiat nie konczy sie na technice militarnej, ktora w wydaniu rosyjskim nadaje sie glownie dla Trzeciego Swiata. Kosmiczna podtrzymywana jest jedynie dzieki amerykanskiej i unijnej kroplowce finansowej. Indie tez sa potega kosmiczna. No, trudno tu akurat cos dokladnego powiedziec, bo dane objete sa scisla tajemnica. CALA reszta, to ruina. Rosyjski export wyrobow (umownie) technicznych ,to okolo 5% calosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dla podsumowania IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 29.05.04, 14:37 mało wiesz o rosyjskiej technice militarnej nic o niej nie wiesz guwno wiesz Twoje wypowiedzi są śmieszne przewidujesz upadek RF pieprząc głupoty a jak widać Rosja sie narazie rozwija czy tego chceszczy nie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dla podsumowania IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 29.05.04, 14:44 porownaj sobie ile satelitów ostatnio wypuścili hindusi a ile rosjanie i przestań pisać glupoty jaką to potegą kosmiczną sa hindusi bo sie tylko osmieszasz no ale wiadomo jak ktos ma kompleksy to moze nawet stweirdzić ze korea połnocna jest na poziomie rosyjskich technologi kosmiczych Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dla podsumowania 29.05.04, 15:11 Inteligentnu Przyjacielu, istotnie nie znam sie na technologii wojskowej, natomiast wiem, KTO kupuje rosyjska bron i nie sa to kraje czolowki przemyslowej. Z technika kosmiczna jest podobnie - nie znam szczegolow, ktore TY zapewne masz w malym palcu. Wiem natomiast, iz obecnie badania rosyjskie prowadzone sa za amerykanskie i unijnel pieniadze. Ty zapewne jestes wybitnym expertem od spraw tecniki kosmicznej. Nie watpie w to ani przez chwile. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dla podsumowania IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 29.05.04, 15:16 nie jestem ekspertem ale sie interesuje technologiami militarnymi szczegulnie rosyjskimi Przepraszam a kto ma kupować broń od Rosjan USA UK czy moze Francja ?? Rosja sprzedaje swoje samoloty Chinom ,Indiom ,Malezji itp Su 30 MKI dla Indi to naprawde świetna maszynka porownywalna z F 15 E To znaczy co finansuje USA ??? jakies przykłady prosze bo chyba starty satelitów wojskowych unia europejska nie finansuje Rosji Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dla podsumowania 29.05.04, 15:55 Bezprzedmiotowa jest dyskusja, gdy brak jest elementarnej wiedzy i informacji na omawiany temat. Mowmy o tym, co jest wiadome. Eksport broni - jakaby ona nie byla - to bodaj 3% calosci eksportu Rosji. Bez wiekszego znaczenia. Niezle samoloty wytwarzaja kraje dalekie od technicznej czolowki, np Brazylia. Co do zrodel finansowania rosyjskich badan kosmicznych , to nie mam czasu, by szukac odnosnikow. Ale mam dobra pamiec, wiec znajdziesz dane bez trudu w Internecie. Polecam Google. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dla podsumowania IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 10:29 panie Borrka Brazylylia wytwarza donbre samoloty hehehe niecha pan sie nie ośmiesza ja rozumiem za ma pan jakies kompleksy związane z Rosją no ale tego ze mają oni jedne z najbardziej zaawansowanych technicznie technologi militarno kosmicznych to juz pan nie zmieni ale strasznie smieszy pmnie panska postawa PS Brazylijskie samoloty są tak dobre ze Brazylia zastanawia sie nad kupnem rosyjskich Su 35 Australia nad kupnem Su 30 dodatkowo Indie jeszcze kupują lotniskowiec Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 30.05.04, 10:47 Brazylia buduje swietne samoloty pasazerskie Embrayer, nie ustepujace Boeingom, Lata nimi rowniez LOT, wiec nie rozumiem bezprzedmiotowej dyskusji. W pewnych bardzo waskich dziedzinach Rosja zachowala sredni poziom techniczny i to sa te "lotniskowce" sprzedawane Indiom. Polska rowniez sprzedaje bron zacofanym technicznie krajon Trzeciego Swiata, a nie twierdzimy, iz jestesmy technologicznym leaderem. W dzisiejszym swiecie proste technologie oparte na starym pomysle, importowanej elektronice i glownie dumpingu cenowym, nie robia juz wrazenia. Co do badan kosmicznych, to nie przypominam sobie jakichs spektakularnych sukcesow rosyjskich od czasu, powiedzmy ostatniej stacji orbitalnej. Chyba, ze uznac za sukces jej ostateczna likwidacje bez wiekszych szkod. Upadek, to zaniechanie liczacych sie badan jadrowych - prowadza je dobrzy skadinnad fizycy rosyjscy, ale w USA, brak postepu w elektronice i biotechnologiach. Genetyka zatrzymala sie na poziomie Miczurina, ktory negowal jej sens. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 11:31 cżłowieku ja nie mowie o pasażerach tylko o samolotach bojowych tam musisz włozyć wiecej techniki i elektroniki cała wionika radary dysze z ruchomym wektorem ciagu np Mig MFI jest wykonany w 70 % z kompozytów posiada bardzo zaawanowaną elektronike na poziomie takim jak USA wiec nie pieprz ze mają zacofaną dodatkowo prototyp tego samolotu kosztował ponad 70 mln USD na warunki rosyjskie pamietając ze w rosji inzycbierowie są tansi wiec na amerykańskie warunki to ten samolot jest wart tyle co F 22 wiec jest to zaawansowana konstrukcja siliniki Su 37 nazwrotniejsza maszyna dysze z ruchomym ciągiem bardzo zaawansowana elektronika miedzyinnymi radar ze skanowaniem fazowym do przenoszenia pełen wachlarz uzbrojenia w tym jedne z najlepszych przeciwokretpowych pociskow Moskit rakiety powietrze powietrze R 77 i R 77 M sa na poziomie amramow albo nawet lepsze S 300 Pmu 1 S 300 PMU 2 nalezą do jednych z najbardziej skutecznych systemow przeciwlotniczych obecnie wchodzi jeszcze nowszy system S 400 Triumf SS 27 Topol M najnowssza rosyjska rakieta miedzykontynentalna najbardziej zaawansowany pocisk tego typu na świecie amerykanie mieli problem z wysledzeniem tego pocisku a co dopiero zestrzelić przez tą ich guwnianą tarcze antyrakietową za 50 mld dolców i tak mozna wymieniać ale dalej mi sie juz nie chce Indie i Chiny nie nalezą do zacofanych technicznie krajów III swiata no z porownaniu z Rosją to w dziedzinie militariów są zacofane dlatego kupuja od nich uzbrojenia o samolocie Su 30 MKI niepowiedziłbym ze jest zacofany powiem ze jest to jeden z najlepszych samolotów 4+ generacji bardzo dobry radar moze przenosić bardzo duzo uzbrojenia zmienny wektor ciągu juz wspominałem ze indyjskie Su 30 MKI wygrąły prawie we szystkich walkach z F 15 C ale F 15 z nowym radarem itp Człowieku co ty porownujesz przemysł zbrojeniowy Rosji do Polski panie Borrka nie ch pan sie nie osmiesza Codo genetyki to przepraszam pan Borrka nadzoruje rosyjskie labolatoria ze twierdzi iz są zacofani w tej dziedzinie ??? PS co do wiedzy to wlasnie marnie z nią u pana panie Borrka skoro porownuje pan potencłą technologi militarnej Rosji do Polski to naprawde panu wspołczuje Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 30.05.04, 13:37 Po pierwsze, ja jestem osoba dobrze wychowana, wiec jesli interesuje Cie rozmowa ze mna, stosuj sie prosze do ogolnie przyjetych regul. Ja nie twierdze, iz rosyjskie samoloty bojowe itp sa zle. Nie znam sie na tym. Wiem, ze stanowia minimalny element eksportu Rosji i nie swiadcza o NICZYM, poza forsowaniem waskiej specjalizacji. Ale i to nie ma perspektyw, gdy nie isnieje zaplecze techniczne typy tworzywa sztuczne, elektronika, kompozyty wlasnie, bo upadlo w latach 90-siatych. Sama koncepcja, nie wystarczy. Czy moze te super samoloty sa na uzbrojeniu regularnych jednostek rosyjskich? Nie. Ani przez chwile nie przyszlo mi do glowy porownywac przemysl zbrojeniowy polski i rosyjski. Moze posluguje sie zbyt skomplikowanym dla Ciebie jezykiem ? Twierdze jedynie, ze tandete dla Trzeciego Swiata eksportuje rowniez Polska. Czyz nie? Jesli chodzi o inne dziedziny nauki w znacznym stopniu jestem w stanie ocenic glebie rosyjskiego upadku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 14:27 Panie Borrka twierdzi pan ze zaplecze techniczne Rosji upadło w latach 90 dobrze pan ma takie zdanie. Jesli tak jest to w jaki sposob Rosja jest wstanie skonstruować takie cacko jak Su 37 z wektorowymi dyszami z wysoce zaawansowaną elektroniką takie cacko jak Mig MFI z nowymi silnikami AL 41 F ktore dają przelotową predkosc ponad dziwekową tak jak F 22 w jaki soposob robią Su 30 MKI świetny samolot ktory w walce symulacyjnej z F 15 C by duzo lepszy aw walce manerwrowej ma miażdzącą przewage uważa pan ze do takich konstrukcji nie trzeba posiadać zaawansowanej techniki tworzyw sztucznych kompozytów i elektroniki to z czego te zabawki robią ?? ze ich osiagi są takie wysokie ?? Uważa pan ze w jaki sposob robią oni doskonałe pociski powietrze powietrze R 77 i R 77 M juz nie wspominając o R 37 o zasiegu 300 Km nawet USA nie posiada takiego odpowiednika W jaki sposob konstruuja wysokiej klasy hipersoniczne pociski manewrujące przeciwokretowe Moskit i Yakont ktore są uważane za najlepsze w swojej klasie w jaki sposob konstruują jedne z najlepszych pociskow przeiwlotniczych S 300 i S400 skoro wedłog pana mają słabo zaawansowaną elektronike W jaki sposob prowadzą prace nad torpedami superkawitacyjnymi ktore mogą ossiągać predkosci pod wodą ponad 500km/h do tego trzeba chyba dosc zaawansowanych technologi w jaki sposob konstruują nowe coraz to chichsze i doskonalsze okrety podwodne konwencjonale i atomowe w jaki sposob konstruują nowe pociski manewrujące Kh101 kh102 w jaki sposob opracowali nowy pocisk Topol M itp itp itp .... To co eksportuje obecnie Rosja np do Indi Su 30 MKI czy do Chin Su 30 MKK czy tez S 300 PMU czy pociski moskit itp to nie jest tandeta to jest uzbrojenie bardzo wysokiej klasy Tak wiec jesli chodzi o rosyjską mysl techniczną militarno kosmiczną to nie widze tutaj rzadnego upadku tak jak pan twierdzi ze nie posiadają kompozytow itp A to ze Rosji nie stać obecnie na wdrażanie swoich nowych zabawek do uzbrojenia to jez juz cąłkiem inny temat bo my to rozmawiamy o rosyjskiej mysli technicznej to znaczy jakie dziedziny nauki prosze podać przyklady jakies linki itp Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 14:59 Acha Rosja przez ostatnie 4 lata eksportuje broń na 5 mld dolarów rocznie Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 30.05.04, 15:23 Gość portalu: Berkut napisał(a): > Acha Rosja przez ostatnie 4 lata eksportuje broń na 5 mld dolarów rocznie ................................................................................ No widzisz, 5% calego exportu, ktory wynosil w 2001 100 mld$, dzis pewnie wiecej na skutek wysokich cen ropy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza z Pitera Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: 62.152.67.* 31.05.04, 10:29 Musze dodac ze te 5% exportu, to jest 2 miejsce po USA. To mowi samo za siebie i o exporcie i o broni. Jasno ze bron to nie cala gospodarka, ale to bylo akkurat o broni. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 31.05.04, 12:17 Subtelnie to wyraziles - reszta to surowce. Faktycznie, Zjedneczone Emiraty Arabskie nie eksportuja nawet 5% wyrobow zaawansowanych technologicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza z Pitera Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: 62.152.67.* 31.05.04, 12:42 Borrka ty rozumiesz tylko to co chcesz. Pisale ze jezeli 5% to 2 meijsce, to nawet 5% to jest duze dla exporta broni. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 31.05.04, 12:55 Ja nie jestem moze zbyt dobrym chrzescijaninem, ale nawet dla mnie sprzedawanie Kalasznikowow Hutu i Tutsi, nie jest powodem do specjalnej dumy. Ogolnie sprzedawanie broni to dosc brudny interes i mnie imponuje bardziej produkcja dobrych samochodow, elektroniki, czy wreszcie dobrej gorzaly. No i jedynie w tym ostatnim macie cos do zaoferowania. Tym razem mowie bez zlosliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sasza z Pitera Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: 62.152.67.* 31.05.04, 13:53 Ja tez uwazam ze "to dosc brudny interes". Ale nie o to chodzilo. Poprosty twoja teza ze bron rosijska jest zla i nikomy nie potrzebna mijaesie z 2 miescem. I rowno tyle ja chciale powiedziec w tym poscie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 31.05.04, 17:10 Wielokrotnie powtarzalem, ze nie znam sie na uzbrojeniu. WIEM natomiast, ze Trzeci Swiat kupuje bron rosyjska, a kraje rozwiniete amerykanska, szwedzka, angielska itp. To chyba ma jakis zwiazek z jakoscia? Miedzy USA, a Rosja jest jeszcze jedna zasadnicza roznica. Ameryka produkuje WSZYSTKO (glownie zreszta na rynek wewnetrzny, ktory jest dla nich wazniejszy). Rosja wytwarza uzbrojenie i wydobywa surowce petrochemiczne. No i pare innych. Wy uparcie wmawiacie mi, ze to wysoko rozwiniety kraj przemyslowy. Otoz wlasnie NIE. Moze bedzie, ale ani nie byl za czasow sowieckich, ani nie jest obecnie. Mity o potedze przemyslowej Sowietow, badz obecnej Rosji sluza tworzeniu pewnego falszywego obrazu w oczach milionow Tomsonow na calym swiecie. Jednak kazdy, kto dysponuje minimalna chocby wiedza o gospodarce rosyjskiej, wie jak wyglada rzeczywistosc. Rosja jest ciagle w trudnej sytuacji i w pelnej zaleznosci od exportu ropy. Wskazniki gospodarcze poprawiaja sie i daj im Boze, ale glownie ze wzgledu na wysokie ceny energii. Ja nie twierdze, ze Rosjanie sa glupsi, brakuje im utalentowanych ludzi, nie maja szansy na szybki rozwoj. Twierdze, ze ponosza pelna odpowiedzialnosc za ruine gospodarcza Europy Srodkowo-Wschodniej i podobnie jak my, borykaja sie ze skutkami zbiorowego szalenstwa w 1917 roku. Tylko to bylo ICH szalenstwo, nie nasze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 17:28 Nie ma to związku z jakosćią juz panu mowilem ze Rosja sprzedaje broń do Indi Chin Malezji Wietnamu być moze jeszcze do Brazyli Australia zastanawiała sie nad kupnem Su 30 jakie to kraje rozwiniete kupuja od USA broń pewnie ich wierni sojusznicy no nie ??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 17:31 Nikt tutaj nie porownuje przemysłu USA z Rosyjskim Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 31.05.04, 16:47 2 miejsce po USA też tak wlasnie myslalem ale nie pisalem bo nie byłem pewien Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 30.05.04, 15:17 Zycie nie konczy sie na rakietaach i samolotach. Z uporem godnym lepszej sprawy wracasz do tematyki wojskowej i lotniczej. Ale nawet na liniach wewnetrznych w Rosji lata coraz wiecej Boeingow. Ciekawe dlaczego? A ja twierdze, ze przemysl rosyjski nie jest w stanie wyprodukowac dobrego samochodu, sprawnej lodowki i telewizora. Produkcja specjalna to nie sa wyroby seryjne. To PROTOTYPY i moga byc budowane w oparciu o elementy importowane lub uzyskiwane w kosztownych laboratoryjnych warunkach. Pieniedzmi z ropy placi sie za image kolosa przemyslowego. Juz w czasach sowieckich media donosily o zaopatrzeniowym przemycie prze kraje afrykanskie, czy arabskie. Rosjanie sa w stanie zmontowac swietna samonaprowadzajaca sie rakiete...z amerykanskich podzespolow! Zostawmy zbrojeniowke - to margines exportu rosyjskiego. Czy znasz jakis exportowy przeboj tego w koncu sporego kraju ? Tak, drewniane baby matrioszki z twarzami politykow. To jest hit. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 15:42 Mowimy o technice panie Borrka a zaprzykład biore własnie technologie militarne bo to własnie tam potrzebna jest technologia wyskiej jakosci twierdzisz ze rosjanie są wstanie zbudowaćdoskonałą rakiete itp ale z amerykanskich podzespołow a to ciekawe moge prosić o jakis przykład??? skoro pan tak twierdzi to napewno wie gdziesie stosują tą świetną amerykanską technologie raczej vczesto bywa na odwrot to np amerykanskarakieta kosmiczna lata na rosyjskich silnikach panie Borrka ja sie nie interesuje exportem Rosji ja sie interesuje ich technologią militarną wiec na te tematy poprostu nie bede sie wypowiadać Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 30.05.04, 16:25 No i swietnie sie sklada. Zakladajac nawet, ze technika zbrojeniowa Rosji jest najwyzszej klasy, to nikt jej nie chce i nie zna. Prawie nikt, bo 5% udzialu w exporcie jednak swiadczy o znikomym zainteresowaniu. Dla jasnosci - reszta to ropa, gaz, drewno, jakis export maszynowy do Trzeciego swiata. To jest dzisiejszy stan techniki rosyjskiej i byliny o rakietach i sputnikach niczego nie zmienia. Struktura exportu jest swietnym wskaznikiem rozwoju kraju, a tu mamy strukture Kuwejtu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 30.05.04, 23:23 panie Borrka o ekonomi nie bede z panem dyskutował bo sie poprostu nie znam Co do techniki zbrojeniowej to nie powiedziałbym ze nikt jej nie kupuje juz panu wymienialem ile krajow kupuje od Rosji sprzęt a bedzie kupować jeszcze wiecej bo rosyjski sprzet jest na poziomie amerykanskiego ale za to jest duzo tańszy Indie Chiny Malezja Wietnam być moze Australi Brazylia itp sa zainteresowane kupnem rosyjsiego uzbrojenia jeszcze jest troche krajow na liscie coraz wiecej państw jest zainteresowanych kupnem rosyjskich maszyn Nie pan nie zapomina ze Rosja posiada najwiecej bogactw naturalnych ze wszystkich krajów nie tylko Ropa naftowa i gaz posiadają całą tablice mendelejewa pod wzgledem wydobycia diamentow są 2 na świecie itp nie wiem czemu pan zakłada taki upadek Rosji niech pan sie nie martwi oni sobie poradzą a takie spekulacje są poprostu bezsensu pozyjemy zobaczymy :) Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 30.05.04, 23:31 Alez ja nawet przez chwile nie przewiduje upadku Rosji! Usiluje jedynie przedstawic zgodny z prawda obraz sytuacji dzisiejszej. Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 01.06.04, 09:29 borrka napisał: > Alez ja nawet przez chwile nie przewiduje upadku Rosji! > Usiluje jedynie przedstawic zgodny z prawda obraz sytuacji dzisiejszej. no i jaki jest ten obraz? drogi borrka ropa i surowce to też gospodarka, która przynosi ogromne dochody przy małych nakładach więc łatwo przewidzieć, że przy tak wysoko rozwiniętej technologi jaką ma rosja, stanie się to państwo dość szybko potęgą, równiez przemysłową czego nie można powiedzięc o zacofanych krajach arabskich w których nadal obowiązuje prawo szariatu a nauka jest na bardzo niskim poziomie Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 01.06.04, 09:57 Rosja, poza byc moze (nie wiem) zbrojeniowka i technika kosmiczna, nie dysponuje technologia, ktora bylaby "mlodsza" niz 12 - 14 lat. Stare sowieckie instytuty nie istnieja, czesc know-how zostala w niepodleglych dzis republikach. To sa zludzenia, ze mozliwe jest przeskoczenie w krotkim czasie dystansu technicznego wobec Zachodu. Zachod ze swojej strony inwestuje niewiele, pieniedzy z ropy jest sporo, ale i potrzeby sa wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Berkut Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... IP: *.kamieniec-wroclawski.sdi.tpnet.pl 02.06.04, 09:41 Panie borrka ale nikt tutaj nie mowi ze Rosja bedzie odrazu potęgą przemysłową jak USA Odpowiedz Link Zgłoś
karrhe Re: Dobrze jest czasem miec troche wiedzy... 02.06.04, 12:48 borrka napisał: > Rosja, poza byc moze (nie wiem) zbrojeniowka i technika kosmiczna, nie > dysponuje technologia, ktora bylaby "mlodsza" niz 12 - 14 lat. czyLI twierdzisz że zbudowanie pralki, lodówki, czy samochodu jest bardziej skomplikowane niż zbudowanie rakiet kosmicznych promów i najnowszych samolotów typu np su 37? > Stare sowieckie instytuty nie istnieja, czesc know-how zostala w niepodleglych > dzis republikach. > To sa zludzenia, ze mozliwe jest przeskoczenie w krotkim czasie dystansu > technicznego wobec Zachodu. > Zachod ze swojej strony inwestuje niewiele, pieniedzy z ropy jest sporo, ale i > potrzeby sa wielkie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser droga polko IP: 81.185.36.* 28.05.04, 17:37 zarzucasz polakom niedojrzalosc - a to dopiero s.p. gombrowicz by sie ucieszyl, to prawdziwy podarunek na stulecie - uwazajac sprawe za zalatwiona, no bo niby z jakiej racji mielibysmy przeciw Matuszce Rassii kulturalne dziala wytaczac ? zadziwiajace to uzasadnienie, to tak jakby jeden smarkacz zabranial drugiemu, ktorego regularnie pociaga za uszy, skarzyc sie za takie niedorosle traktowanie. proponuje Ci poczytac dwie rzeczy, jedna z nich na pewno znasz, to "Zapiski kawalerista" Gumilowa, tam gdzie pisze "Juznaja Polsza, odna iz krasiwszych czastiej Rassii" (czy cos w tym stylu, akurat nie mam pod reka). druga to "rzeki popiolu" andrzeja truszczynskiego, wydane w 1995 (czytelnik).swietne -i z mojego punktu widzenia wywazone- podsumowanie stosunkow polsko-rosyjskich na przestrzeni wiekow. rosja w ciagu ostatnich trzech wiekow starala sie ubezwlasnowolnic polske wszelkimi silami i za wszelka cene. uwazam, ze tu lezy przyczyna naszej zbiorowej niedojrzalosci. wybijanie sie na niepodleglosc nie jest najlepsza gleba dla uniwersalizmu. z tym garbem przyszlo nam wkroczyc w xxi wiek. uwazam, iz wynik nienajgorszy ze wzgledu na okolicznosci. zachowalismy, spaczone byc moze poczucie osobistej wolnosci, jako jedna z podstawowych wartosci, ktorych nalezy bronic. sadze, ze narodowi rosyjskiemu brak tej wiedzy, a najgorsze, iz od jej ewentualnego zdobycia stroni. a moze przydaloby sie? ale co to za nauka ktora mozna wziac od "kiczliwych polaczkow"? wybacz mi lopatologiczne wylozenie pewnych oczywistosci. gotow jestem do merytorycznej dyskusji. z uklonami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: drogi Eserze IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 02.06.04, 08:39 Odezwę się tu, ale może za dwa dni, bo mam dużo zajęć pozawirtualnych. Do miłego i mam nadzieję merytorycznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grg Borrka, zabiles mnie tym linkiem... IP: *.b.jawnet.pl 04.06.04, 15:24 > www.bolsheviks.org/ > Oto kwintesencja oszolomstwa. Powiedz, to jest na powaznie, czy jakis happening, zgrywa i fotomontaz tylko? Rogozin i Zyrynowski wygladaja przy tym prawie jak normalni politycy... Odpowiedz Link Zgłoś
borrka To tylko Edik 04.06.04, 15:32 To jest groteska polityczna, ale jak najbardziej realna. Tworca "ideologii" jest rosyjski pisarz, byly emigrant, Edik Limonow. Gwoli sprawiedliwosci nalezy dodac, ze wiekszosc Rosjan uwaza go za faceta z zaburzeniami, nie tylko seksualnymi (Limonow jest homoseksualista). www.nbp-info.org/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: czy mało szaleńców? IP: *.ats51.donpac.ru 02.06.04, 14:40 > ja również nigdy nie spotkałem w Polsce NIKOGO, Ile masz lat? :)) POczytaj uwaznie posty na forach GW a znajdziesz niejeden tuzin ultranacjonalistow przy ktorych borrka wyglada aniolkiem :)))) POzdro Misza P.S. Wopros POl'ke: Izwini za bestaktnost', no Ty russkaja ili niet. A to ja nie dognal - rodilas' (kak ja ponijal) wrode w POl'sze, goworisz "My ROsjanie", a nick masz "Polka" ;))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: czy mało szaleńców? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 02.06.04, 22:44 Misza, Ty znajesz takoje ruskoje imia kak Polina? A? Ja pozdrawliaju Tebia! I sposiba za pomsz'/biezumcy/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Teraz rozumiem ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 03.06.04, 08:01 Gość portalu: Polka napisał(a): > Misza, Ty znajesz takoje ruskoje imia kak Polina? A? KOneczno ze da! Kak ze ja sam nie dogadalsja ? :)) > Ja pozdrawliaju Tebia! I sposiba za pomsz'/biezumcy/ NIe za czto - bolsze goda nazad probowal diskutirowat' na etom forumie i takze kak i Ty prizywal k wzaimoponimaniju, no niczego nie poluczilos' - takich "borkie" i "grg" w POlsze k sozaleniuju bol'szinstwo. No wse-taki zelaju Tebe uspechow - "woda kamien' toczit" - budem optimistami :)) Priwet iz Rostowa-na-Donu Misza Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Tylko wiecej wytrwalosci w boju ! 03.06.04, 08:46 Tak jest, Miszenka. Nie ustawajcie w walce o przyjazn polsko-radziecka. Ja juz sie z Toba zaprzyjaznilem. Moze zalozymy oddzial TPPR na forum ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Teraz rozumiem ;)) IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 03.06.04, 10:52 Misza! Znajesz ty takoj eżemiesiacznik "Nowaja Polsza"? Zdies' ja robotaju po rozgoworom polskoj i ruskoj inteligencji. Eta była mysl Jerzego Giedroycia, kotoryj znał czto nada gawarit z ruskom inteligencjom. U nas robotajut i poliaki i ruskije i wsio mieżdu nami horoszo. Pozdrawjalu iz Krakowa! A moja ciemia uz Pitera. My biełyje emigranty. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Nie i jeszcze dlugo nie. 03.06.04, 11:09 Postawy Waszej inteligencji, beda zawsze podobne do postawy Lwa Tolstoja, humanisty i wybitnego reprezentanta mysli rosyjskiej, ktory w czasie Powstania Styczniowego wzywal "patriotow" do ruszenia na Polsze. Sam sie rwal do walki z wrogami Matuszki. Slepy szowinizm okazal sie silniejszy od humanizmu. Dopiero przed smiercia zrozumial chyba ogrom krzywd wyrzadzonych Polakom przez Rosje. Zreszta, od kiedy inteligencja ma w Rosji cos do powiedzenia ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Postawy - do borrk'i IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 03.06.04, 11:20 A czy zastanowil sie szanowny kolega, ze nas Polakow inne nacje tez moga widziec jako zaslepionych szowinistow. Nie wszystko co Polacy robili na przestrzeni wiekow bylo czyste i krysztalowe - obiektywnie i w odczuciu innych nacji. Mysle, ze odrobina skromnosci i samokrytycyzmu zawsze sie przyda. Prosze rowniez zwrocic uwage na cierpkie komentarze Polki i Miszy - warto pomyslec i o tym. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Postawy - do borrk'i 03.06.04, 11:32 Fakt, iz Polakom mozna wiele zarzucic, niczego nie zmienia. Watek dotyczy stosunkow rosyjsk-polskich i tu "rachunek krzywd" jest jednoznaczny - nieudolne proby nacjonalistycznych historykow rosyjskich, tworzenia przeciwwagi dla wlasnych zbrodni po stronie polskiej, sa moze dobre dla Miszy i "Polki"-Poliny, dla mnie pozostaja goebelsowskim klamstwem. Niemcy przynajmniej formalnie poczuwaja sie do odpowiedzialnosci. Rosjanie nigdy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Postawy - do borrk'i IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 03.06.04, 12:06 Akurat na tych "stronach" i w tych dyskusjach trudno mowic o jakiejkolwiek analizie "rachunku krzywd". Przepraszam, ale to sa takie pogaduszki - co sie komu wydaje. Nie tylko o stosunkach polsko - rosyjakich ale o kazdej innej nacji. I powiem wiecej, najczesciej brakuje w nich obiektywizmu, ze o dobrych manierach nnie wspomne. Jak bardzo sliskie sa to sprawy dam przyklad. Prosze siegnac po ksiazke Kapuscinskiego "Wojna Futbolowa". Tam jest krotki rozdzial o Poludniowej Afryce i Afrykanerach. Tamte rzeczy napisal znany i uznany pisarz - tez go lubie, ale akurat tamtego rozdzialu powinien sie wstydzic. A co dopiero mowic o nas tutaj wystepujacych anonimowo!!!! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Postawy - do borrk'i 03.06.04, 12:20 Szczerze mowiac, nie bardzo rozumiem sens Twojej wypowiedzi. To jest natura internetowch dyskusji - sa anonimowe. Sadze, iz jak dlugo posty nie sa wulgarne, mozna dalece roznic sie zdaniem. Problem z naszymi bracmi z Azji wynika z nieporadnosci w dyskusjach. Z braku argumenow latwo ulegaja emocjom. A przeciez nie jest to wszystko razem wziete zbyt wazne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Postawy - do borrk'i IP: 5.5R4D* / 198.54.202.* 03.06.04, 12:37 Bardzo proste. Nie nalezy obrazac oponenta. A anonimowosc sprzyja wypowiedziom, ktorych w innej sytuacji czlowiek zazwyczaj sie wstydzi. Przyklad z brzegu. Kto to sa "bracia z Azji"? Jesli dotyczy ta wypowiedz Rosjan, przypomne, ze Rosja lezy zarowno w Europie ( znaczna czesc Europy to Rosja!!!) oraz w Azji ( jak z Europa). Czy wypowiedzi kol "Polki" sa nieporadne. Pozwole sobie na zupelnie inna opinie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Postawy - do borrk'i IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 03.06.04, 13:23 Drogi Nemo! Ponownie dziękuję za życzliwe słowa. Moja rodzina od pokoleń mieszkała w Petersburgu. Rewolucja zrobiła z nami co trzeba. Mój dziadek przyjechał na studia do Krakowa, twierdząc, że to jedyne miasto w Polsce choć w części przypominające mu Piter. Wszak pod wieloma względami miasta te są do siebie podobne. W zeszłym roku pewien znany krakowski profesor chciał mi zaimponować "znajomością" Pitera, opowiadając o telewizyjnym serialu pt. "Bandycki Petersburg". Odpowiedziałam, że wyciągnąć można z tego wyłącznie smutny wniosek o poziomie wiedzy na ten temat - że Polak wie o panienkach kręcących się na rurkach, ale mało lub prawie nic o dorobku kulturalnym /światowej rangi/, napomniałam również o licznych burdelach krakowskich i panach o swojskich ksywach "Marchewa" czy "Kiełbasa". Z pozdrowieniem, również dla niezłomnego Borrka! krakowska Azjatka Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Burdele versus polityka. 03.06.04, 13:32 W Poznaniu jest powiedzenie, ze Azja zaczyna sie w Koninie, ekstremisci mowia "za Warta". I niestety cos w tym jest. Wplywy tej opiewanej przez Ciebie rosyjskiej cywilizacji na Polske, byly zawsze jednoznacznie negatywne. W tym sensie juz Mazowsze to Azja, o Rosji nie wspominajac. Ja kulture rosyjska znam lepiej niz wyksztalcony Rosjanin i twierdze, ze jest to kultura swiatowa o duzej wartosci. Swiatowa, lecz nie europejska. Daruje juz sobie szersze komentowanie Twojej, jakze rosyjskiej wypowiedzi, "a w Polsce tez sa dziwki". Tak wyglada zawsze dyskusja z Wami - ja o polityce, a Wy o burdelach. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Burdele versus polityka. 03.06.04, 13:36 Dla jasnosci sprawy. Jestem tez z Azji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Borrka IP: 5.5R4D* / *.saix.net 03.06.04, 14:29 Niezaleznie skad Kolega jest, radze siegnac po wspomniana ksiazke Kapuscinskiego. Zobaczy Kolega, na przykladzie innych, jak latwo jest uprawiac obrazliwa frazeologie. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Postawy - do Polki IP: 5.5R4D* / *.saix.net 03.06.04, 14:21 Juz kiedys o tym pisalem. Moja babcia do konca zycia wspominala Petersburg i lata mlodosci tam spedzone. I mowila, ze na Rosje zlego slowa powiedziec nie da. Rodzina mojej Mamy ( i ona sama) miedzy 1940 a 1946 ( niektorzy do 1956 ) wedrowala po bezkresach Azji. Takie byly czasy. Mozemy o tym dyskutowac, mozemy sie nawet spierac ale w imie lepszego zrozumienia i zblizenia. Wlasnie po to, aby tamte czasy nie wrocily. A bez odpowiednich form tego osiagnac sie nie da. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Postawy - do Nemo IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 10:27 W pełni z Tobą się zgadzam i wiedz, że nosimy wspólną traumę. Nikt z mojej rosyjskiej rodziny w ojczyźnie nie ocalał. A mój ból o tyle może być gorszy do przełknięcia, że ja musiałabym nienawidzieć własnych rodaków. Czy to nie gorsze? Jako dziecko wstydziłam się swojego pochodzenia, a polscy rówieśnicy dzielnie mnie w tym przekonaniu wspierali. Miałam nawet problemy z wypowiedzeniem swojego nazwiska na głos. Wstydziłam się tego, co Rosjanie wyrządzili Polsce, bo, jak już pisałam, urodziłam się tu i oceniam świat Waszymi oczami. W mojej rodzinie wszyscy mężczyźni byli w najwyższych wojskowych rangach, co nie jest powodem do dumy; jest dowodem na ciągły rosyjski głód mocarstwowy - tak za cara jak i za bolszewika. Tym bardziej, doskonale tego świadoma, dążę do budowania mostów porozumienia. Czuję Rosję, mam ją we krwi, dlatego zdaję sobie sprawę, że kąsanie niedźwiedzia po tyłku tylko go rozdrażnia. Są dużo lepsze metody oswajania zwierza. PS. Mój szef uchodzi za jednego z najlepszych znawców Rosji w Polsce. Nigdy by mu nie przyszło do głowy przekonanie, że o Rosji wie wszystko. Dlatego Borrkowi gratuluję dobrego samopoczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: Postawy - do Polki IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 05.06.04, 21:02 Droga Polko, Dlugo myslalem co napisac. Coz, w dyskusji na powyzszy temat chyba nie ma dla nas miejsca. Prosze dac znac na d133@pixie.co.za. |Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.208.237.* 03.06.04, 20:43 Gość portalu: Polka napisał(a): > Misza! > Znajesz ty takoj eżemiesiacznik "Nowaja Polsza"? Nie znaju. On wychodit w POlsze ili w Rossii (a mozet w oboich stranach ?) > Zdies' ja robotaju po > rozgoworom polskoj i ruskoj inteligencji. Intelligencija wsegda dogoworitsja mezdu soboj, potomu czto ich swjazywajut obszczije interesy - nauka i kultura, a politiki i nacionalisty (kotoryje czasto odno i to ze) wsegda zarabatywajut siebie awtoritet na nacionalizmie. > Eta była mysl Jerzego Giedroycia, > kotoryj znał czto nada gawarit z ruskom inteligencjom. A kto eto takoj? Pisatel', uczonyj ili prosto intelligentnyj czelowiek? > U nas robotajut i > poliaki i ruskije i wsio mieżdu nami horoszo. Otliczno! Priwet i dla tech i dla drugich :)) Wsegda uwazal otkrytych ludej. > Pozdrawjalu iz Krakowa! Spasibo. Udaczi w rabotie i wo wsem ostal'nom. nie obraszczaj wnimanie na nacionalistow po oboich storonach Buga - tol'ko rastratisz pozitiwnuju energiju, kotoruju mogla by potratit' na dobryje celi ;)) > A moja ciemia uz Pitera. Moi rodstwenniki zywut w Pitere (kuzina s semjej). 10.07.04 budu w Pitere projezdom do Tallinna (Estonia) gdie zywut moi roditeli. Wychodit czto 2-3 raza w godu bywaju w Pitere. Lublju poguljat po centru - Newskij wsegda mnie nrawilsja ;))) > My biełyje emigranty. A moj pradziadek byl czekista i walczyl z bielymi na Donu... POtem z faszystami. Takie jest zycie - XX wiek byl bardzo skamplikowany :) Pozdrowienia Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Teraz rozumiem ;)) IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 04.06.04, 00:14 nasz adries: www.novpol.ru Jerzy Giedroyc eto byl redaktor eżemiesiacznika "Kultura", kotoryj wyhodil w Paryże mnogo liet. Eto byl polskij tomizdat protiw sistemu w Polsze. Publikowal pisatieli na emigracji, toze ruskih kak Pasternak, Solżenicyn, Ahmatowa, Brodskij, Mandelsztam; wsieh kotoryh Sowieckij Sojus zaklucil, ubil ili wygnal. Kogda budziesz w Piterze, proszu, daj gorodu moj priviet! Czto kasaetsja nacjonalistow, Ty praw. Pozdrawljaju! Polka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.208.237.* 04.06.04, 16:17 Gość portalu: Polka napisał(a): > nasz adries: www.novpol.ru Uze smotrju ;)) > Jerzy Giedroyc eto byl redaktor eżemiesiacznika "Kultura", kotoryj wyhodil w > Paryże mnogo liet. Eto byl polskij tomizdat protiw sistemu w Polsze. Aga. Ponjatno. Dessident znaczit? > Publikowal > pisatieli na emigracji, toze ruskih kak Pasternak, Solżenicyn, Ahmatowa, > Brodskij, Mandelsztam; wsieh kotoryh Sowieckij Sojus zaklucil, ubil ili wygnal. A sejczas on esze zyw? > Kogda budziesz w Piterze, proszu, daj gorodu moj priviet! Ok. Nepremenno! Kinu w fontan monetku :)) > Czto kasaetsja nacjonalistow, Ty praw. K sozaleniu ili k sczastju nie znaju... > Pozdrawljaju! Polka Priwet Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Teraz rozumiem ;)) IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 10:03 Jerzy Giedroyc /1906-2000/, desident konieszno. Dla polakow on takij był awtoritet kak dla ruskih Siergiej Kowaliow. Oni byli znakomymi. Głownyj redaktior "NP", kotoryj w miestie z Giedroyciom sprawil nasze dzielo, eto otlićnyj pieriewodczik Sołżenicyna, Babla i Mandelsztama, drug mnogih ruskih pisatieli i otlicznyj znatok Rossiji. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: J.Giedroyc-polski Zyd, wrog Rosji. 05.06.04, 10:15 Ach jakze brakowalo mi takiego inteligentnego komentarza ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: J.Giedroyc-polski Zyd, wrog Rosji. IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 10:31 Jak widzisz, drogi Borrku, ultranacjonalistów polskich nie trzeba siać, choć Polska to kraj rolniczy, sami nam rosną. JK - czy to Janek Kloss/?/ Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: J.Giedroyc-polski Zyd, wrog Rosji. 05.06.04, 10:55 Oceniajac na podstawie nieudolnej polszczyzny, JK2 nie jest Polakiem. Jego poglady nie odbiegaja zbytnio od pogladow Miszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: J.Giedroyc-polski Zyd, wrog Rosji. IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 11:20 Obrażając Miszę, obrażasz mnie. JK obrażając Giedroycia, udowadnia jeno swój poziom. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 a czemu nie moge powiedzic, ze Giedroyc - to IP: 195.70.208.* 05.06.04, 11:27 dziadowstwo? Polka - brakuja Ci tolerancii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: a czemu nie moge powiedzic, ze Giedroyc - to IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 11:31 Powiedzieć, że dziadostwo, możesz. Ja też mogę powiedzieć, żeś Ty kretyn. Jasne, wolność słowa mamy. Tylko, proszę, wytłumacz mi, na jakiej podstawie uważasz, że Giedroyc to wróg Rosji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Polka - a kto finansowal Giedroyca i "Kulture"? IP: 195.70.208.* 05.06.04, 13:46 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 "strzelali do komunizmu a trafili w Rosja" IP: 195.70.208.* 05.06.04, 13:53 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: "strzelali do komunizmu a trafili w Rosja" IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 15:15 Co to znaczy? Mój drogi, ZSRR to nie Rosja, tak jak PRL to nie Polska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Polka - a kto finansowal Giedroyca i "Kulture IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 15:21 Oczywiście, że finansowali Żydzi, masoni, cykliści i okularnicy. Zadowolony? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: J.Giedroyc-polski Zyd, wrog Rosji. 05.06.04, 11:32 Nie jest moja intencja obrazanie kogokolwiek, jednak trudno, abym akceptowal poglady Miszy. Jesli chodzi o JK2, najlepiej, gdyby sam sie wypowiedzial. Jego "program" jest znany - cos w rodzaju Ediczki Limonowa - a nie podejrzewam Polaka o rosyjski szowinizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: J.Giedroyc-polski Zyd, wrog Rosji. IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 11:36 A ja podejrzewam Polaka o rosyjski szowinizm. Dam sobie rękę uciąć, że JK jest Polakiem, z tych co to za ZSSR tęsknią i silna ręką, która w Polsce zrobi porządek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Polka - "z bolnoj golowy na zdorowuju"? IP: 195.70.208.* 05.06.04, 13:52 Ja nie cierpie na rozdwojenie jak Ty. Brakuje Ci tolerancji bo fanatycznie bronisz swoich uliubionych autorzej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Polka - "z bolnoj golowy na zdorowuju"? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 15:06 Oj, czuję, że Borrka zostanie moim przyjacielem. Wróg mojego wroga jest moim przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 ladno, Polka nie dujsia, bo "na dutych wodu woziat IP: 195.70.208.* 05.06.04, 15:30 Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Giedroyc dysydent ? 05.06.04, 10:13 Mysle, ze zadnemu Polakowi, nie przyszloby do glowy okreslac Giedroycia mianem "dysydenta". On byl raczej zaprzeczeniem tych bylych komunistow, ktorzy nagle dochodzili do wniosku, ze trzeba byc przeciw. Jego, ideologia holoty sie nie imala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Giedroyc dysydent ? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 10:36 dysydent - człowiek przeciwstawiający się panującej /obowiązującej/ ideologii, dominującym postawom, doznający represji z tego tytułu. To, drogi Borrku, definicja ze słownika. Czy Giedroyc nie pasuje? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Giedroyc dysydent ? 05.06.04, 10:53 Ja tez mam w domu slownik. Formalnie wszystko jest w porzadku, ale tylko formalnie. Mowic o Jerzym Giedrojciu dysydent, to tak jakby mowic dysydent o Herzenie. No nie pasuje. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Giedroyc dysydent ? 05.06.04, 11:02 Ach i prosze odmieniaj prawidlowo moj nick: borrka, borrce, borrki itd. Tak sie w polskim odmienia to rosyjskie zdrobnienie. Kiedys mialem nick Boris, ale gdy w necie pojawil sie zboczony antysemita "Boris", nie chcialem, aby mnie z nim utozsamiano. W dalszym ciagu twierdze, ze wiem o Rosji wiecej, niz przecietny Rosjanin, nie mowiac o Polakach. Okreslenie "wszystko" jest oczywistym uproszczeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Giedroyc dysydent ? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 11:28 dobrze, w takim razie czekam na Twoja propozycję względem Giedroycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Giedroyc dysydent ? IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 05.06.04, 11:41 Niech będzie, mam nadzieję, że Misza to sobie doczyta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser znowu nie zdazylem! IP: 81.185.35.* 07.06.04, 12:25 oj, a bo ciekawa byla dyskusja! sp. redaktora giedroycia na wiare mojzeszowa przerobiono, a moze gedroycie to frankisci? znowu musze powiedziec, ale by sie ucieszyl! droga polko, jakos nie mam szczescia, by Cie dopasc w celu dokonania ostatecznych rozrachunkow. ze wzgledu na Twa proteuszowa nature, o ktorej sama wspomnialas w jednym z postow wymienianych chyba z misza, jestes wdziecznym obiektem do badan stosunkow polsko-rosyjskich. polka rosyjskiego pochodzenia, identyfikujaca sie z kultura rosyjska - tak by to chyba trzeba bylo ujac. w tej materii panuje prawdopodobnie pelna asymetria pomiedzy nami, a rosjanami. z mych obserwacji wynika, iz polacy na emigracji asymiluja sie bardzo latwo i juz drugie pokolenie ma bardzo luzne zwiazki z kultura kraju pochodzenia. na pewno zatem Twoja wrazliwosc na pewne sprawy jest inna, niz np. moja, ktory na rosyjskosc patrzy poprzez zupelnie inny pryzmat, wynikajacy z kontaktow osobistych, w gruncie rzeczy dosc intensywnych. musisz bowiem wiedziec, ze moja zona jest rosjanka. jesli zachecalem Cie do pewnych lektur ("rzeki popiolu" turczynskiego), to wlasnie by podkreslic zasadnicza asymetrie w polsko-rosyjskich stosunkach, siegajaca bardzio gleboko w sfere doswiadczen i wykuwanych przez nie mentalnosci. wystarczy tu pomyslec o losie takiego miasta, jak wilno, w ciagu przynajmniej czterystu lat. analogii po rosyjskiej stronie trudno sie doszukac. na przyklad, bedac w smolensku, mozesz sie przekonac ze cerkwie (SIC!) do dzis stojace budowal tam korol zygmunt (ten z kolumny). darmo by szukac tego w historii rosji. wspominam wilno, miasto mile memu sercu, bo tam jeszcze urodzil sie moj ojciec. nie dziw sie mojemu spojrzeniu na rosje, jako na odwieczna ciemna imperialna sile, nie majaca zbyt wiele do zaoferowania podbitym sasiadom na zachodzie, probujaca stosowac wobec nich recepty zywcem wziete z podboju turkiestanu. no, moglbym ciagnac ten temat dlugo, ale z pewnoscia nie natrafisz juz na ten post. lacze pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: zdazyleś! IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 07.06.04, 12:44 Przeczytałam i cóż mogę powiedzieć...masz rację, co w niczym nie zmienia mojej postawy. Szukam i chcę szukać tych pozytywnych stron, bo jestem człowiekiem perswazji. Ot i wsio. Cała moja redakcja wychodzi z tego założenia, Giedroyc też wychodził, a że z tego powodu dla JK jestesmy Żydami, niech tak będzie, mogę być polsko-ruską Żydówką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser malo brakowalo IP: 81.185.38.* 08.06.04, 20:13 wiesz, polina (mysle ze nie obrazisz sie za uzycie Twego imienia), ja podobnie, jak i Ty, licze na to pojednanie. na razie nie widze na nie zadnych szans, a to bynajmniej nie za sprawa polakow, ktorzy w ostatnich latach byc moze zaciekawieni sa bylym "starszym bratem". obecnie z rosyjskiej strony polska wyglada jak czarna dziura, wchlaniajaca wszelkie promieniowanie, ani sie w tym obejrzec, ani umyc... znam to z doswiadczenia, czasami to przybiera humorystyczne tony rodem z "zapiskow kawalerzysty", kiedy np. moja zona mowi "kagda wy byli naszy", czasami mniej smieszne, o czym rozwodzic sie nie bede. wiesz, nie mam tego specjalnie za zle rosjanom, albowiem rowniez narody zachodu uwazaja z grubsza, ze polska nie ma im nic istotnego do zakomunikowania. nie jest to dla mnie bynajmniej zaden powod do obrazy, zwykla konstatacja, ze nie potrafia wyjsc z zakletego kregu stereotypow myslowych. takie rzeczy gubia najmadrzejszych, a duzo madrosci trzeba bedzie europie w najblizszych latach... rzadko bywa, ze ktos z zachodu potrafi wyczuc te sprawy. jest np. taki angielski socjolog theodore zeldin, ktory wspomnial polskie liberum veto, trzymajcie sie moisciewy! jako nauke dla zjednoczonej europy. ale bynajmniej nie w stylu chiracowskim "trzeba decydowac wiekszoscia, innaczej grozi paraliz", bynajmniej! chodzi o to by zdac sobie sprawe z koniecznosci rozwiniecia metod perswazji w polityce w miejsce demokratycznego starcia sil. biorac pod uwage kryzys demokracji, moze i warto sie temu przyjrzec? z koniecznosci to wszystko bardzo powierzchownie naszkicowane. lacze pozdrowienia i zyczenia dla redakcji nowej polszy. czolem! p.m.: miejsca postoju nie zmienimy, dlatego koncepcja "apartheidu" borrki jest nie do zastosowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: malo brakowalo IP: 5.5R4D* / *.saix.net 09.06.04, 12:08 Mysle, ze kol "lewy eser" trafil w sedno sprawy - ignorancja ( czasami polaczona ze zla wola ) jest dosyc powszechnym i nosnym zrodlem ocen zarowno na "lewo" jak i na "prawo" jak i wsrod nas Polakow. Pozdrawiam P.S. Koncepcja "apartheidu" juz raz sie nie udala ( co prawda w innej czesci swiata ) wiec nie ma nawet na co liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: malo brakowalo IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 10.06.04, 11:23 Eserze! Jestes chyba literatem, wyczuwam po stylu, całkiem niezłym. Pozdrawiam! Polka ps. przepraszam, że z opóźnieniem, pochłonęły mnie sprawy pozawirtualne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser droga polko IP: 81.185.39.* 10.06.04, 20:34 wyobraz sobie, jestem malarzem. od czasu do czasu ponosi mnie pasja polemiczna, zatem wychodze sobie na to forum, by sobie ulzyc. a czasem tez robie to gwoli sprawdzenia, czy rzeczowa dyskusja cudem nie pojawi sie tu na miejscu polajanek. okazuje sie, ze najpowszechniejsza jest chec anonimowego ulzenia sobie. co prawda, to prawda, odrozniasz sie w naszym tlumie, bo sledzilem Twoje wypowiedzi na tematy chyba zwiazane z teologia. na tym akurat znam sie malo. daleki jestem od prawienia tanich komplementow pod czyimkolwiek adresem. paradoksalnie szanuje na przyklad zarowno zdanie Twoje, jak i borrki, ale mam swoje wlasne. rosja jest dla mnie wazna z przyczyn zasadniczych, o czym Ci juz wspomnialem. mysle, ze kiedys jeszcze sie tu spotkamy. przesylam serdeczne pozdrowienia. p.s.: jestem lewym eserem! Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Wtrace sie. 07.06.04, 12:58 Kiedys, nie tak strasznie dawno, reprezentowalem tez Twoj punkt widzenia - szukanie porozumienia z Rosjanami. Rozczarowalem sie strasznie i nie byl to jakis pojedynczy przykry wypadek My jestesm w zupelnie innym punkcie tej drogi porozumienia, Rosjanie nie zdarzyli sobie nawet uswiadomic, ze nie wszystko z ich stronny bylo w porzadku. Komunistyczne pranie mozgow przynioslo straszliwe skutki, a dzisiaj zamiast "odklamac" historie, wraca sie w Rosji do powielania carskiej antypolskiej propagandy. Widze przyszlosc stosunkow polsko-rosyjskich pesymistycznie i dlatego uwazam, ze optymalny wariant, to rodzaj wschodnioeuropejskiego apartheidu. Kochajmy sie, ale z daleka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Wtrace sie. IP: 195.70.208.* 09.06.04, 10:01 borrka - podaj przyklady "powielania carskiej antypolskiej propagandy". Twoj "wschodnioeuropejski apartheid" wynika z twoich komleksow niepewnosci, ze jestes polaczkiem a nie Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ostatni raz. 09.06.04, 10:17 Ostatni raz Ci odpowiem. Jesli nie zmienisz swego sposobu dyskusji, nie bede reagowal. Jestem czlowiekiem cywilizowanym. Klasycznym przykladem powrotu do tez carskiej propagandy, sa publikacje N.Naroczinskiej, do ktorych linki podalem. To jest szczegolnie widoczne w rosnacym antykatolicyzmie w Rosji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Ostatni raz. IP: 195.70.208.* 09.06.04, 10:40 publikacje N.Naroczinskiej - sa wyjatkiem i malo znane. Antykatolicyzm w Rosji istnieje w okolocerkownych kregach. Ale z stosunkiem Rosjan do Polski nie ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Ostatni raz. 09.06.04, 11:01 Mas racje, Naroczinska to margines. Antykatolicyzm zawsze byl i jest dzisiaj razczej narzedziem polityki wewnetrznej (integracja spoleczenstwa). Tez nie stanowi WIELKIEGO zagrozenia. Stosunek przecietnych Rosjan do Polakow jest dosc przyjazny, tylko oparty na falszywych przeslankach i niewiedzy. Rosjanie nie znaja historii konfliktow polsko-rosyjskich. Cos tam wiedza o Smucie i okupacji Moskwy przez Polakow, a reszta to "Czterej pancerni i pies". Nie czuja sie odpowiedzialni za komunizm. Ta niewiedza bardzo utrudnia jakiekolwiek porozumienie. Budzi wsrod Rosjan pytanie: Czego ci Polacy od nas chca ? Wyzwolilismy ich, a oni teraz prowadza proamerykanska polityke. Politycy wiedze oczywiscie posiadaja i swiadomie daza do uzaleznienia gospodarczego i politycznego Polski. Stosujac dosc aroganckie metody. To, ze im to nie wychodzi, wynika z dzisiejszej slabosci Rosji. Tego rodzaju polityka swietnie sprawdza sie pod jednym wzgledem...budzenia antyrosyjskich nastrojow w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Ostatni raz. IP: 195.70.208.* 09.06.04, 12:32 "Rosjanie nie znaja historii konfliktow polsko - rosyjskich"? - znaja. I znaja bardzo dobrze - N.Karamzin, W.Kluczewski, S.Solowjow. wspolczesny (zabroniony w Polsce) Jurij Muhin (muhin antiros.zip na www.patriotica@narod.ru). "Rosjanie nie czuja sie odpowiedzialni za komunizm"? To jak by Polacy powiny czuc sie odpowiedzialni za zbrodni F.Dzierzynskiego czy J.Pilsudskiego. "Politycy...stosujac dosc aroganskie metody"? - podaj przyklady. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Ostatni raz. 09.06.04, 12:49 Pilsudski nie popelnil zadnej zbrodni i to jest tez przyklad Waszej propagandy. Pokonal "niezwyciezona" Armie Czerwona i do tej pory nie mozecie mu tego zapomniec. Rosjanie nie padli ofiara obcej inwazji tylko sami, wlasnymi rekoma, zainstalowali sobie komunizm. Narod ponosi odpowiedzialnosc, za to co sie dzieje w jego panstwie. W przeciwnym razie Niemcy sa tez niewinni - to AUSTRIAK Hitler narzucil im system nazizstowski. Za Dzierzynskiego, owszem, moge poczuwac sie. Ale on byl jeden. Jesli chodzi o arogancje, to swietnym przykladem jest Rogozin zadajacy "korytarza" od Polski. A fakt, ze rosyjscy historycy znaja fakty, nie ulega watpliwosci. Mnie chodzi o Wanie z Tambowa, ktory myli Warszawe z Bratyslawa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Ostatni raz. IP: 195.70.208.* 09.06.04, 16:07 "Pilsudski nie popelnil zadnej zbrodni" - z tym mozno podyskutowac. Ale ja mam na mysli, ze odpowiedzialnosc ponosi nie narod a politycy. Moi dziadkowi byli deportowani z Polski, przeszli przez lagry NKWD. Ale nienawisci do Rosjan nie mieli (a komunistow nie lubili do konca zycia). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser mam watpliwosci wobec JK2 IP: 81.185.38.* 09.06.04, 17:23 sadze, ze nic nie zrozumiales z powyzszej dyskusji, choc probowales znalezc w niej miejsce. zaprezentowales typowo rosyjskie stanowisko, ktore mozna strescic nastepujaco :"o co sie rzucacie, polaczki? nas ruskich tez komuna mordowala, dluzej i bardziej masowo. wszystko jest w porzadku, bo komuna choc surowa, to sprawiedliwa. szli do gulagu wszyscy z listy nkwd, bez wzgledu na nacjonalnost', burzuazja, pomieszcziki, bielyje oficera, esperantysci i filatelisci". podobnie jest z mordercami polskich oficerow z kozielska, ostaszkowa i starobielska w 1940 r. niby w porzadku, bo stalin wierchuszke czerwonej armii wyrznal w 1937-40, a to przeciez byli jego "oficery"! dopoki rosjanie nie naucza sie szacunku dla podstawowych wartosci cywilizacyjnych, takich jak prawa jednostki, to o zadnym pojednaniu nie bedzie mowy. bardzo jednoznacznie wskazuje na winowajce w tej sprawie : to rosjanie. dopoki w rosji trwac bedzie odwieczne przekonanie, ktore strescic mozna slowami "u nas ludiej mnogo", akces rosji -jako narodu - do cywilizacji europejskiej bedzie warunkowy. jednostki maja do niej dostep od dawna. mam nadzieje, ze wyrazilem sie jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Mam watpliwosci IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 09.06.04, 20:00 Nie moge dyskutowac z Kol "lewym eserem" na temat postaw rosyjskich, gdyz brak mi w tej sprawie doglebnej wiedzy. Tak sie jednak sklada, ze dosyc czesto uzywane jest pojecie "cywilizacji europejskiej" Wielu dyskutujacych, w tym i "lewy eser" przyznaje lub ujmuje prawo nalezenia do tego "kregu" roznym krajom. Jezeli istnieje "Klub Cywilizacji Europejskiej", kto decyduje o czlonkostwie w takim "klubie"? Jakie sa warunki nalezenia do tegoz "klubu"? Czy mozna takie "czlonkostwo" utracic albo "za zaslugi" uzyskac? I najwazniejsze. Czyz nie jest zwykla uzurpacja przesuwanie wedlug wlasnego widzi mi sie calych narodow do lub z takiego "klubu"? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser postaram sie ujac to krotko IP: *.170.62.62.internet9t.9massy1-1-ro-bas-2.9tel.net 09.06.04, 23:57 moja proba tlumaczenia Ci na czym polega cywilizacja europejska bedzie przypominala happening niemieckiego artysty Josefa Beuysa z lat 70-tych pt. "Jak wytlumaczyc martwemu krolikowi sztuke wspolczesna". popatrz sobie na webie, na pewno znajdziesz. potem poczytaj "czarodziejska gore" tomasza manna, "lorda jima" conrada, a jesli nadal niczego nie rozumiesz, wypij soku z czarnych jagod. to uspokaja nerwy. a potem poloz sie spac. albo jestes naiwny, albo brakuje Ci tzw. kindersztuby. pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: postaram sie ujac to krotko IP: 5.5R4D* / *.saix.net 10.06.04, 16:10 Drogi "lewy eserze", Ksiazki wspomniane akurat znam i moglbym dodac jeszcze kilka. Nie zmienia to jednak faktu, ze Kolega nie odpowiedzial na zasadnicze pytanie, albo nawet dwa: 1. Kto nalezy do "Klubu Cywilizacji Europejskiej"? 2. Jakie sa kryteria przyjecia lub wykluczenia? I nie jest to takie znowu dziwne, gdyz na cywilizacje europejska powoluja sie narody od Europy oddalone i przebywajace poza Europa przez kilka stuleci. Z tego moze wynika wniosek, ze czynnik geograficzny nie ma az tak duzego wplywu. Mozna by dalej ale nie sadze by Kolega byl akurat zainteresowany. Latwiej jest "mamrotac" cos o kindersztubie i obrazac oponenta niz wdawac sie w dyskusje. A sadze, ze akurat ten temat jest dosyc ciekawy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser drogi NEMO IP: 81.185.34.* 10.06.04, 17:48 prosze o wybaczenie, jesli uznales me wyjasnienia za obrazliwe. napisalem zupelnie serio, bez przesmiewek. uwazam, iz krotkiej i jednoznacznej odpowiedzi na Twe pytania nie da sie udzielic. odpowiedz na pytanie o to, kto jest europejczykiem, a kto nim nie jest, nie da sie ujac w karby logiki formalnej, twardego wyboru "tak albo nie". jest z tym, jak z ekspertyza medyka, lub geologa, majacych do czynienia z bardzo zlozonymi, mniej lub bardziej dlugowiecznymi, obiektami. Biorac pod uwage zbiorowosci historyczne takie, jak narod, mozemy powiedziec, ze sa mniej lub bardziej europejskie, a ocena taka dokonuje sie nie przez wyizolowana z biegu historii jednostke, ale wytwarza sie na poziomie opiniotworczym. bylby to zatem swego rodzaju klub ponadnarodowy, definiujacy nieostro - "miekko" - kryteria przynaleznosci. moge Ci np. podac przyklad, jaka prawda uznawana za absolutna przez dany narod dyskwalifikuje go pod katem przynaleznosci do cywilizacji europejskiej : uznawanie praw jednostki za podrzedne wobec praw zbiorowosci ("jednostka zerem, jednostka bzdura...", "u nas ludiej mnogo" etc.). i nie pomoze tu nic wspominanie, ze np. narod niemiecki wydal Hitlera z jego ludobojczymi doktrynami. hitler nalezy do cywilizacji europejskiej jako swego rodzaju wybryk. nie stanowi jednak jej istoty. troche innaczej jest ze stalinem i jego osadzeniem w dlugowiecznej tradycji rosyjskiego "trzeciego rzymu". to, co chcialem wyrazic w poprzednim poscie, to stwierdzenie, ze europejskosc trzeba oceniac, tak, jak ocenia sie powietrze, oddychajac. lacze pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Szczyzny Matuszki R. 10.06.04, 18:27 Kultura rosyjska, niewatpliwie znaczaca w swiecie, nie jest kulura lacinska i w tym znaczeniu europejska. Dla narodow slabiej osadzonych w tej "lacinskiej europejskosci", jest ona niebezpieczna, jak LSD, grozi rozpadem osobowosci zbiorowej. Jednostki prowadzi na manowce oblomowszczyzny, dostojewszczyzny i tych wszystkich "-szczyzn", ktore zrodzila Matuszka R. To pociaga, ale ludzie slabi winni sie trzymac raczej z daleka. Jak od alkaloidow sporyszu i zielonej portugalskiej nalewki na piolunie. Pozostawcie degustacje fachowcom, jak Borrka. My mamy odpowiedni dystans. Ludzie Zachodu udaja jedynie, ze cos z tej schizofrenii Matuszki R. rozumieja - nie rozumieja nic - wiec moga fascynowac sie do woli. Naslazdatsia. Im to nie zaszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Drogi Kolego Lewy Eserze IP: 5.5R4D* / *.saix.net 10.06.04, 18:52 Nie mam problemu z tym, co Kolega napisal, gdyz rzeczywiscie wielu spraw nie da sie "zamknac" w wyraznie nakreslonych granicach. I tak jest w tym przypadku. Jesli Kolega pamieta, w komunizmie mialo byc kazdemu wedle potrzeb a od kazdego wedlug mozliwosci. Brzmialo to pieknie lecz problem byl w tym, kto ma dokonywac ocen i rozdawac dobra oraz wymagac. Sadze, ze w tej dyskusji probujemy wystapic roli takiego wlasnie "rozdawacza i wymagacza". Podal kolega przyklad podejscia do praw jednostki. Ale jest to kryterium takie jakim go widzimy dzisiaj i chyba probujemy zapomniec, ze wyksztalcalo sie ono przez dlugi okres czasu i nie wszedzie w tym samym momencie. Oczywiscie mozemy powiedziec, ze np Hitler byl swego rodzaju "wybrykiem". No tak, ale przez Europe lat miedzy 1918 i 1939 rokiem przeszla cala fala bardziej i mniej groznych dyktatorow. Dzisiaj wiemy, ze bylo to zjawisko przemijajace ale w tamtych czasach traktowano te sprawy powaznie - glosicieli hasel o "wyzszosci" lub "nizszosci" bylo wielu. A co zrobic np z okresem podbojow kolonialnych, ktore w dzisiejszych kategoriach graniczyly z lub byly ludobojstwem ( w skali czasu trudno nazwac je wybrykiem). Chce bysmy sie dobrze zrozumieli, nie zamierzam rozdzierac szat, to jest tez czesc naszego cywilizacyjnego dziedzictwa. Nawet nie ma mozliwosci by ktos to dziedzicto mogl zabrac lub "wydziedziczyc" z europejskosci. Osobiscie sadze, ze dosyc latwo jest znalezc kij na kazdego, a szczegolnie w takich sprawach. I jeszcze jedno. Na Zachodzie mowiac o II w.s. czesto nie uzywa sie slowa "Niemcy" lecz "nazisci". Rzecz chyba w tym by nie urazic uczuc Niemcow. Moze takie podejscie warto wyprobowac rowniez w stosunku do innych nacji. Szkody zadnej nie bedzie a zysk wielki. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser zgoda, nazisci.... IP: 81.185.37.* 11.06.04, 18:48 Bogiem, a prawda! nazisci w niemczech, klika militarystyczna w japonii, faszysci w slonecznej italii, to szalenstwo dotykalo niestety cale narody. zaraza ta miala bardzo silny zwiazek z ideologia mocarstwowa. musisz jednak przyznac, ze rozne warianty faszyzmu zabarwialy sie bardzo specyficznie w zaleznosci od przynaleznosci narodowej. trudno to moze porownywac, ale chyba bardziej "oplacalo sie" byc opozycjonista we wloszech i pic rycyne w obozie na pantellerii, niz przeciwstawiac sie rezimowi hitlera z wiadomymi skutkami. mimo to, zarowno niemcy, jak i wlosi przestrzegali konwencji genewskiej, choc mogliby ja tak odrzucac, jak zssr, czy japonia. no, tu sie zblizamy do meritum dyskutowanych spraw "europejskich". zgadzamy sie, ze areopagu dla decyzji w tej sprawie nie ma. natomiast czujemy, ze taka np. malta jest niedwuznacznie europejska, a liban juz nie za bardzo (choc banki tam jak w szwajcarii). kryterium respektowania praw jednostki ksztaltowalo sie poczawszy od cywilizacji grecko-rzymskiej (opozycja grecy-barbarzyncy znana juz od czasow wojen perskich, to tam po raz pierwszy chyba uzyto pojecia "europoei"). dwa i pol tysiaca lat trwalo rozciaganie tych pojec na wszystkie warstwy spoleczne, ale ten proces zachodzil tylko w europie. wystarczy popatrzec na wspolczesna kwestie praw czlowieka w chinach, iranie, czy krajach arabskich. no, jeden wyznacznik, za to jak dobrze sprawdzony! lacze pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Zgoda - nie do konca. IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 11.06.04, 22:31 Jesli moge zwrocic uwage, malo istotna ale zasadnicza. W czasie dzialan wojennych II w.s. strona niemiecka miala problemy z przestrzeganiem zasad Konwencji Genewskiej ( bylismy barbarzyncami - tak okresli to moj znajomy, rodowity Niemiec). Bylo to sczegolnie widoczne w przypadku jencow rosyjskich (wobec tych obowiazywalo prawo eksterminacji), choc nie tylko ( o sprawach eksterminacji ludnosci cywilnej nawet nie ma co mowic). Zgadzam sie, ze sprawa praw jednostki jest czastka europejskiej tradycji. Nie da sie jednak zaprzeczyc,ze rozne kraje europejskie przechodzily w tym wzgledzie okresy regresu. Pozwole sobie zrobic symoliczny "jeden krok do tylu". W tych naszych dyskusjach chodzi chyba o jeszcze jedna, moze zasadnicza sprawe - jak widzimy siebie i inne nacje ( w tym przypadku Rosjan czy tez Rosje). Najpierw uwaga ogolna. Jako europejczycy jestesmy strasznie dumni z tego co nazywamy cywilizacja europejska. Czy kolega zdaje sobie sprawe z faktu, ze w Afryce nie jestesmy postrzegani jako piekni i wspaniali, jako rycerze w blyszczacych zbrojach - niestety nieskazitelna szata cywilizacji europejskiej jest w tych stronach mocno pobrudzona i poszargana. Sa miejsca gdzie wobec bialego czlowieka nie skrywa sie niecheci. Jesli dobrze przysluchac sie wypowiedziom to cywilizacja europejska wcale nie stoi na strazy praw jednostki ( przynajmniej nie jest to prawo uniwersalne rozciagane na wszystkich mieszkancow globu ). Po drugie, czesto nam, Polakom wytyka sie (czasami z bolesnym rezultatem) chorobliwa antyrosyjskosc. Oczywiscie unosimy sie wtedy swietym gniewem i traktujemy to jako oszczerstwo - bardzo ludzka reakcja. Zaden narod nie lubi miec negatywnych cech i nie jestesmy tu wyjatkiem. Ja dzisiejsza Polske widze z odleglosci 10 000km i okazuje sie,ze moj odbior i moje reakcje nie pokrywaja sie z odczuciami Polakow w Polsce. Moje dzieci, czasami z niebywala ostroscia i logika, zwracaja moja uwage na polskie postawy i zachowania wedlug nich absurdalne. Nie chce powiedziec, ze maja zawsze racje, ja tez bedac mlodym widzialem wszystko klarownie i logicznie( przynajmniej w moim odczuciu). Moral jest jednak taki, ze moze warto przez chwile pomyslec nad tym, co do nas mowia ludzie emocjonalnie nie zaangazowani. Po przemysleniu moze okazac sie,ze wcale nie jestesmy czescia rozwiazania ale wlasnie czescia problemu w tamtej czesci Europy. Prosze sie zastanowic przez chwile jak wygladalyby listy rozbieznosci pogladow miedzy Polska i wszystkimi sasiadujacymi z Polska krajami. Wobec tego, zanim zaczniemy pokrzykiwac o barbarzynstwie i nie-europejskosci poszczegolnych krajow, warto wziac pod uwage taka mozliwosc, ze przyjdzie nam zrewidowac jedynie sluszne postawy. A bedzie to tym mniej bolesne i zawstydzajace im wiecej wstrzemiezliwosci wykazemy obecnie. To samo oczywiscie dotyczy strony przeciwnej, ale to juz jest odzielne, rownie trudne zagadnienie. Mowi sie, ze klamstwo powtarzane 1000 razy staje sie prawda. Czy jednak tysieczne powtarzanie klamstwa doprowadzi nas do prawdy? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser konwencja genewska IP: 81.185.33.* 12.06.04, 14:27 juz tylko na marginesie w sprawie konwencji genewskiej. moze Pan sprawdzic, ze ZSSR nie podpisal konwencji genewskiej i stad tez niemcy uznali, ze nie musza jej wobec jencow sowieckich stosowac. nie stosuje sie jej wobec formacji partyzanckich, stad rozstrzeliwanie wzietych do niewoli partyzantow nie sprzeciwialo sie jej. natomiast powstancy z powstania warszawskiego po kapitulacji zostali potraktowani przez niemieckie dowodztwo jako jency wojenni - walczyli w mundurach jako czesc armii kraju, ktory konwencje genewska podpisal. panski argument dotyczacy sowieckich jencow jest nietrafny, a ponadto potwierdza ma teze o glebokiej nie-europejskosci kultury rosyjskiej. prosze zwrocic uwage, ze w jej sklad wchodzi zarowno platon, arystoteles, bach i beethoven, jak i goebbels, himmler, torquemada i pisarro. zadna cywilizacja nie jest absolutnie cacy i nie o to mi chodzilo w mych wywodach, jesliby chcial sie Pan w nie wglebic, by udowadniac jej wyzszosc moralna nad innymi. skadze, sprawa dotyczy czegos, co mozna by nazwac taksonomia cywilizacji. upraszczajac mozna by to sprowadzic do pytania czy na przyklad nietoperz to ssak - bo ma futerko - czy ptak -bo ma skrzydelka. z tego tez wzgledu odmawiam rosji przynaleznosci do cywilizacji europejskiej pomimo zapozyczonych z europy instytucji politycznych i prawnych, pomimo tego ze rosjanie uczestniczyli w budowie kultury europejskiej, ze pisza powiesci, komponuja muzyke etc etc... rosyjskiemu akcesowi do europy brakuje akceptacji kilku zasadniczych elementow nalezacych do kregu wartosci, ktore sa i byly w europie wyznawane od wiekow niezaleznie od koniunktur politycznych. rosja przyjela swoj alfabet cywilizacyjny z bizancjum z jego cezaro-papizmem, podczas gdy w zachodniej europie (wlaczywszy w to polske, czechy, wegry) odbywal sie proces oddzielenia wladzy swieckiej od duchownej (wojny papiestwa z cesarstwem, nawet u nas mord sw. stanislawa - to wszystko przejawy tego procesu). w ten sposob emancypacja jednostki wobec wladzy zwierzchniej mogla zapoczatkowac sie w europie, natomiast na rusi zatriumfowalo poddanie sie jednostki obu silom - politycznej i religijnej - i podporzadkowanie jej celom zbiorowosci. na to nalozylo sie od 13w jarzmo mongolskie, ktore w dodatku zlamalo najbardziej oswiecone wplywy bizancjum i przekazalo prymat polityczny autokratycznej moskwie. spoleczenstwo rosyjskie do tej pory jeszcze nie wzielo sie do obrony swoich praw. wszelkie zmiany sa tam narzucane z gory przez mniej lub bardziej oswieconych autokratow. cos wydawalo sie zaswitac w pierwszym okresie rzadow jelcyna, ale w koncu spoleczenstwo obywatelskie zacichlo pod presja idei imperialnych i sprowokowanej przez fsb drugiej wojny czeczenskiej. narod rosyjski masowo wybral imperium zamiast praw jednostki. tak wygladaja sprawy widziane z perspektywy innej niz 10000 km i ironicznych uwag potomstwa. chcialem dodac, ze rosje znam na co dzien - moja zona jest rodowita rosjanka - a w krajach WNP m.in. na kaukazie spedzilem dobrych kilka lat zycia. nie uwazam polski i polakow za ideal, ale kiedy ktos mnie spyta, gdzie przebiega na wschodzie granica europy, to bez wiekszych watpliwosci podam mu linie z grubsza odpowiadajaca granicom polski przedrozbiorowej. uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: NEMO Re: konwencja genewska IP: *.mweb.co.za / *.mweb.co.za 12.06.04, 16:16 Na marginesie Konwencji Genewskiej. Niemcy Konwencji nie przestrzegali z przyczyn czysto ideologicznych a nie prawnych. Zastanawia mnie jednoczesnie argumentacja Kolegi. Czy mam wobec tejze rozumiec,ze takie wlasnie traktowanie jencow rosyjskich nie naruszalo zadnych norm? Czy wobec tego Rosja miala obowiazek traktowania jemcow zgodnie czy tez z pominieciem Konwencji? Implikacje takiego podejscia sa dosyc rozlegle. Ale jest to zasadniczo margines naszej dyskusji. Przeczytalem z uwaga co Kolega napisal. Chyba obaj zdajemy sobie sprawe z faktu, ze mozemy taka wymiane pogladow prowadzic w nieskonczonosc. Nie pretenduje jednoczesnie do znajomosci Rosji czy tez Rosjan i na tym polu bez walki ustapie Koledze miejsca. Rowniez nie bylo zadnej ironii w tym co pisalem o sobie i dzieciach ( zreszta ich uwagi wcale nie sa ironiczne lecz wynikajace z zaciekawienia i sympatii do Polski). Rzecz chyba w tym, ze wiele spraw i ocen jest wzglednych. Dla Kolegi oczywista jest nie - europejskosc Rosji, zas dla mnie nie jest to takie pewne. Najwyrazniej z zupelnie roznych powodow i innego widzenia swiata. Gdzies na poczatku polecilem "borrce" ksiazke Kapuscinskiego "Wojna Futbolowa". Jest tam krotki rozdzialo Afrykanerach. Radze siegnac po te ksiazke i przeczytac ten jeden rozdzialik. Akurat ten temat zanm bardzo dobrze i ogarnia mnie lekkie przerazenie, ze mozna w ten sposob pisac o jakimkolwiek narodzie. Moglbym dodatkowo polecic zmiane slow Afrykaner, afrykanerski na np Polak, polski czy Rosjanin, rosyjski itd i rowniez bedzie pasowac jak ulal. I jeszcze drobna dygresja. Duchowy ojciec apartheidu, mozna powiedziec tworca calej intelektualnej(?) podbudowy, H. Vervoerd by bardzo inteligentnym i logicznym czlowiekiem. Logice jego wywodow bylo trudno sie oprzec nawet poslom opozycji. Rzecz w tym ze najczesciej cala struktura wywodow byla oparta na falszywch zalozeniach. Moze byc i tak, ze nasze wywody sa takim elaboratami w stylu premiera Vervoerda. Co nie zmienia faktu, ze warto poznac inne poglady i argumentacje im towarzyszace. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 do lewy eser IP: 195.70.208.* 12.06.04, 14:05 gdzie slyszales - "u nas ludiej mnogo"? Ja znam rosyjskie "nado - tak nado" i polskie "bo sie nie oplaca" (taka drobna roznica w charakterze). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 J.Gedroyc-takie dziadowstwo jak Solzenicyn czy IP: 195.70.208.* 05.06.04, 11:04 Kowaliow. "Odnogo pola jagody". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.208.237.* 06.06.04, 00:25 Gość portalu: Polka napisał(a): > Jerzy Giedroyc /1906-2000/, desident konieszno. Dla polakow on takij był > awtoritet kak dla ruskih Siergiej Kowaliow. Oni byli znakomymi. Dorogaja Polina. Prosti, no Kowaljow dla menia odin iz samych poganych ludej iz Rossii. Takze kak i Nowodworskaja. Nazywajut terrorisyow czeczenskich partizanami i oprawdywajut ich terrakty. Wystupajut za otdeleniue Czeczni ot Federacii i w 1995 godu Kowaljow liczno prizwyal naszych soldat w CZecznie dezertirowat. Takoj czelowiek zasluzywajet tol'ko prezrenia. Prosti za zestkost, no eto mnienie bywszego oficera Rossijskoj Armii... > Głownyj redaktior "NP", kotoryj w miestie z Giedroyciom sprawil nasze dzielo, > eto otlićnyj pieriewodczik Sołżenicyna, Babla i Mandelsztama, drug mnogih > ruskih pisatieli i otlicznyj znatok Rossiji. Nie somniewajus' w rtom. POczital neskol'ko statej s Waszego sajta - pozaluj eto samyje pozitiwnyje statji (awtorstwa POlakow) o Rossiji kotoryje ja widel :)) Priwet Misza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.70.208.* 06.06.04, 11:55 "Nowaja Polsza" - zydowska mentalnosc i autorzy Zydzi. A gdzie mozno znalezc artykuly prawdziwych Polakow i Rosjan?(mam na mysli mentalnosc a nie narodowosc) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.208.237.* 06.06.04, 12:26 Gość portalu: J.K.2 napisał(a): > "Nowaja Polsza" - zydowska mentalnosc i autorzy Zydzi. Nie mam nic przeciwko Zydom, bo wzystko zalezy od konkretnego czlowieka a nie narodwosci. Np. nie lubie Rosjan takich jak Nowodworskaja, Kowaljow, CZernomyrdin, Jelcyn... i lubie takkich Zydow jak Solowjew, Rajkin, gen. Rochlin itd. > A gdzie mozno znalezc > artykuly prawdziwych Polakow i Rosjan?(mam na mysli mentalnosc a nie narodowosc > ) NIew iem. Czytalem artykuly z "Nowoj POl'szi" i mnie spodobali sie. Nie obchdozi mnie hjakiej narodowosci jest autor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.70.208.* 06.06.04, 12:38 Ja tez nie mam nic przeciwko Zydom. Tylko niech o polskich kwestiach rozwazaja sami Polacy. Ciekawie czytac ich wlasne(Polakow) opinii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.208.237.* 08.06.04, 18:01 Gość portalu: J.K.2 napisał(a): > Ja tez nie mam nic przeciwko Zydom. Aha.. Jak w dowcipie - Nienawidze 2 rzeczy - rasizm i nigrow ;))) > Tylko niech o polskich kwestiach rozwazaja > sami Polacy. Ciekawie czytac ich wlasne(Polakow) opinii. A co mozna zrobic jesli POlacy (etniczne) w Rosjanach widza wrogow? Zydzie nei, bo moze dlatego ze my ich uratowali (i oni ten fakt rozumieja jednoznacznie, a nie "w porownaniu") od zaglady faszystowskiej ? ;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.70.208.* 09.06.04, 10:51 Misza - to, ze napisalem, ze Zydzi maja wlasny punkt widzenia polsko- rosyjskich stosunkow nie oznacza, ze ja ich (Zydow)nienawidze. "Polacy(etniczne) w rosjanach widza wrogow"- ogolniasz(wseh pod odnu grebionku?). Owszem - istnieja uprzedzenia, mity i kity - ale bedziemy poznawac prawde i uwalniac sie od wzajemnych uraz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 10.06.04, 07:55 Gość portalu: J.K.2 napisał(a): > Misza - to, ze napisalem, ze Zydzi maja wlasny punkt widzenia polsko- > rosyjskich stosunkow nie oznacza, ze ja ich (Zydow)nienawidze. No nie wiem. Przeczytaj swoje posty - mozna bylo pomyslec ze masz negatywny stosunek do nich ;))) > "Polacy(etniczne) w rosjanach widza wrogow"- ogolniasz(wseh pod odnu > grebionku?). Oczywiscie mowie o wiekszosci. Moze "wrog" to zbyt mocne slowo, ale z wlasnego dosw. moge powiedziec ze w szczerzej rozmowie koledzy POlacy mi mowili "Misza jestes normalny, rowny chlop nie taki jak inni Rosjanie" Kiedy pytam jacy "inni", odpowiadaja ze (mimo ze zadnego ROsjanina oprocz mnie nie znaja) uwazaja nas za jakichs nieogolonych debilow-dzikusow, ktorzy marza o podboju POlski/Europy/Swiata. Oto co robi propaganda antyrosyjska z ludzmi ;))) > Owszem - istnieja uprzedzenia, mity i kity - ale bedziemy poznawac > prawde i uwalniac sie od wzajemnych uraz. Masz racje, ale ten proces przypomina mi taniec "krok do przodu- dwa do tylu"... P.S. J.K.2 a ty przypadkiem nie jestes tym J.K. ktorego spotykalem natym forum 2 latat temu ? Tamten czesto jezdzil do Kaliningradu a w swoich czasach byl w Solidarnosci :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Teraz rozumiem ;)) IP: 195.70.208.* 10.06.04, 10:26 Misza - 2 lata temu nie bylem na tym forum. A do Solidarnosci mam skeptyczny stosunek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Misza Re: Teraz rozumiem ;)) IP: *.ats51.donpac.ru 11.06.04, 08:00 Gość portalu: J.K.2 napisał(a): > Misza - 2 lata temu nie bylem na tym forum. A do Solidarnosci mam skeptyczny > stosunek. Ok. Rozumiem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wqrwiony2 Więcej pozytywnych artykułów w obie strony - to IP: *.aine.pl 28.05.04, 19:41 recepta na dobre sąsiedztwo. Szklanka zawsze może być "w połowie pełna", albo "w połowie pusta", ale różnica jest wyraźna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 slodkawy polski artykul specjalnie dla Polakow. IP: 195.70.208.* 02.06.04, 11:26 polecam artykul w Die Welt. Gerhard Gnauk. Polen geraet mehr und mehr in die innenpolitische Krise.(02/06/2004). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Polska-"pomost' do rodziny panstw cywilizowanych? IP: 195.70.208.* 02.06.04, 11:33 Ah te polskie brednie. Rosyjskie polityki nigdy nie traktowali Polski powaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Re: Polska-"pomost' do rodziny panstw cywilizowan 02.06.04, 11:37 I do tego tylko sprowadzaja sie nasze pragnienia. Nie traktujcie nas powaznie. Macie inne problemy, co Wam Polsza. Kazdy rok, gdy Rosja nie traktuje nas powaznie, to jak wygrana w ruletke. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: Polska-"pomost' do rodziny panstw cywilizowan IP: 195.70.208.* 02.06.04, 11:49 tylko pragnienia? I nic konkretnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser tak, Polska most do rodziny panstw cywilizowan IP: 81.185.38.* 09.06.04, 17:25 sadze, ze nic nie zrozumiales z powyzszej dyskusji, choc probowales znalezc w niej miejsce. zaprezentowales typowo rosyjskie stanowisko, ktore mozna strescic nastepujaco :"o co sie rzucacie, polaczki? nas ruskich tez komuna mordowala, dluzej i bardziej masowo. wszystko jest w porzadku, bo komuna choc surowa, to sprawiedliwa. szli do gulagu wszyscy z listy nkwd, bez wzgledu na nacjonalnost', burzuazja, pomieszcziki, bielyje oficera, esperantysci i filatelisci". podobnie jest z mordercami polskich oficerow z kozielska, ostaszkowa i starobielska w 1940 r. niby w porzadku, bo stalin wierchuszke czerwonej armii wyrznal w 1937-40, a to przeciez byli jego "oficery"! dopoki rosjanie nie naucza sie szacunku dla podstawowych wartosci cywilizacyjnych, takich jak prawa jednostki, to o zadnym pojednaniu nie bedzie mowy. bardzo jednoznacznie wskazuje na winowajce w tej sprawie : to rosjanie. dopoki w rosji trwac bedzie odwieczne przekonanie, ktore strescic mozna slowami "u nas ludiej mnogo", akces rosji -jako narodu - do cywilizacji europejskiej bedzie warunkowy. jednostki maja do niej dostep od dawna. mam nadzieje, ze wyrazilem sie jasno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 historja IP: 195.70.208.* 10.06.04, 10:06 sadze, ze nie znasz historii Rosji. Rewolucja i komunizm w Rosji sa zjawiska polityczne i socjalne bardzo skomlikowane. Komunizm mial dla Rosji i dobre i zle skutki. Mord polskich oficerow w Katyniu(1941r.) - bez watpienia sprawa Niemcow. Dziwi mnie, ze w Polsce ciagle sa spekulacii na ten temat (dla czego nie podac sprawe do sadu? Brak dowodow?). spisek Tuchaczewskogo,Putny,Primakowa przeciwko Stalina. A po co Stalinu przed wojna V kolumna?(trockistow i innych opozycjonierow). Zeby w czasie wojny otrzymac rewolucje? I jakie masz prawo stawiac warunki "akcesu rosji do cywilizacji europejskiej"? Poczucie wyzszosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser mord polskich oficerow w katyniu przez niemcow? IP: 81.185.39.* 10.06.04, 20:39 no i chlopie, wyglupiles sie tak, ze juz lepiej nie pojawiaj sie pod tym pseudonimem na forum. mam nadzieje, ze z twej strony to tylko prowokacja i ze sam w to nie wierzysz. jestes najlepszym argumentem na azjatyckosc rosji. zegnaj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 zamiast argumentow - wpadasz w scieklosc? IP: 195.70.208.* 11.06.04, 11:16 i to ma swiadczyc o panskiej "europejskosci"? Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Ty nawet nie rozumiesz, co to prawda. 11.06.04, 11:45 O naszej europejskosci swiadczy umiejetnosc powiedzenia prawdy. Ty powtarzasz komunistyczne klamstwa, wiec dyskusja z Toba jest bezprzedmiotowa. Mordercy, patologiczne kreatury z NKWD, to tez Rosjanie i my, mimo syrenich spiewow o pojednaniu, pamietamy o tym. Jakaz z toba moze byc dyskusja na argumenty ? Matem ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: historja IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 11.06.04, 22:17 Już trybunał norymberski nie zgodził się na włączenie zbrodni katyńskiej w spis przestępstw nazistowskich. Churchill długo milczał, choć prawdę znał, by nie drażnić sojusznika. W końcu i on zaczął mówić, po czym prawdę uznał cały parlament i rząd brytyjski. To samo stało się w USA dzięki komisji Madena. 14 października 1992 roku specjalny wysłannik Jelcyna wręczył na Belwederze Wałęsie tak zwany "pakiet numer jeden" - to jest oryginał ukazu Biura Politycznego KC WKP(b) z 5 marca 1940r. dekretujący rozstrzelanie internowanych Polaków. 3 marca 1959 Aleksander Szelepin, przewodniczący KGB, złożył na ręce Chruszczowa notę z dokładną liczbą ofiar - 21 857 - co w 1992 roku jeszcze osobiście potwierdził. We wrześniu 1989 roku grupa Memoriał odnalazła cmentarzysko 6311 polskich jeńców z obozu Ostaszkow w miejscowości Miednoje pod Kalininem, na terenie letniska pracowników NKWD. Szanowny JK, Niemcy na te tereny nigdy nie dotarli! Było jeszcze zatopienie około 6 tys. Polaków na barkach na Morzu Białym. Potężne barki, wywiezione daleko w morze, dziurawione przez rosyjskich żołnierzy, którzy później przechodzili na prowadzące statki. Szanse na uratowanie się jeńców były żadne ze względu na odległość od brzegu i temperaturę wody. Świadkowie byli i opowiadali! I to nie Polacy a Rosjanie! Drogi JK! O tyle mogę zrozumieć Twoją niewiedzę, że rosyjskie podręczniki historii do dziś pozostawiają wiele do życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 Re: historja IP: 195.70.208.* 12.06.04, 11:08 "pakiet numer jeden" dla Walesy - falszywka (dla tego polska strona jego nikomu nie pokazuje). nota Szelepina - tez falszywka 1992r(ale tak portacznie wykonana, ze jest smiechu warta). cmientarz w miejscowosci Miednoje - sami Polacy maja watpliwosci czy tam byli jakies polskie oficerzy. "6 tys. Polakow na barkach na Morzu Bialym" - Polina,skad slyszales takie mity? polecam: С.Стрыгин. "Байка про Манчжурию, или что на самом деле говорила советская сторона полякам о судьбе пропавших пленных польских офицеров". газета "Дуэль" 2003-51(348) www.duel.ru/200351/?51_6_1 Ю.Мухин. "Антироссиская подлость" patriotica.ru ( muhin_antiros ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser tu niestety rozbilismy sie o granice porozumienia IP: 81.185.33.* 12.06.04, 14:35 nic na to nie poradzisz, ani Ty, ani sp. red. Giedroyc, ani nawet swieci Panscy... lacze pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: tu niestety tylko... IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 12.06.04, 21:03 Drogi JK! Napisz jeszcze, że gułagi nie istniały, a wówczas całkowicie uwierzę w Twoją szczerość. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.K.2 historia IP: 195.70.208.* 19.06.04, 10:56 Pod czas wizyty prezydenta Putina w Warszawie w styczniu 2002r pytano go o odszkodowaniach dla deportowanych Polakow. Ale o Katyniu - ani slowa. I zadne polskie czasopismo nie wspomnialo o Katyniu. Brak dowodow? (wlasnie-tylko spekulacii). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: tu niestety tylko Twoje emocii... IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 14.06.04, 11:26 W styczniu 1945 roku NKWD weszło do Krakowa. Według pierwszego prikazu miało szukać Rosjan, a wiedziało, że tu chowają się od czasów rewolucji biali. Dorwali księżną, która była sekretarzem klubu białych Rosjan. Dała wszystkie adresy i NKWD szło od mieszkania do mieszkania jak po sznurku. Część białych uciekło pod Kraków, do pobliskich wsi, mając świadomość, że front pójdzie za chwilę dalej, na Berlin. Mój dziadek Dymitr nie schował się. Czekał na swoich rodaków i cieszył się jak dziecko. Stawił się na wezwanie i nigdy więcej nie wrócił. Mojej babci z dziećmi nie tknięto tylko dlatego, że Kraków był zbyt znaczącym i zbyt mocno polskim terytorium, a zobowiązania wobec koalicjanttów zachodnich już Stalina do pewnej wstrzemięźliwości zmuszały. Po odwilży 1956 roku oficjalnie babcię uznano za wdowę. Szukaliśmy śladów dziadka poprzez Ośrodek "Karta". Nikt nic nie wie, nawet nie wiemy czy został wywieziony czy dostał kulę w łeb jeszcze w Krakowie. Nikt nic nie wie! Czy to, drogi JK, znaczy, że mój dziadek nigdy nie istniał? I to, co teraz piszę być może jest kolejną fałszywką? A może ja też nie istnieję, bo skąd mogę istnieć, jeżeli mojego dziadka nigdy na świecie nie było? Zacytuję Ci Fiodora Dostojewskiego: " I spojrzał nań tym czystym, szczerym, promiennym spojrzeniem, którym patrzy Rosjanin zawsze wtedy, kiedy kłamie" Odpowiedz Link Zgłoś
borrka Cytat z Dostojewskiego. 14.06.04, 13:29 " I spojrzał nań tym czystym, szczerym, promiennym spojrzeniem, którym patrzy Rosjanin zawsze wtedy, kiedy kłamie" Klamstwo jest stalym elementem rosyjskiej kultury i dlatego rozmowy z Rosjanami sa tak trudne. Nie ma w nich poczucia, iz jest to czyms niewlasciwym, jesli sluzy osiagnieciu celu w polityce, dyskusji. Jeden z politykow serbskich w oficjalnym wystapieniu stwierdzil, iz isnieje "patriotyczne klamstwo". Jakze to pasuje do Rosji, nie wylaczajac Dostojewskiego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser Dostojewscy h. wlasnego IP: 81.185.37.* 14.06.04, 19:12 ziemianie minscy, pinscy i nowogrodzcy... przy jakichkolwiek watpliwosciach zagladam do Bonieckiego (tu: t.IV, str. 391). fiodor z pewnoscia byl potomkiem jednej z ich prawoslawnych galezi z minszczyzny. jego zywiolowa nienawisc do polakow miala prawdopodobnie charakter kompensacji. nie mam zamiaru epilogowac na ten temat. obsesjonat, dusze rosyjska znal, jak malo ktory. stosunki polski z prawoslawiem - bardzo zlozone, nie na miare tych kilku linii. czy mozna to bylo pogodzic? dlaczego sie nie udalo? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: Dostojewscy h. wlasnego IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 14.06.04, 20:39 Eserze! Pozwól, że spróbuję Ci wytłumaczyć nienawiść Dostojewskiego do Polaków. Tłumaczyłam to Borrce na innym forum, lecz nie chciał tego przyjąć do wiadomości. Otóż, Dostojewski po oskarżeniu za współpracę z "pietraszewcami", trafił na zsyłkę do Omska. Wcześniej jeszcze został skazany na karę śmierci, którą prawie przeżył, bo był wyprowadzony pod ścianę, gdzie odczytano mu wyrok, zarepetowano broń, wycelowano i dopiero wtedy odczytano ułaskawienie cara. To dodaję, by pokazać jak bardzo takie przeżycie zmienia psychikę człowieka, zwłaszcza genialnego pisarza. Na zsyłce miał do czynienia z dwojakim rodzajem skazańców. Z jednej strony byli to typowi bandyci - ciemni ruscy chłopi, którzy zarżnęli kogoś tam, przeważnie po pijanemu. Drugimi byli Polacy - inteligencja działająca w takich spiskach jak na przykład Filareci. Z nimi jedynie mógł Dostojewski sobie porozmawiać i rozmawiał, po francusku. Jednej rzeczy - jako myśliciel przekonany o winie każdego za wszystko co człowieka spotyka w życiu - nie mógł pojąć. Ci prości bandyci mówili: tak, wziąłem siekierę i uciąłem łeb. Jestem winien. Zaś Polacy absolutnie nie przyjmowali jakiejkolwiek winy na siebie. Byli męczennikami wielkiej polskiej sprawy. Dla Dostojewskiego było to nie do pojęcia. Dostawał szału i w ten sposób znienawidził Polaków in toto. Także, używając określenia "kompensacja" weź to pod uwagę. Że był szalony, to prawda. Że Stawrogin prawie zgwałcił dziewczynkę, bo Dostojewski sam to zrobił, to też prawda. Że znienawidził Polaków to również prawda, ale biorąc pod uwagę wiele innych jego grzechów, ten nie był jednak głównym. Odpowiedz Link Zgłoś
nieswicz Re: Dostojewscy h. wlasnego 14.06.04, 23:16 droga Polko (wybacz, duzych liter uzywam z rzadka, bo niektore palce prawej reki cokolwiek niewladne, bynajmniej nie z braku szacunku), dzieki za precyzyjne objasnienie, jak to Ty chyba zwykle! cos mi sie onegdaj obilo o uszy na temat zsylki dostojewskiego. wyjasnilas mi to do konca, za co Ci bezmierne dzieki! akurat s.p. fiodora nigdy o nic obwiniac nie chcialem. mam do niego podejscie troche polsko-szlacheckie, w gombrowiczowym stylu, no wiesz, "to za gorace, tamto jakies przyciezkie", probuje i smakuje. doszedlem kiedys do wniosku, ze pewnie na miejscu stawrogina to bym nikomu siekiera lba nie rozwalil, ale kto tam wie? przeciez to takie indywidualne odczucie! kto wie, jak bym zachowal sie w lagrze na miejscu mojego pietnastoletniego ojca? czy mam moralne prawo obwiniac go o niewatpliwe psychopatyczne odchylenia wyszle na swiat dwadziescia lat pozniej? dostojewszczyzne w miniaturze posmakowalem niejako na wlasnym grzbiecie. trudno mi ocenic, czy moj odbior "karamazowych" nie byl skazony osobistym doswiadczeniem. tylko po co to bylo wszystkim potrzebne? odpowiedz "gwoli odkupienia" nie zadowala mnie. z serdecznosciami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser poprzedni post byl do polki !!! IP: 81.185.33.* 12.06.04, 14:44 DO WSZYSTKICH UCZESTNIKOW FORUM przyjmijcie do wiadomosci, ze J.K.2 bede traktowac, jak powietrze. uklony Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Polka Re: post do esera IP: *.ksk.net.pl / *.ksk.net.pl 12.06.04, 21:07 Drogi Eserze! JK to nie cała Rosja Memoriał stworzyli Rosjanie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewy eser tyz prowda... IP: 81.185.33.* 14.06.04, 09:52 nigdy co do Tego nie mialem watpliwosci. sadze, ze memorial jest jednakowoz w putinowskiej rosji zjawiskiem marginalnym. trudno bedzie tu mi cokolwiek udowodnic bez odpowiednich sondazy, a czy takie robiono? z obecnej prasy rosyjskiej, do ktorej mam dostep, nie wieje raczej duchem memorialu. znowu pytanie, jaka jest jej reprezentatywnosc? nad statystyka nie wypada powaznie dyskutowac. mam takie socjologiczne spostrzezenie zdobyte dzieki wlasnym peregrynacjom : im dalej na wschod, tym glebsza przepasc miedzy elitami i ludem. sprawdza sie na obszarze od belfastu po issyk kul. no, a na takim naszym forum, jak w nocy przy wodopoju, odzywiaja sie glosy przedstawicieli dosc dziwacznej fauny. sama ich dobrze rozrozniasz... jak sie to ma do opinii publicznej w obu krajach, trudno powiedziec. kazda odpowiedz bedzie dobra, bo probka bardzo niereprezentatywna. uczestnicza tu osoby majace dostep do internetu oraz silna motywacje do wypowiedzenia sie (znaczy, temat swedzi). mnie tacy goscie jak ten od katynia nie zniechecaja do wypelniania prywatnych obowiazkow na tym polu. do rekoczynow i rugatiel'stwa z mej strony nie dojdzie, co najwyzej zamilkne zgodnie z recepta horacego. serdeczne pozdrowienia Odpowiedz Link Zgłoś