Dodaj do ulubionych

Moje wrażenia z obejrzenia demo w Moskwie

04.02.12, 17:48
Siadłam kołkiem przed tv i obejrzałam na Rossija 24 "tymi oczyma" reportaże z obu demonstracji. Oto moje wrażenia:

1. Trudno orzec ilu dokładnie było demonstrantów, ale tv filmowała także z lotu ptaka obejmując całość demonstrantów i naprawdę widać jest wyraźnie, że proputinowska demo była znacznie większa niż ta anty. Jakieś 3-4x większa, trudno dokładnie ocenić, ale optycznie różnica była bardzo duża.

2. Była też znaczna różnica w stopniu zoganizowania tłumu i kontroli nad nim.
Pro-putinowska demo to raczej ogromny festyn, gdzie mówcy nie byli retorycznie szkoleni, mówili jak leci, jedni z większym inni z mniejszym talentem krasomówczym. Nie było prób kontroli nad reakcjami tłumu, więc tłum stał sobie i po prostu słuchał, na tyłach ludzie spacerowali, przytupywali na mrozie, gadali ze sobą etc..

Anty-putinowska demo to trochę co innego. Mówcy byli przygotowani retorycznie, a tłum skoordynowany. Przypominało to trochę chór, kolejny mówca rzucał hasła a tłum jak jeden mąż skandował. To naprawdę sprawiało mało spontaniczne wrażenie. na podium tej demo była sporo grupa mężczyzn trzymających cały czas komórk przy uszach i biegających z jednego końca podium na drugi z wzrokiem utkwionym w tłum. Podobnie było z Niemcowem, który również przemieszczał się często po podium cały czas obserwując tłum i konsultując się z "komórkowcami". Ta demo miała wyraźnie swoich dyrygentów, którzy dbali o to, by tłum odpowiednio skandował i by nie było nieprzewidzianych wydarzeń.

3. Pro-putinowska demo uderzyła frontalnie w fakt finansowania opozycji przez USA oraz w to, że opozycja chce drogą kolorowej rewolucji rozwalić państwo na wzór tego, co zrobiono w innych krajach. Atak był ostry i bezlitosny.
Anty-putinowska demo miała swe komiczne momenty. I tak np. jakaś pisarka (nazwiska nie pamiętam) stwierdziła w swym wystąpieniu, iż oni (opozycja) chcą zastąpić obecny rząd ludzmi młodymi, wykształconymi, uczciwami i nieskażonymi systemem. Zza jej pleców widać było tych "młodych, nieskażonych i uczciwych " rwiących się do władzy - Niemcowa. Ryżkowa, Jawlińskiego etc. To było fajne.

Czy ktoś wie, gdzie podział się Nawalny, ja go nie zauważyłam.
Obserwuj wątek
    • wolf34 Mam pytanie co do skali finansowania "opozycji/NGO 04.02.12, 17:55
      "uderzyła frontalnie w fakt finansowania opozycji przez USA "
      Z innej dyskusji pamiętam kwoty paru miliardów dolarów jakie USA wtapiają w rosyjskie "niezależne organizacje"/finansowanie opozycji w Rosji. Czy potrafiłabyś podać linki?
      • eva15 Re: Mam pytanie co do skali finansowania "opozycj 04.02.12, 18:01
        Liczę na nasyzch forumowych Rosjan, oni podawali kilka(-naście) dni temu linki do artykułów i filmów na ten temat. To temat obecnie bardzo szeroko w Rosji poruszany, właśnie po to by ludność wiedziała przed wyborami, czym jest opozycja i czego chce.

• marko125 Re: Mam pytanie co do skali finansowania "opozycj 04.02.12, 18:05
          Zachód wziął się na dobre za Putina, to tylko świadczy o tym jak dobrym jest on politykiem.
        • pimpus18 Re: Mam pytanie co do skali finansowania "opozycj 04.02.12, 18:28
          Ruscy lubią cyrk. To taki cyrkowy naród.

Może kto zapamiętał: Czy ktoś tam na tych wszystkich demonstracjach powiedział coś ciekawego.

Tyle ludzi i 20 stopni na minusie sprzyja raczej zdecydowanie gadaniu głupot.

Są niezależne gazety, internet, telewizja, Echo Moskwy... czyli okazji do powiedzenia wszystkiego istotnego było aż nadto.
      • romrus Trudno oszacowac... 04.02.12, 18:29
        wolf34 napisał:
        > Z innej dyskusji pamiętam kwoty paru miliardów dolarów jakie USA wtapiają w rosyjskie "niezależne organizacje"/finansowanie opozycji w Rosji. Czy potrafiłabyś podać linki?

...ale pare miliardow chyba jednak przesada.
        To mala czesc legalnej czesci:

www.ned.org/where-we-work/eurasia/russia
        www.eurasia.org/countries/russia
        www.macfound.org/site/c.lkLXJ8MQKrH/b.980647/k.4578/International_Grantmaking__Focus_Countries__Russia__Recent_Grants.htm
        + fundusz USAID, Soros etc.

Wolf, po rosijku czytasz?
        Moge podac linki rosijski do artykulow analitikow na ten temat.
        Poza tym nie da sie ocenic czesc ukryta, czyli fundusze sluzb specialnych.
        • eva15 Re: Trudno oszacowac... 04.02.12, 18:32
          Dzięki, Romrus za szybką reakcję na moją prośbę z innego wątku.
    • czlowiek_ksiazka Re: Moje wrażenia 04.02.12, 18:25
      Siedzę sobie w ciepłym igloo i oglądam właśnie w telewizorze, "wolny" kanał BBC, wystąpienie przedst. Imperium Dobra w RB ONZ, która wścieka się, że "ruskie" i Chiny przyblokowały rezolucję, ale przerwę swoje oglądanie na moment, żeby potwierdzić słuszność obserwacji evy15.

Nie wiem czy wystąpienia antysystemowych oranżystów były aż tak skoordynowane, ale niektóre wystąpienie - fragmenty, które usłyszeliśmy nie robiły najlepszego wrażenia. No, ale na NKWDzistach pseudo-wolnościowy spicz nie może z definicji wywrzeć dobrego wrażenia! :)

Też nie zauważyłem Nawalnego. Może był w tłumie, tak jak Prochorow(!), i przez łoki-toki rozmawiał z Niemcowem. W terenie, że tak powiem zabezpieczał.

W Moskwie odbyły się dzisiaj jeszcze dwie manify - żyrynowcy i antysystemowcy totalni (Borowoj i Nowodworskaja - jak nie patrzeć i nie oceniać, przepraszam, ale postacie z groteskowego anty-mainstreamu) - tacy, którzy nie mogą znajdować się blisko lewaków i skrajnych nacjonalistów, nie trawią ich obecności - obecnych na wiecu na Bołotnej. Wiec Błotny - piękna metafora! :) Tak, tak - sporo z tego tłumu na Błotnej stanowili skrajni lewacy i nacjonaliści. Naturalni sojusznicy Sił Dobra, Pokoju i Wolności! :)

Bardzo sposobał mi się reportaż "wolnej" TVN24 z manif moskiewskich. Jakiś dziarski red. stał w tłumie dziarskich oranżystów z Błotnej, chwalił ich i w dwóch zdaniach powiedział, że pro-putinowców (!wcale nie tylko pro-putinowcy tam byli) na alterntywnej manifie było mniej i że pewnie zwożono ich autobusami! :))))))

Piękny komentarz podkreślający "wolny" i "obiektywny" charakter mediów w Polsce oraz szerzej zachodnich! :)))) Proszę porównać z relacją "ruskich totalitarnych"! :)))
      • pimpus18 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 18:32
        A ja nie rozumiem, dlaczego delegacje z Pomrocznej na prodemokratyczne manifestacje do Moskwy nie jeżdżą. Jakieś Wałęsy, Kwaśniewskie, Wajdy czy inne.

Mogłoby być całkiem ciekawie.

W Kijowie byli przecież.
        • czlowiek_ksiazka Re: Moje wrażenia 04.02.12, 18:36
          Racja, niedopatrzenie! :) Pewnie za zimno dla wyjątkowo dziarskich demokratów z Europy Środkowej i Wschodniej! Na razie musi wystarczyć żurnalia...
          Ale ma być jeszcze jedna manifa, pod koniec lutego. Może wtedy?

Świat ma na głowie inne sprawy i kwestie - bardziej wykonalne niż wyd..pcenie Putina ze stołka! :)
          • pimpus18 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 18:49
            Nie za zimno, nie za zimno.
            Ty chyba bardzo byś chciał, żeby można to było jakoś prosto wytłumaczyć.

Polska niesety od co najmniej dwudziestu lat przyjęła jednoznacznie antyrosyjską pozycję.
            Myślisz, że oni tam tego nie rozumieją.

Może i chodzi im tam o demokrację, ale poza tym są w większości Rosjanami.
            Po co tam kogoś prowokować.

Rosja to gigantyczny kraj, ale ciągle stosuje się ten sam chwyt: Pomija sią kontekst międzynarodowy. Widać to przy każdej okazji, jak na dłoni.
            Ciekawe dlaczego?
            • mara571 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 19:00
              to Rosja nie zmienila antypolskiej polityki: trudno sie jej pogodzic z Polska w NATO i Uni.
              Porownanie Kijowa i Moskwy dzisiaj nie jest na miejscu.
              W Moskwie trwa kampania wyborcza. A Rosja to kraj suwerenny, aczkolwiek zawsze mial problemy z uznaniem suwerennosci sasiadow.
          • eva15 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 18:54
            Ha, ha, Echo Moskwy narzekało, że wysyłano za mało maili, smsów i wieści na twittera - dzielnym opozycjonistom zamarzały i-phony i łapy.
        • malkontent6 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 18:58
          pimpus18 napisał:

> A ja nie rozumiem, dlaczego delegacje z Pomrocznej na prodemokratyczne manifest
          > acje do Moskwy nie jeżdżą. Jakieś Wałęsy, Kwaśniewskie, Wajdy czy inne.

Was też tam nie było. Oglądacie to wszystko telewizji a później gadacie o tym na forum dyskusyjnym polskiej, anty-rosyjskiej gazety. :)
          • eva15 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 19:03
            Rozumiem, że jak ty wypowiadasz się o Rosji to oczywiście z Rosji.
            • malkontent6 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 19:09
              Ewuniu, ja na temat Rosji wypowiadam się niezmiernie rzadko i tylko w kontekście spraw polskich.

Ty napisałaś pełen emocji elaborat na temay jakiejś, dotyczącej wewnętrznych spraw, demonstracji w Moskwie. Kogoś oceniłaś, z kogoś zadrwiłaś, pochwaliłaś zwolenników Putina, ale to wszystko na odległość. Twoje miejsce jest tam, w środku pola walki. Na forum GW marnujesz swój talent i pasję. :)
              • eva15 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 19:14
                Bzdury, piszesz o Rosji także bez kontekstu polskiego, a zresztą - w PL też nie jesteś, więc zgodnie z twoją teorią o PL też nie powinieneś pisać.

Jeśli sądzisz, że możesz wskazywać mi gdzie moje miejsce, to mocno się mylisz. No ale co się dziwić, mieszkasz w kraju, którty zamiast zajmować się swoimi bezdomnymi i bezrobotnymi, wszystkim na świecie wskazuje miejsce. To się widać nawet i maluczkim udziela, też chcą pouczać.
                • malkontent6 Re: Moje wrażenia 04.02.12, 19:19
                  eva15 napisała:

> Bzdury, piszesz o Rosji także bez kontekstu polskiego, a zresztą - w PL też nie
                  > jesteś, więc zgodnie z twoją teorią o PL też nie powinieneś pisać.

Widzę, że czytasz moje teksty na forum. Szkoda, że nieuważnie. :)

Na temat polityki wewnętrzej w Polsce też się mało wyrażam. Nie mieszkam w Polsce więc uznałem, że nie powinienem propagować na publicznym forum żardnej z opcji politycznych.
    • borrka Rzucajace sie w oczy roznice. 04.02.12, 18:57
      Na Bolotnym pojedyncze grupki, chyba juz mocno pijanych osobnikow, nerwowo przeliczajacych zielone papierki - z odleglosci trudno ustalic rodzaj waluty i nominal.
      Dominuja zdecydowanie "nieslowianskie" typy, rozbiegane oczy, butelki w kieszeniach.
      Wsrod nich wyrazni prowodyrzy:
      img.lenta.ru/chronicles/winterday/pic013.jpg
      Poklonka pelna entuzjastycznych tlumow mlodziezy, robotnikow i chlopow - blyszczace, szczere oczy, jasne, rosyjskie twarze, a w nich pytanie:
      Kto nas poprowadzi w 21-wiek, jesli nie Wladimir Wladimirowicz ?
      Sa ich setki tysiecy, moze milion.
      • eva15 Re: Rzucajace sie w oczy roznice. 04.02.12, 19:02
        Daj se siana, borrcia, twoja propaganda dobra jest dla tych, którzy nie mieli dostępu do ros. tv, którzy nie rozumieją po rosyjsku no i dodatkowo ogólnie rzecz biorąc są bystrzakami.
        • czlowiek_ksiazka Re: Rzucajace sie w oczy roznice. 04.02.12, 19:40
          Zobacz, evo15, jak się "totalitarni" anty-oranżyści przygotowali do walki! :)
          anti-orange.ru/
          Nawet swój sajt w necie przyrządzili! :)
          Sympatyczne logo! :)
          • eva15 Antypomarańczowa rewolucja 04.02.12, 19:46
            Ha, ha dzięki, logo dobre, złośliwe, strona fajna, filmik też, jest tam jeszcze więcej materiału, obejrzę później.
            W sumie właśnie o to chodzi - nie można oddać internetu nawalonym Naawalnym i innym Niemcowom.
            • borrka Subtelnosc ironii wyzszego sortu... 04.02.12, 19:57
              Nawalony Nawalny, a co !
              PS. Bukwarowi sie spodoba taki plebejski wic.
              • eva15 Re: Subtelnosc ironii wyzszego sortu... 04.02.12, 20:00
                Naturalnie, że Nawalny jest ideologicznie nawalony. A może ty wiesz, gdzie on się schował, bo go na demo nie było widać, przynajmniej ja nie dostrzegłam. Za to był ten od chomików.
                • czlowiek_ksiazka Re: Subtelnosc ironii wyzszego sortu... 04.02.12, 20:06
                  Nawalny to zdolna bestia.
                  Ciekawa ma biografię. Wiesz, że w 2010 r. szkolił sie w USA - Yale World Fellows program. Dostał ponoć rekomendację od samego Gariego Kasparowa, ho ho! :)
                  Chyba coś takiego:
                  www.yale.edu/worldfellows/program.html
                  he he...
                  • eva15 Niemiecka propaganda 04.02.12, 20:13
                    czlowiek_ksiazka napisała:

> Nawalny to zdolna bestia.

Wiem, wiem o jego karierze w USA.
                    Ałe ja teraz o czym innym:
                    główny dziennik pokazał właśnie antypunitowskie demonstracje i krótką rozmową z Nawalnym, jednak był w tłumie. Niemcy pokazali też, a jakże, młodego chłopaka z proputinowskiej demo, który stwierdził, że pracodawca kazał mu przyjść i że niektórym płacą za to pieniądze.
                    Tak pokazały moskiewskie demos zachodnie, wolne i niezależne media.
        • borrka Wiem, Efciu... 04.02.12, 19:54
          Ze gdyby na demonstracje przyszedl sam Robin z tabliczka "Niech zyje Batman Wowa!", Ty widzialabys tlumy.

Sęk w tym, ze ja jestem obiektywny i dostrzegam zroznicowanie spoleczenstwa rosyjskiego, co jest wrecz zjawiskiem pozytywnym dla Rosji.
          140 milionow ludzi MUSI miec zroznicowane poglady.
          Daleki jestem od totalnego potepiania Putina, ale moim zdaniem jego czas minal.
          Ruskie rozstrzygna to same, beze mnie podejrzewam.
          • igor_uk Szkoda tylko. 04.02.12, 20:04
            Ze ty,borrka,tego dnia nie dozyjesz.Bo cie szlak wczesniej trafi.
          • eva15 Re: Wiem, Efciu... 04.02.12, 20:06
            Aleś się wysilił intelektualnie. Wiadomo, że 143 mln ludzi nie może być jednego zdania i dobrze, że nie jest. Ale w demokracji rządzi zasada większości, a większość Putina pewnie wybierze. Ale Zachód już teraz wie, że wybory będą sfałszowane, mimo że wszystkie w tym zachodnie ośrodki badania opinii publ. wskazują na Putina. Ta zakłamana bezczelność Zachodu nie pomaga Nawalnym, Niemcowom i Bieriezowskim w Londynie. Mogą nie doczekać się dorwania do koryta.
            • yurek11111 evcia,ty masz tupet,albo dyrektywy...:-)))))) 04.02.12, 20:17
              Jezeli wybory do Dumy,nie bylyby sfalszowane ,to rozumiem ze moglabys konfabulowac o rzetelnosci wyborow prezydenckich,ale biorac pod uwage rzeczywistosc to lepiej zamilcz....
              Najlepsze jest jak potrafisz manipulowac haslem "demokracja" w odniesieniu do USA i Zachodu i Rosji...:-)))))

eva15 napisała:

> "........ Ale w demokracji rządzi zasada większości, a wię
              > kszość Putina pewnie wybierze. Ale Zachód już teraz wie, że wybory będą sfałsz
              > owane, mimo że wszystkie w tym zachodnie ośrodki badania opinii publ. wskazują
              > na Putina. Ta zakłamana bezczelność Zachodu ..... " :-))))))))))))))))))))))))))
        • darekvtb Jako uczestnik dzisiejszej demo na Bolotnej.. 04.02.12, 20:03
          Niestety, nie moglem byc jednoczesnie na Poklonnej Gore i na Bolotnej, dlatego wybralem Bolotnuju bo spodziewalem sie ze bedzie bardziej kolorystycznie i chcialem porownac dynamike zmian z grudniem. Wielu obserwatorow twierdzilo ze 80% uczestnikow z Bolotnej w grudniu - to ziewaki i przypadkowi. Dlatego chcialem sprawdzic czy to prawda, kiedy przy mrozie -16 trzeba przejsc pare kilometrow i postac na placu, ilu odwaznych sie znajdzie? (bo przypadkowi nie pojda z cieakwosci odmrazac sobie d.pe).
          1. Nieoficjalne dane policji z grudnia mowily o 40 000 uczestnikow, ale wtedy demonstracja trawala ponad 3 godz i wiele osob przychodzilo i otchodzilo (ja rowniez). Wiec nie wiadomo czy 40 000 to jednorazowo, czy tez policzyli wszystkich, za caly dzien?
          2. Dzisiaj bylo zdecydowanie wiecej (jakies 1,2 - 1,5 razy wiecej). Moge to potwierdzic osobiscie, poniewaz bylem w grudniu i dzisiaj, i mialem niezly punkt obserwacyjny :-))
          3. Tlum dzisiaj byl zdecydowanie bardziej radykalny niz w grudniu. (skandowanie, hasla, transparenty, żądania).
          Jednoznaczny anty PU nastroj tlumu i jego liczebnosc nawet mnie nieco wystraszyla. (W czasie demnostracji ma sie wrazenie ze oto i jest wola narodu..) Jesli by bylo tak rzeczywiscie, to PU nie mialby zadnego oparcia w narodzie. Wiec ucieszyla mnie wiadomosc o liczebnym wiecu na Poklonnej Gore. Opozycja przeciw Bolotnej jest znaczaca. I nawet biorac pod uwage zawyszona ilosc uczestnikow (bylo tam od 30 do 40 tys. a nie to, co podaja oficjalnie), i wystawione w rzedy samochody z napisami "МocВoдoКaнaл" i "Пoчтa Рoccии" dowodzace ze bylo wiele osob tam "zapedzili", to jednak jest przeciwwaga dla pomaranczowej rewolucji :-)
          • czlowiek_ksiazka Re: Jako uczestnik dzisiejszej demo na Bolotnej.. 04.02.12, 20:10
            A skąd wiesz ile było na Poklonnej skoro tam nie byłeś i nie mogłeś ocenić "z niezłego punktu obserwacyjnego"?
            W TV pokazywali zdjęcia z helikoptera. Wyglądało to wszystko na sporą grupę. Nawet bardzo.

Samochody "Poczta Rossii" to b. ciekawe! Skąd to wiesz?
            "Zapędzili" podwożąc samochodami?
            • eva15 Re: Jako uczestnik dzisiejszej demo na Bolotnej.. 04.02.12, 20:16
              Ten chłopak pokazany w niemieckiej tv, o czym piszę wyżej, był pracownikiem poczty.
          • igor_uk Darek. 04.02.12, 20:18
            To ze dzisiejszy wiec opozycji byl lepiej zorganizowany nie podlega dyskusji,to zauwazyla i Ewa,zreszta trudno nie bylo zauwazyc ludzi kierujace wiecem.
            Z tego co obejrzalem w TV,moim zdaniem nie masz racje z liczba demonstrujacych na Poklonnej Gorze,poniewaz zdjecia z lotu ptaka wskazuja ,ze na Bolotnej bylo kilkakrotnie mniej.

www.vesti.ru/only_video.html?vid=394984
            www.vesti.ru/only_video.html?vid=394984

O 150 zwolennikach Nowodworskiej wspominac nie bedziemy.
            • darekvtb Re: Darek. 04.02.12, 20:54
              "Z tego co obejrzalem w TV,moim zdaniem nie masz racje z liczba demonstrujacych na Poklonnej Gorze,poniewaz zdjecia z lotu ptaka wskazuja ,ze na Bolotnej bylo kilkakrotnie mniej."

Nasz klub jest glownym organizatorem demonstracji na Poklonnej :-))
              Moi koledzy byli tam na miejscu. Tlum byl nie gesty, dlatego tak wlasnie ocenilem liczebnosc.
              W nastepna sobote spotkam sie z nimi i skorygujemy nasze obserwacje dzieki swiadkom z obu demonstracji. Postram sie o tym napisac..
          • eva15 Re: Jako uczestnik dzisiejszej demo na Bolotnej.. 04.02.12, 20:18
            darekvtb napisał:

> 2. Dzisiaj bylo zdecydowanie wiecej (jakies 1,2 - 1,5 razy wiecej). Moge to pot
            > wierdzic osobiscie, poniewaz bylem w grudniu i dzisiaj, i mialem niezly punkt o
            > bserwacyjny :-))
            > 3. Tlum dzisiaj byl zdecydowanie bardziej radykalny niz w grudniu. (skandowanie
            > , hasla, transparenty, żądania).
            > Jednoznaczny anty PU nastroj tlumu i jego liczebnosc nawet mnie nieco wystraszy
            > la. (W czasie demnostracji ma sie wrazenie ze oto i jest wola narodu..) Jesli b
            > y bylo tak rzeczywiscie, to PU nie mialby zadnego oparcia w narodzie.

To jest ta krzycząca, agresywna mniejszość, więc faktycznie jest się czego bać.

• malkontent6 Re: Jako uczestnik dzisiejszej demo na Bolotnej.. 04.02.12, 22:28
            A czy demonstranci nie mają nic przeciwko twojej tam obecności? Wiem, że jesteś zrusyfikowany ale dla Rosjan chyba nadal jesteś innostrańcem. Nie obawiasz się, że jedna z grup będzie miała pretensje do drugiej o wprowadzanie obcej interwencji?
            • darekvtb Re: Jako uczestnik dzisiejszej demo na Bolotnej.. 05.02.12, 07:54
              "czy demonstranci nie mają nic przeciwko twojej tam obecności?"
              "jedna z grup będzie miała pretensje do drugiej o wprowadzanie obcej interwencji?"

Nie chodze z napisem na czole: "POLAK" :-))
              Na demonstracji osobiscie slyszalem rozmowy w roznych jezykach. Moze to byli dziennikarze?
              Demnostracje byly nadzwyczaj pokojowe. Nawet jak by ktos sprowokowal zadyme, to inni by takich szybko uspokoili.. Ludzie byli spokojni, zartowali, niektorzy mieli zabawne, wesole hasla.
              Zadymiarzy moze sie zebrac 50-100 osob, wiec w takim tlumie oni g..o zdzialaja.
              Demonstracje na Bolotnej sa nadzwyczaj tolerancyjne. Wczoraj Jawlinski krzyczal z trybuny: "nie potrzebujemy cara! Nie potrzebujemy stalinistow!" A w tlumie byla pokazna grupa monarchistow, a obok mnie przeszlo kilka osob z portretem Stalina.. :-))
              Ludzie sa do siebie bardzo przyjaznie nastawieni nie baczac na roznice polityczne. Moje doswiadczenie zyciowe uczy mnie, ze normalni ludzie sa do siebie zawsze pozytywni. I tylko choroba psychiczna lub problemy zyciowe moga prowokowac agresje.
              A zeby naszczuc jeden narod na wojne z drugim - potrzebne sa tytaniczne wysilki i ogromne pranie mozgow.
              P.S.
              Po zakonczeniu wystapien z trybuny, organizatorzy podziekowali policji za ochrone porzadku i merii za uzgodnienie demonstracji.
              --
    • yurek11111 "Wrazenia" przewodniczacej komsomolu... :-)))))) 04.02.12, 20:06
      evcia,ty rzeczywiscie siedzialas przed tv jak kolek , reszta to belkot godny komsomolki.... :-))))

eva15 napisała:

> Siadłam kołkiem przed tv ....
      • igor_uk yureczek. 04.02.12, 20:19
        A ty jeszcze nie ruszyles na Moskwe razem z borcia?
        • yurek11111 Re: yureczek. 04.02.12, 20:27
          igorczik,ja? a po co?
          Rosjanie poradzili sobie z widmem komunizmu,bolszewikami i komsomolcami,ktorych tylko niedobitki zostaly, to i sami sobie poradza z KGB-ista , czego dowodem spontaniczne a nie zorganizowane ,demonstracje antyputinowskie ,przeczace twoim grudniowym prognozom,ze z powodu niskich temperatur,demonstracje beda slably....
          • igor_uk Re: yureczek. 04.02.12, 20:35
            yureczek,alez moi prognozy dotyczyly wlasnie grudniowych demonstracji.Opozycja szykowala sie poltoramiesiaca,zeby zebrac dzisiejszy wiec.czy ty wiesz na ile uczestnikow byli podane "zajawki"?
          • darekvtb Re: yureczek. 04.02.12, 20:43
            "Rosjanie poradzili sobie z widmem komunizmu,bolszewikami i komsomolcami,ktorych tylko niedobitki zostaly"

Tutaj akurat Pan sie myli. Prokremlowski Ziuganow dostaje kase za to ze zbiera pod swoje skrzydla roznych lewo-kryptokomunistow zeby im do glowy nic niepoprawnego nie przyszlo, ale nie baczac na to, na demonstracjach na Bolotnej i Sacharowa 60 % to byli akurat komunisci, anarchisci, stalinisci i ich sympatycy. Biorac pod uwage liczebnosc manifestacji, to wychodzi ze tych panskich "niedobitkow" bylo tam kilkadziesiat tysiecy.. :-)))
            Sam dziesiaj bylem swiadkiem:
            Na samym poczatku demonstracji rozdawali czerwone flagi. Ludzie podchodzili i pytali - "wy za kogo?", a oni odpowiadali - "my za socjalna sprawiedliwosc". I ludzie chwatali te czerwone flagi jak cieple buleczki!
            • yurek11111 Re: yureczek. 04.02.12, 21:08
              Panie Darku, a od kogo dostaje kase Ziuganow?

darekvtb napisał:
              ".... Prokremlowski Ziuganow dostaje kase za to ze zbiera pod swoje skrzydla roznych lewo-kryptokomunistow ..."
              • igor_uk yureczek,litosci. 04.02.12, 21:14
                Przeciez ie jestes jakims ruskiem,a tylko europejczykiem pelnej geby,dla tego dziwie sie,ze nie potrafiles zrozumiec dosc prostego tekstu.
                Darek napisal:

"Prokremlowski Ziuganow dostaje kase za to ze zbiera pod swoje skrzydla roznych lewo-kryptokomunistow zeby im do glowy nic niepoprawnego nie przyszlo"
                nu to mam cie jasniej powiedziec o tym,skad Ziuganow ma kase?
                Na wszelki wypadek,zeby ty nie wysilales sie za bardzo,powiem cie wprost -Ziuganow dostaje kase od Putina.
                • yurek11111 igorczik,litosci. 05.02.12, 01:18
                  igorczi,znowu sie wcinasz jak koszula w doope....
                  O to mi chodzilo,jezeli dostaje kase od Putina i jest prokremlowski to jaka to opozycja????
                  Tak Ziuganow jak i Zyrinowski i ich partie , nie sa zadna opozycja a jedynie atrapami opozycji.
                  Rosjanie dopiero teraz sobie zdali sprawe ze sa manipulowani przez Putina,ktory podobnie jak Stalin,choc innymi sposobami, nie dopuszcza do alternatywnego rywala ktory by sie liczyl jako opozycja i moglby Putinowi rzeczywiscie zagrozic w wyscigu do fotela prezydenckiego.
                  Ale ty to dobrze wiesz,a twoim,evci i romrusa zadaniem jest mieszac ludziom w glowach co niezmordowanie robicie, a ze bez sensu i skladu to inny temat... :-))))))))
                  • darekvtb Re: igorczik,litosci. 05.02.12, 08:07
                    "Rosjanie dopiero teraz sobie zdali sprawe ze sa manipulowani przez Putina,ktory podobnie jak Stalin,choc innymi sposobami, nie dopuszcza do alternatywnego rywala ktory by sie liczyl jako opozycja i moglby Putinowi rzeczywiscie zagrozic w wyscigu do fotela prezydenckiego."

Owszem, Rosjan (z Bolotnej) najbardziej wq.wia brak realnej opozycji. Czego dobitnym dowodem jest rezygnacja z wystapien przed demonstrantami Ziuganowa, Mironowa i Prochorowa. Oni po prostu boja sie tego tlumu! Bo ludzie zarzadali by od nich rzeczywistych opozycyjnych dzialan (na przyklad - rezygnacji ze swoich mandatow), a oni moga byc "opozycyjni" na tyle, na ile ich pracodawca im pozwoli :-))
                    A jesli idzie o realne zagrozenie dla PU, - sa to marne mzonki. PU w drugiej turze wygra jednoznacznie. Ale moim zdaniem jego zwyciestwo w drugiej turze, przeciwko realnym oponentom, z jakimis 60% dalo by mu silniejsza pozycje, niz zwyciestwo w pierwszej turze przeciwko "marionetkowym" kandydatom.
                    Dziwi mnie, ze Surkow tego nie rozumie..
              • romrus Yureczku sie poswieca :-) 04.02.12, 21:28
                Zeby nie zawracac d..py forumowiczam:

Tu mozesz sie kupic fajna koszulke, spodoba cie sie:
                www.torontocustomtshirts.ca/torontotshirts/printputin-t-shirt-ID-68254-1.php
                potem mozesz ja zalozyc i pojechac tutaj:
                maps.google.ru/maps?f=q&source=embed&hl=ru&geocode=&q=175+%D0%91%D0%BB%D1%83%D1%80-%D1%81%D1%82%D1%80%D0%B8%D1%82+%D0%92%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BE%D0%BA,+%D0%A2%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D1%82%D0%BE,+ON+M4W+3R8,+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0&sll=43.670603,-79.382862&sspn=0.00201,0.004823&ie=UTF8&hq=&hnear=175+Bloor+St+E,+Toronto,+Toronto+Division,+Ontario+M4W+3T5,+%D0%9A%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%B4%D0%B0&t=h&ll=43.6706,-79.382412&spn=0.021729,0.036478&z=14&iwloc=A
                - i tam ty swoi dyrdymaly poopowiadac.

Nie zapomni tabliczke:
                img-fotki.yandex.ru/get/3604/elkin99.a/0_2664d_e334b307_XL.jpg
                No i piosenka cie na droge:
                www.youtube.com/watch?v=o0DYyetBSIk
                • yurek11111 romrus,w drodze rewanzu...:-))))))) 04.02.12, 21:37
                  Bez t-shirta ,a w kaftaniku ,tam twoje miejsce i stamtad klikasz.....:

9 Arsenalnaya street, St. Petersburg, 195009, the Russian Federation

en.wikipedia.org/wiki/St_Petersburg_Psychiatric_Hospital_of_Specialized_Type_with_Intense_Observation
                  • igor_uk Re: romrus,w drodze rewanzu...:-))))))) 04.02.12, 21:42
                    yureczek,slabiutka odpowiedz,poprostu chamsko-debilna.Szkoda wysilku romrusa,ty nie potrafiles jego docenic.
                    • yurek11111 Re: romrus,w drodze rewanzu...:-))))))) 04.02.12, 21:49
                      igorczik,znowu wybiegasz przed szereg,twoja negatywna ocena upewnia mnie ze mam racje,gorzej gdybys zaczal mnie chwalic,ale to za trudne do zrozumienia dla twojej komsomolskiej natury....:-)))))))))
                  • romrus Zagladam czasami, tyle ze bez kaftanika.:-) 04.02.12, 21:47
                    yurek11111 napisał:
                    > Bez t-shirta ,a w kaftaniku ,tam twoje miejsce i stamtad klikasz.....:
                    > 9 Arsenalnaya street, St. Petersburg, 195009, the Russian Federation

Ciekawy ludzi zdarza sie tam spotkac.
                    Oni sie matwia o prawie wyborzym za oceanem.
                    Ale to uleczalnie.
                    Leki mozesz kupic tu ze znizka:
                    www.northwestpharmacy.com/products/71013/buy-haldol-injection-haloperidol-online.aspx
                    Zycie duzo zdrowia, bo ...
                    No chyba wiesz o co chodzi:-)))
                    • yurek11111 Zagladam czasami ,romrus to cieszy....:-))))) 04.02.12, 21:52
                      Na kaftanik przyjdzie czas,na poczatku nie chca cie sploszyc....:-))))))))
                      • romrus Naiwaznejsze nie sploszyc Polonie w Kanadzie:-)) 04.02.12, 22:33
                        yurek11111 napisał:
                        > Na kaftanik przyjdzie czas,na poczatku nie chca cie sploszyc....:-))))))))

Bo jest bardzo wrazliwa i dba o demokracje w calym swiece, z jakijs razji szczegolnie dba o Rosjanach.
                        Portret Putina wywoluje u nej depresje, radze stosowac Prozac.

Co do kaftanikow, to u nas oni sa dla tych, kto chce zmienic ustroj za oceanem.
                        Ale nadejdzie czas, kaftaniki u nich zabiora i wydadza spadochorony, wiec masz uwazac.

To chyba twoj ulubiony film:
                        www.youtube.com/watch?v=pXXGep9RB34

• yurek11111 romrus, z trolami sie nie dyskutuje.... :-)))))))) 04.02.12, 23:14
                          ich sie olewa, co niniejszym czynie..... :-))))))))))))))))))
        • eva15 Re: yureczek. 04.02.12, 20:34
          igor_uk napisał:

> A ty jeszcze nie ruszyles na Moskwe razem z borcia?

Igor, chyba się nudzisz, że z nim dyskutujesz.
          • igor_uk Ewa. 04.02.12, 20:38
            Jak zwykle masz racje.czekam na zapowiadane obfite opady sniegu w UK,a zeby czas lecial szybciej,dyskutuje z pefcia i ,jak sama widzisz,z yureczkiem.
            • eva15 Re: Ewa. 04.02.12, 20:40
              igor_uk napisał:

> Jak zwykle masz racje.czekam na zapowiadane obfite opady sniegu w UK

Ha, ha, ojczyzna Ci się wtedy przypomni.....
          • yurek11111 evcia,to niedemokratycznie ,zabraniac.... 04.02.12, 21:10
            ...igorczikowi dac glos.... :-))))))))))

eva15 napisała: Igor, chyba się nudzisz, że z nim dyskutujesz.
            • igor_uk yureczek,litosci. 04.02.12, 21:17
              I znow nie zrozumiales dosc prostego tekstu.Ewa mnie nic nie zabraniala,a tylko zapytala,czy ja nudze sie?
              yureczek,co bez czapki wychodzisz na mroz?
              • yurek11111 igorczik,twoja uleglosc jest zrozumiala...:-)))) 04.02.12, 21:29
                igorczik,po mnie litosci sie nie spodziewaj :-),w ukladzie przewodniczaca-czlonek , to czlonek jest dymany...:-))))))))))))))
                O jakim mrozie znowu bredzisz? ,w Juan Dolio plus 30 stopni C...

igor_uk napisał:

> I znow nie zrozumiales dosc prostego tekstu.Ewa mnie nic nie zabraniala,a tylk
                > o zapytala,czy ja nudze sie?
                > yureczek,co bez czapki wychodzisz na mroz?
                • igor_uk Ha,ha,ha. 04.02.12, 21:36

Nu to trafilem z ta czapeczkiem w dziesiatke.Czy mroz,czy upal,glowke trzeba chronic.
                  yureczek,nie masz szans ze mna . Twoi riposty sa bezzebne,nie majace nic do tego,o czym mowimy,ja ze cie nie przepuszcze zadnej twojej wpadki.jestes za malo inteligentny,jak na dyskusje z "komsomolcami".
                  • yurek11111 Ha,ha,ha,komsomolska zasada... :-)))))))))) 04.02.12, 21:45
                    igorczik,usiluje porazke przekuc w zwyciestwo....
                    Nie trzeba, nie trzeba,wystarczy za panienka trzyma nademna parasol....

igor_uk napisał:

>
                    > Nu to trafilem z ta czapeczkiem w dziesiatke.Czy mroz,czy upal,glowke trzeba ch
                    > ronic.
                    • igor_uk Re: Ha,ha,ha,komsomolska zasada... :-)))))))))) 04.02.12, 21:52
                      - Tato co to jest?
                      - To są czarne jagody synku.
                      - A dlaczego są czerwone?
                      - Bo są jeszcze zielone.
                      • yurek11111 Re: Ha,ha,ha,komsomolska zasada... :-)))))))))) 04.02.12, 22:15
                        igorczik,znowu mieszasz bezmyslnie... :-))))))))
                        Ostatni akapit powinien brzmiec:
                        -Bo sa jeszcze niedojrzale.
                        igor_uk napisał:

> - Tato co to jest?
                        > - To są czarne jagody synku.
                        > - A dlaczego są czerwone?
                        > - Bo są jeszcze zielone.
                        • igor_uk Re: Ha,ha,ha. 04.02.12, 23:18
                          yureczek,ty naprawda jestes niekumaty.Nie polapales o co chodzi.I czemu ja temu nie dziwie sie?
                          • eva15 Re: Ha,ha,ha. 04.02.12, 23:52
                            Ha, ha, on jest autentycznie, niekłamanie niekumaty!
                            • yurek11111 Re: Ha,ha,ha. 04.02.12, 23:58
                              igorczik, i dobrze mi z tym,ja nie chce byc tak kumaty jak ty , evcia i romrus na dokladke,brrrrrrrrrr..... :-)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
                              • igor_uk Re: Ha,ha,ha. 05.02.12, 00:04
                                Nu i co cie jeszcze pozostalo sie napisac?Ale i tak doceniam,ze chociaz w formie mocno zawoalowana,ale jednak uznales,ze strzeliles gafe.
                                Potrafie docenic to.
                                • yurek11111 Re: Ha,ha,ha. 05.02.12, 00:10
                                  igorczik,klaunie-trolu, doceniaj co chcesz,moze ktos cie doceni.... :-)))))
                                  P.S.
                                  Nie bij piany , pisz na temat.

re:
                                  Potrafie docenic to.
      • misterpee Re: Na Facebooku az szumi 04.02.12, 20:24

czytam i obserwuje.
        Zdolny artysta jest zachwycony zachodem, chodzi do katolickiego kosciola i nieznosi Putina, choc Dimka kupil od niego pare obrazow i mianowal go w poczet kremlowskiccgh artystow.
        Otoz mlodzieniec ten jest w objeciach zachodniej galeri w Rydze i tak jakos to idzie, potem sa wernisaze w Paryzu, wycieczki do Hiszpani.
        Inny mlody i wyksztalcony, biegle zna 4 jezyki, studia w Dani i oczywiscioe moskwie. Nie moze wytrzymac dluzej Z Putinem, zgadza sie ze Ameryka nie jest idealem, ale Dania to co innego, wydaje mus ie ze jezeli Rosja pozbedzier sie Putina to cala Rosja zamieni sie w Danie, bedzie mogl sluchac caly dzien jazz - jednym slowem cala Rosyjska kultura mu nie lezy, on juz jest wyzsza klasa.
        Takich typow jest wiele, sa manipulowanio przez kulture anglosaska, wielu jest szczerych , ale nie wiele wiecej maja do powiedzenia niz protest, a o upadku ekonomi amerykanskiej i wojnach na BW nic nioe wiedza , albo wszystkie te wiadomosci przyjmuja jako proputinowska propagande.
        • eva15 Re: Na Facebooku az szumi 04.02.12, 20:39
          Jedno jest pewne, kampania się wzmocni, opozycjoniści mają jeszcze miesiąc, a następna okazja do obalenia Putina przypuszczalnie dopiero za 6 lat, więc trzeba się teraz sprężać. Jest bardziej gorąco, bardziej niż myślałam. Zachód w zemście za dzisiejsze weto w RB ONZ napewno nasili pomoc dla diermokratów.
          • mongolszuudan Re: Na Facebooku az szumi 04.02.12, 21:23
            NO PASARAN
            • mongolszuudan Re: Na Facebooku az szumi 04.02.12, 21:28
              Democratia? NEVER AGAIN!
            • eva15 Re: Na Facebooku az szumi 04.02.12, 23:53
              mongolszuudan napisał:

> NO PASARAN

No oby, tego wam Rosjanom życzę.
    • darekvtb Re: Moje wrażenia z obejrzenia demo w Moskwie 04.02.12, 21:22
      Troche zdjec z Bolotnej:
      Бoлoтнaя плoщaд
      • darekvtb Ilosc ludzi na Poklonnoj gore 04.02.12, 21:27
        Ile ludzi sie zmiesci na Poklonnej gore
        • igor_uk Re: Ilosc ludzi na Poklonnoj gore 04.02.12, 21:47
          Darek,spokojnie zmiesci sie te 140 000 i nawet bedzie spory luz.Sadzac po zdjeciach z policyjnego helikoptera,mowia prawde.
          • darekvtb Re: Ilosc ludzi na Poklonnoj gore 04.02.12, 21:58
            Zmiescic - to sie zmiesci, jesli zajac cala powierzchnie i upakowac wszystkich na maxa.
            Ale tak nie bylo.. :-))
            • igor_uk Re: Ilosc ludzi na Poklonnoj gore 04.02.12, 22:10
              Ale na maksa wejdzi wprawie 200 000 ludzi ,a podaja o 1/4 mniej.
          • borrka Igorek nie byl na Poklonce... 04.02.12, 22:02
            Ale wie lepiej.

Caly kompleks zbudowano w obecnej postaci w latach, gdy Igorek stawal sie "polskim obywatelem" i bal sie jezdzic do Matuszki.
            To rodzaj bloni i zmiesci sie tam masa ludzi, ale jednoczesnie zawsze beda rozproszeni, tak wiec trudno ocenic na oko.
            Diabli wiedza, jak bylo w rzeczywistosci i to jest uczciwa ocena.
            • igor_uk boriska. 04.02.12, 22:11
              A co cie do tego,czym rozmowia Polak ,mieszkajacy w Rosji,z Rosjaninem ,mieszkajacym w UK?
              Przeciez nie padlo a nie jedno slowo o UPA.
              • borrka Jestes tylko sowkiem, Igorku. 04.02.12, 22:21
                Rosjanin, to obywatel Rosji, czyz nie ?
                • igor_uk boriska. 04.02.12, 23:22
                  Nie tobie banderowcu dochodzic tego,kim jest Rosjanin.
                  Rosjanin ,to nie tylko obywatel Rosji,a i czlowiek pochodzenia rosyjskiego,przynajmniej tak uwaza sie w Polsce,a my piszemy na polsko-jezycznym forum,a co za tym idzie,wykazales sie po raz kolejny powierszchniowa wiedza.Jak poisalem w jezyku rosyjskim,to napisalem by,ze jestem russkim.

Jak uwazasz,ze obrazasz mnie slowem -sowok,to bardzo mylisz sie. kim jestem,dobrze wiem,ty lepiej postaraj sie dojsc do tego,kim ty jestes.
                  • eva15 Borrcia demagog 04.02.12, 23:58
                    Borrcia, jak zawsze chrzani głupoty. Gdyby tak było, to Polakiem mógłby być tylko obywatel Polski i 1/2 Polonii szlag by od ręki trafił, bo często nie ma już ona polskiego obywatelstwa, zwłaszcza ta w Hameryce.
                    • borrka Normalka - nie zrozumialas, Efciu. 05.02.12, 00:55
                      Gra slow, ktora zreszta Igorek wychwycil.
                      Zydowscy banderowcy sa wielojezyczni, to sobie pozwalam.

Ja znam Jidisch, jezyk zoliborski, mazowiecki, polski.
                      Surzyk z Miedwiedkowa oczywiscie tez.
                      • eva15 To ty nie pojąłeś, borrcia 05.02.12, 01:26
                        Rosijanin to podobnie jak Ruski jest określeniem przynależności narodowej. Tyle , że z w przypadku Rosijanina chodzi o poszerzone pojęcie narodu, obejmującego wszystkie narodowości i etnie żyjące w Rosji, a w przypadku Ruskiego chodzi o etnicznych Rosjan- czyli o zawężoną definicję pojęcia narodu rosyjskiego.
                        • igor_uk Re: To ty nie pojąłeś, borrcia 05.02.12, 01:33
                          Ewa,borrka,jak i bywszy,staraja sie mnie odmowic bycie Rosjaninem (ciekawo,co bywszego jewrieja,a obecnego judara,laczy z borrka z Zoliborza?).Ale mnie to jest obojetnie.Najwazniejsze,ze dla Ciebie jestem Igorus.
                          • mongolszuudan Re: To ty nie pojąłeś, borrcia 06.02.12, 19:31
                            A skad my wiemy kim jestes, jesli ty nawet nie pomiesciles na forum swojego zdjecia. A moze byc ty Zyd?
                            • igor_uk Re: To ty nie pojąłeś, borrcia 06.02.12, 19:33
                              Jak to nie zamiescilem?Wystarcze wejsc na moj profil.
                        • borrka Nigdy nie przyszloby mi do glowy ! 05.02.12, 08:48
                          Efcia, zawsze mowie, ze bez Ciebie, bylbym niczym okriabrionok!
                          Masz na mysli Narod radziecki ! :))
    • malkontent6 Polskie media. 04.02.12, 23:41
      Czy polskie media o tym mówiły czy olały?
      • igor_uk Re: Polskie media. 04.02.12, 23:44
        www.tvn24.pl/12691,1733724,0,1,nie-zamarzniemy-zadaja-dymisji-wladimira-putina,wiadomosc.html
        wyborcza.pl/1,86738,11087749,Rosja_przeciw_Putinowi__i__Generalowi_Mrozowi__.html
        • misterpee Re: demokracja w Rosji zwyciezy 05.02.12, 04:16
          a nie demagogia orwellowskiej dewiacji ktora reprezentuja Starsi i Madrzejsi - wladcy zachodu.
    • mongolszuudan Re: Moje wrażenia z obejrzenia demo w Moskwie 06.02.12, 19:54
      antyputinowce
      www.russia.ru/video/rep_12923/putinowce
      www.russia.ru/video/russia_forever/
      • mongolszuudan Re: Moje wrażenia z obejrzenia demo w Moskwie 06.02.12, 19:58
        przepaszam:

antyputinowce:
        www.russia.ru/video/rep_12923/
        putinowce:
        www.russia.ru/video/russia_forever/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka